|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: Odległa Galaktyka
Stan: Na emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 103
Poziom mag.: 60
![]() |
![]() Tak sobie z nudów, wziąłem do ręki 42 tom "Praktycznego Słownika Współczesnej Polszczycny" i poszukałem słowa Tibia... myślałem (ale sięz tego z lekka śmiałem) iż ujżę coś w stulu "Najlepsza gra RPG on-line na świecie, mu sux". I wiecie co? OTO CO ZNALAZŁEM:
Tibia z łacińskiego tibia; rzecz. r. ż.;D. C. (h** wie co to zanczy ;P cytuję) Ms. tibii, l. mn. M. B. Tibie, D. tibii (to wiemy); muzyczny "DĘTY (duże litery moje) INSTRUMENT MUZYCZNY, znany w starożytnym Rzymie, na ogół w formie drewnianej piszczałki". Bliskoznaczne: flet poprzeczny. Por. Instrument. JEDNO WIELKIE: ROTFL! ![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Moria
|
![]() Szczerze mówiąc to już o tym słyszałem (większość forumowiczów pewnie też...)
|
![]() |
![]() |
#3 |
eX Moderator
Data dołączenia: 20 09 2003
|
![]() Z tego co wiem to Tibia po lacinsku oznacza kosc piszczelowa.
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: a gdzie mieszkaja krasnoludki?.. hopsa-sasa ! hop-sasa!
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() ...no już wiele razy się z tym stykłem, i ty masz racje i ma ją fanfi.
A wiesz że są takie wyspy (na Ziemi ) co mają nazwe: Folda, Senja i Vega, a Fibul jest około 7? tak samo mintwalin, jak dobrze pamiętam jest to "splot słoneczny" juz "mostek" (część ciała u dołu klaty ) Ostatnio edytowany przez Jackiew - 01-01-2005 o 10:49. Powód: spacja ;) |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2004
|
![]() Twórcy Tibi studiowali medycyne i stąd się wzieła ta nazwa, a temat był wałkowany już pare razy.
Kość piszczelowa (tibia) Kość strzałkowa (fibula) Kość udowa (femur)
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Skoro chcecie się koniecznie przekonać to wejdźcie na wyszukiwarkę google i w grafikach wpiszcie "Tibia", wyskoczy wam właśnie coś do kości podobnego...
|
![]() |