|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Czy podoba Ci sie Polska Szkola? | |||
Tak! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 7.41% |
Nie! |
55 | 40.74% |
Moze byc. |
55 | 40.74% |
Mam to gdzies. Ide na piekarza ![]() |
15 | 11.11% |
Głosujących: 135. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
|
![]() Cytuj:
Taaaa Translacja sux ! co do polskiej szkoły tesh sux ![]()
"Real power can't be given it must be taken" Ostatnio edytowany przez Raul - 19-09-2006 o 22:26. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 06 2005
Lokacja: Sztockholm
![]() |
![]() A ja zaglosowalem na Tak!
Mieszkam w Szwecji, tutaj szkola to jest przedszkole w porownaniu z Polska szkola. Oceny ma sie od osmej klasy (odpowiednik drugiej Gimnazjum), i nie mozna, tak jak w polsce dostac oceny po prostu na lekcji, tylko dostajesz ocene za caly semestr. Poziom nauki jest fatalny. Ja w siodmej klasie (odpowiednik pierwszej Gimnazjum) mialem ''sprawdzian'' z czego to sa rzeczowniki, przymiotniki i czasowniki. Dali mi 70 slow, i musialem zaznaczyc ktore to sa ktore. Fajnie, nie? A Geografia? Nadal uczymy sie na jakim kontynencie lezy ktory kraj. W szwecji, zeby wiedziec gdzie leza Wlochy, trzeba miec niezle wyksztalcenie. Coz, moze teraz juz sie to zmieni, ale poziom nadal jest bardzo, bardzo niski. Szwedzki? God. Szwedzkie dzieci biora dodatkowe lekcje ze Szwedzkiego! Poziom jezyka tez moze jest niski, z powodu ze jest tutaj bardzo emigrancow z Turcji, Iraku, Kurdystanu i innych krajow trzeciego swiata (wiem, Kurdystan to nie kraj.). I tutaj wchodzi problem, rodzice nie umieja jezyka, ucza sie byle jak (Pamietam gdy sie spytalem mamy mojego kolegi czy dzisiaj pojdzie do szkoly, dostalem odpowiedz ''Nie, on nie do szkoly dzisiaj'')a potem rozmawiaja po tym jezyku ze swoimi dziecmi, i dzieci od tego sie ucza. Jedno z niewielu rzeczy ktora mi sie podoba w tych szkolach: Mozliwosc wybrania jednego z trzech jezykow, Hiszpanski, Niemiecki i Francuzki. Moglbym o tych roznicach pisac jeszcze dluuuuugo, ale nie mam czasu, ide ogladac mecz Juventusu ![]() Pozdro.
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() A ja nie narzekam. W szkole czuje sie dobrze, a ze czasami trzeba popracowac, a czasami kombinowac - takie jest zycie
![]() ![]() Religia do sredniej - W czym problem? Ja nie chce chodzic na religie i nie chodze (aczkolwiek w Boga wierze), jezeli nie chcesz miec oceny z tego przedmiotu to nie chodzisz na te lekcje i po klopocie. Jesli nie uczeszczasz na te lekcje to logiczne, ze nie bedzie ci liczona do sredniej. A zwiekszenie liczby lekcji wf nie zmieni nic w polskim sporcie - tu trzeba zrobic cos, zeby wybor dyscyplin byl wiekszy, zeby nie ograniczac sie do gier zespolowych i lekkiej atletyki, a wiec potrzeba wiecej klubow sportowych o zroznicowanych kierunkach. @Ripper Zle liczysz. Rocznik 1990 zaczyna w tym roku szkole srednia, a czas na 16ste urodziny osob z tego rocznika jest do konca grudnia.
![]() Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 19-09-2006 o 21:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
@Znowu elf 2 posty pode mna: > Lekcje patriotyzmu to jedeny nie glupi pomysl Giertycha, moze nie do konca dobry, ale cos wymyslil. "Wiecie, tak sobie myślę, może te lekcje patriotyzmu, by się przydały" Na pewno nie mi. Co masz na mysli mowiac "patriotyzm"? Nie wyjezdzanie z kraju? Dbam o symbole narodowe, jestem do niej przywiazany i ja kocham. I nawet jesli wyjade to bede ja godnie reprezentowal, dbal o jej dobre imie i nie bede sie wstydzil tego, ze jestem polakiem. Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 20:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 09 2006
|
![]() Cytuj:
Problem w tym, że raczej nikomu się to nie przyda (wyjątkiem jest to koło, które ciągle się zatacza, i które opisałem w moim poprzednim poście). Cytuj:
![]() Pozdrawiam. ![]() Ostatnio edytowany przez Peelelele - 19-09-2006 o 20:54. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Wiecie, tak sobie myślę, może te lekcje patriotyzmu, by się przydały, więcej ludzi zostawałoby w kraju i budowało naszą gospodarkę...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Trafność argumentów takich panów jak Peelelele i Kwaso jest porażająca...
Przede wszystkim należy zacząć od tego, że polski system oświaty i szkoła w ogóle jest taka jak polskie społeczeństwo - głupia, pełna patologii i nonsensu. Pan giertych zdaje się idealnie wpisywać w tą tendencje. Dzisiaj mogliśmy sie dowiedzieć o jego pomyśle odnośnie "trudnej młodzieży", który to zdaje się podważać wszystkie osiągnięcia psychologii XX wieku. No tak, ale roman "pedagog z powołania" giertych wie lepiej. Mundurki szkolne, oprocz tego że sie nie podobają "bo tak!", mają mase innych wad. Niby będą by ochronić młodych przed dilerami. Oczywiście żaden współpracownik pana romana nie uświadomił go, że jest bardzo wielu (o ile nie większość) dilerów "szkolnych", takich którzy znają "swój teren", wiedza kto co i za ile... Po wprowadzeniu mundurkow spokój będzie miała dyrekcja, ochroniarze, nauczyciele i... dilerzy. Co więcej, romek zapomina o psychologicznym znaczeniu "własnego stroju" (ale czego się spodziewać po człowieku którego światopogląd zatrzymał się gdzieś w okolicach XIV wieku?). Własny strój jest jedną z pierwszych własnych decyzji dziecka, i pozbawiając je tego chcemy chyba uczynić z nich "armie identycznych", którzy najlepiej czują sie w grupie, ponieważ są nieprzystosowani do myślenia za siebie... coś jak młodzież wszechpolska. Elitarność... dupa nie elitarność. Najlepsze liceum w Warszawie pozwala uczniom na szeroko zakrojoną indywidualność i ekstrawagancje... i co z tego wynika? Jedna z najbardziej kreatywnych i wykształconych grup społecznych. Nie wierze w uzdrowienie polskiej edukacji, jak i nie wierze w uzdrowienie polskiego narodu. Wstyd mi, że się tu urodziłem. Chce się dobrze uczyć, by wyjechać z tąd, i by nikt nie kojarzył mnie z polakami leżącymi na ulicach londynu w alkoholowej ekstazie. Dziękuje. Ostatnio edytowany przez Dan the Automator - 19-09-2006 o 20:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
|
![]() Pomysły Romana n/c :<
A pozatym Ja osobiście nie rozumiem po cholere znajomość tej całej gramatyki języka polskiego. Rozumiem ortografia, interpunkcja, podstawy - co to czasownik, przymiotnik, zaimek, przyimek itd. ale po co mi wiedzieć o tej całej zawiłej reszcie. Chyba wystarczy żeby się umiało czytać, pisać i wysłowić... IMO jest to wogóle nie przydatna wiedza w przeciwieństwie do przedmiotów ścisłych np. możemy zostac naukowcami itp. ;P
![]() Ostatnio edytowany przez Angel of Death - 19-09-2006 o 21:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 07 2006
![]() |
![]() Uwielbiam polską szkołę i nie mam zamiaru uczyć się zagranicą. Nie jestem ani kujonem ani głąbem mam średnią 4.5 i jestem w 3 gimnazjum, aczkolwiek uważam że tego co nam wykładają nasi profesorowie nie potrafimy wykorzystać w praktyce
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
|
![]() Na co wy narzekacie?
Powinniście się cieszyć z poziomu nauczania jaki oferuje wam państwo. Wolelibyście mieć pustke w głowie? I żeby z was się ludzie nabijali jak z inteligencji amerykanów? Oto przykład, który IMO niejeden amerykanin określiłby jako zgodny z prawdą... (choć to tylko stereotypy) ![]() IMHO w szkołach panuje zdecydowanie za mały rygor. Co to jest, żeby dzieciaki biły nauczycieli, non-stop chodzili na blauki, a nawet palili ćmiki pod szkołą? Mundurki to ofc za dużo, bo to jak się ubierasz powinno zależeć od ciebie. Jaki z tego morał? Taki, że zamiast uciekać ze szkoły "bo jest za trudna" powinniście przyłożyć się bardziej. Nawet największy kretyn da sobie w szkole rade, jeżeli będzie się odpowiednio starał. A jak się wam nie podoba to co za problem? Olewajcie sobie szkołę, potem zawodówkę, i skończycie tak jak inni na marginesie społecznym. Co do pana Gier... ty... ch... 'a to jego 'genialne' pomysły są nie do wprowadzenia. Monitoring? ok, ale za co? to kosztuje kupe pieniędzy... Wykreślanie przedmiotów? Tia, może wykreślmy Polski, i Angielski... po co to komu, nie? Niech wprowadzą Nowomowę, i tego się uczmy... no nie? A potem 2 minuty nienawiści do Iraku i Afganistanu... A na koniec wywiesimy plakaty, "Wielki Brat Giertych Patrzy"...
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Radarowiwi
No właśnie. Chodzi o to żebyśmy w szkole uczyli tego co się nam naprawde przyda. A nie jakiś pierdółek typu kreślenie durnych wykresów czy pisanie dyktand [chodzi o takie dyktanda, w których przeważają słowa nieużywane na codzień, a jeśli już to rzadko i raczej nie ma potrzeby, żeby je napisać. Takim słowem jest np. słowo grzegrzółka (chyb tak sie piszę nawet niewiem ![]() Ostatnio edytowany przez Peelelele - 19-09-2006 o 21:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() @Up:
Czyli żebyśmy stali się narodem pełnym prymitywów, którzy umieją wymienić żarówkę i zacerować skarpety, ale nie mają zielonego pojęcia o matematyce/j.Polskim/czymkolwiek innym? Świetne podejście.
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Caer
Nie chodzi o to żebyśmy byli prymitywami. Tylko wg. mnie w szkole uczą nas wielu nie potrzebnych rzeczy zamiast tak "zmarnowany" czas wykorzystać na bardziej "pożyteczne" i dla nas przydatne rzeczy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#36 |
Zbanowany
|
![]() Cear@
Zawsze mozemy isc do szwaczki, zeby nam zaszyla to skarpetke i zrobic z siebie idiotow. Albo jeszcze lepiej. Mozemy isc do mamy albo taty.(majac juz 18+lat) Wazne, ze bedziemy wiedzieli ze pisze sie gŻegŻÓłka. Zna ktos numer do elektrowni bo nie moge zarowki wkrecic?=/ Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 21:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#39 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#40 | ||||
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
|
![]() Cytuj:
Dostosowałem swoje przedmioty, do profilu fizyczno-matematycznego, ale to nie zmienia faktu, że musze wiedzieć co to jest: eufonia, apokopa, paragram, polisyndeton, anadiploza, prosapodosis, symploke, poliptoton, anakolut, amfibologia, litota, synestezja, klimaks, czy reminiscencja... Mimo że nie mam zamiaru zostać poetą czy pisarzem. W przypadku każdego kraju, są tzw. podstawy, rzeczy które mimo wszystko musisz wiedzieć. W przypadku Polski, podstawy, są poprostu bardzo spore... @Dobo Czy te, "spite żule" na ulicach, to jedyna rzecz jaką się w tym kraju widzi? IMHO za bardzo koncentrujesz się na wadach kraju. Jasne, że jak chcesz uzyskać bardzo zaawansowane wykształcenie, w Polsce o to trudno, co jednak nie zmienia faktu, że nie jesteśmy najgorszym krajem, pod względem edukacji. Ba, jesteśmy nawet w pierwszej połowie (licząc cały świat). @Tasior Popieram, takich rzeczy jak najbardziej powinni nas uczyć rodzice/opiekunowie, a nie wszystko szkole zostawiać. @morwi Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
![]()
Modzie! Wpisz się do księgi! Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 19-09-2006 o 22:17. |
||||
![]() |
![]() |