Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 29-06-2007, 16:18   #61
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Mazgier, liczac ze teraz jest 1% za lvl i 4 % za mlvl to MDW dalej nie schodzi ponizej 1000 dmg z sd....

BTW: porównaj czas bicia demona przez takiego 300+ sorca/druta do 300+ knighta, a wyjdzie ci ze knight nawet nie ma po co tam expic bo bedzie mial waste + h**wy exp, co do kosztów- taki MDW to praktycznie ma zerowe koszty leczenia, bo zanim zejdzie mu te 10k many na e-granach albo e-sio to minie dosc duzo czasu... (nie wspominajac o tym ze sie leczy z e-sio po ~1000)

Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 29-06-2007 o 16:22.
Piotrek Marycha jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-06-2007, 16:36   #62
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2006
Lokacja: Poznań

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 93
Skille: ujdą
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mago Pokaż post
Ja sie nie madrze polemizuje tylko w takim stylu co mazgier
Fakt przesadzam ale czy mazgier nie przesadza w druga strone?
Może, ale Ty bardziej

Cytuj:
Update dobrze wprowadzony ale troszke proporcja zle ustawiona , ale sam zamysl updatu popieram - uciecie magom szybkiego wzrostu sily wrazz levelem i zrownanie wzrostu tejze sily zaleznej od levela dla wszystkich profesji
Przed update, byłem jednym z tych, którzy z czałych sił bronili idei wyrównania i starali się uciszyć wszystkich "jazgoczących" przeciw. Sam zacząłem "stękać" kiedy zobaczyłem na własne oczy co "udało się osiągnąć" CIPsoftowi.

Cytuj:
Zreszta kto magowi zabrania expic na syfach i wyciagac 80-90k/h ?
Może Cię zdziwię ale taki exp to moja norma. Gram w tę grę nie dla żyłowania wyników tylko dla przyjemności i wolę na moim levelu pobawić się z piratami zamiast, co dla innych może być oczywiste "solować demce". Co jednak nie znaczy, ze nie byłem dumny z osiągniętego levela i tego co ten level i m-level mi dawał. Update cofnął moją postać w rozwoju o dobre 30 leveli. Nie mam nic przeciwko temu, zeby knight bił więcej, szybciej i lepiej odemnie. Tylko, na litość boską niech to będzie knight na MOIM levelu a nie 2/3 niższym. Myślisz, że to takie zabawne kiedy nagle hity z visa ze średniej ~200 spadają do ~150 a jednocześnie możesz sobie popatrzeć jak knighcik już na ~40 levelu potrafi wpakowac trafienia po 200+? Owszem, średnią ma oczywiście niższą, tylko że on BIJE ZA DARMO a ja nie. Jeśli uważasz, że przesadzam poszukaj sobie gdzieś na forum tibia.com jest dłuuugi list zniesmaczonego knighta (tak, knighta!) z Calmery, który stracił cheć do gry po tym jak wyczyścił solo cały POH dragon lair kosztem 4 UH.

Cytuj:
knight jeszcze traci czas na blokowanie komus a sorc na huntach i tak expi?
Knight już nikomu nie blokuje, nie musi skoro jest w stanie sam zsolować wszystko. Team hunty z magami obecnie zdarzają sie tylko jako "przyjacielska przysługa" a i tak knighci zgarniają na nich większość expa.

Cytuj:
przyzwyczailiscie sie do lania wypasionych mobkow i teraz wam to odbieraja - przykre ale normalne - bo jak bylo do tej pory ? Tylko postacie magiczne okupowaly miejscowki z mobkami 3,2k + a prawie wszystkie z mobkami 2,1k+
Teraz są tam tylko knighci/paladyni. Zamienił stryjek siekierkę na kijek... a podobno to miało być wyrównanie.

Cytuj:
Teraz to sie tylko zmieni w tym sensie ze kazdemu mniej lub bardziej bedzie sie oplacalo
...o ile jest knightem/paladynem.

A przy okazji jeszcze jedno: CIPsoft spełnił swoją zapowiedź co do zwiększenia roli skilli w walce - czego wiekszośc (jeszcze) nie zauważyła, dotyczy to nie tylko ataku ale i obrony. Magowie, nie dośc, ze zadają mniejsze obrażenia to jeszcze, ze swoim mizernym shieldingiem, częściej i mocniej obrywają. Co oznacza, ze częściej muszą się leczyć, co oznacza ze rzadziej uderzają, co oznacza, ze ich hunt kosztuje JESZCZE drożej i jest JESZCZE bardziej niebezpieczny.

@EDIT
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
Mazgier, liczac ze teraz jest 1% za lvl i 4 % za mlvl to MDW dalej nie schodzi ponizej 1000 dmg z sd....
Jesteś pewien? Bo, o ile mi wiadomo nie znan jest aktualna dokładna formuła. Co wiem napewno to to, że ED na 228+ levelu z 81 m-lev nie wychodzi z SD powyżej 600. Jakos nie wierzę, żeby MDW miał o 400 więcej.

Cytuj:
BTW: porównaj czas bicia demona przez takiego 300+ sorca/druta do 300+ knighta, a wyjdzie ci ze knight nawet nie ma po co tam expic bo bedzie mial waste + h**wy exp, co do kosztów- taki MDW to praktycznie ma zerowe koszty leczenia, bo zanim zejdzie mu te 10k many na e-granach albo e-sio to minie dosc duzo czasu... (nie wspominajac o tym ze sie leczy z e-sio po ~1000)
Nie powołuj się na graczy 300+ bo jak narazie stanowią ułamek promila całej populacji. Mówmy o "środku krzywej Gaussa" a tu fakty są takie, że praktycznie zamieniono obrażenia między profesjami przy pozostawieniu wszystkich, pozostałych cech. Efekty widać choćby na erigu w tabeli Top100 dziennego expa.

Ostatnio edytowany przez mazgier - 29-06-2007 o 16:50.
mazgier jest offline  
stary 29-06-2007, 16:53   #63
Gawroon
Zbanowany

Data dołączenia: 10 03 2007
Lokacja: South, Pomiędzy Dunajcem, a Popradem - Stary Sącz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: ---
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: ---
Poziom mag.: 23
Gawroon ma numer GG 9594190
Domyślny

Jak czytam co się dzieję ( z moim lvl to raczej eni sprawdzę ) to mi normalnie geba opada......i teraz przez 2 lata - tak przez 2 lata -knighci i palle bęą wymiatać. Dobra,przedtem mieli gorzej, ale teraz, my may gorzej niż oni przedtem !! Czyli : My dobrze - oni nie dobrze, zaminili na my bardzo niedobrze - oni HIPER-SUPER-MEGA-etc.-etc.-OTS....to tylko tyle, uhh...ale do nastepnego update, będę miał góra 60-70 lvl jak będzie dobrze, więc może uda mi się bawić się dobrze...ehh..

A teraz moje doświadczenie: cały dzień na cycach, z d shieldem na moim lvl pol bp manaskow w mount sternum. Bo cyce mocniej wala ofc, a ja z moim mlvl walę o 10 mniej ( jest juz inny nic w opisie, lvl tez inny )
Gawroon jest offline  
stary 29-06-2007, 20:42   #64
TibiaToDno
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 05 2007

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Aldora
Domyślny Balans chłopaki balans ....

@Mago
Przeczytaj sobie posty Mazgiera bardzo dokładnie ,skopiuj sobie je do notatnika i czytaj kilka razy przed spaniem i z rana przy śniadaniu . A po co ? Bo ot jest zawarta naga prawda o wyczynach cipsoftu i ich pożal się Boże balansacji .
Po za tym to twoje teorie oparte na przykładzie 300 + lvleli ... idiotyzm ?! Jak najbardziej .Ile jest graczy z 300 poziomem ?(aż trzech !); a ile na poziomach 40-80 ?(strzelam - ~100 tysięcy) .Widzisz różnice ? 3 do 100k ? Twoim zdaniem balans powinien być zrobiony ze szczególnym względem dla 3 osób czy 100 tysięcy ? Zaraz powiesz mi ,że najwięcej graczy jest na levelach 1-40 ... i nie miniesz się z prawdą ,ALE ile wytrawnemu graczowi zajmie zrobienie 40 kiny czy palla ? w tydzień z groszem i to bez wcześniejszego skillowania ,solidnemu graczowi z 2 tygodnie ,w miarę kompetentnemu w 3 ... a o niekompetentnych rozmawiać nie będziemy.

A jeżeli już jesteś taki mastah to mi wymień chociaż jednego spota ,dla 40 maga/druta na 40 lvlu z 35 mlvl ,który ma 23k expa/h bez waste (nie licząc guardów na które sie dostać jest sprawą prawie niemożliwą).Bo ja Tobie dla 40 ryca czy palla ze skillem ataku powiedzmy 60 wymienie takich miejsc tuzin.

Nawet nie będę rozpoczynał moich rozważań na temat porównywania dmg 80+ sorca,kiny bo temat ten został wyczerpany przez Mazgiera ,a jeżeli dalej ustajesz przy swoim to proponuje zrobić sobie test IQ i ustosunkować się do wyników.

Jeszcze ciekawostka z Erig.net
Największa ilość expa z wczoraj :
1.ryc 2.pal 3.ryc 4.pal 5.ryc 6.pal 7.ryc 8.ryc 9.ryc 10. pal a na 11 miejscu sorc wreszcie Nie chce mi się dokładnie liczyć ale do miejsca 100 jest tylko parę profesji magicznych ... i to sie nazywa balans !!
TibiaToDno jest offline  
stary 30-06-2007, 13:45   #65
Neo_pl
Użytkownik Forum

Neo_pl's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2005
Lokacja: Włocławek

Świat: Candia
Poziom: 60
Skille: 80/65
Poziom mag.: 15
Neo_pl ma numer GG 0002221
Domyślny

"A jeżeli już jesteś taki mastah to mi wymień chociaż jednego spota ,dla 40 maga/druta na 40 lvlu z 35 mlvl ,który ma 23k expa/h bez waste (nie licząc guardów na które sie dostać jest sprawą prawie niemożliwą).Bo ja Tobie dla 40 ryca czy palla ze skillem ataku powiedzmy 60 wymienie takich miejsc tuzin."

Piraty xD NA ktorych byc samemu na 1 pietrze to tez nielada szutka Chodz co jest prawda takich miejscowek praktycznie NIE MA!

P.S.
Czasami az fajnie przyjsc na te forum i czytac te wyssane z palca wypowiedzi knightow & pally xD
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Decade Pokaż post
Ruchanie zmarlych postow (necrofilia)?
Wskrzeszanie postow (necromancja)?
Ogromne forum ze zmarlymi postami (necropolia)?
Posty ktore moga summoonowac wiecej postów (Necromancerzy)?
ZANIM COKOLWIEK NAPISZESZ - WYSŁUCHAJ
Neo_pl jest offline  
stary 30-06-2007, 14:38   #66
Dialog
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 10 2006
Lokacja: W domu

Profesja: Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 28
Poziom mag.: 31
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Laleczka voodo Pokaż post
nie zgadzam sie ... przedstawiels same wady wg ciebie.. a gdzie jakies zalety? jak opisuejsz gre opsiz wszystko a nie piszesz tylko po to aby odrzucac graczy... NIE CHCESZ NIE GRAJ !!!!!!!!!!!NIKT PLAKAC NIE BEDZIE
bo zdnych zalet nie widac!!
stary 30-06-2007, 14:39   #67
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Domyślny

omg płaczcie więcej, napewno duzo to da -.- duzo osob raczej tym nie przekonacie

Przed update dysproporcje były jeszcze większe, z ta roznica ze nikt nie krzyczał w co drugim temacie na forum.tibia.pl i forum.tibia.com o upośledzeniu knightów i palów, a teraz jest wielka żałoba bo tysiącom sorckow odebrali easy mode, dam wam fajną rade - "Jak sorc chce, to potrafi"

PS: I tak imo cipsoft sie szybko opamięta i naprawi ten imbalans...
stary 01-07-2007, 11:54   #68
Laleczka voodo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: Śląsk

Świat: Xantera
Poziom: 50+
Poziom mag.: 10
Laleczka voodo ma numer GG 2158533
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dialog Pokaż post
bo zdnych zalet nie widac!!
Ja bym powiedzil ze to wy zadnych zalet nie chcecie widziec ...

DEAD ETERNALA !!

Napisz mi NOTKE

This is 10% luck, 20% skill
15% concentrated power of will
5% pleasure, 50% pain
And a 100% reason to REMEMBER THE NAME !!
Laleczka voodo jest offline  
stary 01-07-2007, 12:46   #69
Rigoth
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Neo_pl Pokaż post
"A jeżeli już jesteś taki mastah to mi wymień chociaż jednego spota ,dla 40 maga/druta na 40 lvlu z 35 mlvl ,który ma 23k expa/h bez waste (nie licząc guardów na które sie dostać jest sprawą prawie niemożliwą).Bo ja Tobie dla 40 ryca czy palla ze skillem ataku powiedzmy 60 wymienie takich miejsc tuzin."

Piraty xD NA ktorych byc samemu na 1 pietrze to tez nielada szutka Chodz co jest prawda takich miejscowek praktycznie NIE MA!

P.S.
Czasami az fajnie przyjsc na te forum i czytac te wyssane z palca wypowiedzi knightow & pally xD
Ruiny -2 z 2 monkami tam gzdie sie respi wampir nie wchadzac do fe wycinolem 35 ed 25k/h

stary 01-07-2007, 16:37   #70
Barniakos
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 04 2007
Lokacja: Węgorzewo

Imię: Sir Gofer
Profesja: Knight
Świat: Refugia
Poziom: 42
Skille: 79/79
Poziom mag.: 5
Barniakos ma numer GG 144960
Domyślny

Moim zdaniem mogliby zrobić coś takiego, że rycerz/pal który osiągnie minimum 70 skill ( melee, dist ) osiągałby całą moc broni, a nie jak jest to teraz, że liczy się level.
Barniakos jest offline  
stary 01-07-2007, 20:12   #71
mx310
Użytkownik forum

Data dołączenia: 27 06 2007

Domyślny

up@

Napisz jeszcze raz swojego posta i po polsku
mx310 jest offline  
stary 03-07-2007, 20:45   #72
XazatarX
Użytkownik forum

XazatarX's Avatar

Data dołączenia: 14 06 2007
Lokacja: Łódz

Gildia: Best Friends
Świat: Astera
Domyślny

AraxivonL sd po 2k fajna sprawa dla palka
XazatarX jest offline  
stary 03-07-2007, 20:50   #73
Hooligan90
Użytkownik Forum

Hooligan90's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2007
Lokacja: tam

Gildia: brak
Świat: Pacera
Poziom: 16
Skille: 60+/60+
Poziom mag.: 4
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez AraxivonL Pokaż post
muwicie ze udupili sorkow i druidow ale to nie prawda popatrzcie na to 2 strony taki seromontis ktury dotychczas bil max 500-600 teraz bedzie bil za 100 max i jak tez ma taki knight expic z miecza tylko, a paladyn ile 200 lvl walnie z sd 300 moze max jak dobrze pujdzie nawet nieweim czy 300 walnie to z czeego on bedzie expiil z bolt popatrzcie na to z tej strony a nie kazdy pisze ze udupili sorka i druida zrobili tylko to ze na mniejszym lewelu bedzie sie szbciej expic i moim zdaniem najlepszom zeczom kturom mogli by zrobic to to ze za bp sd placilibysmy w sklepie jakies 2k to by kazdy wychodzil na plus jak dawniej tylko ze wolniej by expil
AraxivonL is online now Report Post Edytuj/Usuń Wiadomość

"moim zdaniem najlepszOM rzeczOM ktUrOM" <-- powaznie skad sie biora tacy ludzie??....

--------------------------------
09:55 Qutearstat mat [12]: maasz pulapke na zwierze ta
09:55 Elite Knight Kornelius [18]: jaka pulapke?
09:55 Qutearstat mat [12]: jak whodzi to mu zabiera rzycie
09:56 Qutearstat mat [12]: morzna kupic w edron

/\ Pwned Xd
Hooligan90 jest offline  
stary 03-07-2007, 21:18   #74
VENAEN
Użytkownik Forum

VENAEN's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2005

Imię: VENAEN
Profesja: Druid
Świat: Luminera
Domyślny

Cytuj:
"moim zdaniem najlepszOM rzeczOM ktUrOM" <-- powaznie skad sie biora tacy ludzie??....
Wszystko przez Giertycha to on tak mówi

A tak serio co do update , to wyrównania postaci nie ma przez PACC bo na FACC jest mniejwięcej równo
stary 04-07-2007, 10:04   #75
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
Nie zamienili obrazen, sorc w ciaz bije minimalnie mocniej od rycerza na tym samym lvl (tzn. nie powiem jak to wyglada na lvl 8-50), tyle ze sorc w ciaz ma 1/3 zycia tego co rycerz i w czasie bicia robi sobie exhousted wiec ciezej sie leczyc.
Bije mocniej? Raczej nie byłbym tego pewien.
Przykład z dnia dzisiejszego:

- sorc 112lev 72m-lev - max e-vis ~190+ (200 - nieosiągalne).
- knight 57lev 90/89 - max hit 300hp (Thornback na 1 hita)

Oczywiście średnia dla knighta jest niższa, a przy tym ten akurat miał niezłe skille, nie zmienia to jednak faktu, ze knight bije za darmo, zbiera mniejsze obrażenia (shielding + możliwość bicia "po skosie") i ma znacznie mniejsze ryzyko śmierci.

@edit
I jeszcze jeden przykład. Nawet przed updatem, sorc na 29 levelu nie miał żadnej szansy zdjąć np. ghula 1 trafieniem. Mój "zabawowy" paladyn, z distem zaledwie 62, robi to w 50% przypadków (royal spear).

Ostatnio edytowany przez mazgier - 04-07-2007 o 10:11.
mazgier jest offline  
stary 04-07-2007, 14:15   #76
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mazgier Pokaż post
Bije mocniej? Raczej nie byłbym tego pewien.
Przykład z dnia dzisiejszego:

- sorc 112lev 72m-lev - max e-vis ~190+ (200 - nieosiągalne).
- knight 57lev 90/89 - max hit 300hp (Thornback na 1 hita)
0mFg, a kogo obchodzi ze na 57 lvl raz na godzine expa wlaniesz thornbacka na hita!?! zmienia mu to szybkośc expienia czy srednia hitow? NIE

Cytuj:
nie zmienia to jednak faktu, ze knight bije za darmo,
NIE bije

Cytuj:
@edit
I jeszcze jeden przykład. Nawet przed updatem, sorc na 29 levelu nie miał żadnej szansy zdjąć np. ghula 1 trafieniem. Mój "zabawowy" paladyn, z distem zaledwie 62, robi to w 50% przypadków (royal spear).
no i? tym sposobem MDW też nie zabije ghula na hita
stary 04-07-2007, 16:24   #77
Comancho
Użytkownik Forum

Comancho's Avatar

Data dołączenia: 04 07 2007
Lokacja: Mazury

Świat: Secura
Comancho ma numer GG 2693278
Dumny Jestem zadowolony

Jestem zadowolony z uptade'u. Mój brat (57ms) też jest zadowolony. Dziwię się graczom grającymi postaciami magicznymi poniżej 50-60 lvl'a, którzy wciąż narzekają na update, ponieważ do tego lvl'a nie odczuwa się praktycznie zmian po tym uptade'cie (widzę to po grze brata). Ten kto utrzymywał mlvl na przyzwoitym poziomie, nie powinien narzekać (co innego postacie magiczne powyżej 100 lvl'a, którym prawdopodobnie CIP-y dały popalić).
stary 04-07-2007, 16:48   #78
bartii10
Użytkownik Forum

bartii10's Avatar

Data dołączenia: 06 05 2006
Lokacja: Kraków

Imię: Bartholdi
Profesja: Elder Druid
Świat: Astera
Poziom: 95
Skille: --/26
Poziom mag.: 64
Domyślny

Cytuj:

NIE bije
TAK, kazdy hit ma za darmo.
placi tylko za leczenie, ale tego nie mozna wliczac do wastku kasy za uderzenie.
bartii10 jest offline  
stary 04-07-2007, 16:56   #79
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Domyślny

Cytuj:
0mFg, a kogo obchodzi ze na 57 lvl raz na godzine expa wlaniesz thornbacka na hita!?! zmienia mu to szybkośc expienia czy srednia hitow? NIE
Misiu Cukrowy, gdyby to było "raz na godzinę" pisałbym o tym co najwyżej jako o ciekawostce. Ten sam knight, bijąc nieco później dragi miał co i rusz hity powyżej 200. Na 57 levelu. MS na 110+ nie przebija 200. Co do zmiany szybkośći expa to trzeba być ślepym, zeby nie widzieć różnic (albo bardzo nie chcieć ich widzieć).

Cytuj:
NIE bije
Opowiedz mi jeszcze o tym ile kosztuje cios w wykonaniu knighta...
No chyba, że chodzi Ci o koszt leczenia. Ale tu cię musze zdziwić - Sorc/Druid też się muszą leczyć. I to znacznie częściej. Tylko, że koszt leczenia i koszt ataku to dwie, rózne sprawy. I jakby nie patrzeć, knight BIJE ZA DARMO. Magowie nie.

Cytuj:
no i? tym sposobem MDW też nie zabije ghula na hita
Bardzo bym chciał zrozumiec o co Ci chodzi...
stary 04-07-2007, 17:29   #80
Yoozek77
Guest

Pergamin speary

[CHAR]ja mam takie pytanka dotyczące update 8.0 chciałbym się dowiedzieć o spirach no bo te zwykłe sie kończą szybko a te lepsze np. hunting one są tylko mocniejsze czy sie dłużej trzymają albo np enchanted spear widziałem na trade ze 1 po 500 gp chodzi i podobno ma większą ilosć hitów i sie szybko niekończy prosze odpisać jak to jest które mniej wiecej po ilu znikają [/CHAR]

Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania