Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy popierasz obecność polskich wojsk w Iraku?
Tak 21 25.61%
Nie 52 63.41%
Nie mam zdania na ten temat 9 10.98%
Głosujących: 82. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-09-2006, 15:32   #41
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
A tak btw. co sadzicie o tarczy antyrakietowej? Jak widzi wam sie rola bycia "zywa tarcza" USA [bo ta tarcza bedzie chronic nie terytorium Polski, a Stanow Zjednoczonych]? Mi osobiscie nie widzi sie umieranie za USA.
A ja jestem na tak. Jednak są pewne warunki postawione przez MON. Pierwszy: jeżeli tarcza ma stać na terenie Polski w bazach będą zatrudnieni Polacy. Drugi: Polacy będą mieli możliwość użycia tarczy. Trzeci: amerykanie dostarczą środki obrony bazy (domyślnie maja to być wyrzutnie rakiet patriot). Wiele państw posiada broń atomową, warto mieć coś co nas przed nią obroni. A biorąc pod uwagę, że jesteśmy już jedynym państwem branym pod uwagę, warto to wykorzystać.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-09-2006, 17:00   #42
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
A ja jestem na tak. Jednak są pewne warunki postawione przez MON. Pierwszy: jeżeli tarcza ma stać na terenie Polski w bazach będą zatrudnieni Polacy. Drugi: Polacy będą mieli możliwość użycia tarczy. Trzeci: amerykanie dostarczą środki obrony bazy (domyślnie maja to być wyrzutnie rakiet patriot). Wiele państw posiada broń atomową, warto mieć coś co nas przed nią obroni. A biorąc pod uwagę, że jesteśmy już jedynym państwem branym pod uwagę, warto to wykorzystać.
A przed czyimi 'atomowkami' mamy sie chronic? Po drugie to postawienie tej tarczy bardzo pogorszy juz i tak zle stosunki z Rosja. Po trzecie to istnienie tej tarczy zwiekszy ryzyko zamachow terrorystycznych w Polsce. I jak sami Amerykanie mowia ta tarcza bedzie chronic terytorium USA, a nie Polski.
stary 18-09-2006, 17:06   #43
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grue
Wcale duzo kasy nie przywiezli (20 000++ pln)
W Polskich realiach jest to jednak dość sporo kasy... ale biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo, to rzeczywiście zdecydowanie za mało.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
A tak btw. co sadzicie o tarczy antyrakietowej? Jak widzi wam sie rola bycia "zywa tarcza" USA [bo ta tarcza bedzie chronic nie terytorium Polski, a Stanow Zjednoczonych]? Mi osobiscie nie widzi sie umieranie za USA.
100% za, o ile rzeczywiście będziemy mieli możliwość jej użycia w celu obrony naszego kraju.

Szukałem na necie, ale nie mogę znaleźć ile wydajemy miesięcznie na tą wojnę. Jeśli ktoś ma o tym pojęcie mógłby napisać te informacje w tym topicu, albo przesłać mi je na priv
stary 18-09-2006, 17:59   #44
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
tak, popieram to ze Polska wyslala wojska do Iraku poniewaz taka interwencja dala nam wiele mozliwosci w polityce polsko-amerykanskiej co jest wielkim +
Czy ty naprawdę sądzisz, że rząd USA traktuje Polskę jako równorzędnego partnera? Nie rozśmieszaj mnie. To jest zwykłe robienie Kaczek~ w konia, co wyjdzie prędzej czy później. Już choćby historia (np druga wojna światowa) pokazuje, że Polska ma zawsze sojuszników na papierze, nigdy naprawdę.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 19:07   #45
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Po drugie to postawienie tej tarczy bardzo pogorszy juz i tak zle stosunki z Rosja.
Tak offem, to stosunki z Ruskami i tak się pogorszą, bo jesteśmy suwerenni - do UE wstąpiliśmy, a kilkadziesiąt lat temu nasi wschodni "przyjaciele" nas "wyzwolili" i zrobili sobie komunistyczną kolonię. Się ich wypieprzyło i teraz i tak stosunki nie będą pozytywne, zwłaszcza, że próbowaliśmy zdjąć jarzmo z karku Białorusi.

Jasne, to bardzo ostre i pewnie stereotypowe, ale ja po prostu uważam, że Rosjanie nas nie lubią, jako że nie mamy zamiaru n-ty raz paść na pysk przed majestatem orełka z sierpem i młotem.
stary 18-09-2006, 19:15   #46
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
A przed czyimi 'atomowkami' mamy sie chronic? Po drugie to postawienie tej tarczy bardzo pogorszy juz i tak zle stosunki z Rosja. Po trzecie to istnienie tej tarczy zwiekszy ryzyko zamachow terrorystycznych w Polsce. I jak sami Amerykanie mowia ta tarcza bedzie chronic terytorium USA, a nie Polski.
Odpowiedz na pytanie: Iran czy Chiny.

Po drugie: no to co, ze pogorszy? Byc moze, ale co w tym zlego? Relacje Rosji z USA tez nie sa dobre, ale mimo wszystko jakos sie dogaduja. Jezeli chodzi o moje bezpieczenstwo mam gdzies fakt, ze pogorsza sie stosunki z jakims panstwem. Wchodzac do Iraku nie mielismy takiego problemu, a stosunki z panstwami UE sie przeciez pogorszyly.

Po trzecie: bazy wchodzace w sklad "tarczy" to doskonaly sposob na zatrudnienie polskich specjalistow do pracy z najnowsza techologia o ktorej teraz moga snic.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 19:55   #47
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
Odpowiedz na pytanie: Iran czy Chiny.
A po kiego Chiny mialyby nas atakowac? Przeciez to oznaczaloby konflikt totalny, a mysle, ze Chiny wola spokojnie poczekac na zostanie najpotezniejszym mocarstwem swiata niz bawic sie w armagedon. Iran? A czy ten kraj ma wogole bron atomowa? Nie. Watpie czy Polska obchodzi ich bardziej niz nas Uganda.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Tak offem, to stosunki z Ruskami i tak się pogorszą, bo jesteśmy suwerenni - do UE wstąpiliśmy, a kilkadziesiąt lat temu nasi wschodni "przyjaciele" nas "wyzwolili" i zrobili sobie komunistyczną kolonię. Się ich wypieprzyło i teraz i tak stosunki nie będą pozytywne, zwłaszcza, że próbowaliśmy zdjąć jarzmo z karku Białorusi.
Typowe myslenie polaczka - oni sa be bo cos bylo kiedys. Czyli mamy nie lubic tez Niemiec i nie handlowac z nimi, bo kiedys na nas napadli? Mamy XXI wiek, caly swiat robi interesy z Rosja, a Polska zachowuje sie jak obrazona panienka. Czy nam sie podoba czy nie Rosja to ogromny potencjalny rynek zbytu na polskie produkty. Jesli Polacy dalej beda myslec stareotypami to dalej bedziemy biednym popychadlem "tych silniejszych".
stary 18-09-2006, 20:29   #48
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer Pokaż post
Nie dostalibyśmy wiz, a na dodatek stracilibyśmy na arenie politycznej.
Tak, a teraz to nie tracimy polskich żołnieży na arenie międzynarodowej...
Sorry, ale Kaczka jest po prostu naiwa i daje się robić, w konia! (:>) Jak tak dalej pujdzie to przez kolejne 4 albo i 8 czy 10 lat będziemy USA lizać 4 litery za nic....
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 20:36   #49
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Mamy XXI wiek, caly swiat robi interesy z Rosja, a Polska zachowuje sie jak obrazona panienka.
Jeśli ktoś tu zachowuje się jak "obrazona panienka", to raczej Rosja.

Cytuj:
A po kiego Chiny mialyby nas atakowac? Przeciez to oznaczaloby konflikt totalny, a mysle, ze Chiny wola spokojnie poczekac na zostanie najpotezniejszym mocarstwem swiata niz bawic sie w armagedon. Iran? A czy ten kraj ma wogole bron atomowa? Nie. Watpie czy Polska obchodzi ich bardziej niz nas Uganda.
Teraz Chiny nei zaatakują. Ale mogą zaatakować w przyszłości. Jeśli teraz nie zgodzimy się na powstanie tarczy w Polsce, taka okazja może się nie powtórzyć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Tak, a teraz to nie tracimy polskich żołnieży na arenie międzynarodowej...
Ale ja nie mówie o żołnieRZach (), tylko o sytuacji POLITYCZNEJ Polski na arenie międzynarodowej.
stary 18-09-2006, 21:00   #50
adisek12345
Użytkownik forum

Data dołączenia: 18 09 2006

Żarówka

Moim zdaniem POlska nie powinna jeździć do Iraku POnieważ najpierw trzeba poradzic sobie ze soba a potem pomyslec o innych!!
adisek12345 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 22:04   #51
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Mamy XXI wiek, caly swiat robi interesy z Rosja, a Polska zachowuje sie jak obrazona panienka.
Gdyby Polska zachowywałaby się jak obrażona panienka, to olałaby Ukrainę i Białoruś, liżąc dupę Rosjanom.
Co z tego, że cały świat robi interesy z Rosją, skoro ten kraj od początku swego istnienia robi nam koło dupy i od momentu dołączenia do UE Putin oraz spółka wykręcają nam różne numery (vide honory dla Jaruzelskiego czy gaz)
stary 18-09-2006, 22:34   #52
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Gdyby Polska zachowywałaby się jak obrażona panienka, to olałaby Ukrainę i Białoruś, liżąc dupę Rosjanom.
No rzeczywiscie pomoglismy Ukrainie. Znowu u wladzy jest Janukowycz, a polityka dalej bardziej wschodnia niz zachodnia.
Cytuj:
Co z tego, że cały świat robi interesy z Rosją, skoro ten kraj od początku swego istnienia robi nam koło dupy i od momentu dołączenia do UE Putin oraz spółka wykręcają nam różne numery (vide honory dla Jaruzelskiego czy gaz)
Co z tego? Moze to, ze polskim eksporterom przechodza kolo nosa duze pieniadze?
W historii mielismy tez duzo konfliktow z Niemcami, a ostatnio tez zdarzaja sie "rozne numery" (ostatnio np. Centrum Wypedzonych). W takim razie mamy sie odwrocic od sasiadow i udawac, ze tak scisly (wrecz chorobliwie) sojusz z USA daje nam jakies korzysci (np. offset za f16, ktorego nie widac)?
stary 18-09-2006, 22:39   #53
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ale ja nie mówie o żołnieRZach (), tylko o sytuacji POLITYCZNEJ Polski na arenie międzynarodowej.
A powiesz mi jaka jest teraz nasza sytuacja?
Usa nas lubi, bo wysyłamy naszych do iraku ale co my z tego mamy? F16? Zdezelowane z USA? Równie dobrze można było zakupić francuskie Mirage. Tarcze? Jeszcze jej nie ma, a nasi są od 4/5 lat. Nawet wiz nam nie znieśli! I On jeszcze oferuje wysyłanie kolejnych?! Kpina! To USA powinno się ubiegać abyśmy im pomogli i wysłali naszych a nie my wysyłamy by podlizać się USA!
stary 18-09-2006, 22:41   #54
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No rzeczywiscie pomoglismy Ukrainie. Znowu u wladzy jest Janukowycz, a polityka dalej bardziej wschodnia niz zachodnia.
Hej, Solidarność też rzeczywiście nam pomogła! Kaczyńscy są u władzy, mają post-komunistyczne idee, cenzurują wszystko wkoło i wciskają nam zakłamaną wizję kraju. Po cholerę nam więc był przewrót w latach osiemdziesiątych?

Dżizzz.

Cytuj:
Co z tego? Moze to, ze polskim eksporterom przechodza kolo nosa duze pieniadze?
Czyli mamy być włazidupami Rusków, którzy TEŻ nam nic nie dadzą?
stary 18-09-2006, 22:57   #55
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
A powiesz mi jaka jest teraz nasza sytuacja?
Nasza pozycja na międzynarodowej arenie politycznej nie jest zbyt mocna, za co możemy podziękować kaczuszkom, a także paru innym osobom.

Cytuj:
Usa nas lubi, bo wysyłamy naszych do iraku ale co my z tego mamy? F16? Zdezelowane z USA? Równie dobrze można było zakupić francuskie Mirage.
A skąd wiesz, że francuziki też nie zrobiły by nas w wała?

Cytuj:
Nawet wiz nam nie znieśli!
I gdy patrzę na sytuację w Polsce, wcale im się nie dziwię. Gdyby to zrobili, połowa ludności naszego kochanego kraju uciekłaby za ocean.
stary 18-09-2006, 22:59   #56
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Hej, Solidarność też rzeczywiście nam pomogła! Kaczyńscy są u władzy, mają post-komunistyczne idee, cenzurują wszystko wkoło i wciskają nam zakłamaną wizję kraju. Po cholerę nam więc był przewrót w latach osiemdziesiątych?

Dżizzz.
Na Ukrainie premierem zostal czlowiek, przez ktorego wybuchla "Pomaranczowa Rewolucja", ktory sfalszowal wyniki wyborow. Czy dla ciebie to jest to samo? Moze gdyby obecnym premierem byl Jaruzelski moznaby to porownac...
Cytuj:
Czyli mamy być włazidupami Rusków, którzy TEŻ nam nic nie dadzą?
Czy normalne, dobrosasiedzkie stosunki sa dla ciebie rownoznaczne z wlazidupstwem? Dzieki normalizacji stosunkow z Rosja Polacy mogliby zarobic na sprzedawaniu swoich produktow do Rosji, czemu nastawiasz sie na to, zeby ktos ci cos dal?

@down
panial :-p

Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 18-09-2006 o 23:22.
spider-bialystok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 23:21   #57
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
I to jest argument przeciwko temu, ze Jankesi nie 'potencjalnie' a 'oficjalnie' robia nas w wala ?

Cytuj:
Usa nas lubi, bo wysyłamy naszych do iraku ale co my z tego mamy?
Przypuscmy, ze mam psa, wk***wia mnie nieco jak mi caly czas merda ogonem, czasem go poglaskam, czasem poprostu nie kopne. To nie znaczy ze go lubie.

Poniali aluzju ?

Ostatnio edytowany przez Vil - 18-09-2006 o 23:27.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 23:45   #58
Straznik Monopolowego
Użytkownik Forum

Straznik Monopolowego's Avatar

Data dołączenia: 21 06 2005
Lokacja: Chelm

Domyślny

1.Jakbysmy wycofali wojska z iraku to bysmy stali sie juz calkowicie popychadlem na arenie miedzynarodowej
2.99% zolnierzy pojechalo do iraku za kasa a nie za jakimis ideami
3.Niemcy...oni sie nami tak bardzo przejmuja ze sobie na naszym terenie rurociag buduja bez naszej zgody
4.Ta tarcza jest nam potrzebna jezeli bedziemy mogli ja miec tez dla siebie bo w tych czasach to niewiadomo kto i za co nas zaatakuje
5.Polkom NIGDY nie zniosa tych wiz zrozumcie to
6.Mi sie nie podoba to lizanie dupy amerykanom

Ostatnio edytowany przez Straznik Monopolowego - 18-09-2006 o 23:47.
Straznik Monopolowego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 00:02   #59
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Straznik Monopolowego Pokaż post
1.Jakbysmy wycofali wojska z iraku to bysmy stali sie juz calkowicie popychadlem na arenie miedzynarodowej
vide Hiszpania, wszyscy na nich leja, a jakze ..

Cytuj:
4.Ta tarcza jest nam potrzebna jezeli bedziemy mogli ja miec tez dla siebie bo w tych czasach to niewiadomo kto i za co nas zaatakuje
Wiadomo ze nie zaatakuje nas Rosja. Wiadomo ze tarcza ma byc eksterytorialna poza kontrola naszych. Jesli chodzi o zagrozenie ze strony ekstremy islamskiej to tarcza raczej ja sprowokuje pokazujac jeszcze glebsze wlazidupstwo bushowi niz ochroni nas ( czyt. USA ) przed atakami.
stary 19-09-2006, 16:56   #60
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nasza pozycja na międzynarodowej arenie politycznej nie jest zbyt mocna, za co możemy podziękować kaczuszkom, a także paru innym osobom.

I gdy patrzę na sytuację w Polsce, wcale im się nie dziwię. Gdyby to zrobili, połowa ludności naszego kochanego kraju uciekłaby za ocean.
Oj, żeś się rozpisał o naszej pozycji "Jest kicha i tyle..." -.-''
Bo Francuzy nie są aż tak pazerni na robę, by atakować Irak...
Wiesz mi, był bym pierwszym który by od kaczorów spier...lał

Cytuj:
[...]
5.Polkom NIGDY nie zniosa tych wiz zrozumcie to
[...]
1) Dlaczego? Czy USA to jedyne państwo na tej arenie?
4) Tak czy siak, teraz jest paktów od mrówków i kto kogo by nie zatakował to by była III wś. Nie licząc bliskiego wschodu...
5) To skoro nie zniosą, to dlaczego nasi mają ginąć? Niech wracają a nie robią za frajerów! O!
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania