|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Zbanowany
|
![]() wg. mnie idea zrobienia jakiegos terenu dla 150-300+ to z gory stracona perspektywa, juz mowie dlaczego:
Tibia to gra komercyjna, a wiec taka ktora ma przyciagnac jak najwieksza ilosc osob, aby ta masa szarych ludzi kupila premium, i oni maja z tego kase, a ze w Tibi najwiekszy przedzial levelu jest od 1 do 50~ to CIP robi najwiecej aby wlasnie im sie lepiej i przyjemniej gralo, prosty przyklad: gra sorcem kiedys byla czyms, trzeba bylo miec troche ogarniecia zeby cos zrobic, a teraz? vis na 4 kratki, jakies wandy ( nie mowie ze to jest zle ) ale to zbyt ulatwia gre wg. mnie. Reasumujac CIP liczy na kase i w dupie ma tych co robia PG ( nawet nie ma zadnego questu od 100+, a 100 lv to teraz kwestia paru wolnych tygodni, albo posiadanie jakiegos NG czy tam innego syfu ) |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 05 2006
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 262
Poziom mag.: 28
|
![]() No niestety jest tak przez to , że tibia coraz bardziej nastawiona jest na exp 24/7 jako główne źródło rozrywki w tej grze. Exp za questy powinien już być dawno wprowadzony. Kiedyś to z przyjemnością się zwiedzało samemu nowe tereny , robiło questy bez spoilerów a teraz ? Pff erig-> spoiler , ew. mapy itd. Poza tym nowe potwory są konieczne i tyle.
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 09 2006
Lokacja: WLKP
Stan: Początkujący
Imię: Shinano Kagaq
Gildia: Spritekillers
Świat: Polska
Poziom: 192
Skille: 100+
Poziom mag.: 25
|
![]() Cytuj:
Jak widzę masz 140~lvl i to na tym świecie co ja (xD). Tak więc na tym lvlu jeszcze wiele się zmienia w miarę wbijania lvla, chociaż skile masz niskie (nawet nie 90?) więc w twojej rozgrywce może się wiele zmienić, do czasu gdy będziesz miał 110+ skile, 9/10mlvl i 200+ lvl. Forma spędzania wolnego czasu? Dlaczego nie, ale ja jednak wolę coś bardziej życiowego, albo chociaż bardziej produktywnego niż ślęczenie kilka dni żeby moje hity zwiększyły się o 5-20 (średnia po wbiciu skilla zależnie od broni - zaznaczam że to wartość rzucona z głowy nie z obliczeń, ale zapewne o wiele więcej się średnie hity nie zmieniają nawet jeśli) albo siedzenie na paccu z 5-8 godzin na wbicie lvla który mi przyniesie trochę większe szanse na przeżycie w przypadku dużego combo lub zwiększone zyski o kilkadziesiąt gp średnio (im więcej hp tym rzadziej się mogę leczyć lecz o tę samą średnią ilość życia więc za dużo i tak w sumie nie zmienia...). Cytuj:
Ktoś wcześniej wspomniał o cavebotach. No mówiąc szczerze, za takie coś powinno się dostawać bez ostrzeżeń delete. Tak samo jak za robienie run na botach i sprzedawanie ich za coraz niższe ceny. O takich ludziach nie powinno się mówić w kategoriach graczy tylko raczej npc zabierający slota na servie. Odnośnie systemu bossów i wielu innych rzeczy to pomysłów mam górę, jak można by zaciekawić grą h lvle, ale i tak cipsoft stawia na to, że dobry boss = duże hity + dużo hp + typowa rzeźnia dla hardkorowców. Brakuje mi tutaj elementu taktyki. Elementu przemyślenia sprawy, tego kto powinien atakować (odpowiednie profesje dla różnych bossów?) a nie tylko jak ma się ustawić bloker żeby jak najmniej go atakowało i żeby shoterzy byli w miarę bezpieczni. Nudne troszeczkę nieprawdaż? Dlaczego jedyne co czeka h lvle ze strony cipsoftu to potwory które mają hity powyżej 2,5k (gazabaran już takie ma więc jest nudny, przyda się silnijejszy nie? <- ironia) i które mają ilość hp na erigu nie ????? (czytaj pięciocyfrowe) tylko ?????? (czytaj sześciocyfrowe) ? Osobiście mam tylko 107 lvl i zapał do gry niezły bo dużo jeszcze może się w mojej grze zmienić, ale jak widzę jak wolno się zmieniają moje średnie hity to czasem ręce opadają... Nie wiem jak wy, ale osobiście większą frajdę sprawia mi jak widzę że zadaje nowego best hita, albo jak kładę potwora szybko na plecy a nie jak mam małe waste i wbijam dużo expa bo ślenczę przed monitorem cały dzień i zająłem dobrą miejscówkę na której respią się ciągle te same potwory. Niestety nie pamiętam jakie zmiany w jakich updatach były wprowadzane (nie chce mi się tego sprawdzać), ale moim zdaniem jednym z większych błędów cipsoftu przy tak zwanej balansacji profesji było to, że zamiast tak jak kiedyś mieli sorce i druidzi dostosować hity knighta i palka do lvla to usunęli praktycznie lvl z elementów wpływających na hity. Co gorsze podczas skilowania przynajmniej paladynem small stonesami zadaje średnio hity 30~ na full defie i jak tu skilować? Nie mówiąc już nawet jakie to żmudne. Przydały by się jakieś questy na zwiekszanie skilli albo odpłatne kupowanie skili u npców? No cóż, pomysłów wiele, ale nie ma co roztrząsać. Głównie w tym temacie chodziło mi o to, żeby zwrócić waszą uwagę na to jak monotonne staje się granie w tibie. Czy trudno rozwiązać problem pieniędzy na allegro i monotonności gry na raz? Problem wprowadzić coś na co h lvle mogły by wydawać pieniądze w takiej ilości w jakiej je zarabiają i co by pozwoliło im czerpać frajdę z ciągłego wzrastania w siłę a nie w pieniądze? Moim zdaniem to kwestia tego czy cipsoft kładzie na kasę którą zarabia dzięki coraz nowszym ludziom, którzy widzą potrzebe kupna pacca niedługo po rozpoczęciu kariery tibijskiej czy raczej na to, żeby wszyscy mieli frajdę i żeby potem też można było kupować pacce z frajdą.
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2008
Lokacja: Allenstein
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Rose Daredo
Profesja: Elder Druid
Gildia: Infinnity
Świat: Harmonia
Poziom: 201
Skille: 21/28
Poziom mag.: 82
|
![]() Ze dodawaniem nowych supermocnych potworow i powiekszaniem mocy graczy wiaza sie takie problemy:
*Między 120lvl magiem a 350 magiem nie ma tak ogromnej różnicy siły zadawania obrażeń, a to przecież wiąże się z szybkością 'expienia'. Za to róznica tkwi w tym, że 350 mag potrzebuje kilkadziesiąt razy więcej doświadczenia na zdobycie każdego kolejnego poziomu niż jego studwudziesto poziomowy kolega. Różnica jest około 15-20 poziomów magicznych, co przekłada się na 70-100 punktów różnicy w uderzeniach z exori vis/flam/mort/tera/frigo. (75mlvl 235 max~, 85mlvl 320~max). Mało motywujące? *Gdyby dać nowe potwory, dające bardzo dużo doświadczenia postacie 100-150lvlowe zaczełyby bić 3-4 lvle dziennie bez żadnego problemu. Spójrzmy na to realnie: nie ma takiego potwora, na którym mógłby expić 300lvl, a nie zabiłoby go dwóch 130lvli (ek+shooter). *Gdyby zwiększyć obrażenia maga z każdym poziomem to sprawy na PVP wymknełyby się spod kontroli. Znów 300lvl mógłby jednym czarem zadać przerażające obrażenia niszcząc wszystkich wokół. Powodzenia. Dochodzę do wniosku, że brak ograniczenia lvlowego jest nonsensem. ;o |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 01 2006
Stan: Niegrający
Profesja: Brak (Rookgaard)
|
![]() Masz dużo racji w tym co piszesz. Nie wiem czy każda osoba zauważył ale w wielu grach mmorpg jest takie coś jak Shop albo inaczej nazwane ale mają to samo na celu. Taki sklep (nie allegro czy coś tylko producentów gry) sprzedaje jakieś unikalne itemy, nie takie co lecą z mobów typu mpa g legi, nie takie rary albo niedostępne jak golden helmet, golden bootsy, ale takie które coś dają coś unikalnego, nie wiem co to może być w Tibi bo kilka z tych rzeczy dają boty np. zbieranie loota, x-ray. Takie coś przynosiłoby jakieś zyski, strat raczej nie. Co do servera na którym grają 300+. Pvp czy non co za różnica. Mało z takich wysoko lvlowych knigtów chodzi na wojny bo po co? Leczą się jak 130 czy 120. To, że mają więcej hp tak dużo nie daje bo mogą i nawet 10-30 minut walić z sd aż uwalą, a potem radość że ubili 300 który jest prawie jak 130/120. O ich ataku nie wspomne bo knighta jest żałosny, palka może jeszcze jako tako z tych assasinów. A maga chyba żadnego nie ma na pvp więc o nich nic nie powiem.
Ostatnio edytowany przez demoninator - 16-04-2008 o 21:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cipsoft stworzyl gre dla kilkuset ludzi, gra zbudowana na prymitywnych podstawach rozrosla sie nadmiernie i fundamenty zaczely pekac. W dobie konkurencji Tibia nie ma czym zaimponowac, jedyne czego mozliwosc daje to wygranie wyscigu o jak najwyzszy level, co jest atrakcyjne dla lubiacych tego typu wyzwania dzieciakow, ale nikogo lubiacego klimat nie przyciagnie.
![]() |
#27 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
edit: z tym co powiedział przed chwilą Vil zgadzam się w 100%
Nowe, niespotykane i wyjątkowe you can dance 4! Tańczmy albo nie, ale czytajmy tę stronę ; ) Ostatnio edytowany przez Cacuss - 16-04-2008 o 21:23. Powód: musiałem się zgodzić z tym draniem |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Moim zdaniem w tibii jedną (z coraz mniejszego grona) rzeczą które właśnie przyciągają jest brak ograniczenia. A co do tego hita, to nie rozumiem dlaczego myślisz, że 300 lvl nie powinien zadawać przerażających obrażeń. W końcu na coś kisił te kilkaset godzin przed kompem i sam wcześniej też był słaby więc musiał załatwiać wszystkie porachunki siłą lub dyplomacją żeby zdobyć taki lvl. Musiał się poświęcić o wiele bardziej niż reszta więc dlaczego ma być słaby jak reszta? Coś mu się od życia należy, a jak widzę 250+ lvle które mają dedy od trapa przez 30-40 lvle to mi się robi smutno...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 06 2006
Lokacja: Jawor
Wpisy bloga: 1
Profesja: Rookstayer
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
|
![]() nic nowego pod słońcem
byl pierwszy 200 był ten sam dylemat, był pierwszy 300 tak samo sie znalazł osobnik ktory zastanawial sie nad zryta psyhą ludzi grajacych 15h dziennie i teraz to samo... ludzie ci niemaja nierowno pod sufitem po prostu potrzebuja dowartosciowania a tibia to tylko jedna z wielu form, jedni przerabiaja auto tak ze do cyrku zal wjechac inni ubieraja sie tak ze strzelac sie chce a inni wbijaja lvl w tibi i ma to na celu jedynie dowartosciowanie samego siebie dziekuje
![]() |
#31 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() To byłaby zabawa, to byłaby gra, to byłaby sytuacja niepowtarzalna i warta zapamiętania. I byłaby to również nauczka, by nie drażnić WIĘKSZEGO od siebie ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Guest
|
![]() Umiejetnosci ,glownie umiejetnosci ;p
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2008
Wpisy bloga: 1
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
|
![]() Co do obrażeń zadawanych na dane lvl. można wprowadzić skrypt ograniczający pvp do różnic 50 lvl aby było sprawiedliwiej. Zawsze jak coś należy pamiętać o magicznej funkcji ignore. Ale widzę już to że 8 lvl będzie bezkarny jeśli dojdzie do konfliktu z 59 lvl. I tak źle i tak niedobrze.
Cóż, należy pamiętać że CipSoft polega na tutorach/senior tutotach/gm/sondach bo sami oni nie grają w tą grę. Aby pchnąć prace na nowe tory należałoby napisać petycje do CipSotu pod którą podpisaliby się gracze a w której zawarte byłby wcześniej ustalone sensowne rozwiązania problemów.
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie wiem jak wy to odbieracie, ale na mnie już te lvle nie robią wrażenia. Teraz dla mnie wyższy lvl = więcej straconego czasu. Kiedyś pamiętam jaki respekt miałem do Taifuna Devilry jak miał 2 miejsce w całej tibii i potrafił zabić hydre niemal jednym hitem z SD. To była moc h lvla dopiero! Wystarczyło że on się gdzieś wpakował to zaraz jego team zdobywał przewagę w sile ataku (nie mówię o taktyce którą duski się często nie popisywali i taif popadał
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2008
Profesja: Elder Druid
Świat: Premia
|
![]() A ja bym wstawil limit lvl na np 150. i wtedy nie bylo by az takiego PA, wiecej wyzwan, a ludzie nie expili by ciagle tylko zajmowali sie zbieraniem ekip i polowaniami na questowe potworki zeby zdobyc legendarne itemy.
Tak jak w WoWie. Max lvl to 75 (bodajze) i dopiero gdy masz ten lvl zaczyna sie prawdziwa gra.
![]() |
#36 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gdyby wprowadzić w tibii ograniczenie lvlowe to moim zdaniem gra straciła by większość rzeczy które mnie do niej przyciągają. Cały FUN jest w tym, że zawsze ktoś może być lepszy.
Nie wiem jak wam, ale mi już nie imponują H lvle tak jak kiedyś. Co więcej nie wiem nawet jak określić h lvl (200+? 250+? 300+?). W zasadzie nie ma to większego znaczenia dopóki jedyną różnicą między lvlem 200 a 300 jest ilość hp i many...
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 09 2006
Lokacja: . . .okolice Szczecina Ilość postów: 8
Wpisy bloga: 21
Imię: Eragog Rook
Profesja: Rookstayer
Gildia: Mayhem
Świat: Silvera
Poziom: 40~
Skille: 100/200
Poziom mag.: 1
![]() |
![]() Nie podoba wam się to sobie otsa zróbcie...
Ogólnie to po części się z Tobą zgadzam, ale było trochę za mało krytyki w topicu : P
![]() |
#38 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 09 2006
Lokacja: Bełchatów
Imię: Sask'Van Der
Profesja: Knight
Świat: Menera
Poziom: 130
Skille: 90/83
Poziom mag.: 7
|
![]() 1,2,3,50,70,10,150,200,300 i koleją rzeczy 400 lvl tez musi paść to nieuniknione. Zapewne za 2-3 lata powstanie temat "Za ile dni pierwszy 500 lvl+".
Tibia jako gra mmorpg wygląda marnie przed innymi tego typu i jedyne co może przyciągnąć dzieci (które stanowią z 75% populacji grającej) to możliwość bycia najlepszym pod względem lvl co daje niejaką sławę na na swoim servie, a w przypadku bardzo wysokich lvl (Sero~, MDW) nawet w obrębie ludzi grających na wszystkich serverach i wprowadzenie ograniczenia mijało by się Cipśoftowi z celem. Co do bicia samego lvl to jest to bardzo żmudne, ale niejako na niższych lvl nagrodą są dosyć ciekawe questy (mój ulubiony banshee), a skoro wbijemy już ten 130lvl+ to cóż nam pozostaje ? Grać dalej,a by grać. A to jak długo ktoś będzie grac zależy tylko od charakteru czy chcemy mieć wysoki lvl (90% takich ludzi używa botów co mija się chyba z sensem gry, która ma być rozrywką), czy postawiliśmy sobie jakieś cele i po ich wykonaniu wchodzimy pogadać ze znajomymi, czy od czasu do czasu poexpić. A sama gra zmierza w kierunku zapłać>graj, graj, graj>zapłać>graj, graj, graj>zapłać..................... Kiedy ja zaczynałem na servie było kilku ludzi mających 90-80 lvl, a aby iść na dl zbierało się ekipę, a teraz wchodzi 55 lvl i bije dl bez większego ryzyka deda więc za kilka updeatów według mnie zostaną sami botterzy i nikt więcej jeśli zmiany jakie będą wprowadzane zaowocują tylko nowymi expowiskami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
![]() |
![]() Problem w tym, że większość tych 200+ to boty. Ewentualnie sharują konto. To niby jest sprawiedliwe.? Gdyby nie to na pewno siłą h lvli nie byłaby obniżona. Prze to cierpią inni.
@down Żebyś się nie zdziwił.. Teraz tylu tych 200+ że nie ma kto ich pilnować. A nawet jesli to nie botowanie to: 1. Dzielenie konta. 2. Fanatyzm w czystej postaci. Poza tym, nie zmieniam tematu. Napisałem, że przez takie coś obniżono(słusznie) siłę hlvli. A do Ciebie chyba nie dociera, że takim ludziom, którzy wbili już ten 300 lvl to się nie znudzi. Podejrzewam, że od takiego 200 to już wieje nudą. A Poza tym widać, że wbijają po milionie dziennie :-) Poza tym, kto tu mówi o rekordach expa.? Wystarczy systematyczność.
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" Ostatnio edytowany przez Gelt - 18-04-2008 o 12:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gelt nie zmieniaj tematu. (temat nie jest o tym czy h lvle botują czy nie tylko czy mają możliwość ciekawego grania czy nudnego bicia lvli <- co jest ewidentną przyczyną botowania).
Turilot. 400 i 500 lvl uważasz za nieuniknione? Moim zdaniem jeśli gra będzie się rozwijała tak jak się rozwija to nikomu nie będzie się chciało bić dalej lvli bo to nie będzie miało sensu. Poczytaj reszte wypowiedzi to powinieneś zakumać o co chodzi. I jeśli ktoś chce powiedzieć że ludzie nabijają najwyższe lvle w tibii na botach to gratulacje, bo skoro myślicie że GM'y nie kontrolują ludzi którzy robią rekory expa dziennie i mają najwyższe lvle to się mylicie... Osoba z największym lvlem na servie nie ma zbytniej szansy na botowanie a nie mówiąc już o najwyższych lvlach w całej grze...
![]() |
![]() |