![]() |
#121 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 06 2006
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Patriotą warto być, bo gdyby większa część społeczeństwa była patriotami, nie żyli byśmy w takim kraju, w jakim żyjemy...
Cytuj:
![]() |
|
![]() |
#122 | ||||||||||
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
"Nie pytaj co Ameryka może zrobić dla Ciebie, spytaj co Ty możesz zrobić dla Ameryki!" Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Bastash - 10-04-2007 o 14:17. |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem
|
![]() Cytuj:
2. Tak, ale ta sprzątaczka ma droższe jedzenie, nocleg. 3. Oj, nie tylko. Dużo sprzętu jest tańszego, ale także dużo droższego. Może troche więcej jest tego tańszego (sprzedawcy tam myślą- mniejsze ceny= większa sprzedaż)ale...
![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Cytuj:
2. A mimo to i tak jest zamożna w porównaniu do polskiego nauczyciela. 3. Wszystkiego nie sposób wymienić. Na pewno są rzeczy droższe jak i tańsze, jednak życie tam nie jest masakrycznie droższe od tego w Polsce. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Chyba zeszliśmy z tematu patriotyzmu na "życie w anglii" ; p
Ostatnio edytowany przez Dark Sven - 09-04-2007 o 17:43. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
![]() |
![]() No, bo teraz w modzie jest kosmopolitanizm, nie? Ojczyzna to takie miejsce co nas tylko wyedukuje, ale nic nie daje. Kasa na wyjazd też rodzicom spadła z nieba, bo ojczyzna nie daje miejsc pracy...
Tak to już jest.
![]() |
#127 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Chyba, ze dla ciebie wyznacznikiem "perspektyw" jest wysokosc zasilku w danym kraju... Cytuj:
A co do patriotyzmu - nigdy nie oddalbym zycia ani nie poswiecil kogos bliskiego za narod/ojczyzne. Ale czy to dziwne? Wg mnie to normalne.
![]() |
![]() |
#128 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zbanowany
Data dołączenia: 09 07 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Imię: Maly Poeta
Profesja: Knight
Świat: THORIA
Poziom: 70
Skille: 9/9
Poziom mag.: 6
|
![]() @ Do autoru tematu
Na co ty liczyles ? Ze Min. Giertych przeczyta to i zmieni sie na dobre ? A moze liczyles na to ze L. Kaczynski zacznie zrzucac z samolotow pieniadze ? A moze liczyles na to kto ci zalatwi prace za granica, lub twojemu bratu? Nic nie wiesz o patriotyzmie, tak samo jak ja i wszyscy tutaj na tym forum, przeklinamy Niemcow ze zrobili tyle zlego, ich kraj zostal znisczony - zaplacili za to, i po kilkadziesiat latach umieli sie odbudowac, a my - Polacy "zrzeramy" sie nawzajem a potem narzekamy na to ze jest zle. 40% frekwencji na wyborach i potem jest narzekanie na x prezydenta. Zastanow sie a potem narzekaj bo wnioskuje ze masz 13 lat. KThxBye. @ Czy warto byc~? Warto. Ostatnio edytowany przez bl@di - 09-04-2007 o 19:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Cytuj:
Po pierwsze to czytaj dokladniej (jak juz to liczylAS). Nie mam 13 lat... Oj zdziwko co ? Po drugie brat ma juz prace. Po 3 skoro nic nikt nie wie o patriotyzmie to skad wiesz, ze warto ? @ Bastash Jego dalam na przyklad. Pozatymm gdzie jest napisane, ze tylko kasa sie dla niego liczy... ? Musze Cie zdziwic ale to naprawde nie jest materialista O_o chcialam tylko pokazac jak wielkie sa roznice miedzy zarobkami wlasnie np. w Anglii, a w Polsce. imoeeoejeihe zaraz chyba wkleje tu swoje wypracowanie... moze wtedy mnie zrozumiecie.
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl Ostatnio edytowany przez Chesterkaa - 09-04-2007 o 19:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Nienormalne jest to, ze ktos ceni zycie swoje i swoich bliskich bardziej niz zycie obcych ludzi?
![]() Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 09-04-2007 o 19:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 09 04 2007
Lokacja: Gliwice
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Inferna
Poziom: 43
|
![]() Co z tego ze w kraju jest duzo miejsc pracy jesli mozna zarobic na stanowisku 4x mniej niz za granica?? poza tym co to za kraj w ktorym za wyrazanie lewicowych pogladaw zabije Cie mlodzierz wszechpolska albo inne prawicowe scierwa?? A wladza ich jeszcze uzna za orgaznizacje uzytku publicznego? ;]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Btw. Lubie się "Zrzerać" ^^
![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2005
Lokacja: Dębica
|
![]() No tak patriotą, jestem wtedy gdy dużo zarabiam - a jak mniej niż oferują mi inne kraje to Polska jest FE!
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#136 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Na przestrzeni wieków słowo "patriotyzm" zmieniło swoją wagę.
Niegdyś dla ludzi patriotyzmem było pójść w ogień za kraj. Za Polskę. Teraz tylko starsi ludzie są mocno związani emocjonalnie z naszą ojczyzną. Młodzi raczej nie czują się odpowiedzialni za Polskę. Po pierwsze w naszych czasach ciężko być patriotą. Ludzie nie mają perspektyw żeby byli patriotami. Rządzi nami władza, którą MY jako Polacy sami wybraliśmy, a teraz większość tego żałuje. Najłatwiej jest od tego wszystkiego "umyć sobie ręce" i w ogóle krytykować wszystko i wszystkich. Oczywiście jest dobrze kiedy wszyscy wywieszają flagi za oknami w Dzień Niepodległości, szykują tradycyjnie karpia i kutię na Boże Narodzenie... W moim mniemaniu to tylko pozory. Uczucia gdzieś się zatarły. Wątpię żeby młodzież w wieku 13 - 19 lat przeżywała święta typowo narodowe. Wydaje mi się, że naród to tradycje, ziemia, historia. Teoretycznie patriotyzm powinien być istotny dla młodzieży, ale nie ma dobrego wzoru do naśladowania, bo z jednej strony zwolennicy aborcji i geje, a z drugiej fanatyczni katolicy. Po drugie jak dla młodzieży patriotyzm ma być istotny, skoro większość nie zna historii własnego kraju, bo lekcje są mało ciekawe, a nauczyciele tylko użerają się z uczniami i mówią o naszej historii tak jakby w ogóle ich to nie interesowało. Rezultaty lekcji historii widać później na sprawdzianach, kartkówkach i testach. Przypuszczam, że gdyby nauczyciel historii zapytał 15 osób w klasie kiedy był Chrzest Polski tylko siedmiu z nich znało by odpowiedź. Właśnie z wyżej wymienionych powodów uważam, że patriotyzm powinien być istotny dla młodzieży. Nawet jeżeli ludzie będą dalej emigrować z Polski po lepszy byt, powinni pamiętać o swoich korzeniach, tradycji, historii... Zdaje sobie sprawę iż obcokrajowcy są "cięci" na naszych rodaków, ale w głębi serca mam nadzieje, że większość nie będzie się wstydziła powiedzieć: "jestem Polakiem i jestem z tego dumny!". Jesteśmy Polakami i powinniśmy pokazywać się z jak najlepszej strony, aby obalić mity na nasz temat. @ Onori 1. Tez nie siedze na dupie i nie placze. Tylko poprostu to sa moje przemyslenia. Nie chce jednak stad wyjezdzac, bo mam cos co mnie tu trzyma. 2. Jak juz wczesniej wspomnialam bez 18 roku zycia siedze w klatce i ktos mi ja tworzy (chocby rodzice) 3. Czy ja napisalam, ze to wlasnie Ty jestes nie tolerancyjny... ? 4. Nie mam 18lat wiec sobie gowno zrobie. jak to ktos kiedys powiedzial "dzieci i ryby glosu nie maja" 5. Przeciez wczesniej napisalm, ze chce tylko dac porownanie do tego jak jest np. w polsce a jak w anglii. Zreszta to chyba nie ja zaczelam temat akurat samej pracy, bo ktos napisal, zebym sie zapoznala z rynkiem pracy w Polsce... Zreszta takie sa fakty nawet jak tu znajdziesz dobrze platna prace to za granica (anglia, niemcy...) i tak bedzie lepij platna niz w Polsce.
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl Ostatnio edytowany przez Chesterkaa - 09-04-2007 o 20:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4
Imię: pani destrukcji
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
|
![]() Mów za siebie.
Cytuj:
Cytuj:
Znowu. Nie uogólniaj.
![]() |
![]() |
#138 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Prawda jest taka, ze w temacie wypowiadaja sie osoby w ogole nieswiadome swojego bytu w spoleczenstwie. Teraz stalo sie "jazzy" klniecie na Polske i krzyczenie wokolo "ja i tak stad wyjade!". Nie mowcie, ze nie ma perspektyw - jak najbardziej sa, tylko dla pana studencika poczatkowo pensja za 1500zl jest zla ("nie po to sie ksztalcilem, zeby tyle zarabiac!"), dla pana z zawodowki praca w Biedronce za 800 tez ("nie bede pracowal 8h za takie pieniadze!"). Po pol roku gledzenia ludzie wyjezdzaja do Anglii itd. I co? Nie dosc, ze zazwyczaj siedza jak "plebs" na zmywaku w dupnej restauracyjce, daja soba pomiatac, to jeszcze pozniej wracaja do Polski (jesli wracaja, oczywiscie) jako szlacha, coto "pracowala w Anglii"...
![]() |
#139 |
Fallen Angel
|
![]() Tak czytam i z podziwu wyjść nie mogę. Niebawem skończe 18 lat i jak tak patrze na Was, ty czuje jakbym miał z tysiąc albo mieszkał na Marsie. Być może dlatego że kiedy ja miałem 12 lat nie było neostrady, blogów etc.
Jedno pytanie: Skąd to ciężkiej cholery wy, mający ledwo naście lat wiece jak wygląda sytuacja na rynku pracy? Starał się ktoś z was o jakąkolwiek prace, poza sprzątaniem ogródka u babci? Pokaż mi sytuację gdzie człowiek po walonym technikum budowlanym ma problem z znalezieniem pracy. Widzieliście? Otóż, pragnę poinformować szanownych państwa że rynek budowniczy jest wsztrzymany przez brak pracowników, bo ci wolą robić na czarno to samo w Anglii, zamiast tu legalnie (i dziś chyba równie opłacalnie biorąc pod uwagę koszt życia) w Polsce. Co do tego patryjotyzmu: Jak cholera jasna w tym kraju może być lepiej skoro takie pokolenie rośnie? Jak można mieć pretensje do rządu którzy sami sobie wybraliśmy(niestety)? Kto za nas poprawi tą Polskę jeśli wszyscy wyjedziemy na zmywak do Irlandii? Może ukraińcy dla których Polska jest wręcz rajem zarobkowym? Taka ciekawostka: W Polsce mamy jedne z najwyższych w całej UE zasiłki dla bezrobotnych.
Va'esse deireadh aep eigean... ![]() Ostatnio edytowany przez Gangrel - 09-04-2007 o 20:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
![]() |
![]() Cytuj:
- Nasi bliscy są bezpieczni. - Twoi wnukowie, dzieci będą żyć i kształcić się w wolnym kraju. Czy to naprawdę tak mało znaczy? Cytuj:
![]() |