Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-11-2007, 21:07   #21
Calen Futh
Zbanowany

Calen Futh's Avatar

Data dołączenia: 21 11 2005
Lokacja: Chrzanów

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Sratatata...
Jezeli kogos stac na wymienianie kompa co pol roku to niech gra na kompie...
Ot, ulubiony stereotyp konsolowców. Komputer wcale nie trzeba upgrade'ować co pół roku. A jeśli nawet - najczęściej wystarczy zmienić kartę graficzną.
Cytuj:
Konsole (np. xbox 360 premium) kupujesz za 1200zl i starcza ci na 5-6 lat, nie wymaga upgradeow i kazda gra ci na niej pojdzie. Nie wiem czy widziales grafike gier na xboxa 360 i ps 3. PS3 wyszedl rok temu, xbox 360 2 lata temu i gry na pc nadal im nie dorownuja.
Crysis będzie bił te wszystkie konsolowe gierki pod względem graficznym na głowę. Za nim przyjdą kolejne gry, które po raz kolejny udowodnią, że pod względem technologicznym nic nie prześcignie PeCeta. Ale skończmy to już, bo się zaraz pobijemy oto kto ma rację.
Btw: pograsz komfortowo w Supreme Commandera na konsoli ? Nie ? A przecież są takie super
Calen Futh jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-11-2007, 21:16   #22
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2005

Imię: Sama Edso
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 60
Skille: xx/xx
Poziom mag.: 60
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Calen Futh Pokaż post
Ot, ulubiony stereotyp

Crysis będzie bił te wszystkie konsolowe gierki pod względem graficznym na głowę. Za nim przyjdą kolejne gry, które po raz kolejny udowodnią, że pod względem technologicznym nic nie prześcignie PeCeta. Ale skończmy to już, bo się zaraz pobijemy oto kto ma rację.
Btw: pograsz komfortowo w Supreme Commandera na konsoli ? Nie ? A przecież są takie super
Zauwaz zeby grac w Crysisa na najwyzszych detalach trzeba miec karte za 1600zl A na nizszych detalach tak wspaniale to on nie wyglada.

Ale niema cos ie klucic, zarownokonsole jak i pcty maja swoje wady i zalety, i IMO nie nalezy ich porownywac.

14.35kb w sumie, nie czepiac sie
Nytalith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2007, 21:17   #23
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scream Pokaż post
<lol>

przeciez tam porownywane sa procesory 2x2000 vs 1 rdzeniowy 2000, a tutaj jest pytanie o 2x2200 a 4000.

wiadomo ze 2x2000 jest lepsze od 2000, ale nie jest lepsze od 4000, pomimo ze teoretycznie 2x2000=4000

(pomijajac to ze nie ma w sprzedazy 1x4000 ^^)
Możesz wbić sobie do główki, że ilość GHz nie jest wprost proporcjonalna do wydajności procesora?

@Topic
Kupowanie czterordzeniowego procesora teraz to głupota. Zupełnie odradzam. Proponuję zamiast tego kupić Core 2 Duo i troszkę podkręcić (MHz u pamięci masz pod dostakiem). Za zaosczędzoną kasę kup GTS 8600.
Mobo wziąłbym inne, ale to pewnie tylko dlatego, że jestem fanboy'em Asusa.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2007, 21:28   #24
Nikast Shynix
Użytkownik Forum

Nikast Shynix's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: Płock

Adres Jabbera do Nikast Shynix
Domyślny

Cytuj:
Dysk 80-120Gb w zupełności wystarczy.
Szczególnie, że różnica ceny między 120 GB a 200 GB raczej rzadko przewyższa 100 zł ;]

Nikast Shynix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2007, 21:53   #25
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2005

Nadrill ma numer GG 3764880
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scream Pokaż post
<lol>

przeciez tam porownywane sa procesory 2x2000 vs 1 rdzeniowy 2000, a tutaj jest pytanie o 2x2200 a 4000.

wiadomo ze 2x2000 jest lepsze od 2000, ale nie jest lepsze od 4000, pomimo ze teoretycznie 2x2000=4000

(pomijajac to ze nie ma w sprzedazy 1x4000 ^^)
Jesteś w błędzie. Można to porównać do siłacza, która chce podnieść wielkie pudło i paru osób, których siła zsumowana ma podobną wartość. Jednak w grupie można robić wiele rzeczy wydajniej i szybciej...

Cytuj:
Kwestia gustu, dla mnie konsole to dno. Nadają się jeno do sportówek i mordobić, a pod względem technologicznym już rok po premierze ustępują PeCetom.
Do każdego next-gena można podłączyć myszkę. To ad. przekonania niefunkcjonalności padów. Co do technologii... PS3 ma ośmiordzeniowy procesor, a jest na rynku od roku. Xbox 360 dwurdzeniówkę i kartę z 512 mb, a jest od prawie 2 lat. Poza tym wyświetlają zabójczą grafikę, mimo iż komputery są lepsze. Mają stałą architekturę, dzięki czemu są tanie(za takie komputery zapłaciłbyś od 4k do 10k zł), nic nie się tnie, żadnych instalacji. Coś jeszcze?
Nadrill jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2007, 21:57   #26
Calen Futh
Zbanowany

Calen Futh's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nadrill Pokaż post
Do każdego next-gena można podłączyć myszkę. To ad. przekonania niefunkcjonalności padów. Co do technologii... PS3 ma ośmiordzeniowy procesor, a jest na rynku od roku. Xbox 360 dwurdzeniówkę i kartę z 512 mb, a jest od prawie 2 lat. Poza tym wyświetlają zabójczą grafikę, mimo iż komputery są lepsze. Mają stałą architekturę, dzięki czemu są tanie(za takie komputery zapłaciłbyś od 4k do 10k zł), nic nie się tnie, żadnych instalacji. Coś jeszcze?
Do komputera mogę podłączyć pada. Na komputerze mogę robić masę innych rzeczy, a nie tylko grać. Zresztą, mogę też zapisywać w dowolnym momencie, gry ładują się znacznie szybciej. Wszystko ma swoje wady i zalety, a to co wybierzesz jest kwestią twojego gustu. Ja lubuje w PC, ty w konsolach.
stary 04-11-2007, 22:01   #27
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Do komputera mogę podłączyć pada. Na komputerze mogę robić masę innych rzeczy, a nie tylko grać. Zresztą, mogę też zapisywać w dowolnym momencie, gry ładują się znacznie szybciej. Wszystko ma swoje wady i zalety, a to co wybierzesz jest kwestią twojego gustu. Ja lubuje w PC, ty w konsolach.
Na PS3 można wgrać Linuxa... ale to już przykład na siłę. Nie ukrywajny - większość osób posiadających konsolę ma też komputer. Jeśli mamy jednak wybierać między maszynką do grania, nie ma gadania.
Poza tym, jak mam się lubować się w konsolach, skoro żadnej nie mam...

Ostatnio edytowany przez Nadrill - 04-11-2007 o 22:03.
stary 04-11-2007, 22:10   #28
kamosblue
pr0-poster

kamosblue's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
kamosblue ma numer GG 4139914
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zayohann Pokaż post
1. Czy procek np. dwurdzeniowy 2x2GhZ jest lepszy od jednordzeniowego 4GhZ?
2. Czy opłaca się brać procek czterordzeniowy? Jeśli nie, to jaki najlepszy?
3. Co z kartą grafiki? Zostawić czy lepiej np. zamiast czterordzeniowego załatwić GF 8800?
4. Czy na takim sprzęcie pójdą gry "przyszłości"? Ile mi taki komputer czasu pociągnie?
wiec przedstawie swoje zdanie;o

1. zakladajac, ze bedziesz mial wlaczony jeden proces, powiedzmy jedna gre to wybieraj jednordzeniowy 4ghz - gry beda chodzic bardzo plynnie. z drugiej strony jesli lubisz miec wlaczonych w pasku systemowym 10 rzeczy, oprocz tego firefoxa, tibie i zminimalizowana fife 08' to radzilbym wybrac dwurdzeniowy, napewno wyjdzie z takiej sytuacji )

2. wg mnie dwurdzeniowy powinien ci w zuplenosci wystarczyc

3. zamiast czterordzeniowego zalatwic 8800

4. 1,5 roku mu zycze ^^
stary 05-11-2007, 08:42   #29
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Cytuj:
Ot, ulubiony stereotyp konsolowców. Komputer wcale nie trzeba upgrade'ować co pół roku. A jeśli nawet - najczęściej wystarczy zmienić kartę graficzną.
Tyle, że nowe karty graficzne wychodzą co miesiąc, a ceny zaczynają się od 1000zł.
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-11-2007, 10:27   #30
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora Pokaż post
Tyle, że nowe karty graficzne wychodzą co miesiąc, a ceny zaczynają się od 1000zł.
Ostatni uklad graficzny mial premiere pare dni temu. A poprzedni pod koniec czerwca. I do tego sa one z zupelnie roznych segmentow rynku. Gdyby porownywac z tego samego roznica byla by o wiele wieksza. Wiec nie przesadzajcie.

Tak samo ceny, przeciez 8600gt za ~400zl starczy do wiekszosci gier na full detalach. (pomijajac rzeczy typu crysis). A jak kupisz karte za 1000zl to przez 2 lata na luzie bedziesz we wszystko gral, moze pod koniec nie na high ale jednak

Ale skonczcie te klutnie. Konsole sluza tylko i wylacznie do gier, komputery zas sa uniwersalne. Dlatego nie powinno sie ich porownywac.

stary 05-11-2007, 13:42   #31
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny

Pozwólcie,że się wtrącę.

Warto jeszcze porównać ceny samych gier. Na PC zaczyna się już od kilku złotych,a za 19.90/39.90/49.90,czy nawet w gazecie(CD-ACTION za 15 zł. Ostatnio był Thief III.Zarąbista gra) możemy dostać coś na prawdę mocnego. Premiery mamy za te 99zł-120zł,Chodź zdarza się coś droższego,to jednak w miarę szybko TANIEJE. A na Konsolę? Premiery za ponad 200zł,i wcale tak szybko nie tanieją.Tytuły trochę starsze to jakieś 150zł~. I nie są to wcale gry,które wystarczają nam na pół roku.(Chyba,że jakaś bijatyka.)

@ DOWN

Dokładnie tak,jak powiedzieli koledzy "down". Mogą i zarabiać na grach,ale chodzi mi o to,że na POLSKĄ kieszeń kupowanie gier było by dość trudne. W takich Niemczech,czy Norwegii Kupienie układu średni pc + konsolka było by idealne. Ale w Polsce lepiej jednak zostańmy przy pc ; )

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 05-11-2007 o 18:32.
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-11-2007, 16:08   #32
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa Pokaż post
Pozwólcie,że się wtrącę.

Warto jeszcze porównać ceny samych gier. Na PC zaczyna się już od kilku złotych,a za 19.90/39.90/49.90,czy nawet w gazecie(CD-ACTION za 15 zł. Ostatnio był Thief III.Zarąbista gra) możemy dostać coś na prawdę mocnego. Premiery mamy za te 99zł-120zł,Chodź zdarza się coś droższego,to jednak w miarę szybko TANIEJE. A na Konsolę? Premiery za ponad 200zł,i wcale tak szybko nie tanieją.Tytuły trochę starsze to jakieś 150zł~. I nie są to wcale gry,które wystarczają nam na pół roku.(Chyba,że jakaś bijatyka.)
Zrozum fakt, że producenci konsol na nich nie zarabiają. Robią je po kosztach, inaczej PS3 kosztowałaby 5000 zł. Zarabiają na grach, dlatego są x2 droższe niż na PC.
stary 05-11-2007, 17:30   #33
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Zrozum fakt, że producenci konsol na nich nie zarabiają. Robią je po kosztach, inaczej PS3 kosztowałaby 5000 zł. Zarabiają na grach, dlatego są x2 droższe niż na PC.
Przesadzasz Na kazdej konsoli zarabiaja, ale najwiecej na grach.
stary 05-11-2007, 18:11   #34
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Nawet jeśli miałoby się to okazać prawdą, to nikogo to nie obchodzi. Liczy się fakt, że granie na PC jest w gruncie rzeczy tańsze, zakładając, że gry pozyskuje się ze sklepu.
Żyłka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-11-2007, 20:13   #35
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Tańsze teoretycznie tak, jednak kupno wypasionego komputera, który puści tę np. Bioshocka w pełnych detalach(w takich, jakich twórcy zaplanowali) i gry, nie będzie takie opłacalne w stosunku do konsoli. Chcę tylko przypomnieć, że założycielowi tematu chodzi o tanią maszynę do grania, a nie, co jest wszechstronniejsze. Niestety(dobrze?), coraz więcej gier wychodzi wyłącznie na konsole, gry PCtowi gracze nie dostają możliwości popykania w nie z powodu exclusivów, umów i głównie możliwości sprzętowych.
stary 05-11-2007, 20:24   #36
Calen Futh
Zbanowany

Calen Futh's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Niestety(dobrze?), coraz więcej gier wychodzi wyłącznie na konsole, gry PCtowi gracze nie dostają możliwości popykania w nie z powodu exclusivów, umów i głównie możliwości sprzętowych.
A po krótkim czasie dostają te same gry z dodatkowymi poziomami (Gears of War).
Btw: czy Crysis ukaże się na jakiejś konsoli ? Bo coś mi się o uszy obiło, że będzie wyłącznie na PC.
stary 05-11-2007, 20:31   #37
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Btw: czy Crysis ukaże się na jakiejś konsoli ? Bo coś mi się o uszy obiło, że będzie wyłącznie na PC.
Bo co komu Crysis na PC jak to jest zwykla strzelaninka z elementami taktyki. Xbox 360 ma halo 3.
stary 05-11-2007, 20:35   #38
Calen Futh
Zbanowany

Calen Futh's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Bo co komu Crysis na PC jak to jest zwykla strzelaninka z elementami taktyki. Xbox 360 ma halo 3.
Za to Halo to ekstra elo futurystyczny FPS \m/
Prawda jest taka, że jeśli autorzy Crysisa spełnią wszystkie obietnice - szykuje się nam FPS niemalże idealny.
stary 05-11-2007, 20:41   #39
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Domyślny

chyba kazdy kto gral w crysisa przyzna ze szykuje sie nam rewolucja w swiecie fps. Swietna grafika, w pelni interaktywny swiat, calkiem fajna fabula (chociaz tego do konca nie wiadomo).

Poza tym crysis jest dobrze skalowany. Na przecietnym kompie tez sie bedzie gralo, tyle ze bedzie dosc mizernie wygladac.
btw. na PCty halo 3 tez bedzie

Ps. Niezly offtop sie zrobil :E

stary 05-11-2007, 20:47   #40
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak, będzie tylko na PC. Odebrałem to jednak jako "i my mamy killera". Co z tego, skoro nawet nie grałeś(jeśli jednak, to tylko w demo). Jak dla mnie po demku to gra z kulejącą fizyką, świetną grafiką i zabójczymi wymaganiami, nic więcej. IMO nie dorasta do pięt Bioshockowi, w którego z wypiekami łupałem.
Co do gier na wyłączność niektórych platform... Cóż, gry na konsole o wiele lepiej się sprzedają. Ludzie mają konsole po trzy stówki(jak dla nas 300 zł...), kupują gry po 30 funtów/euro/dolarów i łupią, ile wlezie. Nie wydają szmalu na jakiś wypas komputer, bo on jest do wszystkiego innego, prócz grania(zwykle). Nie ma martwienia się wymaganiami, płynnością, niestabilnością... Tylko, czy spędzą przy niej godzinkę, czy 10, 100...

@Nytalith
Mam Athlona 3200+, GeForce'a 7600GT, 1 GB RAM. Crysis chrupie na minimalnych, i to ostro. Co do jego jakości, poczekajmy do premiery.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania