![]() |
#141 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Cytuj:
Myslisz, ze czlowiek, ktory zyl w takiej rodzinie nie moze byc szczesliwy? Wrozka jestes, ze umiesz przyszlosc przewidywac?
![]() |
|
![]() |
#142 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||||||||||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Osobiście nie zgadzam się z tym, bo nie ma wyraźnej granicy (dlaczego niby 15 dni?) i dziecko już jest zdolne do cierpienia. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Natomiast o wykształconym organizmie nie ma już kto stanowić, dlatego nie ma takiej osoby, która mogłaby wydać decyzje o uśmierceniu. A poza tym jest to stan przejściowy. Człowiek już miał swój bagaż doświadczeń. Może przed snem, zapadnięciem w śpiączkę sobie nie życzył żeby go ktoś zabijał? W przypadku aborcji takiej sytuacji nie ma, bo świadomość płodu jeszcze w ogóle nie powstała w skutek czego płód po prostu nie miał możliwości żeby wcześniej sobie tego nie życzyć. Cytuj:
Cytuj:
edit: Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Eivrel - 04-01-2008 o 17:51. |
||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Pewnie, że może być szczęśliwy. Tak samo jak kierowca samochodu może wyjść cało z czołowego zderzenia przy prędkości 100 km/h. To jednak nie przekonałoby mnie zbytnio, żebym zastąpił manekiny w crash testach... A jeśli nie zrozumiałeś aluzji: chciałbyś zostać urodzony i wychowany przez parę zapitych nieudaczników awanturujących się codziennie o byle co, żeby sprawdzić czy faktycznie po czymś takim możesz jeszcze osiągnąć szczęście w życiu? A jeśli odpowiedz brzmi nie, to czemu z taką chęcią godzisz się na gotowanie takiego losu innym? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jesteś pewien, że nie mają tam znaczenia także czynniki wrodzone?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Moderator
|
![]() Cytuj:
Aha, jeszcze takie hipotetyczne pytanie do wszystkich obrońców moralności: gdybyście mieli wybór, zostawić kogoś przy życiu, skazując go tym samym na cierpienie (psychiczne lub fizyczne) do końca życia albo zabić go szybko i bezboleśnie, przy czym żadnej innej opcji by nie było, jakiego wyboru dokonalibyście i dlaczego? Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 04-01-2008 o 19:23. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() Cytuj:
edit: Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Slay - 04-01-2008 o 18:09. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() A czymże oni sobie zasłużyli na łaske? Zabił człowieka, rozjechał moralnie jego rodzine (/najbliższych), wypaczył swoją psychike. Styknie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Czym zesmy marni zasluzyli na to? Ten, co zawisnac mial za kradziez plaszcza, plakal nad swoja niechybna zatrata...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Moderator
|
![]() Innymi słowy: umywam ręce, tak jest najprościej...
Zresztą, nie podejmowanie żadnej decyzji w sytuacji opisanej przeze mnie nie jest możliwe - brak działań z twojej strony to de facto wybór opcji pierwszej. Mógłbyś chociaż wykazać się tą drobną dozą odwagi, aby to przyznać... Poza tym, jeśli się nie mylę, jesteś też przeciwnikiem eutanazji. A więc sam nie chcesz decydować za kogoś, ale czyjejś decyzji też nie uszanujesz... Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 04-01-2008 o 19:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#151 | |||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Rzecz jasna zakladamy, ze ten czlowiek nie prosi o zabicie go/pozostawienie przy zyciu ani nic w ten desen, prawda? Cytuj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#152 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Poza tym - kazdy czlowiek moze stac sie silny psychicznie. To kwestia swiadomosci i przekonan.
![]() |
![]() |
#153 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Tyle, ze wiekszosc ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, wiec nie probuja na to wplywac. Cytuj:
Skad wiem, ze ma? Znam przyklady ludzi, ktorzy wychowywali sie w patologicznych rodzinach, a wyszli na prosta. Skora sa takie przypadki to znaczy, ze jest to mozliwe. PS. Moze ci jeszcze wysikac te analize na sniegu? I po mongolsku?
![]() Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 04-01-2008 o 20:58. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie. Nie interesuje mnie co robił wcześniej, ponieważ męki, jakie można mu zgotować w ramach kary niczego nie naprawią. Kara ma spełniać jakieś funkcje, ale zaspokajanie swoich sadystycznych skłonności (pod wyszukaną przykrywką - należy mu się!) do tych nie należy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||||||||||||||||||||||||||||||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Zawsze 1 osoba mniej. Cytuj:
W naturze zabić jest tak samo znane jak żyć. A co do wygody? Ludzie zabijają zwierzęta dla wygody, zabijają dzieci dla wygody - jeśli własny umysł im na to pozwala - ich decyzja. Później są jakieś reakcje. Cytuj:
Jeśli tak jest - osoba może mieć coś co dziś nazywa się "zaburzeniami umysłowymi". Bywa. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Problem z ludzkością jest taki, że oni nie potrafią logicznie uznać co warto, a co nie warto robić. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Tworzysz sobie moralność? A twórz. nie narzucaj jej innym. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
I nie. Wole te cieplejsze. Cytuj:
Cytuj:
Wyślij krzykacza do wojska, do karnej kampanii. Zobaczysz jak się takiego łamie. I silny charakter nic nie da. A to dorosły człowiek już, nie kształtujące swoją psychikę dziecko. Cytuj:
Cytuj:
Dziadek chce by go poddać eutanazji? Jego życie, jego wybór. Dlaczego mam mu przeszkadzać odejść z tego świata w sposób w jaki chce to zrobić? Cytuj:
A na łaskę? Zabił - zginie. Reakcja będize zależeć od osoby wymierzającej karę. Ty byś powiesił, ja bym mordercę kogoś dla mnie bliskiego nadział na pal. Z czystej żądzy zemsty i nienawiści. Zrobił coś? To niech ponosi tego konsekwencje. Nie mam jakichś dziwnych blokad. Mam wypaczoną psychikę? Uznasz mnie za niebezpiecznego dla otoczenia i zamkniesz gdzieś? Cytuj:
Bo to jego życie, dlaczego ja miałbym decydować za tą osobę? W tym wypadku akcja należy do osoby poszkodowanej, ja mogę na to zareagować. Chyba, że podejmiesz za tą osobę decyzję. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A jakich swiadomości i jakich przekonań nabędzie w takiej sytuacji? Pozytywnych? Weź mnie nie rozśmieszaj. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
No i rodzina a dom dziecka to mała różnica. Cytuj:
A ty idź się doedukować. Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Moderator
|