Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-03-2008, 03:59   #161
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Ponieważ mowa tu właśnie o małych i dużych ilościach. Spotkałaś się kiedyś z zaleceniem "Po posiłku wypić dwie puszki piwa"? Z reguły zalecenia tyczą się właśnie kieliszków...

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-03-2008, 04:07   #162
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
Ponieważ mowa tu właśnie o małych i dużych ilościach. Spotkałaś się kiedyś z zaleceniem "Po posiłku wypić dwie puszki piwa"? Z reguły zalecenia tyczą się właśnie kieliszków...
Akurat nie slyszalam zalecen dot. piwa ;P. Wino.. Nawet cos mocniejszego. Ale nie piwo ;P.
Nie chce mi sie liczyc o 3 rano.. Ale czy w dwoch kieliszkach wina nie ma tyle samo alkocholu co w puszce piwa?
No i zachcialo mi sie piwa.. Wr! Musiales przypominac?!
stary 01-03-2008, 12:52   #163
Rincewind
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2004
Lokacja: Lublin

Domyślny

Przy niektorych schorzeniach nerek zaleca sie picie piwa (oczywiscie w niewielkich ilosciach).
Rincewind jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2008, 14:51   #164
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny

Mój ojciec zaczynał pić w moim wieku i pił dużo/często przez całe życie. Wątrobę i nerki ma w pięknym stanie.Z mózgiem też wszystko ok.. Tylko te płuca od tych fajek...

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2008, 15:03   #165
DJ_CMC
Guest

Domyślny

Ja tam prawie wogóle nie pije, czasami sięgne do domowego barku a tak to nie..
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2008, 15:41   #166
Rafayen
Użytkownik Forum

Rafayen's Avatar

Data dołączenia: 27 06 2005
Lokacja: Ostrzeszów

Stan: Niegrający
Skille: 13/37
Rafayen ma numer GG 1502169
Domyślny

A Słyszał ktoś zalecenia dot. fajek?
Rafayen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2008, 15:46   #167
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

To tylko ojcu grratulować zdrowia. ;] Ale ja i tak pić nie będę. ;p

Ostatnio edytowany przez zoliax - 01-03-2008 o 15:50.
zoliax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2008, 15:47   #168
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kuraj Pokaż post
Lubię sobie wypić piwo. Po mocniejsze trunki nie sięgam, a wódką się brzydzę.

A papierosów nienawidzę, tak samo jak żywię niechęć do palenia w miejscach publicznych. Jak ktoś lubi to proszę, ale niech mnie nie zmusza do wdychania tego smrodu.
Ja po samą wódkę nie sięgam, po prostu mi nie smakuje (choć kiedyś Zawisza Czarny mi zasmakował w czystym wydaniu) a gdy coś mi nie smakuje to nie piję samego... A jeżeli chodzi o mocniejsze trunki od piwa, chętnie sięgam po wino wytrawne, nie dość że zdrowe na serce () to jeszcze jest smaczne, rum z sokiem wiśniowym/ananasowym/kokosowym, też bardzo ciekawe wydanie, jak jeszcze zapali się do tego cygarko to ma się klimat.
I mimo palenia cygarek zgodzę się z tobą jeżeli chodzi o palenie w miejscach publicznych... (mam tu na myśli chodniki, przystanki itp itd, NIE restauracje i puby!!! Jeżeli ktoś odwiedza Pub w którym nie ma wydzielonej sali dla niepalących musi się z dymkiem liczyć!)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Akurat nie slyszalam zalecen dot. piwa ;P. Wino.. Nawet cos mocniejszego. Ale nie piwo ;P.
Nie chce mi sie liczyc o 3 rano.. Ale czy w dwoch kieliszkach wina nie ma tyle samo alkocholu co w puszce piwa?
No i zachcialo mi sie piwa.. Wr! Musiales przypominac?!
Piwo jest dobre na nerki, przeczyszcza je, ofc nie mówimy tutaj o 10-15 puszkach... A w obu przypadfkach (wina i piwa) nie chodzi o % ale o inne składniki w nich zawarte...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 00:02   #169
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

@pierwszy post

Pić przed dokładnie skończoną 18 nie wolno. I już.
Bo gdyby prawo dozwalało picie od około 18, to 7-latek (pijący browara)mógłby bezproblemowo powiedzieć, że 11 lat w jego mniemaniu mieści się w około.

@slay

100 % racji, nic do dotania.

@szkodliwość alko/narko

Nie, to wcale nie jest szkodliwe. Po prostu 'cieniasy', które piwa/petów/amfy nie lubią, wymyśliły to żeby nam zrobić na złość.
Kujony głupie. Serio!

@Palenie w miejscach publicznych

Nie. To palący mają się dostosować, i to oni mają mieć 'wydzielone miejsca w restauracjach', bo to niepalący są 'normalniejsi' (nie chce tym sformułowaniem obrazić palaczy), a nie na odwrót.

@religia w środku sporu

Ciężko mi tu cokolwiek powiedzieć, ważne że jako katolik i jako człowiek, poglądy na temat rozmaitych używek mam takie same.

@ja w środku sporu

Nigdy nie próbowałem zapalić, i pewnie nie zapale, a kontakt z alkoholem to mam tylko w sylwestra(kieliszek szampana z rodziną)
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 00:24   #170
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Argen Pokaż post
@Palenie w miejscach publicznych

Nie. To palący mają się dostosować, i to oni mają mieć 'wydzielone miejsca w restauracjach', bo to niepalący są 'normalniejsi' (nie chce tym sformułowaniem obrazić palaczy), a nie na odwrót.
Tak czepiając się palenia jeszcze, jestem całkiem przeciw paleniu na przystankach, chodnikach itd, w miejscach w których nie palący się znajdują bez możliwości uniknięcia, jeżeli chce jechać busem/pkp to musi być na przystanku/dworcu i w tym miejscu powinno się szanować ich "niepalenie" ale jestem całkowicie przeciw wprowadzaniu na siłę zakazów palenia w lokalach prywatnych. To klient wchodząc widzi, że lokal na przykład nie jest podzielony na strefy i mnie już to nic nie obchodzi, że on kocha podawaną tam wołowinę czy coś, w lokalu przyjete ogólnie jest palenie i jeżeli chce zjeść tą cudowną wołowinkę to musi zaakceptować fakt palaczy na około. Jeżeli własciciel pofatyguje się w dzielenie lokalu to jego sprawa, nikt nie powinien go do tego zmuszać, bo to jest jego lokal i on ma świete prawo decydować jaka klientela z jakimi upodobaniami ma odwiedzać to miejsce.

stary 23-03-2008, 00:48   #171
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Stan: Na Emeryturze
Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

właściwie.. Jak dla mnie ograniczenie do lat 18 nie jest dobrym pomysłem. Niektórzy są na tyle dojrzali, że mogą wypić sobie alkohol wcześniej. Chodź znam i takich, którzy nie powinni pić po 18 bo po prostu do tego nie dojrzeli.. A kto będzie chciał i tak zdobędzie. Ja np. lubie sobie wypić piwo. Dla smaku. Dla towarzystwa. Nawet wódkę, chodź jej nie lubię przy kiełbasce z grilla i w doborowym towarzystwie :-) Porozmawiać o zyciu i śmierci ;-) Tylko jest jeden warunek: trzeba do tego dojrzeć. Nie zapomne jak na wiankach 2007 jakieś kobity ok. 30 lat nawaliły sie i zaczęły śpiewać. Jak widać, niektórym potrzeba sporo czasu..

Co do fajków.. Nigdy tego nie popierałem, od paru lat jestem zwolennikiem fajki wodnej. Pewnie paru "yntelygentów" odezwie się, że to to samo. Nie, to nie jest to samo. Nie chce mi się nawet tłumaczyć czemu, bo do większości argumenty nie trafią. Szczerze mówiąc, dużo lepszym pomysłem jest popularne "zielsko". Ono przynajmniej coś daje, rozluźnienie, euforie (chodź czasem przygnębienie, chodź to rzadkie przypadki). A takie fajki.. ? Mi osobiście nie przeszkadza jak ktoś pali, chociaz jako dziewczyny.. Nie, nie lubię całować się z popielniczką :-P

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 01:15   #172
Extermis
Użytkownik Forum

Extermis's Avatar

Data dołączenia: 27 11 2006

Domyślny

Szklanka wodki (250 g) zabija okolo 1000-2000 komorek nerwowych ktore sie nie regeneruja. Czlowiek ma okolo 3 miliardy komorek nerwowych z czego uzywa okolo 10% .
Jak prosto policzyc zostaje nam 2,7 miliarda komorek nerwowych do wykrozystania.
Liczac nawet 2000 tysiace od szklanki (gdzie uczeni przychylaja sie abrdziej do 1000)
bysmy musieli wypic 1.350.000 szklanek po 250 g. dzielac na 4
mamy: 337500 litrowych butelek. jesli alkoholik srednio zyje 55 lat a zacznie pic majac 15. (pije 40 lat) to
40*365 + 10 (od lat przestepnych) = 14610 dni
337500/14610 = troche ponad 23 (tutaj warto zauwazyc iz 23 jest wszedzie)
to daje nam 6 litro wodki na sniadanie 10 na obiad 1 na deser i koljne 6 na kolacje dzien w dzienprzez 40 lat. i wtedy mozna stweirdzic ze jestesmy odmozdzeni.

warto zauwazyc ze zrobilismy przelicznik na 2000 straconych komorek od szklanki a nie 1000...

to tak tylko w ramach ze ktos gdzies wczesnij mowil ze to szkodzi na komorki...
(chodzi o same komorki bo wiadomo ze na inne rzeczy taka ilosc alko zaszkodzi =p , watroba , trzustka, mozg i tak padna niezaleznie od ilosci szarych komorek jakie nam zostana ;s)
alko przed 18? czemu by nie? jesli nie jest sie idiota ktory chce sie wylansowac takim sposobem przed znajomymi... poki zna sie umiar, jak najbardziej. a jak sie nie zna to byleby nie zygac i miec miejsce do spania ;d

kwesta fajek? na trzezwo nei zapale, jak sienapije i juz nie bedzienic do zarcia to siegne. oglnie trzeba tolerowac palaczy, mimo wszystko do pewno stopniabo gbury kopcace na przystankach, np pod wiata w zime, to chamstwo w czystej postaci.

Ostatnio edytowany przez Extermis - 23-03-2008 o 01:18.
Extermis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 09:10   #173
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Tak czepiając się palenia jeszcze, jestem całkiem przeciw paleniu na przystankach, chodnikach itd, w miejscach w których nie palący się znajdują bez możliwości uniknięcia, jeżeli chce jechać busem/pkp to musi być na przystanku/dworcu i w tym miejscu powinno się szanować ich "niepalenie" ale jestem całkowicie przeciw wprowadzaniu na siłę zakazów palenia w lokalach prywatnych. To klient wchodząc widzi, że lokal na przykład nie jest podzielony na strefy i mnie już to nic nie obchodzi, że on kocha podawaną tam wołowinę czy coś, w lokalu przyjete ogólnie jest palenie i jeżeli chce zjeść tą cudowną wołowinkę to musi zaakceptować fakt palaczy na około. Jeżeli własciciel pofatyguje się w dzielenie lokalu to jego sprawa, nikt nie powinien go do tego zmuszać, bo to jest jego lokal i on ma świete prawo decydować jaka klientela z jakimi upodobaniami ma odwiedzać to miejsce.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
od paru lat jestem zwolennikiem fajki wodnej. Pewnie paru "yntelygentów" odezwie się, że to to samo. Nie, to nie jest to samo. Nie chce mi się nawet tłumaczyć czemu, bo do większości argumenty nie trafią.
@Wieszok: Wystarczy w lokalu tabliczka: "Zakaz palenia" i juz sobie nie beda palic w srodku.
@Gelt: tez pale fajke wodna od czasu do czasu (np. raz na miesiac) a papierosa nigdy w zyciu nie tkne.

To ja od razu wytlumacze czemu fajka wodna jest lepsza:
-Papieros - zawartosc nikotyny - 2-3% + substancje smoliste
-Fajka wodna - zawartosc nikotyny - 0,05% + 0 substancji smolistych + filtr wodny (wiem, malo daje).
stary 23-03-2008, 10:13   #174
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Brawo Tompior, to też jest mit o fajce : ) Ulegacie wpływom, bierzecie za prawdę to, co wolicie słyszeć.
stary 23-03-2008, 10:25   #175
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
[...]
Co do fajków.. Nigdy tego nie popierałem, od paru lat jestem zwolennikiem fajki wodnej. Pewnie paru "yntelygentów" odezwie się, że to to samo. Nie, to nie jest to samo. Nie chce mi się nawet tłumaczyć czemu, bo do większości argumenty nie trafią. [...]
Sam jestem "koneserem" sheeshy, a że mam w nawyku czytać dużo o tym co robię to wraz z rozpoczęciem zabawy z fają trochę o niej czytałem i na tej podstawie mogę powiedzieć tobie że sheesha jest niewiele szkodliwsza od papierosów, woda faktycznie przeczyszcza dym z substancji smolistych ale nie robi tego idealnie ani nawet b.dobrze, taki dym nadal jest nie zdrowy, co nie zmienia faktu, że jest o wiele przyjemniejszy od papierosowego, ponieważ jest łagodny.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Extermis Pokaż post
to tak tylko w ramach ze ktos gdzies wczesnij mowil ze to szkodzi na komorki...
(chodzi o same komorki bo wiadomo ze na inne rzeczy taka ilosc alko zaszkodzi =p , watroba , trzustka, mozg i tak padna niezaleznie od ilosci szarych komorek jakie nam zostana ;s)
[...]
Komórka komórce nie równa...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
@Wieszok: Wystarczy w lokalu tabliczka: "Zakaz palenia" i juz sobie nie beda palic w srodku.
@Gelt: tez pale fajke wodna od czasu do czasu (np. raz na miesiac) a papierosa nigdy w zyciu nie tkne.

To ja od razu wytlumacze czemu fajka wodna jest lepsza:
-Papieros - zawartosc nikotyny - 2-3% + substancje smoliste
-Fajka wodna - zawartosc nikotyny - 0,05% + 0 substancji smolistych + filtr wodny (wiem, malo daje).
Źle mnie zrozumiałeś, spoko, jak włąściciel chce walnąć tabliczkę niech to robi, jego świete prawo które uszanować trzeba. Nie podoba mi się zaś to co się dzieje w Anglii, gdzie taki nakaz wymuszany jest od górnie, właściciel sam powinien decydować czy wolno u niego palić czy nie a nie, że robi to za niego rząd...

Co do argumentów na + dla sheeshy, zawartość nikotyny i substancji smolistych zależy od użytego tytoniu, na pewno nie ma 0% ponieważ sam efekt spalania je dostarcza. Również te 0,5% nikotyny jest dla mnie wyjete z sufitu, jakikolwiek tytoń by nie był nikotynę zawiera. Mimo, że sam jestem zaolennikiem sheeshy polecam ten artykuł: http://fajkawodna.org/content/view/64/41/
Faja jest prawie tak samo szkodliwa jak szlugi, z tą różnicą, że "prawie nie robi tutaj wielkiej różnicy". Lepsze są już cygara bo od nich na pewno nie dostaniemy raka płuc...

stary 23-03-2008, 10:34   #176
Arashel
Użytkownik Forum

Arashel's Avatar

Data dołączenia: 28 11 2007
Lokacja: Marienburg
Wpisy bloga: 38

Profesja: Elite Knight
Świat: Deutschordensst
Poziom: Gut
Skille: SehrGut
Arashel ma numer GG 2865512 Send a message via Skype™ to Arashel
Domyślny

Alkohol nie jest dla tych którzy pujdą do kolegów (starszych) ci im kupią a oni pójdą chlać np. do bunkra potem cali poobijani, orzygani lub z zniszczonymi ubraniami wrócą szczęśliwy do domu bo było fajnie...
Nie było fajnie, było już nawet nie powiem jak...

On jest dla tych (W Polsce po 18 roku życia, bez wyjątków) którzy nie kupić patyka za 3zł tylko jakieś droższe za np. 50zł i w górę, sproszą przyjaciół usiądą sobie przy stole, pograją w np. pokerka, pogadają o czymś tam... I na końcu wrócą do domu na własnych nogach a nie na plecach kolegów...

@EDIT
Zobacz jak CH3OH działa na białko w jajkach kurzych...

Ostatnio edytowany przez Arashel - 23-03-2008 o 10:37.
Arashel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 10:45   #177
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

@Wieszok

Cygara nie spowodują raka płuc.? Racja. Ale rak jamy ustnej czy jak to się tam nazywa, jak najbardziej. To tak, jakby paliło się papierosy bez zaciągania.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 10:53   #178
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

@Gelt: Dokładnie masz rację, cygarem się nie zaciągasz więc cały ten syf (na złość, dla niektórych, smaczny) działa na jamę ustną i to głównie grozi palaczom cygar. Różnica między papierosem a cygarem jest taka, że (o ile cygaro jest utrzymane w odpowiednich warunkach) mamy do czynienia z tytoniem który nie jest wyschniętą trawą jak to jest w papierosach, co nie zmienia fakty, że szkodliwe jest tak samo jak papierosy czy sheesha

@Arashel: świeta racja

stary 23-03-2008, 11:07   #179
Christoph
Użytkownik Forum

Christoph's Avatar

Data dołączenia: 01 09 2004
Lokacja: Kraków

Domyślny

Arashel

Racja, aczkolwiek, nie twierdze, ze nie zdarzalo mi sie czasami upodlic. Jesli ktos uwaza to za fajne a tego nie doswiadczyl, to niech się upodli, a potem przezyje dzien nastepny ochota na picie w nadmiarze przejdzie mu szybciutko.

PS. Pijasz metanol? jak tam Twój wzrok? ja tam wole C2H5OH

Palić, nie palę, tzn nie nałogowo, zdarza mi się zapalić na imprezie raz na miesiac papierosa, kiedy faktycznie wokol jest pelno dymu, co ciekawe na codzien mam wrecz wstręt do tego zapachu.

Jeśli chodzi o moje picie przed 18, to nie twierdze, ze bylem jakims abstynentem, ale szanowałem się w przeciwienstwie do niekotrych znajomych. w Gimnazjum stycznosc z alko mialem srednia, w liceum juz wieksza, ze względu na dobre towarzystwo z którym można było sobie w ciepłe dni usiąść gdzies na jakiejs ławce w jakiś lasku, czy na opuszczonej łące i pogadac, poopalać i popić sobie browarkiem i zagryzc karkówką czy kielbaska z ogniska, kolo 17-nastki zaczelo sie lazenie po klubach krakowskich (tych do ktorych mnie wtedy wpuszczali ) i wtedy bywalo ciezko, uspokoilem sie troche przed matura, natomiast okres studiow, to taki maly szok dla mojej watroby
Christoph jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2008, 11:36   #180
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

Alkohol piję tylko okazyjnie i dość mało, aczkolwiek na koncertach nie mogę sobie odmówić większej ilości

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania