Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-04-2009, 03:13   #21
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Problem leży w alkoholu, ale bardziej w zachowaniu młodzieży. Jak wiadomo, dużo ludzi pije i nie tylko Polaków. Sam mieszkam w Londynie i wiem, jak to wygląda - czasami nawet gorzej, niż w Polsce. Nikogo już nie dziwi fakt, że 13/14 letni chłopak (coraz częściej nawet dziewczyny ; o) pije. Trzeba wprowadzić większą dyscyplinę, rodzice powinni poświęcać więcej uwagi dziecią (chodź i to czasem nie pomaga). Powinno się uświadamiać, że alkohol jest bardzo szkodliwy. Gdzieś czytałem, że gorszy od niektórych narkotyków, ale w społeczeństwie nie jest spostrzegany, jako coś bardzo złego. Wiedza ludzi też jest niska.
Ale dyscyplina na prawdę tutaj na nic się nie zda... będzie jeszcze gorzej.

Zastanawia mnie fakt, że we Francji (ku memu zdziwieniu) nie ma ograniczeń wiekowych co do alkoholu (polska dziewczynka lat 13 bez problemu kupiła whisky w Carrefour w Paryżu) a społeczeństwo ani spaczone, ani pijackie... całkiem nieźle się kręci. Myślę, że jakby znieść granicę wiekową nawet i do 16 lat i przestrzegać tego, to byłoby lepiej.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-04-2009, 06:21   #22
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Czy spotkałeś się kiedyś z takim przypadkiem?
Nie, nie przypominam sobie, żeby fałszowanie dokumentów było kiedykolwiek konieczne - alkohol i tak zawsze dało się kupić. Chociaż wydaje mi się, że już coraz więcej sklepów zaczyna przestrzegać przepisów.
Cytuj:
Czy uważasz, że piwo to broń masowego rażenia nastolatków i należy je zwalczać?
Piwo?! Wręcz przeciwnie, piwo jest błogosławieństwem, bo dawniej młodzież upijała się wódką. Dzięki spopularyzowaniu piwa wprawdzie nie przestała pić, ale upija się odrobinę mniej.
Cytuj:
Czy uważasz, ze ten artykuł tylko mówi gimnazjalistom jak wyrobić fałszywy dokument?
Nie. Idąc takim tokiem myślenia, w ogóle nie można by informować o przestępstwach, bo przy okazji mogłoby to podsuwać ludziom pomysły, jak je popełniać.
Cytuj:
Co o tym sądisz?
Z punktu widzenia prawa i "porządku społecznego" zakaz sprzedawania alkoholu nieletnim popieram i uważam, że powinien być surowo egzekwowany. Natomiast tego, że ci nieletni go obchodzą, nie uważam za problem. Sam piłem w wieku 15 lat, piła większość moich znajomych. Dobrze się bawiliśmy, nikomu (zazwyczaj) nie wadziliśmy, póki co alkoholikiem nikt nie został, natomiast u tych, którzy zaczęli pić później, widzę jaką nienaturalną fascynację alkoholem i to raczej po nich spodziewałbym się, że w przyszłości się uzależnią. Ja sam mam teraz 18 lat i nawet nigdy nie chciało mi się legalnie kupić alkoholu. Od ok. 2 lat już nie piję, nie z przekonań czy dla zdrowia, ale zwyczajnie dlatego, że nie mam ochoty.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 09:20   #23
Gierubesoen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 01 2009
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 3

Stan: Na Emeryturze
Świat: Iridia
Domyślny

Cytuj:
Zastanawia mnie fakt, że we Francji (ku memu zdziwieniu) nie ma ograniczeń wiekowych co do alkoholu (polska dziewczynka lat 13 bez problemu kupiła whisky w Carrefour w Paryżu) a społeczeństwo ani spaczone, ani pijackie... całkiem nieźle się kręci. Myślę, że jakby znieść granicę wiekową nawet i do 16 lat i przestrzegać tego, to byłoby lepiej.
Tam jest zupełnie inna kultura picia. Przeciętny Polak pije po to żeby się uchlać jak świnia, nie zna umiaru. Francuzi mają trochę inne podejście, wypijają lampkę wina do obiadu i spokój a u nas? Flacha na stół i chluśniem bo uśniem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Ja sam mam teraz 18 lat i nawet nigdy nie chciało mi się legalnie kupić alkoholu. Od ok. 2 lat już nie piję, nie z przekonań czy dla zdrowia, ale zwyczajnie dlatego, że nie mam ochoty.
Zakazany owoc lepiej smakował, czyż nie? :>

Ostatnio edytowany przez Gierubesoen - 07-04-2009 o 09:22.
Gierubesoen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 10:01   #24
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Ale dyscyplina na prawdę tutaj na nic się nie zda... będzie jeszcze gorzej.
Dyscyplina da. Zwłaszcza, jak dziecko będzie od początku w niej wychowywane.
Całe to bezstresowe wychowanie to jeden wielki bzdet i robi więcej krzywd niż daje plusów
George Carlin bardzo fajnie to podsumował
http://www.youtube.com/watch?v=f1P3eFIZ-8E
Oglądać od 1:40. Wcześniej była poruszana poprzednia kwestia. Genialnie podsumowuje to, co "rodzice" teraz odstawiają jeśli chodzi o "opiekę" nad dziećmi.

Co do samego problemu - alkohol nie jest problemem. Problemem jest przeginanie z nim (zresztą przeginanie z czymkolwiek jest problemem, ale to inna kwestia). Ja osobiście jestem za ograniczeniem alkoholu wśród młodzieży. Nie wiem jak wy, ale dla mnie nie jest przyjemne spotkać 2-3 gnojków, którzy po pijaku myślą, że ci zachachmęcą telefon.

Do picia trzeba dojrzeć.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 10:06   #25
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez xoz Pokaż post
widac wychowac dzieciaka nie potrafia. jaka matka taka corka
Nie mierz wszystkich swoją miarką >.>

@up

Signed.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gierubesoen Pokaż post
Tam jest zupełnie inna kultura picia. Przeciętny Polak pije po to żeby się uchlać jak świnia, nie zna umiaru. Francuzi mają trochę inne podejście, wypijają lampkę wina do obiadu i spokój a u nas? Flacha na stół i chluśniem bo uśniem
Tak jak we Włoszech. A jak w po porze obiadowej wyjeżdżasz na ulicy to lepiej sie przeżegnaj. Zamuleni tym winem jeżdżą gorzej niż okropnie oO Upijesz się wódką i wiesz, że nie wsiądziesz już. A tam..? To "tylko" wino przecież!

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"

Ostatnio edytowany przez Gelt - 07-04-2009 o 10:15.
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 10:41   #26
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Moim zdaniem we Francji jest jak jest, bo dzieci już od najmłodszych lat (tak jak mówiłeś - lampka do obiadu) są "przyzwyczajane" do alkoholu. Dla nich po prostu nie jest to nic nowego, mają to w domu. Nie popadają w nałóg, bo są "oswajane".
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 11:26   #27
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez piternet Pokaż post
to właśnie tacy ludzie potem piją, palą, ćpają i nie wiadomo co jeszcze robią...
Pozdrawiam.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez neopostman Pokaż post
Ta granica 18 lat jest tylko granicą umowną, są tacy co dojrzeją do picia w wieku 15 lat i tacy, którzy dojrzeją w wieku 20 paru lat.
Dojrzewają do alkoholu czy nie, nie czarujmy się, wszyscy zaczynają za wcześnie. Życie.
Cytuj:
Czy uważasz, ze ten artykuł tylko mówi gimnazjalistom jak wyrobić fałszywy dokument?
Efekt Wertera znany tyle lat ile lat media mają go w dupie. Panowie, przecież tu chodzi o pieniądze.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
Taaa.. Najlepiej rozłozyć ręce i nic nie robić. A potem słuchać, że córka pijana opier*** kolby
Będziesz wspaniałym rodzicem.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Nie. Idąc takim tokiem myślenia, w ogóle nie można by informować o przestępstwach, bo przy okazji mogłoby to podsuwać ludziom pomysły, jak je popełniać.
Sęk w tym, że (abstrahując od tej sprawy) media przedstawiają wszystko jak najdramatyczniej. Nie chodzi o informacje, tylko o emocje widza.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 11:32   #28
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Tego nie wiem, z pewnością mam pewna założenia.Czy wprowadzę je w życie - to już inna sprawa.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 12:13   #29
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

''Ale dyscyplina na prawdę tutaj na nic się nie zda... będzie jeszcze gorzej.''

Jak dyscyplina nie da, to co da? Tłumaczenia ''synuś nie pij''?
Zresztą podpisuję się pod słowami Eriona.

@Eerion
George Carlin miażdży, obejrzałem całe ; ]

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!

Ostatnio edytowany przez Serious Sam - 07-04-2009 o 12:14.
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 12:22   #30
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
Dyscyplina da. Zwłaszcza, jak dziecko będzie od początku w niej wychowywane.
Nie wiem, co przez to rozumiesz - możesz sprecyzować?
Cytuj:
Całe to bezstresowe wychowanie to jeden wielki bzdet i robi więcej krzywd niż daje plusów
George Carlin bardzo fajnie to podsumował
http://www.youtube.com/watch?v=f1P3eFIZ-8E
Oglądać od 1:40. Wcześniej była poruszana poprzednia kwestia. Genialnie podsumowuje to, co "rodzice" teraz odstawiają jeśli chodzi o "opiekę" nad dziećmi.
No dobrze, ale to, co on mówi, nie ma nic wspólnego z dyscypliną lub bezstresowym wychowaniem.

Cytuj:
Nie wiem jak wy, ale dla mnie nie jest przyjemne spotkać 2-3 gnojków, którzy po pijaku myślą, że ci zachachmęcą telefon.
A na trzeźwo by nie myśleli, tylko by Ci ukradli

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Jak dyscyplina nie da, to co da? Tłumaczenia ''synuś nie pij''?
W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 07-04-2009 o 12:23.
stary 07-04-2009, 12:58   #31
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nie wiem, co przez to rozumiesz - możesz sprecyzować?
Osoby od dzieciństwa wychowywane surowiej mają o wiele "sztywniejszy" kręgosłup moralny. Nie mówię o przegięciach oczywiście. bo przy takim sposobie wychowywania zawsze jest etap "spuszczenia ze smyczy".
W momencie, gdy człowiek jest wychowywany - uczony wielu rzeczy przez rodziców, oni z nim gadają. Karają, nagradzają - po prostu wychowują.
Tego typu metody dają efekty - wychowanek najzwyczajniej w świecie używa mózgu. A przez to nie robi jakichś krzywych przegięć.

Cytuj:
No dobrze, ale to, co on mówi, nie ma nic wspólnego z dyscypliną lub bezstresowym wychowaniem.
Mówi o tym jak teraz dzieci są wychowywane. Wystarczy odrobinkę się zastanowić jakie to efekty daje. No i ten motyw z brakiem przegranych - to jest część właśnie takiego bezstresowego wychowania.

Cytuj:
A na trzeźwo by nie myśleli, tylko by Ci ukradli
yyy... Tak jasne. Nie chce tutaj żadnymi przechwałkami rzucać, ale nie o to chodzi. Większość tych gówniarzy by się obsrała jakby na trzeźwo miałą tego typu rzecz zrobić. Dopiero jak są napruci czują "przypływ odwagi i kozactwa".

Cytuj:
W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić.
Rozmowy w rodzinie są niezbędne do wychowania dziecka. Ale choćby na swoim przykładzie powiem ci, że jak byłem mały to groźba stłuczenia była dla mnie ważniejsza od jakichkolwiek argumentów. Dopiero później zacząłem akceptować (czyt. brać pod uwagę ) argumenty. A teraz, granica, gdy ludzie zaczynają myśleć logicznie cały czas się przesuwa... I to nie w tą stronę w którą powinna.

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
stary 07-04-2009, 13:07   #32
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
Osoby od dzieciństwa wychowywane surowiej mają o wiele "sztywniejszy" kręgosłup moralny. Nie mówię o przegięciach oczywiście. bo przy takim sposobie wychowywania zawsze jest etap "spuszczenia ze smyczy".
W momencie, gdy człowiek jest wychowywany - uczony wielu rzeczy przez rodziców, oni z nim gadają. Karają, nagradzają - po prostu wychowują.
Tego typu metody dają efekty - wychowanek najzwyczajniej w świecie używa mózgu. A przez to nie robi jakichś krzywych przegięć.
Ogólne to bardzo, więc nie sposób się nie zgodzić

Cytuj:
Mówi o tym jak teraz dzieci są wychowywane. Wystarczy odrobinkę się zastanowić jakie to efekty daje. No i ten motyw z brakiem przegranych - to jest część właśnie takiego bezstresowego wychowania.
Ale on mówi o zupełnie czym innym niż my tutaj. Bardzo słusznie, tylko że o czym innym.
stary 07-04-2009, 13:12   #33
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

''W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić.''

Ta, oczywiście, że na początku trzeba wytłumaczyć. No ale chodzi mi o fakt dokonany. Jak już się upije, to powinna być kara.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 13:48   #34
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ale on mówi o zupełnie czym innym niż my tutaj. Bardzo słusznie, tylko że o czym innym.
Po części mas zrację i po części niezupełnie.
Mówimy o dzieciakach i ich zachowaniu - a to się wiąże z ich wychowaniem. Carlin skrytykował coraz popularniejszy ostatnio sposób wychowywania.
No, ale to chyba nie tak ważne - nei będziemy zbaczać z tematu i się kłócić czy to offtop czy nie ;D

Cytuj:
''W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić.''
Czekaj jak to było?
"Weź dzieciaka na róg skrzyżowania i go tam zostaw. Jak za tydzień wrócisz i on dalej tam będzie to sobie głupiego bachora sprawiłeś" xD

Anyway wiele rzeczy da się nauczyć. Tylko to nie jest takie "hop-siup"

stary 07-04-2009, 14:15   #35
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Zacznijmy od tego, że tam nie ma w ogóle ustawy o wychowaniu w trzeźwości, która jest totalną bzdurą.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero Pokaż post
Efekt Wertera znany tyle lat ile lat media mają go w dupie. Panowie, przecież tu chodzi o pieniądze.
Nie rozumiem, co zwiększona liczba samobójstw ma do pieniędzy? :O Że niby zakłady pogrzebowe zarabiają więcej?
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 14:56   #36
semilunaris
Guest

Domyślny

@up:
Efekt Wertera nie polega tylko na samobójstwach.

Skrócę Ci:
Goethe napisał Wertera. Nieszczęśliwy kochanek poznaje Lotę, w której się zakochuje bez wzajemności. Popełnia samobójstwo (pożycza pistolety od przyjaciela, jest ubrany w żółtą kamizelkę chyba).

Książka zostaje wydana. Epoka romantyzmu, czyli top 1 to uczucia - miłość.

Niekochani faceci pożyczali więc spluwy od znajomych i strzelali sobie w skroń. Ot taki dramatyzm.

To była sytuacja w XVI wieku, teraz odniesienie do realiów:
Jeżeli słyszysz o zjawisku X, tak notorycznie, to wzrasta podobieństwo, że i Ty/Twoje otoczenia zacznie X-ować. Pod X możesz podłożyć wszystko, nie tylko samobójstwa. (Wikipedia jest w tym przypadku niedokładna - pojęcie 'efekt wertera' ewoluowało w konformizm informacyjny, lub jest jego częścią. W jednym poście nie ma możliwości ukazania tego całego zjawiska. Więc tak do końca w 100% nie chodzi o zaraźliwość samobójstw, ale o zaraźliwość zjawisk [ostatnimi czasy: masowe samobójstwa w USA, gdzie głowa rodziny tracąc pracę zabija całą rodzinę]

Aczkolwiek nie rozumiem, dlaczego na pytanie Gonza Thero posłużył się takim argumentem.

//W sumie też zamieszałem. To forum niszczy ;d//

Ostatnio edytowany przez semilunaris - 07-04-2009 o 14:58.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 15:11   #37
Necromantor
Użytkownik Forum

Necromantor's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2006
Lokacja: ..........

Domyślny

A co myślicie o wpływie tygrysów bengalskich na dzieci żyjące w Indiach które przez to pija?

Temat imho gupi, jak chcesz naprawiać świat to zatrudnij sie w jakimś ośrodku/wolontariacie a nie pisz na forum z którego 3/4 userów to gimnazjaliści..
stary 07-04-2009, 15:12   #38
Ulrikk
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
Ja bym nie chciał by moje dziecko wpadło w takie towarzystwo.
Wybacz, nie wiedziałem, że to o Twoich dzieciach...
A tak na poważnie, mieszkam na osiedlu gdzie co tu dużo mówić, 50% rodzin jest tak patologiczna, że w tym momencie powinienem leżeć gdzieś schlany, jednak jestem całkowicie trzeźwy, właśnie wróciłem ze szkoły i raczej nie mam zamiaru się dzisiaj zalać. Jeżeli się potrafi wychować dziecko, i nie jest one konformistyczne/totalnie tępe to nie ma się o co martwić.
Nawet kara śmierci nie odciągnie debili od wódy.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 15:27   #39
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez semilunaris Pokaż post
@up:
Goethe napisał Wertera. Nieszczęśliwy kochanek poznaje Lotę, w której się zakochuje bez wzajemności. Popełnia samobójstwo (pożycza pistolety od przyjaciela, jest ubrany w żółtą kamizelkę chyba).

Książka zostaje wydana. Epoka romantyzmu, czyli top 1 to uczucia - miłość.

Niekochani faceci pożyczali więc spluwy od znajomych i strzelali sobie w skroń. Ot taki dramatyzm.
Żółta kamizelka i niebieski frak. Podobno trupów w takim designie było naprawdę sporo (samobójców znaczy się).
Cytuj:
Nie rozumiem, co zwiększona liczba samobójstw ma do pieniędzy? :O Że niby zakłady pogrzebowe zarabiają więcej?
Wybacz, że tak otwarcie i bezpardonowo: czy rodzice wychowywali Cię bezstresowo? Tak, to żart.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez semilunaris Pokaż post
Aczkolwiek nie rozumiem, dlaczego na pytanie Gonza Thero posłużył się takim argumentem.
Prawdopodobnie, że ktoś tam nade mną poruszył ten temat. Pewien nie jestem, może to tylko ten upał...

Re.Down
Bo nie mogłem zdzierżyć, że mnie tak perfidnie wyręczyłeś.

Ostatnio edytowany przez Thero - 07-04-2009 o 17:14.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2009, 17:12   #40
semilunaris
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero Pokaż post
Żółta kamizelka i niebieski frak. Podobno trupów w takim designie było naprawdę sporo (samobójców znaczy się).
Jeżeli jakiś moderator uzna, że teraz przeginam niech po prostu usunie ten post. Dodam tylko, że przez te masowe samobójstwa powieść ta trafiła na Index librorum prohibitum, uznana jako dzieło szatana.

Btw, dzięki Thero za swego rodzaju powtórkę materiału;p
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania