Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-04-2005, 12:39   #21
Fre Ithil
Użytkownik Forum

Fre Ithil's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown
@Fri Ithil
Ochłoń...I zachowuj się, jak na dojżałego człowieka przystało, za ktorego się ponoć uważasz.
@Topic'
Powiedz nam coś, czego nie wiemy.

Zawsze bylem grzeczny i dojzaly. Dojzaly jestem nadal ale grzeczy juz nie. Skonczylem z byciem milym bo zarowno na tym forum jak i w tej grze nie mozna byc milym, uczynnym a tym bardziej uczciwym.

Przyklad:
- Ktos walnie literowke - jada po nim ze nei zna ortografii
- zapoda SS z poczatkow kariery - zmieszaja z blotem
- zapyta sie o cos (wszystkiego nie trzeba wiedziec) - jeden mu odpowie a 99,9% go zjedzie i wysmieje itd...

NIGDY WIECEJ!!!!!!
...mam problem...jestem Knightem i pech chcil ze na rooku nie naiblem sobie wogle mlvl...

Ostatnio edytowany przez Fre Ithil - 21-04-2005 o 12:43.
Fre Ithil jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-04-2005, 14:44   #22
Evil Ligon
Użytkownik Forum

Evil Ligon's Avatar

Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kazordoon

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fre Ithil
Zawsze bylem grzeczny i dojzaly. Dojzaly jestem nadal ale grzeczy juz nie. Skonczylem z byciem milym bo zarowno na tym forum jak i w tej grze nie mozna byc milym, uczynnym a tym bardziej uczciwym.

Przyklad:
- Ktos walnie literowke - jada po nim ze nei zna ortografii
- zapoda SS z poczatkow kariery - zmieszaja z blotem
- zapyta sie o cos (wszystkiego nie trzeba wiedziec) - jeden mu odpowie a 99,9% go zjedzie i wysmieje itd...

NIGDY WIECEJ!!!!!!
Jesteś dojrzały i dlatego udajesz że jesteś zły .... A jak byłem mały to byłeś dobry ...
to że uważasz że każdego trzeba zmieszać z blotem itp. to nie światczy o dojrzałości i doświatczeniu wręcz odwrotnie daj mi już spokuj skoro ty niszczysz códze tematy tak jak napisałeś i niechcerz żeby ktoś niszyczł twoje ja go nie niszcze tylko wież wyrażam swoje zdanie a ty się uspokuj i nie bierz tego wszystkiego tak do siebie .
stary 21-04-2005, 15:02   #23
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fre Ithil
Slowa typu W8, CYA, BYE, sa uzywane przez polakiw poniewaz glownie chodzi w nich o szybkosc przekazu pisemnego. Pomysl sobie ze chcsesz kogos zatrymac na chwile i piszesz po polsku MOZESZ POCZEKAC CHWILE? W tym przypadku napisac W8 jest poprostu prosciej. Podobie jest z CYA chociaz sam czasem uztwam polskich przerobek typu NARQ, natomiast najczesciej pisze poprostu PAPAPA.
"nie sądzisz, że tak szybciej i łatwiej napisać tak,"
No i po co odpowiedziałeś na mój post moim postem? A co do twoijeje "niegrzeczności": Kiedyś zmienisz zdanie i będziesz myślał, że kiedyś (teraz) nie miałeś racji i, że teraz (w przyszłości) jesteś "Dojrzalszy", a ten wyraz raczjen ie istenieje. Albo jesteś dojrzały i odpowiedzialny albo jesteś jeszcze mały, a reszta to twoja opinia...
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2005, 15:33   #24
Fre Ithil
Użytkownik Forum

Fre Ithil's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2004

Domyślny

Ehh poprostu wnerwia mnie ta cala niesprawiedliwosc. Czlowiek przychodzi z pracy chcial by sobie spokojnie poexpic, pogadac z kumplami zrobic cos zabawnegi i co? Nie moze bo zawsze sie znajdzie ktos kto ci z***ie cala zabawe...

co do tematu:
Mod zamknij temat.
...mam problem...jestem Knightem i pech chcil ze na rooku nie naiblem sobie wogle mlvl...

Ostatnio edytowany przez Fre Ithil - 21-04-2005 o 15:35.
Fre Ithil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2005, 15:45   #25
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

mi to wogóle nie przeszkadza.w rl używam lol w sytuacji gdy coś jest lekko śmieszne śmieje się z baardzo śmiesznych rzeczy.ponadto mówisz jak moja pani z polskiego która mówi że nie powinniśmy tyle zaporzyczać z j.polskiego ;poczywiście w d... to mam mówie jak mi wygodnie
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2005, 16:32   #26
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pawelekthedruid
mi to wogóle nie przeszkadza.w rl używam lol w sytuacji gdy coś jest lekko śmieszne śmieje się z baardzo śmiesznych rzeczy.ponadto mówisz jak moja pani z polskiego która mówi że nie powinniśmy tyle zaporzyczać z j.polskiego ;poczywiście w d... to mam mówie jak mi wygodnie
Pamiętajcie i zauważcie u siebie
Że według Bożego rozkazu
kto z polskiego zapoŻyczał choć z razu
ten nigdy nie będzie w niebie
Jeżeli ktoś mówi w rl(cholera.... w realnym życiu) tak jak było podane w powyższych przykładach to nie najlepiej o nim świadczy, ale jak ktoś napisze "h" zamiast godzina na jakims czacie (tfu pogawędce) to chyba nie jest zbrodnią, nie? Lepiej jest zobaczyć OMFG czy STFU niż rowinięcia, no nie?

Ostatnio edytowany przez Taśkwa - 21-04-2005 o 18:36.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2005, 17:32   #27
djkuter
Użytkownik Forum

djkuter's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
Wyślij wiadomość przez ICQ do djkuter djkuter ma numer GG 3596971 djkuter ma login Tlenu laik6@tlen.pl Adres Jabbera do djkuter Send a message via Skype™ to djkuter
Domyślny

Oczywiście powinniśmy szanować nasz język, ale jak 10-12 latkowie (nie obrazam ogółu, lecz wiekszosc) nie wie co to po polsku huntowanie lub skille to jak tu cos zmieniac. Zmieniajmy od siebie. Dajmy dobry przykład
stary 21-04-2005, 17:33   #28
Adaras
Użytkownik Forum

Adaras's Avatar

Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms

Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Profesja: Elite Knight
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
Adaras ma numer GG 3697067
Domyślny

Hm..Ja osobiście zawsze starałem się używać bardziej rozbudowanych i lepiej brzmiących zdań, podobnie z wyrazami. Aczkolwiek czasami zdecydowanie łatwiej jest się porozumieć z innymi(w grze lub na forum) posługując się takimi "spolszczonymi skrótami", lub można używać tych wyrazów w przypadku gdy nie ma się czasu.
Nec tamen illa tacet
Et digitis tria tura tribus
Sub limine ponit.
Qua brevis occultum
Mus sibi fecit iter.

Arcanum Mortis.
Adaras jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2005, 17:57   #29
Hokage
Użytkownik Forum

Hokage's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2005
Lokacja: Szczecin

Świat: elysia
Poziom mag.: 5
Domyślny

Fre ithil czemu to wytykasz. Po prostu male dzieci nie wiedza jak cos napisac i zonk. Sam taki byłeś
Hokage jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2005, 18:29   #30
Dechsta
Użytkownik Forum

Dechsta's Avatar

Data dołączenia: 03 02 2004
Lokacja: Raczej Chyba Ziemia. Liczba postów: 1,783

Stan: Tutor
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Aldora
Poziom: 2
Skille: 10/10
Poziom mag.: 10
Wyślij wiadomość przez ICQ do Dechsta Dechsta ma numer GG 3038867 Dechsta ma login Tlenu orin11@tlen.pl Adres Jabbera do Dechsta Send a message via Skype™ to Dechsta
Dumny

Ogólnie mi to lata :> Też się denerwuję czasami ale to jak ktoś już totalnie zdanie zpaprał. "Thief , Hunted ,Invite , Pay , House" To jest to znieśienia , ale bez przesady(Podaje przykładowe zdanie)np:"Come do mojego house , tylko musisz najpierw pay 3k to dopiero cie invitne , I know ze ty jestes small thief ale jak cos zginie to ur hunted :-)" Bez przesady :

[img]http://www.stibia*********/2/Sathariel.png[/img]
Dechsta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2005, 21:15   #31
TheNatoorat
Użytkownik Forum

TheNatoorat's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004

Stan: Zbanowany
TheNatoorat ma numer GG 4895805
Domyślny

Zbutować poetów! Arr...! Na stos!

Według twej wypowiedzi (@topic) wszyscy, którzy tworzą swój własny slang i wprowadzają innowacje do języka są analfabetami. Artyści, którzy czasem wykorzystują słowa z łaciny, języków rosyjskich czy hawajskich nie potrafią poprawnie mówić? W takim razie skopmy glanami wszystkich Kaszubów, którzy "zaśmiecają" nasz szlachetny język polski słowami z innych języków.
Czy to źle, że świat się zmienia, że odrębne grupy społeczne przystosowują warunki wokół siebie do własnych potrzeb?
Taką grupę tworzą Tibijczycy, którzy dostrajają atmosferę do ich wymagań.
Nad osobą, która zamiast "zbroja" mówi "armor" czy zastępuje polowanie "huntem" nie trzeba się użalać. Gorzej, jeśli w całym życiu nie potrafi oderwać się od świata gry i posługuje się przyjętym w niej języku.
Dziwnie brzmi chyba pytanie zadane do nauczyciela polskiego: "Czy mogę writnąć coś na paperze, dude?". Wtedy należy osoby posługujące się takim typem mowy zignorować, a jeżeli zaczną się naprzykrzać - szturchnąć palanta. Jak jedyneczki nie pomagają, trzeba zacząć używać prawdziwych pał.
stary 07-05-2005, 21:29   #32
Slajt
Użytkownik Forum

Slajt's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2004
Lokacja: Szczecin

Slajt ma numer GG 2129575 Slajt ma login Tlenu defcom Adres Jabbera do Slajt
Domyślny

Moi koledzy mają tyle samo lat co ja - 15, lub więcej (nawet duuużo więcej - 26 lat najwięcej) i poprostu sypią takimi słowami jak by mieli od tego słownik.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scor
Super. Wypas. cool. 31337. rox. etc, itd. Tylko jak myślisz, ilu tych "12 letnich n00bkow" to przeczyta? jakies 20% A ilu sie zmieni? Góra dziesięciu.
Zawsze coś, może właśnie oni namówią innych i potoczy się to jak łancuszek na GG ?
stary 08-05-2005, 23:15   #33
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Wyrazenia typu w8 lub frii, skillujemy, huntowac
te po polsku napise som przez polakow kturzy nie chca pisac (choc pochodzimy se na potworki) albo frii (polakuw kturzy nie umna angielskiego )
to wszystko mie juz nie dziwi co dzien widze takie wyrazenia i jestem do tego przyzwyczajony widzialem mniejszych graczy wychodzacymi z takimi tekstami typu invituj mie nie zabiore ci itemuw i choc poskillujemy to wszystko z jezyka angielskiego i polskiego w8 albo dodawanie innych liczb do innych wyrazuw mie denerwuja bo czasami nie domysle sie jaki to wyraz
dojzewam i dojzewam ucze sie na wlasnych bledach i czasami powiem w rl sory
sory czyli mniejsze przeprosiny innej osoby i trzeba sie do tego przyzwyczaic wkrutce bedzie inny jezyk kturego bedzimy sie uczyli i z niego bedziemy brac wyrazy przeprosin itp jak teraz jest
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-05-2005, 00:25   #34
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Trzeba umiec odroznic swiat realny od swiata tibii, internetu, gier itp... w internecie skroty typu "w8, rl, gp, np, ty" itd sa normalne, ulatwiaja znacznie porozumiewanie sie, skracaja czas pisania na klawiaturze... dajmy na to, ktos nie zna angielskiego<70% tibijczykow z Polski...> i chce powiedziec zeby rozmowca poczekal... napisze np cos w stylu "Wite" , "wiet" itp... rozmowca nie zrozumie o co mu chodzi... a tak znany przez kazdego "w8" i kazdy wie o co chodzi. Angielski jest obecnie jezykiem uniwersalnym i zaporzyczenia z niego to nic zlego... jednak jak juz powtarzalem trzeba odroznic swiat realny od wirtualnego... w swiecie wirtualnym skroty sa jak najbardziej akceptowanem, w swiecie rzeczywistym- nie. Ostatnio szedlem przez moje osiedle i uslyszalem jak dwoje dziesieciolatkow rozmawia o tibii... "ej wez mi selnij taniej tego knit arma, bo wiesz ze mam ****a malo gp w dp... a tak btw to killnij tego palka co mnie ostatnio peknął bo mi pe legi wypadly i mi c*** ***any oddac nie chce i z brasami łaże"

nie wiedzialem czy smiac sie czy plakac...

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Gtyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-05-2005, 07:08   #35
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Czepiacie sie zapozyczen, a zwroccie uwage na to, iz w prawie co drugim poscie jest blad ortograficzny, stylistyczny lub interpunkcyjny. Nauczcie sie najpierw naszego jezyka, zeby potem klocic sie o obcy! Wiem, ze nie kazdy jest mistrzem ortografii, ale to nie jest takie trudne. Bo jak widze "rozumie, ze zaporzyczenia som zle" to mnie az serce sciska. I smieje sie z umiejetnosci nauczania osoby, ktora danego obiekta uczyla.

A co do topicu : zapozyczenia staja sie coraz bardziej popularne. Jakis czas temu dostalem na lekcji wychowawczej karteczke ze slangiem (dla rodzicow, nie dla mnie ). Jakie TAM zapozyczenia w slangu byly, to juz "omg"
stary 09-05-2005, 14:33   #36
Mar Cin
Użytkownik Forum

Mar Cin's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2005
Lokacja: Kazordoon

Stan: Aktywny gracz
Imię: Zirgin
Profesja: Sorcerer
Świat: Balera
Poziom: 20
Skille: 19/21
Poziom mag.: 21
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@
som
Cytuj:
kturzy
Cytuj:
polakuw
Cytuj:
itemuw
Nie ma to jak znajomość ortografii...

Jajco mi się zjarało

To se dzisiaj nie pogram...
Mar Cin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2005, 23:43   #37
Natka
Użytkownik forum

Data dołączenia: 19 08 2005
Lokacja: Dębica Rulezz ;]

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Gildia: White Team
Świat: RefugiA!
Poziom: 17
Poziom mag.: **
Natka ma numer GG 2043798
Problem

Ja w tej sprawie. Kiedyś, za starych dobrych czasów ;], miałam Windows XP Profesional (czy jakoś tak, nie pamietam jak sie to pisze ;p) i Tibia mi działała elegncko. Nadszedł czas formata. Po nim miałam (mam) Windows Home Edition. Szlag wszystko trafił. Dokładnie od tego momentu zaczął mi się resetować komp. Czasami moge grać trzy godziny i dłużej bez żadnego reseta, a czasami po 2 minutach - koniec. Próbowaliśmy na wszystkie sposoby, oprócz formata (nie potrafie sama sformatowć). Za niedługo ma przyjechać moja siostra i mi sformatować(ona zna te wszystkie kloski), mam nadzieje, że to coś pomoże. A teraz omijając trochę temat, pewnego dnia, gram w Tibie a tu reset. Dla mnie to już rutyna (od pół roku). Jż nie reaguje tak jak wcześniej wściekając się na wszystko i na wszystkich. Siedze spokojnie i czekam. Później. Chce włączyć Tibie. nagle szary ekran i wyskakuje mi jakaś "tabliczka" w języku 'informatycznym'. Ciul z tego rozumiem więc dałam 'OK'. Próbuje jeszcze raz. Znowu to samo. Włączam 'Mój komputer'. W liście dysków nie ma mojego dysku D na którym są wszystkie gry na tym kompie. Rano włączam komp. Tato go cofną, z tym że nia ma połowy gier. To nic, Tibia jest . Na następny dzińto samo, tyle że nie po formacie, ale przy zwyczajnym włączaniu kompa. Czy to jakiś virus czy coś? Ja przy tym kompie sfiksuje. Ma chyba wszystkie możliwe antyviry, jak nie więcej , a i tak łapie jakieś cholerne virusiątka <help-PK>. Za niedługo na stronie http://www.tibia.com/community/?subtopic=character , będzie mi pisało: "Killed by virus komputerowy and brak Tibii" . Help, zna na to ktoś sposób??
Natka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2005, 23:47   #38
Khan
Użytkownik Forum

Khan's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Brzydgoszcz, Fordograd

Świat: RL
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kamos
Niech jest przesmieszne, jak narazie nikomu nie przeszkadza, jedynie Tobie...
MI przeszkadza. To odbiera jakies 80% kliamtu tibii..

A szkoda.. jakos brazyliany, nie wstydzą sięswojego języka.
Khan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2005, 23:53   #39
-Maciek Mur-
Użytkownik Forum

-Maciek Mur-'s Avatar

Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: Daleko

-Maciek Mur- ma numer GG 3898985
Domyślny

a jak tam twoje umiejetnosci w walce mieczem? a moze popolujemy na smokach? zaprosz go do naszej imprezy(party)?
stary 19-08-2005, 23:53   #40
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khan
A szkoda.. jakos brazyliany, nie wstydzą sięswojego języka.
Tu raczej chodzi o to, ze ludzie zapozyczajac rozne wyrazy chcą być "trendy", albo nie znaja na tyle angielskiego (shame you!), zeby przetlumaczyc.
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania