Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-02-2009, 18:45   #81
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Cytuj:
Brednie. Homo sapiens stworzył cywilizację, ponieważ tylko on na Ziemi ma odpowiednio duży mózg, blablabla...
Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli, że jako pierwsi osiągnęliśmy właśnie wysoki poziom ewolucyjny. I tylko dla tego teraz my władamy planeta, a nie inne stworzenia.

Cytuj:
"Wysoce inteligentne" to mogą być szympansy, albo kormorany, czy ćmy. Dopóki te "zwierzę" nie będzie miało podobnie wykształconego mózgu co my (a co za tym idzie MUSI stworzyć cywilizację) to nie zostanie uznane za równe człowiekowi.
To był przykład. Poza tym, po pierwsze, nie musi tworzyć cywilizacji by mogło być porównane z człowiekiem. Pierwotne, afrykańskie plemiona miały niewiele wyższy poziom niż niektóre zwierzęta stadne, z tą różnica, że my mamy chwytne kończyny i więcej połączeń nerwowych.

Cytuj:
Nie dopuszczam. A ty wierzysz w ufo, kochajace zwierzeta, inteligentne jaszczurki i pewno jeszcze trolle i wielka stope. Bardzo rozwiniety mozg, a przynajmniej czesc odpowiedzialna za wyobraznie.
A ty nie wierzysz w żadne z podanych, więc cześć twojego mózgu odpowiedzialna za wyobraźnię, analizę danych, uczucia, rozumienie innych i tym podobne musi być w ciężkim zaniku.

Cytuj:
Jak pytanie takie pytanie moze cokolwiek udowadniac? Z reszta, zaklada ono, ze mamy dusze, wiec jestesmy absolutnie nie do porownania ze zwierzetami bez duszy.
Znowu udowadniasz że nie myślisz...To bylo pytanie skierowane do ciebie, ode mnie, uznającego ewolucję.

Cytuj:
Czegoś takiego jak "dusza" NIE MA.
Yeah.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-02-2009, 18:51   #82
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

To jest nieskazitelna moc i potęga tego forum- wszystkie dyskusje znieść do Boga i człowieka...

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 18:59   #83
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

AzuranskiRookstayerXL's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2007

Profesja: Rookstayer
Świat: Azura
AzuranskiRookstayerXL ma numer GG 10162346
Domyślny

Albo do perwersji, szczególnie w Anime & Manga.
AzuranskiRookstayerXL jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 19:43   #84
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez *Carlsberg Pokaż post
Czegoś takiego jak "dusza" NIE MA.
NIE MA to mózgu w Twojej głowie.

Coś takiego jak dusza musi istnieć, jest to niepodważalne - dlatego każdy ma swój charakter, i swoją osobowość. Wiele zjawisk paranormalnych również może przekonać do istnienia duszy... Dlaczego odczuwamy strach, radość, wściekłość, miłość itd. ? Moim zdaniem wykracza to poza nasz organizm.

I nie, nie mam najmniejszej ochoty wdawać się w głupią dyskusje, pozdrawiam.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 19:54   #85
Xevez
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 11 2008
Lokacja: Silesia Inferior

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Xevezq
Profesja: Elite Knight
Świat: Pacera
Poziom: 174
Skille: 96/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

@up
najpierw piszesz, że jest to niepodważalne, a potem, że 'twoim zdaniem'... gdzie tu sens?;s
imo religa to temat rzeka i zdecydowanie odbiega od tematu tego wątku
Xevez jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 19:57   #86
Kashek
Użytkownik Forum

Kashek's Avatar

Data dołączenia: 07 04 2007
Lokacja: Białystok
Wpisy bloga: 9

Imię: (Rencista)
Kashek ma numer GG 406216 Kashek ma login Tlenu cornn@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post

Brednie. Homo sapiens stworzył cywilizację, ponieważ tylko on na Ziemi ma odpowiednio duży mózg, a taki mózg wykształcił się, ponieważ w jakichś sposób pomagał w przekazywaniu genów następnym pokoleniom (katolicy mają inną teorię na ten temat). Dinozaury nie były jedyne przed człowiekiem, dłużej od niego "panowały" nad Ziemią, a mimo to nie stworzyły cywilizacji.
A skąd wiesz, że nie stworzyły super uber cywilizacji, tylko że wszystko wziął <tutaj coś było, coś ma C, Czarek czy jakoś tak) przy katakliźmie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post

Coś takiego jak dusza musi istnieć, jest to niepodważalne - dlatego każdy ma swój charakter, i swoją osobowość. Wiele zjawisk paranormalnych również może przekonać do istnienia duszy... Dlaczego odczuwamy strach, radość, wściekłość, miłość itd. ? Moim zdaniem wykracza to poza nasz organizm.

Charaktery>socjonika, enneagram.

Czemu jest kilka ustalonych występujących typów charakterów ludzkich, przecież każda dusza jest inna, czyż nie? >:0

Ostatnio edytowany przez Kashek - 27-02-2009 o 20:02.
Kashek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:02   #87
Kashek
Użytkownik Forum

Kashek's Avatar

Domyślny

doubleeeee
stary 27-02-2009, 20:04   #88
X-Zero
Użytkownik Forum

X-Zero's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2006
Wpisy bloga: 12

Imię: b.d.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kashek Pokaż post
Aha, jeszcze jedno. Co z tymi, którzy są osądzeni niesprawiedliwie, czyt. za czyny, których nie popełnili? Co z tymi, którzy zabijają w samoobronie lub w afekcie?
Ale to chyba logiczne że taką karę stosowano by na osobach z dożywociem...

@:
Hmm... nie wiem, ale mi się nie podoba robienie taki rzeczy na zwierzętach... Trochę dziwi mnie też że niektórzy uważają że my jesteśmy bardzo mądrzy, skoro zwierzęta często ratowały ludzkie życie, na co nie srać było w danej sytuacji ludzi? Strach?... I nie wiem, dla mnie najwyższa "wyższość" to uznanie równości między wszystkimi...

Cytuj:
co my (a co za tym idzie MUSI stworzyć cywilizację) to nie zostanie uznane za równe człowiekowi.
Nie musi. Zresztą, uj wie co one tam mają... Może są na tyle rozwinięte, że nie potrzebują żadnej "władzy"? A jedynie to, co jest im potrzebne do przetrwania?
Zresztą "ich" cywilizacja może istnieć, tyle że nie są one zdolne do zostawiania po sobie śladów.

@down:
Dla Ciebie. Dla takich mrówek jest to JAKAŚ cywilizacja...

Ostatnio edytowany przez X-Zero - 27-02-2009 o 20:14.
X-Zero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:07   #89
*Carlsberg
Użytkownik Forum

*Carlsberg's Avatar

Data dołączenia: 13 09 2008
Lokacja: Bdg

Domyślny

Cytuj:
Ma swój charakter, osobowość i inne bo mu się to wykształciło, nic więcej.
To jest poprostu element świadomości.
No i pytanie - skąd niby miałaby się ta "dusza" wziąść, i czemu wg. was np. psy ich nie mają, skoro też odczuwają np. miłość ?

Jeśli powiesz że od boga, to nawet nie będę widział sensu na odpisywanie na takie coś.

Cytuj:
Sam wątek jest dosyć rozległy - bo nie chodziło tu przecież o filmik z robo-psem, a sama sprawa religi - niestety ma ona jeszcze dużo za duże znaczenie żeby nie zjechać wkońcu również na jej temat.

Cytuj:
Nie musi. Zresztą, uj wie co one tam mają... Może są na tyle rozwinięte, że nie potrzebują żadnej "władzy"? A jedynie to, co jest im potrzebne do przetrwania?
Zresztą "ich" cywilizacja może istnieć, tyle że nie są one zdolne do zostawiania po sobie śladów.
Zaryzykowałbym stwierdzenie że przykładem cywilizacji może być np. mrowisko. Oczywiście w pewnym stopniu.

Ostatnio edytowany przez *Carlsberg - 28-02-2009 o 07:49.
*Carlsberg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:13   #90
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Data dołączenia: 25 04 2008
Lokacja: Pila

Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 15
Skille: 51/50
Poziom mag.: 3
MatiCFC ma numer GG 9424160
Domyślny

Cytuj:
Zaryzykowałbym stwierdzenie że przykładem cywilizacji może być np. mrowisko. Oczywiście w pewnym stopniu.
W pewnym stopniu na pewno. Stwarzają swoje mrowiska, rozmnażają się, kontrolują to w miare, pracują na dobro swojej cywilizacji( mrowiska) dalej, dbają o królową, polują, i "łupy" niosa do "domu" (np. muchy, upolowane, do mrowiska).

Legenda Ducha Prypeci
MatiCFC jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:14   #91
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Cytuj:
A ja bym nie ryzykował. Ja bym stwierdził, że mrowisko czy termitiera to doskonały przykład cywilizacji prostych istot.
stary 27-02-2009, 20:17   #92
*Carlsberg
Użytkownik Forum

*Carlsberg's Avatar

Data dołączenia: 13 09 2008
Lokacja: Bdg

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
A ja bym nie ryzykował. Ja bym stwierdził, że mrowisko czy termitiera to doskonały przykład cywilizacji prostych istot.
Gdy to pisałem była to totalnie luźna teoria wymyślona w 2 sekundy - dlatego dałem "zaryzykowałbym"

*Carlsberg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:29   #93
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
To może inaczej:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Za przejawy cywilizacji uznaje się:

* zorganizowane życie miejskie
* monumentalne obiekty sakralne
* pismo
* rozwinięty handel
* jakiś rodzaj organizacji zajmowanego terytorium
Na upartego można to podciągnąć pod wspomniane mrowisko. Ale mówimy tu nie o cywilizacji zwierząt, lecz ludzi (czy istot posiadających świadomość podobną do ludzkiej).
Cywilizację można poznać po tym, że stworzyła np. naukę - dyscyplinę badającą i opisującą świat.

Ale chyba najlepszym wyznacznikiem rozwoju jest skala Kardaszewa - klasyfikacja cywilizacji wg ilości zużywanej energii.
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 20:45   #94
Kashek
Użytkownik Forum

Kashek's Avatar

Domyślny

@up
This joke was stolen from Wikipedia.

Nie bierz tego dosłownie, nie o to im chodzi. Jak dla mnie to raczej było o czymś na deseń strukturach społecznych czy hierarchii, proszę mnie wyprowadzić z błędu..

@Edit
O kurde, ale się flametop zrobił. ;D

Ostatnio edytowany przez Kashek - 27-02-2009 o 20:47.
Kashek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 21:13   #95
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ma swój charakter, osobowość i inne bo mu się to wykrztałciło, nic więcej.
To jest poprostu element świadomości.
Ładny bubel. Pewnych cech się nie wykształca, tylko są one zakodowane w naszym DNA. Pójdź do szkoły, to pogadamy.

Cytuj:
No i pytanie - skąd niby miałaby się ta "dusza" wziąść,
To jest jedno z tych pytań, na które ciągle nie ma odpowiedzi. Na tym samym poziomie co "a dlaczego miałoby jej nie być?".

Cytuj:
i czemu wg. was np. psy ich nie mają, skoro też odczuwają np. miłość ?
Według jakich "was"? Ja tutaj głoszę tylko i wyłącznie swoje poglądy. Uważam, że wszystko co żyje ma swoją duszę (tak, WSZYSTKO ). Stosunkowo niedawno przeczytałem artykuł na temat badań na roślinach, i ich "zachowaniach" na różne czynniki - niby każda roślinka taka sama, ten sam rodzaj itd. - to dlaczego jedna reagowała inaczej, druga inaczej, a trzecia jeszcze inaczej? Mimo, że był to ten sam gatunek. Układ nerwowy u roślin zatrzymał się na bardzo prymitywnym stadium, u sporej ilości nawet nie ma wykształconego, lub jest pod inną postacią - więc co powoduje różne odruchy?

Cytuj:
Jeśli powiesz że od boga, to nawet nie będę widział sensu na odpisywanie na takie coś.
Kto tu o Bogu mówi...? Swoją drogą, to nie, nie wierzę, że było wielkie bum i powstał świat - "coś" lub "ktoś" musiało/musiał to wszystko spowodować. Być może ta sama siła (którą może być Bóg) dała nam duszę, nie wiem. Najprawdopodobniej na to pytanie odpowiedzi nie znajdziemy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xevez Pokaż post
@up
najpierw piszesz, że jest to niepodważalne, a potem, że 'twoim zdaniem'... gdzie tu sens?;s
Niepodważalne jest to, że takie coś jak dusza istnieje.

Moim zdaniem, nasz charakter i osobowość wykracza poza organizm.

Naucz się czytać ze zrozumieniem, już za 7-8 lat matura - a tam możesz sporo pkt. zdobyć za samo czytanie ze zrozumieniem. Tak swoją drogą, to dla sporej ilości osób jestem dzisiaj wredny, przepraszam .

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kashek Pokaż post
Charaktery>socjonika, enneagram.

Czemu jest kilka ustalonych występujących typów charakterów ludzkich, przecież każda dusza jest inna, czyż nie? >:0
"Nie został nigdy potwierdzony statystycznie i uznany przez naukową psychologię." (http://pl.wikipedia.org/wiki/Enneagram)

Get out. Poza tym, to cała socjonika jest TYLKO i WYŁĄCZNIE teorią.

Ostatnio edytowany przez Gonzo - 27-02-2009 o 21:17.
stary 27-02-2009, 21:21   #96
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:

Możesz pokazać parę? Z udowodnieniem? Sorry, ale wierzę, że dusza istnieje, choć uważam, że się nie da tego w pełni udowodnić tak, aby można było bezwarunkowo przekonać ludzi. Na każde stwierdzenie dot. duszy znalazłem inne, przeciwne jej istnieniu. Wszelakie emocje i odczucia religijnie przynależą do duszy, choć naukowo wykształciły się poprzez ewolucję. Każdy ma swój charakter i swoją osobowość ze względu na swoją duszę, znowu. Z naukowego poglądu charakter i osobowość pochodzi z naszych wspomnień, tudzież przemyśleń, oraz wpływu otoczenia. Itp, itd, etc...

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 22:03   #97
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
Coś takiego jak dusza musi istnieć, jest to niepodważalne - dlatego każdy ma swój charakter, i swoją osobowość.
To są różnice indywidualne, i istnieją różne sensowne teorie na ich temat. Będziesz miał na studiach psychologię, to upadnie Twój kruchy światopogląd.

Cytuj:
Dlaczego odczuwamy strach, radość, wściekłość, miłość itd. ? Moim zdaniem wykracza to poza nasz organizm.
Socjopaci nie mają dusz? Jeżeli zatrzymać sekrecję danego hormonu, odpowiedzialnego za chęć bliskości, Twoje nastawienie do 'miłości' trochę by się zmieniło.

Cytuj:
Niepodważalne jest to, że takie coś jak dusza istnieje.
Eh?

Cytuj:
Get out. Poza tym, to cała socjonika jest TYLKO i WYŁĄCZNIE teorią.
Tak, jak Twoje przekonanie co do istnienia duszy.

Cytuj:
Z naukowego poglądu charakter i osobowość pochodzi z naszych wspomnień, tudzież przemyśleń, oraz wpływu otoczenia. Itp, itd, etc...
Behawiorystyczna koncepcja jest tylko jedną z wielu, choć trzeba przyznać, że jedną z tych sensowniejszych.

P.S: Nie cytujcie Wikipedii. Równie dobrze możecie mówić "a tata Marcina powiedział".

Ostatnio edytowany przez Dr.Unknown - 27-02-2009 o 22:20.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-02-2009, 22:27   #98
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown Pokaż post
Tak, jak Twoje przekonanie co do istnienia duszy.
ale ja temu nie przeczę, dlatego nie kłócę się z nikim w tym temacie.
stary 27-02-2009, 22:39   #99
Kashek
Użytkownik Forum

Kashek's Avatar

Domyślny

A tata Marcina powiedział, że niezły flametop się tu zrobił.
stary 27-02-2009, 22:55   #100
piternet
Frequenter

piternet's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom

piternet ma numer GG 8247274
Domyślny

KIRA DOMINATE!!! Po przeczytaniu tych postów tylko jedna myśl przyszła mi do głowy - myślicie jak KIRA, lol?
Wszystko o gildiach
Wszystko o staminie

piternet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania