Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-11-2006, 17:47   #21
De'sH
Zbanowany

De'sH's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2004
Lokacja: Asa Bay

Imię: Myth'xas
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Sacrifice
Świat: Aldora
Poziom: 55
Skille: 90/70
Poziom mag.: 17
De'sH ma numer GG 8522761
Domyślny

najlepiej to by bylo jakby IWW nie bylo... nie odzyskalibysmy niepodleglosci i teraz siedzial bym sobie pisal tutaj: Ich habe pacc fur blablabla itd. byloby mnie stac na wszystko itd. : ] Tylko wspolczuje tym, ktorzy mieszkali by bardziej na wschod... chociaz... towarzyszu ljublju vodka! nu pagadi itd. tez zabawnie xD
De'sH jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-11-2006, 18:02   #22
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

@De'sH
Czyli w skrócie: Chciałbyś być Niemcem lub Ruskiem? Denny Twój żart. Szczególnie w taki dzień
@topic
Nie stać mnie, to nie kupuję. A nie, nie stać mnie to idę i ukradnę.

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 18:52   #23
MKM
Użytkownik Forum

MKM's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2005
Lokacja: Przemyśl

Domyślny

Ceny gier to jedna sprawa, a ceny programów graficznych to inna bajka. Gdybym miał kupić oryginalną płyte z programem Adobe Photoshop CS 2 Bundle, musiał bym zapłacić 1499zł co jest lekką przesadą. O innych programach typu 3D Studio MAX który kosztuje 3.5k $ nie wspomne. Gdyby nie piraty, musiał bym kożystać z innych programów, których funkcje sa nie zadowalające.
MKM jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 18:56   #24
De'sH
Zbanowany

De'sH's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2004
Lokacja: Asa Bay

Imię: Myth'xas
Gildia: Sacrifice
Świat: Aldora
Poziom: 55
Skille: 90/70
Poziom mag.: 17
De'sH ma numer GG 8522761
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys Pokaż post
@De'sH
Czyli w skrócie: Chciałbyś być Niemcem lub Ruskiem? Denny Twój żart. Szczególnie w taki dzień
nie... nie chcialbym byc niemcem, ani ruskiem tym bardziej... tylko chodzilo mi o to drogi kolego, ze zyjac w polsce nie mamy zbyt duzych mozliwosci rozwoju. jedno jest dobre, ze jesli wyjedziemy za granice i mamy papier magistra, to za granica maja wyjebane czy skonczylem elblaskie pwsz czy politechnike warszawska : ]
De'sH jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 19:15   #25
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Dobra gra kupiona za 150 zlotych wystarczy na tyle, ze cena rozlozy sie na kilka miesiecy, a dla kogo problemem jest wylozenie rat po 10-15 zl miesiecznie przez jakis czas ? Skoro ludzi stac na pacce to moga sobie rowniez kupic pojedyncze egzemplarze gier. Ja zakupilem za horrendalna wowczas cene 171 zlotych wysylkowo oryginalnego Starcrafta ( jeden z pierwszych na podkarpaciu ) i z plytki korzystam do dzisiaj.

Inna sprawa, ze nie kazda gra porwie na tyle zeby oplacalo sie na nia wylozyc 150 zeta.
stary 11-11-2006, 19:30   #26
Krzesław
Użytkownik Forum

Krzesław's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Berylia
Krzesław ma numer GG 5937171
Domyślny

U nas ceny gier w porównaniu z Europą zachodnią i jak są bardzo niskie (np. w Niemczech Nfs: Mw kosztuje €50). Tutaj za powyżej 100 zł można kupić już tylko topowe tytuły EA. Nie czytałem wszystkiego, ale podpisuje sie pod postami typu: "Nie stać cię oszcędzaj" i "Piractwu mówimy nie".
Krzesław jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 20:08   #27
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Heh, jak dla mnie to zrozumiale ze ceny sa takie, jakie sa. Nic dziwnego ze chca zarobic a wiedza ze chocby gra kosztowala 30 a nie 90 zlotych to piraci piracic beda tak czy siak. Zainteresowani pewnie zainwestuja w gierke ktora im sie podoba bez wzgledu na 50 zlotych w ta, czy w tamta. Jesli o mnie chodzi to kupuje oryginalne gry, ale tylko na prawde warte uwagi. Te ktore nie zasluzyly na zainwestowanie pieniedzy porzyczam od kumpli, rzadko zdarza mi sie sciagnac.
stary 11-11-2006, 20:15   #28
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Domyślny

Kórwa sami szpilający na orginałach tylko skąd was nagle się tylu >?<
to niesmaczny żart jak mniemam bo u nas w kraju na piratach gra około 90-99% ludzi
pewnie winde też macie orginalną(co ja gadam przecież jest linux=>)nikt z was nie używam p2p
do rzeczy:
Ceny gier są za duże,jednak co jakiś czas staram się kupić coś orginalnego (jedna gra na rok?)
ps.argument o kradzieży jest naprawdę fajny,porównywać ściągnięcie gry do kradzieży autaroox.Nawet cukierka czy lizaka nigdy nie ukradłem tymbardziej auta i nie zamierzam
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 20:28   #29
Irons
Użytkownik Forum

Irons's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Płock

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@up

Własnie, piractwo jest bardzo rozprzestrzenione, i dlatego producenci musza dać wieksza cene gier, bo inaczej by sie to im nie oplacalo...

Duża wiekszosc polskich graczy jedzie na piratach, i wchodza w zalozenie, ze ich policja nie sprawdzi. A kto wie? czy to wlasnie do ciebie nie zapukaja? ehh...
Irons jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 20:29   #30
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

@PiXik: a ja cię zaskocze, od paru ładnych lat nie kupiłem pirata.....

Co do ceny gier: Wiele zależy od dystrybutora. Jeśli zechce się postarać o tańsze koszta, e.g polonizację, itp to cena będzie niższa niż na zachodzie. Jak jeszcze się przyjżysz wersją wydawanych gier, to i 200zł nie jest złą stawką (e.g.: E.K Gothic III)
Producent musi kupę kasy wyłożyć programistom za opracowanie n.p. takiego Havoc'a dla HL itp... Gry nie tworzy się z niczego, sprzęd i umiejętności kosztują, a nikt nie chce byś stratny... Niestać ciebie? to zarób, może jak sam będziesz kiedyś robić jakiś program w szkole na infie, docenisz pracę i wysiłek programistów.... i nie będziesz stękać z (_!_) czemu to takie drogie....
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 20:48   #31
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny

Muszemmuszemmuszemmuszem? My się nie zrozumieliśmy... Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł? Założę się że wszystko ściągali byście z neta.Jeżeli kupujecie 2 gry rocznie,i to wam starczy.bo macie na nie godz. dziennie,to nie ma co piratować. Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 21:11   #32
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Ja kupuje gry dopiero jak stanieją/zestarzeją się i wiadomo czy "naprawdę" są warte swojej ceny (np. Doom 3 to dla mnie przereklamowany syf), a te droższe/nowsze, to od kolegi pożyczam "kopie zapasową" gry i robie też swoją, żeby "oryginalna kopia" się nie rysowała.
Więc zbytnio mi ceny nie przeszkadzają, szczególnie że nie gram na tyle długo/dobrze, by zbyt szybko skończyć gre.

Druga sprawa, to taka że mój komp pozwala na gry sprzed paru lat, a te są już w jakichś "klasykach" i kosztują niewiele więcej jak piraty.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 21:13   #33
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Tyle, że płyty chodzą po 20-50zł MAX... i płyty słuchasz, całość zajmie ci godzinę a granie w takiego n.p. Morrowinda zajmuje ~40godz... Widzisz tą różnice?...
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 21:15   #34
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Ale chodziło mi tym postem tylko o obalenie tezy "Za drogie,nie kupuj".

stary 11-11-2006, 21:26   #35
kamosblue
pr0-poster

kamosblue's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Imię: Stavan
Świat: Candia
kamosblue ma numer GG 4139914
Domyślny

Ja się tylko dziwie producentom, ze potrafia wypuscic na polski rynek gre wartą 150-200zl. Napewno zarobią kupe kasy.
stary 11-11-2006, 21:30   #36
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa Pokaż post
Muszemmuszemmuszemmuszem? My się nie zrozumieliśmy... Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł? Założę się że wszystko ściągali byście z neta.Jeżeli kupujecie 2 gry rocznie,i to wam starczy.bo macie na nie godz. dziennie,to nie ma co piratować. Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?
Kupuj uzywane, starsze gry, tansze gry. KTO CI KAZE KUPOWAC AKURAT TE ZA 150 ZLOTYCH???

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 21:36   #37
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
Kupuj uzywane, starsze gry, tansze gry. KTO CI KAZE KUPOWAC AKURAT TE ZA 150 ZLOTYCH???
No właśnie,napisałem iż będąc w empiku,spostrzegłem że gra mająca pół roku staniała o 10 zł (o ile staniała wogóle). I to mnie zbulwersowało.

stary 11-11-2006, 21:39   #38
kamosblue
pr0-poster

kamosblue's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Imię: Stavan
Świat: Candia
kamosblue ma numer GG 4139914
Domyślny

Na allegro nowe oryginały tańsze niż w Empiku.
stary 11-11-2006, 22:05   #39
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiXik Pokaż post
Kórwa sami szpilający na orginałach tylko skąd was nagle się tylu >?<
Z NORMALNYCH rodzin, które potrafią się poprawnie wysłowić.

Cytuj:
to niesmaczny żart jak mniemam bo u nas w kraju na piratach gra około 90-99% ludzi
Jeśli uważasz się za 90% społeczeństwa, to pozostaje mi tylko współczuć wielgaśnego ego.

Cytuj:
pewnie winde też macie orginalną(co ja gadam przecież jest linux=>)
Pecet ze sklepu, iMac ze sklepu, Winda ze sklepu, Tiger OS X ze sklepu. Bite me.

Cytuj:
nikt z was nie używam p2p
Nie, wolę blogi muzyczne.

Cytuj:
ps.argument o kradzieży jest naprawdę fajny,porównywać ściągnięcie gry do kradzieży autaroox.
A powiedz mi, czym to się różni? Okradasz właściciela, niezależnie od tego, czy kradniesz bułkę, czy samochód, samolot, płytę albo grę.
Tyle, że jak ktoś kradnie artykuły pierwszej potrzeby - czyli bułkę albo ubranie, to go mogę rozgrzeszyć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa
Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł?
Tyle samo, bo gry pewnie kosztowałyby po 400 zetów. Nie rozumiesz, że takie porównania są z kosmosu, bo są awykonalne?

Cytuj:
Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?
Żaden problem, od trzynastego roku życia kupuję oryginalne płyty i winyle, kolekcję mam sporą i co roku powiększa się o znacznie więcej niż twoje śmieszne 10 płyt.
Świetne porównanie, wybulenie 30-50 złotych za płytę do wybulenia 100-200 złotych na grę.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krzesław
U nas ceny gier w porównaniu z Europą zachodnią i jak są bardzo niskie (np. w Niemczech Nfs: Mw kosztuje €50).
Ale ludzie biadolą. Czemu?
W Polsce są relatywnie niskie zarobki w porównaniu do innych państw europejskich (i jułesej), na ich pieniądze te 50 euro to jest niewielki wydatek.

Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 11-11-2006 o 22:08.
Ghost Nieudany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-11-2006, 23:14   #40
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Domyślny

podobnie jak sondy i wypowiedzi ilu z nas nie używa cheatow w tibii ,tyle samo śmiechu.
Co do nielegalnych mp3. w techno jest o tyle dziwnie(?)że artyści sami umieszczają swoje kawałki w necie?i co za nie też mam płacić?
Ghost:woow normalni Polacy to Ci którzy nie mają piratów?fajnie;]może tylko ja mieszkam w takim mieście gdzie 99% społeczeństwa to piraci,może zapoznani ludzie z innych miast to też jakieś dziury na mapie z napisem piractwo?
z resztą widze,że jestem w mniejszości,fajnie by było gdyby naprawdę też piraci byli w mniejszości,ceny by pewnie spadły
ps.i nie pisz mi tu o poprawności pisania bo tylko takie V.I.P.Y mogą sobie żartować,ironizować?ew.przeklnąć raz za jakiś czas?
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania