Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-03-2009, 18:50   #1
Dybel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 04 2008
Lokacja: Pionki

Stan: Początkujący
Profesja: Paladin
Świat: Pacera
Domyślny Knight -> Paladin

Mam dylemat.
Otóż mam knighta 15 lvl, ale bardzo chciałbym grać palem, niestety to droga profesja i nie stać mnie na nią. Więc lepiej mi podszkolić knighta i spokojnie później zarobić na pala, czy tułać się po dwóch profach?
Dybel jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-03-2009, 20:27   #2
Virlan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 01 2008

Stan: Niegrający
Domyślny

Grałem paladynem nie posiadając ani jednego gp, tworzyłem go od zera. Nie miałem powodów do narzekań w żadnym momencie gry. Od kiedy paladyn to droga profesja?
Virlan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-03-2009, 21:49   #3
Ralvin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 10 2006

Imię: xXx
Profesja: Royal Paladin
Gildia: xXx
Świat: Berylia
Poziom: 1+
Skille: 10+/10+
Poziom mag.: 0+
Domyślny

Paladyn jezeli potrafi sie grac jest chyba najbogatsza postacia, oczywiscie mowie o grze manualnej bez bot knightow ;]
Ralvin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2009, 14:30   #4
Ravz
Guest

Domyślny

Jeżeli naprawde Cie tak ciągnie do paladyna to go zrób, palkiem spokojnie da się zacząć grać od "zera". Nie jest to wcale taka droga profesja jak sądzisz
  Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2009, 14:59   #5
Grilu
Użytkownik Forum

Grilu's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2008
Lokacja: Gryfino

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Insantus
Świat: Antica
Domyślny

jedynym wydatkiem pala są speary które dają stratę 150 gp max na polowanie - expiąc na trolach w Ab można zredukować wydatki do 0
stary 24-03-2009, 15:05   #6
Dybel
Użytkownik Forum

Domyślny

@up
A nie zapomniałeś o small stone? przecież na ziemi to to raczej nie leży xP
stary 24-03-2009, 15:31   #7
Mystiquer
Użytkownik Forum

Mystiquer's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2007
Lokacja: Silesia

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Berylia
Domyślny

przeciez od razu sie kamieniami nie skiluje te 40/50 dista mozna wyskilowac spearami. podexpic i pozbierac kase na trollach/rotach i kupic kamienie. Te 1,5/2k na kamienie to nie jest duzy wydatek i naprawde nie trzeba dlugo grac by tyle zarobic a co do eq to wystarczy kupic dobra tarcze i w p secie latac na poczatek.
Mystiquer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2009, 16:47   #8
Dybel
Użytkownik Forum

Domyślny

no 1,5-2k, ale no za taki hais to ja kupie najwyżej 100 kamieni xP, a przecież tyloma kamieniami dużo nie nabije,a takie latanie w te i spowrotem z expa na skill u mnie nie zda egzaminu
stary 24-03-2009, 18:54   #9
Moherowy
Guest

Domyślny

@up
idz zarobic 10k i kup sobie 500 kamieni.
sadze ze predzej ci sie znudzi skillowanie niz sie wytraca
  Odpowiedz z Cytatem
stary 25-03-2009, 11:29   #10
ZnowuTenRywin
Użytkownik Forum

ZnowuTenRywin's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2009
Lokacja: Bydgoszcz

Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 114
Domyślny

Knight = dobre eq bo zbiera najwiecej hitow, duzo kasy na MP i HP i nie zawsze ma zwrot z hunta.
Palek = praktycznie non stop biega więc zbiera mniej obrazen, a co za tym idzie nie potrzebuje dobrego eq (przynajmniej nie tak dobrego jak knight), uzywa mniej MP i HP, ma tanią amunicje i zazwyczaj kazdy hunt dla palka konczy sie przynajmniej zwrotem kosztow za potiony i ammo.
Dlatego polecam Ci zrobic tego palka
Pozdro
stary 25-03-2009, 17:05   #11
Voniek
eX Moderator

Data dołączenia: 24 09 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dybel Pokaż post
Mam dylemat.
Otóż mam knighta 15 lvl, ale bardzo chciałbym grać palem, niestety to droga profesja i nie stać mnie na nią. Więc lepiej mi podszkolić knighta i spokojnie później zarobić na pala, czy tułać się po dwóch profach?
Na tym poziomie zmiana postaci zrobi Ci niewielką różnicę. Zakładam, że rycerz też jest od zera, czyli aktualne dostępne środki to w porywach 10k. Zanim wytrenujesz rycerza minie dość dużo czasu, przez który może on się znudzić. Uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić tego paladyna, gdyż to nim się szybciej zarabia przy dość niewielkich wydatkach. Możesz pomyśleć 'o nie, znowu skillowanie, a nie mam kasy na kamienie'. To prawda. Pamiętaj jednak, że jest wiele metod zarabiania i trenowania jednocześnie. Podam przykład z mojej ostatniej postaci - paladyna: na rookgardzie nie zastanawiałem się nad trenowaniem, po prostu wbijałem 8 poziom. Wychodząc udałem się do carlin, gdyż stamtąd było blisko do Ab'dendriel. Za 50 gp kupiłem klucz do kopalni trolli oraz kilka włóczni na początek. Trenowałem na trybie maksymalnie defensywnym, a o broń się nie martwiłem, gdyż co jakiś czas wylatywała ona z trolli. Po wbiciu 45 skilla zakupiłem łuk i strzały (możesz użyć tutaj spearów jeżeli jakieś Ci zostały) i udałem się na gobliny mieszkające na Femur Hills. Tam zbierałem kamyki, wbijałem poziomy i skille oraz zarabiałem pieniądze. Potem udawał się na trening na roty. Proceder ten powtarzałem aż do uzyskania skilli 60/54. Tutaj możesz zakończyć skillowanie, zakupić broń i iść expić na Mount Sternum (DTD), kopalnie soldków, elfy, amazonki. Dalej sobie poradzisz
Podsumowując, moim zdaniem lepszym wyjściem jest paladyn.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania