Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy podoba Ci sie Polska Szkola?
Tak! 10 7.41%
Nie! 55 40.74%
Moze byc. 55 40.74%
Mam to gdzies. Ide na piekarza 15 11.11%
Głosujących: 135. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-09-2006, 20:14   #21
Evil Maul
Użytkownik Forum

Evil Maul's Avatar

Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Peelelele Pokaż post
Wg. mnie pomysły "pana" Giertycha są conajmniej bez sensu.

-monitoring w szkołach;
(...)

Taaaa Translacja sux ! co do polskiej szkoły tesh sux

Ostatnio edytowany przez Raul - 19-09-2006 o 22:26.
Evil Maul jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-09-2006, 20:14   #22
Baradax
Użytkownik Forum

Baradax's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2005
Lokacja: Sztockholm

Baradax ma numer GG 10159461
Domyślny

A ja zaglosowalem na Tak!
Mieszkam w Szwecji, tutaj szkola to jest przedszkole w porownaniu z Polska szkola. Oceny ma sie od osmej klasy (odpowiednik drugiej Gimnazjum), i nie mozna, tak jak w polsce dostac oceny po prostu na lekcji, tylko dostajesz ocene za caly semestr.

Poziom nauki jest fatalny.
Ja w siodmej klasie (odpowiednik pierwszej Gimnazjum) mialem ''sprawdzian'' z czego to sa rzeczowniki, przymiotniki i czasowniki.
Dali mi 70 slow, i musialem zaznaczyc ktore to sa ktore. Fajnie, nie?

A Geografia?
Nadal uczymy sie na jakim kontynencie lezy ktory kraj.
W szwecji, zeby wiedziec gdzie leza Wlochy, trzeba miec niezle wyksztalcenie.
Coz, moze teraz juz sie to zmieni, ale poziom nadal jest bardzo, bardzo niski.

Szwedzki?
God. Szwedzkie dzieci biora dodatkowe lekcje ze Szwedzkiego!

Poziom jezyka tez moze jest niski, z powodu ze jest tutaj bardzo emigrancow z Turcji, Iraku, Kurdystanu i innych krajow trzeciego swiata (wiem, Kurdystan to nie kraj.).
I tutaj wchodzi problem, rodzice nie umieja jezyka, ucza sie byle jak (Pamietam gdy sie spytalem mamy mojego kolegi czy dzisiaj pojdzie do szkoly, dostalem odpowiedz ''Nie, on nie do szkoly dzisiaj'')a potem rozmawiaja po tym jezyku ze swoimi dziecmi, i dzieci od tego sie ucza.

Jedno z niewielu rzeczy ktora mi sie podoba w tych szkolach:
Mozliwosc wybrania jednego z trzech jezykow, Hiszpanski, Niemiecki i Francuzki.

Moglbym o tych roznicach pisac jeszcze dluuuuugo, ale nie mam czasu, ide ogladac mecz Juventusu

Pozdro.
Baradax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:15   #23
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

A ja nie narzekam. W szkole czuje sie dobrze, a ze czasami trzeba popracowac, a czasami kombinowac - takie jest zycie Kolejnym plusem jest to, ze ksztalci w wielu dziedzinach - dzieki temu nie ma, jak to bywa w USA, ze uczen pokazuje Francje tam, gdzie lezy Australia Nie przepadam za przedmiotami scislymi, ale wiem, ze pewne minimum musze umiec chocbym uwazal to za niewiadomo jak niepotrzebne.
Religia do sredniej - W czym problem? Ja nie chce chodzic na religie i nie chodze (aczkolwiek w Boga wierze), jezeli nie chcesz miec oceny z tego przedmiotu to nie chodzisz na te lekcje i po klopocie. Jesli nie uczeszczasz na te lekcje to logiczne, ze nie bedzie ci liczona do sredniej. A zwiekszenie liczby lekcji wf nie zmieni nic w polskim sporcie - tu trzeba zrobic cos, zeby wybor dyscyplin byl wiekszy, zeby nie ograniczac sie do gier zespolowych i lekkiej atletyki, a wiec potrzeba wiecej klubow sportowych o zroznicowanych kierunkach.

@Ripper
Zle liczysz. Rocznik 1990 zaczyna w tym roku szkole srednia, a czas na 16ste urodziny osob z tego rocznika jest do konca grudnia.

Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 19-09-2006 o 21:32.
spider-bialystok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:19   #24
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez vaviec
A kto ci kaze usuwac jezyk polski/matematyke? Lekcje te sa wazne, ale w XXI wieku DUZO wazniejszy jest angielski.
Może ciężko ci to sobie wyobrazić, ale niektórzy wiążą swoją przyszłość z Polską, a nie z ucieczką za granicę.
stary 19-09-2006, 20:26   #25
vaviec
Zbanowany

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: Gdynia

Stan: Na emeryturze
Imię: Edoc'Sil
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer Pokaż post
Może ciężko ci to sobie wyobrazić, ale niektórzy wiążą swoją przyszłość z Polską, a nie z ucieczką za granicę.
Jesli masz znajomosci to w Polsce mozesz sobie zostac, ale spojrzmy prawdzie w oczy- bez nich mamy male szanse na znalezenie porzadnej. No ale jest jeszcze przyslowie- 'Dla chcacego nic trudnego'. Szkoda, ze wiekszosc z nas jest taka 'niezbyt chcaca'.

@Znowu elf 2 posty pode mna: >
Lekcje patriotyzmu to jedeny nie glupi pomysl Giertycha, moze nie do konca dobry, ale cos wymyslil.

"Wiecie, tak sobie myślę, może te lekcje patriotyzmu, by się przydały"
Na pewno nie mi. Co masz na mysli mowiac "patriotyzm"? Nie wyjezdzanie z kraju? Dbam o symbole narodowe, jestem do niej przywiazany i ja kocham. I nawet jesli wyjade to bede ja godnie reprezentowal, dbal o jej dobre imie i nie bede sie wstydzil tego, ze jestem polakiem.

Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 20:44.
vaviec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:27   #26
Peelelele
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 09 2006

Strzałka

Cytuj:
Taaaa Translacja sux ! co do polskiej szkoły tesh sux
Tu nie chodzi o to, że translakcja jest sux.
Problem w tym, że raczej nikomu się to nie przyda (wyjątkiem jest to koło, które ciągle się zatacza, i które opisałem w moim poprzednim poście).

Cytuj:
Nawet jeśli wiążesz swoją przyszłość z Polską nadal bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na to jakie będziesz miał zarobki jest właśnie język obcy.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Peelelele - 19-09-2006 o 20:54.
Peelelele jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:32   #27
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Wiecie, tak sobie myślę, może te lekcje patriotyzmu, by się przydały, więcej ludzi zostawałoby w kraju i budowało naszą gospodarkę...
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:36   #28
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Trafność argumentów takich panów jak Peelelele i Kwaso jest porażająca...
Przede wszystkim należy zacząć od tego, że polski system oświaty i szkoła w ogóle jest taka jak polskie społeczeństwo - głupia, pełna patologii i nonsensu.
Pan giertych zdaje się idealnie wpisywać w tą tendencje. Dzisiaj mogliśmy sie dowiedzieć o jego pomyśle odnośnie "trudnej młodzieży", który to zdaje się podważać wszystkie osiągnięcia psychologii XX wieku. No tak, ale roman "pedagog z powołania" giertych wie lepiej. Mundurki szkolne, oprocz tego że sie nie podobają "bo tak!", mają mase innych wad. Niby będą by ochronić młodych przed dilerami. Oczywiście żaden współpracownik pana romana nie uświadomił go, że jest bardzo wielu (o ile nie większość) dilerów "szkolnych", takich którzy znają "swój teren", wiedza kto co i za ile... Po wprowadzeniu mundurkow spokój będzie miała dyrekcja, ochroniarze, nauczyciele i... dilerzy. Co więcej, romek zapomina o psychologicznym znaczeniu "własnego stroju" (ale czego się spodziewać po człowieku którego światopogląd zatrzymał się gdzieś w okolicach XIV wieku?). Własny strój jest jedną z pierwszych własnych decyzji dziecka, i pozbawiając je tego chcemy chyba uczynić z nich "armie identycznych", którzy najlepiej czują sie w grupie, ponieważ są nieprzystosowani do myślenia za siebie... coś jak młodzież wszechpolska. Elitarność... dupa nie elitarność. Najlepsze liceum w Warszawie pozwala uczniom na szeroko zakrojoną indywidualność i ekstrawagancje... i co z tego wynika? Jedna z najbardziej kreatywnych i wykształconych grup społecznych.
Nie wierze w uzdrowienie polskiej edukacji, jak i nie wierze w uzdrowienie polskiego narodu. Wstyd mi, że się tu urodziłem. Chce się dobrze uczyć, by wyjechać z tąd, i by nikt nie kojarzył mnie z polakami leżącymi na ulicach londynu w alkoholowej ekstazie. Dziękuje.

Ostatnio edytowany przez Dan the Automator - 19-09-2006 o 20:40.
Dan the Automator jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:40   #29
Angel of Death
Użytkownik Forum

Angel of Death's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin

Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
Domyślny

Pomysły Romana n/c :<

A pozatym
Ja osobiście nie rozumiem po cholere znajomość tej całej gramatyki języka polskiego. Rozumiem ortografia, interpunkcja, podstawy - co to czasownik, przymiotnik, zaimek, przyimek itd. ale po co mi wiedzieć o tej całej zawiłej reszcie. Chyba wystarczy żeby się umiało czytać, pisać i wysłowić... IMO jest to wogóle nie przydatna wiedza w przeciwieństwie do przedmiotów ścisłych np. możemy zostac naukowcami itp. ;P

Ostatnio edytowany przez Angel of Death - 19-09-2006 o 21:10.
Angel of Death jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 21:03   #30
Radarowiwi
Użytkownik Forum

Radarowiwi's Avatar

Data dołączenia: 14 07 2006

Radarowiwi ma numer GG 9413165
Domyślny moja uwaga

Uwielbiam polską szkołę i nie mam zamiaru uczyć się zagranicą. Nie jestem ani kujonem ani głąbem mam średnią 4.5 i jestem w 3 gimnazjum, aczkolwiek uważam że tego co nam wykładają nasi profesorowie nie potrafimy wykorzystać w praktyce To po Chol... nam tyle tej nauki ? Zamiast dodatkowych godzin lekcyjnych mogliby dąć dodatkowe zajęcia praktyczne. A technika powinna być taka jak około 25 lat temu. Nie uczono się o budowie technicznej urządzeń i tym podobnych głupotach. Klasa schodziła do piwnic szkoły gdzie nikomu nie przeszkadzali i praktykowano prace domowe. Chłopcy uczyli się zajęć domowych w stylu obsługiwania wiertarki lub podobnych jej rzeczy, posługiwania się dłutem dłutem, młotkiem, śrubokrętem. Wszystko poto żeby wiedzieć jak coś w domu naprawić, kiedy się zepsuje. Natomiast dziewczęta praktykowały cerowanie, szycie, gotowanie i inne czynności domowe. Rulez dla starej szkoły (Nie chciałem obrazić żadnej dziewczyny tym cerowaniem i innymi czynnościami, ale słyszałem że tak było )
Radarowiwi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 21:15   #31
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Na co wy narzekacie?
Powinniście się cieszyć z poziomu nauczania jaki oferuje wam państwo. Wolelibyście mieć pustke w głowie? I żeby z was się ludzie nabijali jak z inteligencji amerykanów? Oto przykład, który IMO niejeden amerykanin określiłby jako zgodny z prawdą... (choć to tylko stereotypy)

IMHO w szkołach panuje zdecydowanie za mały rygor. Co to jest, żeby dzieciaki biły nauczycieli, non-stop chodzili na blauki, a nawet palili ćmiki pod szkołą? Mundurki to ofc za dużo, bo to jak się ubierasz powinno zależeć od ciebie.

Jaki z tego morał? Taki, że zamiast uciekać ze szkoły "bo jest za trudna" powinniście przyłożyć się bardziej. Nawet największy kretyn da sobie w szkole rade, jeżeli będzie się odpowiednio starał. A jak się wam nie podoba to co za problem? Olewajcie sobie szkołę, potem zawodówkę, i skończycie tak jak inni na marginesie społecznym.

Co do pana Gier... ty... ch... 'a to jego 'genialne' pomysły są nie do wprowadzenia. Monitoring? ok, ale za co? to kosztuje kupe pieniędzy...
Wykreślanie przedmiotów? Tia, może wykreślmy Polski, i Angielski... po co to komu, nie? Niech wprowadzą Nowomowę, i tego się uczmy... no nie? A potem 2 minuty nienawiści do Iraku i Afganistanu... A na koniec wywiesimy plakaty, "Wielki Brat Giertych Patrzy"...
stary 19-09-2006, 21:26   #32
Peelelele
Użytkownik Forum

Strzałka

@Radarowiwi

No właśnie.
Chodzi o to żebyśmy w szkole uczyli tego co się nam naprawde przyda.
A nie jakiś pierdółek typu kreślenie durnych wykresów czy pisanie dyktand [chodzi o takie dyktanda, w których przeważają słowa nieużywane na codzień, a jeśli już to rzadko i raczej nie ma potrzeby, żeby je napisać.
Takim słowem jest np. słowo grzegrzółka (chyb tak sie piszę nawet niewiem), które dośc często pojawia się na dyktandach]

Ostatnio edytowany przez Peelelele - 19-09-2006 o 21:29.
stary 19-09-2006, 21:30   #33
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Up:
Czyli żebyśmy stali się narodem pełnym prymitywów, którzy umieją wymienić żarówkę i zacerować skarpety, ale nie mają zielonego pojęcia o matematyce/j.Polskim/czymkolwiek innym? Świetne podejście.
stary 19-09-2006, 21:40   #34
Peelelele
Użytkownik Forum

Domyślny

@Caer

Nie chodzi o to żebyśmy byli prymitywami.
Tylko wg. mnie w szkole uczą nas wielu nie potrzebnych rzeczy zamiast tak "zmarnowany" czas wykorzystać na bardziej "pożyteczne" i dla nas przydatne rzeczy.
stary 19-09-2006, 21:42   #35
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dobo Pokaż post
Nie wierze w uzdrowienie polskiej edukacji, jak i nie wierze w uzdrowienie polskiego narodu. Wstyd mi, że się tu urodziłem. Chce się dobrze uczyć, by wyjechać z tąd, i by nikt nie kojarzył mnie z polakami leżącymi na ulicach londynu w alkoholowej ekstazie. Dziękuje.
Skoro wstydzisz sie wlasnego pochodzenia to nie oczekuj szacunku za granica. Sam czujesz sie gorszy z racji narodowosci, wiec inni beda cie za takiego odbierac. Jedz, zmien obywatelstwo i przestan mowic po Polsku, a jesli juz to z akcentem obcokrajowca. Zal mi osob, ktore wstydza sie wlasnego pochodzenia, musisz miec z tego powodu powazne kompleksy.
stary 19-09-2006, 21:42   #36
vaviec
Zbanowany

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: Gdynia

Stan: Na emeryturze
Imię: Edoc'Sil
Domyślny

Cear@
Zawsze mozemy isc do szwaczki, zeby nam zaszyla to skarpetke i zrobic z siebie idiotow. Albo jeszcze lepiej. Mozemy isc do mamy albo taty.(majac juz 18+lat)
Wazne, ze bedziemy wiedzieli ze pisze sie gŻegŻÓłka.
Zna ktos numer do elektrowni bo nie moge zarowki wkrecic?=/

Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 21:44.
vaviec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 21:46   #37
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Skoro wstydzisz sie wlasnego pochodzenia to nie oczekuj szacunku za granica. Sam czujesz sie gorszy z racji narodowosci, wiec inni beda cie za takiego odbierac. Jedz, zmien obywatelstwo i przestan mowic po Polsku, a jesli juz to z akcentem obcokrajowca. Zal mi osob, ktore wstydza sie wlasnego pochodzenia, musisz miec z tego powodu powazne kompleksy.
Może to był z lekka skrót myślowy (a'la Macierewicz ;-) ). Wstydze się tego czym ten kraj stał się, jestem pod wrażeniem jego wielkich korzeni i szlachetnej tradycji.
Dan the Automator jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 21:56   #38
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez vaviec Pokaż post
Cear@
Zawsze mozemy isc do szwaczki, zeby nam zaszyla to skarpetke i zrobic z siebie idiotow. Albo jeszcze lepiej. Mozemy isc do mamy albo taty.(majac juz 18+lat)
Wazne, ze bedziemy wiedzieli ze pisze sie gŻegŻÓłka.
Zna ktos numer do elektrowni bo nie moge zarowki wkrecic?=/
Właśnie po to masz rodziców, żeby cie nauczyli cerowania, gotowania, reperowania czy wkrecania żarówek, naprawde chciałbyś uczyć sie takich pierdół w szkole?
stary 19-09-2006, 22:05   #39
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
IMHO w szkołach panuje zdecydowanie za mały rygor. Co to jest, żeby dzieciaki biły nauczycieli, non-stop chodzili na blauki, a nawet palili ćmiki pod szkołą?
kwestia wychowania -.- może jeszcze wprowadzmy kary cielesne jak to bylo kiedys ?
Cytuj:
Mundurki to ofc za dużo, bo to jak się ubierasz powinno zależeć od ciebie.
to co robisz teoretycznie tez powinno zalezec od ciebie, wiec co ci przeszkadza to ze ktos pali przed szkola, ucieka z lekcji ? uniemozliwia ci to zycie, funkcjonowanie, albo cos ?
Cytuj:
Nawet największy kretyn da sobie w szkole rade, jeżeli będzie się odpowiednio starał. A jak się wam nie podoba to co za problem? Olewajcie sobie szkołę, potem zawodówkę, i skończycie tak jak inni na marginesie społecznym.
najwiekszy kretyn nei zda do kolejnej klasy w gimnazjum... i to wlasnei tacy ida do zawodowek.
Cytuj:
Monitoring? ok, ale za co? to kosztuje kupe pieniędzy...
u mnie w szkole jest monitoring pomimo ze szkola nie ma pieniedzy, imo strata pieniedzy...
stary 19-09-2006, 22:16   #40
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Peelelele Pokaż post
@Caer

Nie chodzi o to żebyśmy byli prymitywami.
Tylko wg. mnie w szkole uczą nas wielu nie potrzebnych rzeczy zamiast tak "zmarnowany" czas wykorzystać na bardziej "pożyteczne" i dla nas przydatne rzeczy.
Ja się z tym zgadzam, lecz niestety, mimo iż nie lubie j.polskiego muszę się uczyć setek rzeczy, które mają bardzo nikłe szanse, okazać się kiedyś przydatne...
Dostosowałem swoje przedmioty, do profilu fizyczno-matematycznego, ale to nie zmienia faktu, że musze wiedzieć co to jest: eufonia, apokopa, paragram, polisyndeton, anadiploza, prosapodosis, symploke, poliptoton, anakolut, amfibologia, litota, synestezja, klimaks, czy reminiscencja... Mimo że nie mam zamiaru zostać poetą czy pisarzem. W przypadku każdego kraju, są tzw. podstawy, rzeczy które mimo wszystko musisz wiedzieć. W przypadku Polski, podstawy, są poprostu bardzo spore...

@Dobo
Czy te, "spite żule" na ulicach, to jedyna rzecz jaką się w tym kraju widzi? IMHO za bardzo koncentrujesz się na wadach kraju. Jasne, że jak chcesz uzyskać bardzo zaawansowane wykształcenie, w Polsce o to trudno, co jednak nie zmienia faktu, że nie jesteśmy najgorszym krajem, pod względem edukacji. Ba, jesteśmy nawet w pierwszej połowie (licząc cały świat).

@Tasior
Popieram, takich rzeczy jak najbardziej powinni nas uczyć rodzice/opiekunowie, a nie wszystko szkole zostawiać.

@morwi
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez morwi
kwestia wychowania -.- może jeszcze wprowadzmy kary cielesne jak to bylo kiedys ?
Bez skrajności...
Cytuj:
to co robisz teoretycznie tez powinno zalezec od ciebie, wiec co ci przeszkadza to ze ktos pali przed szkola, ucieka z lekcji ? uniemozliwia ci to zycie, funkcjonowanie, albo cos ?
Problem w tym, że dzieciaki po 12 lat, nie wiedzą o tym jaką krzywdę mogą sobie i swojej przyszłości wyrządzić...
Cytuj:
u mnie w szkole jest monitoring pomimo ze szkola nie ma pieniedzy, imo strata pieniedzy...
Zależy od szkoły. Jak chodzą do niej niewyżyte bachory, to lepiej wydać na kamerę, niż ciągle ściany odbydowywać... no nie?

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 19-09-2006 o 22:17.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania