Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Niusy

Notki

Niusy Nowosci z świata Tibii dostarczone przez naszych nieustraszonych korespondentów.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 02-03-2007, 18:14   #1
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny Uzyskiwanie pomocy od Tutorów.

Czy nadal pamiętasz swój pierwszy dzień w Tibii? Czy czułeś się zagubiony, czy może miałeś przyjaciół aby wyjaśnili ci co i jak?

Szczególnie nowi gracze często potrzebują pomocy w grze. Co teraz zrobić? Użyć opcji pomocy kilenta czy podpowiedzi błyskających czerwienią w górnym prawym rogu ekranu gry? Czemu nie, jednak nie wszystkie odpowiedzi się tam znajdują. Czytać instrukcję Tibijską? Powiedzmy prawdę, instrukcja jest dość długa i komu chciałoby się czytać gdy zamiast tego może chwycić miecz i zabić kilka paskudnych trolli i podstępnych szczurów.
Oczywiście FAQ oraz quickstart mogą być bardzo pomocne podczas twoich pierwszych kroków w Tibii, jednakże dużo łatwiej jest zapytać doświadczonych graczy znajdujących się w pobliżu. W końcu Tibia jest grą MMORPG więc gracze powinni ze sobą współpracować. Kogo teraz zapytać? Tak naprawdę są gracze, których cieszy pomaganie innym – tak zwani tutorzy. Jak tylko uzyskasz poziom 2, wciśnij Ctrl+T i otworzy się kanał help. Jeżeli masz pytania na temat gry, tutaj możesz spytać tutorów o poradę.

Już od grudnia 2003 roku tutorzy pomagają społeczności graczy na wiele sposobów. Mogą oni zgłaszać błędy w grze tak samo jak i niedozwolone imiona prosto do customer supportu. Odpowiadają oni na rozmaite pytania również na forach pomocy. Co więcej, są oni wspaniałymi pomocnikami jeżeli chodzi o testowanie nowych opcji podczas gry na serwerach testowych. Jednak ich głównym zadaniem jest odpowiadanie na pytania z kanału help o grze, zasadach, bezpieczeństwie konta oraz wielu innych tematach. Można ich łatwo rozpoznać dzięki temu, że na tym właśnie kanale używają pomarańczowej czcionki.

Kto tak właściwie może zostać tutorem? By zacząć swoją karierę tutora musisz mieć co najmniej jedną postać z poziomem 20 na swoim koncie, które istnieje nie mniej niż 3 miesiące. Twój konto musi również być zarejestrowane oraz przynajmniej raz musi być na nie wykupione konto Premium.
Tutorzy muszą posiadać bogatą wiedzę na temat gry, zarządzania kontem, bezpieczeństwa konta oraz zasad gry. Oczywiście tutorzy również muszą potrafić porozumiewać się w języku angielskim aby byli w stanie odpowiadać na pytania zadane przez graczy. By sprawdzić czy dany gracz spełnia te wymagania, każda osoba starająca się o pozycję tutora musi zdać test. 20 pytań na temat Tibii musi zostać rozwiązanych w przeciągu 45 minut. By zdać nie można popełnić ani jednej pomyłki.

Tutorom, którzy przez 3 miesiące aktywnie pomagali społeczności tibijskiej, zostaje nadany tytuł senior tutora, pozycji wprowadzonej w sierpniu 2005 roku. Jednakże nagrodą nie jest jedynie nowy tytuł. Senior tutorzy mają znacznie więcej możliwości by efektywnie pomagać społeczności. Czy kiedykolwiek natknąłeś się na post, który powinien zostać usunięty z forum? Wejdź na kanał help! Senior tutorzy mają możliwość zgłaszania nielegalnych postów do customer supportu tak aby niebezpieczne tematy stały się niewidoczne. Czy kiedykolwiek denerwował cię hacker wysyłający niebezpieczne linki na kanale? Poproś senior tutora! Mogą oni zgłaszać nielegalne wypowiedzi z każdego z 5 publicznych kanałów (trade channel, help channel, game-chat, rl-chat and trade-Rookgaard) do customer supportu. Tutaj wszystkie zgłoszenia zostaną indywidualnie sprawdzone a zgłaszani gracze ukarani zależnie od wykroczenia jakie popełnili. Nikt nie zostanie oczywiście ukarany jeżeli zgłoszenie nie było uzasadnione.

Funkcja raportowania upewnia nas, że żaden tutor ani senior tutor nie nadużyje swojej pozycji. Każdy pojedynczy raport jest oglądany i sprawdzany przez customer support pod kątem jego zasadności. Gdy tutor wyśle zbyt wiele fałszywych raportów, zostanie wtedy usunięty z pozycji. To samo dotyczy tutorów, którzy nie są aktywni. Regularnie sprawdzamy czy tutorzy są na bieżąco oraz czy pomagają społeczności.

W chwili obecnej mamy około 1200 tutorów, z czego około 430 to senior tutorzy. W przybliżeniu 10,5 gracza codziennie zdaje test. Taka sama ilość (około 10 graczy) traci swoją pozycję lub rezygnuje. Najstarsi tutorzy posiadają tą pozycję już od grudnia 2003 roku, najnowsi prawdopodobnie dołączyli zaledwie kilka minut temu, podczas gdy ty czytasz ten tekst.

Dzięki temu artykułowi chcemy nie tylko pokazać graczom jak zdobyć pomoc w grze. Chcielibyśmy skorzystać z okazji aby podziękować każdemu z naszych wspaniałych tutorów za ich oddanie oraz pilną pracę. Dziękujemy wam za cierpliwe odpowiadanie na pytania zadawane przez nowicjuszy na kanale help, dziękujemy za raportowanie osób wysyłających hacklinki oraz ostrzeganie innych graczy, dziękujemy za wspaniałe tłumaczenia przygotowywane dla nielegalnych imion oraz wypowiedzi, dziękujemy wam wszystkim za to, że jesteście tam cały czas by pomagać Tibijskiej społeczności! Świat Tibii nie byłby taki sam bez was.

Zajrzyj do przewodnika tutorów by znaleźć jeszcze więcej interesujących faktów na temat ich zadań oraz pracy. Gdy wydaje ci się, że to coś dla ciebie i mógłbyś zostać świetnym tutorem, zgłoś się!

Bawcie się w Tibii!
Wasz CipSoft

Tłumaczenie wykonał: pebe83

Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 02-03-2007 o 20:38.
Dwimenor jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-03-2007, 18:26   #2
Pan Goner
Zbanowany

Pan Goner's Avatar

Data dołączenia: 23 07 2006
Lokacja: Szczecin

Imię: Lakamen
Profesja: Knight
Świat: Calmera
Poziom: 20
Skille: 65~/65~
Poziom mag.: 4
Pan Goner ma numer GG 5157895
Domyślny

czy ja wiem ? czy to cos da...pamietam jak ja zaczynalem grac to prawie wogole nie umialem rozmawiac po angielsku...wg mnie powinni oni zrobic po przynajmnije 1 tutorze na swiat z kazdego panstwa zeby taki 1 lvl polak nie musial buszowac w slownikach zeby przetlumaczyc co 2 slowo...
Pan Goner jest offline  
stary 02-03-2007, 18:29   #3
Brudzio
Użytkownik Forum

Brudzio's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2006
Lokacja: Elbląg

Świat: Amera
Strzałka

No kolejny bardzo fajny artykuł napisany przez CipSoft A pebe83 dziękujemy za przetłumaczenie na język polski
Brudzio jest offline  
stary 02-03-2007, 18:31   #4
Rekin Master
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Szamotuły

Domyślny

sam bede zdawac na tutora...ale musze troche poczakac, bo 4miechy temu dostalem bana za...<UWAGA> psucie aukcji domkow xDDD
najfajniejsza rzeczą w byciu tutorem jest to, ze podczas update zawsze sa test servy dla nich<dla normalnych graczy nie> )
Rekin Master jest offline  
stary 02-03-2007, 18:50   #5
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2005
Lokacja: Rookgaard / Gorzów Wlkp.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Antica
Poziom: 43
Milan ognia ma numer GG Dam na Pw... może.
Domyślny

Ten obrazek roxorzuje.
Artykuł - hm... to chyba normalne, że zrobili takie "cuś"... Ludzie kupią pacce. ^^
ROTFL, Twoje posty są głupsze niż ustawa przewiduje, gratulacje.
Ogólnie to spadaj, nikt nie wierzy w te spedalone bajki, poza tym, jak takiś eko, to wyłącz komputer, bo energia elektryczna u nas pochodzi w większości z węgla .
Milan ognia jest offline  
stary 02-03-2007, 18:52   #6
--Cienius--
Użytkownik Forum

--Cienius--'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: u ciebie

Stan: Zbanowany
Profesja: Elite Knight
Domyślny

i tak 90% oblewa sprawdzian
--Cienius-- jest offline  
stary 02-03-2007, 18:57   #7
Uther92
Użytkownik Forum

Uther92's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2006
Lokacja: Za górami, za lasami....
Wpisy bloga: 1

Profesja: Rookstayer
Domyślny

Popieram zdanie szczura
Może wstawisz mi notkę ?
Masz problem z keyloggerem ? Nie jesteś pewien co do swojego bezpieczeństwa ? Chętnie ci pomogę
Uther92 jest offline  
stary 02-03-2007, 18:58   #8
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

ja ostatnio robilem test i w 1 pytaniu sie machnolem ;/ a tak blisko bylem xD

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline  
stary 02-03-2007, 19:01   #9
Wojtulineczka
Użytkownik forum

Wojtulineczka's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: Honolulu

Profesja: Elder Druid
Świat: Candia,Pandoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 29
Szczęśliwy

Good fajnie ktos kto jest turorem niech powie jaki są pytania na test! PLX
Wojtulineczka jest offline  
stary 02-03-2007, 19:08   #10
Pin'gwin
Użytkownik forum

Pin'gwin's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2006
Lokacja: 3miasto

Domyślny

Największym kretyństwem jest to, ze aby napisac coś na publicznych kanałach trzeba miec 2lvl. Więc troche i tak samemu trzeba odkrywac...
Pin'gwin jest offline  
stary 02-03-2007, 19:24   #11
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004

Aversin ma numer GG 2615286
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ..::QRAS::.. Pokaż post
ja ostatnio robilem test i w 1 pytaniu sie machnolem ;/ a tak blisko bylem xD
Skąd wiesz, że w jednym ? Na koniec testu zawsze wyświetlone zostanie losowo tylko jedno błędne pytanie, nawet jak zrobiłeś ich 10.
Co do tutorów, nie wiem jak jest na innych światach, ale na Securze wystarczy poprosić o Polaka/ Brazylijczyka/ Szweda i zawsze znajdzie się jakiś tutor/ gracz, który z chęcią pomoże na PM .. lub przynajmniej pomoże z tłumaczeniem.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
But we have lost the way.
Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator"
Aversin jest offline  
stary 02-03-2007, 19:28   #12
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

czyta sie fajnie

Ale tutorzy tak naprawde nigdy mi nie pomogli, tyle razy na helpie pytalem sie np. gdy niewiedzialem co to lag i sie zapytalem co to jest ten lag o ktorym wszyscy pisali w owczas a tutor odpisal : jestes idiota i noobem .. bardzo pomocne :-(
Andrealfus jest offline  
stary 02-03-2007, 19:47   #13
Lupil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 08 2006

Profesja: Sorcerer
Gildia: Tibia sux
Świat: Tibia sux
Poziom: 41
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pebe83 Pokaż post
Na koniec testu zawsze wyświetlone zostanie losowo tylko jedno błędne pytanie, nawet jak zrobiłeś ich 10.
Nie, zostaje wyświetlone pierwsze pytanie w którym zrobiłeś bład, dalej po prostu nie sprawdza.
@Topic
Mój cel w Tibi - zostanie tutorem ^^ Ale Pacc'a nie kupie, bo waste kasy.
Btw - ten pierwszy obrazek dobry jest.
Rób co tydzień 2-3 dniowe przerwy!
Nie exp na siłę!
Graj, jeśli sprawia ci to przyjemnośc!
Nie wydawaj ostatnich pieniędzy na Pacc'a!
Hail \o/
Lupil jest offline  
stary 02-03-2007, 19:51   #14
Ilus Thor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 01 2006
Lokacja: Radom

Imię: Nurianor
Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Poziom: 28
Skille: **/**
Poziom mag.: 33
Domyślny

ten artykuł to był nonsens. Teraz jeszcze więcej zidiociałych polaków będzie pisać na helpie po polsku. A myślałem, że ktoś uszanuje NASZĄ pracę.

P.S. Jestem Senior Tutorem.
stary 02-03-2007, 20:01   #15
Maniek_Diixus
Użytkownik Forum

Maniek_Diixus's Avatar

Data dołączenia: 24 02 2007

Profesja: Knight
Świat: Refugia
Poziom: 61+
Skille: 77/76
Poziom mag.: 6
Domyślny

Wie ktoś może czy test można zdawać tylko raz?
Podoba mi się ten obrazek z ratem xD
stary 02-03-2007, 20:05   #16
Frezer
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 11 2005
Lokacja: Rosnowo

Imię: Tharryan
Profesja: Druid
Frezer ma numer GG 8262697
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Andrealfus Pokaż post
czyta sie fajnie

Ale tutorzy tak naprawde nigdy mi nie pomogli, tyle razy na helpie pytalem sie np. gdy niewiedzialem co to lag i sie zapytalem co to jest ten lag o ktorym wszyscy pisali w owczas a tutor odpisal : jestes idiota i noobem .. bardzo pomocne :-(
ten tutora to jestes idiota i noobem
Frezer jest offline  
stary 02-03-2007, 20:17   #17
Pin'gwin
Użytkownik forum

Pin'gwin's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2006
Lokacja: 3miasto

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Maniek_Diixus Pokaż post
Wie ktoś może czy test można zdawać tylko raz?
Podoba mi się ten obrazek z ratem xD

Raz na 2 miesiące po "zpaccowanym" koncie

#edit
Ależ się w rym ułożyło~
Pin'gwin jest offline  
stary 02-03-2007, 20:24   #18
Tom The Tanner
Użytkownik Forum

Tom The Tanner's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2006
Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4

Tom The Tanner ma numer GG 5904267
Domyślny

Hmmm, no to teraz dosyć dużo tutorów zacznie się zgłaszać. Co do testu, nie macie się co łudzić... jest na pewno losowo generowany i gotowiec nic nie da. Albo będzie trzeba uzasadnić. Przepraszam, jeśli tu kogoś przygasiłem.

Vial
macha swoim fiutem do taktów partytury
Tom The Tanner jest offline  
stary 02-03-2007, 20:45   #19
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004

Aversin ma numer GG 2615286
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ilus Thor Pokaż post
ten artykuł to był nonsens. Teraz jeszcze więcej zidiociałych polaków będzie pisać na helpie po polsku. A myślałem, że ktoś uszanuje NASZĄ pracę.

P.S. Jestem Senior Tutorem.
Po tej wypowiedzi widzę, że na tutora to się niezbyt nadajesz. Gdy ktoś zaczyna mówić po polsku na kanale help to zwyczajnie wysyłasz mu PM i tłumaczysz o co chodzi .. a nie nazywasz idiotą. Jeżeli to nie pomaga to piszesz raport i dajesz ignore. Proste.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
But we have lost the way.
Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator"
Aversin jest offline  
stary 02-03-2007, 20:49   #20
Praktikerman
Guest

Domyślny

Total beznadzieja..... Bardzo doceniam ludzki wkład w przetłumaczenie tego (res for pebe), ale nie sądzę, aby coś komuś pomogło to tłumaczenie (a właściwie artykuł)//beznadzieja, że trzeba zostać PACCiem żeby być tutorem!!! Pacca kupują sobie jakieś 35/45/70/90 etc. lvle!!!! i co nawet jak do 200000000000000000 lvla napiszesz myśląc, ze on widział i wiedział wszystko to ci nie odpowie bo jest na demonach/questach/hero a na pewno 20000000000000000 lvl nie będzie miał ochoty odpowiedzieć 2 lvl "a co to jest fjal of slim?" a jeżeli nie umiecie gadać po angielsku to Tibia nie jest dla was!!!! ja mam 12 lat (tylko nie starcze ) a mogę powiedzieć, ze znam dużo osób, które są starsze i jak mówię "leave plz" albo "leave NOW OR DIE!!!!" to mi odpowiadają "pl?"/"swe?"/"br?"............
Na początku powinien być jakiś mini-test z angielskiego (na tym forum na Tajemnicach Rookgardu widnieje temat "Co to jest Vial of Slime?" <---- -.-)
AŻ ŻAL!!!
Player(23): Hi friend!
Noob(7): PL?
Player(23): No, I am from England
Noob(7): A chcesz w ryj?
Player(23): Sorry, I can't understand....
Noob(7): wes ty lol jestes

albo

PLayer(23): Leave plz...
Noob(7): pl?
Player(23): IDZ STAD!!!!
Noob(7): niby czemu??
Player(23): BO JA TU EXPIE!!!!
Noob(7):a kto tak powiedział???
Player(23) JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Noob(7): to nie twoje miejsce
Player(23): ODEJDZ WRESZCIE JA TU EXPIE!!!!!!!!!!!
Noob(7): HUNTED!!!!!!!! Wiesz ze muj rl kolega to xXxXxXxX????

I właśnie dlatego powinni zrobić testy IQ....

Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania