Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Mole książkowe

Notki

Mole książkowe Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-08-2008, 17:05   #1
rajaput
Guest

Domyślny G. R. R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia

Na początek ładnie przeproszę i poproszę. Wiem, że tutaj raczej publikuje się swoje teksty, ale na forum nie ma miejsca, gdzie możnaby spokojnie podyskutować o literaturze. A poproszę o to, by nie jechać od razu, tylko wypowiadać się na temat.

Ktoś w ogóle czytał książkę? Jakie wrażenia?
Osobiście uważam sagę za jedną z lepszych książek, które udało mi się przeczytać. Pewnie jeszcze się to zmieni, ale narazie zajmuje miejsce pierwsze.

A dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi, recenzja.

"Akcja rozgrywa się w świecie low fantasy - takim, gdzie krążą jakieś pogłoski o magii czy smokach, ale tak naprawdę i tak mało kto w nie wierzy. Jeśli nie liczyć nielicznych (przynajmniej z początku) zjawisk z gatunku "nadprzyrodzonych", opowieść w zasadzie można byłoby zakwalifikować do sagi rycerskiej.
Przede wszystkim bardzo podobał mi się pomysł na prowadzenie narracji. Cykl nie ma bowiem głównego bohatera - wydarzenia obserwujemy z punktu widzenia kilku postaci, znajdujących się po różnych stronach konfliktu. Przy bardzo wielowątkowej akcji, opierającej się w dużej mierze na intrygach politycznych daje to zupełnie niesamowity efekt. Nie ma tu bowiem dobrych i złych, a jeśli nawet wydaje nam się, że są, jakieś wydarzenie i tak może sprawić, że nagle widzimy cały konflikt w zupełnie innym świetle. Wszyscy są za to równie podli, może poza paroma wyjątkami...
Właśnie - postacie. Moim zdaniem bardzo wiarygodne: bardzo ludzkie, mające swoje (czasem głęboko ukryte) zalety i wady, i nigdy nie "nieskazitelne". Przy tym chyba nigdy nie zdarzyło mi się, żebym mogła tak radykalnie zmieniać zdanie o tej czy innej osobie - przy czym ta osoba bynajmniej nie przechodziła żadnej "przemiany wewnętrznej" (fuj!), po prostu o bohaterach raz na jakiś czas dowiadujemy się rzeczy, które sprawiają, że ich czyny zaczynamy odbierać zupełnie inaczej.
I jeszcze jeden plus - te książki są kompletnie nieprzewidywalne! Choćby dlatego, że nigdy nie można mieć pewności, czy autor przypadkiem nie utłucze jednego z głownych bohaterów (tak, wiem, że to właściwie spoiler...).

[Przy okazji małe ostrzeżenie: jeśli ktoś szuka miłej, pięknej baśni to trafił pod zły adres. Książka zawiera naprawdę dużą dawke przemocy.]"

Ostatnio edytowany przez rajaput - 13-08-2008 o 17:14.
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-08-2008, 17:24   #2
Kedven
Zbanowany

Data dołączenia: 23 09 2005

Kedven ma numer GG 7644256
Domyślny

Hodor!

Czytałem. W moich oczach, ta książka bije wychwalanego tutaj "Wiedźmina" na głowę Po prostu cudo, jak się dorwałem na początku lipca, to minęło chyba z 10 dni i już miałem przeczytane wszystkie tomy. Czekam na "Dancing with Dragons" : D Polecam.

@up
Daj stronę z komiskami! Zgaduję, w podpisie: Melisandre, Ned, Cersei? ;D

Ostatnio edytowany przez Kedven - 13-08-2008 o 17:25.
Kedven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania