Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Niusy

Notki

Niusy Nowosci z świata Tibii dostarczone przez naszych nieustraszonych korespondentów.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 09-11-2008, 12:48   #121
SepterraCore
Użytkownik Forum

SepterraCore's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2008
Lokacja: Toruń

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Xurten
Profesja: Elite Knight
Świat: Secura
Poziom: 86
Skille: 80/75
Poziom mag.: 6
Domyślny

@up
Raczej pomysłów to im nie brak
Aczkolwiek nie opublikują wszystkiego co by ludzie chcieli.
To nie jest koncert życzeń, że ktoś coś chce i to dostanie.

http://www.pskonejott.com/otc_display.php
Looknij postać "Angel of Distans" ^^
Pozdro ;p
SepterraCore jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-11-2008, 13:24   #122
Szpako
Użytkownik Forum

Szpako's Avatar

Data dołączenia: 16 09 2005

Evul

Ku**** gdzie tu fabuła ????? Powielana w wielu grach np. TES III, IV, ghotic wogole graliscie kiedykolwiek w normalnego rpg ?? Bo tibia napewno do takich nie nalezy więc nie pieprzcie dzieci głupot. Odnośnie klimatu sprzed 3 lat zgadzam sie kiedyś jak mialem 40 lvl to było coś , a jak sie poszlo ekipą 35 lvlow i ubilo dl'a to była uciecha z gry a nie wyscgi pierdoolonych szczurow ktory wbije szybciej 200 albo 100 .Tylko bez myślne dzieci neo uwazaja ze te aupdaty sa ciekawe a to tylko kupa gowna, dobrze ze nie gram w tą gre jest tyle fajniejszych mmo wystarczy poszukac. maszynka do robienia pieniedzy jestescie wszscy robieni w chuja totalnie a że tego nie widzicie to wasza sprawa ja wam grac nie zabraniam

Ostatnio edytowany przez Szpako - 09-11-2008 o 13:25.
Szpako jest offline  
stary 09-11-2008, 13:32   #123
robek
Zupa Dromidorowa

robek's Avatar

Data dołączenia: 09 09 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evenix Pokaż post
Co do tłumaczenia.. Fureyka jesteś botem i tyle.. Taki tłumacz się znalazł tylko, że skopiowała wszystko od Zuo jest bardzo zue (Z hunted.pl) i zamieniła 5 wyrazów!! WOW Postarałaś się! Bardzo po prostu jesteś nie myślącą głupią kreaturą ()która sama nie umie nawet na końcu napisać: "Za tłumaczenie dziękuje Zuo jest bardzo zue." Ale nie... nie umiesz dziecko samo przetłumaczyć?? Dodam jeszcze, że zuo jest moim bratem i naprawde to było wielkie chamstwo z twojej strony... Powiem jak niektóre "nupki"... Żal mi ciebie!
zazdroscisz ze przetlumaczyla? sens tekstu jest taki sam u kazdej osoby ktora tlumaczy (nie chodzi o tych, co sa na poziomie 4 klasy podstawowki), jakbym ja przetlumaczyl byloby podobnie jak twoj "brat" i Fureyka..

porównaj sobie z tym:
Ukryty tekst:
http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?p=3028161#post3028161

tez jest podobne, i ma byc plagiat?

mi zal ciebie.

i co do tematu ciesze sie ze cos robia, gra jest coraz ciekawsza.
robek jest offline  
stary 09-11-2008, 14:55   #124
hollow1993
Użytkownik Forum

hollow1993's Avatar

Data dołączenia: 09 11 2008
Lokacja: Venore

Stan: Na Emeryturze
Imię: Ismosi
Profesja: Knight
Świat: Unitera
Poziom: 105
Skille: 86/84
Poziom mag.: 7
Domyślny

Tak no i ciekawe czy nowe miasto będzie na Pacc czy na Facc... Wnioskując z poprzednich Up'ów na Pacc bo cipsoft musi przyciągnąć czymś graczy Premmy... Gdyby pacc kosztował mniej na mniej dni to zarobki by dużo bardziej wzrosły niż tak jak jest teraz... Takie ceny za Pacca w tibi... żenada to jest tylko gra. A wracając do tematu to pacca i tak sobie kupie xD bo miasto mi się podoba. ^^
hollow1993 jest offline  
stary 09-11-2008, 15:55   #125
Dzik11
Zbanowany

Data dołączenia: 01 10 2008
Lokacja: Venore

Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 60
Skille: 80/80
Dzik11 ma numer GG 2997386
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evenix Pokaż post
Nie wiem dlaczego mówicie że Tibia miała klimat 3 lata temu? W takim razie chcecie żeby nie było updatów? Prosze bardzo nie grajcie ale moim zdaniem Tibia powinna sie rozwijać... Chcielibyście expic na jednych dragonach cały czas? Nie sądzę... A wielu z was którzy mówią, że Tibia miała klimat 3 lata temu na pewno mają już taki lvl na którym expią na Frost Dragonach.. Nie było by tego expowiska gdyby nie update... Jeśli wam się nie podoba to nie grajcie! Proszę was nie żalcie się na forum! Moglibyście uzasadnić swoja wypowiedz a nie "tibia miala klimat 3 lata temu".

Co do tematu to update jest zajefajny... Historia miasta jest bardzo dobrze napisana. I jeszcze nie wiem dlaczego mówicie, że fabuła do dupy jak sami pewnie nie umiecie napisać lepszej...

Co do tłumaczenia.. Fureyka jesteś botem i tyle.. Taki tłumacz się znalazł tylko, że skopiowała wszystko od Zuo jest bardzo zue (Z hunted.pl) i zamieniła 5 wyrazów!! WOW Postarałaś się! Bardzo po prostu jesteś nie myślącą głupią kreaturą ()która sama nie umie nawet na końcu napisać: "Za tłumaczenie dziękuje Zuo jest bardzo zue." Ale nie... nie umiesz dziecko samo przetłumaczyć?? Dodam jeszcze, że zuo jest moim bratem i naprawde to było wielkie chamstwo z twojej strony... Powiem jak niektóre "nupki"... Żal mi ciebie!
Tylko że te dragi w starej tibi sprawiały dużo przyjemności i były naprawdę trudnym przeciwnikiem do pokonania szło się na nie w dużej ekipie a loot z nich miał mało kto a teraz lecisz i bijesz na strzałą takiego draga bota sobie ustawisz i nie maż żadnej przyjemności z wbicia lvl a ci co się wypowiadają to wienkszośc już nie gra tylko wspomina na forum grę która kiedyś sprawiała dużo przyjemności a wbicie levela czy skila było naprawdę wielkim wyczynem opartym na umiejętnościach a nie na botach jak szedłeś na expowisko to miałeś tą adrenalinkę że by ci coś lepszego nie wyskoczyło jak szedłeś z venore do thais to modliłeś się że by ci gs nie wyleciał a mintawin było wyzwaniem dla 60 lvl i anhilator można było tylko wykonac cudem w tedy miałeś prawdziwą grę gdzie nie liczy się lvl tylko dobra zabawa kiedy miałeś radośc z większości wylotowanych item a teraz jedyna rzecz jaką musisz zrobic w tibi to ustawic bota a z twojego doświadczenia widac że masz bardzo młody wiek i nie widziałeś jeszcze prawdziwej fabuły a co niżej piszesz na temat tłumaczenia to naprawdę mi cie jest żal mogę powiedziec tylko jedno skończ waść ,wstydu oszczędz
Dzik11 jest offline  
stary 09-11-2008, 15:59   #126
john91
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 10 2008
Lokacja: CSW

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Solera
Poziom: 64
Poziom mag.: 52
Domyślny

Większość z was mówi, że kiedyś był lepszy system pvp i że trudniej było coś osiągnąć. Wg mnie, pvp jest lepszy teraz, przypomnijcie sobie chociaż starsze wersje gry, gdy SD zależało tylko od mlvl. Wystarczyło stanąć jakimś magiem pod depo, zrobić kilka runek i już miałeś 15 mlvl, a co za tym idzie SD i wtedy zbierało się kilkunastu noobow na 10-15 lvl z sd i ubijali dużo wyższe levele na kilka strzałów.

I po co wam się kłócić? Skoro większość z was, która tu pisze, mimo że gada na CipSoft, toi tak będzie grała. Tak samo było z letnim updatem, każdy gadał, że mu się nie podoba, minęło trohcę czasu i już nikt nic na ten temat nie mówi ; ]

A co do nadchodzącego update'u, liczę, że dodadzą wiele ciekawych funkcji i nowości.

Edit:
@dzik11
Proste, dragi zrobiły się łatwiejsze, ponieważ ludzie urośli w siłę, mają wyższe levele i dlatego jest łatwiej, a nie przez błędy CipSoftu. A co do botowania, to przez głupich ludzi tibia się psuje, którzy podniecają się jak im maszyna wbije level, a twórcy gry nie mają w tym "niszczeniu" gry, za wiele do powiedzenia.

Ostatnio edytowany przez john91 - 09-11-2008 o 16:03.
john91 jest offline  
stary 09-11-2008, 18:34   #127
Pacek
Użytkownik Forum

Pacek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów

Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
Domyślny

z tymi ciezkimi dragami to bym zbytnio nieprzesadzal...pamietam czasy kiedy dragi i gs bil 20lvl palladyna na skilach po 65...naprawde poziom trudnosci tibia 7.2 byl oszalamiajacy.
Powodem dla ktorego tamta tibia byla lepsza byla ekonomia, bylo mniej potworkow ktore dawaly fajne itemy, a za fajny item uwarzalo sie juz crow seta a co ja gadamy knight set juz byl dobrym secikiem w ktorym sie biegalo troszke czasu...DSM jak wylecial to byla prawdziwa fortuną. Mysle ze ci ktorzy pamietaja stara tibie tesknia za to skaplikowana prostota rozgrywki, wszystko bylo niby prostsze a jakze ciezsze niz to ma teraz miejsce, wszystko zalezalo od indywidualnych umiejetnosci i odrobiny szczescia. Teraz gra jest nastawiona tylko na to zeby przyciagnac kolejne rzesze nastolatkow ktorzy kupia pacc. Ekonomia zostala zabita przez wszedobylski loot ktory leci jak manna z nieba.
I Tak powiem na koniec ze pamiecia siegam do tibi 6.x i ci ktorzy zaczeli swa przygode w ciagu ostatnich 3 lat juz by niechcieli powrotu tamtej zbugowanej niedopracowanej kwadratowej Tibi z klimatem,,,bo tamta tibia miala klimat ale byla zupelnie niegrywalna...ale to ta niegrywalnosc powodowala ze czlowiek niewbijal kolejnych lvl tylko bawil sie ta gra...teraz 200lvl to nie problem kiedys majac 50 lvl bylo sie kims, taka jest roznica

"płoń płoń płoń parlamęcie niech spali cię ogień na historii zakręcie"

Pacek jest offline  
stary 09-11-2008, 19:01   #128
Ikael
Użytkownik Forum

Ikael's Avatar

Data dołączenia: 06 05 2008

Domyślny

@Up, z tego co pamiętam to zakup plate seta na 15 lvlu powodował uśmiech twarzy

@Topic - pozytywnie.
Ikael jest offline  
stary 09-11-2008, 19:08   #129
beciu
Użytkownik Forum

beciu's Avatar

Data dołączenia: 29 07 2005
Lokacja: Gliwice

Stan: Początkujący
Imię: Secezasek
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Sayians
Świat: Galana
Poziom: 99
Skille: 87/60
Poziom mag.: 19
Domyślny

bla bla bla... old tibia rox
stary 09-11-2008, 19:14   #130
Sathron_1990
Użytkownik forum

Sathron_1990's Avatar

Data dołączenia: 12 05 2008
Lokacja: Oleśnica

Świat: Refugia
Poziom: 106
Skille: 86/85
Sathron_1990 ma numer GG 2267853 Sathron_1990 ma login Tlenu Sathron@tlen.pl
Cool Update Zapowiada Się OK

Myślę Ze Update Będzie OK Najbardziej Ciekawią Mnie Te Zmiany W Party Może Wprowadzą Ze Będzie Można Trenić Na Światach No-PvP Na Party Na Potworach Fajnie By Było =)
Sathron_1990 jest offline  
stary 09-11-2008, 19:25   #131
Pacz_knight
Użytkownik Forum

Pacz_knight's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2007
Lokacja: Japonia
Wpisy bloga: 15

Świat: Calmera
Poziom: 50
Poziom mag.: 5
Domyślny

Z tymi nowymi opcjami w party to mysle ze dadza mozliwosc walczenia na n-pvp. Oczywiscie za zgoda drugiego gracza, no i tylko przez opcje party
Pacz_knight jest offline  
stary 09-11-2008, 20:27   #132
Aevolana
Użytkownik Forum

Aevolana's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2007
Wpisy bloga: 4

Profesja: Druid
Gildia: --
Świat: Vinera
Poziom: 27
Skille: --/20
Poziom mag.: 24
Aevolana ma numer GG 1659555
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Royal_Michael Pokaż post
E tam, pieprzą. Sztucznie próbują budować klimat ale to się nie uda bo z każdym updatem gra jest coraz gorsza. W tibii istniał klimat ponad 3 lata temu gdy nikogo nie obchodziło jaka cyferka widnieje przy nicku, teraz to jest tylko wyścig szczurów.
buahahahaha jak przeczytalem ten post to myslalem ze padne;p kurcze gosciu moge sie zalozyc ze nawet nie przeczytales tylko wszedles i juz wiedziales co napisać;p nie widzisz klimatu? A może poprostu się jeszcze nie skapnąłeś że klimat tworzą głównie gracze? Jeśli chcesz, nie bd zauważał booterów, maniaków od expa, a zaczniesz zwiedzać starożyne miasto ankhramun, poczujesz zimno i surowe warunki lodowej wioski Svarground, więc się cieplej ubierzesz (odpowiedni outfit) - wierz mi możliwości jest masa wystarczy chcieć

@update
Zapowiada się dobrze, ale bez rewelacji czekam na następnu teaser, ciekawe czy bd tak ciekawy jak poprzedni, pamietam te wyczekiwania;p

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dzik11 Pokaż post
Tylko że te dragi w starej tibi sprawiały dużo przyjemności i były naprawdę trudnym przeciwnikiem do pokonania szło się na nie w dużej ekipie a loot z nich miał mało kto a teraz lecisz i bijesz na strzałą takiego draga bota sobie ustawisz i nie maż żadnej przyjemności z wbicia lvl
No wlasnie i tu jest problem, kto ci karze bić draga za pomocą bota? to cipsoft winien że odpalasz maszyne zamiast grać normalnie?
Wisps rozwijać od wyrobów spirytusowych w tych biednych stypendystów, że zmarł w bagnach. Oni nie są złe z natury, lecz działa jak sleepwalkers nieświadomi swoich działań. Niemniej jednak, ich dotykać kanalizacji życia życie żywych stworzeń, które czyni je perilous wrogów.
I po co komu tłumaczenia tibia.pl ?
Tibia spoko giera, ale umiar trzeba zachowac
http://forum.tibia.pl/group.php?groupid=178
Jeśli grasz D lub ED to smialo

Ostatnio edytowany przez Aevolana - 09-11-2008 o 20:36.
Aevolana jest offline  
stary 09-11-2008, 21:04   #133
Royal_Michael
Użytkownik Forum

Royal_Michael's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2008

Profesja: Paladin
Gildia: he?
Świat: Silvera
Poziom: 90
Skille: 96/74
Poziom mag.: 18
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez john91 Pokaż post
Proste, dragi zrobiły się łatwiejsze, ponieważ ludzie urośli w siłę, mają wyższe levele i dlatego jest łatwiej, a nie przez błędy CipSoftu. A co do botowania, to przez głupich ludzi tibia się psuje, którzy podniecają się jak im maszyna wbije level, a twórcy gry nie mają w tym "niszczeniu" gry, za wiele do powiedzenia.
Dragi i wszystkie potwory zrobiły się prostsze właśnie przez cipsoft bo "ulepszyli" hity w tej ich pseudo-balansacji. Pamiętam jak nie było tych śmiesznych RS tylko się taszczyło 2BP boltów na hunta No i pamiętam, że z distem 85 miałem best hita z bolta 160 a z distem 91 miałem best hita 161 Na draga szło ok 13-18boltów
stary 09-11-2008, 23:23   #134
Kubciosek
Użytkownik Forum

Kubciosek's Avatar

Data dołączenia: 20 12 2006
Lokacja: Kraków

Domyślny

Takie małe pytanko czy wiadomo może na jaki dzień przypadnie update ?

Cytuj:
słabooooo ja tam mialem 80 dysta na rooku ale mniee hakli
Kubciosek jest offline  
stary 09-11-2008, 23:34   #135
Fishman
Użytkownik Forum

Fishman's Avatar

Data dołączenia: 15 04 2008

Imię: Rybka
Profesja: Elder Druid
Świat: Menera
Domyślny

#2up
O człowieku!, nie wie czy wiesz, ale w tamtych czasach hity u sorca/druida były 2-3x większe niż teraz, a więc wątpie, żeby zabicie smoka 1 sd było tak trudne. Całe zmiany są przez graczy, którzy chcą być najlepsi... Nawet jakby dodali tą waszą kochaną tibię 7.5/6 to by była tak samo zabocona/znobiona jak ta. Gdyby nie było aktualizacji, nękał byś 50postaciami ten sam banshee quest, a 200-300lvle też by powstały. Mówisz klimat RPG, nie wiem czy zabicie smoka 1 sd to takie rpg... Nie mów mi, że jestem graczem "nowym", bo tak nie jest, nie mam zamiaru się z tobą kłócić, ale spójrz prawdzie w oczy, że tibia była fajna zanim wprowadzili wywiad w tvn'ie. To gracze zmienili tibie. Nie Cipsoft! Pamiętaj
#up
Grudzień zgaduję, że za 7tygodni(mogę się mylić, to tylko moje domysły)
#top
Te nowe opcje party, to będą jakieś wyrównujące (np. dany gracz ma dostać X% expa, a ten X% expa) napewno nie wprowadzą pvp na n-pvp. Te servery są bez mordobicia
#edit
Ktoś tam wyżej mówił "dawniej to było przeżycie jak się zwiedzało tereny~"
A jak wprowadzą nowe, to już nie?!

Ostatnio edytowany przez Fishman - 09-11-2008 o 23:38.
Fishman jest offline  
stary 10-11-2008, 00:18   #136
Royal_Michael
Użytkownik Forum

Royal_Michael's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2008

Gildia: he?
Świat: Silvera
Poziom: 90
Skille: 96/74
Poziom mag.: 18
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fishman Pokaż post
O człowieku!, nie wie czy wiesz, ale w tamtych czasach hity u sorca/druida były 2-3x większe niż teraz, a więc wątpie, żeby zabicie smoka 1 sd było tak trudne.
Tylko, że SD miał jeden ładunek i biorąc pod uwagę koszt jednego SD [250-325gp] raczej opłacalne to nie było Nie leciało z dragów aż tyle itemów (np woi) i jakoś rzadziej wypadały d-hammery,shieldy itp niż teraz. Przynajmniej ja po jednym z update'ow odczułem spory wzrost gotówki

Co do ludzi to muszę się z zgodzić. To ludzie tworzą całą otoczkę ale jakoś oni też się zmieniają. Bo porównać to jak się zachowywali ci sami ludzie 3 lata temu a teraz to jakby ktoś inny grał ich postaciami, zupełnie inaczej podchodzili do tej gry 3 lata temu a inaczej teraz. W sumie nie wiem czego tak jest, cipsoft na pewno ułatwił grę i to bardzo.. każdy chce być najlepszy i może to z tego wynika
stary 10-11-2008, 01:34   #137
ChrisTa
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 08 2007

Domyślny

Ja osobiście przestałam grać w Tibię na 110-120 (juz nawet nie pamiętam ktorym ) lvlu jak mieli wprowadzać POi przerażona drastycznym spadkiem poziomu kultury osobistej graczy . Nie żałuję tej decyzji bo mam teraz ciekawsze zajęcia,a po tym co widze na forum śmię twierdzić, że jest jeszcze gorzej
Pozdrawiam tych co juz nie graja w Tibie a tym co graja szczerze zycze zeby im sie gra znudzila
ChrisTa jest offline  
stary 10-11-2008, 02:42   #138
greg.93
Użytkownik forum

greg.93's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2008
Lokacja: Słupsk

Świat: Secura
Poziom: 44
Skille: 75/62
Poziom mag.: 14
greg.93 ma numer GG 5986091 Adres Jabbera do greg.93 Send a message via Skype™ to greg.93
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ChrisTa Pokaż post
Ja osobiście przestałam grać w Tibię na 110-120 (juz nawet nie pamiętam ktorym ) lvlu jak mieli wprowadzać POi przerażona drastycznym spadkiem poziomu kultury osobistej graczy
(...)
Pozdrawiam tych co juz nie graja w Tibie a tym co graja szczerze zycze zeby im sie gra znudzila
Popieram w 100%
A prawdziwym RPG-iem jest Ultima.
Cipsoft już nie widzi sensu ulepszania (w sensie klimatu itp.) gry, tylko robi byle co dla kasy z Pacców. Nie uda im się już żaden sukces z uptadem.
greg.93 jest offline  
stary 10-11-2008, 03:05   #139
BaxCrow
Użytkownik Forum

BaxCrow's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2006
Lokacja: Żory

Domyślny

Popatrzcie na zdjęcie, gdzie są poison fieldy... przecież te grafiki nie pasują w ogóle do tych nowych, jakieś różowe co to w ogóle jest? Kolorowanka?
Tibia nie ma już w ogóle klimatu, o ile 2 lata temu jako tako uszło to teraz to już w ogóle kompletna klapa. Tibia utraciła swój urok dobre 3 lata temu. Zniszczyli wszystko, a nie naprawili nic.
Ta gra to kompletna chała już.

Po 1. Hotkey. Najgorszy update w historii.
Po 2. Zmiana DMG czarów, lipa. [Nie mówie tak bo jestem MS, zawsze gram EK]
Po 3. Nowe grafiki, to kompletna lipa.
Po 4. Nie ma różnicy pomiędzy światami. PvP, Non-PvP czy Enfo, nie ma znaczenia, w erze hotkeyów to i tak gra jest bezpieczna na tyle, że nie trzeba nawet umieć, użyć runy. IDIOTYZM!
Po 5. Zamiast skupić się na tym, żeby gra była trudniejsza, staje się ona co raz łatwiejsza. Wprowadzenie light hack'a, hotkeyów czy innych nie potrzebnych bzdetów, zniszczyła cały klimat tej gry.
Po 6. Bot+Expowisko=100 LvL, na wszystkich światach jest ponad 600 graczy posiadających 100+ lvl, z tego 80% to boterzy, parodia.

Po 7. Update Ziomowy 2008, to będzie kolejna klapa. Jak zwykle. Świecidełka, nowe brzydkie potworki i nudne questy, o to właśnie będzie nowa TIBIA!

To tyle ode mnie. BaxCrow
To znaczy, że nie wiele w życiu widziałeś.
Jeżeli nie znasz ich przydomku.
To znaczy, że nie rozumiesz mnie.
Jeżeli mnie nie rozumiesz.
To znaczy, że... CZERWONE DIABŁY!

NA ZAWSZE WIERNY! OD 1997 ROKU!

You see dead Game. You recognized Tibia. It was killed by CipSoft.
BaxCrow jest offline  
stary 10-11-2008, 06:51   #140
nepton
Użytkownik Forum

nepton's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2006

Świat: Guardia
Poziom: 165
Domyślny

Klimat & Grafika.
Tibia wyróżnia się spośród innych gier głównie swoją Old-school'ową grafiką. Grafika 2D, pixeloza, czy jak kto tam zwie, jest głównym znakiem handlowym i nie ma sensu tego zmieniać.
Część gier 3D podąża swoją szatą graficzną ku jak największemu realizmowi świata gry. Podążanie tą drogą z użyciem pikselowej grafiki 2D jest skazane na niepowodzenie. Dlatego nie widzę nic złego w mało realnym przedstawianiu przedmiotów, mobów i otoczenia.
Oczywiście pastelowe, lub jaskrawe kolorki mogą denerwować co wybredniejszych, jednak grafiki nie mają być z założenia realistyczne, a być symbolami potworków, itemów itd.

Klimat & Questy.
Problem z Questami zawsze był w używaniu Quest Spoilerów. Pomylenie się podczas wykonywania questu bywało bardzo kosztowne (np. coconuts potrzebne przy Paradox Tower), i tak narodziły się pierwsze spoilery. Było też dużo bugów i niedociągnięć... kiedy człowiek zrobił coś źle wszystko mogło się tak z questem skopać, że potem można było dużo czasu stracić próbując wszystko naprawić.

Zazwyczaj robiłem więc questy używając spoilerów. Jednak zazwyczaj było z tym dużo zabawy. Paradox Tower przechodziłem chyba 30 razy pomagając różnym ludziom. Zawsze ktoś coś schrzanił i było dużo zabawy. Podobnie dużo zabawy było z Explorer Society, Banuta, Djinn, Pirate, Norsman Quest - misje zawsze były jasno i prosto wytłumaczone jednak wybić to wszystko po drodze to była prawdziwa zabawa.
Zupełnie co innego było z masówkami. najpierw Orcland, potem Demon Helmet, PoI, Hota... czasem za kasę, czasem za darmo zawsze można było w tłumie poznać wielu nowych ludzi, przeżyć jakąś zbiorową przygodę.
Do dziś pamiętam jak jakieś 3 miesiące po wprowadzeniu update z Port Hope, ktoś w depo w Ankh wpadł na pomysł żeby przeleźć przez góry i zgarnąć jajo Hydry. Poszło z 20 osób. Większość nigdy wcześniej nie widziała dżungli, wszyscy obawiali się nowych potworów, o których niewiele jeszcze było wiadomo. Ale udało się i było przy tym wiele zabawy.

I tak było nawet ze spoilerami. Teraz, kiedy questy są bardziej przemyślane, mniej w nich bugów, i mniej rzeczy można schrzanić na amen, ci którzy chcą mieć trochę zabawy mogą odłożyć spoilery i spróbować własnych sił.

Klimat & Ludzie.
Hmm... widać chamów i cwaniaków jest więcej niż normalnych ludzi.
A autorzy gry postanowili przystosować swój produkt do wymogów tej największej grupy ludzi.

W grze rządzi bezprawie. Specjalnie jest to skonstruowane tak żeby GMi nie robili za wiele. Zdziwiłbym się gdyby zgarniali aż 1% boterów. Podobnie z innymi 'przestępstwami'.
Gdyby CipSoft się postarał, mógłby znacznie ukrócić pojawianie się botów, tak samo jak np. wulgaryzmy w grze, 'fragowanie' na non-pvp i wiele innych negatywnych zjawisk. Takie zmiany można wprowadzić systemowo i nawet by nie potrzebowali tylu GMów do pilnowania tego.
Jednak CipSoft'owi nieudolny system karania graczy jest bardzo na rękę. Ludzi przyciąga możliwość zdobycia nieuczciwie wysokiego lvla i wypasionych itemów.
Z jednej strony mamy masy noob'ów które myślą, że zestaw: PACC + kupiony char + cave bot + kasa z Allegro szybko i łatwo doprowadzą ich do 'szczęścia'.
Z drugiej są gracze, którzy chcą w grze się nieuczciwie dorobić, i albo idą w przemysł hackujący, albo stawiają sobie caveboty w dobrze opłacalnych miejscach, żeby jak najwięcej kasy sprzedać na allegro - oni też kupują PACC - jest to inwestycja która może przynieść zyski.

Produkcja kasy przez te wszystkie boty niszczy rynek, tak samo jak wypływ kradzionych itemów z hacków które najczęściej są sprzedawane taniej i zbijają ceny.

Nic jednak nie było gorsze niż ułatwienie bicia potworków. Skutek uboczny był taki że stawianie botów zaczęło się dużo bardziej opłacać. Postacie dużo rzadziej giną na bocie, a fakt że niższe lvle mogą bić lepsze potwory, i nie trzeba już do tego tyle skillować ma jedno proste przełożenie -> można zacząć z cavebotem właściwie od zera.
Tym sposobem poziom gry jeszcze bardziej spadł. Wcześniej było 200 graczy na huntach a 700 w depo, a teraz jest 700 graczy na huntach (z czego ponad połowa to boty), a 200 graczy w depo. Gra zupełnie nie była na to przygotowana.
Ścisk i bicie się o każdego potworka na przepełnionych expowiskach wytworzył ogólną społeczną agresję i dobre maniery odeszły do lamusa.

Teraz może być tylko lepiej -> wiele nowych expowisk + pozostawienie maksymalnego limitu graczy online na tym samym poziomie = większy looz na poszczególnych expowiskach.
Post został edytowany prawdopodobnie około 30 razy, ze względu na chorobliwe podejście użytkownika tego konta, co do zwięzłości wypowiedzi, jasności przekazu, stylistyki oraz ortografii z którymi to rzeczony użytkownik nie radzi sobie najlepiej.
Za wszystkie powstałe w wyniku tych działań utrudnienia przepraszamy.
nepton jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania