Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-02-2009, 03:33   #1
Aphino
Użytkownik Forum

Aphino's Avatar

Data dołączenia: 14 07 2008
Lokacja: Chociwel, Zachodniopomorskie

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Skille: 79/74
Poziom mag.: 4
Aphino ma numer GG 13694547
Domyślny Rosja będzie się "pokojowo zbroić"

Ten temat jest na Onet.pl,ale chyba jakiś tam % Forum nie wchodzi na tą stronę.

Nie obwijając w bawełnę.Tekst z Onet.pl
Cytuj:
Prezydent Dmitrij Miedwiediew zapowiedział, że Rosja będzie broniła prawdy o decydującym wkładzie ZSRR w zwycięstwo w II wojnie światowej.
Miedwiediew oświadczył również, że Rosja nie ma żadnych agresywnych zamiarów, jednak będzie umacniała swoje siły zbrojne.

Prezydent złożył te deklaracje, przemawiając w Moskwie podczas uroczystości poświęconej obchodzonemu 23 lutego Dniu Obrońcy Ojczyzny, czyli dawnemu Dniu Armii Radzieckiej.

Jest to niezmiennie jedno z najważniejszych świąt w Rosji. Uważa się je za nieformalny Dzień Mężczyzn. W tym roku Rosjanie mają z tej okazji trzy dni wolne od pracy, a właściwie cztery, gdyż życzenia zaczęli sobie składać już w piątek.

- Obowiązkiem obywateli Rosji jest troska o pamięć o Wielkiej Wojnie Narodowej (1941-45), odpieranie wszelkich prób jej fałszowania, obrona prawdy o decydującym wkładzie naszego kraju w rozgromienie faszyzmu i zwycięskie zakończenie II wojny światowej - podkreślił Miedwiediew

Gospodarz Kremla oznajmił, że "Rosja nie ma i nigdy nie miała agresywnych zamiarów i celów", jednak "bezpieczeństwo państwa i jego obywateli musi być niezawodnie zagwarantowane". - Dlatego umacnianiu naszej obronności, gotowości bojowej armii i marynarki wojennej, poświęcamy i będziemy poświęcać baczną uwagę - wskazał Miedwiediew.

Prezydent opowiedział się też za wypracowaniem - jak to ujął - nowego podejścia do zapewnienia międzynarodowego bezpieczeństwa. - Dramatyczne wydarzenia w Osetii Południowej wyraźnie pokazały, jak z lokalnego konfliktu może wybuchnąć pożar prawdziwej wojny - zauważył.

- Powstrzymaliśmy agresora. Obroniliśmy ludzi i zapobiegliśmy katastrofie humanitarnej. Jednak dla zapobieżenia podobnym wydarzeniom w przyszłości potrzebne są wspólne, zdecydowane działania całej społeczności światowej - dodał Miedwiediew nawiązując do wojny w Gruzji z sierpnia ubiegłego roku.
To tyle, wiem że to tylko ctrl+c i ctrl+v, ale zamazywanie historii to już przesada...

Lotnictwo<3

Bóg, Honor, Ojczyzna
Aphino jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-02-2009, 08:32   #2
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Panie Niedźwiedziew, a może by tak trochę historii z punktu widzenia innych krajów?
Lecz sam fakt, że jeśli to byłaby prawda to Rosjanie są OK. Jednak wszyscy wiemy w jakim celu Rosja chce się zbroić (w końcu Abchazja i Osetia Pld. to rosyjskie prowincje...) "ROSJANIE SOM ZUI !!!!!1111oneoneone!!!111!!!"
(taki noob'owski okrzyk na koniec )
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 08:34   #3
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

No tutaj akurat Miedwiediew dał dupy, bo to Rosjanie odpowiadają za Wojnę Ojczyźnianą oraz za to, że Hitler doszedł do władzy.
A niech się zbroją, ja Rosjan wręcz kocham, byle być daleko od nich .
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 09:34   #4
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny

Jak ja to kiedyś słyszałem:
Cytuj:
Rosja udaje, że jej potegą militarną i ma pełno rakiet a zachód udaje, że w to wierzy : >>
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

Korzystaj z opcji Szukaj!!!
Wkurzyłem cię, a może mnie kochasz? ?Jeśli tak to wstaw mi notkę xD
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 09:40   #5
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Up:

Wiem, że Mateczka Rosija już nie taka prężna jak kiedyś ale i tak pobiła by większość krajów w wojnie,
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 10:22   #6
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin Pokaż post
Up:

Wiem, że Mateczka Rosija już nie taka prężna jak kiedyś ale i tak pobiła by większość krajów w wojnie,
w czasie wojny z Gruzją gdzieś czytałem ze tak naprawde Rosja miała by juz problemy ze średniej wielkości państewkiem, typu Ukraina a nawet Polska, oczywiscie nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości
stary 22-02-2009, 10:28   #7
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
w czasie wojny z Gruzją gdzieś czytałem ze tak naprawde Rosja miała by juz problemy ze średniej wielkości państewkiem, typu Ukraina a nawet Polska, oczywiscie nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości
Może by miała, dopóki nie przyj*bali by jednej H-bomb ; )
stary 22-02-2009, 11:16   #8
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Kocham tą rusofobię polaczkuf_PL ... Błagam, przecież większość historii jest skrzywione, niektóre okresy bardziej a niektóre mniej, umyślnie lub przez nieuwagę. Gdyby ustalono, że Rosja w średniowieczu miała we władaniu Mars i Saturn szczerze mówiąc nic by to w moim życiu nie zmieniło.
stary 22-02-2009, 11:20   #9
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
Taa tez to gdzies slyszalem , ze rosja miala by klopoty z ukraina a z polska w ogole by rady nie dala na obecna chwile ... ile w tym jest prawdy ? nie wiadomo

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 11:29   #10
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Imię: Glamri
Gildia: -
Świat: Hiberna
Poziom: 23
Skille: 75/75
Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

A tam. Pierdzielita panie dzieju. Jestem pewien, że Rosja spokojnie jest w stanie w szachu trzymać swoich sąsiadów jeśli tylko taki kaprys Kreml będzie miał. Rosjanie byliby świetnym sojusznikiem, jednak polskie władze obrażone za historię się puszą i na Rosjan wypinają sądząc, że wspaniała, bogata i nowoczesna Ameryka ich uratuje w razie czego ; ) Za historię obrażeni, której też nie tworzyła Rosja tylko ZSRR, które są dwoma odrębnymi "tworami"... Eh, cóż począć ; ) A jeśli chcą się dozbrajać - ich brocha, mają do tego pełne prawo
stary 22-02-2009, 12:15   #11
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Każdy kraj ma jakąś swoją wersję historii, to czemu Rosja nie miałaby jej mieć. Polacy też nieraz uważają, że gdyby nie oni, to świat by się dawno rozleciał.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 12:36   #12
Faytah
Użytkownik Forum

Faytah's Avatar

Data dołączenia: 09 04 2008
Lokacja: Kalisz

Imię: Pan Fayter
Profesja: Elite Knight
Gildia: GoB~!~
Faytah ma numer GG 9161169
Domyślny

Nie wiem co takiego jest w tym newsie,prawda taka ze kazdy kraj musi dbac o swoj potencjal militarny i go rozwijac,a to ze nasze stosunki dyplomatyczne sa kiepskie niczego nie zmienia. Co do historii to wszedzie jest falwszowana na tyle by ojczyzna wygladala na nieskazitelna.

Lipka Felix
Ukryty tekst:

temat roku
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=212441
Faytah jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 13:00   #13
Ze'To
Użytkownik Forum

Ze'To's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2008
Lokacja: Gdańsk

Domyślny

najbardziej mnie irytuje to "Rosja nigdy nie miała agresywnych zamiarów" nie miała? A jak mój dziadek musiał za*******ac za przeproszeniem w Kałudze? Polacy byli tam traktowani jak psy i to nie jest żadne wykrzywianie historii bo są ludzie, którzy pamiętają tamte czasy... popytajcie czasami swoich rodziców/dziadków jak wspominają II wojnę światową...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
albo tak jak my to ostatnio robimy , na lekcji taka cisza itp. ja się nadstawiam kolega mnie po mordzie a ja krzyczę "PANI ! BIJO!!!" ;D
Ze'To jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 13:40   #14
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ze'To Pokaż post
najbardziej mnie irytuje to "Rosja nigdy nie miała agresywnych zamiarów" nie miała? A jak mój dziadek musiał za*******ac za przeproszeniem w Kałudze? Polacy byli tam traktowani jak psy i to nie jest żadne wykrzywianie historii bo są ludzie, którzy pamiętają tamte czasy... popytajcie czasami swoich rodziców/dziadków jak wspominają II wojnę światową...
Nie ekscytuj się tak. Mój pradziadek był w łagrach, babcia w obozie koncentracyjnym. Nikomu tego za złe nie mam. Inne rządy, inne czasy i inni ludzie wtedy byli. A pan Miedwiediew dobrze gada. Rosja nie. To o czym mówisz to nie Rosja tylko ZSRR, które i tak już nie istnieje ; )
stary 22-02-2009, 13:55   #15
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Glamri Pokaż post
To o czym mówisz to nie Rosja tylko ZSRR, które i tak już nie istnieje ; )
Rosja jest prawnym spadkobiercą ZSRR, więc można ją uznać za to samo państwo.
stary 22-02-2009, 17:29   #16
Rase
Użytkownik Forum

Rase's Avatar

Data dołączenia: 22 02 2008

Domyślny

@up
Według Twojej zasady jeżeli zamieszkasz w domu zmarłego dziadka (odpukać) to możesz siebie nazwać własnym dziadkiem :>?
@Top
Państwa mniej jawniej czy jawniej zawsze się zbroją.

Tez nie dokonca to rozumiem :/
Chcesz aby Twoje życie się zmieniło? Poproś już dziś użytkownika Rase o zaproszenie na Lockerz.com
Rase jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 18:19   #17
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rase Pokaż post
@up
Według Twojej zasady jeżeli zamieszkasz w domu zmarłego dziadka (odpukać) to możesz siebie nazwać własnym dziadkiem :>?
To trochę inna sytuacja. Mówiąc "spadkobierca" miałem na myśli uznanie (prawnie) Rosji za kontynuatorkę Związku Radzieckiego. Rosja dobrowolnie przyjęła tę rolę, przejmując zobowiązania prawne ZSRR, długi itp.

"Following the dissolution of the Soviet Union on December 25, 1991, Russia was internationally recognised to be the legal successor to the Soviet state on the international stage. To that end, Russia voluntarily accepted all Soviet foreign debt, and claimed overseas Soviet properties as its own."

Ostatnio edytowany przez Litawor - 22-02-2009 o 19:33.
stary 22-02-2009, 20:45   #18
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Domyślny

To, że Rosja przejęła długi etc. nie znaczy, że przejęła też prowadzoną politykę, right?
stary 22-02-2009, 20:55   #19
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
To, że Rosja przejęła długi etc. nie znaczy, że przejęła też prowadzoną politykę, right?
Nie... powiem to prościej - to znaczy, że Rosja ma się do ZSRR mniej więcej tak, jak III Rzeczpospolita Polska do PRL.
stary 22-02-2009, 22:14   #20
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Za historię obrażeni, której też nie tworzyła Rosja tylko ZSRR
tu sie grubo mylisz, dalej napisze czemu
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Każdy kraj ma jakąś swoją wersję historii, to czemu Rosja nie miałaby jej mieć. Polacy też nieraz uważają, że gdyby nie oni, to świat by się dawno rozleciał.
co innego umniejszać czyjeś, czy zwiększać swoje zasługi, bo to kwestia subiektywnej oceny, a co innego zakłamywać fakty
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rase Pokaż post
@up
lepszym porównaniem byłoby to, że dziadek zapisał ci dom, tylko dlatego że zgodziłeś sie w całej rozciągłości z jego poglądami
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Nie... powiem to prościej - to znaczy, że Rosja ma się do ZSRR mniej więcej tak, jak III Rzeczpospolita Polska do PRL.
jest zasadnicza różnica, III RP jest odrzuceniem PRLu i komunizmu, powstała z chęci zmian, a przejscie ZSRR w Rosję było tylko skutkiem, a nie celem samym w sobie, sztab ludzi rządzacych obecnie jest bezpośrednimi spadkobiercą władz ZSRR, i chyba nie silą sie nawet na stwarzanie pozorów że tak nie jest, pisząc od nowa podręczniki do historii i gloryfikując Stalina
Tak więc twierdząc że ZSRR i Rosja to "dwa różne kraje", to tak jakbyś powiedział że Polska za kadencji PiS i Polska za PO to też "dwa różne kraje"

Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 22-02-2009 o 22:16.
Piotrek Marycha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania