|
|
#1 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 03 2008
Lokacja: Arendal (Norway)
Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Świat: Hiberna
Poziom: 41+
|
Z reguły nie czytam, ba, w ogóle nie czytam. Chce to zmienić, i tu się rodzi moje pytanie. Jaką książkę polecacie? jestem całkowicie zielony, więc chcę się spytać, jaka książka Wam utkwiła w pamięci? Może być coś cięższego. Z góry dzięki.
Makaveli in this... Killuminati, all through your body The blow's like a twelve gauge shotty Uh, feel me! And God said he should send his one begotten son to lead the wild into the ways of the man Follow me; eat my flesh, flesh and my flesh Tupac Amaru Shakur [1971-1996] Rest in Peace! |
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
Jak coś cięższego, to "Chłopi" albo "Potop".
![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń
Stan: Na Emeryturze
|
Ja zaczynałem od Sapkowskiego. Polska fantastyka, łatwa do ogarnięcia ; P
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
Jeśli chodzi na początek to zależy to od Twojego wieku
. Możesz zacząć od tych wszystkich Harych Potterów, czy Eragonów, lub też przejść do średniego kalibru, czyli np. (w moim przypadku) Sapkowskiego, serii Dragon Lance, czy wspaniałych książek R.A. Salvatore'a. Za ciężki kaliber uważam w/w Potop, Chłopów, twórczość Mickiewicza. Inaczej, ogólnie mówiąc, nudy (ofc jak na mnie).2 serie książek jakich nie kwalifikuję to książki wszechznanego Tolkiena, oraz Lewisa. Pierwsze ze względu na wiadomy powód, drugie ze względu na bardzo słabe,w mojej opinii, tłumaczenie Polkowskiego; zawsze można przeczytać wersję angielską .
|
|
|
#5 | |
|
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
Cytuj:
Jego opisom bitew IMHO niewielu jest tylko w stanie dorównać.Zamiłowanie do czytania zrodziło się u mnie podczas... czytania lektur szkolnych. Oczywiste, że jakieś tam Dzieci z Bullerbyn nikogo w Twoim wieku nie zachwycą, ale może by tak spróbować jakiś utwór Sienkiewicza? Osobiście bardzo sobie cenię Krzyżaków, świetna książka. O samym autorze mówi się, iż jest to pierwszorzędny drugorzędny pisarz, właśnie ze względu na to, że pisał bardzo dobre utwory bazując jednak na sprawdzonych i utartych schematach. Jeśli chodzi o polską fantastykę - Sapkowski bez dwóch zdań. ![]() Dobrym pisarzem jest także Dostojewski, ale sięgnij po jego dzieła dopiero w późniejszej fazie swojej przygody z książkami, bo do jego tekstów trzeba dorosnąć.
~~~ Proud to be bestowed the honorary title of Senator by CipSoft ~~~ Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji. Ostatnio edytowany przez Rothes - 15-07-2008 o 21:53. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
|
Pratchett. I wszystko jasne; ) Fantastyka z dużą nutą humoru. Dobrego humoru: D
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 03 2008
Lokacja: Arendal (Norway)
Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Świat: Hiberna
Poziom: 41+
|
Nie dzięki, za Harryego się nie biorę. W najbliższym czasie spróbuje złapać coś Sapkowskiego, jeśli go polecacie. Problemem jest to, że dostępu do książek nie mam poprostu, mieszkam za granicą. No, ale jakaś koncepcja jest. Dzięki za zainteresowanie się tematem. :-)
Makaveli in this... Killuminati, all through your body The blow's like a twelve gauge shotty Uh, feel me! And God said he should send his one begotten son to lead the wild into the ways of the man Follow me; eat my flesh, flesh and my flesh Tupac Amaru Shakur [1971-1996] Rest in Peace! |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń
|
Cytuj:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Użytkownik Forum
|
Zastanawiam się tylko, dlaczego coraz częściej krąży schemat, że polska fantastyka = Sapkowski. Przecież i przed nim, i po nim była masa pisarzy na wysokim poziomie, że wspomnę tylko Lema, Oramusa i Huberatha.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Książe Cieni
|
Nie mogę odpowiedzieć w imieniu wszystkich, którzy powielają ten schemat. Jestem jednak w stanie wytłumaczyć moje zdanie. Odpowiedź choć banalna do bólu jest jak najbardziej prawdziwa - otóż nie znoszę S-F. Nie przepadam również za książkami, które dają do myślenia, mają w sobie zawarte jakieś ponadczasowe prawdy. Wolę usiąść do płytkiej przygodówki, gdzie nie muszę zastanawiać się nad ukrytymi przesłaniami w tekście, a mogę po prostu dobrze bawić się czytając ją. Oczywistym zatem jest, że nie będę zachwalał wymienionych przez Ciebie pisarzy, bo ich twórczość po prostu do mnie nie trafia. Nie neguję faktu, że piszą dobrze - stwierdzam tylko, że nie w moim przekonaniu.
|
|
|
#11 | |
|
Użytkownik Forum
|
Cytuj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Książe Cieni
|
Rozwiń myśl.
|
|
|
#13 | |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
Cytuj:
.
|
|
|
|
#14 |
|
Da Old school.
|
Więc Rothes stanowczo odradzam Ci Dicka: x
Chociaż imo ma ciekawe opowiadania.
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Użytkownik Forum
|
Dick był ćpunem i tu cały sekret jego świetności.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Da Old school.
|
Fakt. Co nie zmienia faktu, że ma swój klimat.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 12 2006
|
Cytuj:
Twórczośc Micka a fantastyka np wspomnianej serii DL to zupełnie inne bajki, więc troche bez sensu je porównywać. |
|
|
|
|