Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-01-2007, 16:10   #41
sat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 09 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom mag.: 49
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Okrutny Pokaż post
Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu)
jak ja zaczynalem grac na tibii, to norma byly dle pod ven, gsy W ven... norma ylo tez po 5-6 gsow pod d-bridge i kolo wolf tower. po oc tez sobie smigaly ( dla ochrony drugiego wejscia do gh na oc

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Okrutny Pokaż post
Kiedys tez bylo pelno uh makerow etc. jadących na bocie, wiec rzeczywista liczba sorcow/drutow byla jeszcze menijsza
oj tak... soule bardzo zmiejszymy mozliwosci klepania uhow przez 3-4 uhmakerow...

Ostatnio edytowany przez sat - 14-01-2007 o 16:12.
sat jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-01-2007, 21:43   #42
Lovah
Użytkownik Forum

Lovah's Avatar

Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Nie wiem

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Rookstayer
Świat: Premia
Poziom: 33
Domyślny

Cytuj:
To pikuś, ja słyszałem o ludziach co we 3 ownerów na chara siedzieli na hydrach po 7 dni
W 3 ownerów to mozna siedziec przez miesiac ;p
stary 15-01-2007, 01:11   #43
Okrutny
Użytkownik Forum

Okrutny's Avatar

Data dołączenia: 06 08 2005
Lokacja: Gorzów Wielkopolski

Okrutny ma numer GG 2232732 Okrutny ma login Tlenu orbes@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
jak ja zaczynalem grac na tibii, to norma byly dle pod ven, gsy W ven... norma ylo tez po 5-6 gsow pod d-bridge i kolo wolf tower. po oc tez sobie smigaly ( dla ochrony drugiego wejscia do gh na oc

oj tak... soule bardzo zmiejszymy mozliwosci klepania uhow przez 3-4 uhmakerow...
Teraz też jadą na botach, tyle, że już nie 24h ;-) Ale po dodaniu run do sklepów ten interes padł zupełnie. Z drugiej strony po co komu teraz robienie sd tyle czasu, jak może kupić sobie w sklepie? Smutne jest to, że zamiast walczyć z cheatami blokując programy wpływające na gre, prostego protecta do któego by dodawać część kodu cheata tibii (poprostu ktoś kto tym by sie zajmował w cipsoft by sciagnal takie tibiablackice, skopiowal część kodu i dodał do blokowania przez tibie czyt. banowania konta w przyapdku wykrycia. Znam wiele gier gdzie to tak właśnie jest zrobione), robią to kosztem tych uczciwych, albo nawet dają w programie tibii light hacka. BTW. soule.. ustawiaja Tibia Auto na jakiejs malej zadko uczeszczanej jaskini z 2 rotami, i odnawiaja im sie soule tak czy siak. Jak nie, to moj blad, niestety nigdy nawet light hacka nie uzywalem .. i dobrze mi z tym.

Co do dawnego luringu, dobrze pamiętam, jak spotkałem witch-a tam gdzie nie powinien być, prawie padłem, zawołałem kolege. Ten w drodze do mnie padł od gs-a (lekko za mostem koło venore), a ja po 10 minutach wrocilem caly do miasta. Albo wierzylem, ze jak bede isc jak najbardziej na gorze, to mnie GS nie ubije (faktem bylo, ze gs kolo mostu najczesciej byl, ale co tam). W sumie to nigdy nei zginelem od lurowania, zawsze sie wymigiwalem, albo widzialem pojedyncze cialo "killed by giant spider" to juz tam nie lazłem. Raz beholdera nad swam trollami w venore spotkalem, zostalo mi 2hp, beho byl moze 1-2 kratke obok widzianego terenu ale mnie nie dopadl i sie wylogowałem jak tylko walka sie skonczyla.. na 2 godziny Teraz to zieff jest, ide na kaz, zbaijam, wracam, sprzedaje, ide, zabijam.. nie ma juz tego dreszczyku "wpadne do dziury bede okrazony przez guardy i jest po mnie" (kiedys jak stales na dziurze nie dalo sie ropnac, wiec czesto kolega ktory ze man szedl ginal (napisz r kiedy mam cie ropnac. Napisal r: wyciagam cialo ). Eh stare dobre czasy, teraz ledwo godzine wytrzymuje w tej grze :/ Nie ma mojej ekipy, bo ona tez nie wytrzymala to nuda :/

@Topic (zeby nie bylo) CipSoft powinien stanowczo ulepszyc pal/knight, szczegolnie tego drugiego, co wali z aksa (osobiscie gram pallem, ale widze jak knight ssie na codzien, bez skojarzen)
11:03 Ghart: no to najlepiej przebywac jak najdalej od lagow
11:04 Okrutny: wiesz z co to jest lag?
11:04 Ghart: no potwor pisali w poradniku ale jaki to nie wiem
Gram dla przyjemności - play 4fun. Tibia to tylko gra.
Okrutny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2007, 01:42   #44
niewazne123
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 12 2006
Lokacja: przed kompem

Profesja: Knight
Świat: Honera
Poziom: 16
Skille: 49/47
Poziom mag.: 3
Domyślny

Ja sam gram sorckiem teraz. Ale według mnie Cipy powinny zdecydowanie ulepszyć knighta który jest dużo gorszy od reszty profesji... Na Silnych potworach knight raczej sam nie poexpi... A nawet jeśli to bedzie miał duże waste. A sorc, druid czy pall... bez problemu mogą expić na silniejszych potworkach z +... Jak cipy nie ulepsza knighta to jego populacja zacznie wymierać To wszystko co mam do powiedzienia na ten temat.
niewazne123 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2007, 09:13   #45
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: Piasek

Profesja: Sorcerer
Gildia: Hola Candia
Świat: Candia
Poziom: 35
Poziom mag.: 36
Mjetas ma numer GG 6058857
Domyślny

Cytuj:
Bys sie zdziwil jak wielu graczy z czolowek serverow gralo nawet po 18-20h na dobe (nikoniecznie nawet shererzy, ale od po prostu tylko gral i spal).
Lovah też pisałeś o kimś co 2 dni siedzi... Ale mi chodzi o to, że na dłuższą skalę to jest niewykonalne (chyba, że wakacje).

Cytuj:
Aff i wg mnie w tamtych czasach huja różnicy było między facc druidami/sorcami bo i tak hmm od 27 bili. A druidzi stanowili taką sama partie co sorce...
Mój drogi w tamtych czasach to o ile pamiętam spory procent druidów to były 11 lvl (czasem wyższe) do robienia sobie uhów... Na prawdę mało kto grał druidem na poważnie, bieda była na deserta znaleźć.

Cytuj:
Jezu ja nie mówie tu o topach-.-.
I niedobrze. Gremlin ma racje, że bardziej wiarygodne są topy. Popatrz na to ile było wtedy runemakerów.
stary 23-01-2007, 20:14   #46
maszter321
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 09 2006

Stan: Na Emeryturze
Poziom: 115
Domyślny

@All
tak czytam te wszystkie posty i sobie mysle...czy wy nie rozumiecie ze po to cipsoft stworzyl 4 profesje zeby sie od siebie roznily...palek jest od klepania na dystans,knight wszystkiego* z broni, sorc od magii ofensywnej a druid od defensywnej

*to na czym expi knight,palek,sorc,druid to inna bajka a raczej to na czym oplaca im sie expic
maszter321 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-01-2007, 20:34   #47
karate:]
Użytkownik Forum

karate:]'s Avatar

Data dołączenia: 22 08 2006

Stan: Na emeryturze
Świat: Obsidia
Domyślny

@UP
Jasne..
Podział na druida i sorca polega na tym że jeden ma Ue i mort hura a drugi sio i mass heala.. W praktyce druid używa sio zamiast vity, a sorc od czasu do czasu mort hura. Wielka mi różnica o_O
stary 24-01-2007, 10:04   #48
goburu
Zbanowany

Data dołączenia: 14 12 2006
Lokacja: Liberty Bay

Świat: PvP
Poziom: 90
Skille: po co??
Poziom mag.: 56
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lovah
Z tego co wiem GM'owie pracuja za darmo
Rotfl'n'lol
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lovah
Od pierwszych trzech różdżek szybciej sie expi z WH, potem no w sumie masz racje, z tymże nie jest to prawie darmowy atak.
Kupa prawda, z pierwszej rozdzki na soldach + guardach sorcem mozna osiagac po 8-10k/h. Na rotach dla facc jest to niemozliwe, dla pacc rowniez trudne.

@maszter321
Knight jest od klepania slabych potworow, pal srednich, druid dobrych a sorc najlepszych.

@karate
Druid uzywa vity, a sorc expi z ue na 200+ z zyskiem. Roznica jest spora.
goburu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-01-2007, 13:19   #49
d4rqu
Zbanowany

Data dołączenia: 28 11 2006

Domyślny

Hmmm. Giant spider jest raczej dobrym potworem (dla knighta to nawet bardzo dobrym), a pal z bohami i haste to go może bić na niskim levelu.
d4rqu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-01-2007, 20:50   #50
karate:]
Użytkownik Forum

karate:]'s Avatar

Data dołączenia: 22 08 2006

Stan: Na emeryturze
Świat: Obsidia
Domyślny

Cytuj:
Druid uzywa vity, a sorc expi z ue na 200+ z zyskiem. Roznica jest spora.
Hmm chyba myslales o sio a napisałes vita, bo za jedna vite on siochnie sie 2 razy.
Niewielu raczej expi z ue, większośc dalej albo mortuje wrl, albo ostatnio przyszła moda na mort hur na poi dls
stary 24-01-2007, 21:19   #51
Ciufcia
Użytkownik Forum

Ciufcia's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2006
Lokacja: KrainaNibyNiby

Profesja: Rookstayer
Świat: Eternia
Skille: 26 fist
Strzałka

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez goburu
Kupa prawda, z pierwszej rozdzki na soldach + guardach sorcem mozna osiagac po 8-10k/h. Na rotach dla facc jest to niemozliwe, dla pacc rowniez trudne.

To mnie rozmieszyłeś. Z 1 różdżki takiego guarda bił byś chyba 5 lat.
Do tego dochodzi baaardzo duże prawdopodobieństwo, żę natkniemy się na 2 uciekając co przeważnie kończy się śmiercią dla 8-13 sorca.

Ostatnio edytowany przez Ciufcia - 24-01-2007 o 22:12.
Ciufcia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-01-2007, 23:46   #52
goburu
Zbanowany

Domyślny

@d4rqu
Giant Spider nie jest dobrym, a srednim potworem. Tylko knightem trudno go zabic. Reszta profesji bez problemu sobie z nim radzi od 50 lvla ponieważ gs nie posiada ataku dystansowego. Magiem od 100 lvla można na nich expić solo w zwarciu z visa bez manashielda.

@karate
Na wyższym poziomie druid leczy sie głównie exura granem (podobnie jak sorc), bo ma malo hp i expiąc na dobrych potworach nie ma sensu czekac na mocne combo zakończone śmiercią, więc ludzie leczą się od razu po zejściu na deep green lub początek żółtego. Z deep green zarówno gran jak i sio uleczą do maxa, a gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny. Sio uzywa sie tylko w naglych przypadkach, np. jesli nas potwory zjada do red hp.

Z UE expi wielu sorcow na 200+ bo nie dosc ze sie zwraca to exp jest 400+k/h czyli duzo wiekszy niz z mortów na wrl.

@Ciufcia
Rotfl, ja mialem na mysli expienie na soldach+guardach, a nie na samych guardach. 245/13=19 strzałów z wanda, a to trwa tylko 38 sekund. 13 hp to średnia porównywalna ze średnią 8 sorca ze skillami 15/16 z warhammerem na rotach (nawet nieco większa), a soldy+guardy dają lepszy loot niż roty i szybciej można zarobić na manaski na dalszy exp.

Ostatnio edytowany przez goburu - 24-01-2007 o 23:59.
stary 25-01-2007, 13:32   #53
d4rqu
Zbanowany

Data dołączenia: 28 11 2006

Domyślny

Weź się ode mnie odczep Gremlin. Ja teraz gram sobie knightem 42lv dla zabawy, ale kilka miesięcy miałem hlev ryca tylko pozbyłem się konta. Jak mówię grałem długo już wszystkimi profesjami poza palladynem.
d4rqu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-01-2007, 15:37   #54
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin
Na 50 lvl GS to spore ryzyko, na 60 wszyscy radza sobie tak samo, bija z dystansu z HMm albo boltow (HMM rycerza na 60 nie jest takie duzo znowu slabsze od przecietnego sorca na 60 lvl).
Jest slabsze srednio o 40 hp. To mało?
50 pal z 75 dista ma prawie zawsze combo 100+ z bolta i hmm. Knight nie posiada w ogole ataku dystansowego poza runami. (w tym przypadku hmm)
Cytuj:
Jaki to jest "wyzszy poziom" bo znam druidzow na 180-200 ktozy uzywaja sio bo prawie zawsze leczy do pelna a gran potrafi uleczyc za 400 ale potrafi nawet wejsc tylko za 100
Jak ktos sie leczy na deep green to mu nie robi roznicy czy uleczy się za 100 czy za 400. Gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny niz sio.
Cytuj:
Poczatek zoltego to dla mnie 1-4 granow, a tylko 1 sio.
Mówiąc wyższy lvl miałem na myśli 200+. Setny to dla mnie nie jest wysoki, bardzo wielu ludzi go ma.
Cytuj:
Jest roznica pomiedzy expi a raz sobie poszli postrzelac troche, ja kiedys bylem z Bebilonem na behemotach jak sobie je bil z exori, co z tego ze mial prawie 400k na godzine jak poszlo mu 250k we fluidach na niecale 2h expienia.
Tyle ze sorcem na demonach z ue sie zwraca czyli mozna siedziec w nieskonczonosc bez waste.
Cytuj:
W najlepszym przypadku 3 guardy na 2 minuty a prawdopodobnie troche mniej niz 1 na minute (nie mozesz znowu sie ganiac na ciezkim spawnie bijac 40 sekund 1 guarda) tak wiec tempo expienia ~10k/h - na larwach mozna lepiej i calkowicie bezpiecznie, tak samo na rotach.
Mozna na rotach i larvach ale dla pacc, na rotach dla facc jest to niemozliwe bo w takim venore siedzą przewaznie 3+ osoby jednoczesnie.
stary 25-01-2007, 17:30   #55
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez goburu Pokaż post

Jak ktos sie leczy na deep green to mu nie robi roznicy czy uleczy się za 100 czy za 400. Gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny niz sio. Mówiąc wyższy lvl miałem na myśli 200+.
Pokaz mi druida z levelem 200+ ktory bedzie oszczedzal 1/3 mana fluida i podejmowal ryzyko nieluczenia sie do pelna.
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-01-2007, 17:54   #56
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
Pokaz mi druida z levelem 200+ ktory bedzie oszczedzal 1/3 mana fluida i podejmowal ryzyko nieluczenia sie do pelna.
Pokaż mi 200+ druida ktory bedzie sie leczyl za 70 many skoro z takim samym skutkiem moze sie uleczyc za 40... Przypominam ze drut podczas expienia na dobrych potworach leczy sie juz pod koniec greena wiec gran i sio daja tyle samo hp, obydwa lecza do maxa. Gran zawsze zabiera mniej many.
stary 25-01-2007, 18:24   #57
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez goburu Pokaż post
Tyle ze sorcem na demonach z ue sie zwraca czyli mozna siedziec w nieskonczonosc bez waste.
ARGH, demony to loteria, nie zawsze sie zwraca, skad w ogole ten pomysl ? pozatym loota z demonow trzeba jeszcze sprzedac, a czasem to zajmuje pare dni ;s

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-01-2007, 19:20   #58
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sozemego Pokaż post
ARGH, demony to loteria, nie zawsze sie zwraca, skad w ogole ten pomysl ? pozatym loota z demonow trzeba jeszcze sprzedac, a czasem to zajmuje pare dni ;s
W innym temacie goburu napisal ze u niego mpa kosztuje 1500k, wiec sie nie dziwie ze mu sie zwraca. jeszcze pewnie mms/gl kosztuja 1/3 tego to faktycznie mozna zarobic. a demon shield pewnie ze 200k chodzi. A skoro sa takie wysokie ceny to kupujacych jest tyle ze sami przyjda do demon hella i przyniosa sd jak cos lootniesz wiec mozna polowac 24/7 bo ciagle bedizesz cos lootwal i dostawal nowe sd

//oczywiscie jest to wielka ironia z mojej strony niemajaca racji w tibi.
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-01-2007, 22:48   #59
goburu
Zbanowany

Domyślny

Na moim serwerze:
mpa - 1000-1500k (ja sprzedaje po 1500)
gl - 200k
mms - 200k
gs - 30k
demonka - 60k
stary 25-01-2007, 22:53   #60
Marciniek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 11 2005

Imię: Marciniek
Gildia: Invisibles
Świat: Guardia
Poziom: 108
Skille: 100/99
Poziom mag.: 8
Domyślny

A nazwy serwera nie podasz pewnie dlatego, że nie znajdziemy tam nikogo odpowiadającego Twoim opisom dot. Twojej postaci...

BTW... zróżnicowanie cen jest komiczne, że nie powiem niemożliwe.

Ostatnio edytowany przez Marciniek - 25-01-2007 o 22:55.
Marciniek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania