Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Tawerna RPG

Notki

Tawerna RPG Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-10-2008, 19:09   #1
Bluray
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 08 2007
Lokacja: Outland

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Bluray ma numer GG 9804717
Pergamin [KLIMAT] Nauka o Klątwach

*A więc chcecie dowiedzieć się czegoś o klątwach, tak? No więc klątwy nie są tylko domeną czarnoksiężników, równie biegle magią klątw władają nekromanci tacy jak ja.

No więc do rzeczy: klątwa to nic innego jak... osłabienie celu. Hmmm... na przykład odbieranie cennej energii życiowej. Są klątwy które zarzuca się na pojedynczy cel, lub wszystkich w obszarze jego działania, mmm... Działają one na różne sposoby, jak już wspominałem mogą odbierać energię życiową, ale równie dobrze mogą:
-wysysać energię magiczną,
-uśpić cel,
-pozbawić go przytomności,
-wywołać chorobę,
hmm... nie wymienię ich wszystkich właściwości, bo siedzielibyśmy tu jeszcze całą noc.
Nasze klątwy zwykle cechują się tym że, kilka ich może działać na jednym celu, szkodząc mu, przy tym na wiele sposobów.

Klątwy które zarzucamy na pojedynczy cel, są najpowszechniejsze, po prostu wybieramy przeciwnika i rzucamy mu jak najwięcej klątw, które będą mu szkodzić na wiele sposobów.

Klątwy obszarowe, jak sama nazwa wskazuje, działają na pewnym wyznaczonym obszarze. Na każdego w tej strefie będzie działała nasza klątwa, najlepsze są one na dużą ilość wrogów, ale nie radze ich używać jeżeli walczymy sami, gdyż takie klątwy zwykle potrzebują ciągłej dostawy energii, czyli cały czas musimy wykonywać rytuał ich utrzymywania, przez co jesteśmy zbyt łatwym celem.

Najciekawszymi klątwami są te które, mogą działać negatywnie, jak i pozytywnie, zaraz wyjaśnię o co chodzi:
Otóż, takie klątwy mogą działać w dwie strony, to jest np. wysysając energie życiową, sprawiają że cel atakuje szybciej i jest bardziej niebezpieczny w zwarciu. Takie klątwy mogą być zarzucane na sojuszników, jeśli tylko dobrze wybierzemy i będziemy wiedzieć w czym najlepszy jest nasz sojusznik.

Prawda że to ekscytujące? Jak że ciekawą i przydatną sztuką mogą być klątwy, jeśli tylko wiemy której, kiedy użyć i na kogo. hmmm... mam nadzieje że czegoś się nauczyliście.
Bluray jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-10-2008, 20:18   #2
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Podaruję już sobie dywagację na temat dlaczegóż to uważam specjalizowanie się jedynie w jednej ze szkół magii za całkowity absurd. Chciałbym natomiast wskazać pewną nieścisłość w Twoim wykładzie, drogi kolego magu. Otóż powiedziałeś, ekhm...

*Mag podrapawszy się uprzednio po głowie, jął szeptać pospiesznie coś pod nosem*

cytuję dosłownie:
Cytuj:
Na każdego w tej strefie będzie działała nasza klątwa, najlepsze są one na dużą ilość wrogów, ale nie radze ich używać jeżeli walczymy sami, gdyż takie klątwy zwykle potrzebują ciągłej dostawy energii, czyli cały czas musimy wykonywać rytuał ich utrzymywania, przez co jesteśmy zbyt łatwym celem.
Przyznaję szczerze, iż nie fascynuje mnie zbytnio nekromancja - znam jedynie kilka prostych czarów, nic spektakularnego. Przypuszczam jednakowoż, że te śmierdzące resztki wlekące się wszędzie za wami, wszak nie służą wam jedynie jako obiekty eksperymentów i słudzy do podawania fiolek, nieprawdaż? Jeśli nie dysponujesz żadnym z czarów ochronnych - do czego rzecz jasna by nie doszło, gdybyś nie marnował czasu na poznawanie sekretów jedynie jednej ze szkół - sądzę, iż mógłbyś z powodzeniem użyć ich jako żywej tarczy. Nie ulega wątpliwości, że nie dorównają w głupocie i poświęceniu fanatycznemu paladynowi, bądź też narwanemu krasnoludzkiemu wojownikowi, niemniej jednak w walce przeciw średnio rozgarniętej grupie wrogów, winni się sprawdzić. Co o tym sądzisz, nekromanto?

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 11-10-2008 o 20:19.
Rothes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-10-2008, 20:44   #3
Bluray
Użytkownik Forum

Domyślny

*Aen zastanowił się na chwile...
-Zgadzam się z Tobą drogi Magu że, specjalizacja w jednej dziedzinie to głupota, jest to tylko lekcja o klątwach, a każdy szanujący się nekromanta powinien oczywiście specjalizować się w ożywianiu trupów. Jednak nie każdy nekromanta jest tak potężny by bez ograniczenia mógł kontrolować nieumarłych, a nie wszędzie leżą trupy które można ożywić. Oczywiście grupa ożywionych trupów świetnie sprawuje się w walce, jak i w defensywie, hmmm..

Cytuj:
*A więc chcecie dowiedzieć się czegoś o klątwach, tak?
Jak widzisz drogi Magu jest to tylko lekcja o klątwach, a nie opisany autorytet nekromantów.
stary 11-10-2008, 21:33   #4
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

Nie omieszkam powiedzieć tego wprost - klątwy mnie nie interesują, bo z łatwością mogę je odbić w stronę rzucającego. W przypadku tych silniejszych bez wahania podjąłbym próbę zniwelowania ich działania. Ośmielę się nawet stwierdzić, iż większość takich prób powiodłaby się. Jednakże celem mojej wizyty w tym miejscu była chęć poznania kogoś, kto również interesuje się poskramianiem tej dzikiej mocy zwanej magią...

*Mag uśmiechając się, telepatycznie przemawia do wykładowcy: „...nawet jeżeli wciąż wypada dość blado na tle największych mistrzów, wykładając na jakiejś podrzędnej uczelni. Kolego brak Ci ambicji. Obierz sobie jakiś niesłychanie trudny cel i w pełni poświęć się jego osiągnięciu, jak na porządnego maga przystało.”*

Ponadto depcze mi po piętach kilku wyjątkowo natrętnych durni, których z wiadomych jedynie mi przyczyn nie mogę się... pozbyć. Pomyślałem tak więc, iż dobrym pomysłem byłoby się gdzieś zaszyć. W miejscu, gdzie z pewnością nie będą mnie szukać. Poza tym na domiar złego kilka dni temu natknąłem się na wyjątkowego gbura i prostaka, zapragnąłem zatem się nieco odchamić, spędzając choć chwilę w bardziej wyszukanym towarzystwie.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 11-10-2008 o 21:43.
stary 11-10-2008, 22:45   #5
Wyciszony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk

Wyciszony ma numer GG 11583346
Domyślny

- Te, wykładowca, powtórz wszystko od początku! W cholerę nic nie rozumiem... - Krasnolud mówiąc to, dłubie toporem w nosie.
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
Wyciszony jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-10-2008, 08:37   #6
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

- Typowe - skwitował wypowiedź krasnoluda mag.

stary 12-10-2008, 10:23   #7
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

- Hę? Co tam mamroczesz, chuderlaku?
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
stary 12-10-2008, 11:07   #8
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

- Uraczyłbym Cię pięknym wywodem, ale obawiam się, że pewien nie do końca sprawny narząd w Twojej czaszce mógłby nie wytrzymać nadmiernego obciążenia i stałaby Ci się niepotrzebna krzywda, mięśniaku.

stary 12-10-2008, 11:29   #9
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

- Nie denerwuj mnie, mów normalnie! Znowu ten magowy bełkot... Ha! Założe się, że byś nie wypił nawet jednego Zgnilca, bo byś padł!
stary 12-10-2008, 11:33   #10
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

- Nie jestem do końca pewien czy odważyłbym się skosztować czegoś o tak wątpliwej jakości. Co się zaś tyczy zgubnego wpływu alkoholu na mnie, wszystko zależy od tego czy zabezpieczyłbym się uprzednio odpowiednim zaklęciem.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 12-10-2008 o 11:36.
stary 12-10-2008, 11:47   #11
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium

Stan: Niegrający
Domyślny

- Z dwojga złego lepiej mieć uszkodzony mózg niż wybrakowane krocze !
stary 12-10-2008, 11:54   #12
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

Mag wyraźnie spochmurniał.

- Rozumiem, że nie jest to uczelnia najwyższych lotów, ale myślałem, że nie wpuszcza się tu plebsu. Uprzedzam Cię głupcze - licz się ze słowami. W okolicy nie ma żadnych paladynów, którzy mogliby spróbować uchronić Cię od straszliwego losu jaki Ci za chwilę zgotuję. Brak narządu rozrodczego będzie wtedy najmniejszym z Twoich zmartwień.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 12-10-2008 o 11:57.
stary 12-10-2008, 12:04   #13
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium

Stan: Niegrający
Domyślny

- Możesz mi zobrazować to, co ze mną zrobisz ? Umieram z ciekawości, ukróć me cierpienia.
stary 12-10-2008, 12:17   #14
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

- Skoro już jesteśmy na wykładzie nekromanty poświęconym klątwom... może mały pokaz dla młodych adeptów? Sądzę, że nawet krasnoludzi mogliby nauczyć się czegoś ciekawego. - Wzrok maga utkwił na wykładowcy. - Może mistrz Aen uraczy nas jakimś zaklęciem? Klątwa zmiany orientacji seksualnej ósmego kręgu? Zamiana w rozkładającego się zombie? Nalegam. - Ostatnie słowo wypowiedziane zostało niemal w formie rozkazu.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 12-10-2008 o 12:21.
stary 12-10-2008, 12:17   #15
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Właśnie - rzekł elf, po czym wziął duży łyk wina i kontynuował:
-Ja też chcę to zobaczyć!

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-10-2008, 13:22   #16
Wyciszony
Użytkownik Forum

Domyślny

Krasnolud stoi z otwartymi ustami i miną świadczącą, że nie zrozumiał ani jednego słowa z rozmowy dwóch magów.
stary 12-10-2008, 17:43   #17
Bluray
Użytkownik Forum

Domyślny

*Aen westchnął
-Nie lubię chwalić się swoją mocą, a wykładam tu, tylko dla tego że właściciel owej uczelni ładnie mnie poprosił, i dobrze zapłacił - dodał szeptem - A teraz proszę panowie, nie pozwólcie mi więcej zabierać waszego czasu.

Ostatnio edytowany przez Bluray - 12-10-2008 o 18:03.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania