Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-10-2008, 16:36   #181
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Nie jestem za odbieraniem emerytur. To była praca tych ludzi. Nikt nie lubi tajnych sluzb poprzedniego ustroju, ale to nie powod zeby tak pod publiczke dzialac. Jako ze dotyczy to ludzi z lat 45-56, to zostalo ich juz nie wielu, wiec nie ma to wplywu na kondycje panstwa, jest czysto propagandowe. Poza tym, trzeba wziac pod uwage ze nie kazdy kto pracowal w sb zajmowal sie walka z podziemiem czy topieniem ksiezy. Nie powinno byc odpowiedzialnosci zbiorowej, a ta ustawa ja proponuje.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-10-2008, 16:50   #182
PLague
Użytkownik Forum

PLague's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2006
Lokacja: Koszary

Domyślny

Jak się cieszę, że jestem apolityczny - smutek łapie moje serce w swe szpony i nie puszcza, gdy czytam wszystko, co jest związane z polityką.
To syf. Wszędzie na świecie.
Tak więc śmieszą mnie (na szczęście) ludzie, który mówią, że mamy tutaj nie politykę, a zabawę w propagandę, zapychanie na stanowiskach znajomych, kłótnie na obradach. Widzieliście kiedyś jak bluzgają na siebie w Bundestagu?
stary 03-10-2008, 19:23   #183
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Zapraszam do zapoznania sie z filozofia wolnosci
http://www.youtube.com/watch?v=dpo1ZeGTJrM
stary 03-10-2008, 20:25   #184
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Cytuj:
Jej przeciwieństwem jest kolektywizm, zwany socjalizmem lub komunizmem.
Cytuj:
głównym wrogiem wolności jest nasze własne państwo i ludzie którzy za jego pomocą realizują różnorakie przeważnie socjalistyczne cele.
socjalizm też zakładał, że państwo jest wrogiem ; ) w sumie socjalizm jak i ta Twoja wolność sprawdzić się mogą tylko wtedy, kiedy wszyscy byliby dobrzy. idealny socjalizm i idealny libertarianizm wyglądałyby podobnie. zastanów się nad tym.

Ostatnio edytowany przez Bambuko - 03-10-2008 o 20:26.
Bambuko jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2008, 22:44   #185
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

@spider: chociazbys nie wiem jak sie zaparł, to i tak żyjesz w grupie, w społeczeństwie, i chociazbys nie wiem jak zaprzeczał, to i tak istnieje cos takiego jak dobro społecznie, a twój cały ustrój polega na "ja, moje, inni mnie gówno obchodzą"
stary 04-10-2008, 11:45   #186
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
@spider: chociazbys nie wiem jak sie zaparł, to i tak żyjesz w grupie, w społeczeństwie, i chociazbys nie wiem jak zaprzeczał, to i tak istnieje cos takiego jak dobro społecznie, a twój cały ustrój polega na "ja, moje, inni mnie gówno obchodzą"
Nie zrozumiales przeslania filmiku.
Pomoc innym jest ok - o ile nie przymuszasz do tego innych.
Zrzeszanie sie w grupy jest ok - dopoki nie przymuszasz do tego innych.
Chodzi o dobrowolnosc.

Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 04-10-2008 o 11:46.
spider-bialystok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2008, 12:15   #187
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Apropo polowań na czarownice, jaka jest wasza opinia o esbeckich emeryturach? Odebrać wszystkim, niektórym czy zostawić ich w spokoju?
Dla mnie glupota jest tykanie tych emerytur w ogole. Czemu? Otoz ci ludzie najczesciej maja wysokie stopnie wojskowe, wiec dlaczego jednym sie chce odebrac te emerytury, a "zwyklym" wojskowym juz nie?

Co wiecej - ostatnio ogladalem "Teraz my!" z udzialem jakiegos idioty z PO i gen. Hermaszewskiego. To, ze Hermaszewski nalezal przez pewien okres czasu do WRON oznacza, ze mozna mu odebrac emeryture za zaslugi z calego zycia? Jak dla mnie glupota, niedlugo PO bedzie miala lepsze pomysly niz inteligenci z PiS.
stary 04-10-2008, 12:32   #188
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

WRON byla instytucja legalna, dzialajaca z tego co wiem tymczasowo, wiec ludzie w niej pracujacy nie moga byc okreslani pracownikami WRON tylko ludzmi tymczasowo z nia zwiazanymi. Nie ma wiec najmniejszego powodu zeby uwazac ich za przestepcow dzialajacych na szkode kogokolwiek tylko dlatego ze przez krotki okres czasu byli zwiazani z ta organizacja.
stary 04-10-2008, 17:06   #189
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

nie mylmy SB z WRON. SB nie działało tymczasowo i jedyną "zasługą", z tytułu której pracownikom SB przysługują wysokie emerytury, to właśnie praca tam. nie widzę powodu, żeby te emerytury były takie wysokie, nikt nie mówi o odebraniu emerytur, ale ich zmniejszeniu. nawet jeśli ktoś nie był katem, oprawcą, to dlaczego ma tyle dostawać? i dlaczego ma tyle dostawać, jeśli rzeczywiście był katem i oprawcą.
stary 04-10-2008, 17:37   #190
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Domyślny

@up

A dlaczego wojskowi dziś mają dużo wyższe i wcześniejsze emerytury? Bo są wojskowymi. I choćby z tej okazji im się należy. To między innymi sposób zachęcenia ludzi do pracy w służbach, bo zapewne nie jest ona miła, przyjemna ani bezpieczna. Samo zachowanie konspiracji przez całe życie do sporo więcej niż wymaga się od zwykłego robola z fabryki, prawda?

stary 04-10-2008, 21:27   #191
Kaczan____
Użytkownik forum

Kaczan____'s Avatar

Data dołączenia: 25 09 2008
Lokacja: ...

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Gildia: Narazie brak
Poziom: 25
Skille: 60/59
Poziom mag.: 3
Domyślny

Ja jestem za wysokim obniżeniem emerytur byłych agentów SB, lecz nie u wszystkich, tylko tych którym ich zbrodnie udowodniono .
Wiecie nie można wszystkich wrzucać do jednego gara .
Kaczan____ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2008, 21:30   #192
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

Gangrel, owszem. Ale czy za pracę w bezpiece należy ludzi nagradzać? Ich przywileje, tak teraz, jak wtedy, kiedy jeszcze pracowali, są za duże.
stary 05-10-2008, 01:21   #193
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Z jednej strony emerytury im się należą, z drugiej płacenie 7'000,- oficerowi SB za uciskanie narodu nie jest fajne, ale też taki był ustrój i inaczej nasz kraj wyglądał.
Tym, którzy byli tylko pionkami bym podarował. Podarował bym tym którzy przeszli na jasną stronę mocy. A reszcie? nie wiem...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 01:32   #194
Prostynick
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 09 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Z jednej strony emerytury im się należą, z drugiej płacenie 7'000,- oficerowi SB za uciskanie narodu nie jest fajne, ale też taki był ustrój i inaczej nasz kraj wyglądał.
Tym, którzy byli tylko pionkami bym podarował. Podarował bym tym którzy przeszli na jasną stronę mocy. A reszcie? nie wiem...
http://niezalezna.pl/article/show/id/8797

Ja jestem aby nie odbierać ale zrównać do średniej krajowej czyli 1300 (wg onetu), a nasz kraj tak wyglądał ale donoszenie to też kwestia samego siebie i nawet gdyby dzisiaj powstały takie czasy to ja NIGDY bym na nikogo nie doniósł i uważam takie osoby za szmaty. Mimo to nie odebrabym ale oni sami powinni się zrzec aby w jakiś sposób przeprosić za to co robili i oddać pokłon w stronę tych osób na które donosiły, a część z nich to dalej gnidy i dlatego należy zmniejszyć.

Jak się więcej o nich poczyta to aż chce się odebrać im te emerytury.

Ostatnio edytowany przez Prostynick - 05-10-2008 o 01:36.
Prostynick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 10:46   #195
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Gangrel, owszem. Ale czy za pracę w bezpiece należy ludzi nagradzać?
A dlaczego mamy odbierac im to, co zostalo zagwarantowane przez odpowiednie stopnie? III RP jest spadkobierca PRLu w takich kwestiach. Teraz general za swoja prace dostaje 5000zl, zmieni sie ustroj np na socjalizm pacyfistyczny (nazwa wymyslona, ale mam nadzieje wiadomo, o co chodzi ) i wladza stwierdzi, ze wojsko jest be i obetnie takiemu emeryture - dlaczego?

Cytuj:
Ich przywileje, tak teraz, jak wtedy, kiedy jeszcze pracowali, są za duże.
Podasz mi jakis przywilej oprocz tego, ze dostaja wieksza emeryture, tak jak kazdy wojskowy zreszta?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Nie kazdy uciskal ten narod, to raz. Dwa, skoro uciskal - prosze bardzo, zrobmy mu proces, niech posiedzi kilka lat w wiezieniu, ale nie odbierajmy mu emerytury. Analogiczna sytuacja jak obecny pomysl - nie placisz alimentow, tracisz prawo jazdy. Ze sie tak spytam - co ma jedno do drugiego?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Prostynick
Ja jestem aby nie odbierać ale zrównać do średniej krajowej czyli 1300 (wg onetu),
A jakim prawem zrownac? Dostajesz taka emeryture, na jaka odprowadzasz skladki. Skoro panstwo chce mu obnizyc emeryture do sredniej krajowej, niech zwroci skladki, ktore nadmiernie placil (oczywiscie zwaloryzowane).
stary 05-10-2008, 18:15   #196
Prostynick
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 09 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
A jakim prawem zrownac? Dostajesz taka emeryture, na jaka odprowadzasz skladki. Skoro panstwo chce mu obnizyc emeryture do sredniej krajowej, niech zwroci skladki, ktore nadmiernie placil (oczywiscie zwaloryzowane).
Dlatego bo "zagwarantowane przez odpowiednie stopnie?" tych stopni już nie ma przy władzy.

Jeśli ludzie zmienili Polskę to oni powinni się cieszyć, że żyją, i nie powinni nic dostać. Jeśliby teraz panowało prawnie bezprawie i zabijano niewinne osoby to gdyby przyszła rewolucja i ludzie poradzili sobie z tym bezprawiem to sądzisz, że osobom które kiedyś zabijały zgodnie z głupim prawem należy się jeszcze coś za te wyczyny? Polska się zmieniła na lepsze i nie dzięki nim, oni wielu osobom utrudniali życie, a może nawet ich życia pozbawili (wiadomo, że nie wszyscy) i dlatego im się nic nie należy, bo te emerytury są z naszych podatków i wiele ludzi sobie tego nie życzy aby takie osoby cokolwiek dostawały z ich podatków, ale żeby ich nie zostawiać bez niczego to właśnie średnia im wystarczy. Pamiętaj, że są osoby które też pracowały, a mają emerytury po 600 złotych.

Składek już dawno nie ma, a zus w coraz gorszym stanie - to my na nich pracujemy :x

Pamiętajcie, że o nasz kraj walczono i nie jeden oddał życie abyście mieli teraz taki kraj jaki jest teraz. Wali mnie jakie kiedyś było państwo/prawo i debile którzy nim rządzili, teraz się zmieniło i im się nie należy, napewno normalnym osobom nie odbiorą emerytur tylko tym którzy w żaden sposób na nią nie zasłużyli.

Nie zapominajmy o tym.

Cytuj:
Zadania Służby Bezpieczeństwa praktycznie nie różniły się niczym od jej poprzedników (MBP lub KdsBP), polegały one przede wszystkim na ochronie systemu komunistycznego wewnątrz kraju (i nie tylko) poprzez kontrolowanie i przenikanie do wszystkich struktur życia społecznego w Polsce, a następnie za granicą (SB dokonała m.in. głębokiej penetracji Polonii amerykańskiej, kanadyjskiej oraz brytyjskiej).

Służba Bezpieczeństwa brała udział w zwalczaniu opozycji, w represjach wobec uczestników demonstracji i strajków. Odegrała główną rolę obok Milicji Obywatelskiej, ZOMO, ORMO oraz wojska w tłumieniu demonstracji w czasie wydarzeń wydarzeń marca 1968, grudnia 1970 na Wybrzeżu, oraz w Radomiu i Ursusie w czasie wypadków czerwcowych 1976.

Służba Bezpieczeństwa poświęciła bardzo dużo środków operacyjnych na inwigilowanie duchowieństwa, niezależnych środowisk intelektualnych, oraz mniejszości narodowych w kraju. Funkcjonariusze SB często działali z naruszeniem prawa PRL, łamali prawa człowieka oraz stosowali tortury[2].
Jeszcze mało?

Cytuj:
Przed rokiem 1989 w SB zatrudnionych było 24 tysięcy funkcjonariuszy. W roku 1988 znaczna ich cześć przeszła do pracy w milicji. W 1990 roku dokonano weryfikacji 10 tysięcy byłych pracowników SB, negatywnie zweryfikowano około 40% z nich.
Niech się cieszą, że nie siedzą teraz w pudle za to co robili bo nie jednemu należy się dożywocie.

Ostatnio edytowany przez Prostynick - 05-10-2008 o 18:26.
Prostynick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 20:10   #197
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Prostynick Pokaż post
Jeśli ludzie zmienili Polskę to oni powinni się cieszyć, że żyją, i nie powinni nic dostać. Jeśliby teraz panowało prawnie bezprawie i zabijano niewinne osoby to gdyby przyszła rewolucja i ludzie poradzili sobie z tym bezprawiem to sądzisz, że osobom które kiedyś zabijały zgodnie z głupim prawem należy się jeszcze coś za te wyczyny? Polska się zmieniła na lepsze i nie dzięki nim, oni wielu osobom utrudniali życie, a może nawet ich życia pozbawili (wiadomo, że nie wszyscy) i dlatego im się nic nie należy, bo te emerytury są z naszych podatków i wiele ludzi sobie tego nie życzy aby takie osoby cokolwiek dostawały z ich podatków, ale żeby ich nie zostawiać bez niczego to właśnie średnia im wystarczy. Pamiętaj, że są osoby które też pracowały, a mają emerytury po 600 złotych.
Widac ze nie masz zadnego pojecia na jakiej zasadzie dziala system emerytalny.
Emerytura jest wyplacana nie z podatkow, tylko ze srodkow wypracowanych przez kogos, z ktorych czesc odprowadza jako skladke emerytalna przez czas pracy. Zgodnie z tym funkcjonariusze wyzszego szczebla zarabiaja wiecej, wiecej oddaja i ciesza sie wyzsza emerytura, natomiast plebs zarabiajacy grosze skonczy z emerytura 600 zlotych nie dlatego ze odmowil wspolpracy z SB tylko dlatego ze zarabia/ zarabial grosze.

Nie wspominajac juz o takim szczegole, ze budzetowke utrzymuje sie z podatkow czy obywatele sobie tego zycza czy nie, bo niby skad brac pieniadze na utrzymywanie urzednikow ? Demokracja demokracją ale jesli kazdy mialby decydowac czy zyczy sobie by jego podatki wspieraly inicjatywe X to siedzielibysmy teraz w jaskiniach.

Cytuj:
Pamiętajcie, że o nasz kraj walczono i nie jeden oddał życie abyście mieli teraz taki kraj jaki jest teraz.
Gwarantuje ci ze niejeden z tych ktorzy oddali zycie zastanowilby sie przynajmniej dwa razy gdyby mial mozliwosc zobaczenia jak ten kraj skonczy.
stary 05-10-2008, 20:55   #198
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Domyślny

@Prostynick

Walczysz o sprawiedliwość dziejową, której totalnie nie rozumiesz. Ja nie mam ochoty płacić na debili w sejmie, i co z tego? Służby specjalne regularnie trudnią się zwalczaniem opozycji. Myślisz że nad czym teraz między innymi pracują? Zmieniły się metody, ale potrzeby wciąż są te same.

Nie zgadzam się aby w imię dziwnego poczucia sprawiedliwości sprowadzać do parteru innych ludzi. Przestępcy mają siedzieć w więźieniach, a nie tracić kase bo ktoś chce więcej wyborców zebrać, to przecież paranoja.

stary 05-10-2008, 21:17   #199
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
jesli kazdy mialby decydowac czy zyczy sobie by jego podatki wspieraly inicjatywe X to siedzielibysmy teraz w jaskiniach.
Tak, bo urzednik wie najlepiej co czlowiekowi jest do szczescia potrzebne ;D
stary 05-10-2008, 21:50   #200
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Prostynick Pokaż post
Dlatego bo "zagwarantowane przez odpowiednie stopnie?" tych stopni już nie ma przy władzy.
Chyba nie zrozumiales, o czym napisalem. "Stopnie" oznaczaja pozycje w danej sluzbie mundurowej - to normalne, ze general w wojsku bedzie mial wieksza emeryture niz starszy szeregowy z powodu wypracowanego stopnia wlasnie?

Cytuj:
Podsumuje to jednym - prawo nie dziala wstecz. To, co teraz uznajemy jako prawo nie moze dotyczyc czynow, ktore dana osoba popelnila 20 lat temu.

Cytuj:
Składek już dawno nie ma, a zus w coraz gorszym stanie - to my na nich pracujemy :x
Tak sie mowi skrotowo. Dana emerytura zalezy od tego, jakie skladki wplacales. Raczej trudno, zeby ZUS "chomikowal" twoje pieniadze - po prostu to, co ty placisz "idzie na twoich rodzicow", ale wg tych odprowadzanych stawek bedziesz mial emeryture, ktora 'beda placily twoje dzieci'.

Cytuj:
Wali mnie jakie kiedyś było państwo/prawo i debile którzy nim rządzili, teraz się zmieniło i im się nie należy, napewno normalnym osobom nie odbiorą emerytur tylko tym którzy w żaden sposób na nią nie zasłużyli.
Nie zapominajmy o tym.
Pociagnac do odpowiedzialnosci karnej za np znecanie sie nad ludzmi (ktore bylo rowniez wtedy karane) - jak najbardziej ok, ale nie dla zabierania wypracowanych emerytur.

Co wiecej - niech te 40% zweryfikowanych SBkow postawia przed sadem i wpakuja do wiezien.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania