Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-08-2005, 19:46   #41
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

O rwandzie, RPA czy innych tez nic nie wiedza... i co z tego?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-08-2005, 20:35   #42
Adrayen Spold
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
O rwandzie, RPA czy innych tez nic nie wiedza... i co z tego?
Niech zgadne... to z tego? Oszczedz sobie kompromitacji, sugeruje odpowiedziec na post gdzie udowodnilem, ze wladze w polsce byly komunistyczne, nie socjalistyczne.
Rwanda, RPA nie mają przełożenia na społeczno-gospodarcze przemiany w skali światowej. Poza tym, o rwandzie sie nie mowi, a o solidarnosci owszem.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-08-2005, 20:48   #43
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

@up
To, ze o czyms sie nie mowi znaczy, ze jest mniej wazne? Tam takze cierpia ludzie.
stary 28-08-2005, 20:57   #44
Adrayen Spold
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
@up
To, ze o czyms sie nie mowi znaczy, ze jest mniej wazne? Tam takze cierpia ludzie.

Czytaj dokładnie. Dlaczego nie wiedza? Bo sie mniej o tym mowi. Czy to znaczy ze to mniej wazne? Moze tak, moze nie. Nic takiego nie powiedzialem.

btw:
Precz z komuną. Nie socjalizmem.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-08-2005, 21:02   #45
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Co do mówienia, że za komuny było lepiej... Jasne. Założenia komunizmu były piękne. Ale co mnie to obchodzi, skoro wszystko padło na pysk i Polacy musieli żyć w bagnie? To jak z mordercami - co mi z tego, że był kochającym mężem i ojcem, skoro zaczął zabijać?

Co do koncertu Jarre'a... Należało się spodziewać, że to ON będzie wydarzeniem, a nie dwudziestopięciolecie powstania "Solidarności". Teraz w TV wszystko podaje się ludziom jak oranżadkę w proszku - uproszczone, żeby większość młodych mózgów nabijała oglądalność. Arrgh.
stary 28-08-2005, 21:10   #46
Galarion
Użytkownik Forum

Galarion's Avatar

Data dołączenia: 11 01 2005

Domyślny

Cytuj:
sugeruje odpowiedziec na post gdzie udowodnilem, ze wladze w polsce byly komunistyczne, nie socjalistyczne.
Ja tam mysle, ze w okreslaniu historii mozna tych pojec uzywac wymiennie, bo praktycznie nie wyszedl ani komunizm, ani socjalizm, byly tylko dazenia do nich, wiec nie ma co sie czepiac slowek, tylko pamietac o tamtych zdarzeniach(jesli patrzy sie na czysta ideologie, to wtedy jest roznica, ale imo zadna z nich nie miala zastosowania w Polsce).

Ogladalem tylko pierwsze 15 min. koncertu, bo taki rodzaj muzyki raczej mi nie odpowiada, ale to milo ze zagraniczny artysta wystapil u nas za darmo.

Podejrzewam, iz komunizm upadlby wczesniej, czy pozniej, a tym ze jednym z czynnikow wplywajacych na ten upadek byla Polska Solidarnosc, mozemy sie tylko cieszyc.

Ci co chca zapamietac tamte wydarzenia, zrobia to. Reszta albo wykuje na sparawdzian, albo to oleje. Uwazam, ze jesli kogos te sprawy nie interesuja, to nie ma co zmuszac, w koncu nie kazdy jest ciekawy swiata i musi to wiedziec.
stary 28-08-2005, 21:15   #47
Dwarf
Użytkownik Forum

Dwarf's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Brak (Rookgaard)
Wyślij wiadomość przez ICQ do Dwarf Dwarf ma numer GG 5701862 Dwarf ma login Tlenu Tlen sux!
Domyślny

Ja tam mialem widok z okna powiem tylko tyle ze koncert mi sie nie podobal bp rowniez nie przepadam za taka muzyka i nie widze w niej nic atrakcyjnego.
korzeni w głębi lód nie skuje,
z popiołów strzelą znów ogniska,
i mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
król tułacz wróci na stolicę..."

J.R.R Tolkien
Dwarf jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-08-2005, 21:21   #48
Boryna
Użytkownik Forum

Boryna's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: GDAŃSK

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Aldora
Poziom: 101
Skille: 20/25
Poziom mag.: 66
Domyślny

Zdecydowanie nie jestem fanem muzyki elektronicznej i trójczosci Jarra!!
Miałem jednak szczescie być na tym koncercie. Coprawda większość kawałków była dosyć blada jak na mój gust...mówiąc kolokwialnie były bez jaj. Mimo to kilka piosenek całkiem mi się podobało...jednak to wg mnie większa zasługa filharmonii i chóru UG. ( majstersztykiem była m.in. piosenka Kaczmarskiego).

Nie wsposób poninac samej oprawy! Lasery, fajerwerki no i tematy wyświetlane na tym telebimie za sceną ( czy co to tam było ;p ) związane ze stocznią w połączeniu z niektórymi fragmentami muzyki no i oczywiście z miesjcem....stocznia, dżwigi, pomnik poległych stoczniowców.... to wszytko sprawiało że chwilami naprawde czuło się wiatr historii.

a co do przesłania... co lepiej zapamięta jakis dzieciak?? ze przeczyta cos w książce czy gazecie czy jak pójdzie zabaczy takie widowisko?? A moze właśnie kilka osób po tym koncercie sięgneło do książek historycznych żeby zgłębic wiedze. Co nas nie zabije to nas wzmocni. Nie mam nic przeciwko.

======================================
Spider-bialystok i Belvedor..... rewolucja francuzka była ważniejsza dla świata niz nasz sierpień `80 ( z całym szacunkiem dla Solidarnosci)....
hehe wsumie gdyby nie ona to może byśmy pisali teraz po rusku

a jezeli ktoś niewie o niej nic to juz jego sprawa że jest idiotą.
a tak btw.. gram na Aldorze. Wczoraj dalem temat żeby ludzie poza polakami napisali to co wiedzą o Solidarnosci.... no niestety niedoczekałem się żadnej konkretnej odpowiedzi poza jakimiś pierdnięciami polaków

Ostatnio edytowany przez Boryna - 28-08-2005 o 21:24.
Boryna jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2005, 01:34   #49
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Boryna
======================================
Spider-bialystok i Belvedor..... rewolucja francuzka była ważniejsza dla świata niz nasz sierpień `80 ( z całym szacunkiem dla Solidarnosci)....
hehe wsumie gdyby nie ona to może byśmy pisali teraz po rusku
Smiem sie nie zgodzic. Uwazam, ze dla Francuzow ich rewolucja jest wazniejsza niz nasz sierpien `80. Ale dla nas, Polakow - chyba jednak sierpien. Uwazam, ze dla Europy Wschodniej wazniejsza powinna byc ogolnie akcja Soldiarnosci i ruchy w Polsce. Jest mozliwosc, ze bez Solidarnosci tez moglibysmy teraz mowic po rusku (nie wiadomo, jak historia potoczylaby sie).
stary 29-08-2005, 08:12   #50
Boryna
Użytkownik Forum

Boryna's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: GDAŃSK

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Aldora
Poziom: 101
Skille: 20/25
Poziom mag.: 66
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Smiem sie nie zgodzic. Uwazam, ze dla Francuzow ich rewolucja jest wazniejsza niz nasz sierpien `80. Ale dla nas, Polakow - chyba jednak sierpien. Uwazam, ze dla Europy Wschodniej wazniejsza powinna byc ogolnie akcja Soldiarnosci i ruchy w Polsce. Jest mozliwosc, ze bez Solidarnosci tez moglibysmy teraz mowic po rusku (nie wiadomo, jak historia potoczylaby sie).

częsciowo masz racje...można o tym niestety tylkjo gdybać. No ale mi nie chodzi o to co ważniejsze dla Francuzów czy Polaków. Rew. Fr niewątpliwie bardziej bezpoścernio wpłyneła na kształt Europy. A bez sieerpnia to raczej byśmy nie gadali po rusku tylko by dalej rządził nami Kreml
Boryna jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2005, 09:10   #51
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Adrayen Spold
Niech zgadne... to z tego? Oszczedz sobie kompromitacji, sugeruje odpowiedziec na post gdzie udowodnilem, ze wladze w polsce byly komunistyczne, nie socjalistyczne.
Rwanda, RPA nie mają przełożenia na społeczno-gospodarcze przemiany w skali światowej. Poza tym, o rwandzie sie nie mowi, a o solidarnosci owszem.
tekst o rwandzie nie byl do ciebie. Naucz sie czytac ok?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2005, 09:32   #52
Chopkers
Użytkownik Forum

Chopkers's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004
Lokacja: Zgorzelec

Stan: Na emeryturze
Chopkers ma numer GG 3987061
Domyślny

zeby sluchac Jarre'a to trza miec albo naprawde dobre sluchawki, albo zestaw ~7 glosniczkow bądz kino doowe...
bez porzadnego stereo ciezko sie go slucha :>
przed soba mam wlasnie jego plyte "Oxugen" na ktorej jest jego 6 kawalkow xD

sam koncert z poczatku byl troszq nudny... ale potem ten pierwszy elektroniczny instrument, i ta laserowa harfa sprawily ze to jest jeden z moich ulubionych koncertow.

tak samo nie wiem czy wiecie... ale jego stary dostal dwa oscary za muzyke filmowa :>
stary 29-08-2005, 09:39   #53
Sokochłap
Użytkownik Forum

Sokochłap's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Częstochowa

Profesja: Sorcerer
Sokochłap ma numer GG 3342901
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CzOpKeRs
zeby sluchac Jarre'a to trza miec albo naprawde dobre sluchawki, albo zestaw ~7 glosniczkow bądz kino doowe...
bez porzadnego stereo ciezko sie go slucha :>
przed soba mam wlasnie jego plyte "Oxygen" na ktorej jest jego 6 kawalkow xD
Ahh teraz rozumiem czemu tak mało osób go słucha

Ciekawostka :JMJ - EN ATTENDANT COUSTEAU z 1994 to "piosenka" w której przez 45 minut kapie woda (no i czasami jest jakiś klawisz zamiast kropli)

Sokochłap jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2005, 09:50   #54
Lord kasztanowiec
Użytkownik Forum

Lord kasztanowiec's Avatar

Data dołączenia: 05 09 2004
Lokacja: Praszka

Profesja: Elder Druid
Świat: Calmera
Lord kasztanowiec ma numer GG 7970255
Domyślny

ja tam bylem w stoczni i koncer "żar pan żura" byl fajny i fajnie grał putinowi na nerwach przez calutki koncercik :cool:
stary 29-08-2005, 10:22   #55
Mordor
Użytkownik Forum

Mordor's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2005
Lokacja: Warszawa

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Arcania
Poziom: 166
Skille: 102
Poziom mag.: 23
Domyślny

Też byłem w stoczni, za***isty koncert ;]
in dark road.
Mordor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2005, 12:34   #56
Adrayen Spold
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
tekst o rwandzie nie byl do ciebie. Naucz sie czytac ok?
Napisane na forum - moge skomentowac. Dla prywatnych rozmów proponuje uzyc gg albo wyslac prywatna wiadomość. Czytać umiem, najlepszym przykładem tego jest rozróżnianie wyrazu "komunistyczny" od "socjalistyczny".
  Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2005, 07:04   #57
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2005
Lokacja: Bełchatów/Reading
Wpisy bloga: 1

Imię: Eldryzif
Profesja: Rookstayer
Świat: Calmera
Poziom: 74
Domyślny

Nie rozumiem dlaczego ten koncert Jarre'a był sensacją. "Zagra w Stoczni gdańskiej" "bla bla bla". I to była o tym mowa przed 25-leciem powstania "Solidarności". A po tym koncercie? Wczoraj przez 2 godziny tylko wiadomości oglądałem. I o czym było? O powstaniu Solidarności.(Mało ale było) ŁWD; Panorama ; Wydarzenia; Fakty; Wiadomości...>.<. Tygodnik Angora uważa że ten Jarre jest po operacji plastycznej. OMGz
stary 30-08-2005, 14:38   #58
Slagolash
Użytkownik Forum

Slagolash's Avatar

Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kwidzyn

Świat: Saphira
Slagolash ma numer GG 3177912
Domyślny

Sam nie wiem co powiedziec o tym koncercie...wydaje mi się ze sama muzyka nie była odpowiednio dobrana do charakteru uroczystosci. Powinno to byc cos podnioslego, blablalbla, uroczystego, stosownego do takich obchodow. Jak dla mnie muzyka Jarre'a zwyczajnie tam nie pasowała :S Jeśli chodzi o stronę techniczną (lasery, swiatla, fajerwerki etc.), to pod tym względem widziałem jego lepsze koncerty, choć krytycy zachwycali się: "O, jakie to wspaniałe, to jego najlepszy koncert jesli chodzi o efekty".
Ogólnie mówiąc: spodziewałem się czegoś lepszego
Slagolash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-08-2005, 00:11   #59
Lord Of Knight's
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 07 2005

Domyślny Hmm

Koncert Jarre'a ja słyszałem i widziałem fajerwerki widziałem z balkonu
Lord Of Knight's jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-08-2005, 10:54   #60
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Kołobrzeg

Domyślny

Jarre dał nam lekcje patriotyzmu, powinniśmy być mu za to wdzięczni a nie jeszcze nażekać, że to utwory nie takie, za mało laserów, za dużo petard. Koncert był wyczesany i podczas jego trwania przez moje ciało przechodziły ciarki. Czułem się dumny z tego, że jestem Polakiem. Tak więc obdarzam pana Jarre'a wielkim szcunkiem.

A to, że telewizja za mało mówiła o sierpniu '80 to jest wielką nieprawdą. Wystarczyło tylko uważnie oglądać wiadomości, fakty, panorame itp. by o tym uslyszeć już przy końcówce lipca. Na początku sierpnjia już leciały programy dokumentalne. Za dużo siedzicie przed kompem, a potem piszecie głupoty. A pozatym skoro jesteście na necie to sami powinniście poszukać info o sierpniu '80, a nie wyżywać się na tv za to ,że za mało o tym mówią. Macie: http://www.solidarnosc.gov.pl/

Jeszcze co do tego, że Jarre nieznał sytuacji Polski w w tamtym okresie to wielka nieprawda, nagrał on przecież utwór dla papieża JP II i miał u niego audięcje, na której zapytał o sytuacje Polaków. A pozatym kto kroczył u boku Napoleona ?? Oni też wiedzą o Legionach Polskich.

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 31-08-2005 o 15:29.
Szpicel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania