Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 01-11-2006, 20:30   #61
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Cytuj:
a do tych ktorzy uwazaja ze chrzescijanie piora mozgi...

jakbyscie sie urodzili malym bambusem to byscie wierzyli w jakiegos bororo
skoro urodziliscie sie w polsce to wierzycie w j.c.
No ameryki nie odkryłeś. Nie wiem co mi tym chciałeś przekazać.

Cytuj:
Też chodzę do kościoła bardzo żadko, ale to nie znaczy, że w Boga nie wieżę (tak samo jak od lat nie chodzę do spowiedzi - spowiadam się Bogu, nie księżom).
Słyszałeś o 'rz'?.

Cytuj:
A miej sobie poglądy jakie chcesz, zwisa mi to. Czyżby ateizm był ostatnio trendy? (pytanie ogólne)
To, że krytykowałem chrześcijaństwo nie znaczy, że jestem ateistą. Nie wiem czemu dla wielu jest to jednoznaczne.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-11-2006, 20:34   #62
djkuter
Użytkownik Forum

djkuter's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
Wyślij wiadomość przez ICQ do djkuter djkuter ma numer GG 3596971 djkuter ma login Tlenu laik6@tlen.pl Adres Jabbera do djkuter Send a message via Skype™ to djkuter
Domyślny

SJ - Dzień dobry jesteśmy świadkami...
I - A ja jestem świadkiem w procesie karnym... <close the door>

I - A ja jestem katolikiem. Do widzenia... <close the door>

I - Mam inne sprawy na głowie... <close the door>
stary 01-11-2006, 20:37   #63
dreggi
Użytkownik Forum

dreggi's Avatar

Data dołączenia: 03 05 2006
Lokacja: Polska

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Obsidia
Poziom: 29
Skille: 72/55
Poziom mag.: 10
Domyślny

wielkie dzieki!!!!!1
dawno sie tak nie usmiałem i humor powrócił
stary 01-11-2006, 20:41   #64
Drake@ok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 03 2005

Domyślny

fajne to 8D
Drake@ok jest offline  
stary 01-11-2006, 20:44   #65
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rattus Pokaż post
Wszyscy żjemy w jednej wielkiej dyktaturze. Jest nią kościół! Nie widzicie tego!? Dzieci chrzczone są kiedy jeszcze nie wiedzą co się dzieje. Kościół ma nad nami władzę! Wszstko to ma na celu zdobycie władzy! (Pewnie myślicie, że jestem, niewieżący. Nie macie racji) Religia oddziałuje na nas psychicznie, duchowo a pewni ludzie czerpią z tego korzyści! Jechowcy działają na takiej samej zasadzie tyle, że katolicy nie chodzą od domu do domu bo i tak maja nas w garści. Gdyby katolicy byli mniejszością też byliby zapewne nachalni jak ŚJ!
kupa jakich mało,nikt w kościele nie trzyma Ciebie na siłe,po skończeniu 18lat idź i się wypisz,druga strona medalu jest taka,że wielcy Ateiści wtedy mówią ale po co?przecież tylko na papierku jestem?co powie mama?jak się pokaże Babci?
ŚJ zbudowali niedaleko mnie(jakieś 2km)dom w którym się spotykają,cóż dzownek szybko odmontowali;d znałem paru Śj ale oni nie chodzil po ludziach
PiXik jest offline  
stary 01-11-2006, 22:36   #66
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Tak, uwazam sie za chrzescijanina Wierze w Boga, w zmartwychwstanie Chrystusa i uznaje 10 przykazan. Do kosciola nie chodze....
Uznajesz dekalog? To czemu nie chodzisz do kosciola? ;p

No tak macie racje akurat nom SUPERE NAWET JA SIE DZIWIE.
Tak dajmy rocznemu dziecku do wybrania wiary tak tak.. Albo nie. Niech decyduje sam o swoim zyciu? Albo jeszcze lepiej niech sam na wlasna reke pracuje? Z tych wypowiedzi wynika to ^ wlsanie.
Do 18 r. zycia dziecko nie jest rozwiniete umyslowo i musi poczekac..

Co do S.J.
POwiem krotko: Sa chrzescijanami w rzymie. end
Zarty:

SJ: Dzien dobry jestem swiadkiem Jehowym. Chce pan zmienic wiare?
Ja: Dzien dobry! A za ile? <close>

SJ: Chce pan zmienic...
Ja: Okna? o dziekuje, ale pan mi chyba nie pomoze <close>

Sj: jestem swiadkiem Jehownym.
Ja: A ja zabilem juz paru...
SJ: oo <close>

(roznosi ulotki)
SJ: Prosze wezmie niech pan ulotke
Ja: Dziekuje za papier wtrny

@down
o lolololol...
"3. Pamiętaj abyś dzień święty święcił"
To tyczy sie tez Mszy ... -.-
Az mie zabolalo kiey to uslyszalem... (powrot do podst.?)
I co z tego, ze troche zartow podam? Jak kazdego czlowieka to spotyka to jest poprostu normalne.(zarty to nie jest jeszcze faszyzm?)

Ostatnio edytowany przez janek@ - 02-11-2006 o 18:57.
janek@ jest offline  
stary 01-11-2006, 22:44   #67
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Uznajesz dekalog? To czemu nie chodzisz do kosciola? ;p
Nie ma to ze sobą żadnego powiązania
Cytuj:
Co do S.J.
POwiem krotko: Sa chrzescijanami w rzymie. end
Chrześcijanie nie chodzili po domach i wciskali textów, że ich religia jest fałszywa.
Żart żałosne
Ogólnie wsyzstkie texty do ŚJ są żałosne
każdy idiota może udawać nie wiadomo kogo i próbować pogonić takich
A okażcie się mądrzy gdzie indziej i porozmawiajcie z nimi i ich przegadajcie
Wtedy będziecie mogli cokolwiek pisać.
Choć chwalić się nie ma czym w gruncie rzeczy
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 01-11-2006, 23:11   #68
Vekegi
Użytkownik Forum

Vekegi's Avatar

Data dołączenia: 31 12 2004
Lokacja: Bełchatów/"...W państwie pełnym nienawiści..."

Świat: Kyra
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Tak, uwazam sie za chrzescijanina Wierze w Boga, w zmartwychwstanie Chrystusa i uznaje 10 przykazan. Do kosciola nie chodze, nie podoba mi sie to co wymysla kler i to jak interpretuje PS na wlasne potrzeby.
Ateista to osoba, ktora nie wierzy w istnienie Boga, ani zadnej wyzszej sily sprawczej.
Wiara, polega też na uczęszczaniu w obrzędach Eucharysti

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
Nie ma to ze sobą żadnego powiązania
3. Pamiętaj, aby dzień święty święcić
One odbite w źrenicach, a świat upadły w mitach
Zamiast powstać w krytykach czynów,
kreuje co dnia lepszych skurwysynów
Od siebie minimum by z dumą się nie rozstać 2005
Realia Made in Polska
Vekegi jest offline  
stary 02-11-2006, 00:04   #69
Rattus
Użytkownik Forum

Rattus's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Ja Szczur
Świat: Honera
Rattus ma numer GG 9968315 Send a message via Skype™ to Rattus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiXik Pokaż post
kupa jakich mało,nikt w kościele nie trzyma Ciebie na siłe,po skończeniu 18lat idź i się wypisz,druga strona medalu jest taka,że wielcy Ateiści wtedy mówią ale po co?przecież tylko na papierku jestem?co powie mama?jak się pokaże Babci?
ŚJ zbudowali niedaleko mnie(jakieś 2km)dom w którym się spotykają,cóż dzownek szybko odmontowali;d znałem paru Śj ale oni nie chodzil po ludziach
Ehhh.... może i masz rację... Sorry ale jestem dzisiaj w tak paskudnym humorze, że sam nie wiem co piszę...

A jak nie chcesz słuchać jehowców to po prostu zamykasz drzwi prze nosem... i tyle.
stary 02-11-2006, 05:28   #70
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vekegi Pokaż post
A miej sobie poglądy jakie chcesz, zwisa mi to.
Czyżby ateizm był ostatnio trendy? (pytanie ogólne)
to po co w ogóle zaczynasz dyskusje ? zresztą gdzie napisałem że jest ateistą ?

Cytuj:
A okażcie się mądrzy gdzie indziej i porozmawiajcie z nimi i ich przegadajcie
przegadać na jaki temat ? tak się składa że ŚJ znają Pismo Święte lepiej niż nie jeden katolik....
stary 02-11-2006, 06:23   #71
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wiara, polega też na uczęszczaniu w obrzędach Eucharysti
A kto ci dziecko takiego kitu nawciskał?

Cytuj:
3. Pamiętaj, aby dzień święty święcić
I to nadal zupełnie nie ma powiązania z kościołem.
Choć możesz tego nie rozumieć ;p
Cytuj:
Nie zeby kosciol Katolicki NIGDY nie przerabial pisma swietego
Ależ skąąąądżeee.
Także niczego nie zabraniał co im nie pasowało - takiej ew. św. Tomasza na przykład....
Cytuj:
A jednym z obowiazkowych przedmiotow w seminarium jest jak skutecznie zbierac na tace (serio)
w00t?
Cytuj:
1. Poczytaj sobie upomnienie.

Cytuj:
2. W Afryce prawie ze pol na pol sa chrzescijanie i muzulmanie z bardzo skrajnymi elementami starych wiar plemiennych.
Nie jestem pewny, ale chyba troche przesadzasz.
Choć... Ucywilizowana północ i południe, oraz wojny na środku.
Może być, choć IMHO max 40%
Cytuj:
Odnosnie smiesznego zbywania sie ludzi ludzi to ten fragment widzialem kiedys w 20 punktach po ktorych poznac ze jestes samotny ktorys tam z kolei (niestety nie pamietam calosci i nie moge tego znales nigdzie):
SJ nalegaja ze musza juz isc w trakcie rozmowy z toba
poszukam później
Cytuj:
przegadać na jaki temat ? tak się składa że ŚJ znają Pismo Święte lepiej niż nie jeden katolik....
Nie samym pismem świętym trzeba się posługiwać.
Zdrowy rozsądek, umiejętność szybkiego sklecania sensownych argumentów, pewna wiedza religijna (niekoniecznie katolicyzmu - a to co inne wiary nie istnieją?) i to nie ejst wielkie halo

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 02-11-2006, 07:28   #72
adrianeczeqq
Użytkownik Forum

adrianeczeqq's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2006
Lokacja: Przeworsk

Stan: Na Emeryturze
Świat: Pacera
Poziom: 132
Domyślny

Wg mnie śwadków jehowy nie wypada obrażać jednak przy spotkaniu z nimi warto powiedzieć że jesteśmy katolikami i wskazać drogę do kościoła mówiąc "jeszcze masz szansę się nawrócić", ponieważ "kto za zło odpłaca dobrem działa jak katolik". Jehowy to też ludzie.
adrianeczeqq jest offline  
stary 02-11-2006, 16:59   #73
9-NINE
Użytkownik Forum

9-NINE's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau

9-NINE ma numer GG 3344964
Domyślny

adrianeczeqq, nareszcie ktoś normalny tzn. prawdziwy chrześcijanin.Tak to cały czas jacyś quasi-ateiści,niby katolicy,obrońcy moralności religijnej i inni obrońcy swojej racji że "nikogo nie obrażają".Wszyscy albo atakują katolicyzm i religię jako taką(większość chodzi do kościoła i chrzszczona ale udaje że są ateistami),albo stają w jej obronie(dla samego faktu żeby mieć inne zdanie, do kościoła chodzą żeby nie być "odmieńcami").Od urodzenia nie byłem ani razu u spowiedzi,nie byłem też nigdy na niedzielnej mszy,nie jestem chrzszczony,nie chodzę na religię w szkole i to bynajmniej nie dlatego że jestem w rodzinie ateistów.
Mimo że mieszkam na wsi,podpory katolicyzmu w polsce niemam z tego powodu nieprzyjemności,wszyscy z mojej byłej klasy zgodnie twierdzili że gdyby nie to że każe im rodzina,niechodzili by do kościoła.
Wiem że ze stwierdzenia adrianeczqqa wynika że ŚJ to "zło" ale przypomniał za pomocą cytatu podstawową wartość chrześcijaństwa,wybaczanie.
Zachowuję się jak katolik ale nie dlatego że ktoś mi to wpajał do głowy od maleńkości, uważam że to jest poprostu normalne, niektórzy nawet z wpajaną im miłością do innych nie potrafią zachować się po ludzku.
Możecie na mnie powiedzieć-Je###y katolik, nie obrażę się bo nim nie jestem.
Pie######y żyd? Jak wyżej.
Sku#####n ateista? Nie obrażę się bo przez internet to każdy kozak,ja nie odwołuję swoich przekonań niezależnie od wzrostu,objętości mięśni,pozycji.Nawet jakby ktoś mi to jednak powiedział to miałbym to gdzieś.
Wiara jest na pełen etat, niemożna być chrześcijaninem kiedy ci wygodnie.Masz 18 lat a nie wierzysz?To nie oszukuj siebie i innych,i niezachowuj się jakbyś był wierzący.A jak taki z ciebie ateista to powiedz to rodzinie i księdzu.Jeżeli ktoś z tych co się wypowiedzieli jest naprawdę ateistą i nie podpiera się wiarą kiedy mu wygodnie,to dobrze.
Jeśli ktoś uważa się za prawdziwego katolika to niech pomyśli czy jako wyznawca stosuje się do 10 przykazań i zasad swej religji zanim rzuci się do mnie z pianą na gębie i fanatycznym zaśpiewem w obronie wiary.
9-NINE jest offline  
stary 02-11-2006, 18:03   #74
oWn3d
Użytkownik forum

oWn3d's Avatar

Data dołączenia: 23 07 2004
Lokacja: Shadow Moses

Stan: Na emeryturze
Świat: Arcania
Poziom: 36
Skille: 78/78
Poziom mag.: 5
oWn3d ma numer GG 3168774
Domyślny

Cytuj:
kto za zło odpłaca dobrem działa jak katolik
Cytuj:
Mam dla ciebie niespodzianke... jestes protestantem a nie katolikiem
[sarkazm]
Tak więc, doszliśmy do konsensusu, jedyną prawdziwą religią jest katolicyzm (tak, katolicyzm, nie chrześcijaństwo), bo przecież tylko katolicy są prawi i postępuja moralnie, wszystkie podstawowe wartości są zakorzeniane w ludziach dzieki Kościołowi Rzymsko-Katolickiemu. Świadkowie Jehowy są źli, nawet bardzo źli, ale przecież mają szanse przejść na jedyną prawdziwą religię - katolicyzm, jeszcze nie wszystko stracone. Może powinienem pisać to z dużych liter? Tak, zdecydowanie powinienem, więc poprawiam się, Jedyna Prawdziwa Religia Katolicka. Idziem dalej, protestantyzm, no przecież to czarna plama w historii JPRK, pojawił się taki Luter Marcin i zamiast spróbować naprawić to co złe w KRK, to sobie stworzył nowy odłam. Why not? Co do samych protestantów, nie chodzą do kościoła, nie spowiadają się, w dodatku WSZYSCY, to jest straszne, też powinni przejść na JPRK.[/sarkazm]
TAK, to JEST atak.
NIE, NIE JEST spowodowany moją niechęcia do KRK (której nie ukrywam, nie zgadzam się z niektórymi aspektami KRK, nie wnikając dalej, koniec wtrącenia w nawiasie), lecz tenże atak został sprowokowany wypowiedziami niektórych użytkowników w tym temacie oraz mentalnością większości polskiego społeczeństwa.
TAK, uważam że 90% osób wypowiadających się w temacie (jakby nie patrzeć) religijnym, powinno przynajmniej przeczytać Biblię od deski do deski, lub mieć wieksze pojęcie o tym, o czym rozmawia. Na pewno większe niż znajomość dekalogu i sakramentów.
@Gremlin
Nie wiem jaki był Twój zamiar pisząc to co napisałeś, ale poczułem się obrażony jako protestant. Odbierz ten post jak tylko sobie życzysz. Uważam, że sprawy religii są sprawami bardzo delikatnymi i trzeba kilka razy przemyśleć to co się pisze, a takie uogólnienia doprowadzają ludzi do wrzenia. (Tak, mnie także, co chyba widać.)
@adrianeczeqq
Nie jestem katolikiem, a przebaczam zawsze, wszystko i wszystkim. Zastanów się troche nad tym co piszesz.
@topic
Nie chcecie żeby Świadkowie do Was przychodzili? Powiedzcie Im to wprost. Wiecie, to działa. Takie żarty są śmieszne, ale tylko "na papierze". Pomyślcie jak Wy byście się poczuli gdyby ktoś z Was kpił, lub raczej z Waszej wiary. I nie obchodzi mnie zdanie dzieciaczków, którzy i tak to sobie zleją i skomentują to jakimś swoim elo-przezabawnym (niestety, tylko dla nich i dla osób reprezentujący ich poziom rozwoju intelektualnego) komentarzem. Dorośnijcie.

Ostatnio edytowany przez oWn3d - 02-11-2006 o 19:08. Powód: Błędy. Dodano tag [sarkazm] bo chyba jednak nie jest to dość jasno widoczne.
oWn3d jest offline  
stary 02-11-2006, 18:46   #75
Senseal
Użytkownik Forum

Senseal's Avatar

Data dołączenia: 26 08 2004
Lokacja: Kraków

Senseal ma numer GG 5921388 Send a message via Skype™ to Senseal
Domyślny

Tak, ateizm jest ostatnio "trendy", ale to nie ateiści, tylko grupa "najjarynachh nastolatkuff", którym nie chce chodzić się do Kościoła i chcą pokazać jacy to z nich kozacy. A co do chrześcijaństwa i KK, to to są raczej dwie różne rzeczy (np. mój tata nie chodzi do kościoła, ale modli sie i do kogo przychodzę zinterpretować przpyowieść? Do księdza, do katechetki, czy do niego?)

Co do chrzeczenia małch dzieci - nikt cię nie zmusza do Komunii Świętej, czy do bierzmowania.

Senseal jest offline  
stary 02-11-2006, 18:48   #76
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak sie sklada ze w miejscu gdzie pracuje wiekszosc zalogi stanowia wlasnie Afrykanczycy. Wcale nie jest faktem ze sa 200 lat za swiatem, tluka sie na dzidy i kalachy i przymieraja glodem.
Można wieidzeć co to za praca? Wygląda ciekawie
A co do tego ich niby zacofania- nie uważam.
Swoją drogą IMHO ich cywilizowanie jest złe, ale to moja subiektywna opinia
Cytuj:
Wiekszosc z nich ma wyzsze wyksztalcenie, wlada biegle 3+ jezykami, ubiera sie, je, pracuje tak samo jak Europejczycy i wlasnie pol na pol sa katolicy i muzulmanie (i to gorliwi, modlitwy w czasie przerwy w pracy to norma)...
To tak. Mimo to moja znajoma była w tym roku w afryce na pomocy humanitarnej i widizała tą biedniejszą stronę. Więc nie należy przesadzać. Mimo wszystko jakoś specjalnie zacofani ni są. Ich braki są głównie z powodu biedy, bo w wielu miejscach sie nie przelewa
Cytuj:
adrianeczeqq, nareszcie ktoś normalny tzn. prawdziwy chrześcijanin.Tak to cały czas jacyś quasi-ateiści,niby katolicy,obrońcy moralności religijnej i inni obrońcy swojej racji że "nikogo nie obrażają".Wszyscy albo atakują katolicyzm i religię jako taką(większość chodzi do kościoła i chrzszczona ale udaje że są ateistami),albo stają w jej obronie(dla samego faktu żeby mieć inne zdanie, do kościoła chodzą żeby nie być "odmieńcami").Od urodzenia nie byłem ani razu u spowiedzi,nie byłem też nigdy na niedzielnej mszy,nie jestem chrzszczony,nie chodzę na religię w szkole i to bynajmniej nie dlatego że jestem w rodzinie ateistów.
I według katolików pójdziesz do piekła. Ale niestety najmądrzejsi zazwycza jsą pod tym wzgledem ateiści.
Cytuj:
Mimo że mieszkam na wsi,podpory katolicyzmu w polsce niemam z tego powodu nieprzyjemności,wszyscy z mojej byłej klasy zgodnie twierdzili że gdyby nie to że każe im rodzina,niechodzili by do kościoła.
To jest w bardzo wielu miejscach
Cytuj:
Wiem że ze stwierdzenia adrianeczqqa wynika że ŚJ to "zło" ale przypomniał za pomocą cytatu podstawową wartość chrześcijaństwa,wybaczanie.
Która jest pojęciem względnym i neizależnie od wszystkiego - z deczka zamiera, zabijana cywilizacją
Cytuj:
Zachowuję się jak katolik ale nie dlatego że ktoś mi to wpajał do głowy od maleńkości, uważam że to jest poprostu normalne, niektórzy nawet z wpajaną im miłością do innych nie potrafią zachować się po ludzku.
Nie mów tak.
Bo tylko człowiek ćwiartuje, torturuje i robi pare innych rzeczy. Mimo wielu głosów to jest właśnie ludzkie. A miłość można zoabcyzć także w przyrodzie,w ięc nie jest to czysto ludzkie cuś
Cytuj:
Wiara jest na pełen etat, niemożna być chrześcijaninem kiedy ci wygodnie.Masz 18 lat a nie wierzysz?To nie oszukuj siebie i innych,i niezachowuj się jakbyś był wierzący.A jak taki z ciebie ateista to powiedz to rodzinie i księdzu.Jeżeli ktoś z tych co się wypowiedzieli jest naprawdę ateistą i nie podpiera się wiarą kiedy mu wygodnie,to dobrze.
Jeśli ktoś uważa się za prawdziwego katolika to niech pomyśli czy jako wyznawca stosuje się do 10 przykazań i zasad swej religji zanim rzuci się do mnie z pianą na gębie i fanatycznym zaśpiewem w obronie wiary.
Bo patrząc w ten sposób chrześcijanie są na wymarciu
A ja wierzę, mimo że nie jestem katolikiem, ba nie jestem chrześcijaninem. Muzułmaninem, Buddystą, New age, hinduistą też nie
Choć oficjalnie jestem zapisany jako katolik - a to z powodu tego, że nie dostaje w związku z tym niewygodnych/zbędnych pytań
Cytuj:
Wg mnie śwadków jehowy nie wypada obrażać jednak przy spotkaniu z nimi warto powiedzieć że jesteśmy katolikami i wskazać drogę do kościoła mówiąc "jeszcze masz szansę się nawrócić", ponieważ "kto za zło odpłaca dobrem działa jak katolik". Jehowy to też ludzie.
I po ludzku można ich potraktować (czyt. potorturować, poprzypalać, itd )
nie bierz tego na serio ;P
Po prostu twoje myślenie nie zgadza sie z pędem cywilizacyjnym, wyścigiem szczurów i mega konkurencją. Mimo to nie zgadzam isę z toba w pełni - będę szanował akżdą religię, jezeli ta próbuje mnie nawrócić na siłę.
No i Jehowi dostają kasę za wciagnięte do religii nowe osoby. A to jest już krzywe
Cytuj:
Tak więc, doszliśmy do konsensusu, jedyną prawdziwą religią jest katolicyzm (tak, katolicyzm, nie chrześcijaństwo), bo przecież tylko katolicy są prawi i postępuja moralnie, wszystkie podstawowe wartości są zakorzenianie w ludziach dzieki Kościołowi Rzymsko-Katolickiemu.
A co ty myślałeś? ^^
Przecież inne odłamy błądzą i pójdą do piekła </debilizm>
Dorośnij troszkę.
Cytuj:
Świadkowie Jehowy są źli, nawet bardzo źli, ale przecierz mają szanse przejść na jedyną prawdziwą religię - katolicyzm, jeszcze nie wszystko stracone. Może powinienem pisać to z dużych liter? Tak, zdecydowanie powinienem, więc poprawiam się, Jedyna Prawdziwa Religia Katolicka.
JPRK?
Głupi skrót
Cytuj:
Idziem dalej, protestantyzm, no przecież to czarna plama w historii JPRK, pojawił się taki Luter Marcin i zamiast spróbować naprawić to co złe w KRK, to sobie stworzył nowy odłam. Why not? Co do samych protestantów, nie chodzą do kościoła, nie spowiadają się, w dodatku WSZYSCY, to jest straszne, też powinni przejść na JPRK.
Nie chodza do kościoła? O_o To np. Eucharystię (którą na pewno część odłamów preotstanckich przyjmuje?) przyjmują w domu?
Cytuj:
TAK, to JEST atak.
To jest żałosne, a nie atak
Cytuj:
NIE, NIE JEST spowodowany moją niechęcia do KRK (której nie ukrywam, nie zgadzam się z niektórymi aspektami KRK, nie wnikając dalej, koniec wtrącenia w nawiasie), lecz tenże atak został sprowokowany wypowiedziami niektórych użytkowników w tym temacie oraz mentalnością większości polskiego społeczeństwa.
Przyzwyczajaj się. Hipokryzja i zakłamanie. To podstawa

Cytuj:
TAK, uważam że 90% osób wypowiadających się w temacie (jakby nie patrzeć) religijnym, powinno przynajmniej przeczytać Biblię od deski do deski, lub mieć wieksze pojęcie o tym, o czym rozmawia. Na pewno większe niż znajomość dekalogu i sakramentów.
Ty także.
Przydałoby ci sie porozmawiać z teologiem, bo to co napsiałęś wyżejw tym niby ataku to stek bzdur
Cytuj:
Dorośnijcie.
To w pełni popieram całym sercem, trzustką i kotem

I ogólnie trochę od siebie - zanim zaczniecie się kłócić co do jedynej tru religii katolickiej jaka ona zła jest i w ogóle - proponuję odbyć rozmowę z teologiem i dopiero się wypowiadać. Nie znosze kościoła, samej religii chrześcijańskiej nic nie zarzucam (oczywiście wliczając np. ewangelią Św. Tomasza), ale jak widze niektóre rzecyz no to trochę głupio
PS - cyzżby zaraz miała iść fala przeciw pierwszym postom?

Poza tym, albo mis ie wydaje, albo zacyznamy zbaczać z tematu

eerion jest offline  
stary 02-11-2006, 19:00   #77
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Senseal Pokaż post
Tak, ateizm jest ostatnio "trendy", ale to nie ateiści, tylko grupa "najjarynachh nastolatkuff", którym nie chce chodzić się do Kościoła i chcą pokazać jacy to z nich kozacy. A co do chrześcijaństwa i KK, to to są raczej dwie różne rzeczy (np. mój tata nie chodzi do kościoła, ale modli sie i do kogo przychodzę zinterpretować przpyowieść? Do księdza, do katechetki, czy do niego?)

Co do chrzeczenia małch dzieci - nikt cię nie zmusza do Komunii Świętej, czy do bierzmowania.
Cytuj:
Hrhrhrhrhr.

Co do kwestii chodzenia lub niechodzenia do kościoła - kościół katolicki mówi jasno - jeśli uważasz sie za katolika, MUSISZ chodzić do kościoła.
Dan the Automator jest offline  
stary 02-11-2006, 19:06   #78
Vansider
Zbanowany

Vansider's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2006

Domyślny

@Up ja sie nieuznaje na katolika (Jestem do tego zmuszany) a do koscioła chodze...
Vansider jest offline  
stary 02-11-2006, 19:10   #79
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vansider Pokaż post
@Up ja sie nieuznaje na katolika (Jestem do tego zmuszany) a do koscioła chodze...
Jaki to ma związek z tym co napisałem? Chwalisz się czy o droge pytasz?
Dan the Automator jest offline  
stary 02-11-2006, 19:16   #80
Avrerk
Użytkownik Forum

Avrerk's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2006

Stan: Aktywny gracz
Imię: Avargak
Świat: Morgana
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dobo Pokaż post
Hrhrhrhrhr.

Co do kwestii chodzenia lub niechodzenia do kościoła - kościół katolicki mówi jasno - jeśli uważasz sie za katolika, MUSISZ chodzić do kościoła.
Zeby dac na tace?
Hmmm
Avrerk jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania