|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 08 2007
Lokacja: Nowy Sącz
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Zwykly Jacek
Profesja: Druid
Świat: Candia
Poziom: 20
Poziom mag.: 21
|
![]() Hej, słuchajcie zapytany profesor o wiek powiedział
"Urodziłem się w X kwadrat roku i mam x lat". Sprubujcie odpowiedzieć na to pytanie wiedząc że rozmowa była przeprowadzona w XXw. ![]()
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2007
|
![]() Ale trudna mi zagadka: jak to mowi Dziadek do Tadka: kulka i armatka: ot zagadka xDD
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 12 12 2007
|
![]() urodzony w 1936 roku?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Sam nie wiem dlatego pytam
![]() |
#5 |
Guest
|
![]() eee X to dziesiec w rzymsku wiec jezeli urodzil sie w X*2=20 i ma X lat czyli 10
|
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Patton, kwadrat to pojedyncze mnożenie tej samej liczby przez siebie, nie mnożenie przez dwa.
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Tez wydaje mi sie, ze urodzil sie w 1936 roku, a spytany o wiek zostal w roku 1980.
@Patton Co Ty k*rwa robisz? Spamujesz w co drugim temacie blyskajac "inteligencja". @Up Ty rzeczywiscie jestes takim idiota czy tylko udajesz?:S @Down K*RWA MAC! Czy do Was nie dotrze ze X jest niewiadoma, a nie 10?! Ostatnio edytowany przez Grocix - 20-12-2007 o 17:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() XXw. czyli w 20 wieku. Napewno urodzil sie w pierwszej polowie... w koncu profesorek...
urdozil sie w x*x roku i ma x lat... Zjebane... dobra zalozmy ze bedzie to tak.... 2*10 - x lat = 1900 20- x = 1900 -x = 1900-20 x = 1920 xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Zadaj na forum prostą 'zagadkę' matematyczną, i wychodzi niedoedukowanie użytkowników... błędne założenia już pomijam, ale żeby prostego równania nie rozwiązać to już jest coś. e - należy do, nie bardzo mogę 'ten znaczek' tutaj wsadzić. Niech x e N+ (mówimy o pełnych latach, inaczej w wyniku nieskończenie wiele możliwości, a chodzi chyba o jedno rozwiązanie, dodatnie bo nie można mieć ujemnych lat, aye?) x^2 e {1901, 1902 ... 2000} (*) Wtedy x=/=1, bo 1^2=1 (nie spełnia *) x=/=2, bo 2^2=4 (nie spełnia *) (...) x=/=43, bo 43^2=1849 (nie spełnia *) x=44, bo 44^2=1936 (spełnia *) x=/=45, bo 45^2=2025 (nie spełnia *) A ponieważ Kod:
/\ x1 < x2 => x1^2 < x2^2 x1,x2 e N @Grocix: Ty jeszcze nie zauważyłeś, że Patton to krettyn?
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 20-12-2007 o 17:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
|
![]() No taa przed chrystusem...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 12 2007
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Wiecie, że robienie pracy domowej za kogoś jest złe?
@Down Synku, masz być grzeczny, bo jak nie to wujek Sven znowu Ci wsadzi... Ogórka do ucha.
Ostatnio edytowany przez Johnny121 - 20-12-2007 o 21:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tak tato...
![]() |
#14 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Nie wiem czy zauważyliście, ale koleś tak przedstawił zadanie, że z tymi danymi jest ono niemożliwe do rozwiązania, bądź może mieć nieskończenie wiele rozwiązań.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zbanowany
|
![]() @up,
Rypka jak zwykle ma rację. Oczywiście pomijam fakt, że urodzony w 1936 roku, koleś musiałby mieć 36*36 lat. Ale do rzeczy. Ta zagadka to idiotyzm. Rozmowa mogła się odbywać w 1907r. a profesor byłby z np. 18XX. Sam fakt tego, że on jest urodzony niekoniecznie w XXw, już robi z tego coś bez sensu. Ponadto nawet jeśli gościu mógł się urodzić w 1907r. i mieć 49 lat, to równie dobrze może być z 1906 i mieć 36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ale nauczycielka zadałea to jako ciekawostke.
I powiedziała że to pytanie było na olimpiadzie, i że ma rozwiązanie @up czy ty jesteś ślepy? pisze że on ma x lat a nie X kwadrat
ZZZZ Zakuć, Zdać, Zapomnieć, Zapić ![]() Ostatnio edytowany przez Pantalarmion - 21-12-2007 o 08:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() Ciebie chyba popier*olilo dokladnie w 1 poscie psize ze ma X kwadrat wiec co nagla zmiana zdania ??
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Nie zauważyłem, że nie musiał się urodzić w XX wieku... ale to nic nie zmienia, bo 43^2+43 (data rozmowy)=1892, więc nie spełnia warunku, że rozmowa była w XX wieku.
Więc ma 44 lata i urodził się w 1936. Nie ma innej możliwości. Nie chce mi się edytować tamtego, żeby zmienić założenie...
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
|
![]() kołbaś czy ty jesteś jakiś nie tego??
Napisałem że urodził się w roku X kwadrat a ma x lat. Pozatym rozwiązanie jest takie jak zauwarzył Lasooch
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 07 2004
Lokacja: who cares.....?
Stan: Niegrający
Imię: Scary Menthos
Świat: tu i tam
Poziom mag.: wy
![]() |
![]() Cytuj:
podeszliscie do tego nie logicznie ; > "Hej, słuchajcie zapytany profesor o wiek powiedział" a wiec pytany byl profesor - a pytaniem bylo "jaki jest twoj wiek". nasteptnie podana jest odpowiedz profesora - "Urodziłem się w X kwadrat roku i mam x lat". a pytanie dla nas jest nastepujace - "Sprubujcie odpowiedzieć na to pytanie wiedząc że rozmowa była przeprowadzona w XXw" - "tym pytaniem" jest "jaki jest twoj wiek", nikt nie prosi nas o podanie wieku profesora. a wiec mam 19 lat. i tyle ;f |
|
![]() |
![]() |