|
|
#1 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Stan: Niegrający
|
Baldur's Gate 2. Ten, kto nie zna tej gry, niech zapadnie się pod ziemię ze wstydu i nigdy stamtąd nie wychodzi. A ci, którzy znają, grają i, być może, kochają, niech się tu wypowiadają.
BG2 to pieprzony klasyk, legenda gatunku. Nie ma co bawić się w słowotok i wypisywać zalety tej gry, wystarczy powiedzieć jedno: genialna w każdym aspekcie. Można ją przechodzić i tysiąc razy, a i tak będzie dostarczała od groma rozrywki. Żaden Neverwinter czy inny Icewind Dale nie może się z nią równać. Ba ! Dla mnie nawet Torment nie jest lepszy. A co wy o niej sądzicie ? Btw: jest ktoś, kto chciałby zagrać w BG2 przez hamachi ? Sama podstawka, bez TB, jedynie z modem na 50 lvl.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
|
Zadziwia mnie fakt, iż za każdym razem, gdy próbowałem się wziąśc za BG2, cholernie mi się odechciewało...
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
|
Jedynka pod względem fabuły była lepsza.
Edit Ty, to nie jest jakieś prywatne forum czy co?
Powyższe zdanie jest prawdziwe. Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 10-07-2008 o 17:35. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Użytkownik Forum
|
Jest, ale pisz śmiało
![]() Cytuj:
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 10-07-2008 o 18:23. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
BG2 miałem okazję przejść parę razy, ale nigdy nie grałem w jedynkę. Wreszcie jakieś 2 tygodnie temu postanowiłem ukończyć całą sagę BG grając tą samą postacią (rozpoczynając przygodę w BG1 + OzWM, importując do BG2 i kończąc w TB). Szczerze mówiąc to jestem dopiero (aż?) w 5 rozdziale BG1, bo gram z bratem na trybie multiplayer, a nie jest nam łatwo się zgrać. ;p W międzyczasie odwiedziliśmy każdą możliwą napotkaną lokację i szczegółowo zbadaliśmy. Co mogę póki co powiedzieć? BG1 jest kiepskie... multum lokacji - większość łudząco do siebie podobna z kilkoma jedynie różnicami; multum osób, które mogą zostać potencjalnym członkiem drużyny, ale wszystkie pozbawione charakteru, osobowości. Fabuła też mnie jakoś nie wciągnęła... może dlatego, że grając w BG2 mniej lub bardziej ją poznałem i teraz wiem czego się spodziewać. :/
Z kolei w BG2 nie cierpię lochów Irenicusa. Traktuję tę lokację jako przykry obowiązek - gra rozpoczyna się dopiero po ich opuszczeniu. @Edit by Yoh: Tobie już w EP podziękujemy :))
~~~ Proud to be bestowed the honorary title of Senator by CipSoft ~~~ Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 21-08-2008 o 01:29. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Użytkownik Forum
|
Mam nadzieję. Jedynkę przeszedłem, ale troche "na siłę". Skoro zacząłem, to i skończyć musiałem.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Użytkownik Forum
|
Cytuj:
@Edit: Cytuj:
![]()
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 10-07-2008 o 21:56. |
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
|
Cóż, jak się gra najpierw w GB2 a potem w 1 to rzeczywiście nico nudno może być. Jedynkę miałem z edycji kolekcjonerskiej - tej starej, pierwszej wydanej w Polsce. Pudło 50x20x10 cm, z dodatkami dobre półtora kilo. To był mój pierwszy cRPG i od tego się zaczęło. Męczyłem się z przejściem całości prawie pół roku, grając po kilka godzin dziennie. Ha, to były czasy.
Pierwszy Baldrur miał w sobie to coś. Właściwie do 6 rozdziału człowiek nie wiedział wszystkiego. W dwójce...jakoś za szybko się dla mnie to wyjaśnia wszystko. Trochę przewidywalna fabuła była, chodź nie twierdzę, że zła. BGII jeżeli chodzi o całość (grafika, mechanika, questy, lokacje) bije na głowę swojego poprzednika, lecz z miłą chęcią zawsze wracam do jedynki. Ostatnio znowu moim sztandarowym bohaterem gram (pół-elf wojownik/mag) i w chwili obecnej siedzę już w Podmroku w bg2. @Rothes Idźcie do Wierzy Durlaga Tam to jest zabawa. W żadnej innym cRPG nie widziałem tak klimatycznego miejsca. Nawet Twierdza Strażnika wymięka.
Powyższe zdanie jest prawdziwe. Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 11-07-2008 o 10:16. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Użytkownik Forum
|
Daj mi "jedynkę", bo moja z eXtra klasyki nie działa
![]()
|
|
|
#12 |
|
Arbiter Elegantiarum
Data dołączenia: 10 01 2008
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
|
Przepraszam bardzo, ale on miał jak najbardziej prawo skorzystać z torrenta. Ma oryginał na płycie, ale ma z nim problemy. Może ściągnąć via torrent jako kopię zapasową. Przynajmniej tak było przez ostatnie lata.
Nie poddam się :|. Ostatnio edytowany przez Dragon-Fly - 12-07-2008 o 11:50. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Użytkownik Forum
|
Problem jest taki, że z tej samej płyty (bo tu wszystko na DVD jest, BG1 + dodatek i BG2 + dodatek) normalnie instaluje się BG2, a jak wrzucam instalkę do BG1, to komputer się jakby "wiesza". Nic nie mogę zrobić, menedżer zadań nie chce się włączyć, a wszystko wraca do normy dopiero po tym, jak wyjmuję płytę z napędu. Dzieję mi się tak z każdą grą, która jest reklamowana jako "klasyka". Np. PoP z Cenegi też nie chce się zainstalować. ;>
|
|
|
#14 |
|
Użytkownik Forum
|
TA-DAM! Wielki come back. Mianowicie, już wiem co było przyczyną mojej niechęci do BG2, a konkretniej Lochy Irenicusa. Teraz jadę tą grę i czuję ten subtelny klimat, ten który przewyższa wiele dzisiejszych gier. A te wszystkie Ice Windale'y i Neverwintery to nie dorastają BG do pięt! Niech żyje! Niech żyje! (Niestety, od jakiegoś czasu dręczy mnie błąd w BG2, po prostuy w pewnym momencie gry wyskakuje jakiśtam bug i wziup! się wyłącza).
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Użytkownik Forum
|
Ekhym, mam takie pytanie do graczy BG. Macie może jakąś taktykę na te latające fiuty z oczami (oprócz tarczy baldura i jakiejśtam tarczy)? Bo mnie ten syf wkurza już.
|
|
|
|