|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Rzecznik Praw Ucznia: prace domowe są nielegalne
W domu dzieci powinny odpoczywać - twierdzi Rzecznik Praw Ucznia Czy praca domowa jest nielegalna? Tak podejrzewa Rzecznik Praw Ucznia. Właśnie zaczął batalię o uznanie odrabiania lekcji za nieobowiązkowe. Jak podaje "Metro", jego raport trafi do Rzecznika Praw Obywatelskich, potem do dyskusji w MEN. Co robią uczniowie, gdy wychodzą ze szkoły? Odpowiedź jest prosta - wracają do domu i znowu siadają do nauki. Czasami na wiele godzin. Że tak nie powinno być, są pewni rodzice, którzy w ostatnim czasie zasypali skargami Biuro Rzecznika Praw Ucznia i Rodzica. Krzysztof Olędzki postanowił zbadać sprawę i doszedł do wniosku, że prace domowe są nielegalne. Urząd, a szkoła jest urzędem, może robić tylko to, do czego ma uprawnienia. Nie ma przepisów dających jej prawo zadawania prac domowych - twierdzi rozmówca gazety. Jego zdaniem zmuszanie uczniów do odrabiania lekcji w domu to wręcz ograniczanie wolności i prawa do wypoczynku dzieci, o którym mówi art. 31 Konstytucji i art. 31 Konwencji Praw Dziecka. Wielu uczniów poświęca na naukę nawet kilkanaście godzin dziennie, uczy się siedem dni w tygodniu - dodaje. http://wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomo...4&ticaid=1506b Co wy o tym sądzicie? Czy uwazacie ze mlode pokolenie stanie sie glupsze czy tez moze zacznie sie bardziej przykladac do nauki?
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() Trochę się z tym zgadzam
![]()
![]() |
#3 | ||
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() To kiedy dzieciaki mają się uczyć? 45 minutowa lekcja to za mało aby wyłożyć jakiś temat i jeszcze go przećwiczyć(mówię o przedmiotach ścisłych). Jeżeli prace domowe byłyby nieobowiązkowe to liczba osób odrabiających je byłaby marginalna. A tak przynajmniej więcej jest tych co odrabiają bo chcą/muszą(i czegoś się nauczą) niż tych co liczą że od kogoś przepiszą przed lekcją.
Co innego w systemie akademickim, gdzie wykładowca pokazuje tylko temat a od nas zależy czy się tego nauczymy czy nie. Fakt-rozliczani jesteśmy z tego, ale dopiero w sesji. Wątpię aby taki system przeszedł w gimnazjach/podstawówkach. Do samodzielnej nauki trzeba dorosnąć, a wtedy daje znacznie lepsze wyniki. Cytuj:
Zgodzę się: zdarzają się maratony ale kilkanaście godzin dziennie codziennie? Jeżeli dodać 7h spędzane w szkole(razem z dojazdami, piszę średnio) wychodzi na to, że dziecko śpi około 5h na dobę i jeszcze w tym czasie je i załatwia inne potrzeby. Po tygodniu 90% by wylądowała w szpitalu. Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Tak, ale uczysz się i tak w szkole. I nikt nie zabrania uczniowi rozwiązywania zadań, jeśli chce bądź potrzebuje. Nie powinno się jednak karać za brak odrobionej pracy. Wcale nie jest powiedziane, że ktoś będzie przez to głupszy, czy będzie mniej umiał. W Australii prace domowe są nielegalne i świetnie się to sprawdza.
EDIT: A no i podstawówka, gimnazjum - prace domowe nie są niezbędne do opanowania materiału (bo przed klasówką i tak trzeba się uczyć). W liceum czy technikum uczeń potrafi samodzielnie się uczyć, a jeśli nie, to i tak oleje prace domowe. Poza tym wiele zależy od nauczyciela.
. Ostatnio edytowany przez Bambuko - 19-12-2007 o 20:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Imho sprawa jest prosta. Nauczyciel jak najbardziej powinien zadawac prace domowa - jako forme samodzielnego douczenia sie z danego materialu. Takie wskazanie kierunku. A czy uczen odrobi zadanie czy nie - to nie powinno juz nikogo interesowac. Mowie i sytuacji gdy przez natlok spraw po prostu nie mamy czasu zrobic zadania z takiej na przyklad matematyki, a dostajac ocene (czyt. pale) za jego brak, pogarszamy tylko swoja sytuacje w dzienniku. Wiem, ze liczy sie to co jest w glowie, a nie na papierze, jednak od naszych ocen zalezy stosunek nauczyciela do nas.
Dlatego - zadania, tak! Jednak ocenianie ich braku - juz nie. Kartkowki oraz sprawdziany idealnie sprawdzaja wiedze ucznia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Lokacja: Hrubieszów
|
![]() Osobiście uważam że w szkole podstawowej prace domowe powinne być obowiązkowe, w celu nabycia i utrwalenia podstawowych informacji, ktore przydadza sie w dalszym ksztalceniu. Co do gimnazjum to juz mam mieszane uczucia, juz wtedy mlody czlowiek decyduje co bedzie chcial robic w przyszlosci i 15 lat to wiek gdzie jest sie juz w stanie ocenic przydatnosc przyswajanej wiedzy. To zas co dzieje sie w liceum powinno ulec calkowitej zmianie. Liceum ogolnoksztalcace powinno uczyc wiedzy ogolnej, jednak nie wymagac juz koniecznosci zaliczania np. przedmiotow humanistycznych w klasach scislych czy na odwrot. W zasadzie wiedza powinna byc jedynie wykladana na lekcjach, zas nauczyciela gowno powinno obchodzic czy ktos to sobie przyswoil czy nie, czy mial na to ochote czy uwazal ze mu sie to zupelnie nie przyda. Niestety, niektorzy nauczyciele nagminnie zadaja duzo prac domowych a ich brak egzekwuja ocenami niedostatecznymi. W mojej ocenie nie jest to najlepsza droga, uczen jesli nie zrobil pracy domowej to albo nie potrzebowal powtorzenia, albo po prostu nie opanowal materialu i zostanie wynagrodzony za to na sprawdzianie. Zreszta robia wielkie el0 z byle jakiej sprawy, a wyjdzie jak zawsze czyli chwilowy szum medialny i potym znowu cisza w calym systemie edukacji.
edit:@bambuko Cytuj:
"Catch me if you can" Dwiks~ 2004-2008 A.D. Ostatnio edytowany przez Dwik - 19-12-2007 o 21:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 09 2007
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@Top: Nie zrobią tego, bo potrzeba rąk do pracy, a bez znajomości 2039154 języków nie zatrudnią cię do kopania rowów. A nuż zdarzy się, że przyjdzie mongolski turysta i będzie chciał przejść?
Ostatnio edytowany przez <.< - 19-12-2007 o 21:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
Brak zadan = wiecej czasu na np. kartkowki bądz sprawdzian przez co powiekszamy swoja wiedze bardziej niz przez zadanie domowe (moim zdaniem).
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na emeryturze
|
![]() Mi to ryba. Nie siedzę nad książkami po kilka godzin dziennie, prace domowe robię do połowy, reszta na przerwach. Jak uznają, że zadawanie prac dom. jest nielegalne - więcej czasu dla siebie. Jak nie, to wszystko po staremu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() I prace domowe niby im pomogą? Ja nie odrabiałem, a głąbem nie jestem. Nie widzę zależności.
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() No jasne , zadania powinny byc robione na lekcji i nauczyciel powinien wszystko wyjasnic! A nie tak ze w domu robie zdanie i ktos mi pomaga w nim albo je za mnie robi (bo to nie ma sensu) Czyli zadaniom domowym mowie NIE a nauce na nastepna lekcje TAK.
Np mam sie na jutro nauczyc litwo ojczyzno moja ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 03 2007
Lokacja: Olsztyn
|
![]() Zgadzam się jak najbardziej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Arnisan - 19-12-2007 o 21:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Zastanawiam się, jak by wtedy wyglądały lekcje polskiego... gdyby trzeba było pisać te wszystkie wypracowania, eseje, duperele na lekcjach to gdzie czas na omawianie lektur, epok i innych dupereli... -.-"
Dla mnie to kpina... proponuję w ogóle znieść obowiązek uczęszczania do podstawówek i gimnazjum... ![]() Swoją drogą, jaśnie Rzecznik zastanawia się nad legalnością obniżania ocen za nieuczęszczanie do szkoły bo "nauczanie to przywilej, nie obowiązek"... chyba zapomniał o tym, że uczęszczanie do podst/gim jest obowiązkowe... ![]() Śmiać mi się ostatnio chce, jeszcze górnicy zaczynają swoje cyrki odwalać... kpina i cyrk totalny...
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() Robisz pracę domową sam czy spisujesz to twoja sprawa. Preferuję drugą opcję
![]() współczuję kolesiom którzy wracają do domu i siedzą godzinami żeby zrobić prace domową zamiast pograć w CS'a albo iść na imprę. Jakbym został nauczycielem to bym tyle zadawał ,że by się posrali tak tego by było dużo ![]() ![]() Co prawda to prawda patrząc na pokolenie głupich bajek i barbie fan to chce mi się śmiać/płakać. Też oglądałem DB ale nie biłem się co przerwę i nie strzelałem z kameh w nauczycieli tak jak to teraz małolaty bawią się w jakieś gówna co mi się nie śniło. Dzisiaj widziałem kolesi (ok10lat) rzucających w Policję petardami krzycząc jak w CoD4 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
|
![]() To byłby temat do wielu rozważań. Ci starsi będą mówić, że nam to potrzebne. Ci z gimnazjum natomiast, że pomysł jest wyśmienity. Każdy będzie to oceniał pod względem swoich potrzeb. Ja też, jako uczeń gimnazjum, wprost nie znoszę zadań domowych. Można też poruszyć inna sprawę. Zadanie domowe, przecież nauczyciel nie wie, czy uczeń zrobił je samodzielnie. Przecież mógł od kogoś spisać itp.
Nie będę pisał czy jestem za, czy przeciw. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Guest
|
![]() Wam to niedogodzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |