Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Elite Players

Notki

Elite Players Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-07-2008, 22:20   #1
Wyciszony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Wyciszony ma numer GG 11583346
Domyślny [PC] Gothic I-III

Kto gra? Kto grał? Kto będzie grać? Jakie wrażenia? Jakieś ciekawe spostrzeżenia, porady i inne? Porozmawiajmy więc. Może zacznę...
Ja moją przygodę z grą Gothic zacząłem o ile mnie pamięć nie myli w 2003 roku, kiedy to kolega mi ja pokazał. Grałem i grałem aż wygrałem, wciąż pamiętam walkę ze Śniącym. W tak zwanym międzyczasie, znów poprowadziłem bezimiennego do zwycięstwa. Gdy znalazłem G2 na półkach sklepowych, chciałem go nabyć. Niestety, nie mogłem, a czemu? Bo mój komp był za słaby, aby go pociągnąć. Po jakimś czasie udało mi się zdobyć więcej RAMu, i tak wszedłem w świat Gothica ponownie, tym razem jednak co chwilę tnął się i wieszał. Jednak udało się! Po pewnym czasie pokonałem tą grę. Tu utkwiło mi w pamięci, że za żadne skarby nie potrafiłem pokonać smoków, więc w tym celu musiałem używać błędów gry (stałem w jakimś niedostępnym dla gada miejscu i szyłem go przez 30 min z kuszy). Gdy pojawił się G3, nie było po prostu szans na to, aby poszedł na moim gruchocie . Jednak po kolejnych miesiącach, stało się! Całkowicie nowy sprzet! Za grę wziąłem się dopiero przed wakacjami i jeszcze jej nie skończyłem. Odechciało mi się grać w Nordmarze.
Dobra, tyle chyba wystarczy ze zwierzeń. Dodam jeszcze fakt, że dwie pierwsze części przeszedłem po kilka razy, ale nie chciało mi się o tym rozpisywać.
Wyciszony jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-07-2008, 12:17   #2
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium

Stan: Niegrający
Domyślny

Jedynka wgniatała w fotel swoim klimatem, dwójka była genialna ze względu na niemalże idealny system walki, a trójka urzekła mnie swoją grafiką. Szkoda, że po pierwszej części odszedł gość, który bodajże za Kolonię odpowiadał, gdyby tak się nie stało, kto wie, jakby dziś wyglądał Gothic 2 i 3.
stary 09-07-2008, 23:50   #3
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2005

Nadrill ma numer GG 3764880
Domyślny

Nie grałem ani w jedynkę, ani w dwójkę. W trójkę tym bardziej. Zrobiłem źle?
Nadrill jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2008, 00:52   #4
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Uj, bardzo źle. Na szczęście, nie jest jeszcze za poźno na sprobowanie.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
stary 10-07-2008, 22:19   #5
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Ja ostatnio zacząłem grać w jedynkę.Chciałem pograć w III, ale obiecałem sobie, że dopiero jak skończę I

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2008, 11:18   #6
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Obiecaj więc też sobie, że dopiero jak II też przejdziesz.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
stary 11-07-2008, 14:02   #7
Davido16
Użytkownik Forum

Davido16's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń

Davido16 ma numer GG 6040279 Davido16 ma login Tlenu davido16@o2.pl
Domyślny

Grałem w jedynkę i trójkę. Opinia?

Plusy części 1:

• Fabuła
• Długość gry
• Rozbudowanie

Minusy części 1:

• Bugi (zabiłem nie tego co trzeba i mnie pół miasta bije ;<)
• System walki - totalna porażka z ctrl ;S

Plusy części 3:

• Grafika
• Fabuła
• Dłuuuuuugość
• Normalna walka

Minusy części 3:

• Trzeba kompa kombajna, gdyż nie widzę różnicy między Athlonem 2,4 / 1 gb ramu (ddram) / GF FX5200 a Core 2 Duo 4,4 / 1 gb ramu (ddram2) / GF 8400 GS, no ewentualnie parę fps więcej na minimalnych detalach.

btw. to prawda, że wyszedł patch do Gothica 3, który poprawia działanie gry?

To jest moja opinia, możecie po mnie jechać. Dziękuję.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ten_Obok
Osobiście myślę że Tibia traci swój urok. Jak grałem rok temu w listopadzie to aż mi stawał. Teraz jakoś mniej ;/
Davido16 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2008, 14:28   #8
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Davido16 Pokaż post

• Bugi (zabiłem nie tego co trzeba i mnie pół miasta bije ;<)
To jest bug ? ;o

Cytuj:
Plusy części 3:
• Normalna walka
Imho walka w "trójce" to dno, najgorszy system ze wszystkich części. Idealny był w "dwójce".

Cytuj:
• Trzeba kompa kombajna, gdyż nie widzę różnicy między Athlonem 2,4 / 1 gb ramu (ddram) / GF FX5200 a Core 2 Duo 4,4 / 1 gb ramu (ddram2) / GF 8400 GS, no ewentualnie parę fps więcej na minimalnych detalach.
Radeon 9600 Pro, Sempron 2800+, 1280MB Ramu i można komfortowo grać na średnich detalach. Więc kombajn tutaj nie jest potrzebny
Cytuj:
btw. to prawda, że wyszedł patch do Gothica 3, który poprawia działanie gry?
Gothic 3 Tweak - http://forum.jowood.com/showpost.php...&postcount=140
No i pewnie najnowsze patche wydawane przez JoWood poprawiają wydajność.
stary 11-07-2008, 14:40   #9
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Moim zdaniem, system walki w III jest właśnie najlepszy. Siła gracza nie polega tu na posiadaniu super-hiper skillzów, lecz na jego odpowiednim wyczuciu rytmu, posiadania odpowiedniej taktyki i świadomości, w którym momencie należy wykonać taktyczny odwrót. Jedyna przewaga gracza to fakt, że nie jest on NPC.
stary 11-07-2008, 15:50   #10
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wyciszony Pokaż post
Moim zdaniem, system walki w III jest właśnie najlepszy. Siła gracza nie polega tu na posiadaniu super-hiper skillzów, lecz na jego odpowiednim wyczuciu rytmu, posiadania odpowiedniej taktyki i świadomości, w którym momencie należy wykonać taktyczny odwrót. Jedyna przewaga gracza to fakt, że nie jest on NPC.
Walka w Gothicu 3 polega na zaklikaniu wroga lewym przyciskiem myszy. Ot, i cała filozofia. A w Gothicu 2 musiałeś kombinować, w odpowiednim momencie blokować, cofać, mogłeś przez całą walkę się bronić i w odpowiedniej chwili kontrować, albo na odwrót - zasypać wroga gradem ciosów i liczyć na to, że się przebijesz przez jego blok. Taki system walki jest świetny, bo wymaga od gracza dużego zaangażowania. No bo w końcu nie po to rozwijam swego wojownika, żeby używać tylko jednego ciosu, który ukrył się pod LPM, prawda ?
stary 11-07-2008, 17:24   #11
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Toż to jest więcej ataków, niż tylko jeden. Mniejsze powalenie, większe powalenie, ciągły słaby, ciągły silny... Zależy od typu broni. I trzeba wyczuć, co i kiedy się najbardziej opłaca użyć.
stary 11-07-2008, 18:47   #12
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Jest kilka, ale co z tego, jeśli najbardziej opłacalny jest zwykły atak (LPM) ? Wymyślanie "combosów' jest bezsensowne, bo znacznie szybciej powale przeciwnika zaklikując go na śmierć.
stary 12-07-2008, 11:05   #13
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

I tu się mylisz. Jeśli potrafisz zastosować odpowiednią kombinację, to jest ona skuteczniejsza niż takie "zaklikanie". Podam przykład: powoli zbliżasz się do przeciwnika, osłaniając sie przy tym tarczą. Czekasz, aż użyje większego powalenia, którego umiejętnie unikasz. Błyskawicznie do niego podchodzisz i zastosowujesz dźgnięcie między żebra. Teraz go powalasz i osłaniasz się, aby nic ci nie zrobił przy wstawaniu. Z tego miejsca możesz powtórzyć całą kombinację, lub wykombinować coś innego.
stary 12-07-2008, 13:00   #14
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

No, ale nadal znacznie skuteczniejszą taktyką będzie po prostu podejść i zaklikać.
stary 13-07-2008, 10:46   #15
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Próbowałeś chociaż?
stary 13-07-2008, 13:24   #16
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wyciszony Pokaż post
Próbowałeś chociaż?
Pewnie. Blok w Gothicu 3 jest dziwny, bo nigdy nie udało mi się zablokować żadnego ciosu. Z tarczy też nie, bo one zaraz się rozpadają. Często zdarza się, że otacza cię kupa przeciwników i jedyne, co możesz zrobić, to po prostu "spamować" LPM i liczyć na to, że oni nie zdążą zrobić tego samego.
stary 05-08-2008, 12:27   #17
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Gothica 2 miałem już dłuższy czas (na cover dvd z jakiegoś pisemka, razem z dodatkiem), ale nie mogłem się "zmusić" do gry. A jedynka bardzo mi się podobała. Ta otwartość świata, możliwość zrobienia wszystkiego: siadania, leżenia, czytania książek, orania pola....

Ale tak dobrze pisaliście o GII, że zainstalowałem i sobie dwie godzinki pograłem. I wiecie co? Jest jeszcze lepszy od GI. Wciąga
stary 05-08-2008, 20:30   #18
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwimenor Pokaż post
Gothica 2 miałem już dłuższy czas (na cover dvd z jakiegoś pisemka, razem z dodatkiem), ale nie mogłem się "zmusić" do gry. A jedynka bardzo mi się podobała. Ta otwartość świata, możliwość zrobienia wszystkiego: siadania, leżenia, czytania książek, orania pola....

Ale tak dobrze pisaliście o GII, że zainstalowałem i sobie dwie godzinki pograłem. I wiecie co? Jest jeszcze lepszy od GI. Wciąga
Dwójka jest genialna. Świat, bronie, różnorodność - WSZYSTKO! Koniecznie graj z dodatkiem, bez jest... Nudno. Ale ostrzegam, z dodatkiem gra jest znacznie trudniejsza .
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania