Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-08-2009, 00:11   #361
Gierubesoen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 01 2009
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 3

Stan: Na Emeryturze
Świat: Iridia
Domyślny

Dobry poziom życia to pojęcie względne- jeden ma co jeść i gdzie spać i jest zadowolony, a dla mnie np. to oznacza coś więcej niż codzienny bigos i schabowy z kartoflami (nie żebym nie lubił, ale są smaczniejsze rzeczy ) i ciasne mieszkanie 40 mkw... Może to dlatego, że w mojej rodzinie prawie każdy pokończył studia i ma dobrą pracę z wyjątkiem mojej matki, z którą żyjemy jak przeciętna polska rodzina którą opisałem wyżej. No ale tu jest Polska, mam świadomość, że mogło być gorzej
Gierubesoen jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-08-2009, 00:17   #362
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Andrew Pokaż post
Moi rodzice zarabiają wspólnie około 7-8 tys i nie czuję się, żebym pławił się w luksusach. 4- osobowa rodzina.
U mnie na głowę wychodzi znacznie mniej i nie narzekam. W luksusach się nie pławię, ale na tle innych nie mam źle. Nie wiem, jakie ty masz potrzeby.

Ale w ogóle skąd się wzięła ta dyskusja o dochodach i co ma tu do rzeczy?
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 00:33   #363
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Koniec ot o kasie (-; Chwalcie się gdzie indziej.
Andrew, ja Cię poproszę o źródła, które mówią, że większość księży donosiła. Napisałeś: SB było polskie i Polacy nim zarządzali.Tak było polskie, że było tam wielu przedstawicieli KGB i GRU. Tak było dobre, że zabijało tego, kto się sprzeciwił systemowi. Myślisz, że po strajkach to ZOMOwcy wszystko ogarniali? Kto się zajmował internowaniem podczas Stanu Wojennego? Nie tym zajmowało się SB. SB było od niszczenia każdego przejawu chęci zmian w państwie socjalistycznym. Co dla Ciebie oznacza - dobrze wykonywał swoją pracę? Dobrze tropił ludzi, którzy chcieli Polski wolnej?

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 00:38   #364
Andrew
Użytkownik Forum

Andrew's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004

Andrew ma numer GG 6485757
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
U mnie na głowę wychodzi znacznie mniej i nie narzekam. W luksusach się nie pławię, ale na tle innych nie mam źle. Nie wiem, jakie ty masz potrzeby.

Ale w ogóle skąd się wzięła ta dyskusja o dochodach i co ma tu do rzeczy?
Dyskusja ta już zaczynała się wcześniej i co kilka stron pojawia się po czyimś tekście w stylu "co Ty możesz wiedzieć, jak chodzisz do dobrego liceum", "co Ty możesz wiedzieć ja Twoi rodzice zarabiają XXXXzł", "Przecież policja nie zatrzymuje dzieci z bogatych rodzin". Po prostu bardziej się rozwinął.

Nie wyjeżdżam za granicę na wakacje, nie mam domku letniskowego, rodzice nie kupili mi samochodu na urodziny. Co prawda trochę podróżuję teraz po Polsce trochę, ale za dużo na to nie wydaję.

Najlepsze ogólno-tematyczne forum pod słońcem - sprawdź czy jesteś hardkorem!
Andrew jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 01:08   #365
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys Pokaż post
Napisałeś: SB było polskie i Polacy nim zarządzali.Tak było polskie, że było tam wielu przedstawicieli KGB i GRU.
A co wy zaraz Ruskich chcecie za wszystko winić. Władza komunistyczna w Polsce była polska, SB było polskie i mimo niezaprzeczalnych wpływów Moskwy, to Polacy ograniczali wolność Polaków, a nie jakieś obce nacje. Nie trzeba szukać wroga za granicami własnego kraju. (owszem, jakbyśmy chcieli przeanalizować historię, to nie byłoby PRL, gdyby nie sąsiedztwo ZSRR; ale reżim zbudowany był rękami Polaków)

Ostatnio edytowany przez Litawor - 24-08-2009 o 01:09.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 01:54   #366
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
A co wy zaraz Ruskich chcecie za wszystko winić. Władza komunistyczna w Polsce była polska, SB było polskie i mimo niezaprzeczalnych wpływów Moskwy, to Polacy ograniczali wolność Polaków, a nie jakieś obce nacje. Nie trzeba szukać wroga za granicami własnego kraju. (owszem, jakbyśmy chcieli przeanalizować historię, to nie byłoby PRL, gdyby nie sąsiedztwo ZSRR; ale reżim zbudowany był rękami Polaków)
poprawie , Rece byly Polakow ale mózg tej calej niewoli byl w moskwie. Polscy komunisci to byli tacy posrednicy. Co nie zmienia faktu ze to podli zdrajcy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 09:30   #367
Ulrikk
Guest

Domyślny

Jeżeli dla 4 osobowej rodziny 4 tysiące złotych miesięcznie nie wystarcza, to w tej rodzinie musi być co najmniej jeden zepsuty do szpiku bachor.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 11:18   #368
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ulrikk Pokaż post
Jeżeli dla 4 osobowej rodziny 4 tysiące złotych miesięcznie nie wystarcza, to w tej rodzinie musi być co najmniej jeden zepsuty do szpiku bachor.
nie wiem jak w duzych miastach ale u nas 4 osobowe rodziny potrafia przezyc jak maja 1500-2000 (fakt ze u nas rachunki nizsze) no znam taka kobiete co ma 4 dzieci + ona (maz odszedl) i ona ma na kazde dziecko 200 zl alimentow + cos kolo 1000 pensja ze szpitala w sumie z dodatkami i duperelami ma cos kolo 2-2,2 k i zyje. Wiec u nas za 4 k mozna naprawde zapewnic dobre zycie dla sredniej (3-5 dzieci) rodzinie

Cytuj:
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
stary 24-08-2009, 12:28   #369
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
nie wiem jak w duzych miastach ale u nas 4 osobowe rodziny potrafia przezyc jak maja 1500-2000 (fakt ze u nas rachunki nizsze) no znam taka kobiete co ma 4 dzieci + ona (maz odszedl) i ona ma na kazde dziecko 200 zl alimentow + cos kolo 1000 pensja ze szpitala w sumie z dodatkami i duperelami ma cos kolo 2-2,2 k i zyje. Wiec u nas za 4 k mozna naprawde zapewnic dobre zycie dla sredniej (3-5 dzieci) rodzinie
Jest różnica między życiem a dobrym życiem. 5 dzieci to 7 osób - za 4 kafle nie będzie to 'dobre życie'. Tzn. będą mieli dach nad głową i coś na talerzu, ale mogą zapomnieć o wielu rzeczach, które teraz stają się już poniekąd standardem - jak np. odtwarzacze mp3/mp4.

A 5 dzieci to już nie jest 'średnia' rodzina. To jest już stado Murzynów.
stary 24-08-2009, 12:50   #370
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Jest różnica między życiem a dobrym życiem. 5 dzieci to 7 osób - za 4 kafle nie będzie to 'dobre życie'. Tzn. będą mieli dach nad głową i coś na talerzu, ale mogą zapomnieć o wielu rzeczach, które teraz stają się już poniekąd standardem - jak np. odtwarzacze mp3/mp4.

A 5 dzieci to już nie jest 'średnia' rodzina. To jest już stado Murzynów.
tak jak ktos wyżej pisal kazdy ma swoj poglad na ta sprawe.

dla mnie mala rodzina tio 1-2 dzieci
srednia 3-5
duza 6+

a standartyy zycia

beznadziejny : nie masz gdzie mieszkac ani co jesc

slaby : masz gdzie mieszkac ale z jedzeniem masz problem (polujesz na golebie (znam takie rodziny) , jesz chleb z cukrem itp.

sredni : masz gdzie mieszkac i co zjesc (nie zadne wynalazki ale zwykle obiady itp.)

Ponadprzecietny : masz gdzie mieszkac , masz jakies pierdoly typu internet , MP3 itp. masz co zjesc juz se mozesz urozmaicic , jednego dnia pizza drugiego schabowy itp.

dobry : masz juz jakies dobre mieszkanie dobrze wyposarzone w sprzety , mozesz jesc co chcesz itp;

bardzo dobry : masz dom lub duze ekskluzywne mieszkanie , stac cie zeby wyslac dzieci do dobrej szkoly , mozesz jesc co chcesz MOZESZ (nie musisz) zatrudnic se pomoc domowa

no i tak dalej az do miliardera...

Cytuj:
stary 24-08-2009, 13:19   #371
__HAPPY_SVEN__
Użytkownik Forum

__HAPPY_SVEN__'s Avatar

Data dołączenia: 02 06 2008
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 2

Stan: Zbanowany
Świat: Kyra
Poziom: 67
Domyślny

Do dzisiaj myślałem, że jestem zwykłym dzieciakiem ze zwykłej rodziny.
Teraz widzę, że żyję na ponadprzeciętnym poziomie!! Ej ale ja też poluje na gołempie :/

A 4 tysiące to wcale nie jest tak mało, jak Ci się wydaje.

Ostatnio edytowany przez __HAPPY_SVEN__ - 24-08-2009 o 13:21.
__HAPPY_SVEN__ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 14:14   #372
Zokar
Użytkownik Forum

Zokar's Avatar

Data dołączenia: 19 06 2008
Lokacja: Anglia
Wpisy bloga: 15

Stan: Aktywny Gracz
Zokar ma numer GG 10510933
Domyślny

Ahh ta policja ;S Lubię ją za ściganie "Kapturowców", jednak nie na widzę jej za takie rzeczy jak rozdawanie mandatu za to że się kupiło bilet na parkingi stanęło się połową samochodu na parkingu a resztą poza parking. Wiem bo nie dawno mojemu ojcu wlepili właśnie za to ten głupi mandat. Więc jestem po środku lubienia policji a jej nie na widzenia.
stary 24-08-2009, 14:21   #373
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zokar Pokaż post
jednak nie na widzę jej za takie rzeczy jak rozdawanie mandatu za to że się kupiło bilet na parkingi stanęło się połową samochodu na parkingu a resztą poza parking. Wiem bo nie dawno mojemu ojcu wlepili właśnie za to ten głupi mandat. Więc jestem po środku lubienia policji a jej nie na widzenia.
Po to masz parking, żeby parkować na parkingu, nie pozanim. Nie wiem jak wyglądała sytuacja, więc może to była bzdura, a może samochód twojego ojca jakoś przeszkadzał.

Btw. parkowania, nie znoszę kierowców, którzy parkują sobie na 2 miejscach parkingowych (np stają na skos). Takich to tylko wieszać.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 14:26   #374
__HAPPY_SVEN__
Użytkownik Forum

__HAPPY_SVEN__'s Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Argen Pokaż post
Po to masz parking, żeby parkować na parkingu, nie pozanim. Nie wiem jak wyglądała sytuacja, więc może to była bzdura, a może samochód twojego ojca jakoś przeszkadzał.

Btw. parkowania, nie znoszę kierowców, którzy parkują sobie na 2 miejscach parkingowych (np stają na skos). Takich to tylko wieszać.
Ja gdybym takiego spotkał na polu bitwy to by umierał przez pół godziny
->poprzez krwawienie z jądra <-
stary 24-08-2009, 14:30   #375
Zokar
Użytkownik Forum

Zokar's Avatar

Data dołączenia: 19 06 2008
Lokacja: Anglia
Wpisy bloga: 15

Stan: Aktywny Gracz
Zokar ma numer GG 10510933
Domyślny

Cytuj:
Signed.
I policja nic z nimi nie robi ;S I potem nie winni ludzie dostają mandaty że parkują za parkingiem przez debili.
stary 24-08-2009, 15:38   #376
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:

Ta... świeżo zdałem prawko, papierka jeszcze nie mam a już widzę, że parkuję lepiej niż połowa Polski. Przedwczoraj widziałem pewną kobietę (pod Ikeą we Wrocławiu, centrum Bielany : P), która nie dość, że zajęła dwa miejsca, to jeszcze zaryła zderzakiem w trawę poza miejscem parkingowym (zostawiając metr miejsca z tyłu). Kretynka...
stary 24-08-2009, 16:36   #377
Otakuma
Użytkownik Forum

Otakuma's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2008
Lokacja: Będzin

Otakuma ma numer GG 3378616
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Ta... świeżo zdałem prawko, papierka jeszcze nie mam a już widzę, że parkuję lepiej niż połowa Polski. Przedwczoraj widziałem pewną kobietę (pod Ikeą we Wrocławiu, centrum Bielany : P), która nie dość, że zajęła dwa miejsca, to jeszcze zaryła zderzakiem w trawę poza miejscem parkingowym (zostawiając metr miejsca z tyłu). Kretynka...
A ja widziałem taką sytuacje: Był sobie parking " na podwyższeniu"(tzn jak kończyło się miejsce parkingowe to był krawężnik i spad dobre pół metra) i jedna baba parkując dobiła do krawężnika, po czym go przejechała i jej autko zawisło przednimi kołami w powietrzu xD
stary 24-08-2009, 19:58   #378
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Andrew Pokaż post
Moi rodzice zarabiają wspólnie około 7-8 tys i nie czuję się, żebym pławił się w luksusach. 4- osobowa rodzina.
No to grubo masz, bo moi jakieś 5 tyś razem zarabiają i uważam, że mam sporo luksusów.

Bieda pewnie nigdy nie zajrzała do domu i dlatego uważasz, że nie masz luksusów.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2009, 20:18   #379
__HAPPY_SVEN__
Użytkownik Forum

__HAPPY_SVEN__'s Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Erhion Pokaż post
No to grubo masz, bo moi jakieś 5 tyś razem zarabiają i uważam, że mam sporo luksusów.

Bieda pewnie nigdy nie zajrzała do domu i dlatego uważasz, że nie masz luksusów.
Albo jego rodzice są skąpi i sami noszą garnitury za 3000 tysiaki, a on musi nosić łachmany
I zamiast PSP ma gameboya / bravogirla
stary 24-08-2009, 20:27   #380
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa

Domyślny

Pamiętajcie tylko, że koszty życia w Warszawie są dużo większe, niż w Pcimiu Dolnym (oczywiście zarobki też są większe). Nie ma co tego porównywać. Skończcie już OT.

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania