Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-08-2007, 21:29   #21
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Moja klasyfikacja next genów (pod względem cena/jakość)

1. Wii
2. Xbox 360
3. PLAYSTATION 3
Rzeczywista klasyfikacja konsol nowej generacji jest zupełnie odwrotna.

Cytuj:
I ostatnie... PS3 ładnie wygląda? Tym tekstem mnie rozwaliłeś. Tylko uważaj, żebyś nie zostawił PS3 w kuchni, bo mama pomyli z grillem elektrycznym.
Z pewnością ładniej od Xbox'a 360.

Cytuj:
PS3 jest najlepszy ze wszystkich next genów tylko pod względem technicznym. We wszystkim innym Wii i X360 biją PS'a na głowę.
Parametry konsoli są chyba najważniejsze, nie sądzisz? Jest jeszcze aspekt ekskluzywnych tytułów na poszczególne konsole, ale twórcy gier wiedzą, co dobre. Jakość padów to sprawa drugorzędna, ale i w tym wypadku nie znajdziesz bardziej ergonomicznych kształtów pada, niż te zastosowane w Dual-Shocku, a potem w Sixaxis'ie. Wii może i małą rewolucją jest, ale mnie jakoś nie bawi siedzenie na kanapie i potrząsanie kablami. Schodząc z tematu, przypuszczam, że twórcy Wii wzorowali swój innowacyjny pomysł na grze z Pegazusa, która polegała na strzelaniu do kaczek.

Cytuj:
Co z tego, ze X360 nie ma Blu-ray... Ma za to HD-DVD
To fakt, do Xbox'a 360 można dokupić oddzielny czytnik płyt HD-DVD, więc nie ma się co przejmować o przyszłość tej konsoli. W każdym bądź razie płyty BD-R mają większą pojemność od HD-DVD.
Żyłka jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-08-2007, 21:36   #22
Gogar
Użytkownik Forum

Gogar's Avatar

Data dołączenia: 10 07 2007
Lokacja: padł mi mózg

Imię: Tolek
Gildia: #;d
Świat: POLNet
Poziom: +o
Skille: Mrok
Gogar ma numer GG 6484638
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pramus Pokaż post
PS3 ładnie wygląda? Tym tekstem mnie rozwaliłeś. Tylko uważaj, żebyś nie zostawił PS3 w kuchni, bo mama pomyli z grillem elektrycznym.
Są gusta i guściki ;p

Co do padów, SixAxis to dla mnie porażka. Nie ze względu na kształt, bo jest jak najbardziej słuszny, ale ten system wyczuwania ruchów w płaszczyźnie...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pramus
Na PS3 jest wiecej tytulow? Chyba zartujesz...
To porównaj sobie ilość tytułów ze wszystkich PS'ów i z dwóch generacji Xpudła ;]
Gogar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2007, 22:16   #23
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn

Stan: Na Emeryturze
Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
Pramus ma numer GG 4183891
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Żyłka Pokaż post
Rzeczywista klasyfikacja konsol nowej generacji jest zupełnie odwrotna.
Ciekawe według jakiego serwisu/magazynu itd.
Cytuj:
Z pewnością ładniej od Xbox'a 360.
"Są gusta i guściki"
Cytuj:
Schodząc z tematu, przypuszczam, że twórcy Wii wzorowali swój innowacyjny pomysł na grze z Pegazusa, która polegała na strzelaniu do kaczek.
I tu ukazujesz swoją nieznajomość tematu. Wątpie żeby te 2 wynalazki miały ze sobą coś wspólnego, ale jeśli już:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Pegasus – 8-bitowy klon konsoli do gier Famicom/Nintendo Entertainment System.
Według Ciebie Nintendo samo sobie ukradło pomysł? GZ

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej
Pramus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2007, 22:30   #24
Pablofrs
Użytkownik Forum

Pablofrs's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Grudziądz

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cebix Pokaż post
Śmieszne są opinie ludzi, którzy tych konsol nigdy nie mieli i piszą tylko to, co wyczytali na forach.

Dla mnie wybór jest prosty - chcesz X360, masz kasę - kupuj.
Po 1:
Miałem przejściowo Wii, często grywałem u kumpla na xboxie 360, a na ps3 w media markcie. Pisałem subiektywnie swoje odczucia.

Po 2:
Chyba źle przeczytałeś temat. Kolega sie pyta czy warto kupić X'a. Co z tego że ma kase, skoro kupi i mu sie np. nie spodoba? kasa wtedy w błoto.
Śmieszy mnie twoja opinia, bo nie wnosi nic do tematu, widać ze nigdy nie mailes doczynienia z konsolami skoro walnąłeś tekst na odczepke "kase masz to kupuj" bez żadnych argumentów.
@topic:

Przyszłosciowo ci radze odłożyc pieniądze i kupic ps3. Ta konsola będzie miażdzyć.
stary 24-08-2007, 22:42   #25
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ciekawe według jakiego serwisu/magazynu itd.
Według każdego, którego redagują ludzie obeznani i oceniający obiektywnie.

Cytuj:
I tu ukazujesz swoją nieznajomość tematu. Wątpie żeby te 2 wynalazki miały ze sobą coś wspólnego, ale jeśli już:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Pegasus – 8-bitowy klon konsoli do gier Famicom/Nintendo Entertainment System.
Według Ciebie Nintendo samo sobie ukradło pomysł? GZ
Bardziej skupiłeś się na ironicznej i luźnej części mojego posta (bo przecież w gruncie rzeczy pistolet z gry o kaczkach nie ma aż tak wiele wspólnego z kontrolerem Wii) niż na jego właściwej treści. "GZ".
stary 24-08-2007, 22:52   #26
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Pozwólcie, że wtrącę się do dyskusji.
IMO konsole są dla mięczaków. Lepiej kupić sobie porządnego PeCeta za 3,5-4 tyś niż wydawać pieniądze na konsole, na której gry za rok i tak będą wyglądać znacznie brzydziej niż na poczciwym piecyku. Poza tym - nie ma to jak zaszpanować przed kimś i powiedzieć - a ja mam u siebie GeForce'a 8800
stary 24-08-2007, 23:13   #27
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

@up
E no to kozak :/.

A odnośnie konsol nie rozumiem czemu PS3 ma 2x mniej ramu niż Xbox 360 :0. No chyba że transfer z dysku ma jakiś wypasiony. No i jeszcze te 8 rdzeni taktowanych 3,2 ghz .

@edytka
Już wiem o co chodzi . PS3 ma 256 RAmu dla procka i 256 dla karty, a Xbox 360 ma wspólne 512.

Ostatnio edytowany przez Smetana - 24-08-2007 o 23:20.
Smetana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-08-2007, 00:08   #28
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
IMO konsole są dla mięczaków. Lepiej kupić sobie porządnego PeCeta za 3,5-4 tyś niż wydawać pieniądze na konsole, na której gry za rok i tak będą wyglądać znacznie brzydziej niż na poczciwym piecyku. Poza tym - nie ma to jak zaszpanować przed kimś i powiedzieć - a ja mam u siebie GeForce'a 8800
Tak, ale na konsoli nie zdarzy ci się sytuacja, w której nie zagrasz sobie w jakąś grę z powodu zbyt wysokich wymagań sprzętowych. W każdym bądź razie konsola po prostu nie nadaje się do niektórych gatunków gier, a w szczególności do FPS'ów, dlatego wolę grać na komputerze. A tak poza tym, to mam tę kartę.
stary 25-08-2007, 10:55   #29
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak, ale na konsoli nie zdarzy ci się sytuacja, w której nie zagrasz sobie w jakąś grę z powodu zbyt wysokich wymagań sprzętowych.
No i co z tego, skoro za np. dwa lata, maksymalne detale na konsoli będą wyglądać jak średnie na PeCecie ?
Cytuj:
W każdym bądź razie konsola po prostu nie nadaje się do niektórych gatunków gier, a w szczególności do FPS'ów, dlatego wolę grać na komputerze. A tak poza tym, to mam tę kartę.
IMO konsola to się nadaje tylko do sportówek i bijatyk oraz gier typu Resident Evil.
A co do karty - same here. Teraz gdy patrzę na wymagania np. SpellForce'a 2 to się z nich śmieje, a gdy miałem Radeona 9600 to mówiłem - taa, znowu trza to i owo wyłączyć...
stary 25-08-2007, 15:16   #30
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No i co z tego, skoro za np. dwa lata, maksymalne detale na konsoli będą wyglądać jak średnie na PeCecie ?
To, że dla niektórych liczy się data użyteczności sprzętu, a nie jego jakość. Kiedy kupujesz konsole wiesz, że wystarczy ona na wiele lat bez dokupywania do niej czegokolwiek, a PC po pewnym czasie nie daje sobie rady z nowszymi grami. Za to PC ma tę przewagę, że wychodzą na niego lepsze gry. Nie znajdę chyba wybitnego RPG'a na konsole, który nie jest utrzymany w chińskich klimatach, których nienawidzę. No, oczywiście do PC jako plus zaliczyć można znacznie bardziej precyzyjne sterowanie, niż na konsoli.
stary 25-08-2007, 15:23   #31
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
To, że dla niektórych liczy się data użyteczności sprzętu, a nie jego jakość. Kiedy kupujesz konsole wiesz, że wystarczy ona na wiele lat bez dokupywania do niej czegokolwiek, a PC po pewnym czasie nie daje sobie rady z nowszymi grami. Za to PC ma tę przewagę, że wychodzą na niego lepsze gry. Nie znajdę chyba wybitnego RPG'a na konsole, który nie jest utrzymany w chińskich klimatach, których nienawidzę. No, oczywiście do PC jako plus zaliczyć można znacznie bardziej precyzyjne sterowanie, niż na konsoli.
Mówiąc szczerze - wole wydawać raz na rok czy dwa ten tysiąc czy półtorej na upgrade najbardziej przestarzałych części i mieć świadomość, że mogę grać w najnowsze gry i że mogę na tym PeCecie także szperać w Internecie, pracować itp. niż wydawać kupę kasy na maszynkę do gier która i tak za rok będzie ustępowała owemu PCtowi pod każdym względem.
stary 25-08-2007, 15:43   #32
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

I tu dochodzimy do sedna sprawy - nie każdego stać na takie wydatki, więc wiele osób woli kupić konsolę raz i zostawić ją w spokoju, nie martwiąc się o jej parametry techniczne.
stary 25-08-2007, 16:04   #33
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Rzeczywista klasyfikacja konsol nowej generacji jest zupełnie odwrotna.[...]
Z pewnością ładniej od Xbox'a 360.[...]
Gusta, gusta i guściki
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pablofrs Pokaż post
[...]skoro walnąłeś tekst na odczepke "kase masz to kupuj" bez żadnych argumentów.[...]
Wybacz, ale ja zdania "chcesz X360, masz kasę - kupuj" nie odebrałem jako rada na odczepkę. Tym bardziej, że Cebix jest, na tym forum, osobą z którą się liczę jeżeli chodzi o sprawy typu soft/hardware.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Pozwólcie, że wtrącę się do dyskusji.
1) Trzeba mieć przed kim szpanować, dla mnie takie gadanie nie jest szpanem tylko głupotą...
2) I PC i konsole się starzeją to jest w obu przypadkach nieuniknione...
Cytuj:
Tak, ale na konsoli nie zdarzy ci się sytuacja, w której nie zagrasz sobie w jakąś grę z powodu zbyt wysokich wymagań sprzętowych. W każdym bądź razie konsola po prostu nie nadaje się do niektórych gatunków gier, a w szczególności do FPS'ów, dlatego wolę grać na komputerze. A tak poza tym, to mam tę kartę.
Zdarzy się... jak wyjdzie kolejna generacja, chyba, że umiesz odpalać gry z PS3 na PS2/1... A co do gatunków to jest w tym trochę prawny ale nie jeżeli chodzi o FPSy, przecież takie hity jak MGS wychodzą tylko na konsole, Assassins Creds też będzie na Xcie (na którym moim zdaniem wypadnie lepiej i już załuję, że nie mam Xa choć by tylko dla AC) Konsola na pewno nie nadaje się do strategii, chyba, że ktoś wymyśli ciekawy i przyzwoity sposób obsługi Medievala II padem...
Cytuj:
No i co z tego, skoro za np. dwa lata, maksymalne detale na konsoli będą wyglądać jak średnie na PeCecie ?[...]
Rispect 4 U bo widzisz, dla wielu graczy liczy się klimat, fabuła, przyjemność z gry a nie wersja PixelShaderów czy innych dupereli...
Cytuj:
Co do sterowania to można się wykłócać, osobiście zainwestowałem w pada do PCta ponieważ są gry w które nie idzie mi granie klawką/mychą ale to już są... gusta i guściki

A ogólnie, chciał bym zakończyć tą ciągłą dyskusję prostym stwierdzeniem:
Rynek gier jest napędzany zarówno przez PC jak i Konsole, zawsze tak jest, że w momencie pojawienia się nextgenów konsole zostawiają daleko w tyle PCty a po 2-3 latach PCty wyprzedzają konsole i tak w kółko. Spieranie się o to, co jest lepsze nie ma sensu bo za 2-3 lata Sony urzeknie nas PS4 a M$ XBoxem-540

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-08-2007, 16:46   #34
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Rispect 4 U bo widzisz, dla wielu graczy liczy się klimat, fabuła, przyjemność z gry a nie wersja PixelShaderów czy innych
Tyle, że na klimat i przyjemność płynąca z gry składa się wiele czynników, wśród których także jest grafika. A pitolenie, że grafika jest nieważna uważam za głupie, bo gdyby np. Supreme Commander wyglądał jak gra rodem z '98 roku to bym tylko parsknął śmiechem. Ale zapewne ty zagrywałbyś się dniami i nocami, bo przecież grafika nie jest ważna, tja...
stary 25-08-2007, 17:22   #35
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Tyle, że na klimat i przyjemność płynąca z gry składa się wiele czynników, wśród których także jest grafika. A pitolenie, że grafika jest nieważna uważam za głupie, bo gdyby np. Supreme Commander wyglądał jak gra rodem z '98 roku to bym tylko parsknął śmiechem. Ale zapewne ty zagrywałbyś się dniami i nocami, bo przecież grafika nie jest ważna, tja...
nah, przyjemność z gry składa się z wielu elementów ale klimat na 1oo% nie jest uwarunkowany grafiką... muzyką tak, fabułą tak, ale to czy obraz generowany jest w rozdz. 800*600*16b bez żadnych pixelcosiów czy w rozdzielczości 2400*1600*64b z 24 pixelcosiami nie jest już najważniejsze przy klimacie... przy przyjemności z gry na pewno ale to już zależy od osoby, czy komuś zależy czy nie... mi nie zależy na mega wypas grafie, ważne by gra wciągała ale gdy takowa wypas grafa jest to jest to dodatkowy plus, brak nie musi być minusem...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-08-2007, 17:48   #36
Duke Dran
Użytkownik Forum

Duke Dran's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2005

Duke Dran ma numer GG 13923094
Domyślny

Sporo czytam na temat next-genów i jakotako jestem na bieżąco. Ostatnio słyszę coraz częściej, że X360 jest konsolką awaryjną. Mimo to kocham ją.
Duke Dran jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-08-2007, 18:13   #37
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Zdarzy się... jak wyjdzie kolejna generacja, chyba, że umiesz odpalać gry z PS3 na PS2/1... A co do gatunków to jest w tym trochę prawny ale nie jeżeli chodzi o FPSy, przecież takie hity jak MGS wychodzą tylko na konsole, Assassins Creds też będzie na Xcie (na którym moim zdaniem wypadnie lepiej i już załuję, że nie mam Xa choć by tylko dla AC) Konsola na pewno nie nadaje się do strategii, chyba, że ktoś wymyśli ciekawy i przyzwoity sposób obsługi Medievala II padem...
Nie zdarzy się, bo gry, które wychodzą na PS2 muszą na niej działać perfekcyjnie. Nie trzeba w niej niczego wymieniać. Kolejna generacja konsol to całkiem co innego...

O tak, Metal Gear Solid i Assasins Creed's to rasowe FPS'y...

A co do grafiki - ona również należy do czynników decydujących o klimacie, bo przecież grafika też może być klimatem dostosowana do danej gry.

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 25-08-2007 o 18:15.
stary 25-08-2007, 19:04   #38
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
nah, przyjemność z gry składa się z wielu elementów ale klimat na 1oo% nie jest uwarunkowany grafiką... muzyką tak, fabułą tak, ale to czy obraz generowany jest w rozdz. 800*600*16b bez żadnych pixelcosiów czy w rozdzielczości 2400*1600*64b z 24 pixelcosiami nie jest już najważniejsze przy klimacie... przy przyjemności z gry na pewno ale to już zależy od osoby, czy komuś zależy czy nie... mi nie zależy na mega wypas grafie, ważne by gra wciągała ale gdy takowa wypas grafa jest to jest to dodatkowy plus, brak nie musi być minusem...
Człowieku, ośmieszasz się. Zabierz takiemu Oblivionowi grafikę, daj mu coś paskudnego w 800*600 i w 16 bitach i zobaczymy czy będziesz grał z takim zapałem. Czy ci się to podoba czy nie, klimat JEST uwarunkowany grafiką.
stary 25-08-2007, 19:21   #39
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
Człowieku, ośmieszasz się. Zabierz takiemu Oblivionowi grafikę, daj mu coś paskudnego w 800*600 i w 16 bitach i zobaczymy czy będziesz grał z takim zapałem. Czy ci się to podoba czy nie, klimat JEST uwarunkowany grafiką.
Ale grafika jest najmniej ważna spośród tych czynników. Ciągle lubię pograć np. w Fallouta 2 którego klimat nie stracił nic mimo starej już oprawy graficznej. A co z Gothiciem? On już w dniu premiery miał słabą grafikę, jednak recenzenci głównie skupili się na niepowtarzalnym klimacie Kolonii. Naprawdę nie potrzeba kompa z kilka tysięcy, żeby zagrać w dobre, klimatyczne gry.

PS. Klimat
stary 25-08-2007, 19:29   #40
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior Pokaż post
Ale grafika jest najmniej ważna spośród tych czynników. Ciągle lubię pograć np. w Fallouta 2 którego klimat nie stracił nic mimo starej już oprawy graficznej. A co z Gothiciem? On już w dniu premiery miał słabą grafikę, jednak recenzenci głównie skupili się na niepowtarzalnym klimacie Kolonii. Naprawdę nie potrzeba kompa z kilka tysięcy, żeby zagrać w dobre, klimatyczne gry.

PS. Klimat
Fallout to co innego. Taka dwuwymiarowa grafika nigdy się nie starzeje. Gothic ? Polemizowałbym, gdy dostałem go w swoje ręce to oprawę miał jak na tamte lata bardzo dobrą.
I pewnie, że nie potrzeba kompa za kilka tysięcy żeby grać w dobre klimatyczne gry - tyle, że jak się takiego ma, to ten klimat jest jeszcze silniejszy...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania