|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Parkour czy Free run? | |||
Uprawiam tylko Parkour |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 9.01% |
Uprawiam tylko Free run |
2 | 1.80% |
Uprawiam Parkour i Free run |
9 | 8.11% |
Nie uprawiam ani pierwszego ani drugiego |
76 | 68.47% |
Kiedys trenowalem ale przestałem |
14 | 12.61% |
Głosujących: 111. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 01 2005
Lokacja: Bełchatów
Imię: Lord Paladinek
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Crystal Kingdom
Świat: Harmonia
Poziom: 148
Skille: 104/64
Poziom mag.: 22
|
![]() Cytuj:
Teraz co do filmiku..obejrzałem tylko ten jeden z pierwszej strony w którym skaczesz z timem.. to był jeden z gorszych filmow jaki w życiu widziałem. Zero flow, zero przemyślanego biegu, 5 czy 6 osób biegnie w to samo miejsce i robią te same (no, może trzy różne) techniki..co to za sens? Jamakaszerka i tyle. A robienie filmu po 2 miechach jest właśnie dla szpanu, żeby pokazać jakim to się nie jest super i hiper fajnym i dobrym, ale najpierw trzeba mieć czym szpanować. Nie będę nawet przytaczał wszystkich cytatów w których podajesz błędne informacje o pk bo bym na tym z pół dnia spędził. Najpierw zrozum o co chodzi w pk..potem ucz innych jak już wcześniej pisałem. A na marginesie doradzam ci trening, ciężki trening, zwłaszcza siłowy (to się ma do całego 'timu') bo wy nawet nie umiecie dobrze zrobić climb up'a ... Sezon w zasadzie się już skończył i jest coraz mniej okazji na trening stricte parkour ale całą zimę można poświęcić na trening siłowy..i nie musi to być siłownia, chociaż rób pompki/podciągaj się w domu, systematyczność i samozaparcie to wszystko czego potrzeba. I ku*rwa nie nazywajcie Parkour'u sportem -.-!
![]() |
|
![]() |
#62 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2007
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Zastrzeżone przez lidera - sorry
Świat: Nerana
Poziom: 44
Skille: co cie?
Poziom mag.: 38
|
![]() Cytuj:
To fajnie. Nie nazywaj mnie chłopczykiem ,bo niski wzrost wcale nie swiadczy o wieku. Moze cie zadziwie jezeli ci powiem ze jestem w 3 klasie gimnazjum i chce kims w zyciu zostac? Wiesz w moim miescie s3 to najlepsza (i chyba jedyna ,która dała własny filmik na youtube) druzyna traucerów. Nie mówie ze jestem doświadczony ,bo 2 miechy treningu oczywiscie nie zrobi ze mnie zawodowca ale to co juz umiem oceniam dobrze (nawet nie wiesz ile siniaków zajeła mi ta ,,nauka") . Parkour trenujemy dla efektywności nie efektownosci. Mówisz ,ze mam kiepska technike? Dobrze postaram sie ją poprawic dla mnie to nic. Tricki na szybko mówisz? No tak zapomniałem napisac ,ze w parkour nie uzywa sie slowa tricki tylko techniki co dla czlowieka logicznie myslacego oznacza ze mówiłem o wykonaniu mojego salta( w filmie s3 parkour wykonanego w trakcie filmu ,,na szybko"). Trenuje parkour wraz z kumplami dla przyjemnosci i szybkosci w pokonywaniu przeszkód (np. do biedronki normalny czlowiek dochodzi W 15 MIN, a ja stosując parkour dojde tam W 5 MIN idac na skróty z przeszkodami ) Widziałeś aby napewno wszystkie moje filmy? A mój sampler tez? A co do twojego treningu parkoura to powiem ci co zle zrobiles : Poprostu po 3 tyg treningu Tic Tac jest jeszcze za trudny i za bardzo sie pospieszyłes. Na ogladales sie filmików i myslales ze to latwe ale sie przeliczyles. Jak dla mnie to wcale ci zle nie poszlo, bo parkour moze cwiczyc kazdy. Poprostu możesz zacząć od poczatku ale jak to pisał Thero z głową. Jezeli mówisz ze kazdego co nie cwiczy parkour nazywam grubasem bez zainteresowan to sie mylisz ,gdyż jest to bardzo trudna (jezeli według was pk to nie sport ) sztuka i nie raz mozna zrobic sobie krzywde trenujac ją. Moze na poczatku mnie ponioslo ale juz przeprosilem w poprzednim poscie (nie ,nie pamietam ,którym). I mówiłem ,ze jest to bardzo trudne bla bla bla ale ty pewnie nie czytales tamtych ,bo uznales to za nazwany przez ciebie ,,flejm". Widziałeś sampler zelka? on tez wykonywal te nazwane przez ciebie ,,tricki" na szybko i jakos mu sie udawalo a trenowal przez 3 lata wiec ja mam jeszcze czas. up@ Ja nie wiem co to parkour? To bym go chyba nie uprawial jak bym nie wiedzial czym on jest. Parkour to w wiekszosci praktyka , nie zostaniesz traucerem prawiac moraly i teorie. Jezeli moje tlumaczenie ci sie niepodoba to nie czytaj go ,a zajrzyj na leparkour.pl lub chocby jak sie boisz ,ze to keylogger na wikipedia.org.pl tam znajdziecie wszystkie potrzebne informacje na temat parkour. Potem odpowiem na reszte twoich zastrzezen.Napisalem w tym poscie co to parkour wiec poczytaj go sobie. i czym rozni sie od free runa.
Niestety muszę odejść.Na zawsze.Tibia mi się znudziła i jak widzę wasze wypowiedzi 1bp na 12h to mnie skręca. Jesteście tak samo zepsuci na umyśle jak Tibia. Ocknijcie się ! Ostatnio edytowany przez Rotherdamie - 10-10-2007 o 00:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica
Stan: Niegrający
|
![]() Udawało mu się? To dlaczego tak skończył?
Cytuj:
Oj, coś słabo argumentujesz. Najpierw uciekanie przed policjantami, a teraz przełajowe biegi do Biedronki. Do mnie to jakoś nie przemawia. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2005
Lokacja: In da hell
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Co ty za insynuacje snujesz? Sam napisales ze robisz "techniki" na szybko to cie zbesztalem... -.-" Testy gimnazjalne za kilka miesiecy - czytanie ze zrozumieniem cwicz.
![]() |
![]() |
#65 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 12 2005
Lokacja: Wrocław
Świat: Guardia
Poziom: 85+
Skille: 82+
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Nie czytałem za wielu waszych postów. Również uprawiam ten sport od jakichś 6 czy 7 miesięcy. Ale ja, w przeciwieństwie do większości, robię to dla zabawy, i jak idę do marketu bo zakupy, to wolę iść spokojnie drogą, niż używać parkoura, i jak ktoś przede mną to opisał "wejść spoconym i brudnym" do sklepu. To jest zabawa, do tego są inne ciuchy i inne wymagania. Chcę poskakać, ubieram się w jakieś łachy, które mogę podrzeć w razie czego, dobre buty i zawalam, ale tylko żeby się "pobawić", a nie szpanować.
![]() |
#66 | |
Redaktor
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Użytkownik Forum
|
![]()
![]() |
#68 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 01 2005
Lokacja: Bełchatów
Imię: Lord Paladinek
Gildia: Crystal Kingdom
Świat: Harmonia
Poziom: 148
Skille: 104/64
Poziom mag.: 22
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Nie chce mi się narazie więcej cytatów szukać. P.S. Naucz się odmieniać wyraz "Parkour"
![]() |
![]() |
#69 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@ Dark Deni: Twój filmik wymiata tylko za duzo salt mogles dodac jeszcze kilka tricków street stunts lub nawet pk.Trzeba miec niezla odwage i doswiadczenie aby wykonywac takie akrobacje. ale powiedz mi to ty wystepujesz czy twój kolega ,a moze znalazles w necie? Tak czy owak respect for you! @Ville Ojej... 3 klasa gimnazjum... bo to ty stary juz jestes? Alkohol przy rodzicach mozesz pic? Samochod prowadzic? Ja mam 18 lat i dalej uwazam sie za dzieciaka... A czy ja powiedzialem ze jestes zerem ktore do niczego nie dojdzie? Dochodz sobie gdzie zechcesz. Skoro bedac pełnoletni uwazasz sie za dzieciaka to twoja sprawa. Nie nazywaj mnie chłopczykiem bo mi wcale tak duzo do osiemnastki nie brakuje. Nie nie moge pic alkoholu i nie zamierzam gdyz nie jestem lumpem czy trampem (choc na imprezce zawsze mozna wypic ) ani nie prowadze samochodu bo nie mam prawka. Zrozumiałem to co chciałes mi powiedziec wiec nie wysilaj sie wiecej pisaniem postów kierowanych do mnie ,a nie zwiazanych z tematem . Cytuj:
@ Zylka Cytuj:
Ja zreszta zawsze trenie i skacze w krótkich spodenkach i podkoszulce (no zakladam cos cieplejszego w chłodne dni), a i podczas biegania do biedronki czy na jakies inne zajecie nigdy nie wykonuje skoku ,którego musze zakonczyl rollem (taki fikołek przez bark amortyzujacy upadek w trakcie wyladowania) wiec nie grozi mi także ubrudzenie sie ziemia czy trawą. Poprostu trzeba przemyslec trase biegu i techniki tak zeby droga byla znacznie krótsza ale i zebys nie wygladal jak lump. I wtedy parkour przydaje sie na codzien.
![]() |
![]() |
#70 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() Jak macie robic offtopa i bluzgac po sobie to zamknijcie lepiej temat lub przejdzcie na pw. btw dalej nie wiem jaka jest roznica pomiedzy pk a freerun. Wytlumaczy ktos ??
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica
Stan: Niegrający
|
![]() Kołbaś, błędnie pojmujesz definicję offtopa.
Pocisz się jak każdy, tego nie da się wytrenować. Zawsze istnieje jakaś szansa, że dany trick nie wyjdzie i wybrudzisz się niemiłosiernie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Parkour- Jest to sztuka (jak ktos woli to sport) efektywnego pokonywania przeszkód we wczesniej przemyslanym biegu po zaplanowanym lub przypadkowym torze przeszkód. Odwiedz www.leparkour.pl lub www.le.parkour.pl a tam reszta wiadomosci o technikach itp. Freerun- sztuka polegająca na efektowności wykonywanych skoków,która powstała od parkour.Polega na wykonywaniu róznorodnych akrobacji (salt itp.) z połaczeniem technik parkour (np. monkey vault + precision jump + salto) lub tez wykonywanych w dowolny , zaplanowany sposób.Wiele osób trenuje freerun błednie twierdząc ,że trenuja parkour (tu przydaje sie poznac róznice miedzy pk a 3run).
![]() |
![]() |
#73 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Moim zdaniem, mimo, że nie przepadam ani za jednym, ani za drugim, jest to fajna sprawa. Przecież chodzi o to, żeby się poruszać czy pobiegać na świerzym powietrzu, no nie?
![]() Jednakże, jakbym miał wybierać z dwojga, to bym wybrał free run. Dlaczego? Ponieważ jest bardziej efektywny. ![]() Osobiście preferuje inne rodzaje sportu.
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Niestety muszę odejść.Na zawsze.Tibia mi się znudziła i jak widzę wasze wypowiedzi 1bp na 12h to mnie skręca. Jesteście tak samo zepsuci na umyśle jak Tibia. Ocknijcie się ! Ostatnio edytowany przez Rotherdamie - 12-10-2007 o 16:10. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Guest
|
![]() Ja jestem zbyt drętwy.
"Nie uprawiam ani tego ani tego" |
![]() |
![]() |
#79 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 05 2008
|
![]() Niestety widać po Tobie, że nie znasz się ani na pk ani na freerunnnie. Nie da się uprawiać tych dwóch dyscyplin równocześnie, ponieważ jedna przeczy drugiej podczas treningu. Kiedy osoba trenująca parkour (traceur) patrzy na murek myśli o tym jak najszybciej i najbezpieczniej go pokonać. Natomiast freerunner pomyśi jaką fajną ewolucję może wykonać na tym murku.
Cytuj:
Ktoś wyżej wspomniał o Żelku i o ofiarach śmiertelnych wynikających z treningu parkour. Żelek podczas wykonywania jednej z ewolucji freerun (tzw. gainera) uderzył w murek i zmarł wkrótce potem w szpitalu. Przyczyną jego śmierci było niedotlenienie mózgu ponieważ leżał tam długi czas i nikt nie udzielił mu pomocy. Gdyby ktoś wcześniej wezwał karetkę to prawdopodobnie lub udzielił mu pierwszej pomocy to prawdopodobnie Żelek byłby dzisiaj z z nami. Parkour i Freerun tak jak każda ekstremalna dyscyplina niesie ze sobą ryzyko i trzeba umieć je podjąć lub nie trenować tego typu rzeczy. @Topic Swoją przygodę z parkour zacząłem 2 lata temu i trenuje do dzisiaj tylko, że już nie parkour ale freerun. Moje decyzja o zakończenie treningów parkour i rozpoczęci treningów freerun było spowodowana cała serią bezsensownych zdarzeń dziejących się za równa na polskiej jak i na zagranicznej scenie parkour. Zdarzenie te (w głównej mierze działania prekursora parkour Davida Bella, który stwierdził, że tylko on i jego ekipa trenują prawdziwy parkour) spowodował że dzisiaj zajmuję się freerunem. Dla zainteresowanych: www.overground.com.pl - Polski serwis, na którym ukazują się newsy z polskiej i światowej sceny parkour i freerun. www.3run.eu - Ogólnopolskie forum freerun. http://www.sportmediaconcept.com/parkourPL/ - Oficjalny blog prekursora parkour Davida Bella Tłumaczenie wykonała Weronika "Wero" Semczuk www.leparkour.pl - Polskie forum parkour zwane powszechnie czarnym forum. Istniało jeszcze tzw białe forum jednak od jakiegoś czasu jest ona niedostępne. www.parkour.net - Ogólnoświatowe forum parkour. Forum jest chwilowo nie dostępne ze względy na działania Davida Bella i jego teamu. @do autora tematu Dlaczego usnąłeś wszystkie Twoje filmy. Czyżby ze względu na negatywne komentarze? Ostatnio edytowany przez dredu - 15-06-2008 o 01:10. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zbanowany
Data dołączenia: 12 06 2008
|
![]() Arczeolodzy opanujo siwiat
|
![]() |
![]() |