Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-06-2008, 10:36   #1
madalioni
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 01 2006
Lokacja: Jarosław- Polska

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Madalioni
Profesja: Paladin
Gildia: FOD
Świat: Xantera
Smutny Co jest powodem?

Wiem, że temat nie do końca związany z tibią, ale cóż na ostatnim PACC zmarnowało mi się około 60 dni (2 miesiące) przez neta bądź kompa. Problem mój polega na tym, że co jakiś czas (załóżmy 10 minut) mam freez czyli przerwę, tylko w czym. W każdej grze nie mogę nic robić przez jakieś 10 sekund.(Taki lag). Net nie najlepszy bo 512 kb/s + router(LAN). Komp 1,7 GHz, 512 Ram itp. Czy jest to wina neta czy kompa. Wspomnę, że komp nie był formatowany ani nic w tym stylu od około 3-4 lat.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i przepraszam za jakiekolwiek błędy gramatyczne czy też ortograficzne.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-06-2008, 10:41   #2
tarind
Użytkownik Forum

tarind's Avatar

Data dołączenia: 13 03 2005
Lokacja: Opole \o/

Profesja: Elite Knight
Świat: Nerana
Poziom mag.: 6
Domyślny

Zrób format moze pomoze

...::: W pogoni za lepszej jakosci zyciem :::...
tarind jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 11:11   #3
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez tarind Pokaż post
Zrób format moze pomoze
Nie pisz, jeśli nie znasz rozwiązania problemu. Format zamiast pomocy może przynieść szkody i pogorszyć sprawę. Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 11:13   #4
Duke Dran
Użytkownik Forum

Duke Dran's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2005

Duke Dran ma numer GG 13923094
Domyślny

1. Jest przyklejony temat -> Problem z komputerem, pisz tutaj
2. Sądzę, że masz zasyfiony komputer, zaśmiecone dyski. Zrób formata. Oczyść skrzynkę w środku z kurzu i pajęczyn. Po wszystkim zrób defragmentację i powinno być cacy (chociaż ekspertem nie jestem). Możesz też najpierw zrobić defragmentację przed tym wszystkim i sprawdzić jak będzie działał system.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum Pokaż post
Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.
Z tego co napisał to zrozumiałem, że ma problem nawet z grami, w których nie ma multiplayera.

Ostatnio edytowany przez Duke Dran - 23-06-2008 o 11:15.
Duke Dran jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 12:40   #5
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum Pokaż post
Nie pisz, jeśli nie znasz rozwiązania problemu. Format zamiast pomocy może przynieść szkody i pogorszyć sprawę. Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.
Buahhahahahayha, przyniesc szkode? Nie rozsmieszaj mnie. Format może dużo pomóc, przeczyści cały komp, odrazu zwiękrzy się prędkośc i płynnośc w grach. Moze zanim zrobisz formata przeksanuj kompa antywirusami, antyspywerami, sprawdź loga w hijackthis(są od tego już specjalne tematy, więc użyj opcji szukaj)zrób defragmentacje dysku, jak nie podziała to format. Również bardzo możliwe, że router jest winny..
@down
To sobie albo kup przenośny dysk twardy albo pokupuj pelno plyt dvd i sobie zgraj wazne pliki
@Edit2
Defragmentacja przeczyszcza kompa, tzn, segreguje pliki. Jak zrobisz defragmentacje po 3latach to będzie to wyglądało tak, że plik np. od cs'a jest gdzie w moich obrazach xD Aha i żeby zrobi defragmenta musisz mie 30% wolnego miejsca na dysku
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

Korzystaj z opcji Szukaj!!!
Wkurzyłem cię, a może mnie kochasz? ?Jeśli tak to wstaw mi notkę xD

Ostatnio edytowany przez Lechista - 24-06-2008 o 12:14.
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 13:21   #6
madalioni
Użytkownik Forum

Domyślny

W moim przypadku może przynieść szkody, bo mam tam pliki które trzymałem przez te lata. Zapomniałem dodać, że dzieje się tak tylko z grami MMORPG bądź innymi internetowymi(np. CS).Dlatego sadzę, że nie jest to wina kompa(choć są z nim małe problemy, patrz: stary) Też miałem podejrzenia co do routera, ale kumpel ma taki sam i nic mu się nie dzieje. Format może pomóc, ale jeśli nie to szkoda tych plików. Another Question : Czy powodem może być sieć LAN i czy na 512kb/s jest wogóle sens grać?
P.S. Sorki, ale nie wiedziałem o istnieniu takiego tematu.

W czym pomaga defragmentacja? Kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam. A co do kompa to był ostatnio czyszczony(patrz: skrzynka)

Ostatnio edytowany przez madalioni - 23-06-2008 o 13:23.
madalioni jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 13:30   #7
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

Jeżeli masz LANa to może poprostu ktos masowo coś ściąga i przez to masz problemy?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 20:26   #8
Afb
Użytkownik Forum

Afb's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2008
Lokacja: Ropczyce

Profesja: Druid
Świat: Iridia
Poziom: 19
Skille: x/19
Poziom mag.: 15
Domyślny

Wyliż kurz z środka kompa i będzie gitara
Afb jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-06-2008, 22:25   #9
madalioni
Użytkownik Forum

Domyślny

@ up
Jak już mówiłem skrzynka była niedawno czyszczona.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to było by mi miło. Jeśli nie to temat do zamknięcia.
stary 24-06-2008, 00:08   #10
Sesef
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 11 2005
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duke Dran Pokaż post
Po wszystkim zrób defragmentację i powinno być cacy (chociaż ekspertem nie jestem). Możesz też najpierw zrobić defragmentację przed tym wszystkim i sprawdzić jak będzie działał system
Szkoda czasu na defragmentacje. Z tym przyspieszaniem to jest mit pomagało to trochę na FAT32 ale na NTFS to już nie ma znaczenia struktura NTFS jest na tyle dobra, że to czy wszystko jest poukładane czy panuje nieład to nie ma to znaczenia.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez madalioni Pokaż post
W moim przypadku może przynieść szkody, bo mam tam pliki które trzymałem przez te lata.
Heh, a czemu dysku nie podzieliłeś wcześniej na partycje tylko wszystko pchałeś na jedna??. Sam mam dwa dyski łącznie 450 GB do tego trzy systemy na kompie. Główny używany na codzień stoi na partycji 20 GB razem z najważniejszymi programami jak Office antyvirus i inne duperele. Komp się zaczyna sypać robię format c i praktycznie nic nie tracę bo wywalam tylko system i wszystkie inne programy użytkowe które bez problemów po formacie można wgrać z płyty.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez madalioni Pokaż post
czy na 512kb/s jest wogóle sens grać?:baby
Zaczynałem od takiej prędkości neta miałem ją ze 2 może 3 lata i nie narzekałem grałem na niej w Tibie i wszystko było normalnie ba nawet w Quake 3 nie miałem lagów gdzie wszystko się zmienia bardziej dynamicznie niż w Tibii. Taki internet niczemu nie przeszkadza, prędzej stawiałbym na kompa, w drugiej kolejności na LAN.

Możesz spróbować sobie "odśmiecić" trochę kompa programem ccleaner (www.ccleaner.com) czyszczenie dysku + naprawianie rejestru (3 zakładka po prawej)

sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651)

Join World Community Grid today!

Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby.

Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG
Sesef jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania