Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-09-2009, 19:44   #41
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Może dlatego, że to nie wzbudza sensacji?
Brawo!!

Teraz, żeby kogoś udupić, wystarczy samo oskarżenie o pedofilię. Rozochocony tłum już zrobi swoje.
Oczywiście nie twierdzę, że w Krk pedofilów nie ma. Ale pewno część oskarżeń to zwykłe ściemy (czemu dopiero teraz, po kilkudziesięciu latach się ujawnili?). Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi

Cytuj:
Choć i lekko gorszącym widokiem jest, gdy instytucja, której jedna z zasad głosi, żeby porzucić bogactwo i rozwijać się duchowo, robi sporych rozmiarów biznes.
Rozwijać się duchowo - OK, ale na pewno nie porzucić bogactwo. To nie komuna.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Ciekawe, że niektóre naukowo udowodnione rzeczy Kościół przyjmuje, a innych nie.
Jakich nie przyjmuje?
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-09-2009, 19:46   #42
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Stan: Na Emeryturze
Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Twierdzisz to na podstawie większości? Ograniczasz samego siebie, każdy człowiek w coś wierzy, a ludzie wierzą w to, w co chcą wierzyć
Nie. Naturą człowieka jest przeżyć swoje i odchować potomstwo by gatunek nie wyginął. Tobie pewnie chodzi o to, ze każdy ma marzenia itp. itd. Jasne, może je zrealizować, aczkolwiek główny cel to rozmnażanie.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 19:50   #43
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Ciekawe, że niektóre naukowo udowodnione rzeczy Kościół przyjmuje, a innych nie. Krótko mówiąc, Kościół uznaje to co jest dla niego wygodne. GG.
O tej tezie z opiatami dowiedziałem się nie ze źródeł kościelnych. Interesuję się psychologią i czasami czytam książki na jej temat, szczególnie interesuje mnie to jak działa umysł.
A poza tym człowiek ma to do siebie, że jeśli ma wybór, to przeważnie przyjmuje to wiadomości to, co mu się podoba i to co mu odpowiada. KK to ludzie, więc się zbytnio od tego nie muszą różnić.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt
Nie. Naturą człowieka jest przeżyć swoje i odchować potomstwo by gatunek nie wyginął. Tobie pewnie chodzi o to, ze każdy ma marzenia itp. itd. Jasne, może je zrealizować, aczkolwiek główny cel to rozmnażanie.
To jest biologiczny punkt widzenia. Od Ciebie zależy czy się do niego ograniczasz.

Ostatnio edytowany przez Nari - 21-09-2009 o 19:52.
Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 19:57   #44
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi
No bo wiesz, hmm, jakby ci to wytłumaczyć, no ten tego idąc na księdza wiedziałeś że nigdy nie będziesz uprawiał seksu? To tak jakby jechać do Afganistanu i potem mieć pretensje do państwa że zastało się ciężko rannym... Poza tym co jak co, ale księdza zmuszającego dziecko do robienia mu orala po prostu nie potrafię sobie wyobrazić, a wierz mi, mam bardzo bujną wyobraźnię.

Cytuj:
Jakich nie przyjmuje?
Oj jest tego dużo. Ale nie od tego jest ten temat.

Cytuj:
KK to ludzie, więc się zbytnio od tego nie muszą różnić.
A to ciekawe, myślałem że to ludzie natchnieni przez Boga. Rozumiem więc że jak ksiądz ma ochotę na numerek to ma iść na panienki?
Idąc twoim tokiem myślenia, ludzie piszący Biblię to w końcu ludzie, więc zbytnio nie różnią się od takiego Mickiewicza.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 20:33   #45
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Poza tym, wśród np. nauczycieli czy psychologów jest podobna, a nawet większa ilość pedofilów. Tylko jakoś nikt o tym nie mówi
Mówią, mówią. Wystarczy poszukać.

Cytuj:
To nie było ''porzućcie swoje ziemskie bogactwa i chodźcie za mną przygotowywać swoje bogactwa w niebie''?

I nie wiem (dobra, wiem) dlaczego wciskasz mi komunę. To jakaś fobia?
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 20:46   #46
Otakuma
Użytkownik Forum

Otakuma's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2008
Lokacja: Będzin

Otakuma ma numer GG 3378616
Domyślny

Cytuj:
Moim zdaniem prawdziwy kapłan powinien być oddany tylko i wyłącznie swojej religii, a nie żonie i dzieciom. Ale to tylko gdybania.
Czyli nie powinien też realizować swoich pasji, jak inni ludzie tylko siedzieć w kościele i nawracać zbłąkane duszyczki. Co znaczy, że większość jeśli nie wszyscy księża nie są prawdziwymi kapłanami. Włączając w to śp. papieża Jana Pawła II.
A jeśli chcesz przykładu prawdziwego kapłana to nie raczej nie ma go w katolicyzmie, za takich uważam tylko buddyjskich czy innych mnichów którzy spędzają czas na medytacji itd.

@topic
I tak nic nie pobije średniowiecznych krucjat i innych wypraw "w imię Boga".
stary 21-09-2009, 21:55   #47
Mazur199
Użytkownik Forum

Mazur199's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2005
Lokacja: krk

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Adres Jabbera do Mazur199
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Udowodnij mi istnienie duszy
nie ma na to dowodow, dusza jest tworem naszej wyobrazni w celu wytyczenia sobie granic co jest dobre a co złe i niemoralne

co do wyznan,sa stworzone tylko po to by ludzie mieli w co wierzyc, mieli w zyciu jakies zasady, to prawa ktore ludzie dobrowolnie przyjmują podpisując się pod daną wiarą, bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład

// posłużyłem się przykładem chrzescijan niz islamem czy jakimiś pochodnymi islamu bo tamci ludzie imo mają z góry nawalone w głowach

//pominalem kwestie współczesnych wojen i praw spisanych przez ludzi bo musiałbym sie tu o wiele bardziej rozpisac na co teraz nie mam zbytnio czasu

Ostatnio edytowany przez Mazur199 - 21-09-2009 o 21:58.
Mazur199 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 22:03   #48
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Otakuma Pokaż post
@topic
I tak nic nie pobije średniowiecznych krucjat i innych wypraw "w imię Boga".
Według mnie okrucieństwa opisane w artykule pobijają krucjaty. One były tylko polityką, niewiele różniącą się od dzisiejszej. To jest po prostu znęcanie się nad dziećmi.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 22:18   #49
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Według mnie okrucieństwa opisane w artykule pobijają krucjaty. One były tylko polityką, niewiele różniącą się od dzisiejszej. To jest po prostu znęcanie się nad dziećmi.
Hehehe polecam krucjatę dziecięcą. Albo krucjatę do nowego świata. Jakieś 25 mln zabitych/uśmierconych w efekcie wypraw ludzi. Plus ze trzy cywilizacje wycięte w pień. Bodajże dopier Jan Paweł II przyznał się do tego i oficjalnie przeprosił. Jakieś 200 lat za późno.
stary 21-09-2009, 22:25   #50
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
Czyli np. Cytrynowy jest taki jak ksiadz.

Artykul smutny, mnie osobiscie kilka razy przeszly dreszcze, szkoda mi tych dzieci, jednak to nie tylko wina KK, zdarzalo sie wiele takich przypadkow w swieckich domach dziecka itp, wiec nie moze powiedziec, ze KK to zlo. To po prostu byli zli ludzie, to czy byli zakonnikami czy nie niewiele zmienia.

Religia jest potrzebna, dlatego wciaz jest popularna, sam w kosciele nie bylem od kilku lat, ale w wiekszosci spraw go popieram i to, ze XX lat temu byly krucjaty wedlug mnie wiele nie zmienia. Nie wiem jak w innych krajach (prawdopodbnie gorzej) ale u nas wiekszosc ksiezy sprawia wrazenie dobrych i normalnych ludzi, wiadomo moze i grzesza, ale taka jest natura czlowieka. Watpie, zeby wiecej niz 5% bylo pedofilami, moze to i tak duzo, ale za malo, zeby tak nazywac wszystkich.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 23:04   #51
piternet
Frequenter

piternet's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom
Wpisy bloga: 9

piternet ma numer GG 8247274
Domyślny

Straszne...
Dziwny jest ten świat...
Wszystko o gildiach
Wszystko o staminie

piternet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 23:17   #52
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Zdrowo pierdolnięty, raczej...
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2009, 23:46   #53
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Ukryty tekst:

Przypowieść o bogaczu i Łazarzu

Jezus powiedział do faryzeuszów:
Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody. Umarł żebrak i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany.
Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: "Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu".
Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać".
Tamten rzekł: "Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki".
Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają". Tamten odrzekł: "Nie, ojcze Abrahamie, lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą".
Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą".

W kazdym razie - przedstawiciel kosciola nie musi zyc w biedzie. Jednak powinien ograniczac "niepotrzebne" wydatki. Podam przyklad - w mojej parafii po smierci papieza postawiono Janowi Pawlowi II pomnik. Co zabawniejsze, jego czesc pokryto warstwa zlota. Powiedz mi - czy bylo to konieczne. Czy to przypadkiem nie nasz papiez mowil, zeby po smierci nie stawiac mu pomnikow? Czy nie lepiej byloby wydac te pieniadze na dozywienie dzieci?
stary 22-09-2009, 00:10   #54
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mazur199 Pokaż post

co do wyznan,sa stworzone tylko po to by ludzie mieli w co wierzyc, mieli w zyciu jakies zasady, to prawa ktore ludzie dobrowolnie przyjmują podpisując się pod daną wiarą, bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Jest prawo zasady jakichs tam religi sa g warte obecnie.
Sratata i tak 90% z tych chesci cos tam nie kwalifikuje sie.
Cytuj:
o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Tjaa szczegolnie w Iraku i w polskiej polityce...
stary 22-09-2009, 00:18   #55
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mazur199 Pokaż post
bez wierzeń świat juz by dawno nie istniał, każdy mordował by drugiego, traktował jak zwierzę bo tak mu się podoba bez zadnych granic moralnych i etycznych, np chrześcijanin wierzy w to, że żyjąc zgodnie z dekalogiem trafi do nieba i zazna życia wiecznego (czy cos takiego) więc nie będzie mordował xx ludzi na dzień bo jest to wbrew jego wyznaniom i wie że spotka go za to kara, więc zanim zaczniecie rzucac hasła "je*ac kler bo nie przestrzega celibatu" , "sram na kosciol bo nie płaci podatków" pomyślcie o pozytywach, o tym że dzięki wyznaniom panuje jako taki ład
Nie zauważyłem tego wcześniej. Jest to nieprawdą. Zasady moralne posiadamy już od wczesnego dzieciństwa. Podobne zasady łączą wyznawców wszystkich religii i nie jest to zbiegiem okoliczności - wynikają one z naszej natury, z naszego ewolucyjnego przystosowania do życia społecznego. Religie tylko przejęły te zasady, nie stworzyły ich (co najwyżej rozbudowały).

Czy ateiści są mordercami?
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2009, 07:27   #56
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Czy nie lepiej byloby wydac te pieniadze na dozywienie dzieci?
Dzieci zjedzą posiłek, za 5h znowu będą chciały. A pomnik będzie stał i stał.
stary 22-09-2009, 10:22   #57
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Chyba glupszego argumentu nie da sie wymyslic
stary 22-09-2009, 14:27   #58
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Czyli np. Cytrynowy jest taki jak ksiadz.
Z jednym wyjątkiem - ja nie pieprze takich głupot (: Przykład z dzisiejszej religii: Ksiądz nam powiedział, że jeśli miałeś wypadek i straciłeś przyrodzenie to nie możesz zostać księdzem. Pytamy co ma piernik do wiatraka, a on: To tak jakby reporter nie miał rąk. WTF?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Jednak powinien ograniczac "niepotrzebne" wydatki.
Tak samo nie wydaje mi się, żeby księża potrzebowali jakieś super wypasione fury. A często takimi się wożą.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Czy ateiści są mordercami?
Ateista = zło, morderstwo = zło. To się tak pięknie łączy, że do ateisty wszystko można przypiąć. Bo my przecież nie mamy określonego celu życia, jesteśmy zwierzętami bez duszy i barbarzyńcami.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Meteor walnie w pomnik i go zniszczy. I pieniądze stracone. A tymczasem te dzieci będą miały jedną z najpiękniejszych chwil w życiu, bo nie często zdarza im się zjeść taki posiłek.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2009, 14:35   #59
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Beh0lder Pokaż post
Jest prawo zasady jakichs tam religi sa g warte obecnie.
Ohohoho, żeś pojechał. Religie w swoich dogmatach często głoszą wartości po prostu moralnie dobre, a prawo karne to inna sprawa. W życiu po prostu nie należy być sku*wysynem, nawet jeśli to legalne.

Poza tym pierwsze skodyfikowane prawo zostało wytyczone na podstawie zwyczajnej etyki, mylę się?

@Księża
Mogą być miłymi gośćmi, ale żadni z nich partnerzy do dyskusji światopoglądowej IMO.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2009, 15:27   #60
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Meteor walnie w pomnik i go zniszczy. I pieniądze stracone. A tymczasem te dzieci będą miały jedną z najpiękniejszych chwil w życiu, bo nie często zdarza im się zjeść taki posiłek.
Że dziecki zrobi się głodne - to fakt. Że metoryt uderzy akurat tam - to jest bardzo, bardzo mało prawdopodobne. Pomnik 1:0 głodne dzieci.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania