|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 | |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
Zastanawia mnie fakt, że we Francji (ku memu zdziwieniu) nie ma ograniczeń wiekowych co do alkoholu (polska dziewczynka lat 13 bez problemu kupiła whisky w Carrefour w Paryżu) a społeczeństwo ani spaczone, ani pijackie... całkiem nieźle się kręci. Myślę, że jakby znieść granicę wiekową nawet i do 16 lat i przestrzegać tego, to byłoby lepiej. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Nie, nie przypominam sobie, żeby fałszowanie dokumentów było kiedykolwiek konieczne - alkohol i tak zawsze dało się kupić. Chociaż wydaje mi się, że już coraz więcej sklepów zaczyna przestrzegać przepisów.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 01 2009
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 3
Stan: Na Emeryturze
Świat: Iridia
|
![]() Cytuj:
Zakazany owoc lepiej smakował, czyż nie? :>
Ostatnio edytowany przez Gierubesoen - 07-04-2009 o 09:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Całe to bezstresowe wychowanie to jeden wielki bzdet i robi więcej krzywd niż daje plusów George Carlin bardzo fajnie to podsumował http://www.youtube.com/watch?v=f1P3eFIZ-8E Oglądać od 1:40. Wcześniej była poruszana poprzednia kwestia. Genialnie podsumowuje to, co "rodzice" teraz odstawiają jeśli chodzi o "opiekę" nad dziećmi. Co do samego problemu - alkohol nie jest problemem. Problemem jest przeginanie z nim (zresztą przeginanie z czymkolwiek jest problemem, ale to inna kwestia). Ja osobiście jestem za ograniczeniem alkoholu wśród młodzieży. Nie wiem jak wy, ale dla mnie nie jest przyjemne spotkać 2-3 gnojków, którzy po pijaku myślą, że ci zachachmęcą telefon. Do picia trzeba dojrzeć.
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
![]() |
![]() Nie mierz wszystkich swoją miarką >.>
@up Signed. Tak jak we Włoszech. A jak w po porze obiadowej wyjeżdżasz na ulicy to lepiej sie przeżegnaj. Zamuleni tym winem jeżdżą gorzej niż okropnie oO Upijesz się wódką i wiesz, że nie wsiądziesz już. A tam..? To "tylko" wino przecież!
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" Ostatnio edytowany przez Gelt - 07-04-2009 o 10:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Moim zdaniem we Francji jest jak jest, bo dzieci już od najmłodszych lat (tak jak mówiłeś - lampka do obiadu) są "przyzwyczajane" do alkoholu. Dla nich po prostu nie jest to nic nowego, mają to w domu. Nie popadają w nałóg, bo są "oswajane".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
Sęk w tym, że (abstrahując od tej sprawy) media przedstawiają wszystko jak najdramatyczniej. Nie chodzi o informacje, tylko o emocje widza. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
![]() |
![]() Tego nie wiem, z pewnością mam pewna założenia.Czy wprowadzę je w życie - to już inna sprawa.
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
|
![]() ''Ale dyscyplina na prawdę tutaj na nic się nie zda... będzie jeszcze gorzej.''
Jak dyscyplina nie da, to co da? Tłumaczenia ''synuś nie pij''? Zresztą podpisuję się pod słowami Eriona. @Eerion George Carlin miażdży, obejrzałem całe ; ]
Ostatnio edytowany przez Serious Sam - 07-04-2009 o 12:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić. Ostatnio edytowany przez Litawor - 07-04-2009 o 12:23. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |||||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
W momencie, gdy człowiek jest wychowywany - uczony wielu rzeczy przez rodziców, oni z nim gadają. Karają, nagradzają - po prostu wychowują. Tego typu metody dają efekty - wychowanek najzwyczajniej w świecie używa mózgu. A przez to nie robi jakichś krzywych przegięć. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
|
![]() ''W dużym stopniu tak. Jak wytłumaczysz dziecku, dlaczego ma nie pić. Albo że jak pije, to dlaczego nie powinien zapijać się na umór. Powiesz, że nie zrozumie? To masz głupie dziecko i jest już pewnie za późno, żeby to zmienić.''
Ta, oczywiście, że na początku trzeba wytłumaczyć. No ale chodzi mi o fakt dokonany. Jak już się upije, to powinna być kara.
![]() |
![]() |
#34 | |||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Mówimy o dzieciakach i ich zachowaniu - a to się wiąże z ich wychowaniem. Carlin skrytykował coraz popularniejszy ostatnio sposób wychowywania. No, ale to chyba nie tak ważne - nei będziemy zbaczać z tematu i się kłócić czy to offtop czy nie ;D Cytuj:
"Weź dzieciaka na róg skrzyżowania i go tam zostaw. Jak za tydzień wrócisz i on dalej tam będzie to sobie głupiego bachora sprawiłeś" xD Anyway wiele rzeczy da się nauczyć. Tylko to nie jest takie "hop-siup"
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
Nie rozumiem, co zwiększona liczba samobójstw ma do pieniędzy? :O Że niby zakłady pogrzebowe zarabiają więcej? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Guest
|
![]() @up:
Efekt Wertera nie polega tylko na samobójstwach. Skrócę Ci: Goethe napisał Wertera. Nieszczęśliwy kochanek poznaje Lotę, w której się zakochuje bez wzajemności. Popełnia samobójstwo (pożycza pistolety od przyjaciela, jest ubrany w żółtą kamizelkę chyba). Książka zostaje wydana. Epoka romantyzmu, czyli top 1 to uczucia - miłość. Niekochani faceci pożyczali więc spluwy od znajomych i strzelali sobie w skroń. Ot taki dramatyzm. To była sytuacja w XVI wieku, teraz odniesienie do realiów: Jeżeli słyszysz o zjawisku X, tak notorycznie, to wzrasta podobieństwo, że i Ty/Twoje otoczenia zacznie X-ować. Pod X możesz podłożyć wszystko, nie tylko samobójstwa. (Wikipedia jest w tym przypadku niedokładna - pojęcie 'efekt wertera' ewoluowało w konformizm informacyjny, lub jest jego częścią. W jednym poście nie ma możliwości ukazania tego całego zjawiska. Więc tak do końca w 100% nie chodzi o zaraźliwość samobójstw, ale o zaraźliwość zjawisk [ostatnimi czasy: masowe samobójstwa w USA, gdzie głowa rodziny tracąc pracę zabija całą rodzinę] Aczkolwiek nie rozumiem, dlaczego na pytanie Gonza Thero posłużył się takim argumentem. //W sumie też zamieszałem. To forum niszczy ;d// Ostatnio edytowany przez semilunaris - 07-04-2009 o 14:58. |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
|
![]() A co myślicie o wpływie tygrysów bengalskich na dzieci żyjące w Indiach które przez to pija?
Temat imho gupi, jak chcesz naprawiać świat to zatrudnij sie w jakimś ośrodku/wolontariacie a nie pisz na forum z którego 3/4 userów to gimnazjaliści..
![]() |
#38 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
A tak na poważnie, mieszkam na osiedlu gdzie co tu dużo mówić, 50% rodzin jest tak patologiczna, że w tym momencie powinienem leżeć gdzieś schlany, jednak jestem całkowicie trzeźwy, właśnie wróciłem ze szkoły i raczej nie mam zamiaru się dzisiaj zalać. Jeżeli się potrafi wychować dziecko, i nie jest one konformistyczne/totalnie tępe to nie ma się o co martwić. Nawet kara śmierci nie odciągnie debili od wódy. |
|
![]() |
![]() |
#39 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Re.Down Bo nie mogłem zdzierżyć, że mnie tak perfidnie wyręczyłeś. ![]() Ostatnio edytowany przez Thero - 07-04-2009 o 17:14. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
Btw, dzięki Thero za swego rodzaju powtórkę materiału;p |
|
![]() |