Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Thinkers

Notki

Thinkers Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-06-2008, 19:20   #1
Sezowaty
Użytkownik Forum

Sezowaty's Avatar

Data dołączenia: 16 12 2006
Lokacja: W mieszkaniu...
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Imię: Qozettos
Profesja: Knight
Poziom: 42
Sezowaty ma numer GG 6070154 Send a message via Skype™ to Sezowaty
Domyślny Bóg

W sumie ten temat tyczy się każdego Boga.
Co ogólnie myślicie o tym, czy Bóg w ogóle jest ? Czy uczestniczy jakoś w naszym codziennym życiu ? Objawia się komuś ? Udziela komuś rad ? Czy te wszystkie pisma w różnych religiach są prawdziwe ?
Jestem deistą. Ogólnie moje zdanie jest takie, że Bóg istnieje, lecz pozostawił nam ziemię i nie ingeruje w nasz świat.
A co wy na to ?

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-06-2008, 19:42   #2
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Ja uważam, że nie ma żadnego boga, żadnego wyższego bytu, żadnego wszechmogącego stworzenia, które nas stworzyło, dało nam wolną wolę, itepe, itede. Gdy człowiek umiera - traci świadomość i tyle. Nie ma go. I wtedy jest to samo, co przed narodzinami - nic. I tak przez wieczność. Smutna perspektywa, ale cóż począć ? Strach przed tym, moim zdaniem, nie ma sensu. Bo bać się można czegoś nieznanego. A śmierć, nicość, czeka nas wszystkich. Trzeba się z nią pogodzić i żyć tak, żeby było nam dobrze.
stary 22-06-2008, 19:54   #3
Suhayl
Użytkownik Forum

Suhayl's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2007
Wpisy bloga: 35

Domyślny

Jestem ateistą. chodze na Religię w szkole, ponieważ rodzice mnie przymuszają.
Uważam, że boga nie ma, nie było i nie będzie. Bo nawet jeśli. Według mojej katechetki.
[J] - JA
[O] - Ona

[J] Ale proszę pani, przecież ziemię stworzyl wielki wybuch.
[O] A kto stworzył wielki wybuch?
[J] A kto stworzył Boga?
[O] Bóg po prostu był.
[J] Wielki wybuch też po prostu był.

Oczywiście uwaga do dziennika ;<

Poza tym. Ludzie wyewoluowali z małp. a Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo. Więc czy bóg jest małpą?
A jak już, to nie można jakiejś "siły wyższej" daać saługi za inteligencję stworzeń i ich umeijętność przystosowania do terenu.
A Dinozaury? Przecież Bóg nie stworzyłby czegoś, co bezwzględnie będzie łamac jego "przykazania". Dinuśie zabijały... cudzołożyły itp.

Ale jeśli ktoś w LOGICNZEJ dyskusji udowodni istenienie jakiegoś boga, jestem w stanie w niego uwerzyć i nawet - ba, wyspowiadać się.
Suhayl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-06-2008, 20:02   #4
Nikast Shynix
Użytkownik Forum

Nikast Shynix's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: Płock

Stan: Na Emeryturze
Adres Jabbera do Nikast Shynix
Domyślny

Bóg? A co to jest?
Chodzę do kościoła co niedziela, spowiadam się kilka razy do roku, chodzę na katechezę, ale w boga nie wierzę. Jeżeli istnieje (lub istniał) to tylko w postaci siły, która to wszystko zaczęła i albo zniknęła albo poszła sobie tworzyć następne wszechświaty.
A religia jest dla mnie jak umowa o pracę - jeżeli jest niezrozumiała, to wiesz, co musisz robić, musisz wierzyć (chociaż nie masz co do tego pewności), że coś będziesz z tego miał, ale nie masz pojęcia co, ile i kiedy to dostaniesz.
Poza tym do uwierzenia w boga jeszcze bardziej zniechęcają mnie ludzie, którzy twierdzą, że rozumieją religię, o której mówią "ludzki umysł nie jest w stanie tego zrozumieć".

Nikast Shynix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-06-2008, 20:23   #5
Kshaq
Prezes Supportu

Kshaq's Avatar

Data dołączenia: 14 09 2005

Domyślny

@Suhayl
Patrząc na to co napisałeś, dochodzę do wniosku, że do każdego Twojego zdania można wysunąć kontrargument ze strony osoby wierzącej

Ja jestem osobą wierzącą, mimo wszystko mam inne podejście do całej religii niż większość chrześcijan. Uważam, że trzeba wierzyć w Boga i żyć w zgodzie z innymi... Większość "praw kościelnych" jest dla mnie po prostu bezsensowna. Chrześcijaństwo w ciągu kilku tysięcy lat rozwoju i przemian zmieniło się z prawdziwej religii (O której już nie mamy w ogóle żadnego pojęcia) do stanu obecnego, w którym teoretycznie nic nam nie wolno. Kościół zaczyna czepiać się wszystkiego - od naszego postępowania do władzy nad naszym ciałem.

Mimo wszystko wierzę, jednak głośno wyrażam swoje zdanie dotyczące pewnych zmian przeprowadzonych przez kościół oraz jego stosunków co do pewnych rzeczy.

Chciałbym również pokazać, jak ja widzę to, co napisał Suhayl. Staram się połączyć teorię ewolucji z teorią stworzenia

Cytuj:
Poza tym. Ludzie wyewoluowali z małp. a Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo. Więc czy bóg jest małpą?
Biblijnych "7'miu Dni Stworzenia" tak naprawdę nie można uznać jako "tygodnia", który każdy z nas zna - 7 * 24 godziny. Wówczas, gdy Bóg stwarzał cały świat nie było pojęcia czasu. Dlatego też te dni mogły trwać miliony/miliardy lat.
Adam i Ewa uznawani są jako pierwsi ludzie. Owszem, mogli to być pierwsi przedstawiciele Homo Sapiens, którzy poprzez ewolucji, trwającej wieeeeele, wieleeeeele lat, dokończyli dzieła Boga.
Cały fragment opowiadający o "stworzeniu" jest jedynie "literackim opisem", w którym pominięta jest cała masa istotnych rzeczy (Być może właśnie ewolucja pierwszych tworów Boga).

Cytuj:
A jak już, to nie można jakiejś "siły wyższej" daać saługi za inteligencję stworzeń i ich umeijętność przystosowania do terenu.
A skąd wiesz, że tej wyższej siły nie ma? Swojego czasu czytałem artykuły o pewnym fizyku, którego wynalazki zaprzeczają wszystkim prawom fizycznym (Był tam m.in. grzejnik, który wytwarzał więcej energii niż sam pobierał). Ów fizyk opisał również swoją wizję całego wszechświata, wymiarów i czasoprzestrzeni. Wszystkiego jego spostrzeżenia wydają się być z fizycznego punktu widzenia niemożliwe, jednak z logicznego i ogólnie myślenia o tym jak powinno być, wydają się wtedy całkiem trafne. W swojej wizji zawarł również możliwość istnienia wyższej, niepojętej siły, która dała początek wszystkiemu. Siłę tą uznał jako istnienie Boga.

Cytuj:
A Dinozaury? Przecież Bóg nie stworzyłby czegoś, co bezwzględnie będzie łamac jego "przykazania". Dinuśie zabijały... cudzołożyły itp.
Heh Ten fragment najbardziej mi się podoba
Zacznijmy od tego, co napisałem wcześniej. Otóż ewolucja trwała miliardy lat. Od zwykłych organizmów jednokomórkowych do dzisiaj wyewoluowały tysiące gatunków. Statystycznie, dziennie ginie około 25 gatunków zwierząt. Dinozaury również można uznać za zwierzęta, które niestety wyginęły dawno temu. Widocznie tak miało być.
A co do przykazań... Zauważ, że przykazania zostały nadane nam całkiem niedawno, duuużo później niż dinozaury biegały po tej ziemi

Cytuj:
Ale jeśli ktoś w LOGICNZEJ dyskusji udowodni istenienie jakiegoś boga, jestem w stanie w niego uwerzyć i nawet - ba, wyspowiadać się.
Nie udowodniłem tak naprawdę nic Pokazałem tylko wam, że istnieje również takie spojrzenie na religię, w którym łączy się obie teorie. Ja podążam tym tokiem myślenia i zazwyczaj udaje mi się wszystko ładnie połączyć. Jedynym problemem w wierze jest tak naprawdę to, że wiara jest dla nas czymś "dziwnym". Trzeba zaufać, chociaż nigdy tak naprawdę nie mieliśmy "z czymś" styczności
Kshaq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-06-2008, 20:25   #6
CzubiX
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 08 2006
Wpisy bloga: 1

Świat: Burning Legion
CzubiX ma numer GG 8205869
Domyślny

Nie wierzę w Boga. Według mnie, Bóg to wymysł ludzi, ludzi którzy nie umieli sobie wytłumaczyć pewnych zjawisk itd. Tak jak koledzy wyżej, chodzę do kościoła, bo trzeba. Całkiem niedawno miałem bierzmowanie. Co z tego mam? Niby miał wstąpić na mnie duch św. A jaka jest prawda? Teraz mogę wziąć bez żadnych problemów ślub..W ogule cała ta uroczystość...Wielka eminencja biskup. czemu go tak księża wywyższają? Przecież każdy według wierzenia katolików ma być równy...Ale mniejsza oto

Cytuj:
Bóg nie mógł stworzyć ludzi na swoje podobieństwo, teoria Darwina zaprzecza temu. "# zmiany ewolucyjne są wynikiem doboru naturalnego" Jedno z czterech głównych twierdzeń Darwina, ja postrzegam to tak, że Ludzie są wynikiem ewolucji z małp, te zaś z innych ssaków, i to się tak ciągnęło. Jeśli więc Bóg istnieje, to jest jednokomórkowcem? Tak myślę sobie, że Watykan może wiedzieć o wszystkim, ale nie chce ujawniać prawdy.
stary 22-06-2008, 20:34   #7
Suhayl
Użytkownik Forum

Suhayl's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2007
Wpisy bloga: 35

Domyślny

@ Kshaq

Cytuj:
Biblijnych "7'miu Dni Stworzenia" tak naprawdę nie można uznać jako "tygodnia", który każdy z nas zna - 7 * 24 godziny. Wówczas, gdy Bóg stwarzał cały świat nie było pojęcia czasu. Dlatego też te dni mogły trwać miliony/miliardy lat.
Adam i Ewa uznawani są jako pierwsi ludzie. Owszem, mogli to być pierwsi przedstawiciele Homo Sapiens, którzy poprzez ewolucji, trwającej wieeeeele, wieleeeeele lat, dokończyli dzieła Boga.
Uważam, iż jest to mało mozliwe. Przecież Bóg tworzy rzeczy doskonałe, których nie trzeba poprawiać?

Cytuj:
W swojej wizji zawarł również możliwość istnienia wyższej, niepojętej siły, która dała początek wszystkiemu. Siłę tą uznał jako istnienie Boga.
Istnienie Boga powiadasz? Uważam, iż zbiór wielu gazów, stworzył w końcu wielką Supernovą, która wybuchła, tworząc małe odłamki, czyli planety.

Cytuj:
Zauważ, że przykazania zostały nadane nam całkiem niedawno, duuużo później niż dinozaury biegały po tej ziemi
Nie widzę różnicy. Precież Bóg znał już te przykazania zawsze, ale przekazał je nam, dopiero gdy byliśmy skłonni uwieżyć w to, że bóg jest jeden.

@CzubiX
A ja myślę, że watykan to po prostu ludzie naiwni.
Suhayl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-06-2008, 23:02   #8
Kshaq
Prezes Supportu

Kshaq's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Uważam, iż jest to mało mozliwe. Przecież Bóg tworzy rzeczy doskonałe, których nie trzeba poprawiać?
Rzeczy doskonałe, jednak nie chodzi tu o zwierzęta tylko o ludzi. Ludzie byli doskonali, przed popełnieniem grzechu. Harmonia, która panowała w raju mogła być jedynie naturalną selekcją, która była, jest i będzie.

Cytuj:
Istnienie Boga powiadasz? Uważam, iż zbiór wielu gazów, stworzył w końcu wielką Supernovą, która wybuchła, tworząc małe odłamki, czyli planety.
Teoria wielkiego wybuchu Mimo wszystko skądś się wszystko wzięło. A Bóg? Być może to jest ta pierwotna energia

Cytuj:
Nie widzę różnicy. Precież Bóg znał już te przykazania zawsze, ale przekazał je nam, dopiero gdy byliśmy skłonni uwieżyć w to, że bóg jest jeden.
Dostaliśmy je dopiero wtedy, kiedy byliśmy w stanie je zrozumieć... Chociaż tak naprawdę nie rozumiemy ich do dzisiaj. Wtedy naród prowadzony przez Mojżesza wątpił w Boga. A teraz? Tym bardziej... Co się stanie w przyszłości? Nie wiemy...
stary 23-06-2008, 00:03   #9
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Przede wszystkim należałoby sobie tego Boga zdefiniować. Bo jeśli to jest "pierwotna energia", jak powiedział przedmówca, to oczywistym jest, że Bóg istnieje. Jeśli ma to być jakaś super doskonała inteligentna istota natomiast, to już tak różowo nie jest i udowodnienie jej istnienia byłoby dość... hm... trudne.
Z kolei całkiem inną, a równie interesującą według mnie kwestią jest to, co z Bogiem zrobili twórcy przeróżnej maści religii. Przyjmijmy na chwilę, że ta superpotężna, nieskończenie mądra, ponadczasowa etc. etc. istota faktycznie istnieje. Tylko dlaczego mamy niby się do niej modlić? Czy jest aż tak próżna, że stworzyła sobie jakieś robaczki, żeby chwaliły ją co dnia, błagały ją o łaskę i dziękowały za wszystko? Ba, dlaczego w ogóle mamy w nią wierzyć? To jakaś zabawa w kotka i myszkę? Bóg, gdyby tylko chciał, mógłby przecież wszystkich niedowiarków przekonać bez problemu. Woli jednak się ukrywać (a jednak niby objawiał się niektórym ludziom w przeszłości), ale bezwzględnie - pod karą wiecznego potępienia, wymaga abyśmy wierzyli w jego istnienie. Nie chce mi się nawet dłużej wymieniać - każdy myślący człowiek bez trudu znajdzie setki podobnych niedorzeczności w niemal każdej religii.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 11:04   #10
poreda
Użytkownik Forum

poreda's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2005
Lokacja: Łódź
Wpisy bloga: 2

Profesja: Royal Paladin
Świat: Iridia
Poziom: 205
Domyślny

Pewnie jak nie jeden nastolatek miałem okres, ciężkich przemyśleń, i okres kaca moralnego. Dlaczego nic w życiu nie osiągnąłem? Dlaczego jutro znowu trzeba wstać i iść do szkoły? Co będe robił jak zostane emerytem? I wkońcu czy BÓG naprawdę istnieje? Postanowiłem zapytać o to księdza, tak jak i pewnie większość z was (gdy macie jakieś problemy tego pokroju)... Ksiądz jak zawsze omijał moje główne pytanie, opowiadając bajki że "BÓG jest w każdym z nas" itd itp etc... Gdy wkońcu dobiłem go pytaniem, jeżeli BÓG jest taki sprawiedliwy i dobry, dlaczego pozwala na katastrofy nautralne? Dlaczego pozwala ludziom mordować innych? Ksiądz nie potrafił odpowiedzieć na pytanie, i burknął tylko "wyjdź na przerwę". A może religia która głosi że BÓG stworzył świat, ale w neigo nie ingeruje jest prawdziwa?

Ostatnio edytowany przez poreda - 23-06-2008 o 11:07.
poreda jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 11:07   #11
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez poreda Pokaż post
(...)jeżeli BÓG jest taki sprawiedliwy i dobry, dlaczego pozwala na katastrofy nautralne?(...)
Zakładając, że ten bóg jest istota wszechmogącą itp., to być może widzi jakiś sens, którego my, maluczcy, nie dostrzegamy, w tych katastrofach. Ewentualnie te wszystkie katastrofy to coś zupełnie naturalnego i nasz wszechmogący leń nie widzi sensu w zapobieganiu im.
stary 23-06-2008, 12:50   #12
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Możliwe, ale tak czy siak wobec tego, bajki, że Bóg kocha ludzi, jest sprawiedliwy, miłosierny itd. to tylko - nomen omen - pobożne życzenia.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 23-06-2008 o 20:21.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 13:27   #13
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Bóg. Jedno słowo, wiele przemyśleń, wiele znaczeń. Bóg istnieje, wielu z was się myli ale nigdy nie sami z siebie. Mylicie się bo tak was nauczono. Religia chrześcijańska w które większość jest bądź była wychowywana nauczyła nas jednego Boga, Boga uosobionego. Bóg ma ludzką posture, ludzkie cechy, kocha. chodzi, widzi. To jest Bóg, Bóg chrześcijański, chrześcijanie uosobili go sobie aby łatwiej było w niego uwierzyć. Tymczasem Bóg nie ma ciała. Bóg jest duchem. Właściwie ciężko to nazwać duchem. Bóg jest siłą. Wielką siłą. Niestety wbrew chrześcijaństwy nie ma możliwości w nas ingerować. Nie ma również możliwości stwarzać sytuacji oraz zabijać nas. Ta siłą jest tą sama siłą która doprowadziła do wielkiego wybuchu, tą która połączyła te kilka pierwiastków które wybuchły. I tu skończyła się rola Boga, to był te prawdziwy Bóg, siła, a nie te uosobiony, zchrystianizowany. Przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat i w takiego Boga wierze.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 21:44   #14
metiu
Użytkownik Forum

metiu's Avatar

Data dołączenia: 10 05 2004
Lokacja: Białystok

metiu ma numer GG 9026598
Domyślny

Wiare w Boga można interpretować na wiele sposobów. Tak jak Voon napisał wyżej, nie wierzyć w niego w ogóle, oddać się mu i jego przykazaniom całkowicie, być deistą czy kimś jeszcze. Faktyczne dowody na istnienie Boga są takie same jak na jego nie istnienie czyli żadne. Niektórzy wierzą w Boga, bo tak jest łatwiej. Ja jestem na etapie wachania się. Coraz częściej czuje, że licząc na Boga mogę się przeliczyć.
metiu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-06-2008, 17:25   #15
Oerciak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 04 2007
Lokacja: Toruń

Oerciak ma numer GG 4853370
Domyślny

Na moje boga nie ma.

Ludzie wymyślili to pojęcie, by mieć czym wyjaśniać zjawiska których oni sami nie rozumieli jak na przykład-
Skąd się wzięli? Skąd pada deszcz? Czemu świeci słońce?
Teraz na większość zjawisk dała nam odpowiedź nauka, a ludzie nadal w boga wierzą i w biblie która ma tyle sprzeczności w sobie co bredni.
Na moje wiara w boga wciąż istnieje tylko po to by Watykan i inne religie miały korzyści finansowe z tego. Bo jakby nie patrzeć - Watykan ma największe wpływy na świecie.

Mimo mojej wcześniejszej ślepej wiary w boga chrześcijańskiego, to teraz jestem na 100% ateistą. Wierzę w to, że to logika i natura ukształtowała obecny świat, a nie jakaś istota zrodzona w umysłach chorych ludzi.
Oerciak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2008, 10:18   #16
Kshaq
Prezes Supportu

Kshaq's Avatar

Domyślny

Do tego wszystkiego można też podchodzić "A co mi tam. Wierzę w Boga, bo nic na tym nie tracę, a być może coś zyskam, jeżeli okaże się to wszystko prawdą...".

Wszystko zależy od tego jakie mamy podejście do samej wiary
stary 29-06-2008, 01:51   #17
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kshaq Pokaż post
Do tego wszystkiego można też podchodzić "A co mi tam. Wierzę w Boga, bo nic na tym nie tracę, a być może coś zyskam, jeżeli okaże się to wszystko prawdą...".
Na miejscu boga nie patrzyłbym przychylnie na takiego delikwenta, który wierzy tylko po to, żeby posadzić swoją rzyć na wygodnym fotelu w królestwie niebieskim.
stary 30-06-2008, 18:35   #18
Fureyka
Chica mala

Fureyka's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2006
Lokacja: España

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kshaq Pokaż post
Moim zdaniem to co powiedziałeś, stawia Boga w bardzo złym świetle. Inteligentny Bóg nie wziąłby takiej wiary w ogóle pod uwagę, bo jest sztuczna. Osobiście nie obchodzi mnie czy Bóg istnieje czy nie - obchodzi mnie bycie dobrym człowiekiem (może to brzmi śmiesznie) i to właśnie powinno obchodzić Boga. Powiem tak: Gdybym była Bogiem miałbym gdzieś czy ktoś we mnie wierzy i czy składa mi hołd. Jasne, to na pewno miłe, jednak bardziej by mnie obchodziło, czy ten ktoś jest dobry i czy wyznaje system wartości, który jest godny pochwały. Przykład: Będąc Bogiem wolałabym przyjąć do nieba człowieka, który nie wierzył we mnie, ale przez całe swoje życie nie zrobił nic złego (nic nie ukradł, nikogo nie zabił) itd niż np. typowego mohera, kogoś, kto wierzyłby we mnie, modliłby się całymi dniami gorliwie, a przy okazji pałał nienawiścią do całego świata i palił na stosie homoseksualistów, żydów, masonów i we wszystkich dookoła widziałby tylko zło, a siebie postrzegał jako boskiego posłańca do nawracania ogniem i mieczem.

Polska supported fansite!
Newsy, forum, download, poradniki, kalkulatory, analizator serwer loga, występowanie bossów i wiele innych!
Fureyka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2008, 04:22   #19
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fureyka Pokaż post
Moim zdaniem to co powiedziałeś, stawia Boga w bardzo złym świetle. Inteligentny Bóg nie wziąłby takiej wiary w ogóle pod uwagę, bo jest sztuczna. Osobiście nie obchodzi mnie czy Bóg istnieje czy nie - obchodzi mnie bycie dobrym człowiekiem (może to brzmi śmiesznie) i to właśnie powinno obchodzić Boga. Powiem tak: Gdybym była Bogiem miałbym gdzieś czy ktoś we mnie wierzy i czy składa mi hołd. Jasne, to na pewno miłe, jednak bardziej by mnie obchodziło, czy ten ktoś jest dobry i czy wyznaje system wartości, który jest godny pochwały. Przykład: Będąc Bogiem wolałabym przyjąć do nieba człowieka, który nie wierzył we mnie, ale przez całe swoje życie nie zrobił nic złego (nic nie ukradł, nikogo nie zabił) itd niż np. typowego mohera, kogoś, kto wierzyłby we mnie, modliłby się całymi dniami gorliwie, a przy okazji pałał nienawiścią do całego świata i palił na stosie homoseksualistów, żydów, masonów i we wszystkich dookoła widziałby tylko zło, a siebie postrzegał jako boskiego posłańca do nawracania ogniem i mieczem.
To ma nawet swoją nazwę- zakład Pascala- i działa na zasadzie prostych reguł matematycznych

Ja jestem agnostykiem. Nie wykluczam istnienia Boga, ale wiem, że nigdy nikt też nie dowiedzie, że istnieje. Wierzę w Boga, ale nie uznaję symboli, kultu świętych, bo mi to do wiary i egzystencji całkowicie niepotrzebne.
stary 01-07-2008, 12:15   #20
Kshaq
Prezes Supportu

Kshaq's Avatar

Domyślny

Yoh, ja przedstawiłem tylko pewną wersję osoby "wierzącej". Ona zapewne nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, co napisałeś
Prawdopodobnie myśli, że jeśli wierzy, to ma zapewnione niebo...
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania