Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-08-2005, 21:33   #1
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2005
Lokacja: Bełchatów/Reading
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Imię: Eldryzif
Profesja: Rookstayer
Świat: Calmera
Poziom: 74
LOL Benedykt XVI vs. Harry Potter

Jeśli myślicie że to tylko sposób na nabijanie postów to się grubo mylicie. Dział ten uważam za czata. Jeśli uważacie że znacie już ten artykuł to nie musicie komentować. Myśle że to was zainteresuje. Bo mnie zrozbawił do łez.

Benedykt XVI jeszcze jako prefekt watykańskiej Kongregacji Nauki Wiary był zagorzałym przeciwnikiem książek o Harrym Potterze.

Poinformował o tym w czwartek włoski dziennik "La Repubblica", pisząc o liście, jaki przed dwoma laty kardynał Joseph Ratzinger wystosował do niemieckiej uczonej, autorki rozprawy na temat niebezpieczeństw, kryjących się jej zdaniem w książkach Joanne K. Rowling.

"To dobrze, że pani oświeci ludzi na temat Harry'ego Pottera, gdyż mamy do czynienia z podstępnym omotaniem, które nieświadomie i głęboko wypacza chrześcijaństwo w duszy, zanim się ono na dobre rozwinie" - napisał kardynał Ratzinger w liście do niemieckiej badaczki literatury Gabriele Kuby, która przysłała mu swój tom zatytułowany "Harry Potter - dobry czy zły?". Kuby wyraziła w nim opinię, że książki Rowling nie są beztroską rozrywką, ale groźną lekturą, zatruwającą dusze młodych czytelników i zacierającą granice między dobrem a złem.

Kardynał Ratzinger - jak relacjonuje "La Repubblica" - z entuzjazmem odniósł się do krytycznej rozprawy Gabriele Kuby, podkreślając: "Z przyjemnością zezwalam na ujawnienie mojej opinii na temat Harry'ego Pottera". Zasugerował także, by kopię swej "antypotterowskiej" książki autorka wysłała do Papieskiej Rady Kultury.

W ten sposób, zauważył watykanista rzymskiej gazety Marco Politi, ówczesny prefekt Kongregacji Nauki Wiary chciał za wszelką cenę zdementować krążące przed kilkoma laty pogłoski, według których przygody małego czarodzieja spodobały się Janowi Pawłowi II.

To jest dosyć spore ale jak wam się nie chce czytać (Ale by było wadomo o co chdziło dokładniej) mogę streścić.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-08-2005, 21:44   #2
TheNatoorat
Użytkownik Forum

TheNatoorat's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004

Stan: Zbanowany
TheNatoorat ma numer GG 4895805
Domyślny

Ciekawszych zajęć to on nie ma?...

Nawołuję do wszystkich - przestańcie grać w Tibię, niszczy ona zalążek waszej wiary w duszy!

Ciekawy artykuł.
stary 05-08-2005, 22:35   #3
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

No i co z tego? To jego zdanie, każdy ma prawo wyrazić swoją opinię.
btw wybrałeś sobie przestarzały temat, w mediach mówiono o tym w dniu premiery najnowszej części książki.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 22:39   #4
Marcin of shadow
Zbanowany

Marcin of shadow's Avatar

Lokacja: Krzeslo przed komputerm (na serio Wrocek)

Marcin of shadow ma numer GG 1931759
Domyślny

Boze ja nie rozumiem co oni maja do tego HP przeczytalem wsztystkie tomy (oprocz 6) po kilka razy i jakos dalej wiem co jest dobre a co zle!! Rozumiem ze gosc ma swoje zdanie ale wedlog mnie Papiez sie myli
Marcin of shadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 22:41   #5
kundzia666
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 07 2005

Domyślny

heh wg. mnie ratsinger troche przesadzil z popieraniem tej Kuby, przeciez to jest ksiazka a autorka niema raczej zamiaroow by wyniszczac chrzescijanstwo, chociaz kto wie, moze harry potter to podrecznik satanisty ta, chyba dla maniaków którzy sądza że właśnie nimi są a ich wiedza ogranicza sie do tego że ów diabeł jest czerwony lub czarny i zły

ogoolnie moowiac ratsinger i ta kuba przesadzili

Profession - Master Sorcerer

MLVL 34

Lvl -21
kundzia666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 22:56   #6
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pogromca pk
No i co z tego? To jego zdanie, każdy ma prawo wyrazić swoją opinię.
btw wybrałeś sobie przestarzały temat, w mediach mówiono o tym w dniu premiery najnowszej części książki.
Bo może mi sie tak chciało.
Papież zapewnie sądzi że książka HP to jedno wiekie zło. Czy on kiedyś zrozumie że to zwykła książka typu Fantastyka? A zresztą ja nie moge zrozumieć...może Niemcy też nie toloerują HP?
stary 05-08-2005, 22:58   #7
Arthus Drag'Tail
Użytkownik Forum

Arthus Drag'Tail's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Domyślny

Tak, tak.. A jak twierdzi Radio Maryja, gry komputerowe sa przyczyna masturbacji -.- Ja do kosciola i tak nie chodze, wiec co mi z tego?! W Boga tez nie wierze zbytnio, bo to wszystko jest bezsensu. Poprostu nudzi sie im.. Musza walczyc z czyms...
Arthus Drag'Tail jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 23:01   #8
Pani K.
Guest

Domyślny ***

No tak, ale Papież uważa najwyraźniej, że wszyscy, którzy przeczytali Harry'ego Pottera uwierzyli w magię, czczą go jak Boga i umawiają się, żeby wspólnie przylecieć na miotłach na zloty na Łysej Górze. Przecież umiemy oddzielić fantastyczne wydarzenia, które nie mogłyby mieć miejsca od realistycznego świata. Zatytułowałeś tego posta tak jak Benedykt XVI miałby stanąć na ringu i bić się z Harry'm Potter'em... Pozdrawiam.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 23:14   #9
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pani Kopytko
Zatytułowałeś tego posta tak jak Benedykt XVI miałby stanąć na ringu i bić się z Harry'm Potter'em... Pozdrawiam.
A naprzykład wyobraż sobie jak by ta walka przebiegała...
stary 05-08-2005, 23:17   #10
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hakuoh
A naprzykład wyobraż sobie jak by ta walka przebiegała...
Płoń święty ogniu!!! ;D
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2005, 23:20   #11
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Domyślny

A ja myślę że by to było tak...Harry tam avada kedavra a Ratzinger...Zamiast expeliarmusa używałby "W imie seniora juniora i ghosta śniętego"...i tak bez końca
stary 05-08-2005, 23:30   #12
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hakuoh
A ja myślę że by to było tak...Harry tam avada kedavra a Ratzinger...Zamiast expeliarmusa używałby "W imie seniora juniora i ghosta śniętego"...i tak bez końca
Oj dziecko, dziecko... Wymyśl coś rzeczywiście śmiesznego, albo nie utwierdzaj mnie w przekonaniu, że jesteś... [censored]

"Dopóki nie poznałem internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów"
S. Lem

Ostatnio edytowany przez Pogromca pk - 05-08-2005 o 23:31.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 11:38   #13
Pani K.
Guest

Domyślny ***

Wiecie przecież dobrze, że nie dokładnie o to mi chodziło.
@Pogromca Pk - Wyobraźnia zna granic :P Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Pani Kopytko - 06-08-2005 o 11:39. Powód: bo zupa była za słona.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:22   #14
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

każdy ma swoje zdanie,nie każdy lubi harego portiera;p (np. ja)pozatym papież ma w pewnym sensie racje osoba psychicznie chora po przeczytaniu tej książki może skoczyć bo pomyśli że lata itp itd pozatym jeśli to stary news to nie warto do odświeżać i robić burzę na forum.
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:23   #15
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Jako, że jestem eee fanem... no dobra, bo się Aval będzie burzył, maniakiem HP co jakiś czas spotykam się z takimi stwierdzeniami: a że to w Australii palili książki, a że do Darth Rydzyk nawoływa, że to zło. Jakoś przeczytałem wszystkie części i nadal nie przeszkadza mi to chodzić do kościoła, na religię, ani pomodlić się wieczorem czy rano.
Podczas kadencji Jana Pawła Wielkiego Watykan wypowiadał się pozytywnie na temat tych książek. Czemu teraz się tego wypierają?
@up: Osoba chora po przeczytaniu każdej książki, lub oglądnięciu każdego filmu może pomyśleć, że jest np. pokemonem, podpalić się i wyskoczyć przez okno -.-'

Ostatnio edytowany przez Ara'Gorn - 06-08-2005 o 12:25.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:28   #16
Slagolash
Użytkownik Forum

Slagolash's Avatar

Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kwidzyn

Stan: Na emeryturze
Świat: Saphira
Slagolash ma numer GG 3177912
Domyślny

@up: Watykan być może wypowiadał się pozytywnie, ale nadal w pojedynczych parafiach, diecezjach etc. na całym świecie dochodziło do takich "chrześcijańskich rytuałów" typu palenie książęk. Sam pamiętam negatywne słowa naszego proboszcza odnośnie książki, kiedy do sprzedaży wchodził bodajże IV tom HP.

Ostatnio edytowany przez Slagolash - 06-08-2005 o 12:36.
Slagolash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:54   #17
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Ah... tak myślałem, że kiedyś powstanie o tym debata -.-'
Cóż, moim skromnym zdaniem ta negatywna opinia narodziła się z kompletnej nieznajomości działu literatury powszechnie spinanego w nazwę "Fantasy". Dziwi mnie, że takie negatywne odczucia budzi biedny Potter, skoro w tym gatunku można wyłowić wiele książek, które zatwardziali konserwatyści kościoła katolickiego uznaliby za herezje.
W Potterze, poza standardową dawką magii i tego co nierealne, nie ma nic co jest kontrchrześcijańskie. W przeciwieństwie do książek, które zawierają treści antychrześcijańskie. Kiedyś widziałęm książkę, która na okładce miała kilka zdań wprowadzających o mniej więcej takiej treści
[..."Bóg umarł! Jego sześciokilometrowej długości ciało unosi się na wodach atlantyku. Chrześcijanie są wstrząśnięci, feministki krzyczą "A jednak był mężczyzną!" a najbardziej wkurzony tą sytuacją jest kapitan statku holowniczego, który otrzymał zadanie przyholowania ciała najświętszego do portu w Stanach Zjednoczonych Ameryki."...]
Tutaj chyba chodzi o to, że Potter jest popularny, lecz nie namawia do chrześcijaństwa.
Gdybym przy wyborze lektur sugerował się takim poglądem, to bym w kółko czytał Pismo Święte.
Starszi ludzie mają chyba po prostu niskie mniemanie o młodych umysłach, które chcąc siętrochę rozerwać czytają Pottera i jemu podobnych.
Ciekawe, że nie jest tak głośno o "Kodzie Leonarda da Vinci". Prawdopodobnie dlatego, że można wyczytać tam kilka brutalnych prawd o początkach naszej wiary. Najbardziej mi się podoba kawałek o przekręcaniu symboliki pogańskiej na symbolikę szatana. Np. Bogu ducha winny pentagram stał się strasznym symbolem szatana dzięki kościołowi aby odwrócić ludzi od kultu Wielkiej Bogini, której znakiem był właśnie pentagram, symbol pierwiastka żeńskiego. Dlatego też właśnie kobiety były traktowane w chrześcijaństwie jako gorsze od mężczyzn. Można tutaj zaprotestować wspominając o grzechu pierworodnym, ale czy Jezus dyskryminował kobiety? Ja sobie tego nie przypominam.
W kodzie jest tego znacznie więcej... czy to prawda? Inne, podane informacje, takie jak np. liczba Fi zwana boską proporcją, są prawdziwe zaś sam autor potwierdza ich prawdziwość na wstępie. Wszystko trzyma się spujnie, więc chyba tak. Dlatego właśnie słabo wierzę w symbolikę, bo symbol to coś, co wymyślił człowiek pod wpłymwem własnego natchnienia a nie siły wyższej.
Tutaj kryje siewiększe niebezpieczeństwo, niżw Potterze, który jest typową opowieściao walce dobra i zła z pierwiastkiem magii, który jak sięzdaje nie jest zakazany przez kościół.
P.S. Nie zdziwiłbym się, gdyby obecny papież nawet nie przeczytał Pottera a wtedy pozostaje wypowiedzieć tylko .... to takie typowe.

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:55   #18
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn

Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
Pramus ma numer GG 4183891
Domyślny

Kościól stara sie wszystko brać pod swoją cenzurę.... Dlaczego kościołowi nie podoba się harry potter (przypuszczenia):
1- Brak lekcji Religii w Hogwarcie (No jak to możliwe, ależ to niedopuszczalne!!!)
2- Przemoc w większym czy mniejszym stopniu przy użyciu magii
3- Harry wygrywa walki nawet nie modląc się o swoje bezpieczeństwo. Najlepiej jakby przed każda bitwą i sytuacją stresową wymówił pacierz... (No po prostu brak przejawów wiary u Harrego, Hańba! Diabeł wcielony! Szatan! Aaaa!)

A teraz kontratak :

pkt. 1.
1- Tak książka jest chyba dla całego świata. Jest tłumaczona w wielu językach i wydawana w różnych miejscach na Ziemi. Muzułmanie, Buddyści itd. Dlatego P. Rowling uniknęła tego porblemu nie umieszczjąc żadnej religii o.O!
2- Czy nigdy nie słyszeliście o przemocy w kościele i księżach pedofilach?
3- Podobnie jak w pkt. 1. Różnorodnośc Relgiii na świecie.

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej
Pramus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 12:57   #19
Bia!y
Użytkownik Forum

Bia!y's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: Poland Alkocholand :)

Bia!y ma numer GG 2121947 Bia!y ma login Tlenu bialy-sky
Domyślny

Nie rozumiem, co sie kościół czepia. Zamorodwali kogoś, przez HP?, czemu nie interesują sie innymi rzeczami, umierającymi ludzimi w Afryce, czy innymi potrzebującymi. Takie pierdoły widocznie nudzi im się. Nie mają nic innego do roboty. Nie długo się zaczną czepiać, że słucham metalu i jestem satanistą przez to.<rotfl>
Z góry mówie, że nie jestem fanem Harrego, i nigdy nie będe.

Ostatnio edytowany przez Bia!y - 06-08-2005 o 12:59.
Bia!y jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:14   #20
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth

Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bia!y
Nie rozumiem, co sie kościół czepia. Zamorodwali kogoś, przez HP?, czemu nie interesują sie innymi rzeczami, umierającymi ludzimi w Afryce, czy innymi potrzebującymi. Takie pierdoły widocznie nudzi im się. Nie mają nic innego do roboty. Nie długo się zaczną czepiać, że słucham metalu i jestem satanistą przez to.<rotfl>
Z góry mówie, że nie jestem fanem Harrego, i nigdy nie będe.
Cośmi sięwydaje, żę napisałeś to bez żadnego zastanowienia. Czy kościół jest jednofunkcyjny? Przecież możan sięzajmować kilkoma sprawami na raz i bez problemu wyrażać swoje opinie. Nie zgadzam sięz akurat tą opinią ale do tej opini ktoś ma prawo.

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania