Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-01-2007, 19:56   #81
NORMALY OBYWATEL RP
Użytkownik Forum

NORMALY OBYWATEL RP's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Śmierci? Nie... ale dożywocie na 1oo% zważając na to, jak traktuje się pedofilów w więzieniach...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor
Otóż ja uważam, że dla niego większą karą byłoby siedzenie w pace. Nie dlatego, że panują tam złe warunki, ale dlatego, że w pace mają przesrane gwałciciele i pedofile. Współwięźniowie ich biją i często gwałcą. Zazwyczaj są poniżani do tego stopnia, że pedofil morderca dostaje ciężkiej depresji i wymięka.
Sluszna uwaga, jesli nie ma kary smierci i tak szybko zgina przy pomocy kogos lub sami. Dobrze pokazuje to film "Symetra"(polecam) Osobiscie sam nie wiem teraz juz co bylo by lepsza kara dla pedofilow. Wiedzialem ze jest taka opcja jaka przedchwila napisaliscie, ale w temacie"pedofil=kara smierci" zawsze mi ginela gdzies. Poprostu tak nie nawidze tych skuwieli ze pragne dla nich tylko smierci, nie myslac o innych karach ktore moga byc gorsze dla nich.

http://www.pajacyk.pl <--- Kliknij...
NORMALY OBYWATEL RP jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-01-2007, 20:05   #82
alahakbar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 11 2006

Domyślny

@korektor

Ladnie to stresciles i przyznam ze sie z toba zgadzam. Pedofile maja w wiezieniu przesrane, nie wiem jak to jest z gwalcicielami wiec pozostaje mi zdac sie na to co mowi twoja mama. Niemniej jednak uwazam ze kara smierci (w tych najcierzszych przypadkach) powinna byc stosowana. Zdaje sobie jednak sprawe ze jezeli Polska przywroci najwyrzszy wymiar kary to zostaniemy pozbawieni clzonkostwa w uni europejskiej, dlatego tez proponowalbym aby wiezniowie byli wysylani na przymusowe roboty, tak aby kazdy z nich zarabial na siebie i np. rodziny ofiar ktorm wyzadzili krzywde. Powinni tez zostac pozbawieni takich wygod jak telewizja, silownia, boiska do gier sportowych.

Niezmiernie szkoda mi tez Grazynki i jej rodzicow, na pewno zasluzyla na cos lepszego niz to co ja spotkalo.

@nekromanta

Chcialbym zapytac czy jestes religijny, i jaki jest twoj ogolny stosunek do kosciola(nie ma w tym pytaniu ani odrobiny zlosliwosci).

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez alahakbar - 02-01-2007 o 20:07.
alahakbar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 20:23   #83
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Kierując się niezawisłością sędziowską nie. Otóż za zabójstwo na tle seksualnym przewiduje się karę pozbawienia wolności od 25 lat do dożywocia. Praktycznie to są tylko 2 opcje, bo nie można iść siedzieć na dłużej niż 25 lat. Skoro jednak dochodzimy do dożywocia, zapewne sąd zastanowiłby się nad karą śmierci, gdyby była dostępna. Otóż ja uważam, że dla niego większą karą byłoby siedzenie w pace. Nie dlatego, że panują tam złe warunki, ale dlatego, że w pace mają przesrane gwałciciele i pedofile. Współwięźniowie ich biją i często gwałcą. Zazwyczaj są poniżani do tego stopnia, że pedofil morderca dostaje ciężkiej depresji i wymięka. W znacznym procencie tacy ludzie popełniają samobójstwo. Więźniowie mają taki jakby kodeks moralności. Nienawidzą oni jak już wcześniej wspomniałem dzieciobójców i gwałciciele. Dzieci i kobiety są u nich uprzywilejowane. Wiem to z opowiadań mamy, ale to tylko dlatego, że była prokuratorem, nie siedziała ;/
No proszę niedawno gdzieś tam pisałeś (może nawet w tym temacie, nie będę teraz szukał) że kara śmierci to krok w tył, a teraz mówisz o każe, która prowadzi do samobójstwa hy hy xP A tak w ogóle to ta emotka na końcu tak jakby sugeruje, że krzywisz twarz dlatego, że twoja mama nie siedziała ;p może zmień ją na jakąś luźniejszą np. ;p xp xd xo x) =) 8-] i wiele wiele innyh xP
Cytuj:
@nekromanta

Chcialbym zapytac czy jestes religijny, i jaki jest twoj ogolny stosunek do kosciola(nie ma w tym pytaniu ani odrobiny zlosliwosci).
Jest to offtop, a że nekromanta już napisał, że kończy już o tej religii proponowałbym się z nim skontaktować prywatnie xp
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 20:27   #84
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

@up,
O jaki jesteś "analizatorski". Skrzywiona minka jest stąd, że ktoś mógł w pierwszej części zdania pomyśleć, że moja mama siedziała. Pozatym kara śmierci to krok w tył, a to czy pedofil popełni samobójstwo to jego sprawa. Wiesz, to co ludzie piszą może mieć ukryte znaczenie, albo chociaż może mieć wiele znaczeń. Człowiek powinien umieć odczytać te wszystkie i domyślić się, o które chodzi, Ty tego nie umiesz.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 20:40   #85
alahakbar
Użytkownik Forum

Domyślny

Prosze bez klotni. Mysle ze Eivrel nikogo nie chcial obrazic. Co do tej buzki to pamietaj korektor ze ludzie sa rozni i roznie interpretuja niektore rzeczy, chociarz mi ta buzka nie przeszkadza.

Co do offtopa to Nekromanta moze wyslac mi PM.
stary 02-01-2007, 20:44   #86
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Śmierci? Nie... ale dożywocie na 1oo% zważając na to, jak traktuje się pedofilów w więzieniach...
wyjdzie taki przykurcz za dobre sprawowanie,wspomni sobie co mu zrobili współwięźniowie,i zrobi to jeszcze jednemu dziecku,nie ma chyba,bardzo mało więźniów ginie w więzieniu skazanych na dożywocie po xx latach wychodzą
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 20:50   #87
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Domyślny

@up,
Za dobre sprawowanie można wyjść po odbyciu połowy kary, ale więzień musi mieć opinię od psychologa, że nie jest już niebezpieczny, a jego trudno oszukać. W niektórych przypadkach stymuluje się skazanego zdjęciami dzieci (niekoniecznie nagich) i na podstawie intensywności fal mózgowych można stwierdzić, czy człowiek nadal traktuje dzieci jako fetysz. Pomijam fakt, że jeśli jesteś zkazany na dożywocie, to o wyjście możesz się starać po 25 latach, a i tak 99% skazanych nie dostaje zgody na opuszczenie więzienia. Weź pod uwagę też to, że osoba, która spędziła 25 lat w więzieniu z reguły nie ma gdzie wracać, a powrót do normalności jest niemożliwy.
stary 02-01-2007, 20:55   #88
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
@up,
O jaki jesteś "analizatorski". Skrzywiona minka jest stąd, że ktoś mógł w pierwszej części zdania pomyśleć, że moja mama siedziała. Pozatym kara śmierci to krok w tył, a to czy pedofil popełni samobójstwo to jego sprawa. Wiesz, to co ludzie piszą może mieć ukryte znaczenie, albo chociaż może mieć wiele znaczeń. Człowiek powinien umieć odczytać te wszystkie i domyślić się, o które chodzi, Ty tego nie umiesz.
Ależ wiem skąd ta skrzywiona minka. Po prostu mi się tak pomyślało jak doczytałem to zdanie i to napisałem i to nie miał być żaden atak na ciebie xp
A co do tego drugiego, miałem odczucie, że pisząc o tym co czeka pedofila w więzieniu i że popełnia potem samobójstwo tak jakby cie zadowala i w ogóle więc napisałem to co napisałem, a ty wyjaśniłeś i jest spoko nie musisz się tak unosić. (mógł bym się teraz trochę pokłócić, ale zważywszy na to co napisał alahakbar no i w ogóle pozostawię post takim jaki napisałem xp No i jest fajnie =) )
stary 02-01-2007, 20:58   #89
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Dożywocie, jak sama nazwa wskazuje, zapewnia dożywotni pobyt w więzieniu, nie ważne jak dobrze byś się zachowywał.

O jo joj, bardzo przepraszam. ;<

Ostatnio edytowany przez Tasior - 02-01-2007 o 21:01.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 21:00   #90
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Domyślny

@up,
Ma sznasę wyjścia po 25 latach, ale w większości przypadków z tego nie kożystają.
stary 03-01-2007, 02:31   #91
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Hmmm... Trudno okreslic kare. Z jednej strony dziecko stracilo zycie (dziecko!), a z drugiej strony ten pedofil jest nadpobudliwie emocjonalnie. Jakby on nie zabil jej bylo by mi latwo poniewaz mogl by jeszcze po tych 10 latach przy badaniach wrocic do normalnosci, ale niestety musial zabic. Dozywocie to najlepiej wywazona kara za morderstwo. Nie ma lepszej kary. Dodatkowo mogli by pracowac na rzecz panstwa sadzic drzewka, dbac o porzdaek itp.

Niektorych wiezniow mozna odzyskac. Wiem poniewaz tacy juz pracowali u mnie na osiedlu i jednego wypuscili (teraz sobie zyje w sasiednim bloku i nie sprawia klopotow).
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 15:01   #92
alahakbar
Użytkownik Forum

Domyślny

Widze ze watek powoli sie wypala, znalazlem jednak cos co pasuje do tego tematu. Chodzi o sprawe Dawida Jackiewicza ktory popchnal agresywnego mezczyzne gdy ten zaczepial jego zone i dziecko. Napastnik zmarl w skutek odniesionych ran(udezyl glowa w kraweznik). Szczegolowe informacje znajdziecie tutaj: http://wiadomosci.onet.pl/1458369,11,item.html

Zastanawiam sie co wy myslicie o calej sytuacji, według mnie mezczyzna ktory bronil swojej rodziny ma prawo zabic i nie powinien ponosic zadnych konsekwencji. To jednak jest tylko moje zdanie i chociarz wiem ze wiele osob ma podobne to chcialbym uslyszec co wy o tym myslicie.

Pozdrawiam
stary 03-01-2007, 15:08   #93
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

"Nieumyślne spowodowanie zabójstwa w obronie rodziny" - Mam tutaj całkowicie tako samo zdanie jak alahakbar i osobiście uważam że pojęcie "przekroczenia obrony koniecznej" jest dla mnie absurdem...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 15:19   #94
NORMALY OBYWATEL RP
Użytkownik Forum

NORMALY OBYWATEL RP's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2004

Domyślny

Tak samo jak 2 panow powyzej, zrobil bym to samo co Jackiewicz w takim przypadku.

http://www.pajacyk.pl <--- Kliknij...
NORMALY OBYWATEL RP jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 15:33   #95
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Jackiewicz w tym przypadku nie ponosi winy za to co sie stalo. Po 1. bronil swojej rodziny, a po 2. nie chcial zabic tego mezczyzny, to byl po prostu wypadek.
stary 03-01-2007, 16:42   #96
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Domyślny

Wg. mnie to było pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Samo pchnięcie jest postrzegane przez prawo jako czyn zaliczany do bójki. Niestety pech sprawił, że facet walnął głową o krawężnik. Teraz jednak może nasunąć się pytanie, czy czyn popchnięcia był przekroczeniem obrony koniecznej. Wg. mnie to w ogóle nie podlega wątpliwościom, nie było to przekroczenie obrony koniecznej. Ale może ktoś powiedzieć "zaraz, przecież obrona konieczne jest wtedy, gdy napastnik zaatakuje pierwszy". To prawda, napastnik musi jawnie użyć siły wobec rodziny, żeby ojciec mógł nią odpowiedzieć. Ostateczną moją odpowiedzią jest to, że to było pobicie ze skutkiem śmiertelnym, jednak okolicznością łagodzącą jest fakt, że napastnik zaczepił rodzinę i zachowywał się nachalnie. Na miejscu sędziego dałbym mu kilka miesięcy zawiasów. Nie można go uniewinnić, bo jednak jest sprawcą.

Wiem, że kłóci to się z Waszymi przekonaniami moralnymi, jedkak nie można dopuścić, by ofiara w pewnym momecie mogla stać się bezkarnym napastnikiem. Pierwszy napastnik to też obywatel kraju i trzeba go również chronić. Nie można doprowadzić do samosądów.

Takie jest prawo, tak mówi nawet prawo międzynarodowe.

Ostatnio edytowany przez Korektor - 03-01-2007 o 16:44.
stary 03-01-2007, 16:46   #97
Vekegi
Użytkownik Forum

Vekegi's Avatar

Data dołączenia: 31 12 2004
Lokacja: Bełchatów/"...W państwie pełnym nienawiści..."

Świat: Kyra
Domyślny

Jestem za karą śmierci, ale tylko w przypadkach okrutnych zabójstw albo ich dużej ilości! Ew. Można by zrobić dożywocie w jakiś złych warunkach bez możliwości zwolnienia za dobre sprawowanie itd. Tacy ludzie powinni cierpieć do końca życia jak nie fizycznie to psychicznie!! Jaka praca taka płaca! Tak to się chyba mówiło...
One odbite w źrenicach, a świat upadły w mitach
Zamiast powstać w krytykach czynów,
kreuje co dnia lepszych skurwysynów
Od siebie minimum by z dumą się nie rozstać 2005
Realia Made in Polska
Vekegi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 18:01   #98
alahakbar
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
Wg. mnie to było pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Samo pchnięcie jest postrzegane przez prawo jako czyn zaliczany do bójki. Niestety pech sprawił, że facet walnął głową o krawężnik. Teraz jednak może nasunąć się pytanie, czy czyn popchnięcia był przekroczeniem obrony koniecznej. Wg. mnie to w ogóle nie podlega wątpliwościom, nie było to przekroczenie obrony koniecznej. Ale może ktoś powiedzieć "zaraz, przecież obrona konieczne jest wtedy, gdy napastnik zaatakuje pierwszy". To prawda, napastnik musi jawnie użyć siły wobec rodziny, żeby ojciec mógł nią odpowiedzieć. Ostateczną moją odpowiedzią jest to, że to było pobicie ze skutkiem śmiertelnym, jednak okolicznością łagodzącą jest fakt, że napastnik zaczepił rodzinę i zachowywał się nachalnie. Na miejscu sędziego dałbym mu kilka miesięcy zawiasów. Nie można go uniewinnić, bo jednak jest sprawcą.

Wiem, że kłóci to się z Waszymi przekonaniami moralnymi, jedkak nie można dopuścić, by ofiara w pewnym momecie mogla stać się bezkarnym napastnikiem. Pierwszy napastnik to też obywatel kraju i trzeba go również chronić. Nie można doprowadzić do samosądów.

Takie jest prawo, tak mówi nawet prawo międzynarodowe.

Zgadzam sie z czescia twojej wypowiedzi, jednak nie podoba mi sie ta czesc w ktorej mowisz ze na miejscu sedziego dalbys mu wyrok w zawieszeniu. Otoz dla mnie niedopuszczalne jest aby w panstwie prawa czlowiek musial bac sie bronic swojej rodziny. Przypuscmy ze teraz jakis kolega tego pijaczka zechce zemsty za smierc kompana od butelki i napadnie na tego posla z nozem w reku. W wyniku szarpaniny napastnik zostanie dzgniety nozem, niekoniecznie smiertelnie. jezli jednak posel dostanie wyrok w zawieszeniu to teraz pojdzie siedziec za to ze bronil najpierw swojej rodziny, a pozniej siebie.

Moim zdaniem prawo powinno zostac tak zmodyfikowane aby to napastnik byl zawsze w gorszej sytuacji niz napadniety, chodzi mi o to ze nie mozna porownywac smierci bandyty ktory chce skrzywdzic rodzine do zwyklego zabójstwa.

Pozdrawiam
stary 03-01-2007, 18:37   #99
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez alahakbar Pokaż post
Zgadzam sie z czescia twojej wypowiedzi, jednak nie podoba mi sie ta czesc w ktorej mowisz ze na miejscu sedziego dalbys mu wyrok w zawieszeniu. Otoz dla mnie niedopuszczalne jest aby w panstwie prawa czlowiek musial bac sie bronic swojej rodziny. Przypuscmy ze teraz jakis kolega tego pijaczka zechce zemsty za smierc kompana od butelki i napadnie na tego posla z nozem w reku. W wyniku szarpaniny napastnik zostanie dzgniety nozem, niekoniecznie smiertelnie. jezli jednak posel dostanie wyrok w zawieszeniu to teraz pojdzie siedziec za to ze bronil najpierw swojej rodziny, a pozniej siebie.

Moim zdaniem prawo powinno zostac tak zmodyfikowane aby to napastnik byl zawsze w gorszej sytuacji niz napadniety, chodzi mi o to ze nie mozna porownywac smierci bandyty ktory chce skrzywdzic rodzine do zwyklego zabójstwa.

Pozdrawiam
imO jakaś kara dla zasady musi być. Jeżeli by jej nie było ludzie by mogli poczuć się zbyt pewnie. Jeszcze ktoś by kogoś zabił za samą krzywe spojrzenie na swoją rodzinę. Nie ma co facet (ten pierwszy jak i ten drugi) miał pech.

@down
Kurcze przecież nie powiedziałem jaka. Jakaś czyli np. bardzo mała, taka symboliczna, ale żeby była. Zastanów się jak czytasz.

Ostatnio edytowany przez Eivrel - 03-01-2007 o 19:25.
stary 03-01-2007, 18:54   #100
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Eivrel Pokaż post
imO jakaś kara dla zasady musi być. Jeżeli by jej nie było ludzie by mogli poczuć się zbyt pewnie. Jeszcze ktoś by kogoś zabił za samo krzywe spojrzenie na swoją rodzinę. Nie ma co facet (ten jeden jak i ten drugi) miał pech.
I w ten sposob prawo bedzie chronic przestepcow, a karac ofiary... Zastanow sie co piszesz.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania