![]() |
#202 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 02 2006
Stan: Niegrający
![]() |
![]() dobra jesteś jeszcze. Cześć jeszcze.
Już 8 rozdział po polsku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2005
Lokacja: In da hell
![]() |
![]() teoretycznie mialo byc tak ze przeczytam dopiero polska wersje ale tak sie zlozylo ze kolezanka kupila Harrego i mi pozyczyla.
Dobry trening przed wyjazdem do USA do szkoly... A co do samej ksiazki to podobala mi sie pomimo tych naciaganych akcji, tego ze w ciagu ok.50 stron znalezli 3 horkruksy, ze wyszlo ze harry byl "niesmiertelny" co troche wychodzi dla mnie poza kanon tej sagi, takie troche to dziwne. Oczywiscie na plus jest zakonczenie ktorego sie nie spodziewalem, akcje ze Snapem, poswiecenie za wszystkich. Chociaz mysle ze lepiej by bylo zrobic z Harrego trupa po prostu i ze w ten sposob Riddle by sie wykonczyl or sth ![]() Mam nadzieje ze Rowling nie spieprzy sprawy i nie podejmie sie pisania nastepnej czesci bo to byloby bezsensu. Kazdy kto przeczytal 6 poprzednich czesci to i tak przeczyta 7.
![]() |
#205 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Akcja ze Snape'm była imo bardzo przewidywalna. W ogóle, to czytając książkę zauważam, że jej treść jest opisana w poprzednich. Nie chodzi o to, że fabuła jest schematyczna, tylko to, że czytając poprzednie książki można wiedzieć, kto, co, jak i gdzie. Harry Potter to książki z zagadkami. Czytając je znajdujemy pytania, na które odpowiedzieć starają się bohaterzy, ale sami też możemy to robić. W przypadku DH kluczem są poprzednie książki (bo np. pierwsza i druga zawierały podpowiedzi same w sobie). I to bardzo fajnie wyszło w tej książce. Np. ostatni horkruks. Tutaj akurat część wynikała z treści DH, a reszta przewijała się od początku, aż do HBP, gdzie była podana bardzo dosłownie. Czasem jest to dosyć metaforyczne, jak ukrycie drugiego horkruksa z książki. Już na początku serii znajdowała się podpowiedź. A ze Snape'm jest to samo.
![]() |
#206 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2005
Lokacja: Kraków, cause....... Postów: -1
Stan: Zbanowany
Imię: A wiesz...
Profesja: Rookstayer
Gildia: Jesteś taki...
Świat: Mądry...
Poziom: hyh
Skille: Serio
Poziom mag.: :>
|
![]() Ale jak wyszła 6. część, to...
Ziew, spoilery dla tych, którzy nie przeczytali 6. części. ...to pół netu oszalało na punkcie śmierci Dumbla, nawet strony zakladali(najpopularniejsza to chyba dumbledore-is-not-dead.com, nie wiem czy dalej istnieje). Teorie były bardzo prawdopodobne(mnie przekonalo to, ze dumbl polecial do tylu, gdy avada powoduje, ze sie czlowiek osuwa na ziemie. snape mogl uzyc tego zaklecia... no, ten. nie pamietam jak to sie zwalo, ze sie wypowiadalo zaklecie bez wypowiadania nazwy. i jednoczesnie mogl wrzasnac "AVADA~"). Zostalem ofc. wystarczajaco zaspoilowany, by wiedziec, ze dumbledore-IS-dead.com. To JKR ma drobna nielogicznosc w caloksztalcie <:
![]() |
#207 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Tutaj dochodzi też cytat chyba z McGonagall, kiedy Snape uciekł z Hogwartu. Mówiła o Dumbledore, jakby nie był martwy, kiedy spadał z wieży.
![]() |
#208 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() W sumie dobrze, ze go udupila, bo robila przez te 5 i pol czesci kogos w stylu Rambo
![]()
![]() |
#209 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#211 |
Guest
|
![]() "Harry Potter i Śmiertelne Relikwie"-Wczoraj Przeczytalem juz ta ksiazke
![]() Tajemniczy tytul To sa Ukryty tekst:
NO Cóż Wiecej nie pisze. Jeśli ktoś chce wiedziec wiecej Niech kliknie na gg 5995705 Ostatnio edytowany przez Dabek - 05-09-2007 o 14:47. |
![]() |
![]() |
#213 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() ok dawno sie nie interesowalem ale czy jest juz hp 7 po polsku a jak nie to czy moze mi ktos podac linka gdzie znajde amatorskie tlumaczenie(tak jak to bylo z 6)
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4
Stan: Na Emeryturze
Imię: pani destrukcji
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
|
![]() Nie, nie ma jeszcze Pottera Siódemki po polsku, a nie znam stron do amatorskich tłumaczeń. Bodajże w styczniu będzie.
![]() |
#215 |
Zbanowany
Data dołączenia: 21 11 2005
Lokacja: Chrzanów
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Żaden problem znaleźć lewe tłumaczenie w necie. Tylko to kwestia tego, czy chce się czytać tekst, który ma w sobie trochu błędów, czy piękne tłumaczenie od Pana Polkowskiego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jak ktos chce moge mu zalatwic xD
![]() |
#217 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() przeslij mi na pw
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2007
Lokacja: Valinor
Profesja: Elite Knight
Świat: Mythera
Skille: 93/94
|
![]() ![]() Ja tam jeszcze dwa lata temu maniakalnie czytałem po 5 razy każdy tom, aż do czasu kiedy wyjdzie następny. Teraz ? Jak na to spojrzeć, jest to książka [na początku] dla dzieci, o małym czarodzieju który stracił rodziców, ale ma przyjaciół którzy zawsze mu pomogą i wie że może na nich polegać. Potem zamienia się to w krwawą siekę, na temat tego kogo sobie Harry aktualnie obierze na cel. Harremu zawsze się uda przeżyć, z innymi gorzej [patrz tom 5], ale cóż, życie bywa brutalne. Co do ostatniego tomu, mam jedynie nadzieję że pani JKR nie spierdzieli końca i nie zakończy się ta piękna saga wielkim happy endem, w którym Harry żeni się z Ronem i wszystkim wszystko pasuje. Nie mówię też że ma to być wielkie nieszczęście, czy coś, bo kolejne osoby się powieszą, ale uważam że CAŁKOWICIE szczęśliwe zakonczenie, ostatecznie zło pokonane, ale bez ofiar się nie obyło, jest dobrym rozwiązaniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Użytkownik Forum
|
![]() Za późno. Umieramy?
![]() |
#220 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3