Pokaż pełną wersje : Dziwny opis....
Olrik - Pracownik Poczty. Duzo nie powiedzial, ale zachowuje sie jakby nigdy ie slyszal o Excalibugu.
19:06 Pramus Fire'Claw: hi
19:06 Olrik: Greetings, Pramus Fire'Claw.
19:06 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:06 Olrik: Pardon?
19:07 Pramus Fire'Claw: minotaurs
19:07 Pramus Fire'Claw: minotaur
19:07 Pramus Fire'Claw: elves
19:07 Olrik: What a noble and graceful race.
19:07 Pramus Fire'Claw: sweaty cyclops
19:07 Pramus Fire'Claw: cyclops
19:07 Pramus Fire'Claw: beholders
19:07 Pramus Fire'Claw: language
19:07 Pramus Fire'Claw: bye
19:07 Olrik: Farewell.
Roderick - Ambasador Króla w Ab - Uwaza historie excalibuga za Mit....
19:08 Pramus Fire'Claw: hi
19:08 Roderick: Salutations Pramus Fire'Claw.
19:08 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:08 Roderick: A nice myth but nothing more.
19:08 Pramus Fire'Claw: king
19:08 Pramus Fire'Claw: tibianusa
19:09 Roderick: Our beloved ruler seeks friendship and peace with the elves of Ab'Dendriel.
19:09 Pramus Fire'Claw: tibianus
19:09 Roderick: Our beloved ruler seeks friendship and peace with the elves of Ab'Dendriel.
19:09 Pramus Fire'Claw: noodles
19:09 Pramus Fire'Claw: cyclops
19:09 Pramus Fire'Claw: minotaurs
19:09 Pramus Fire'Claw: language
19:09 Pramus Fire'Claw: translate
19:12 Pramus Fire'Claw: marvik
19:12 Pramus Fire'Claw: druid
19:12 Roderick: The elven magic is somewhat similar to that of the druids.
19:13 Pramus Fire'Claw: sorcerers
19:13 Roderick: Perhaps Thaian sorcerers can teach the elves their magic in exchange for knowledge of that noble race.
Faluae - chodzi pod drabina na zachód od depo. Uczy podstawowych czarów.
Nie wie co to Excalibug :D
19:17 Pramus Fire'Claw: hi
19:17 Faluae: Greetings, traveller.
19:17 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:17 Faluae: What is that?
19:17 Pramus Fire'Claw: sword
19:17 Pramus Fire'Claw: magic
19:17 Faluae: I learned a little about some minor spells.
19:17 Pramus Fire'Claw: druids
19:17 Faluae: Druids are very close to Crunor.
19:17 Pramus Fire'Claw: crunor
19:17 Faluae: I praise the Great Tree and Mother Earth, who gave birth to all life, and Nera, the celestial paladin.
19:18 Pramus Fire'Claw: marvik
19:18 Pramus Fire'Claw: bye
19:18 Faluae: Asha Thrazi, traveller.
Shanar - Małomówny sprzedawca broni w Ab. Myśli, że historia Excalibuga moze byc czyms wiecej niz tylko mitem.
19:21 Pramus Fire'Claw: hi
19:21 Shanar: Ashari Pramus Fire'Claw.
19:21 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:21 Shanar: Perhaps more than a myth.
19:21 Pramus Fire'Claw: myth
19:21 Pramus Fire'Claw: elves
19:21 Shanar: That's our race, so what?
19:21 Pramus Fire'Claw: language
19:21 Pramus Fire'Claw: beholders
19:21 Pramus Fire'Claw: minotaurs
19:21 Pramus Fire'Claw: cyclops
19:21 Pramus Fire'Claw: ab'dendriel
19:22 Pramus Fire'Claw: marvik
19:22 Pramus Fire'Claw: bye
19:22 Shanar: Asha Thrazi.
Briasol - Pracownik Banku w AB. Uważa, że Excalibug istniał lecz dawno przepadł.
19:24 Pramus Fire'Claw: hi
19:24 Briasol: Ashari Pramus Fire'Claw.
19:24 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:24 Briasol: It's a weapon of times long gone. It's lost for our time.
19:24 Pramus Fire'Claw: myth
19:24 Pramus Fire'Claw: weapon
19:24 Pramus Fire'Claw: marvik
19:24 Pramus Fire'Claw: druids
19:25 Pramus Fire'Claw: times
19:25 Briasol: I don't know the time, sorry. I do not care for this concept. Watches are your master, they tell you what to do and when.
19:25 Pramus Fire'Claw: old times
19:25 Briasol: I don't know the time, sorry. I do not care for this concept. Watches are your master, they tell you what to do and when.
19:25 Pramus Fire'Claw: bye
19:25 Briasol: Asha Thrazi.
Shirith - Stoi koło trolli pod ab. Uważa opowiesc o Excalibugu za nonsens wiec wiecej nie pytalem.
19:26 Pramus Fire'Claw: hi
19:27 Shirith: Ashari Pramus Fire'Claw.
19:27 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:27 Shirith: Nonsense.
19:27 Pramus Fire'Claw: druids
19:27 Pramus Fire'Claw: bye
19:27 Shirith: Asha Thrazi.
Elathriel - sprzedawca ofensywnych czarów runicznych.
19:29 Pramus Fire'Claw: hi
19:29 Elathriel: Be greeted Pramus Fire'Claw.
19:29 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:29 Elathriel: I still doubt it exists.
19:29 Pramus Fire'Claw: druids
19:29 Elathriel: Druids' magic is to peaceful for my taste.
19:29 Pramus Fire'Claw: marvik
19:29 Pramus Fire'Claw: cyclops
19:29 Pramus Fire'Claw: bye
19:29 Elathriel: Asha Thrazi, stranger.
Anerui - Sprzedaje mięso w AB. Nic za bardzo w tej sprawie nie wie.
19:32 Pramus Fire'Claw: hi
19:32 Anerui: Ashari Pramus Fire'Claw.
19:33 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:33 Pramus Fire'Claw: druids
19:33 Pramus Fire'Claw: bye
19:33 Anerui: Asha Thrazi.
Maealil: Stoi w Temple w AB.
19:35 Pramus Fire'Claw: hi
19:35 Maealil: Ashari, Pramus Fire'Claw.
19:35 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:35 Maealil: Is that a new kind of bug the Deraisim found?
19:35 Pramus Fire'Claw: deraisim
19:35 Maealil: Unfortunately they are to busy to care for the finer things in life.
19:36 Pramus Fire'Claw: sacrificial stone
19:36 Pramus Fire'Claw: druid
19:36 Maealil: Druids are great healers.
19:36 Pramus Fire'Claw: bye
19:36 Maealil: Asha Thrazi, traveller.
Irea - sprzedawca strzal czarow dla palka itd.... Nic chyba nie wie o Excalibugu.
19:39 Pramus Fire'Claw: hi
19:39 Irea: Ashari Pramus Fire'Claw.
19:39 Pramus Fire'Claw: excalibug
19:39 Irea: Our people have a bugfarm in the southeast of Ab'Dendriel.
19:39 Pramus Fire'Claw: druid
19:39 Pramus Fire'Claw: language
19:39 Pramus Fire'Claw: elves
19:39 Irea: Humans or dwarfs will never understand us.
19:40 Pramus Fire'Claw: mintwalin
19:40 Pramus Fire'Claw: bye
19:40 Irea: Asha Thrazi.
A więc... Po przepytaniu NPC w Ab nie znalazłem nic ciekawego niestety. Kiedy indziej poszukam w Thais. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czy Sacrficial stone w Ab (Ten kamien w Ab który pochlania rzeczy gdy cos na nim polozysz) ma cos do tego?
UP:moim zdaniem nicniema onjest powizany z draconią (no qs).
Sebuś:On znalazał te książke jak szedł z kazz do ab
Dejvo: widać jaka stara grafa napewno już niema tego qestu tam :p
topic; moim zdaniem z takich pytanek nicsie niedowiecie o exaclibugu każdy npc w tibi wieży że istnieje a inni niewieżą ,do niczego niedojdziecie .
22:59 a sweaty cyclops: You not have stuff me want for.
Stuff? On chce jakies rzeczy w zamian za warlord sworda 8o
22:59 a sweaty cyclops: You not have stuff me want for.
Stuff? On chce jakies rzeczy w zamian za warlord sworda 8o
Nawet gdybyś je miał,to on powie że i ich nie masz...
Ten quest jest po prostu nieaktywny...
Poszedlem dzis do królowej w carlin i spytałem o kilka rzeczy i nie usłyszałem nic ciekawego oprócz tego:
Barney The Knight: noodles
Queen Eloise:This beast scared my cat away on my last diplomatic mission in this filthy town.
jeśli noodles to zmieniony rycerz to musiał mieć powód by wystraszyć tego kota
Gangrell
24-08-2005, 16:47
Ja juz od dosc dawna proboje rozwiazac ten quest...narazie dowiedzialem sie kilku choc waznych informacni (przynajmiej dla mnie). Czytajac posta (calego) z niektorych ludzi normalnie nie moglem wyrobic ( opowiadaj nie stworzone historyjki). No to sie zabieram do pisania...
1. Wojna Minosy vs Dwarfy
Wojna odbyla sie bardzo dawno...Minotaury pracujac nad wykopaliskami jakims cudem odnalezli "leze demona"(przypuszczam ze to ten okropny bazilisk) zniszczyl miasto (z tad ruiny w mintwalin). Naszczescie odcieli tego potwora od reszty miasta zwodzonym mostem. Po czasie wpadli na pomysl zeby podrucic basiliska dwarfom a on ich zniszczy, wiec wykopali ogromny tunel z mintwalin do kazordoon (sam osobiscie widzialem szczatki tej kopalni) i wypuscili do niego basiliska. Poruszal sie do przodu poniewaz droga powrotna byla zasypywana przez minotaury. I tak basilisk znalazl sie w kazordoon. Dwarfy padaly jak muchy jeden za drugim, ale po czasie jeden madry dwarf postanowil zlapac go w polapke (nie bede opisywal sposobu jakim go zlapali). W krutce basilisk zostal uwieziony tam gdzie obecnie teraz sie znajduje.
2.KWT
Mam kilka teori na ten temat ale jedna widzialem na wlasne oczy. A wiec ekipa poszla na poh w okolice cmentarzy nieopodal KWT. Kilofem wykopali dziure w jednym z cmentarzy po czym weszli do niej. Na dole spodkali DS, ghule, skielety (masowo). Na koncu tego malego labiryntu byl punkt ropa do gory. Po ropowaniu znalezli sie w wierzy. Byl w nim teleport do takzwanego kosmosu w tibi (ja uwarzam ze jest to popsuty portal go skarbu ktorego szukamy) na wyzszych poziomach nie wiem co jest bo ow ekipa wyszla z tej wierzy. Ja jestem jeszcze slabym graczem (zaledwie 43 lvl) i raczej sam tego nie odkryje a kumplom nie chce sie bladzic po pohu.
3.Spike sword na rooku = excalibug ??
Ostanio przechodzac rooka na nowym servie natknelem sie na ksiazke.
Opisuje ona ze minotaury chcac zniszczyc ludzi musza zniszczyc miejsce ich ciaglego odradzania (albo powstawania, szkolenia) czyli rookgard. Zbudowali specjalny teleport z mintwalin do rooka ktory mial za zadanie przeteleportowac armir minosow do rooka i zniszczyc ich od samego poczatku czyli zatrzymac ciagy przychod ludzi no mainlandu...Niestety teleport byl niestabilny i udalo sie teleportowac zaledwie jednego mino maga. Postanowil zbudowac sobie domek w ktorym bedzie zapisywac wszystkie wydarzenia ktore sie dzieja na rooku. Proboje takrze wzmocnic teleport aby moglo sie nim przeteleportowac wieksza ilosc minotaurow potrzebna do zniszczenia rookgardu.
===Podsumowanie===
Czyli istnieje powrotne przejscie do rookgardu? I czy ten spike sword na rookgardzie to rzeczywiscie excalibug? Ma opis "sword of fury" czyli miecz szalenstwa. WIadomo ze wlasnie excalibug byl mieczem szalenstwa bo powodowal rzadze wladzy i chciwosc!
Wiem duzo wiecej ale po co mam was zanudzac jakimis historiami...rzadnych grobszych faktow ani wiekrzych dowodow. Tylko moje spostrzezenia i meczarnie w darzeniu do rozwiazania tego cholernego questa ! >.<
Szybki Lampard
25-08-2005, 10:36
mi sie zdaje ze to historia :
Najpierw excalibuga mial basilisk ktory dal go beholderom zeby go wiecznie pilnowaly lecz imperator kruzak podstempem ukrald excalibuga i umiescil go w skarbcu.
gdy wiesc o tym dotarla do marvika to on poslal swoje wojsko ktore odebralo silą excalibuga.
Pies krola tibianusa poszedl kiedys na spacer i scigajac glupiego czlowieka wpadl do dziury...
gdy sie ocknol zobaczyl zabudowania i przeslizgnol sie kolo nich.
na malym oltarzyku znalazl cos .
wzial to w pyszczek i predko uciekl.
potem wrocil do swojego pana.dal mu to a krol tibianus wzial excalibuga do muriel(przyjaciela tibianusa).Muriel znal sie troche na kosztownosciach i Tibianus kazal mu sprawdzic ile to warte ale gdy muriel to sprawdzal nadjechal marvik z armia i probowal odebrac excalibuga jednak muriel wyglosil zaklecie "EXEVO GRAN MAS VIS"...
armia marvika pokonana a sam marvik uciekl. podczas walki excalibug zaginol...
Gdy patrzylem sie na tekst to mi sie tak o tym pomyslalo i napisalem
26-08-2005, 13:22
mnie sie zdaje ze to jest jakas legenda zwiozana z wszystkimi królami miast. na końcu pisze ze ktos udezyl w kogos z czaru :] B) i to napisaly elfy
W pierwszym tekscie a dokładniej w tej ksążce było wpsomniane o jakimś złym Magu i o Beholdierach.
Koło Thais jest taki mały zbiornik wodny z plażą zaraz koło wody jest zejście do Necro NPC który mówi że pracuje dla zła czy coś w tym stylu , a zgadnijcie kto go strzeże .... 2 BEHOLDIERY !!!
Może to wam wczymś pomoże radze dobrze go przesłuchać.
PS: Jestem słaby z Anglika dlatego tylko was doprowadzam do niego
Quezacoatl
26-08-2005, 17:20
Mam naciąganą teorię
ciekawi mnie ten kawałek:
Zathroth kath'ras Zatragil (rodzaj stali),
Uman ar'thasha Uth'Amon (rodzaj stali)...
to tak jakby Zathroth stwożył złego excalibuga ze stali Zatragil a Uman stwożyl dobrego ze stali Uth'Amon.Jeden excalibug przypadł minotaurom a drógi krasnoludom a potem wojna gdzie władcy tych dwuch ras walczą tymi bronmi a kiedy ich ostrza sie skrzyzowały nastąpiło UE.
Wiem naciagane bo nikt nie mówi nigdy o dwóch excalibugach może ten drógi miecz nazywał sie inaczej??.Kto to wie. :confused:
może ten drógi miecz nazywał sie inaczej??.Kto to wie. :confused:
Jeśli jesteśmy przy takiej teori to ten drugi mógł się nazywać Warlord Sword ;)
EDOWIR:the ancient dwarfen king forged it using magic metal,which from cyklopses who found it in the heart of a fallen star.
To znaczy ze starozytny krol krasnoludow uzyl do tego magicznego metalu otrzymanego od cyklopa ktory wyciagnal go(ten magiczny metal) z serca fallen(tego nie wiem) gwiazdy(chyba chodzi o komete).
Ale jazda przeciesz na pohu jest KOSMOS !!!
Mam za niski Lv żeby to sprawdzić więc jak by ktoś miał troche czasu niech lepiej to dokładniej zbada
/edit 1 Rozmowa z panią w Venore
00:31 Galgoon: excalibug
00:31 Talesia: I am contend with my familysword meloncutter.
00:32 Galgoon: king
00:32 Talesia: We pay this man enough to live here undisturbed of major interventions.
ok to narazie wszystko
Ps: Był ktoś u tego necro NPC ??
Nic nowego nie wniose, ale ktoś prosił żeby pogadać z Wydą.
Wyda nie reaguje nawet na słowo excalibug (nie dziwne...)
Nie reaguje też na słowo Basilisk (troche dziwniejsze)
Jak do tej pory najbardzie przychylam się do historii gościa, który powiedział żę Basilisk to demon odkryty przez minotaury :)
Gatho Gokhinin
27-08-2005, 13:37
a może coś wspólnego z tym mieczem ma orshabaal? Być może istnieje Npc Orshabaal, który od czasu do czasu pojaiwa się na powierzchni ziemi żeby zemścić sie na ludziach huntujących jego poddanych....
Kilka stron wcześniej było napisane, że Spocony Cyklop pragnie stworzyć miecz podobny do excalibuga, czyli warlord sword! Cyclopowi udało sie go stworzyć, więc quest został zamknięty...
A może trzeba sie pytać róznych npc o np. Generala Muriusa lub innych bossów wprowadzonych po updacie...
Pogromca Dragonów
27-08-2005, 20:12
A Może było tak:Miecz exkalibur był powodem wieló bitew lezc kłórowie wkońcu postanowili wyznaczyć date w której królowie tibi walczyli by o exkalibur bitwa trwała wiele lat każdy z królów miał miecz w swoich rękach lecz 8 nieznanych (boosi) zniszczyli wszystkie armię a exkalibur zanieśki w miejsce tak tajemnicze i tak przerażające że nik jeszcze tam nie dotarł(tutaj macię gęśą skórk:P) a oni sami zapadli w podziemia ....(UUuuuuuuuuuuu) wg mnię wszystkie opcje są możliwe...
Excalibug-exkalibur :P
Yoshu Thor
27-08-2005, 21:36
tajemnicza sprawa...kurde no i znowu mamy problemy :D
Moze excalibug to wcale nie miecz ??? Moze to axe przeciez jest juz wielka tajemnica mieczy Warlord sword ?? Moge sie mylic jestem nowy w poznawaniu tej tajemnicy ale jak mi sie zdaje wszyscy pytali sie o sworda!
P.S. zamieszczam zdjecie spike sworda na rooku :D
http://img320.imageshack.us/img320/298/rooklevel11111qn.jpg (http://imageshack.us)
To nie fake :(
To nie fake... na Test serv GMy teleportują do SS'a (dla bardziej zaawansowanych Sword of Fury :])
znalezłem coś o bazyliszku na forum WoT zobaczcie sami...
http://tibia.gamigo.de/forum/attachment.php?attachmentid=156709
a wiec jednak jest tam tp ;p
(chociarz to może byc fake :) niemam pewności bo to niemoje zdjecie)
Opuszczony
30-08-2005, 12:24
cytuje moge sie pomylic ale tak ja to przetlumaczylem :
,, W imie najswietszych Bogów Thalasa , Morguthisa to spis bitwy miecza tak starego jak faraonowie. Lecz ani Morg ani Thalas nie otrzymali go excalibug przepadł . Minelo kiladziesiat lat od wojny . Przeklety Basilisk otrzymal tore zaklec przywolal moc faraonow i znow chciwosc nastala na swiecie . Ludzie zwariowali swieci Bogowie to koniec ! Armia beholderow na czele z Kruzakem dostali excalibug . Biada , Biada , Biada temu kto go posiadl . Cale mintwalin mowilo ze to do nich nalezy miecz tak potezny jak swiety Thalas , swiety Thalas !!! Marvik otrzymal excalibug !!! To koniec !!! Burza, cisza , grzmot ludzie bitwa dopiero sie zacznie !!! Nagle !!! .... Przeklety Basilisk !!! Opetal moc excalibuga !!! ( tutaj sie zatrzymamy na chwile wiec tera wiemy dlaczego imperator tak nienawidzi Basiliska i dlaczego kazzordoon jest podziemia gdyz wykopalo kopalnie zeby schowac sie przed bitwa , wiemy tez dlaczego beholder jest kolo kazordoon gdyz beholedry byly w armi z imperatorem ) Oh nie !!! Jednego z rycerzy Kruzak zamienil w Noodlesa !!! ( wiec Noodles blakal sie po Tibi az zaopiekowal sie nim Tibianus ) Basilisk znow ma miecz !!! Bogowie to starcie poteg !!! Kruzak nagle zamienia Basiliska w weza ( wiec dla Tibi waz to tez postac falszywa i zla ) obsilizgly Basilisk czuc w powietrzu gniew Kruzaka !!! Basilik uciekl !!! Kruzak ,, exevo gran mas vis " !!! Cala armia mintwalin padła... I tak skonczyl sie zywot miasta minotaurow !!! Mimo mialy najlepsze zbroje i potezne bronie zgineli.....Zapomnimy o tym to juz dawno bylo tylko Bogowie wiedza jaki final bedzie "
Rozwiązanie?
Opuszczony
30-08-2005, 12:26
Moze excalibug to wcale nie miecz ??? Moze to axe przeciez jest juz wielka tajemnica mieczy Warlord sword ?? Moge sie mylic jestem nowy w poznawaniu tej tajemnicy ale jak mi sie zdaje wszyscy pytali sie o sworda!
P.S. zamieszczam zdjecie spike sworda na rooku :D
To nie fake :(
To fake na 1 lvl'u nie da się wyjść z miasta ==' Chyba że z takim eq zabiłeś PS i inne gówienka =='
Spytalem sprzedawce broni w kazo, i oto co uslyszalem (!!!!!!!)
Mannhut: excalibug
Uzgod: You want sell me excalibug for 1000 platinum coins and an enchanted armor?
:O:O:O czyli to jest quest! I do tego jakiś dziwny (dla mnie) armor
druga rozmowa z Ab z kowalem
Mannhut: hi
Shanar: Ashari Mannhut.
Mannhut: Princess Lumelia
Shanar: Perhaps more than a myth.
Mannhut: kruzak
Mannhut: noodles
Mannhut: basilisk
Mannhut: marvik
Mannhut: zatragil
Mannhut: bye
Shanar: Asha Thrazi.
nei wiem co znaczy ta odpowiedz zaznaczona na zielono.
Mannhut: hi
Elathriel: Be greeted Mannhut.
Mannhut: Princess Lumelia
Elathriel: I still doubt it exists.
nie wiem co znaczą te odpowiedzi, ale wielu NPC reaguje na 'excalibug'
proponuje ulozyc liste zdan, o ktore bedziemy wypytywac
ide dalej
Gatho Gokhinin
30-08-2005, 18:28
Uzgod: You want sell me excalibug for 1000 platinum coins and an enchanted armor?
tu chodzi o Magic Plate Armor
enchanted-magiczny, zaczarowany itp
Opuszczony
31-08-2005, 10:08
Wszystko powoli układa się w całą całość ;)
To fake na 1 lvl'u nie da się wyjść z miasta ==' Chyba że z takim eq zabiłeś PS i inne gówienka =='
Yeap, da sie wyjść, jak nie wiesz to nie mów.. ;]
@topic
Fajny temat, tylko przydaloby się, aby ktoś pozbierał to w całość, tzn. walnał posta, ktory by zawieral ważne wątki do tej sprawy. 8o
tak... wygląda na to, że po zdobyciu Excalibuga (zapewne będzie to cholernie trudne) CIPowie postawią nas przed trudnym wyborem. Oddać miecz Imperatorowi, królowi, sprzedać, czy może walczyć nim samemu? I kolejne nasuwające się pytanie - czy quest jest 'jednorazowy' (jedna osoba na serwerze moze go wykonac), czy tez dostępny dla wszystkich??
zgadzam się z przedmówcą, uporządkujmy akta sprawy
Opuszczony
02-09-2005, 08:35
Yeap, da sie wyjść, jak nie wiesz to nie mów.. ;]
Bosee psecież napisałem że mosna wyjść przez "stajnie" a potem minohellem =='
Ja sie pytałem o to Blind Orka, CipFrieda i kilku NPC na Rooku...
Blind Ork raczej był małomówny...
09:47 Asterek: charach
09:47 Blind Orc: Ikem Charach maruk.
09:47 Asterek: excalibug
09:47 Asterek: Excalibug quest
09:47 Asterek: Marvik
09:48 Asterek: Uman
09:48 Asterek: King
09:48 Asterek: Noodles
09:48 Asterek: basilisk
09:48 Asterek: sword
09:49 Asterek: burka excalibug
09:49 Asterek: Tibianus
09:49 Asterek: futchi
09:49 Blind Orc: Futchi!
Cipfried był trochę bardziej rozmowny, ale...
09:54 Asterek: hi
09:54 Cipfried: Hello, Asterek! Feel free to ask me for help.
09:54 Asterek: Excalibug
09:54 Asterek: Excalibug quest
09:54 Cipfried: First you should try to get some gold and buy better equipment.
09:55 Asterek: Tibianus
09:55 Cipfried: That's where we are. The world of Tibia.
09:55 Asterek: Noodles
09:55 Asterek: Uman
09:55 Asterek: Marvik
09:56 Asterek: bye
09:56 Cipfried: Farewell, Asterek!
Rozmowa z Seyomurem:
09:57 Asterek: hi
09:57 Seymour: Hello, Asterek. What do you need?
09:57 Asterek: Excalibug
09:57 Asterek: Excalibug quest
09:57 Seymour: Well I would like to send our king a little present, but I do not have a suitable box. Ifyou find a nice box, please bring it to me.
09:58 Asterek: Uman
09:58 Asterek: Marvik
09:58 Asterek: Tibianus
09:58 Seymour: Oh, how I miss the crowded streets of Thais. I know one day I will get promoted andget a job at the castle... I must get out of here! The faster the better! It is people like you aredriving me mad.
09:58 Asterek: Noodles
09:59 Asterek: bye
09:59 Seymour: Good bye! And remember: No running up and down in the academy!
No i Obi:
10:00 Asterek: hi
10:00 Obi: Hello, hello, Asterek! Please come in, look, and buy!
10:00 Asterek: Excalibug
10:00 Asterek: Excalibug quest
10:00 Asterek: Marvik
10:00 Asterek: Uman
10:00 Asterek: Tibianus
10:00 Obi: One day I will return to the continent as a rich, a very rich man!
10:00 Asterek: bye
po tym już mi się nie chciało... przynajmniej ja wywniosokowałem z tego, że odpowiedzi trzeba szukać na manie...
Gatho Gokhinin
02-09-2005, 12:41
Zebrałem tu ważniejsze informacje o tym tekście i Excalibugu
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...
Idąc sobie do Ab'dendriel Trevor znalazł księge z tym tekstem.
Występują w nim różne postaci, znane nam z innych legend.
Fardos-razem z Tibiasulą stworzył Tibię
Uman-dobry bóg, razem z Zathrothem byli jednościa i jeden nie mógł żyć bez drugiego
Zathroth-prawdopodobnie stworzył rasy nieumarłych, zły bóg, przyczyna całego zła w Tibii
Marvik-sprzedaje czary w gildii druidów w Thais
Kruzak-władca krasnoludów, Imperator w Kaazordonie
Basilsik-no to to chyba wiadomo ;) więcej w tym (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=5700) temacie
Muriel-NPC w gildii magów w Thais
Noodles-piesek Tibianusa
Tibianus-obecny król Tibii, rezyduje w zamku w Thais
Mel'thinas-?????? (wystepuje w tekście)
Mintwallin-miasto minotaurów, dojście do niego znajduje się w okolicach Thais (!!!)
Wymienione są też rodzaje legendarnej stali-Zatragil i Uth'Amon
lil'lil to w języku Cyclopów "krasnolud"
Excalibug-legendarny miecz, Spocony Cyclop w Ab'dendriel chciał stworzyc miecz równie potężny jak Excalibug (Warlord Sword????)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Król Tibianus mówi, że Excalibug ma wielka moc, jeśli mu go przyniesiesz, to wynagrodzi Cię ponad Twe najśmielsze marzenia. (It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.)
NPC Lynda, która znajduje się w kościele mówi: Ta bajkowa broń była zagubiona w starożytnych czasach. Jeżeli ktoś znajdował to, ta osoba była prawie niepokonana. (This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would benearly invincible)
Gdy pytano wilelu NPC o Excalibuga, jedni mówli, że wg ich to jest tylko bajka, inni odpowiadali, że być może ta legenda ma cos wspólnego z rzeczywistością, a jeszcze inni twierdzili, że Excalibug istnieje i na pewno da się go zdobyć.
Widzimy więc, że npc nie maja jednago zdania :). Chyba dobrze, bo by było zbyt łatwo :P
-Na Edron jest npc Avar Tar. Mówi on, że Excalibug (no w ostateczności duza pomoc w rozwiązaniu zagadki) znajduje się na PoH'u na Ziemi Rycerzy (Knight Watch Tower?). Pamietajmy, że prawie 25% PoH'a nie jest odkryte i kryje w sobie wiele tajemnic......
-Między PoH'em a Outlaw Camp znajduje się Dark Catedral.. Może tam znajduje się jakaś wskazówka? Może odpowiedź kryje w sobie niezmierzona Tiquanda.... Kto wie...
-Istnieją przypuszczenia, że Noodles jest człowiekiem, ale został przemieniony w psa na wojnie (w tekście kilka razy występuje Noodles). Ale może Tibianus nazwał swojego zwierzaka na cześć jakiegoś legendarnego herosa....
-A teraz najlepsze: Excalibuga można sprzedać!! Npc Uzgod chce za niego 1000platynówek i Magic Plate Armor. Ale czy to jest wystarczająca cena jak na taki rarytas, unikat, biały kruk ;) ?
-Starozytny krol dwarfow wykul go uzywajac magicznego metalu, ktory pochodzil od cyklopow, ktore zanlazly go w sercu spadajacej gwiazdy (komety)-tyle powie nam o Excalibugu NPC Edowir.
-Jeden z NPC'ów mówi, że Excalibug jest bronią, którą można zabić nawet boga. W czasach gdy tworzono Tibię, Zathroth stworzył ostrze, którym zabił Tibiasulę.
Jak mówi Genesis Tibii: Jednak w kulminacyjnym punkcie tworzenia Zathroth związał swe destrukcyjne moce tworząc broń, którą cisnął z największą mocą, jaką potrafił w samo serce Tibiasuli, której istnienia nie chciał znosić już więcej.
Być może Cyclopy nie znalazły magicznego metalu w spadającej gwieździe lecz w Excalibugu, który spadł na ziemię! Cyclopy mogły przynieść ten metal do swojego kowala i wykuł on Warlord Sword. Wiemy z opisu na www.tibia.pl: Te bronie były tworem zniewolonych kowali wielu ras. Zostały one dane Panom Wojny armii ciemności i plotki głoszą, że wzbudzają barbarzyńczy szał. Czy Warlord Sword to tylko namiastka mocy, jaką ma Excalibug? W końcu Warlord Sword musiał powstać z małego kawałka spadającego Excalibuga, a to wystarczyło żeby wzbudzać "brabarzyńczy szał'....Pamiętajmy, że kilku Npc mówi o PoH'u. Znajduje sie tam "kosmos". Może on jest częscią rozwiązania? Może to wejscie (do kosmosu), które wszyscy znają jest jednym z wielu różnych zejśc..... Kto wie???
-Tu mamy przykład, że npc naprawdę nie mają wspólnego zdania. Jak wspomniałem wyjżej, kilka osób twierdzi, że Excalibug znajduje się na PoH'u, ale NPC Lorbas (mnich, niedaleko Katedry) upiera się, że legendarny miecz znajduje sie gdzieś pod Edron... I komu tu wierzyc? Może to Avar Tar cos ukrywa? Powiedział, że pójdzie zdobyć Excalibug dopiero, jak uratuje świat....A może juz go zdobył? Przecież Lorbas jest "najnowszym" NPC i to on może mieć "najświeższe" informacje dotyczące miejsca pobytu Excalibuga...
-Pewną ciekawostką jest to, że w drodze do Dwarf Bridge jest bar "Mac Noodles". Niestety jest on ciągle zamknięty z powodu braku właściciela....Mac Noodlesa mógł założyc ten pan (jakiś tajemniczy NPC), którego imię nosi piesek Tibianusa (nosi jego imię, bo Noodles mógł odegrac wyjątkową rolę w tym wydarzeniu). Równie dobrze mógł go założyć sam (pies) Noodles, kiedy jeszcze był człowiekiem (jeśli nim wogóle był :)). To by wyjaśniało dlaczego bar jest ciągle zamknięty, bo przecież pies ( a w szczególności ulubieniec króla) nie mógłby prowadzić baru..
Co do języka-równie dobrze może to być język Cyclopów-lil'lil to w języku cyców krasnolud...
Na koniec Prawdopodobny opis początków Tibii
epizod I - narodziny pierwszych Bogow i pierwszych ludzi powstanie Tibii
epizod II - pierwsze miasto Ankrahmun i faraonowie
epizod III- wojny narodziny zla , i wszelkiego czego z nim zwiazne ( to tutaj powstal slawny miecz )
epizod IV - triumf dobra bitwa pierwszych kroli
epizod V - Powstanie kroli i nowych miast . Bogowie zapomnieli o wojnie i o mieczu lecz stare ksiegi wciaz o nim pisza . Basilisk ukryty daleko pod ziemia znow knuje zly plan .
epizod VI- ????
proponuję zajrzec tutaj:
Genesis Tibii (http://www.tibia.pl/arty.php?art=1)
Jak wiadomo nad tą zagadką myślą ludzie z innych for, na całym świecie. Mamy nadzieje, że to Polacy pierwsi odkryją tę zagadkę. A więc! Na co czekasz??
Wszystkie informacje zebrałem z tego tematu i z własnych domyśleń. Jeśli są jakieś nieścisłości lub jest coś do dodania to prosze mnie o tym informować na pm, wtedy zeedytuję posta.
Onionhawk
02-09-2005, 16:15
NO wiec zabral sie ktos za to i jest ladnie poukladane widac dopisane przez niego rzeczy wszystko w jaknajlepszym porzadku teraz juz nikt nie musi czytac calego tematu aby dowiedziec sie o co nam chodzi wystarczy przeczyta post powyzej, a jesli ktos sie z czyms nie zgadza i twierdzi ze cos jest nietak to prosil bym o niespamienie tutaj w tym temacie tylko PM do niego - chyba ze on nie wyrazi zgody wtedy bedzie sajgon gdy ktos sie o cos upomni i oczywiscie ja i pewnie jak wy czekam na wiecej informacji i co do posta wyzej to NPC mnich nad dark catedral mowi ze excalibug jest gdzies pod edron ;) no to czekamy na dalsze info ;p
Gatho Gokhinin
02-09-2005, 16:18
ekhm... No dzięki :)
Rzeczywiście, masz racje i wszelkie uwagi prosze kierować na PW
Opuszczony
02-09-2005, 16:45
Mhmm.... Jeśli jest tu jakiś h-lvl (80-***) to może wspólnymi siłami udałoby się nam znaleźć excalibug (czy jakoś tak)... No właśnie... Czy ktoś, mógłby zwiedzić Cały Poh?
chwila, chwila
gdyby tak zestawic wszystkie zagadki jakie mamy, to okazuje sie ze da sie je zlozyc w jedna calosc
jezyk 469-beholdery-jest w tej bitwie-imperator-skarbiec-klucz-bazyliszek-jest w tej bitwie-skarbiec-klucz ma bazyliszek
no i teraz uwaga:
jesli sie dokladnie przyjrzycie to jak sie podejdzie do skarbca(do samych drzwi-nie widac kawalka skarbca-mysl nasuwa sie sama-tam cos moze byc
wszyscy prawie wiedza ze legenda o bazyliszku ktory wystepuje w tej bitwie jest zwiazana z kluczem do skarbca imperatora wiec (prawie) wszystko do siebie pasuje
dlaczego prawie? a no o co chodzi z jezykiem 469? nie pasuja tutaj beholdery i ten tajemniczy jezyk
co wy o tym sadzicie?
Heliwurab
02-09-2005, 18:36
Jeśli chcecie poznać 5% z 25% nieodkrytych tajemnic POH-a, to pogadajcie z Cichym_Mac (chyba dobrze). To on ma klucz do kosmosu ;)
Hmm... ta historia zaczyna nabierać kształtów. W kilku postach jest albo wszystko opisane, albo prawdopodobna historia excalibuga itd. . Coraz lepiej, ale smutno mi że nic do tematu nie wniose.. 21 lvl w Veno nic nie zdziała, nic nie wiem ;) Ale spróbuje coś zrobić... :baby:
ludzie, w ab, seromontis wlasnie stoi i gada od ostatnich 10 min z spoconym cyklopem-jakas babka podeszla a on ja wypedzil i to w jakim tepie xD
mozliwe ze cos sprawdza, tylko gdyby wiedziec co
Gatho Gokhinin
02-09-2005, 18:57
To dobrze! Gdy tylko będziesz cos sensownego wiedzieć, to napisz posta lub zeedytuj tego xD Nareszcie jakiś high level Polak zabrał sie za to!
juz jeden temat o tym byl. nie czytalem wszytkich postow w tym temacie wienc moge sie powtarzac. jest to jezyk cyckow, i ja mysle ze to opowiesc o excalibugu (dla tych, kyórzy nie wiedzo taki fajny sword co go nikt [chyba] nie ma) i o tym jak przechodzil z ronk do ronk i przepad gdzies. zycze powodzenia :)
Sniper 25
02-09-2005, 21:07
Siemka!MOzliwe ze jest to jezyk elfów lub jaka historia powstania Ab,dendriel bo w tekscie znajduje sie tez czar powiedz gdzie ja znalazlez (w jakim miwjscu )to moze wszystko sie wyjasni ale moim zdaniem to jest to co pisalem poprzednio.Jalece narqa :P
znalazl pewnie w bibliotece ale gdie dokladniej
moim zdaniem opisuje to wojne o miecz excalibur, w sczegoly narazie nie wnikam poszukam gdzies elfickiego jezyka
a co do serka to od cyca popedzil na statek az sie kurzylo, nie zdazylem dojsc wiec nie wiem gdzie pobiegl :(
EDIT:
ludzie mam cos!!!!!!
http://www.mimas.ceti.pl/tengwar/slownik.php <-- podstawy jezyka elfickiego, moze znajde cos wiecej
i jeszcze jedno: nie jestem pewien czy to na pewno elficki, byc moze krasnoludzki, lecz watpie
Nietypowy
02-09-2005, 22:35
Przeglądałem ten słownik i niewidze żadnego wyrazu z textu takiego samego jak w słowniku X( Znalazłem podobieństwo
Alis'thasha dah ar'atun! ar' - arda
q) "ziemia" lub "królestwo"; nazwa 26 tengwy w alfabecie Fëanora; Arda to nazwa jaką Iluvatar (Jedyny, czyli Stwórca) nadał stworzonemu przez siebie światu
lub ar' - áre
(q) "światło słoneczne"; nazwa 31 tengwy w alfabecie Fëanora, dźwięk reprezentowany przez ten znak ulegał zmianom od początkowego z poprzez r aż do ss kiedy tengwa ta zmieniła się w esse
Ale to tylko podobne wyrazy a nie takie same ;) W opowiadaniu ar' występuje więcej razy nie tylko w przykładzie :]
@up
spox, dalej szukam czegos w tym rodzaju ;)
EDIT:
dobra mam cos, co znalazlem na pewnym forum, tez o elfickim jezyku:
http://www.uib.no/people/hnohf/
niewiem czy sie przyda ale powoli bedzie trzeba cos z tym zrobic
Gniew Mroku
03-09-2005, 09:44
Darujcie sobie Tolkienowski język elfów. Szansa, że CIPy posłużyły się nim, co chyba pod plagiat mogłoby podchodzić, jest bardzoooo mała.
no wiec myslalem cala noc nad tym tekstem i mam pewne domysly
pamietajcie jednak ze w wiekszasci sa to moje przypuszczenia
w pewnej mierze posluzylem sie tekstem Gatho Gokhinina w ktorym opisal wysztko o czym dotejpory wiemy
tam gdzie jest napisane "XXX" znaczy ze mimo najszczerszych checi nie udalo mi sie tego rozszyfrowac ;)
orginalna tresc tekstu ponumeruje linijkami i przetlumacze potem numery
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
no i przypuszczalne tlumaczenie:
1,2.XXX
3.w tej linijce wystepuje morguthis, jak wiemy jest to jeden z faraonow na ankh
4,5,6,7,8. cos o wodzu nieumarlych (sarozytnym zlym bogu
9.ktory chcial odebrac krasnoludom miecz
10,11,12.epitety o mieczu, przepotezny;legendarny;
13.ktorego strzegl bazyliszek
14. miecz zostal stworzony z zatagrilu przez
15.umana, w uth'amon
16.pod kontrala fardosa
17.przez umana
18. zathroth chcial go ukrasc
19.wraz z armia beholderow
20.miecz nalezal do kurzaka,imperatora kazo
21.ktory go bronil przed mintwallin
22.marvik wiedzial o excalibugu!
23,24. XXX
25.uman XXX excalibuga
26.zathroth przekonal bazyliszka o przejsciu na jego strone
27. bazyliszek podszedl do excalibuga
28. XXX (prawdopodobnie cos o kluczu do skarbca w ktorym byl miecz, przypuszczalnie bazyliszek ukradl klucz ktory nazywal sie Mel'thinas)
29.zauwazyl to noodles (jeden z herosow)
30.ukaral zathrotha sam fardon
31.bazyliszek uciekl do podziemi gdzie zostal uwieziony
32.kruzak nie chcial oddac miecza
33.XXX
34.muriel przybiegl do kurzaka powiadomoc go o nowo odkrytym zakleciu
35.poczym kurzak wrzasnol inkatacje (exevo gran mas vis)
36.zathroth uciekl
37.fardos sprawil ze wszyscy zapomnieli o mieczu
38. ktory zostal owiany tajemnica na wieki, wieki
i jak sie podobalo? co wy na to? ;) mam nadzieje ze moja praca nie pojdzie na marne ;)
PS. zaraz sie zaloguje i pogadam ze spoconym cyclopem na wszystko o czym sie da
EDIT:
oto moja rozmowa ze spoconym
10:27 Myland: hi
10:27 a sweaty cyclops: Hum Humm! Welcume lil' Myland.
10:27 Myland: excalibug
10:27 a sweaty cyclops: Me wish I could make weapon like it.
10:27 Myland: muriel
10:27 Myland: marvik
10:28 Myland: kruzak
10:28 Myland: basilisk
10:28 Myland: zathroth
10:28 Myland: lil'lil
10:28 Myland: fardos
10:28 Myland: uman
10:29 Myland: quest
10:29 Myland: mission
10:29 Myland: bye
10:29 a sweaty cyclops: Good bye lil' one.
Opuszczony
03-09-2005, 12:01
HaH! Może w końcu Seomontris (czy jak mu tam :p) rozwiąże naszą zagadkę... żeby tylko był druidem.... :( Może tajemnica kryje się w wysepce? Tej druidowej :p?
@up
nie wiem czy rozwiaze, moze tylko cos sprawdzal, ale miejmy nadzieje ze wlasnie to ;)
@all
czy jest ktos kto moglby podskoczyc do hellgate i zdobyc kilka ksiazek z tamtejszej biblioteki?
Gniew Mroku
03-09-2005, 12:19
czy jest ktos kto moglby podskoczyc do hellgate i zdobyc kilka ksiazek z tamtejszej biblioteki?
http://tibia.erig.net/Hellsgate_Library Może być? ;p
no jasne ze moze ;P
no to mam zadanie na kolejna nocke xD
Onionhawk
03-09-2005, 16:34
Specter jak cos pojmiesz z tych licz to bedziesz my mastah ;D a tak btw to 1 - to jest "tibia" ;D tyle powiedzial ten beho... ale licze na was a twoje tlumaczenie troche tak srednio na jeza mi pasuje wczesniej w 4 stronei chyab bylo fajne;P no to czuj duch do boju Zakon Maryii ;DDDD
Gatho Gokhinin
03-09-2005, 16:52
Jakby co to takie "odgłosy" :P wydaje z siebnie Elder Beholder
http://i15.photobucket.com/albums/a362/marcinw00/469b.jpg
ooo mam cos, kto da rade mi to przetlumaczyc, bo ja z angielskiego to nie taki geniusz ;) :
Behold the beholders!
The beholders are a ancient race of underground dwelling necromancers. Allthough they can 'speak' like humans using some membranes, their native 'toungue' consisnts of a blinking code wih each eye, in which blinking could mean some syllable,
letter or word. Its by far the most complex speach we ever encountered and almost impossible to comprehend. As far as we can tell its not only a language but also some kind of mathemathics. This combination makes it tedious even to try to understand that language. The books the beholder write constist only numbers and the code behind them is incredibly complex. This race was one of
those which were part in the creation wars and therefore its peak of civilisation and power is long gone. Its rumored of still existant settlements
of beholders where they try to improove their unspeakable necromantic rituals and create an army of undead. In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them. They seem too haveno ambitions in conquering or allying with other races in a bigger style then an ocasionally beholder merchenary which joins forces with other entitys for private reasons.
.................................................. ...............................
"Beholders In The Mist"
By Rune the Fox
Little is known about this species of “monster”, the beholders as we call them have been known in the past as fiercely territorial creatures, with mysterious roots and an even more mysterious existence. However before passing judgement on these strange creatures, it’s worth bearing in mind some facts about them. Such as their dislike for other creatures, apart from undead ones that is, as there appears to be a symbiotic relationship between beholders and the various undead monsters of tibia, to the extent that beholders can even control lower levels of undead (skeletons). They are prolific diggers, and although they appear to have no appendages capable of using tools or digging, they are responsible for a huge amount of the tunnels in our fair land. Experts believe they command skeletons to dig, but another plausible explanation comes from their keen telekinetic ability, enabling them to keep themselves floating and the dead walking, maybe even enough to part the tunnels. It is clear from the number of eyes and the locations they are found in that they are a quite nocturnal species as normal sunlight would hurt such large eyes. But what proof is there of intelligence, well their minds are infact more advanced than humans, as explained by a friendly Beholder named 486486 (or Blinky to his friends), they not only comprehend all the other species languages, but they have their own highly advanced language in the form of a series of blinks from its 6 eyes (so technically a sign language, although they can communicate verbally), their language is called 469. There have even been tales of beholders taking in lost/abandoned humans as their own; so it’s possible they can sense thoughts and emotions too, bear that in mind when you next encounter this enchanting species."
.................................................. ...........................
i jeszcze jedno bo jakos nie pamietam
ile oczu ma beholder?
EDIT:
mam cos jeszcze:
486 486 = Blinky
4/2 = 2 (b)
4+8 = 12 (l (L))
(6/2)+6= 9 (i)
(4/2 = 2 (b)) + (4+8 = 12 (l (L))) = 14(n)
(4/2 = 2 (b)) + ((6/2)+6= 9 (i)) = 11(k)
(((6/2)+6= 9 (i)) + (4+8 = 12 (l (L)))) * 2 =25(y)
4/2 = 2 (b) 4+6 = 10 (j) ( 9 / 2 )+9 = 4.5 + 9 = 13.5 = 13 : (m) or 14 : (n)
Heliwurab
03-09-2005, 17:31
Specter coś czuje że to ty rozwiążesz zagadke i języka 469, i bazyliszka, i excalibuga, i tego tekstu :P
To co mówisz wydaje mi się sensowne. Inni (nie wszyscy) jakieś glupoty gadają :baby: Ciekawe co zrobił Seromontis. No cóż, może niedługo się dowiemy :cap:
@up
no wiesz staram sie, miejmy nadzieje ze mi sie uda, dzieki za mile slowa ;)
EDIT:
przeprowadzilem wywiady z paroma npc w ab, raczej malo sie dowiedzialem, jedynie ten ostatni wydaje mi sie ciekawy, ale i tak zaden z npc nie odpowiada na nic innego poza "excalibug
oto moje wyniki:
19:31 Olrik: Greetings, Orodrane.
19:31 Orodrane: excalibug
19:31 Olrik: Pardon?
19:31 Orodrane: kruzak
19:31 Orodrane: hellgate
19:32 Orodrane: muriel
19:32 Orodrane: noodles
19:32 Orodrane: basilisk
19:32 Orodrane: uman
19:32 Orodrane: 469
19:32 Orodrane: beholders
19:32 Orodrane: bye
19:32 Olrik: Farewell.
----------------------------------------------
19:33 Orodrane: hi
19:33 Roderick: Salutations Orodrane.
19:33 Orodrane: excalibug
19:33 Roderick: A nice myth but nothing more.
19:33 Orodrane: kruzak
19:33 Orodrane: zathroth
19:33 Orodrane: beholders
19:33 Orodrane: noodles
19:33 Orodrane: fardos
19:33 Orodrane: hellgate
19:34 Orodrane: 469
19:34 Orodrane: bye
19:34 Roderick: Farewell.
-------------------------------------------
19:36 Orodrane: hi
19:36 Eroth: I greet thee, outsider.
19:36 Orodrane: excalibug
19:36 Eroth: Just another human myth.
19:36 Orodrane: great war
19:36 Orodrane: noodles
19:36 Orodrane: kruzak
19:36 Orodrane: bye
19:36 Eroth: Asha Thrazi. Go, where you have to go.
------------------------------------------------
19:37 Orodrane: hi
19:37 Faluae: Greetings, traveller.
19:37 Orodrane: excalibug
19:37 Faluae: What is that?
19:37 Orodrane: bye
19:37 Faluae: Asha Thrazi, traveller.
----------------------------------------------------
19:38 Orodrane: hi
19:38 Elathriel: Be greeted Orodrane.
19:38 Orodrane: excalibug
19:38 Elathriel: I still doubt it exists.
19:38 Orodrane: great war
19:38 Orodrane: zathroth
19:39 Orodrane: beholders
19:39 Orodrane: 469
19:39 Orodrane: bye
19:39 Elathriel: Asha Thrazi, stranger.
19:40 Orodrane: hi
19:40 Shanar: Ashari Orodrane.
19:40 Orodrane: excalibug
19:40 Shanar: Perhaps more than a myth.
19:40 Orodrane: great war
19:40 Orodrane: 469
19:40 Orodrane: bye
19:40 Shanar: Asha Thrazi.
19:44 Orodrane: hi
19:44 Maealil: Ashari, Orodrane.
19:44 Orodrane: excalibug
19:44 Maealil: Is that a new kind of bug the Deraisim found?
19:44 Orodrane: great war
19:44 Orodrane: basilisk
19:44 Orodrane: bye
19:45 Maealil: Asha Thrazi, traveller.
postaram sie miec tgo troche wiecej, niedlugo wybiore sie do kazordoon to tam sie popytam ;)
PS. ponaglam swoja prosbe o przetlumaczenie ksiazek z mojego ostatniego posta na poprzedniej stronie
Heliwurab
03-09-2005, 21:08
To jest słabo przetłumaczone dzięki www.translate.pl więc nie miejcie pretensji. Da się coś wyczytać. Przedstawiam narazie 2 księge z poprzedniej strony (po edicie dam 1) :
Mały (niewielka ilość; trochę) jest o tym gatunku “*monster*”, *beholders* jak (ponieważ) wołamy (dzwonić do) & (oni) ma w przeszłości jak (ponieważ) gwałtownie terytorialny *creatures*, z tajemniczymi korzeniami i nawet bardziej (więcej) tajemniczy *existence.However* przed mijaniem (przecinanie) orzeczenia na tych (te) dziwnym *creatures*, to ’*s* wartość (warty) mający na uwadze niektóre fakty o & (oni). W rodzaju ich czują niechęć dla innego *creatures*, osobno od *undead* jed to jest jak (ponieważ) tam zjawia się (wydaje się) jest *symbiotic* związek między *beholders* i rozmaity *undead* *monsters* *tibia*, do stopnia co (żeby; który) *beholders* nawet może kontrolować niższe poziomy *undead* (szkielety ). One są *prolific* *diggers*, i chociaż one zjawiają się (wydawać się) nie mieć żadnego *appendages* zdolny do używania narzędzie (obrabia) albo kopiący, one są odpowiedzialni za ogromną sumę (ilość) tunelów w naszym sprawiedliwy (jarmark) lądować (wysadzać; wyładowywać; ziemia). Eksperci uważają one rozkazują szkieletami kopać, ale inne wiarogodne wyjaśnienie przybywa od ich ostrego *telekinetic* zdolność, umożliwiający (upoważnienie) one (oni) utrzymywać siebie (samodzielnie) puszczający w obieg (płynący; pływanie) i martwe chodzenie, być może nawet dostateczna ilość (dostateczny; dostatecznie) rozdzielać tunele. To jest wyraźne od liczby (ilość) oczu i ulokowań one są znajdowani w co one są bardzo *nocturnal* gatunek jak (ponieważ) normalny (normatyw) *sunlight* zadawałby ból (odczuwać ból) takim wielkim oczom. Ale jaki dowód jest tam rozumu, dobrze ich pamięcie (umysł) są *infact* bardziej (więcej) posuwany niż ludzie, jak (ponieważ) objaśnił (objaśniony; otrzymywać wyjaśnienia) przez przyjacielski *Beholder* wyznaczył (wyznaczony; nazwał; nazwany) 486486 (albo *Blinky* do jego przyjaciół ), one nie tylko rozumieją cały inne języki gatunku, ale one mają ich własny bardzo (wysoko) posuwany język w kształcie (formularz) serii miga od swoich 6 oczu (tak (więc) technicznie oznaka język (językowy), chociaż one mogą zakomunikować (skontaktować się) ustnie ), ich język jest zawołany (nazwany) 469. Tam nawet był opowiadaniami *beholders* biorący (branie) w zagubionym (zgubiony) /zarzucany ludzie jak swoje własne; Tak (więc) to ’*s* możliwi one mogą odczuwać myśli i uczucia też, niosą co (żeby; który) w pamięci kiedy wy następnie spotykają tym (to) *enchanting* gatunek.
[edit]
Oto pierwsza księga z poprzedniej strony tego tematu:
*Behold* *beholders*! *beholders* są *ancient* brać udział w wyścigach (wyścigi) podziemny (podziemie; metro) mieszkający (zamieszkanie) *necromancers*. *Allthough* one może 'mówią jak (podobny do; podobnie do tego; upodobanie do) ludzie używający niektóre membrany, ich tubylec (krajowy) '*toungue'* *consisnts* migania szyfru *wih* każde oko, w którym miganie mógłby oznaczać (zamierzać; mieć na myśli) niektórą sylabę, list (litera) albo słowo (formułować). Swój o wiele najwięcej (najbardziej; największa część) kompleks (kompleksowy) *speach* my kiedyś spotykaliśmy się z i prawie niemożliwy rozumieć. Jak (ponieważ) daleki (daleko) jak (ponieważ) my może mówić swój nie tylko język (językowy) ale także niektóre widok *mathemathics*. Ta kombinacja wyrabia temu nudny nawet próbować (próba; wypróbowywać) rozumieć co język (językowy). książki *beholder* piszą *constist* tylko liczby (ilość) i szyfr za (w tyle) & (oni) jest nieprawdopodobnie kompleksowy. Te wyścigi było jedziły z tamtych który były część w wojnach stworzenia i dlatego swój szczyt *civilisation* i możność (siła; dostarczać energii elektrycznej) jest długi (długo) odchodził (nieobecny). Swój opowiadają wciąż *existant* załatwienia (uregulowanie) *beholders* gdzie one próbują (wypróbowywać) *improove* ich *unspeakable* *necromantic* rytuały i tworzą armię *undead*. W ogólni one wydają się *malicious* ale bez ambicji robić bardziej (więcej) potem wymagać (twierdzić) niektórych (pewna ilość; niedużo) *lairs* i bronią & (oni). One wydają się też *haveno* ambicje w zwyciężeniu (zdobycie) albo łączący (skoligacenie) z innymi wyścigami w większym stylu potem *ocasionally* *beholder* *merchenary* który łączy siły zbrojne z innymi jednostkami dla prywatnych przyczyn.
Wiem że prawie nic nie idzie zrozumieć, ale to komputer tłumaczył -.- Chociaż po małych(lol) poprawkach wyjdą calkiem normalne zdania po polsku. Już wiem jakie mam zadanie na jutro ;P
[Edit] Postarałem się zapytać o wszystko o czym wiem Spoconego Cyklopa. Niestety nie wiem czemu Seromontis tak dlugo z nim gadal, o czym i czym sie ucieszyl ze tak gnał :P O to moja rozmowa z cyclopem:
20:27 Lordziu Knight-piter: hi
20:27 a sweaty cyclops: Hum Humm! Welcume lil' Lordziu Knight-piter.
20:27 Lordziu Knight-piter: excalibug
20:27 a sweaty cyclops: Me wish I could make weapon like it.
20:27 Lordziu Knight-piter: warlord sword
20:27 a sweaty cyclops: Do lil' one want to trade a warlord sword?
20:27 Lordziu Knight-piter: no
20:27 a sweaty cyclops: Silly lil' one you are.
20:27 Lordziu Knight-piter: lil'
20:27 Lordziu Knight-piter: lil
20:27 Lordziu Knight-piter: lil'lil
20:27 Lordziu Knight-piter: human
20:27 Lordziu Knight-piter: lil ' lil
20:27 a sweaty cyclops: Lil' lil' ones are so fun. We often chat.
20:27 Lordziu Knight-piter: chat
20:27 Lordziu Knight-piter: job
20:27 a sweaty cyclops: I am smith.
20:27 Lordziu Knight-piter: smith
20:27 a sweaty cyclops: Working steel is my profession.
20:27 Lordziu Knight-piter: stell
20:27 Lordziu Knight-piter: steel
20:27 a sweaty cyclops: Manny kinds of. Like Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith, Uth'Byth, Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and Zatragil
20:28 Lordziu Knight-piter: mesh kaha rogh
20:28 a sweaty cyclops: Steel that is singing when forged. No one knows where find today.
20:28 Lordziu Knight-piter: za'Kalortith
20:28 a sweaty cyclops: It's evil. Demon iron is. No good cyclops goes where you can find and need evil flame to melt.
20:28 Lordziu Knight-piter: Uth'Byth
20:28 a sweaty cyclops: Not good to make stuff off. Bad steel it is. But eating magic, so useful is.
20:28 Lordziu Knight-piter: Uth'morc
20:28 a sweaty cyclops: Lil' ones it thieves' steel call sometimes. It's dark and making not much noise.
20:28 Lordziu Knight-piter: Uth'Amon
20:28 a sweaty cyclops: Brigthsteel is. Much art made with it. Sorcerers to lazy and afraid to enchant much.
20:28 Lordziu Knight-piter: Uth'Maer
20:28 a sweaty cyclops: Heartiron from heart of big old mountain, found very deep. Lil' lil ones fiercely defend. Not wanting to have it usedfor stuff but holy stuff.
20:28 Lordziu Knight-piter: Uth'Doon
20:28 a sweaty cyclops: It's high steel called. Only lil' lil' ones know how make.
20:29 Lordziu Knight-piter: Zatragil
20:29 a sweaty cyclops: Most ancients use dream silver for different stuff. Now ancients most gone. Most not know about.
20:29 Lordziu Knight-piter: demon
20:29 Lordziu Knight-piter: evil flame
20:29 Lordziu Knight-piter: magic
20:29 Lordziu Knight-piter: thieves'
20:30 Lordziu Knight-piter: brightsteel
20:30 Lordziu Knight-piter: sorcerers
20:30 Lordziu Knight-piter: big old mountain
20:30 a sweaty cyclops: Mountain in south. Lil' lil' ones living there.
20:30 Lordziu Knight-piter: sorcerer
20:31 Lordziu Knight-piter: dream silver
20:31 Lordziu Knight-piter: silver
20:31 Lordziu Knight-piter: stuff
20:31 Lordziu Knight-piter: offert
20:31 Lordziu Knight-piter: basilisk
20:31 Lordziu Knight-piter: war
20:31 Lordziu Knight-piter: king
20:31 Lordziu Knight-piter: noodles
20:31 Lordziu Knight-piter: queen eloise
20:31 Lordziu Knight-piter: king Tibianus 3
20:31 a sweaty cyclops: One day I'll go and look.
20:32 Lordziu Knight-piter: when?
20:32 Lordziu Knight-piter: beholders
20:32 Lordziu Knight-piter: 469
20:32 Lordziu Knight-piter: language 469
20:32 Lordziu Knight-piter: cyclop
20:32 Lordziu Knight-piter: bye
20:32 a sweaty cyclops: Good bye lil' one.
hehe jak widać zajęło mi to jakies 5 minut. Stasznie mnie nurtuje o czym Seromontis z nim gadał... Chamski, nie chce nic powiedzieć nam :)
Master Dawidoos
03-09-2005, 21:17
No no... zapowiada się że nasz wielki "Spec" jest naprawdem specem od wszystkiego ;) Już nidługo będziecie mu dziękować za rozwiązanie kolejnej z zagadak... Aha bym zapomniał... może się do czegoś przydam ;) ?
@upup
wiesz co, jednak dalej prosze o normalne przetlumaczenine xD
---------------------------------------------
@up
zobaczymy ;)
------------------------------------------------
mam nowe rozmowy tym razem z thais
prosze wykluczyc dialogi napisane przez kubus wojewodzki, zostawilem je tak dla zabawy ;)
20:16 Orodrane: hail king
20:16 Kubus Wojewodzki: HI
20:16 Harsky: HAIL TO THE KING!
20:16 Stutch: HAIL TO THE KING!
20:16 King Tibianus: I greet thee, my loyal subject.
20:16 Kubus Wojewodzki: ooo
20:16 Kubus Wojewodzki: ;]
20:16 Orodrane: noodles
20:16 King Tibianus: The royal poodle Noodles is my greatest treasure!
20:16 Orodrane: excalibug
20:16 King Tibianus: It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.
20:16 Kubus Wojewodzki: ej
20:16 Kubus Wojewodzki: ****a
20:16 Orodrane: kruzak
20:16 Kubus Wojewodzki: mendo
20:16 Kubus Wojewodzki: a ja to co
20:16 Kubus Wojewodzki: ?
20:16 Kubus Wojewodzki: patrz
20:16 Kubus Wojewodzki: king
20:17 Orodrane: buhahahaha
20:17 Orodrane: fardos
20:17 Orodrane: great war
20:17 Orodrane: basilisk
20:17 Orodrane: goodbye
20:17 King Tibianus: The forces of good are hard pressed in these dark times.
---------------------------------------------------------------
20:15 Orodrane: hi
20:15 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
20:15 Orodrane: Woof!
-----------------------------------------------------------------
20:13 Sam: Welcome to my shop, adventurer Orodrane!
20:13 Orodrane: excalibug
20:13 Sam: It is rumoured to be a weapon beyond mortal craftsmanship.
20:13 Orodrane: bye
-------------------------------------------------------------------
20:22 Orodrane: hi
20:22 Bozo: Hi there, how's it hanging, Orodrane!
20:22 Orodrane: excalibug
20:22 Bozo: I am not foolish enough to believe in the existence of this weapon.
20:22 Orodrane: basilisk
20:22 Orodrane: bye
20:22 Bozo: Remember: A joke a day keeps the ghouls away!
----------------------------------------------------------------
20:24 Orodrane: hi
20:24 Oswald: Oh, hello Orodrane. What is it?
20:24 Orodrane: excalibug
20:24 Oswald: It's beyond all doubt that certain sinister elements in our city have certain knowledge about this myth.
20:24 Orodrane: basilisk
20:24 Orodrane: quest
20:24 Orodrane: great war
20:24 Orodrane: bye
20:24 Oswald: Finally!
----------------------------------------------------------------
20:28 Orodrane: hi
20:28 Muriel: Greetings, Orodrane! Looking for wisdom and power, eh?
20:28 Orodrane: excalibug
20:28 Muriel: The enchantements on this weapon must be awesome.
20:28 Orodrane: kruzak
20:28 Orodrane: fardos
20:28 Orodrane: great war
20:29 Orodrane: zathroth
20:29 Orodrane: beholders
20:29 Orodrane: muriel
20:29 Muriel: I don't like jokes about my name!
20:29 Orodrane: kenel'far
20:29 Orodrane: basilisk
20:29 Orodrane: bye
20:29 Muriel: Farewell.
Garbaty John
03-09-2005, 21:58
Mowicie marvik jest krolem miltwain pewnie macie racje ale wiecie co? Mialem druida i kupowalem czary w thais u takiego pana co sie <b>marvik</b> nazywal moze do niego trzba pojsc i napisac hi qest albo key. Nie wiem sam trzeba to obejrzec dokladniej...jest tu cos o Zathorze to zly bóg ktorego wielbicielami są monki i necro nie wspominajonc o priesties Jest tez cos o bazyliszku w kazo jest zwlky snake opisany bazilisk ale nie da sie do niego dotrzec mozna tylko obejrzec Mysle ze to są wzkazowki jak cos zdobyc jakieś EQ ale nie jestem pewny.Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! niedorze UE bedzie ciezko a moze mowiom o wojnie gdzie zathor i jego demony wyjdom na powierzchnie i slowami exevo gran mas vis zniszczom tibijczykow z powierzchni ziemi Co to za jezyk kurde moze faktycznie elficki ale... WIEM poszukam w internecie elfickiego translatora
EDIT: @down specjalnie dla ciebie poszedlem do thais zeby sprawdzic i miealem racje marvik sprzedaje czary druidom w thais :p
@up
czytaj poprzednie posty (w tym wypadku moje -.-)
kupowales nie u marvika tylko u muriela, a o reszcie poczytaj to sie dowiesz
@all
po raz kolejny ponawiam prosbe o przetlumaczenie (nie translatorem) 2 ksiag z biblioteki w hellgate ktore przepisalem na popredniej stronie
@heliwurab
dzieki ze wypytales sie go dokladniej, przyda sie a jak tlumaczylem starozytny tekst-brakowalo mi kilku linijek i sluchaj, i nie tylko ty: przypuszczalnie excalibug zostal wykuty z zatagrilu przez umana pod kontrola fardosa
Ciekawe. Ja miałem kilka takich książek w jakimś dziwnym języku ale nie wiedziałe m, o co chodzi i je wywaliłem:/
@up
a pamietasz gdzie je znalales? byly napisane liczbami czy po elficku/krasnoludzku? powiedz cos wiecej!
@all
po raz kolejny ponawiam prosbe o przetlumaczenie (nie translatorem) 2 ksiag z biblioteki w hellgate ktore przepisalem na popredniej stronie
Pamiętam, że 1 znalazłem gdzieś w AB (chyba w depo, albo w którymś z budynków) a inną w depo w Carlin. Z tego co pamiętam to były napisane podobnym językiem. Ale pamiętam, że w którejś było coś o "Dog"
hmmm....dog powiadasz...a kojarzy ci sie cos z noodles?
PS.
@all
Nie jestem za dobry z anglika ale spróbowałem swoich siłw przetłumaczeniu tego:
Behold the beholders!
The beholders are a ancient race of underground dwelling necromancers. Allthough they can 'speak' like humans using some membranes, their native 'toungue' consisnts of a blinking code wih each eye, in which blinking could mean some syllable,
letter or word. Its by far the most complex speach we ever encountered and almost impossible to comprehend. As far as we can tell its not only a language but also some kind of mathemathics. This combination makes it tedious even to try to understand that language. The books the beholder write constist only numbers and the code behind them is incredibly complex. This race was one of
those which were part in the creation wars and therefore its peak of civilisation and power is long gone. Its rumored of still existant settlements
of beholders where they try to improove their unspeakable necromantic rituals and create an army of undead. In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them. They seem too haveno ambitions in conquering or allying with other races in a bigger style then an ocasionally beholder merchenary which joins forces with other entitys for private reasons.
Behold the beholders
Beholdery to starożytna rasa podziemia. Wszyscy myślą, że potrafią 'mówić' jak ludzie używając membran, ich ojczysty język konsystuje(:?) na ślepym kodzie z każdym okiem, gdzie ślepy może oznaczać sylaby, litery, słowa. To prawdopodobnie największy "complex"(mówiący, porozumiewający) jaki kiedykolwiek spotkaliśmy i prawie niemożliwy do zrozumienia. To nie tylko język ale także cos w rodzaju matematyki. Ta kombinacja sprawia, że nudne staje się zrozumienie tego języka.
Książki które napisały beholdery konsystują tylko na numerach i kod za nimi stojący jest nieprawdopodobnym "complexem".
Rasa ta była jedną z tych które były częscią tworzących wojny(które tworzyły wojny :?) i dlatego szczyt ich cywilizacji i mocy dawno przeminął. Krązy pogłoska że nadal istnieje kolonia(osada) beholderów gdzie próbują udoskonalać nekromantyczne rytuały i stworzyć armie nieumarłych. [ In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them.(tego nie opotrafie zrozumiec -.-) ] Wydaje się że nie mają ambicji w zdobywaniu albo w sprzymierzaniu innych ras w największym stylu beholdery przyłaczają się do innych sił w celu prywatnych powodów.
Drugi nie cały tekst:
But what proof is there of intelligence, well their minds are infact more advanced than humans, as explained by a friendly Beholder named 486486 (or Blinky to his friends), they not only comprehend all the other species languages, but they have their own highly advanced language in the form of a series of blinks from its 6 eyes (so technically a sign language, although they can communicate verbally), their language is called 469.
Ale co jest dowodem na ich inteligencje, więc ich mózgi(umysły) sa bardziej zaawansowane od ludzkich, aby wytłumaczyć to zrozumiale Beholder nazywający się 486486 (Blinky dla przyjaciół) nie tylko pojmują wszystkie rodzaje języków, ale mają własny wysoko zaawansowany język w formie serii ślepych oczujest ich 6( zatem z technicznego punktu widzenia porozumiewają sie verbalnie(czyli jakimiś drganiami itp.) ich język naywa się 469.
Sorry za błedy i wogóle
BTW. co do tych działań to wydaje mi sie, że są one do dupy i ktoś na siłe chciał zrobić tak aby numer oznaczał równą mu literę alfabetu(oczywiście mogę sie mylić)
@up
wielkie, wielkie dzieki, mam zadanie na kolejna nocke, jutro beda wyniki moich badan xD
Nie czytałem tego dokładnie a więc nic więcej nie moge powiedzieć. A co to jest to Noodles??
@up
no to poczytaj poprzednie posty to bedziesz dokladnie wiedzial
w duzym skrocie jest to pies krola tibianusa, mozliwe ze w czasie wielkiej wojny byl jednym z herosow i go zathroth zamienil w psa (dokladniej masz w tlumaczeniu przezemnie tego tekstu gdzies tak 2-3 strony wczesniej xD)
Ciekawe to wszystko. Kiedyś jak przeglądałem Forum znalazłem SS, na którym ktoś rozmawiał z Bazyliszkiem, trzeba tego poszukać bo może coś pomoże.
PS.
Chciałem zaapelować do wszystkich aby zbierali książki i jak znajdą coś co może nam pomóc niech zamieszczą to w tym temacie.
11:10 Laurth Nilvarain: hi
11:10 Frodo: Welcome to Frodo's Hut. You heard about the news?
11:10 Laurth Nilvarain: News.
11:10 Frodo: Some travelers from Edron told about a great treasure guarded by cruel demons in the dungeons there.
11:10 Laurth Nilvarain: sewers
11:10 Laurth Nilvarain: dungeons
11:10 Frodo: Ah yes, the graveyard dungeon. All I know is this riddle: His Grave to the south, the tree above, his soul in the shade. No idea what that means, though!
11:10 Laurth Nilvarain: riddle
11:10 Frodo: I heard it when I was a child.
11:10 Laurth Nilvarain: Message
11:10 Laurth Nilvarain: Spies
11:11 Laurth Nilvarain: Talphion
11:11 Laurth Nilvarain: Mages
11:11 Laurth Nilvarain: Rats
11:11 Laurth Nilvarain: Elves
11:11 Laurth Nilvarain: Minotaurs
11:11 Laurth Nilvarain: Orcs
11:11 Laurth Nilvarain: Cyclopes
11:11 Laurth Nilvarain: Heroes
11:11 Laurth Nilvarain: Travel
11:11 Laurth Nilvarain: Mission
11:11 Laurth Nilvarain: Item
11:11 Laurth Nilvarain: Treasure
11:12 Laurth Nilvarain: Tadd
11:12 Laurth Nilvarain: Todd
11:12 Frodo: That fellow is filthy rich. He rented a room upstairs for months in advance and always orders the best beer and wine i serve.
11:12 Laurth Nilvarain: Document
11:12 Laurth Nilvarain: Books
11:12 Laurth Nilvarain: Quest
11:12 Laurth Nilvarain: hob
11:12 Laurth Nilvarain: job
11:12 Frodo: I am the owner of this saloon. I call it Frodo's Hut. I am also selling food.
11:12 Laurth Nilvarain: Digging
11:12 Laurth Nilvarain: Lighthouse
11:12 Laurth Nilvarain: Mines
11:12 Laurth Nilvarain: Lair
11:12 Laurth Nilvarain: Hidden lair
11:13 Laurth Nilvarain: Reward.
11:13 Laurth Nilvarain: Bye
11:13 Frodo: Please come back from time to time.
Może to w czymś pomoże??
@ usunęłem i sory ale nie sprawdzałem tego.
Dr.ażniący
03-09-2005, 23:50
A mi z tym całym Zathrotem kojarzy Orshabaal. Może ten excalibug można zlootować właśnie z niego?
Garbaty John
04-09-2005, 11:16
Hmm przelecmy to wszystko jeszcze raz... juz sie pogubilem...
Urb'thasha kenle morg, to jest jakas nazwa pewni eczyjes imie tylko czyje?
Alis'thasha dah ar'atun! kolejne imie
Kath'ara Uman far'tha morguthis. i jeszcze jedno i ime i cos jeszcze .... morguthis - jeden z faraonow
Aranah Zathroth ala'shena! tu mamy zlego boga zathrotha o ktorym mowilem w ktoryms poscie jego wielbicielami som monki necro, priestriess i jeszcze jakies badziewie
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun! tu cos pisze o Zatrothu
Tha lil'lil baka'etheis excalibug, kojarzy sie z ekkaliburem mistyczny miecz pytalem marvika pana npc co sprzedaje czary druidom o ten exxcalibug to mi powiedzial ze to legendarny miecz krolow
vis'nah...
morg'nah... co jakby morgana brzmi
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk... bazyliszek w kaz ojest bazyliszek wpiszcie se w wyszukiwarce na forum baylisze to se przeczytajcie o nim on ma cos wspolnego z qestem i tym mieczem wiem jeszcze ze gadal cos o krolu kaz
Zathroth kath'ras Zatragil, Zathroth i jeszcze jakis ziomek
Uman ar'thasha Uth'Amon... znowu imiona
Fardos ethes...
Uman ar'atus... i jeszcze
Zathroth alth'ashara znowu Zathroth
nah baka'sha res'sehra Beholders...moze ten miecz potrafi przywolywac beholdery?
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, Kruzak z kads znam to imie kto to do cholery jest niech mi ktos powie chyba jakis krol
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... legendarne miasto minotaurow
Marvik esha'ina excalibug! Marvik to jest król tego miasta oze mi sie wydaje a moze to on jest kluczem EJ LUDZIE JAK KTOS MA HIGH LVL I CHCIALBY M POMOC TO NIECH SIE PRZEJDZIE DO TEGO MIASTA CZLOWIEKOW - KROW I ZAPYTAK MARVIKA O TE ITEMKI MOZE COS POWIE CIEKAWEGO I NIECH NAPISZE dobra dalej...
Urb'thasha, Urb'thasha! kto to jest?
Kenel'far, Kenel'far! a kto to jest?
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, hmm
Zathroth vis'theshin Basilisk!Zathroth cos zrobil bazyliszkowi czyzby mial romans z jego tesciowom?
Basilisk fa'uth excalibugBazyliszek znalazl excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas... dal go temu noobowi
Mel'thinas ekoth'res Noodles! a ten noob oddal Noodles, jak wszyscy wiemy to pies krola thais
Fardos ar'kathsi Zathroth, kto to fardos
mas'thoshi Basilisk stoth'ria! ni rozumumiem
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... czyzby kruzak tem ukradl excalibug co za zlodzieje
Sarvithos'arah vismo lil'inas! nowy bohater opowiesci
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... stowarzyszenie pkp chyba sie wkurzylo...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! i mowiom exevo gran mas vis najgorsze slowa w grze i to jeszcze krolowie wyobrazcie se ze ten czar w ich wykonaniu musi byc 100 razy mocniejszy od CACHERO!!! co dalej?
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! zdaje sie ze zathroth
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... poprostu
gal'desha fashis, fashis...zwial gdzies...
Mam nadzieje ze pomoglem a jak nie to sry niech ktos pojdze do marvika i zapyta go o itemki. Wyglonda mi to na genesis tibii polonczony z qestem...
@up
przeczytaj sobie moje tlumaczenie 2 albo 3 strony wczesniej, napisalem prawie to samo ;) a jak chcesz wiedzec to z wiekszascia npc tez rozmawialem, jest to kilka postow wyzej
@bazik
dzieki za pomoc, napewno te informacje sie przydadza
zastanawia mnie sprawa z tym:
11:10 Frodo: Ah yes, the graveyard dungeon. All I know is this riddle: His Grave to the south, the tree above, his soul in the shade. No idea what that means, though!
pojde na cmentarz kolo thais z kilofem i czegos poszukam-jest moze ktos w thais na hibernie chetny mi pomoc?
Heliwurab
04-09-2005, 12:02
Ja niestety ide na rybki, więc po południu lub wieczorem poszukam po Tibii wskazówek.. Potrwa to kilka dni, ale razem będzie szybciej. P.S. to że Cip Soft ten jeden wielki quest (tak mi się zdaje ze to jeden quest. np. S-cyklop ma powiązanie z WS i excalibugiem itp. itd. ) dokańczają w każdym update, to może być prawda. Jeśli tak, to znaczy że zrobimy ten quest za kilka update'ów :P
P.S. niech ktoś z laski swojej wypyta DOKŁADNIE, SŁÓWKO PO SŁÓWKU, tego nowego NPC przy katedrze. Ja z nim rozmiawiałem ale tylko kilka sekund bo szedłem na hunt, ale i tak dość dużo się dowiedziałem.. TAK WIĘC DO ROBOTY LUDZIE I KOPAĆ, PYTAĆ, SZUKAĆ, NIE ODDYCHAĆ I PRACOWAĆ!! B)
@up
hmmm...nowy npc powiadasz...to moze miec cos wspolnego
@all
czy jest ktos kto poszuka ze mna wskazowek na cmentarzu przy thais na hibernie?
EDIT:
taka mala ciekawostka, w domku na pohu przy wejsciu do kosmosu na gornym pietrze jest tablica a oto co na niej jest napisane:
11:50 You see a blackboard.You read: Work to do:
1. Discover secret of necromants nectar
2. Reanimate dragon
3. Discover secret entrance to Nightmare Pits
4. Exterminiate the ghouls in the garden
5. Kill Muriel
EDIT2:
sprawdzilem to:
i co sie okazalo? i nic. rozkopalem kilofem dziure za drzewem i tam byly tylko 3 zapchlone trolle i szkrzynia (pusta oczywiscie)
Gatho Gokhinin
04-09-2005, 16:55
Rozmawiałem z NPC Lorbasem koło katedry i podam jego odpowiedzi
14:45 Galan Goth: hi
14:45 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
14:45 Galan Goth: excalibug
14:45 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
14:45 Galan Goth: elves
14:45 Lorbas: They will have to learn on their own.
14:45 Galan Goth: dwarves
14:45 Lorbas: The dwarves are far from being humble. At least this ancient folk knows that there isnothing to gain in the cathedral's ruins and their treasure hunters stay away from there.
14:46 Galan Goth: dark cathedral
14:46 Lorbas: What was once planned as the most impressive cathedral of all times, lies now in ruins. ...
14:46 Galan Goth: orshabaal
14:46 Lorbas: All what the earthquake has left over is a heap of rubble. The ruins are cursed andeverybody who dares to go there will draw the ire of heaven on himself. ...
14:46 Galan Goth: demon
14:46 Galan Goth: 469
14:46 Lorbas: All those that travel there are infested with bad luck. But only few have returned fromthis treacherous ground. Noxious fumes are killing intruders almost unnoticed. ...
14:46 Galan Goth: number
14:46 Lorbas: Crumbling structures might kill you instantly. ...
14:46 Galan Goth: beholders
14:46 Lorbas: Those who survive the dangers of nature will face the soul-eating ghosts of those whohave died in the catastrophe. ...
14:46 Lorbas: It's not worth to go there, there are no richnesses or treasures left in the ruins, thegold of our order melted away in funding the cathedral's construction. ...
14:47 Lorbas: I urge you to stay away from the cursed ground and the ruins. For the safety of yourbody and your soul keep away from there.
14:47 Lorbas: Accept my sincere good wishes.
14:48 Galan Goth: king
14:48 Lorbas: The king is a worldly ruler, and we don't burden ourselves with worldly concernsanymore.
14:49 Galan Goth: edron
14:49 Lorbas: I hope the knightly order there fares better than our own.
14:51 Galan Goth: ferumbras
14:51 Lorbas: He will discover where his path will lead him to. But no matter how ruthless he is, even hestays away from the ruins of the cathedral.
14:53 Galan Goth: thais
14:53 Lorbas: Thais is far and we have little contact with the kingdom's capital.
14:53 Galan Goth: carlin
14:53 Lorbas: We have no relations with that town.
14:53 Galan Goth: ab'dendriel
14:53 Lorbas: They will have to learn on their own.
14:54 Galan Goth: venore
14:54 Lorbas: The gracious tradesmen from Venore send us provisions from time to time.
14:54 Galan Goth: edron
14:54 Lorbas: I hope the knightly order there fares better than our own.
14:54 Galan Goth: port hope
14:54 Galan Goth: ankrahmun
14:54 Lorbas: I am not the right person to discuss this subject.
NPC nie odpowiadał na: basilisk, sweaty cyclops, minotaurs, zathroth, fordas, uman, muriel, marvik, tibiasula, noodles, tibianus, mintwallin, plains of havoc, outlaw camp, knight watch tower, tiquanda i port hope. Najbardziej mnie dziwiło, że npc mówił kilka razy pod rząd chodciaż nic nie mówiłem do niego (pytałem o beholdery-zaznaczone kursywą). Prosiłbym kogos o przetłumaczenie jego odpowiedzi, bo jeszcze sie nie uczyłem angielskiego (ach ta podstawówka) a translatorem nie ma co tłumaczyć
@up
ciekawie wyglada odpowiedz na pytanie o excalibuga...hmm...
trzeba bedzie cos zrobic w tej sprawie
wielkie dzieki
@all
pilnie prosze o przetlumaczenie tresci tej ksiazki:
"Beholders In The Mist"
By Rune the Fox
Little is known about this species of “monster”, the beholders as we call them have been known in the past as fiercely territorial creatures, with mysterious roots and an even more mysterious existence. However before passing judgement on these strange creatures, it’s worth bearing in mind some facts about them. Such as their dislike for other creatures, apart from undead ones that is, as there appears to be a symbiotic relationship between beholders and the various undead monsters of tibia, to the extent that beholders can even control lower levels of undead (skeletons). They are prolific diggers, and although they appear to have no appendages capable of using tools or digging, they are responsible for a huge amount of the tunnels in our fair land. Experts believe they command skeletons to dig, but another plausible explanation comes from their keen telekinetic ability, enabling them to keep themselves floating and the dead walking, maybe even enough to part the tunnels. It is clear from the number of eyes and the locations they are found in that they are a quite nocturnal species as normal sunlight would hurt such large eyes. But what proof is there of intelligence, well their minds are infact more advanced than humans, as explained by a friendly Beholder named 486486 (or Blinky to his friends), they not only comprehend all the other species languages, but they have their own highly advanced language in the form of a series of blinks from its 6 eyes (so technically a sign language, although they can communicate verbally), their language is called 469. There have even been tales of beholders taking in lost/abandoned humans as their own; so it’s possible they can sense thoughts and emotions too, bear that in mind when you next encounter this enchanting species."
z gory dzieki
Gniew Mroku
04-09-2005, 17:07
Najbardziej mnie dziwiło, że npc mówił kilka razy pod rząd chodciaż nic nie mówiłem do niego
To jedna ze zmian update, która praktycznie nie została dostrzeżona. Kiedyś NPC zapytany o np. Historię odpowiadał:
NPC: ple ple ple <press m for more>
i czekał aż powiemy "m" i kontynuował swoją wypowiedź. Od tego update jeśli mowa NPC jest zakończona trzema kropkami to po zniknięciu aktualnej wypowiedzi powinna się pojawić następna. Jest to nawet miłe udogodnienie.
Gatho Gokhinin
04-09-2005, 17:09
ahaaa... No nawet ciekawiej jest. Dzieki za rozwianie moich wątpliwości :]
Heliwurab
04-09-2005, 17:23
Ej jeśli ktoś jest blisko Katedry niech znowu zajrzy do tego NPC i popyta go jeszcze dokładniej :P Na przykład gdy on powiedział
14:46 Lorbas: All those that travel there are infested with bad luck. But only few have returned fromthis treacherous ground. Noxious fumes are killing intruders almost unnoticed. ...
To wy zapytajcie się go o ,na przykład,te treacherous ground. Tak się dokładnie pyta NPC :P O to o co macie go zapytać jest właśnie na tej stronie w rozmowie tego NPC i Gatho Gokhinin'a ;) Prosze, to jest dość ważne :P
Porozmawiajcie najlepiej ze wszystkimi znanymi wam (i nie :P ) NPC w Tibii, pytajcie ich o wszystko co wydaje się nam ciekawe W TYM TEMACIE, bierzcie ich za słówka itp. Ja i kilku innych graczy wszystkim NPC rady nie damy :P Może np. spytać więźnia w Katedrze... O różne rzeczy, w rozmowie Gatho Gokhinin'a wymienił on dużo ciekawych pomysłów... Prosze to jest naprawde ważne. I szukajcie tez ciekawych książek. Proszę.
@Down
Niestety twoje odkrycie nie pomoże nam w rozmawianiu z beholderem z biblioteki... Według mnie trzeba albo pisać na oślep kilka cyfr do niego, albo spróbować napisać to co zaznaczyłeś...A potem wszystko poukładać, zobaczyć co odpowiada na jakąś tam liczbe/liczby i jakoś to pozbierać, i zrobić z tego alfabet (albo słownik :P). A może ktoś ma inne pomysły??
EDIT! PATRZEĆ TU!! (musiałem jakoś przykuć waszą uwage :P )
Zagłebiając sie w świat liczb beholderów udało mi się wychwicić pewne sekwencje liczb które się powtarzają w książkach występują one przeważnie trójkami łącząc się w pary i grupy z innymi trójakami. Nie kiedy całe ciągi liczb potrafią występować w kilku ksiązkach jednocześnie co zresztą widać w tym linku: Tutaj klikac (http://www.members.lycos.co.uk/naimades/Hellsgate_Library.htm)
Weźmy na przykład:
Bookcase 38.
ksiązka 1
i
Bookcase 39.
książka 1
Widzicie tą prawidłowość
Takich prawidłowości jest cała masa.
Moim zdaniem język beholderów bazuje właśnie na tych samych sekwencjach liczb.
Mam nadzieję że zrozumieliście mniej więcej o co mi chodzi xD
A tu mi się nudziło ;]
http://www.members.lycos.co.uk/naimades/Hgbooks.jpg
@up
hmmm...zastanawiajace...raczej niepomocne ale interesujace...
a teraz powiedz dokladniej o co ci chodzi po opisales to troche jakby ci sie spieszylo :P
@heliwurab
ja pogadam z tym npc, nie wiem czy dzisiaj ale na pewno w najplizszym czasie
@all
pilnie prosze o przetlumaczenie tresci tej ksiazki:
"Beholders In The Mist"
By Rune the Fox
z gory dzieki
EDIT:
nowe wywiady z npc w thais
16:24 Orodrane: hi
16:24 Quentin: Welcome, adventurer Orodrane! If you are new in Tibia, ask me for help.
16:24 Orodrane: excalibug
16:24 Quentin: Legends tell us that that Excalibug is a gift of the gods. Banor used in his battles. They say it was passed on to one of hisfollowers.
16:24 Orodrane: mission
16:24 Orodrane: noodles
16:25 Orodrane: king tibianus
16:25 Quentin: That is where we are. The world of Tibia. Admire it's beauty.
16:25 Orodrane: beholders
16:25 Orodrane: 469
16:25 Orodrane: dungeons
16:25 Orodrane: fardos
16:25 Orodrane: uman
16:25 Orodrane: basilisk
16:25 Orodrane: kruzak
16:25 Orodrane: dwarfs
16:25 Orodrane: minotaurs
16:26 Orodrane: dark catedra
16:26 Orodrane: bye
16:26 Quentin: Good bye, Orodrane!
---------------------------------------------------
16:27 Orodrane: hi
16:27 Gorn: Oh, please come in, Orodrane. What do you need?
16:27 Orodrane: excalibug
16:27 Gorn: I would pay thousands of gold coins for this weapon.
16:27 Orodrane: mission
16:27 Orodrane: great war
16:27 Orodrane: bye
16:28 Gorn: Good bye.
EDIT2:
mam znowu cos nowego
oto tresc pewnej ksiazki:
Hardek *
Bozo *
Sam ****
Oswald
Partos ***
Quentin *
Tark ***
Harsky ***
Stutch *
Ferumbras *
Frodo **
Noodles ****
Człowiek honoru
04-09-2005, 20:53
@Up Ciekawe ale niestety nie przydatne bo nie zorientujemy się o co w tym chodzi :(
@up
nie mow hop poki nie przeskoczysz ;)
ja tam mam nadzieje ze jednak uda sie cos wymyslec
i jeszcze jedno:
prosze, nie piszcie w tym temacie, jesli nie macie czegos co moglo by sie przydac. do komentarzy co do tego tematu stworzcie sobie cos w guscie komentarze do dziwny opis czy cos...to troche przeszkadza
@all
jestem praktycznie pewien ze kluczem do rozwiazania tej zagadki sa beholdery i ich jezyk :/ bedzie trzeba cos wykombinowac
Jak podług mnie to idziecie złym tropem... Za dużo tego mieszacie. Język beholderów, nie może być kluczem do rozszyfrowania księgi. Musiałbyś przetłumaczyć książki z biblioteki z Hellgate. Wątpie, żeby "księgi beho", był zapisane w języku, z tej książki. Nawet jeśli, to będziesz musiał jeszcze przetłumaczyć samą treść księgi. Ja od tego odchodzę, spędziłem nad tym kilka nocy i, za przeproszeniem, c***. Nic nie znalazłem. Dopóki nie znajdziemy klucza do tego języka, przynajmniej kilku podstawowych słów, nie mamy szans na rozszyfrowanie treści tej księgi. Miłego łamania głowy :P
@up
niby masz racje, ale ja poki co sie nie poddam
PS. klucz powiadasz, zobacz to, niewiem czy to cos pomoze ale zawsze to cos:
486 486 = Blinky
4/2 = 2 (b)
4+8 = 12 (l (L))
(6/2)+6= 9 (i)
(4/2 = 2 (b)) + (4+8 = 12 (l (L))) = 14(n)
(4/2 = 2 (b)) + ((6/2)+6= 9 (i)) = 11(k)
(((6/2)+6= 9 (i)) + (4+8 = 12 (l (L)))) * 2 =25(y)
4/2 = 2 (b) 4+6 = 10 (j) ( 9 / 2 )+9 = 4.5 + 9 = 13.5 = 13 : (m) lub 14 : (n)
Wątpie czy znajdziemy klucz, jedyne co mamy to, to że 486486 = blinky więc napewno liczba niejest odpowiednikiem litery. Wydaje mi się że najpierw trzeba zrozumieć zapis tych liczb czemu tak a nie inaczej.
A co do tej ksążki z gwiazdkami to pochodzi ona z rooka i służy do czegoś innego i była nie raz omawiana na forum :]
przeczesujcie bibliteki w kazdym miescie i wogule na calej tibi. przeczytalem wkoncu all posty (uff..) i mnie zaciekawilo bardzo. przyloncze sie do pomocy.
@Specter:
Widziałęm te obliczenia na tibia.de. Lecz jak dla mnie, nie mają głębszego sensu i w ogóle się nie łączą. Może jestem za głupi :D Btw. jeśli uda ci się ktorąś z ksiąg rozszyfrować tym sposobem to będziesz moj mastah :P
Wątpie czy znajdziemy klucz, jedyne co mamy to, to że 486486 = blinky więc napewno liczba niejest odpowiednikiem litery. Wydaje mi się że najpierw trzeba zrozumieć zapis tych liczb czemu tak a nie inaczej.
A co do tej ksążki z gwiazdkami to pochodzi ona z rooka i służy do czegoś innego i była nie raz omawiana na forum :]
wiem ze byla, stamad ja wziolem ;)
@up
nie jestes pierwszym ktory to mowi ;)
@upup
fajnie ze chcesz pomoc, kolejna osoba napewno sie przyda
@all
co o tym sadzicie zeby zadac kilka pytan do cipsoftu w sprawie tejze zagadki
ale uwaga jesli bysmy pytali-najpierw napiszmy propozycje pytan tutaj potem je wspolnie sformulujemy i ktos z nas zada pytania
2 uwaga ;) : pytania nie mogą dotyczyc questu, jedynie historii tibii, ew. beholderow
Marcinutek
05-09-2005, 08:39
Ktoś już chyba napisał że w tych lochach pod zamkiem tibianusa jest stolik z księgą. W niej pisze ze Można tutaj coś znaleźć...
Pewien NPC z Port Hope imieniem Ray mowi tak(jesli spytamy sie o "Excalibug"): "There are rumours about some hidden stone tablets mentioning that weapon. Adventurers claim to have seen those tablets in the ancient lizzard city". Mowi to mniej wiecej tyle, ze Excalibug'a ostatnio widziano w miescie jaszczurek, ukryty w jakims kamieniu, wiec znajduje sie na terenie Tiquandy. Jest to narazie najbardziej dokladna odpowiedz NPC zapytanego o Excalibug, ludzie z pacc'iem moga to sprawdzic (tu podziekowania dla tibia.pl) :). Wiec nie macie raczej czego szukac na terenach da facc smiertelnicy :D.
@upup
oki, dzieki za informacje juz tam ide
@up
hmmm...interesujace
poszukam czegos poniewaz mam pacc
Heliwurab
05-09-2005, 18:14
Na tibianews.net widziałem kiedyś zdjęcie (po udpate) na ktorym był pokazany gracz w dziwnym miejscu, chyba bardzo starym bo np. na podłożu był bluszcz. Były tam rozwalone posągi lizzardów, tak więc nie jest to zamieszkała wioska Lizzardów, tylko pewnie jakaś wyspa... chyba. Tak więc trzeba robić grupki i szukać. Pewno znajdzie się tam coś więcej na temat Excalibuga, tak więc do roboty! (miałem racje. nowe części tego questa przychodzą razem z updatami -.- ). OMG ale podnieta ;)
@up
Nie jest to odzielna wyspa, jest to Tiquanda, ktora jest czescia wyspy Darashia, a w wyzej wymienionej Tiquandzie (w poblizu Port Hope) znajduje sie miasto jaszczurow, w ktorym to prawdopodobnie znajduje sie Excalibug! :D (Ale zamotalem) (Mam nadzieje ze po editcie cos sie rozjasnilo :))
Ktoś już chyba napisał że w tych lochach pod zamkiem tibianusa jest stolik z księgą. W niej pisze ze Można tutaj coś znaleźć...
wlasnie tam bylem i nic nie znalazlem oprocz kilku poprzestawianych skrzyn
pojde tam jutro po rescie
@up
ze co plx?
niezle zamotales :P
Heliwurab
05-09-2005, 22:29
Jeśli język beholderów po coś jest, to musi być po coś ważniejszego, bo po pierwsze jest naprawde trudny do rozwiązania, a po drugie jakieś 90% itemów w tibii jest dostępne w różnych questach lub w potworach.. Możliwe też że w którejś z ksiąg w bibliotece beholdera może być coś o różnych starych/nowych tajemniczych/ciekawych itp. questach. Tych ksiażek jest aż 40, więc musi być cos ciekawego... chyba że Knightmare naprawde zrobił nam joke :P
arimedes
05-09-2005, 23:03
No jedynie chyba pieska Noodlesa przeoczyles :) Zdarza sie :D Tylko co pies moze robic w takiej bitwie ? Moze byl szpiegiem Tibianusa :D
Aaa wlasnie wie ktos moze kto to jest Muriel? Bo tez tam wystepuje a prawie pewien jestem ze jest taki NPC w grze...
@EDIT
Znalazlem kolejne powiazanie. W tekscie wystepuje Zathroth
oto co znalazlem w tibii pytajac Tibianusa o Ferumbrasa
00:12 King Tibianus: He is a follower of the evil god Zathroth and responsible for many attacks on us. Kill him on sight!
Pozniej poszedlem do kosciola zapytac sie o niego:
00:13 Lynda: Zathroth is the destructive aspect of magic. He is the deceiver and the thief of souls.
Czyli Zathroth to zly bog... Widac on rowniez mieszal w tej wojnie...
Zathroth Przeczytaj poczotki tibii czy jakos tak :D
Marcinutek
06-09-2005, 09:17
@up Genezis Tibi ;)
Jeżeli jest to naprawde quest do rozwiązania to nie szybko rozwiążemy, ponieważ narazie ślectwo stoi w miejscu. Sprubuje coś znaleźć
mieszacie dwa tematy :)
... język beho nie mówi o excalibugu ;)
Skoro tak mówisz to pewnie udało ci odszyfrować ich język ;]
Znalazłem kolejną zagadkę ( chodzi o Demony pod Carlinem ). Założe posta jak SS załaduje się na Rapidshare.de i proszę a byście się nią zajeli.
@EDIT
http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=521554#post521554 zajmijcie się tym plz
Gatho Gokhinin
06-09-2005, 18:11
trzeba poszukac na forum (patrz-opis ;) )Demonek jest taki dla ozdoby ;) Demony są TYLKO dla pacc. No chyba, że znajdzie sie coś w najgłebszych głębinach nieodkrytego PoHa lub HG, ale wątpie......
mieszacie dwa tematy :)
... język beho nie mówi o excalibugu ;)
powiedz mi jeszcze tylko skad to wiesz? jesli tego nie rozszyfrowalest o niczego nie mozesz byc pewnien
@bazant
a nie chodzi ci przypadkiem o demonie?
@marcinutek, all
moze niedlugo bedzie cos wiadomo bo wybieram sie do catedry
Marcinutek
06-09-2005, 20:49
Jutro też spróbuje coś odkryć. Przeszukam podziemia Thais i okolic
brzmi przerarzająco. zauwarzyłemjakieś jakby zaklęcie. cos się wydaje rze to cos o orchebalu(czy cos takiego)tym wladcu demonów. czyli O ZAGŁADZIE TIBI!!!
Gatho Gokhinin
06-09-2005, 22:43
Orshabaal.... A gdzie to znalazłeś? Wiesz może jak brzmiało? Jakies pojedyncze wyrazy....Bradzo interesujące...
PS; mam nadzieje, że to nie jest komunikat, który pokazuje sie przed atakiem demonka ;)
brzmi przerarzająco. zauwarzyłemjakieś jakby zaklęcie. cos się wydaje rze to cos o orchebalu(czy cos takiego)tym wladcu demonów. czyli O ZAGŁADZIE TIBI!!!
zainwestuj w slownik ortograficzny bo tego sie czytac nie daje...
a gdzie to widziales? jak brzmialo?
@marcinutek
thais mozesz sobie darowac, juz je przeszukalem
jak mozesz to lepiej przeszujaj kazo
Evil Maul
07-09-2005, 14:55
Wescie tutaj Bossa demonów nie wkrecajcie !! X( Orshaball to król demonów ktorzy dawno temu go zabili ale powraca z armia demonów i tylko tyle . Jeżeli chodzi o zaglade to zagłade ale w czasie przeszłym gdyz wojna trwala z imperatorem kazo a miastem mintwallin . Ostateczna bitwa rozegrala sie na PoHu wiec moze z tamtad mozna dojsc do basiliska 8o ale tylko to moja wersja .
ja bym sie nie zdziwił jakby na wszystkie miasta zaczyły łazićpotwory(Głównie demony) i powybijały tibijczyków. apropo mojego wcześniejszego posta to tak se napisałem bo nie miałem co robić(ten też ;) :p )
Onionhawk
07-09-2005, 19:48
Ja bowiem slyszalem ze ten lub nastepny update jest updatem wszechczasow... moze wszystko co zbierane bylo przez te lata zostanie wlasnie w tym (lub nastepnym) updacie sie skonczylo - czyli zagadka w 100% gotowa :> wiec na nic teraz nie czekac - gadac zabijac rozwiazywac oto nasze motto ;D a tak apropo ktos kiedys dal screena jak ziom na miotle leci kolo warlord sworda... przychodzi mi na mysl bloodherb quest ten kto wie co z nim mozna zrobic temu moze cos przychodzi na mysl a niebede tego pisal bo to chyba QS by byl :> ja moja rzecz wywalilem ktora dostalem za blooda wiec moze kupie nowego wtedy sie zobaczy.. to by bylo na tyle
knight mormord
09-09-2005, 23:13
Ostatnio trenujac czesto przegladalem ten temat i nawet niezle mnie wciagnal. Uwazalem te wszystkie proby wydobycia z roznych NPC informacji o excalibugu za bezsensowne dopoki ktos nie napisal o tym ze excalibug prawdopodobnie znajduje sie w miescie lizzardow. Jezeli dobrze mi sie wydaje to NPC odpowiadali na pytania dotyczace excalibuga jeszcze przed update, w ktorym powstalo ankh. Bylo mowione ze zagadka excalibuga posuwa sie do przodu razem z kolejnymi updatami. Nie wiem czy ktos to zauwazyl, ale w tekscie z pierwszego posta jest wymieniony morguthis- jeden z faraonow. Mowiliscie ze go pomijacie bo jest napisany z malej litery, ale czy to przypadek ze wlasnie z niego wypada sword hilt czyli rekojesc miecza? No wiec do czego zmierzam. Chatterbone albo jak mu tam z venore mowi ze ukryli excalibuga dawno temu. Ukryli-oznacza chyba ze on wraz z innymi nieumarlymi bo wyglada jak ghuol a ghoul jest nieumarlym. Najwiecej nieumarlych jest z pewnoscia w ankh, posrod nich takze morguthis z ktorego leci rekojesc. W nastepnym update wychodzi tiqanda z NPC ktory twierdzi ze excalibug znajduje sie w obozie lizzardow ktory nie jest jeszcze dokladnie zbadany. Moze da sie tam zdobyc klinge i zlozyc to jak acient helmet. Jedynym minusem tej teori jest to ze jest to duzo ale to duzo za proste. Aha, jeszcze jedno, jezeli ta rekojesc ktora wypada z morguthisa sluzy do czegos o czym nie wiem to piszcie.
Opuszczony
10-09-2005, 01:19
65128896721277889438872151288952196180031145727857 26118576421970968057963661252757058452176521972783 0464876515956461141451988997511216151
Może....?
Ps. To nie jest kombinacja popiprzonych cyferek ale książeczka :P
Może popytać o to NPC? :p
@upup
moze masz racje...no nie wiem, zobaczymy. mi tez sie wydaje to za proste
a nawet gdyby to bylo, to do czego jezyk 469?
@up
:P xD
Ja uwazam, ze takie rozwiazywanie jezyka bh nie ma sensu. Knightmare nie chce abysmy szukali odpowiedzi wymyslajac to nastepne rownania matematyczne. Odpowiedz i wytlumaczenie musi byc gdzies w tibii. Byc moze w jakiejsc ksiazce(z tego co mowil 85% hg jest nie odkryte [albo jest, nie pamietam]), a moze wypytujac sie dokladnie jakiegos NPC znajdziemy wytlumaczenie tego jezyka. Na pewno ten jezyk cos znaczy bo by nie robili go ot tak, zreszta widac wiele powiazan, wiec jednak ktos sie nad tym starannie zastanowil, a nie walnal w klawiature numeryczna, i zaczal robic nastepna czesc mapy B)
Co do excalibuga... Sa 4 konkretne odpowiedzi, ze znajduje sie na:
edron - powtarza sie najczesciej, od NPC kolo katedry tez
pod poh'em - to mowia na edron
w kamieniu w wiosce lizzardow(na tiquandzie) - to mowi nam nowy NPC w port hope
pod piaskami na darashi - to tez nam mowia NPC(w ankh), ale chyba 1 lub 2
A wiec jaki wniosek? To co mowia NPC nie mozna brac zbyt powaznie... Jedyna miejsca ktore nie zostaly wymienione to carlin, ab, veno i thais.
Ja uwazam, ze odpowiedzi trzeba szukac u Marvika i Muriela w Thais. Nie wiadomo kto rzucil UE pod koniec ksiazki. Nie wiadomo tez jaka byla rola Marvika w tej wojnie... Trza sie rozejrzec naprawde szczegolowo i sie bardzo szczegolowo wypytywac... Ja oblecialem wszystkich NPC w carlin, i zaden nie mowil nic ciekawego, przewaznie nie wiezyli w jego istnienie. Sądze, ze jezyk behow ma cos z tym wspolnego, bo przeciez zostaly one stworzone do walki po zlej stronie Zatrathola(czy jak mu tam). Coz... Zagadka jest bardzo trudna, a rozwiazanie zajmie nam naprawde duzo czasu...
btw, a moze by tak pogadac z tym necromantem kolo noble armor quest?
[EDIT]
Na temat Noodles'a, to musi byc czlowiek. Gydyby to nie byl czlowiek zamieniony w NPC to jego teksty tak jak teksty innych potworkow pokazywalyby sie nad nim na pomaranczowo. A tu mamy Noodles says:, no chyba, ze dla CIP'ow nie chcialo sie tego zmienic...
@up
NPC z Tiquandy nie mówi że MIECZ jest w mieście lizardów tylko mówi że w tym mieście znajdują się tabliczki mówiące o nim... czytajcie ze zrozumieniem
Co do noodlesa to po prostu jest tak że potrzebny jest on do postmana i trzeba go zapytać o powąchanie 3 rzeczy... i napisali że Noodles says zamiast Noodles barks albo coś w tym typie za dużo kombinacji by było...
A co do języka beho to moim zdaniem jest on powiązany z Excalibugiem i jak wspominałem na tibia.de klucz do rozwiązania jego zagadki nie leży w kombinacjach matematycznych ale w NPC... Bodajże Wrinkled Beholder mówi że Magowie Minotaurów są blisko rozwiązania tej zagadki więc możnaby się domyślić że npc wyglądający jak Minotaur Mag będą bardzo pomocni ... na dodatek Wrinkled wspomina coś że "if you are master of math you are master of life and death" ... a niespodziewanie Minotaur mag wykrzykuje "Lern tha secret uff death!"... Czyli być może to Mino Magowie są Mistrzami śmierci, ale wciąż zagadką pozostaje kto jest Mistrzem Życia? Moim zdaniem mogą być to Monk (leczenie itp.), Necromancer (przywraca martwych do życia) lub Elf Arcanist (tak jakoś... :P) Więc kto może niech rozmawia z npc :) ja niedługo wybieram się na zabawe w Mintwallin :D
(a sie pochwale że niejaki Knight of Mare [Knightmare?!] na tibia.de o tym napisał "Trelak Elio yeah finally a guy that start to think..... You are on the right way mine friend. Yours.... ") hihi ;d
@upup
nie czytales tego posta?:
tam gdzie jest napisane "XXX" znaczy ze mimo najszczerszych checi nie udalo mi sie tego rozszyfrowac ;)
orginalna tresc tekstu ponumeruje linijkami i przetlumacze potem numery
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
no i przypuszczalne tlumaczenie:
1,2.XXX
3.w tej linijce wystepuje morguthis, jak wiemy jest to jeden z faraonow na ankh
4,5,6,7,8. cos o wodzu nieumarlych (sarozytnym zlym bogu
9.ktory chcial odebrac krasnoludom miecz
10,11,12.epitety o mieczu, przepotezny;legendarny;
13.ktorego strzegl bazyliszek
14. miecz zostal stworzony z zatagrilu przez
15.umana, w uth'amon
16.pod kontrala fardosa
17.przez umana
18. zathroth chcial go ukrasc
19.wraz z armia beholderow
20.miecz nalezal do kurzaka,imperatora kazo
21.ktory go bronil przed mintwallin
22.marvik wiedzial o excalibugu!
23,24. XXX
25.uman XXX excalibuga
26.zathroth przekonal bazyliszka o przejsciu na jego strone
27. bazyliszek podszedl do excalibuga
28. XXX (prawdopodobnie cos o kluczu do skarbca w ktorym byl miecz, przypuszczalnie bazyliszek ukradl klucz ktory nazywal sie Mel'thinas)
29.zauwazyl to noodles (jeden z herosow)
30.ukaral zathrotha sam fardon
31.bazyliszek uciekl do podziemi gdzie zostal uwieziony
32.kruzak nie chcial oddac miecza
33.XXX
34.muriel przybiegl do kurzaka powiadomoc go o nowo odkrytym zakleciu
35.poczym kurzak wrzasnol inkatacje (exevo gran mas vis)
36.zathroth uciekl
37.fardos sprawil ze wszyscy zapomnieli o mieczu
38. ktory zostal owiany tajemnica na wieki, wieki
czyli nie jest zupelna prawda co ty mowisz poniewaz:
czyli imperator walnol ue
EDIT:
@up
hehe byles pierwszy :P
co do mino magow to mozesz miec racje...
"if you are master of math you are master of life and death"
czyli:
"jesli jestes mistrzem matematyki, jestes mistrzem zycia i smierci"
hmm...ciekawe...bardzo ciekawe...
Jerkov Thundersword
15-09-2005, 13:54
tak quest z tym psem jest w tibii a teraz co pies ma do rzeczy w quescie-
Misja 9
1) Znajdź zgniły ser, skórka banana i kawałek futra
2) Idź do zamku w Thais
3) Zagadj do <<<Noodles>>>
4) powiedz sniff moldy cheese-->Do you like that?
5) powiedz sniff banana skin-->Do you like that?
6) powiedz sniff piece of fur-->Do you like that?
7) Idź do Kevina i powiedz hi-->new dress pattern-->yes
Quest spolling plx
Może ten fragment mojej rozmowy z Edowirem (na południe od Thais) coś wniesie do naszego dochodzenia w sprawie excalibuga (polecam rozmowe z tym npc - odpowiada niemal na każde słowo i można od niego wiele wyciągnąć, trzeba tylko wiedzieć jak :]):
23:30 Wojmil: hi
Edowir: Oh, hello
Wojmil! How nice of you to visit an old man like me.
Wojmil: excalibug
Edowir: The ancient dwarfen kings forged it using magic
metal , which they took from cyclopses who found it in the
heart of a fallenstar.
Wojmil: magic metal
Edowir: There are sevral kinds of magic metals in our world,
the best known are called Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith,
Uth'Byth,Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and
Zatragil.
Wojmil: sweaty cyclops
Edowir: Cyclopses are seen as the smithes of blog, whom they
call 'the ragehammer' or 'ragehammerer'. Indeed their skills
createmostly crude and nasty looking weapons and armor which
are incredicle effective nontheles.
Wojmil: Mesh Kaha Rogh
Edowir: The so called singing steel causes a constant
humming while its forged. It's said its a sign that it
absobrs magic powers in theprocess and its probably easy to
enchant it. However the secret where to mine or how to creat
this ore is lost in time.
Wojmil: Za'Kalortith
Edowir: This is the metal of 'evil'. The hell forged iron no
ordinary flames can melt. Its rumored to be harvestet in
hell from iron rocksin which damned souls were imprisoned.
Wojmil: Uth'Byth
Edowir: This steel absorbs magic, its of inferior quality
compared to ordinary steel but its absorbing qualities make
it importantthough.
Wojmil: Uth'Morc
Edowir: What makes this black steel special it it lightness
and special property of lacking the common steel 'noise'.
Its also called silentsteel or thiefs steel for that reason.
Wojmil: Uth'Amon
Edowir: The luminescent brightsteel is used for artwork
mainly. In ancient times items of great magic power were
created using thebrightsteel. Those secrets were lost with
the races which hold them as their secrets.
Wojmil: Uth'Maer
Edowir: The dwarfs call it heartiron and claim its part of
the heart of the big old one. Therefore is sacred and its
use is limited andregulated.
Wojmil: Uth'Doon
Edowir: The dwarfen high steel is relatively common but
expensive and still hard zto come by. The elite dwarfen
weaponary andarmors are made of Uth'Doon.
Wojmil: Zatragil
Edowir: The so called dreamsilver is a legendary mettal.
Almost everything we know about it are rumors only.
23:43 Wojmil: legend
Edowir: As far as we know, once a terrible beast roamed the lands we now call the Plains of Havoc. It was so fierce that no one daredto even dream about killing it. Finally it was tricked by the knight Endulos.
Wojmil: endulos
Edowir: Endulos was not a great warrior, but a man of wit and genius. After many of his brethren of the Nightmare Knights had fallenprey to the beast, he came up with a cunning plan to end that threat.
Wojmil: cunning plan
Edowir: He lured Hugo into a trap. Bound by roots and stones charged with powerful magic he could not move anymore. Now, the beastlies trapped in a hidden cave for eternity.
Wojmil: a hidden cave
Edowir: The legends tell us that the Nightmare Knights trapped it beneath one of their fortresses, or rather that they built afortress on top of his eternal prison.
Wojmil: Nightmare Knights
Edowir: The Nightmare Knights were an ancient order dedicated to fight evil. They were guided by prophetic dreams. The orderceased to exist after their war against the Brotherhood of Bones.
23:49 Wojmil: Brotherhood of Bones
Edowir: This brotherhood was an secret society of necromancers and followers of purest evil. They were vanquished long ago bytheir arch-enemies, the Nightmare Knights.
Wojmil: plains of havoc
Edowir: Somewhere in the Plains of Havoc, where the Necromant King was defeated lies the secret entrance to the pits of inferno.
Edowir: There are sevral kinds of magic metals in our world,
the best known are called Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith,
Uth'Byth,Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and
Zatragil. ---------- co do tego tekstu --- jesli zapytamy spoconego cyklopa o "steel" odpowiada on nie mal to samo :]
przy okazji zacytuje jeszcze taka rozmowe z pewnym dwarfem w kazo:
Wojmil: excalibug
Humgolf: Silly fairy tale.
Wojmil: quest
Humgolf: What by the worm are you talking about?
Wojmil: hi
Humgolf: Wojmil, good day .. or night, whatever.
Wojmil: job
Humgolf: I am chief rotwormtamer of Kazordoon. I sell
rotworms and buy meat and tasty, fresh rats for my worms.
Wojmil: buy rotworm
Humgolf: Do you want to buy a rotworm?
10:11 Wojmil: yes
Humgolf: Hey, you don't own a drilling license. No deal!
@up
dzieki za chec pomocy ale szczerze mowiac nic nowego to nie wnioslo tylko potwierdzilo moje teorie ;)
@all
niech ktos jak moze zrobi wywiady z npc w kazo, mniejwiecej takiej jak ja w thais zrobilem, z gory dzieki
oraz prosze o dokladne przetlumaczenie (niie translatorem!!!) tej ksiazki:
"Beholders In The Mist"
By Rune the Fox
z gory wielkie dzieki
Turtle Sikornik
18-09-2005, 14:34
Hmm bradzo bardzo ciekawe.Szcególnie że jest to jakoś dziwnie napisane.Moim zdaniem to jakiś język Tibii.Naprzykład powiem Utveo Lux co znaczy Przywołaj światło.Myślałem nad takimi słówkami tochę kiedyś i doszedłem do tego że tak mówili pierwotni Tibijczycy.A sami spójżcie że nawet z summonie jest Utevo Res czyli Przywołaj postać jakąś tam,lub choćby Utevo Res Ina co moim zdaniem znaczy Przywołaj Postać Iluzii jakiegoś tam potworka.Moim zdaniem jest to bardzo ciekawe i chyba warto zapytać o to w Kazo minolandzie i Thais.
Moim zdaniem to jakiś język Tibii.
OMG. LOL. ROTFL...
Padme Light
18-09-2005, 18:59
Kolejna nieodgadniona zagadka tibii... Knightmare siedzi i sei smieje ze nikt nie rozwiazal. Zaloze sie ze kluczem do tego jezyka jest jakas inna ksiazka...
Bardzo ciekawe. Choć nie jestem pewna czy to napewno jakaś "prawdziwa" zagadka. Bo przecież mógł to napisać inny gracz(musiał nad tym troche siedzieć). Chociaż w tym tekście wiele razy występowało słowo "excalibug", imiona wielu NPC, różnych przedmiotów i potworów. W tym tekście napewno było coś z języku elfów, może ich trzeba o to pytać. Na pewno inni NPC też coś o tym wiedzą. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i chodzić po NPC i pytać... Miłej zabawy! ;)
Turtle Sikornik
18-09-2005, 20:31
OMG. LOL. ROTFL...
Sry przepisało mi sie to miała być łacina tibijska i jeszcze jadno.Ten wierszyk...Ty wogóle temat czytałeś?
Pewnego razu, gdy pekowalem na beholderach sorcem zabrzyjaznilem sie z pewnym niemcem. Okazalo ze byl na trope Excalibuga. Podszedl on do npc i zaczol rozmowe. Pozniej poszedl w gore i rozkopal dziure kilofem. Zszedlismy na dol i otoczeni bylysmy przez kraty. Mysle ze za nimi cos jest. Tylko gdzie jest ta dzwignia zeby odblokowac?????? Za jakies 3 dni wstawie tu link do filmiku w ktorym wszystko bedzie nagrane :]
Conqueror
19-09-2005, 18:29
ja nie wiem czy to cos pomozesz ale moze wie cos o tej wojnie stary smok na draconi. Chociaz tam nic o smokach nie pisalo;p
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Rzeczywiście sporo wyrazów jest znanych. Może to jakiś nowy quest? :p nie wiem to sie okaże. Jak ktoś będzie o tym coś wiedział to prosze o kontakt ;)
Gatho Gokhinin
19-09-2005, 22:46
@up: Twoja wypowiedź wiele wniosła do tematu :P
Za jakies 3 dni wstawie tu link do filmiku w ktorym wszystko bedzie nagrane
Daj jak najszybciej....... Tylko bez keyloggera ;)
OMG. LOL. ROTFL...
n/c....
Moim zdaniem Turtle~ całkiem trzeźwo myśli (:]) Nazwy czarów to może po prostu starodawny tibijski [język-oczywiście]. Może to EXEVO GRAN MAS VIS oznacza, że w tym momencie odkryto ten czar, a może piewszy raz uzyto?
luki_1442
21-09-2005, 13:19
Ludzie sprubjcie pogadac z tym kolesiem Aneusem ktory stoi na drodze miedzy Carlin a Northport, sam o sobie mówi że jest opowiadaczem historyjek. X(
Sprobujcie tez pogadac z tym monkiem co stoi kolo dark catedral.
Opuszczony
22-09-2005, 14:23
Ludzie, może rozwiązaniem jest język łaciński? Ostatnio gdzieś wyczytałem, że "res" po łacinie oznacza rzecz..... może takich zbiegów okoliczności jest więcej coo? x]
Może niewiele wniose do tego tematu, niewiem czy ten podobny post jest bo przeczytalem dopiero (??) 25 stron. Mi się zdaje, że może chodzić o Magic Sworda lub o Teddy Beara, którego można zamienić, ale niewiem na co może to jest Excalibug?
Nie no to raczej nie jest Teddy Bear. Może właśnie Magic sword, czy coś w tym stylu...
Opuszczony
23-09-2005, 16:05
Może niewiele wniose do tego tematu, niewiem czy ten podobny post jest bo przeczytalem dopiero (??) 25 stron. Mi się zdaje, że może chodzić o Magic Sworda lub o Teddy Beara, którego można zamienić, ale niewiem na co może to jest Excalibug?
Excalibug to Warlord Sword..... Prawdopodobnie wzbudzał barbarzńczy szał w posiadaczach tego mieczyka.... Byc może jest kluczem d basilisk quest.
Ktos ma jakiś słownik łacińskiego ;p?
Darth Ryba
27-09-2005, 00:36
A może Tibianus zamienił Noodlesa w psa bo mu ukradl excalibuga i noodles jest teraz na niego zły?
A co do spoconego cyca jak sie do niego zagada "job" to on mowi "i am smith" czy cos takiego. On mowi ze potrzebuje jakiegos stuffa. A ja mysle ze to ma jakis zwiazek z giant smithhamerem
Excalibug to Warlord Sword.....
Nie, to nie jest Warlord Sword...
Ktos ma jakiś słownik łacińskiego ;p?
A masz biblioteke w szkole? Tam sie zapytaj ;p
Karat Akus
28-09-2005, 20:18
Skąd wiecie czym jest excalibug. Znaleźliście go?? Może być tak Warlord Swordem jak i Magic LongSwordem. Może to też być jakiś club albo axe. Dopuki nie będzie wiadomo nic więcej nie można twierdzić że Excalibug jest tym swordem czy innym.
Skąd wiecie czym jest excalibug.(...)Może to też być jakiś club albo axe.
To na 99% jest sword, chociazby patrzac na Krola Artura, ktory mial Excaliburga (chyba tak sie pisze)
Onionhawk
30-09-2005, 18:51
@ up Excalibura mial krol artur :D
@ czary... Kazdy czar jaki jest spontaniczny ma pierwszą litere E lub U (zaraz wyjasnie w czym roznica) a runiczny A. E w spontanach jest wtedy gdy czar "wychodzi" poza naszą postac a U gdy siedzi w niej :D - nie exura nie jest wyjątkiem poprostu jest tazke exura sio ktora leczy zioma...
do tego... vis - energia "elektryczna" :D - niebieska mort - energia inna - czarna flam - ogien mas - cos co obejmuje jakies pole - nie mylic z ognistym czyli GFB to jest cos czego jeszcze nierozgryzlem hur - to jest tez obszarowe i tez nie mylic z GFB a przy utani hur to to moze znaczyc takze przyspieszenie.. lux - swiatlo - energia (swietlna :D ? ) pan - zarcie
tera - lina pox - trucizna grav - pole con - strzala/strzala + energia = bolt/ strzala + energia inna = p-bolt res - tyczy sie istot... np exeta res - wszystkie potworki w obrebie x/x ida na ciebie lub tez zmiana/summon potworka gran - duze/duzo vita - bardzo duze/duzo sio - ? :D wystepuje przy exurze i zmienia w niej to ze piszemy nick gracza i to leczy go... ale ! moze tez tyczyc sie potwora gdy naprzyklad tworzymy rune convice creature... ina - wyglad - chameleon , creature illusion i cancel invisibility .... reszta których nie napisalem i te które wystepuja w wielu przypadkach - tera czasami nie pisalem bo to zalezy takze od a~~ e~~ i u~~ co tlumaczylem na samym poczatku - niewiem czy wytlumaczylem wam dobrze to co powyzej dlatego nie bede tez pisal z aeu~~ bo pogubicie sie calkiem.. :D jak co to napisze nowy post...
@ metal ... Opis włsny przedmiotu: It's the famous Helmet of the Stars Legenda: Ten błyszczący hełm został zrobiony z metalu upadłych gwiazd i ma niezrównane moce ochronne. - chodzi tu o golden helmet.. mysle ze to ma jakies powiazanie :)
@
Skąd wiecie czym jest excalibug. Znaleźliście go?? Może być tak Warlord Swordem jak i Magic LongSwordem. Może to też być jakiś club albo axe. Dopuki nie będzie wiadomo nic więcej nie można twierdzić że Excalibug jest tym swordem czy innym.
Excalibug nawiązuje swoją nazwą do legendy o królu Arturze i mieczu Excalibur. Więc to jest miecz. Wyjdź swoją wyobraźnią poza tibię. Czasami.
Ale trzeba rowniez spojzec na to ze to niejst excalibur lecz excalibug Wiec moze to jednak nie jest sword jak jest zmieniona nazwa :) To som moje tylko spekulacje :)
longereczek
01-10-2005, 13:57
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
longereczek
01-10-2005, 13:59
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Heliwurab
01-10-2005, 14:41
Ale trzeba rowniez spojzec na to ze to niejst excalibur lecz excalibug Wiec moze to jednak nie jest sword jak jest zmieniona nazwa :) To som moje tylko spekulacje :)
Eeh... A porównaj sobie Tytanik z RL i Tibianic z Tibii... Inna nazwa ale to samo.. No, jedyna różnica jest taka że Tibianic jest w porcie :]
Nazwy czarów pochodzą z łacińskiego, ale właśnie to jest dziwne, bo w Harrym Potterze czar na światło to Lumos, a w Tibii utevo lux. A jak wiemy czary z HP i z Tibii pochodzą z łaciny..
Pogmatwane to strasznie :/
Lord Rad
02-10-2005, 18:00
a może Zagharot czy jak on się tam zwał (ten zly bóg) to Orchaball, zauważcie że jeden z jego tekst to "Orchaball is back!". To by znaczyło że zły bóg powrócił na świat po wojnie o excalibug! 8o
no iwęc jesli gadamy o excalibugu to moge wam pokazac to:
http://i22.photobucket.com/albums/b337/Lubie_placki/tibia/Dwarftechnomancer.jpg
najwyrazniej nie wierzy w legende o excalibugu. staromodny nóż do masła hehe dobre :P:P
@edit: sorki zle powiedzialem nie to ze nie wierzy on mówi ze jest w stane zrobic bron na tym poziomie (chociaz widac ze to ironia)
Nie jestem pewnien czy juz cos takiego bylo ale pokaze to :
14:41 You see a sign.You read: Mac NoodlesWalk-in restaurant
14:41 You see a blackboard.You read: Welcome to Mac Noodles
14:41 You see a blackboard.You read: Fast food for faster heroes!
14:41 You see a blackboard.You read: Thaian FriesKazordoonburgerVenore PizzaCarlin Kebab
I teraz rozmowa z Krulem thias :)
14:49 Aasustua: HELLO KING
14:49 King Tibianus: I greet thee, my loyal subject.
14:49 Aasustua: Pizza Carlin
14:49 King Tibianus: They dare to reject my reign over the whole continent!
Nie wiem czy to jest do carlin czy do pizza carlin ale napewno nie do samej pizzy :)
Lord Rad
07-10-2005, 21:23
up
Co to ma związanego z tematem?
@Ankrhia
gdzie to jest???!!!
Karat Akus
07-10-2005, 23:20
up:
To miejsce znajduje się w Kazo. Idziesz w strone "farmy grzybków" i zamiastr iść na północ schodzisz po schodach na dół. Jest tam tabliczka. Mówi coś o geomancerach.
sceptile
08-10-2005, 02:23
"Beholders In The Mist"
By Rune the Fox
Little is known about this species of “monster”, the beholders as we call them have been known in the past as fiercely territorial
creatures, with mysterious roots and an even more mysterious existence. However before passing judgement on these strange
creatures, it’s worth bearing in mind some facts about them. Such as their dislike for other creatures, apart from undead ones that is, as
there appears to be a symbiotic relationship between beholders and the various undead monsters of tibia, to the extent that beholders
can even control lower levels of undead (skeletons). They are prolific diggers, and although they appear to have no appendages capable
of using tools or digging, they are responsible for a huge amount of the tunnels in our fair land. Experts believe they command skeletons
to dig, but another plausible explanation comes from their keen telekinetic ability, enabling them to keep themselves floating and the
dead walking, maybe even enough to part the tunnels. It is clear from the number of eyes and the locations they are found in that they
are a quite nocturnal species as normal sunlight would hurt such large eyes. But what proof is there of intelligence, well their minds are
infact more advanced than humans, as explained by a friendly Beholder named 486486 (or Blinky to his friends), they not only
comprehend all the other species languages, but they have their own highly advanced language in the form of a series of blinks from its 6
eyes (so technically a sign language, although they can communicate verbally), their language is called 469. There have even been tales
of beholders taking in lost/abandoned humans as their own; so it’s possible they can sense thoughts and emotions too, bear that in mind
when you next encounter this enchanting species."
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
"Beholdery we mgle."
Napisane przez Rune the Fox (imie kolesia :P )
Mało wiadomo o tym gatunku potwora, beholdery jak my je nazywam w przeszłości były znane jako zawzięcie terytorialne stwory ,
z tajemniczymi korzeniami (chodzi o "rodzine") a nawet bardziej tajemniczym istnieniem. Jakkolwiek przed ocenianiem tych dziwnych
stworów, warto zachować w myśli kilka faktów o nich. Takich jak że nie lubią inntch stworów oprócz nieumarłych, które wydaja się mieć
symbiotyczny związek z beholderami i różnymi nieumarłymi potworami tibii (czyli summonowanie szkieletów przez beho i shamblerów
przez elder) aby rozciągnąć to że beholdery mogą kontrolować niższo poziomowych nieumarłych (Szkielety). Są płodnymi koaczami, i
pomimo że nie wydaje się że używaja narzedzi do kopania, są odpowiedzielne za dużą ilośc tuneli w naszym pięknym świecie. Eksperci
wierzą że beholdery rozkazują szkieletom kopać, ale innym możliwym wyjaśnieniem pochodzi z ich telekinetycznych zdolności,
pozwalające im utrzymywać siebie lewitując i martwo chodzić (nie ruszając się), może nawet posiadają je odpowiednio duże by koać
tunele. Wiadomo z ich liczby oczu i z lokacji w których żyją że są nocnymi stworami a normalne słońce mogło by uszkodzić ich wielkie
oczy. Ale tu dowodem ich inteligencji, ich myśli są bardziej zaawansowane od ludzkich, jak wyjaśnił przyjacielski beholder nazywany
486486 (dla przyjaciół Blinky), one nie tylko znają wszystkie inne rodzaje języków, ale mają własny wysoko zaawansowany język w
formie serii mrugnięć oczami z jego 6 oczu (więc technicznie znak języka, pomimo że mogą porozumiewać się głosowo), ich język
nazywa się 469. Jest wiele opowieści o beholderah rozmawiających w zaginionych/nieużywanych ludzkich językach jak w swoim
własnym, więc jest możliwe ze mogą wyczuwać myśli i emocje, zachowaj więc to w myślach kiedy następnym razem spotkasz ten
magiczny garunek
Opuszczony
08-10-2005, 09:17
Nie, to nie jest Warlord Sword...
Aaaa to rozwiązałeś questa? Ale fajnie! Przeczytaj poprzednie posty dowiesz się że excalibug wzbudzał barbarzyńczy szał w osobach które go nosiły... Dla potwierdzenia www.tibia.pl / miecze / warlord sword pfff.... -.-'
A masz biblioteke w szkole?
Mam...
NO PEWNIE! To wałek to ciasta!
Mamy klucz a nikt nie szuka po łacinie... może będą informacje na temat oznaczenia niektórych słów...
[QUOTE=Trevor]Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Ja kiedy gralem na rooku :baby: znalazlem dzwina ksiazke o podobnym tekscie lecz angielskim czyzby to bylo przetlumaczenie?? Oto ten tekst:
-But even at the culmination point of the creation Zathroth bundeled all his destructive powers to a weapon and pushed it with
all the strength that he could muster into the heart of Tibiasula, whose existence he did not want to endure any more. And as the
divinity was weakened by the creation and without suspicion and resistance, the deadly attack penetrated to the core of her
being and destroyed her.
The elements - fires, water, earth and air - were jerked out of their harmony and landed at the base of the column of time.
Ponizszy teks juz byl ale go powtorze :P
Piesek Tibianusa to rycerz ktory zostal zamieniony psa przez jakiegos maga. :evul:
Turtle Sikornik
29-10-2005, 00:33
Mam coś nowego(jeśli jeszcze teog nie było)! Poszedłem do zamku Tibianusa druidką i zagadałem do Noodles'a:
"01:22 Zolwia Sikornik: hi
01:22 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
01:22 Zolwia Sikornik: excaliburg
01:22 Zolwia Sikornik: Basylisk
01:22 Zolwia Sikornik: Beholders
01:22 Zolwia Sikornik: Mintwallin
01:22 Zolwia Sikornik: King
01:22 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
01:23 Zolwia Sikornik: Marvik
01:23 Zolwia Sikornik: Kruzak
01:23 Zolwia Sikornik: Thais
01:23 Noodles: <sniff>
01:23 Zolwia Sikornik: Mage
01:23 Zolwia Sikornik: spells
01:23 Zolwia Sikornik: job
01:24 Zolwia Sikornik: no musisz cos wiedziec postaraj iem piesku no dalej
01:24 Zolwia Sikornik: change
01:24 Zolwia Sikornik: Tibianus
01:24 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
01:24 Zolwia Sikornik: Ronald
01:24 Zolwia Sikornik: hmmm
01:24 Zolwia Sikornik: <wof> <wof>
01:24 Zolwia Sikornik: Tibianus
01:24 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
01:25 Zolwia Sikornik: <wiggle>
01:25 Zolwia Sikornik: bonechrusher
01:25 Noodles: <wiggle>
01:25 Zolwia Sikornik: Ooooo
01:25 Zolwia Sikornik: Podgrzybek
01:25 Zolwia Sikornik: hmmmm
01:26 Zolwia Sikornik: no ciekawe ciekawe
01:26 Zolwia Sikornik: skad o bonechrusherach wiesz co????
01:26 Noodles: <wiggle>
01:26 Zolwia Sikornik: znowu to uslyszal
01:26 Zolwia Sikornik: :/
01:26 Zolwia Sikornik: trudno sie zrobumiec
01:26 Zolwia Sikornik: sorry i don't understand
01:26 Zolwia Sikornik: pol?
01:27 Zolwia Sikornik: Basilisk
01:27 Zolwia Sikornik: Mirror
01:27 Zolwia Sikornik: bye
01:27 Noodles: Woof! <wiggle>".
Czy nie wydaje to się wam dziwne? Skąd on zna bonechrusher'ów? Czemu źle wspomina Thais, a na większość pytań związanych z tą zagadką milczał? Morze nie pamiętał? Morze powinienem go zapytac o memory?
niewiem. Morze wy wiecie. to wszystko co narazie mam
a moze odpowiedzi sa przyznawane losowo raz na ilestam wypowiedzi? A jeśli nie to trzeba jeszcze pokombinowac... ;)
W tamtym tekscie bylo cos o basilisku.....
@Turtle~
On nie reagował na Bonecrusherów, ale na bone czyli kość, a jak wiesz psy lubią kość mozesz mu napisać nawet gdhasasbkjasgfiusBONEffjdfjfkdj to i tak odpowie ci tak samo jak na Bone czy Bonecrusher :)
Czytam ten topic i zaintrygowal mnie do malego poszukiwania i zastanawiam sie dlaczego upieracie sie ze Warlord Sword = Excalibug przegladajac tibia.pl i ogladajac magic long sword legenda tego sworda jest niby taka:
Wykuty przez starożytnych cyklopów-kowali którzy byli zniewoleni przez boga Bloga aby tworzyły broń dla jego armii. Jednak ta broń nie była przeznaczona dla jego armii, cyklopy wykuły ją w sekrecie, aby zabić Bloga. Ponieśli klęskę jednak ranny Blog z tą niesamowitą bronią, której prawdziwe imię powinno brzmieć 'Zabójca Bogów'. W swojej furii wyciągnął on broń z swojej rany i wyrzucił daleko... Więc spadła na ziemie Tibii i była stracona nawet dla bogów. Powiedziane jest, że jest to druga najpotężniejsza broń wszechczasów. Jest także powiedziane, że krew Bloga, która zraniła broń nałożyła klątwę na ostrze i nie przyniesie to nic dobrego dla jego posiadacza i twórców.
Jak dobrze wiemy z wczesniejszych odpowiedzi kolegow cyklop wykul niby tego excalibuga ktory mial moc zabijania bogow (MLS) dalej pisze ze zostal wyciagniety z rany i wyrzucony ktos pisal ze spadla kometa najprawdopodbniej wlasnie ten miecz mogl przypominac komete. Pisze tez o klatwie nalozonej przez boga Bloga cos tam wyczytalem ze Excalibur tez byl przeklety
Serphilim
31-10-2005, 15:26
Kath'arakh Muriel (wielki mag), Urb'ina Kruzak...
Moim skromniutkim zdaniem to tu pisze że Muriel (jak wiemy npc w Thais) powiedzal Kruzakowi a on powtóżył ... "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Ale to tylko ja tak mowie przy tych waszych wielkich teoriach :baby: ale dzieki temu topicowi założyłem konto :D MUSIAŁEM SIĘ WYPOWIEDZIEĆ
no nie spał bym :confused:
@up
a czytałeś moje tłumaczenie? bo napisałem dokładnie to samo -.-
Turtle Sikornik
05-11-2005, 15:23
@Turtle~
On nie reagował na Bonecrusherów, ale na bone czyli kość, a jak wiesz psy lubią kość mozesz mu napisać nawet gdhasasbkjasgfiusBONEffjdfjfkdj to i tak odpowie ci tak samo jak na Bone czy Bonecrusher :)
tak?! To se zrób hara specjalnie na Thais żeby tam poszedł i napisz mu tak. ciekawe... Juz probowałem tylko to było przed tym bo zapomniałem skopiować. A jeśli jesteś nadal przekonany że tak to działa to zrób co ci mówiłem
Turtle Sikornik
05-11-2005, 15:28
I jeszcze coś. Skoro niektórzy z "nas"(tych co rozwiązują tą zagadkę) są przekonani że excaliburg to jest WS albo MLS noto niech już nie patrzą na tą zagadkę ponieważ ich zdaniem już jest rozwiązana. Przecierz można kupić od jakiegoś innego player'a taki miecz i już się ma ich zdaniem Excaliburg'a więc moim zdaniem to nie jest ani ten ani ten
Dr.Byczek
06-11-2005, 07:36
Moze by sie popytac NPC np. tego mino maga na mintwal albo begoldera na hell gate. Ja sie nie popytam bo mam za slaby lvl
Dr.Byczek
06-11-2005, 08:01
Moja rozmawa z Aruda :
08:55 Damian Pogromca loli: hi
08:55 Aruda: I hope to see you soon.
08:56 Damian Pogromca loli: excalibug
08:56 Aruda: Oh, I am just a girl and know nothing about magic swords and such things.
Ona cos wie ale nie chce powiedziec moze by jej kase dac :p
Turtle Sikornik
07-11-2005, 13:42
moim zdaniem nie wie po raczej nie da sie placic NPC typem "I have extra money for this information". Moim skromnym zdaniem poprostu niewie i gdyby wiedziała to hyba Cipsoft nie leciał by se z nami w kiulki jeśli chodzi o te tekst. A gdyby mówiła dokładnie to co mówiła ( :D Pewnie mnie nie zrozumiecie teraz -.-)to wiemy że Excaliburg jest magiczny B)
Chmielok
07-11-2005, 15:34
To niewiarygodne, ale hiromanta z Kazzo (ten z kim gadal Ankhria) mowi cos podobne do tego comowi Szeryf Carlin (NPC Shauna)
A dokladniej :
15:54 Shauna: Would certainly make a good butterknife. HO, HO, HO!
08:56 Aruda: Oh, I am just a girl and know nothing about magic swords and such things. (by Dr. Byczek)
Oh, Ja tylko jestem dziewczyną, i nie wiem nic o magicznych mieczach i takich rzeczach.
ONA NIE NIE NIE WIE NIC O Magicznych MIECZACH... hmm l. mnoga?.. czyżby... jest kilka magicznych mieczy?
Oh, Ja tylko jestem dziewczyną, i nie wiem nic o magicznych mieczach i takich rzeczach.
ONA NIE NIE NIE WIE NIC O Magicznych MIECZACH... hmm l. mnoga?.. czyżby... jest kilka magicznych mieczy?
MLS,Excalibug...
A co do tematu, to po drodze z d-bridge do veno jest pusta restauracja "Noodles" czyli tego psa....
Texterus
09-11-2005, 18:18
Kolejny raz przekonalismy się że nie wiem aż tak strasznie dużo o świecie Tibii. Znamy tylko kikla potworków i itemków. Narazie skilluje ale jak skoncz eto obiecuje z eposzperam. A według mnie tak samo jak według Aksa(na 41 str.) słynnym exalibugiem o ile legendy sie nie myla może być tylko i wyłacznie MAGIC LONG SWORD A NIE ŻADEN warlord sword, popatrzcie sobie na legedę mls i tego exalibuga i co nie są podobne ??
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak - Dźiwnie znajomy NPC (już nie pamiętam od czego.)
Texterus
09-11-2005, 20:28
Ej a skoro ktoś kogoś kiedyś zamienił w Noodlesa, pieska, to być moze da się go odczarować w jakiś magiczny sposób no bo czemu nie. Gdyby to już się udało wtedy ten koles może coś by nam ciekawszego powiedział. Co wy na to ??
@Up:
A czemu nie? Bo CIP'om nie chcialoby się czegoś takiego zrobić.
@Topic:
Odpuście sobie ten topic. Do nieczego nie dojdziecie. To nie jest podpowiedź do żadnego questy albo innej takiej rzeczy. Skąd to wiem? Bo widzę, że CIPSoft to banda nierobów. Robić skomplikowane questy?! Komu by się chciało! I tak ci idioci PACC kupią, to po co się męczyć. Możecie się bawić w tłumaczenia, ale nic wam z tego nie wyjdzie. To wszystko to są tylko domysły. Nie macie ŻADNYCH wskazówek, jak to rozszyfrować. Zero. A bez żadnego punktu zaczepienia, nigdy tego nie przetłumaczycie.
Michal9000
10-11-2005, 13:54
Rozmowa z psem Tibianusa
Vauri Elon: hi
Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
Vauri Elon: How are you?
Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
Trść księgi ze skrzyni na rookgard
Hardek *
Bozo *
Sam ****
Oswald
Partos ***
Quentin *
Tark ***
Harsky ***
Stutch *
Ferumbras *
Frodo **
Noodles ****
Przemo_socho
11-11-2005, 14:30
Nie wiem czy to cos wniesie ale... Czytalem podobny watek na tibia.org.pl i tam pisali o Ruthless Seven po Polsku jest to bodajze nieludzka siódemka. Orshaball w swoich okrzykach wspomina o "Rutkless Seven" Postanowilem to sprawdzic i poszedlem porozmawiac z npc Lugrim kolo thais oto co mi powiedzial
10:53 Master of socho: hi
10:53 Lugri: What do you want, Master of socho?
10:53 Master of socho: Ruthless Seven
10:53 Lugri: Infernatil, Pumin, Verminor, Tafariel, Apocalypse, Bazir and Ashfalor.
10:53 Master of socho: Infernatil
10:53 Lugri: The incendiary of hell.
10:53 Master of socho: Pumin
10:53 Lugri: He is the lord of despair.
10:53 Master of socho: Verminor
10:53 Lugri: Ah, the plaguelord.
10:53 Master of socho: Tafariel
10:53 Lugri: She is the mistress of the damned! Rewarding or torturing, it is the same for her victims!
10:53 Master of socho: Apocalypse
10:53 Lugri: It is said even speaking its TRUE name will bring total destruction to you!
10:53 Master of socho: Bazir
10:53 Lugri: He is the great deciver, the lord of lies.
10:53 Master of socho: Ashfalor
10:53 Lugri: The right hand of Urgith. The general of the undead hordes.
10:54 Master of socho: bye
10:54 Lugri: Leave now, Master of socho. The gods of darkness will watch your soul!
Darkstone
11-11-2005, 14:33
A czy wiedzielsicie że jest to temat skopiowany z tibii.org?pokukajcie tam na forum wszyscy się trudzili żeby to rozwązać.Jak to już było napisane to sorry przeczytałem tylko 1 stronę
Onionhawk
11-11-2005, 17:08
no to tak.. Ej a skoro ktoś kogoś kiedyś zamienił w Noodlesa, pieska, to być moze da się go odczarować w jakiś magiczny sposób no bo czemu nie. Gdyby to już się udało wtedy ten koles może coś by nam ciekawszego powiedział. Co wy na to ?? hmm no to dawaj.. na co czekasz..... wez pomysl zanim cos powiesz.. nie ma takie go czaru... a po 2 nie moze byc ze na jednym swiecie znajdziesz npc noodless czlowieka a na innym psa... serwy sa identyczne i zmiana czegos na jednym wcosi zmiane na wszystkich....
co do pamietnika/dziennika Amber juz sie nad tym zastanawialem... - co ciekawsze - Sam ma tyle gwiazdek co noodless moze od neigo mozna sie dowiedziec to samo co od noodlessa co ? :D albo on cos o nim wie.. albo wystarczy o to spytac amber :D
@Caerlionne
nieno wymiatasz... niemam do ciebie slow.. jak widzialem twoj post to mi sie plakac chcialo..... gdyby cipy to byla banda nierobów to by nei bylo updatów - bo po co ? i tak kupuja pacca.... wez wyjdz blagam tak zrobisz lepiej dla siebie i nas.... a jak ci cos nie pasuje albo to nei ma zwiazku z tematem to nie pisz postow tutaj ...
no to by bylo na tyle :)
Sir Scully
11-11-2005, 17:51
Heh,, dacie rade... MYSLEC :P
MATI9630
11-11-2005, 19:22
19:54 Wyat: If you have any news about the whereabouts of that blade, report it to me
19:59 Frodo: Nothing more than a tale for warriors.
20:00 Gorn: I would pay thousands of gold coins for this weapon.
20:04 Chester Kahs: We are surrounded by myths, living and dead. How can someone doubt that there IS something like Excalibugsomewhere?
20:05 Lynda: This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would be nearly invincible.
20:06 Baxter: Gorn and I searched for this weapon in the darkest corners of each dungeon, but found nothing.
20:06 Bozo: I am not foolish enough to believe in the existence of this weapon.
20:08 King Tibianus: It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.
EEEeee..
20:09 Mati the Guard: sell excalibug
20:09 King Tibianus: Sell? Sell what? My kingdom isn't for sale!
Cos z innej beczki:
20:12 Benjamin: I can't remember that someone named like that lives here.
20:13 Elane: A weapon of myth. I don't believe that this weapon exists.
20:16 Muriel: The enchantements on this weapon must be awesome.
Na razie tyle.
Edit: Napisałem "na razie;]"
20:27 Oswald: It's beyond all doubt that certain sinister elements in our city have certain knowledge about this myth.
20:30 Gregor: Many brave warriors died on the quest to find that fabled weapon. << eee.. trudno, raz sie zyje :D
20:32 Marvik: Even in my visions, I couldn't get any enlightenment about the whereabouts of this weapon of legend.
-Edit cz. 2-
20:34 Quentin: Legends tell us that that Excalibug is a gift of the gods. Banor used in his battles. They say it was passed on to one of hisfollowers.
Hehe, ciekawe czy na rooku cos wiedza;D
-Edit 3-
Lol, teraz zobaczyłem, że wszystko(albo prawie wszystko) co tu zamiescilem, juz było.
-Edit 4-
Ten Bozo to jakiś dziwny...
22:13 Mati the Guard: Gulp.
22:16 Mati the Guard: hi
22:16 Bozo: Hi there, how's it hanging, Mati the Guard!
22:16 Mati the Guard: cyclops
22:16 Bozo: How many eyes does a cyclops have? ... One for each IQ point of their opponents!
22:16 Mati the Guard: elves
22:16 Mati the Guard: beholders
22:16 Bozo: Why are beholders so ugly? ... Because their mom and dad were beholders, too!
22:17 Mati the Guard: elf
22:17 Mati the Guard: dragon
22:17 Bozo: Why do dragons breathe fire? ... They ate too many sorcerers in chili sauce!
22:17 Mati the Guard: demon
22:17 Bozo: Why are the experienced heroes quicker than others? ... The demons love fast food!
22:18 Mati the Guard: minotaur
22:18 Bozo: What do all little minotaurs want to become when they are grown-ups? ... Cowboys, of course!
22:18 Mati the Guard: orc
22:18 Bozo: Why do orcs have green skin? ... They ate at Frodo's!
22:18 Mati the Guard: troll
22:18 Bozo: Why do trolls live underground? ... Because on the ground there are so many PKs!
22:19 Mati the Guard: rat
22:19 Bozo: Why does the rat have a wooden leg? ... Because it is a former pirate!
22:19 Mati the Guard: dog
22:19 Bozo: Are we talking about Noodles?
22:19 Mati the Guard: yes
22:19 Mati the Guard: sheep
22:19 Mati the Guard: deer
22:19 Mati the Guard: snake
22:20 Mati the Guard: excalibug
22:20 Bozo: I am not foolish enough to believe in the existence of this weapon.
22:20 Mati the Guard: bug
22:20 Mati the Guard: wolf
22:20 Bozo: Why do the wolves howl? ... Hey, if you're online that long you can't help but behave that way!
22:20 Mati the Guard: shaman
22:20 Mati the Guard: king
22:20 Bozo: Nah, no jests about His Royal Highness.
22:20 Mati the Guard: queen
22:21 Bozo: How did he do that??
22:21 Mati the Guard: hi
22:21 Bozo: Hi there, how's it hanging, Mati the Guard!
22:21 Mati the Guard: hi zev
22:21 Zevus on honera: :D
22:21 Mati the Guard: rat
22:21 Bozo: Why does the rat have a wooden leg? ... Because it is a former pirate!
22:21 Zevus on honera: move
22:21 Zevus on honera: i wanna try somthg
22:21 Zevus on honera: say bye
22:21 Mati the Guard: ?
22:21 Mati the Guard: bye
22:21 Bozo: Remember: A joke a day keeps the ghouls away!
22:21 Zevus on honera: hi
22:21 Bozo: Hi there, how's it hanging, Zevus on honera!
22:21 Zevus on honera: scarub
22:21 Zevus on honera: ghoul
22:21 Bozo: Where do the ghouls buy their robes? ... In a Boooohtique!
22:21 Zevus on honera: m
22:21 Zevus on honera: mummie
22:21 Zevus on honera: mummies
22:21 Zevus on honera: necromancers
22:22 Zevus on honera: job
22:22 Bozo: I am the royal jes ... uhm ... the royal tax-collector! Do you want to pay your taxes?
22:22 Zevus on honera: yes
22:22 Bozo: Come back, when you have enough money.
22:22 Zevus on honera: :)
22:22 Mati the Guard: wait
22:22 Zevus on honera: cave rat22:22 Bozo: Why does the rat have a wooden leg? ... Because it is a former pirate!
22:22 Zevus on honera: demon
22:22 Bozo: Why are the experienced heroes quicker than others? ... The demons love fast food!
22:22 Zevus on honera: dragon
22:22 Bozo: Why do dragons breathe fire? ... They ate too many sorcerers in chili sauce!
22:22 Zevus on honera: dragon lor
22:22 Zevus on honera: dragon lorD
22:22 Bozo: Why do dragons breathe fire? ... They ate too many sorcerers in chili sauce!
22:22 Zevus on honera: orc
22:22 Bozo: Why do orcs have green skin? ... They ate at Frodo's!
22:22 Zevus on honera: frodo
22:23 Zevus on honera: king
22:23 Bozo: Nah, no jests about His Royal Highness.
22:23 Zevus on honera: :(
22:23 Zevus on honera: zevus on honera
22:23 Zevus on honera: bozo
22:23 Bozo: Thats me: Bozo, the jester!
22:23 Zevus on honera: fuck
22:23 Zevus on honera: :ooo
22:23 Zevus on honera: lion
22:23 Zevus on honera: beholder
22:23 Bozo: Why are beholders so ugly? ... Because their mom and dad were beholders, too!
22:23 Mati the Guard: hey
22:23 Mati the Guard: maybe
22:23 Zevus on honera: behemoth
22:24 Zevus on honera: wolf
22:24 Bozo: Why do the wolves howl? ... Hey, if you're online that long you can't help but behave that way!
22:24 Zevus on honera: bear22:24 Zevus on honera: exevo con mort
22:24 Zevus on honera: baxter
22:24 Zevus on honera: starsky
22:24 Zevus on honera: hutch
22:24 Zevus on honera: noodles
22:24 Bozo: Hey, the little one is almost as funny as me!
22:25 Zevus on honera: huhu
22:25 Mati the Guard: crab!
22:25 Zevus on honera: crav
22:25 Zevus on honera: crab
22:25 Mati the Guard: >..>>>> monkey?
22:25 Zevus on honera: monkey
22:25 Zevus on honera: kongra
22:25 Mati the Guard: I think no new monsters..
22:25 Zevus on honera: crocidile
22:25 Mati the Guard: only old
22:25 Zevus on honera: elephant
22:25 Mati the Guard: spider!
22:25 Zevus on honera: cyclops
22:25 Bozo: How many eyes does a cyclops have? ... One for each IQ point of their opponents!
22:25 Mati the Guard: spider
22:26 Zevus on honera: spider
22:26 Bozo: Why did the spider cross the road? ... Because it ... oh you already know this one!?
22:27 Mati the Guard: weapon
22:27 Zevus on honera: weapon
22:27 Bozo: Do you want to buy a 'mace of the fury' for 250 gold?
22:27 Mati the Guard: yes:D
22:27 Zevus on honera: yes
22:27 Bozo: Come back, when you have enough money.
22:27 Mati the Guard: ;D
22:27 Mati the Guard: time for, log, cya zevus
22:27 Zevus on honera: fuck u
22:27 Zevus on honera: bye mati
22:27 Bozo: Remember: A joke a day keeps the ghouls away!
22:27 Zevus on honera: hi
22:27 Bozo: Hi there, how's it hanging, Zevus on honera!
22:27 Zevus on honera: dog
22:27 Bozo: Are we talking about Noodles?
22:26 Bozo: I actually know some spells! Do you want to learn how to 'lessen your load' for 200 gold?
22:26 Zevus on honera: light
22:26 Bozo: You don't know what offer you have passed!
22:26 Zevus on honera: light
Baj baj.:)
Siostra Pokoju
11-11-2005, 23:35
Bardzo prosze o strszczenie tego artykulu ...
Jest dośc długim,a mnie zainteresował. Może któs po krótce streścić do czego doszliście ? Z góry Dz
Darth Ryba
11-11-2005, 23:45
@MATI9630
ten Bozo to chyba kawaly opowiada
MATI9630
12-11-2005, 07:24
@up
Nie chyba tylko na pewno;]
09:04 Ulrik: Every now and then an adventurer like you comes here looking for it.
I tyle:<
Idę do Fibuli;]
Edit:Ab'dendriel by Ignatius Fireblade
09:36 Shanar: Perhaps more than a myth.
09:37 Briasol: It's a weapon of times long gone. It's lost for our time.
09:41 Elathriel: I still doubt it exists.
09:44 Maealil: Is that a new kind of bug the Deraisim found?
<na pyt. Deraisim>
09:45 Maealil: Unfortunately they are to busy to care for the finer things in life
<i dalej excalibug>
Fibula = strata czasu. Ignatius chyba doda więcej wywiadów w nowym poscie.
Ignatius Fireblade
12-11-2005, 08:55
Niom, dodam...
09:52 a sweaty cyclops: Me wish I could make weapon like it.
09:54 a sweaty cyclops: Is one of elven family or such thing. Me not understand lil' ones and their busisness. (na pyt Deraisim)
09:59 Shiriel: I would love to analyse it one day.
10:00 Shiriel: They lack the patience that suits a race with our lifespan. (na Deraisim...czemu tak nerwowo reagują?)
10:01 Eroth: Just another human myth.
10:02 Eroth: They lack the understanding of unity. We are keeping them together and prevent them from being slaughtered one by one. (Deraisim...może stanowią jakiś klucz do tej zagadki?)
10:04 Elf Guard: The Deraisim are scouts and hunters. You may find them on the groundlevel of the city. (Deraisim)
10:07 Edala: It is true that this weapon brings great power. But you should not look for power. It is wisdom you really need. (czyli Excalibug istnieje!)
10:08 Edala: I don't consider me a member of any caste, and I don't want to talk about this matter. (Deraisim...bardzo nerwowo)
W Ab to już chyba wszyscy... Pojde odwiedzić Carlin... Kto wie, może znajdzie sie coś ciekawego?
MATI9630
12-11-2005, 09:49
Zajmę się "Deraisim'em" w Thais... jak coś znajdę to editnę posta.
Ignatius Fireblade
12-11-2005, 09:55
Humphrey, Aneus, Nielson, Dalbrect ani nikt w Northport nic nie wie :/ (za to usłyszałem przydługawą historyjke o morskim potworze)
10:34 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it. (może zatem Ank? Jako jedyne łączy pradawne czasy i potężnych strażników-faraonów...ja tam nie dotre, bo jestem za słaby, ale może ktoś inny?)
10:43 Rachel: I thought only intelligent persons are allowed to become sorcerers. (=.=...Dostałem ochrzan, bo siem wypytujem..;D)
10:46 Alia: Sorry, I can't help you with that. (hmmm...)
10:48 Shauna: Would certainly make a good butterknife. HO, HO, HO!
10:55 Queen Eloise: A mans tale ... that means 'nonsense', of course.
@EDIT
20:03 Uzon: Some people claim it is hidden somewhere under the endless sands of the devourer desert in Darama. (można "przeczesać pustynie"-kto zgadnie z jakiego filmu to cytat? ;) )
Teraz wypytam NPC'ów w Kazo... Ale wydaje mi się, że Ab stanowi pewną odskocznię w poszukiwaniach Excalibug'a
Ignatius Fireblade
12-11-2005, 10:52
(oprócz farmera rot'ów, bo był już cytowany)
11:49 Jimbin: Actually I belive it's more than a taverntale.
11:50 Maryza: Would slice a dragon or two for steaks if i'd get it.
!!! 11:52 Uzgod: You want sell me excalibug for 1000 platinum coins and an enchanted armor? !!! (WOW)
W bibliotece znalazłe wzmienkę, że Derasimowie i Cenath'owie założyli Ab'Dendriel...był tam też tekst o ruinach w ukrytej Zaginionej Dolinie...i tu trop się urywa...Musze się napić kawy...:/
12:25 Emperor Kruzak: Well, well, well, the godblade. A myth? Perhaps. Even in my youth, it was only a legend. (sam Imperator nie wie za wiele)
12:33 Isimov: Ahhh! Whan I was a little dwarf I was on a quest to find it. I was almost literally digging up the ghostlands for it and now only one thing is sure: It must be elsewere, jawoll. (wskazówka? tzn. Excalibuga nie ma w Ghostlandzie)
Legendary Soul
12-11-2005, 10:53
Ani Tibianus, ani Lynda, ani Bozo, ani Baxter nic o tym terminie nie wiedzą :(
Goollintani
13-11-2005, 13:50
Mmmm.... bardzo ciekawe... wiecie że "język czarnokięzników" w Tibii wywodzi sie od języka łacińskiego przykłady:
adori - (dosł.) moc
utevo - przeobrazić lub coś podobnego..
lux- oczywiście światło ;]
exevo - przywołać
...
tak samo servy w Tibii inaczej światy:
Azura - od azur, niebieski...
Libera - od Liberatum, wolny ( w sensie uincente )
Astera- gwiazda
Lunara - księżyc
Solera - słońce
...
więc może kluczem do tej zagadki jest właśnie znanie języka łacińskiego ...
wiecie troche to tam wiem :D mam książke do tego jeszcze postaram sie wnikąć głebiej ... Pzdr
Ignatius Fireblade
13-11-2005, 13:59
Skoro znasz sie nieco na łacinie, to rzuć okiem pare postów wcześniej... Tam jest naprawde burzliwa rozmowa na ten temat. Pewnie pomożesz, bo wszystko rozbija się na znajomości tego języka. A właściwie jej braku.
Ludziska, jedno co jestem w stanie wam zagwarantować to to, że nie jest to łacina. I jestem tego pewien na 100%. Zanim zabierzecie się za rozwiązywanie tych "zagadek", to dowiedzcie się co nie co o samej Tibii. Przeczytajcie genezis i takie tam. Deraisimowie to jedno z plemion elfów. Odpuśćcie sobie szukanie informacji o nich, bo to do niczego nie prowadzi. Z tematu o książce, zrobił się kolejny, jakże denny, temat o excalibugu, morskich potworach i innych gównach.
Ignatius Fireblade
13-11-2005, 19:12
Wiesz, czuć od ciebie brak zainteresowania poszukiwaniem przygód...Wiesz po co takie coś jest? Właśnie po to, żeby poszerzać horyzonty, nauczyć się czegoś nowego. I kto powiedział, że chodzi o "morskie potwory"? Tylko wspomniałem, że usłyszałem od NPC'a taką historyjkę... Powiedz, ale tak szczerze, kogo w tej grze interesowałoby cokolwiek poza skillami i expieniem bez właśnie takich "innych gówien"? Spójrz ile osób łamie sobie głowe nad tym. Więc albo rusz dupe i pomóż, albo nie zlewaj sobie z nas, dobra? Trzeba mieć troche wyobraźni... Właśnie po to istnieje taki gatunek, jak RPG. A jeśli nie potrafisz tego pojąć, to wracaj do swoich potworków. Przykro mi tylko, że nie każdy potrafi pojąć piękno "łowów". Cytujesz Einsteina i masz stronkę o twórczości Tolkiena, a nie wiesz, że aby czegoś dokonać trzeba wpierw błądzić po omacku, sprawdzać, często błędne, teorie... Pomyśl troche.
PS. To, że Deraisimowie to jedno z plemion elfów napisałem już wcześniej.
Jerzolux
13-11-2005, 19:49
A co X( to ten exalibug??
Ignatius Fireblade
13-11-2005, 19:58
:confused:
W sporym skrócie to magiczny miecz dający posiadaczowi wręcz boską siłe...W poprzednich wypowiedziach jest sporo rozpraw na ten temat. Sprawdz tam :) Powiem tylko, że nikt go nawet nie widział na oczy. Totalny rare! (niektórzy wątpią nawet w jego istnienie)
Ten tekst opowiada o walce bogów z faraonami w Ankrahmun. Na początku Zathroth miał Excalibuga, potem Kruzak, a potem go razem gdzieś ukryli, chyba gdzieś w Mintwalin...
Ignatius Fireblade
14-11-2005, 11:34
No więc mamy pare miejsc do dokładnego przeszukania...Darashia, Mintwalin, Ank, Tiquanda...jest tego w cholere. Ale nie można się poddawać, prawda?
;P I jeszcze kwestia beholderów...
MATI9630
14-11-2005, 12:22
A moze to Magic Longsword? ;)
Ja niestety z braku dostępu do kompa, zaniechalem poszukiwania..;/
Edit: 16:17 Edowir: The ancient dwarfen kings forged it using magic metal , which they took from cyclopses who found it in the heart of a fallenstar.
<deraisim>
16:18 Edowir: One could call the Deraisim the scouts and rangers of elvenkind. Although all elves are formidable in that area, the Deraisimexcell them all.
<weapon>
16:18 Edowir: Those who live by the sword get shot by those who don't.
To ostatnie na nic.. ale i tak ten stary dziad sie na cos przydal;]
Goollintani
14-11-2005, 18:03
Skoro znasz sie nieco na łacinie, to rzuć okiem pare postów wcześniej... Tam jest naprawde burzliwa rozmowa na ten temat. Pewnie pomożesz, bo wszystko rozbija się na znajomości tego języka. A właściwie jej braku.
:D:D wiesz co może byś mi pomógł trosze ? :p hehe no masz racje zupełną niestety teraz w szkole nie ma lekcji łaciny (najlepiej by było żeby jeszcze zamiast niemieckiego :D)
Pozdro Ignatius ;]
Ludziska, jedno co jestem w stanie wam zagwarantować to to, że nie jest to łacina. I jestem tego pewien na 100%. Zanim zabierzecie się za rozwiązywanie tych "zagadek", to dowiedzcie się co nie co o samej Tibii. Przeczytajcie genezis i takie tam. Deraisimowie to jedno z plemion elfów. Odpuśćcie sobie szukanie informacji o nich, bo to do niczego nie prowadzi. Z tematu o książce, zrobił się kolejny, jakże denny, temat o excalibugu, morskich potworach i innych gównach.
omg co za LOL!!! haha nie no świetny jesteś myślisz że co bede kitował sprawdzałem ze SŁOWNIKIEM a jak n ie wierzysz to se zobacz!! -.-
Ignatius Fireblade
14-11-2005, 18:18
:p Angielski-bez problemu, francuski-z bólem, ale łacina? Łoj, nul =.= Musiałbym profa z uczelni prosić;D Niestety, tutaj jestem bezradny...
Offtopic: Z Astery jesteś? Miałem tam pierwszą postać...Cavadrac, knightem byłem :D
Dzięki za pozdrófka (błąd zamierzony:) ) i wzajemnie Goollintani :P
Goollintani
14-11-2005, 18:25
@Ignatius
Heh no w sumie tez kolejny raz masz racje :D łacina idzie jak kobycz po wsi (taki staropolski żargon:PP) ale jak sie tak przyłoży to wszystko bęzie proste bo angielski a tym bardziej franc (tak mysle ;p) jest bardzo podobny do łaciny więc... :D
A co do postaci no to zagadaj do mnie jak bedziesz tam grał jeszcze kiedy kolwiek : Lord Kroolic mój nick (wiem ze troche ch**** ale kolega mi wymyslil bo postac miala byc dla zabawy na rooku heeh :p ale jakos niedługo pacc i se nick of'cors zmieniam :>)
<możesz liczyć na moją pomoc :)) cya
Ignatius Fireblade
14-11-2005, 18:54
@ UP
Kurcze no, bardzo to miłe z twej strony :) I bądz pewien, że napewno zagadam :D Ehh...poszperam w necie i dobiore się do jakiegoś translatora. Może to nieco ułatwi. Jakby co, to napisze.
THX i udanych łowów.
@Ignatius:
Poczytaj topic od początku. Kto tam postował? O.o Caerlionne. Niesamowite no nie? A wiesz czemu sobie odpuściłem postowanie tutaj? Bo znudziła mnie wszechobecna w tym temacie głupota. Mimo to, ciągle szukałem informacji i nic nowego na ten temat nie znalazłem. Wyobraź sobie, że zarwałem nockę przed księgami z biblioteki w Hellgate i też nic ciekawego nie odkryłem.
@Goollintani:
Człowieku, nie ucz ojca dzieci robić. Co jak co, ale wiem co nie co o łacinie i zwroty takie jak w tym tekście w niej nie występują. Ale ja, w przeciwieństwie do was, wielcy poszukiwacze przygów, poszedłem do szkolnej nauczycielki łaciny. I co? I dupa zbita. To nie łacina. TObie też radzę, czytaj topic od początku. Pisałem tam, że pełno tu zwrotó podobnych, a czasami identycznych jak w hebrajskim i arabskim.
Ignatius Fireblade
15-11-2005, 16:19
Chryste...gdyby było to takie proste, to Excalibug nie byłby mitem, tylko faktem! Człowieku, czemu jesteś takim cholernym cynikiem? Wszechobecna głupota? Znajdziesz ją w każdym temacie. Tylko nie depcz zapału innych tylko dlatego, że Tobie sie to znudziło, dobra? Nie powiedziałem, że neguję Twój wkład w sprawe. Zrobiłeś o wiele więcej niż, nie szukając daleko, ja, po prostu zdziwił mnie ten atak. Ale trzeba sprawdzić każdą, nawet najbzdurniejszą, ewentualność. Tylko to może dać jakiś efekt. Jestem tylko ciekaw czemu sie tak zniechęciłeś...przez niepowodzenia? Jeśli tak, to przykro mi, że jeden z lepszych odpadł.
PS. Fajnie, że masz w szkole nauczycielkę łaciny. Bo widzisz, ja nie. Więc nie miotaj sie, ok? Ten język w tych czasach jest naprawde rzadki (jeśli chodzi o nauczanie).
@EDIT
Nie mam zamiaru sie z Tobą kłócić, bo wydajesz się naprawde inteligentym gościem. Zamiast tego proponuje kompromis...przestaje szperać za Excalibugiem, a zaczne dokładniej zajmować się tym tekstem. Wydrukuje go i poszukam po różnych forach/w grze. Cóż, muszę przyznać, że masz racje w tej sprawie. A Genesis polecam, bo to naprawde dobra lektura(i zaznaczam, czytałem go na samym początku).
Ignatius Fireblade
16-11-2005, 06:24
Dobra, nocke nad tym przesiedziałem i mam jakieś prawdopodobne tłumaczenie...na niebiesko zaznaczam wyrazy znane, a na czerwono często powtarzające się. Wnioski później.
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Jeżeli dobrze się wczytać jasne staje się, że to tekst jakiejś pieśni...zaryzykuję, że o Excalibugu. Z tym, że wychwala Zathroth'a. Powtórzenia z (moim zdaniem) epitetami są dowodem. Również powtarzające sie dwa słowa mniej-więcej w środku tekstu (Urb'thasha,Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far!) stanowią coś w stylu refrenu. Teraz zobaczycie jak ja widze tą pieśń na polski...
Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak...
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał!
Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie...
Które teraz trwa, trwa...
Sami widzicie, że to doskonale pasuje w klimacie...Według mnie, to będzie coś w tym stylu, ale jeśli macie inne zdanie, to chętnie wysłucham. Nadal intryguje mnie ten Mel'thinas...może to jakiś bóg? Czekam na wasze zdanie na ten temat.
Evil Maul
16-11-2005, 09:00
Dobra, nocke nad tym przesiedziałem i mam jakieś prawdopodobne tłumaczenie...na niebiesko zaznaczam wyrazy znane, a na czerwono często powtarzające się. Wnioski później.
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Jeżeli dobrze się wczytać jasne staje się, że to tekst jakiejś pieśni...zaryzykuję, że o Excalibugu. Z tym, że wychwala Zathroth'a. Powtórzenia z (moim zdaniem) epitetami są dowodem. Również powtarzające sie dwa słowa mniej-więcej w środku tekstu (Urb'thasha,Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far!) stanowią coś w stylu refrenu. Teraz zobaczycie jak ja widze tą pieśń na polski...
Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał!
Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie...
Które teraz trwa, trwa...
Sami widzicie, że to doskonale pasuje w klimacie...Według mnie, to będzie coś w tym stylu, ale jeśli macie inne zdanie, to chętnie wysłucham. Nadal intryguje mnie ten Mel'thinas...może to jakiś bóg? Czekam na wasze zdanie na ten temat.
no no no ! GZ mysle ze bezblednie to prztlumaczyles :p Wiec excalibug moze byc dwoma rzeczami Great Axe ( gdyz w ksiedze byla mowa o krasnoludach a dwarfom sie przypisuje najlepsze Axe ) Lub Magic Long sword gdyz jest mowa o Bogach MLS mozna dostac od bogów wiec cos w tym jest ;)
Ignatius Fireblade
16-11-2005, 19:24
Co do Great Axe, to bym się raczej nie zgodził. Czemu? Koronnym argumentem jest jego nazwa ->Excalibug (co prowadzi do prostego wniosku, że jego pierwowzorem był Excalibur, miecz króla Artura).
MLS? hmm...nie potrafie znaleźć logicznych argumentów przeciw. Ale czuje, że to coś większego, potężniejszego. MLS jest w Tibii, a Excalibuga nikt nie widział. Nie wiem...ale jeśli znajdziecie jeszcze jakąś książkę jak ta, koniecznie dajcie znać. Może będzie tam więcej informacji.
@Ignatius:
Twoje tłumaczenie jest "dobre". Dobre piszę w "", gdyż nadal są to tylko domysły. Równie dobrze może to być opowieść o tym jak to Zathorth z Umanem gotowali potrawę zwaną Excalibug... ;) Nie przetłumaczymy tego, nie znajdziemy rozwiązania, dopóki nie znajdziemy jakiegoś punktu zaczepienia. Gdybyśmy mieli chociażby kilka słów, których tłumaczeni moglibyśmy być pewni, byłoby dużo łatwiej. POzalibyśmy naturę tego języka. Jest już trochę poźno, jutro może napisze co myślę o niektórych zwrotach w tym tekście. Świetne robota :)
MATI9630
17-11-2005, 06:57
Nice work, ign ;)
<Ferumbras>
07:52 King Tibianus: He is a follower of the evil god Zathroth and responsible for many attacks on us. Kill him on sight!
07:53 Mati Mastero: zathroth
07:53 King Tibianus: Please ask a priest about the gods.
07:54 Lynda: Zathroth is the destructive aspect of magic. He is the deceiver and the thief of souls
07:54 Lynda: He is a favourite of the gods of evil and one of the champions of evil.
Bah.. ten kierunek też moze być.. ta księga to była jakiegoś szatanisty.. xP
Ignatius Fireblade
17-11-2005, 11:00
Dziękuję wam za tak pozytwne oceny. Ale prawdą jest, że to jest takie moje "widzimisie"(i nie, nie chodzi tu o niedzwiadki ;D ) poparte wiedzą o różnych pieśniach i eposach...efekt profilu humanistycznego :] Forma sie zgadza, ale co do treści...Caerlionne, masz racje :) I wielkie THX jeszcze raz!
Onionhawk
23-11-2005, 19:40
"Potężna magią Muriel... " -Ona czy tez "potezny" - on obojetnie
"Pan natury Kruzak" - drugi lamus...
a wiec on/ona + kruzak = on/ona to mag a kruzak to drut...
"Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!"
mag i drut zrobili ue albo drut nauczyl maga walic tym... i jeszcze cos co mnei dziwi... a raczej czego nei kapuje
"Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!" obdarowal ?.. czym.... czy tez uratowal go przed czyms zamiana w psa....
Dr.Byczek
23-11-2005, 20:37
Wszystko mozna zdobyc!!
Thunder Hammera tez nie dalo sie zdobyc a jednak B)
To jest MLS albo cos mocniejszego
Zalezy jak lezy B)
@Up:
No i po ką cholere pisać takiego posta?:S Powiedz mi tak szczerze, dlaczego napisałes tego posta? Licznik postów wyłączony, nic do tematu nie wniosłeś, od debilizmu posta aż bolą oczy. Masohizm czy co?
Ignatius Fireblade
24-11-2005, 08:32
Odnośnie tego obdarowania, to chodziło mi o to, żę Podarował mu część Excalibuga, czego ceną okazała się zamiana w psa...dwie zagadki w jednym. Mówiłem, że to tłumaczenie na widzimisie, tzn. nie można mieć pewności, że jest poprawne, prawda? Oparte na paru znanych słowach, postaciach, historii Tibii oraz na wiedzy o różnych gatunkach literackich. Jeżeli coś komukolwiek się nie zgadza/widziałby to inaczej, to droga wolna. Ja wskazałem tylko kierunek jedynie dla mnie i nikogo nie zmuszam do kroczenia w tamtą stronę.
Przypomina mi się tekst pewnego utworu Iron Maiden:
"When i'm walking a dark road, i am the man, who walks alone" :]
@UP
Po głębszym zastanowieniu, stwierdzam, że Cie, kurde, lubie :D
pinokiooooooooo
24-11-2005, 16:02
@gdzieś tam
Yo! Wiecie według mnie ten exkalibug(czy jak mu tam) to hmm... nie wiem to trza wybrać po między MLS i WS bo MLS został wykłuty przez cyców(spocek przecie wykłół podobny nie?) a WS najbardziej tu pasuje bo plotki głoszą, że wzbudzają barbarzyńczy szał. (wiem że nic nie wniosłem do tematu ale będe starał wam się pomudz ^^ według mnie trza by było zabić bazylicha i wtedy może coś się ruszy :D
Dobra teraz ja :p według mnie to o to chodzi:
Musimy iść zapytać Noodlesa (chociaż to pies :p) a jak nic nie odpowie to go jakoś odmienić. Może Muriel zdoła go odczarować? Ale najpierw chyba trzeba mu cialo basiliska dać. Ten Zathroth gdzieś sie musi ukrywać. Trzeba go poszukać może gdzieś na pohu? Podobno 70% jest nie zbadane.
inteligencja co poniektórych ludzi wręcz poraża...
pinokiooooooooo
27-11-2005, 08:12
Igrexou ja myśle że masz na myśli mnie :P
Lama-man
29-11-2005, 11:12
No pewnie że istineje ale CipSoft poczeka aż ta sprawa ucichnie a potem nagle o....jest exalibug pewnie na jakimś quescie za 10 uptade's może.... B)
:cup: :cup: B) B) :cup: :cup:
Onionhawk
29-11-2005, 18:24
przyniesc cialo bazyla...ziom wymiata.... bazyl to NPC jest :D bynajmniej z tego co wiem/dowiedzialem sie z filmikow - rusza sie powoli ;) i w ustalonych kierunkach a nie jak to potworek szuka po calym pomieszczeniu wejscia zeby cie ubic... tyle z mojej strony
gadalem z ludżmi w Carlin
gadalem z babka w kościele
Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it.
a potem z szeryfem
Shauna: Would certainly make a good butterknife. HO, HO, HO!
no i tyle sie dowiedzialem inni nie reagowali
Ja już wiem.... Ja odkryłem, że ten nasz Excalibug to Miecz którego można zdobyć podstępem...Ponieważ inaczej nie zdobędziemy go. Chronią go 2 Demon Lordy (przypuszczalnie) Orshabaal i pare demonów.
marvik to sprzedawca czarów dla drutów, koło niego jest ołtarz, może próbujcie tam coś wywęszyć (np. po jednej osobie z każdej profesji, potem do marvika teleport i już?)
Hank Peterson
10-12-2005, 14:20
Ej chłopcy poszedłem do tego goscia w temple w Venore zapytałem o mistyczny miecz i...
15:12 Teduniio: excalibug
15:12 Yberius: This blasphemous weapon has to be destroyed.
Inni mówią:
15:44 Teduniio: hi
15:44 Talesia: Salutation, Teduniio!
15:44 Teduniio: excalibug
15:44 Talesia: I am contend with my familysword meloncutter.
15:45 Teduniio: excalibug
15:45 Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long...
15:46 Teduniio: excalibug
15:46 Digger: Just a knights' legend.
Onionhawk
11-12-2005, 12:38
15:45 Teduniio: excalibug
15:45 Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long...
schowalismy to.....tak dawno temu....tak dawno....
moze tak go spytac gdzie to schowali, i kto oni..
rozmowa z muriel(npc od czarow dla sorca w thais)
14:20 Kuxidom: hi
14:20 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:20 Kuxidom: excalibug
14:20 Muriel: The enchantements on this weapon must be awesome.
14:20 Kuxidom: weapon
14:20 Kuxidom: kruzak
14:20 Kuxidom: king
14:20 Muriel: The king is a patron of the arcane arts.
14:21 Kuxidom: mintwallin
14:21 Kuxidom: noodles
14:21 Kuxidom: basilisk
14:21 Kuxidom: zathorth
14:21 Kuxidom: elf
14:22 Kuxidom: minotaur
14:22 Kuxidom: ab'dendriel
14:22 Kuxidom: kazzordon
14:22 Kuxidom: marvik
14:22 Muriel: Marvik and his druids lack spells with real power.
14:22 Kuxidom: druids
14:22 Kuxidom: power
14:22 Muriel: Of course, power is the most important thing in the universe.
14:23 Muriel: Farewell.
14:23 Kuxidom: hi
14:23 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:23 Kuxidom: zatragil
14:24 Kuxidom: bye
14:24 Muriel: Farewell.
edit1
rozmowa z noodlesem(psem króla tibianusa
4:27 Kuxidom: hi
14:27 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:27 Kuxidom: noodles
14:27 Kuxidom: kick
14:27 Kuxidom: king
14:27 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:27 Kuxidom: haha
14:27 Kuxidom: bye
14:27 Noodles: Woof! <wiggle>
14:28 Kuxidom: hi
14:28 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:28 Kuxidom: excalibug
14:28 Kuxidom: weapon
14:28 Kuxidom: kruzal
14:28 Kuxidom: kruzak
14:28 Kuxidom: kick
14:28 Kuxidom: king
14:28 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:28 Kuxidom: mintwallin
14:29 Kuxidom: basilisk
14:29 Kuxidom: zathorth
14:29 Kuxidom: elf
14:29 Kuxidom: minotaur
14:29 Kuxidom: book
14:29 Noodles: <wiggle>
14:29 Kuxidom: wiggle
14:29 Kuxidom: ab'dendriel
14:29 Kuxidom: marvik
14:29 Kuxidom: god
14:29 Noodles: Woof! Woof!
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: kinh
14:30 Kuxidom: king
14:30 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: mel'thinas
14:31 Kuxidom: Mel'thinas
14:31 Kuxidom: Tibianusa III
14:31 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: fardos
14:32 Kuxidom: "exevo gran mas vis"
14:32 Kuxidom: bye
14:32 Noodles: Woof! <wiggle>
jak widać pies reagował na takie wyrazy jak-book,king,tibianus,god,i chyba coś tam jeszcze:P
edit2 król thais-tibianus:)
14:35 Kuxidom: excalibug
14:35 King Tibianus: It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.
14:35 Kuxidom: king
14:35 King Tibianus: I am the king, so mind your words!
14:35 Kuxidom: weapon
14:35 Kuxidom: kruzak
14:35 Kuxidom: mintwallin
14:36 Kuxidom: nooddles
14:36 Kuxidom: noodles
14:36 King Tibianus: The royal poodle Noodles is my greatest treasure!
14:36 Kuxidom: basilisk
14:36 Kuxidom: zathorth
14:36 Kuxidom: elf
14:36 Kuxidom: minotaur
14:36 King Tibianus: Vile monsters, but I must admit they are strong and sometimes even cunning ... in their own bestial way.
14:36 Kuxidom: dwarf
14:37 Kuxidom: cyclops
14:37 Kuxidom: ab'dendriel
14:37 Kuxidom: kazoordon
14:37 Kuxidom: marvik
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: druid
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: zatragil
14:37 Kuxidom: warlord sword
14:37 Kuxidom: bye
14:37 Harsky: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 Stutch: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 King Tibianus: Good bye, Kuxidom!
edit3 sam-sprzedawca broni w thais.
14:39 Kuxidom: hi
14:39 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: excalibug
14:40 Sam: It is rumoured to be a weapon beyond mortal craftsmanship.
14:40 Kuxidom: weapon
14:40 Sam: I have hand axes, axes, spears, maces, battle hammers, swords, rapiers, daggers, and sabres. What's your choice?
14:40 Kuxidom: kruzak
14:40 Kuxidom: hi
14:40 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: king
14:40 Sam: The king supports Tibia's economy a lot.
14:40 Kuxidom: mintwallin
14:40 Kuxidom: noodles
14:41 Kuxidom: basilisk
14:41 Kuxidom: zathorth
14:41 Kuxidom: elf
14:41 Kuxidom: minotaur
14:41 Kuxidom: ab'dendriel
14:41 Kuxidom: kazzoordon
14:41 Kuxidom: marvik
14:41 Kuxidom: zatragil
14:41 Kuxidom: bye
edit4 aruda...
14:44 Aruda: Oh, hello, handsome! It's a pleasure to meet you Kuxidom.
14:44 Kuxidom: excalibug
14:44 Aruda: Oh, I am just a girl and know nothing about magic swords and such things.
14:45 Kuxidom: weapon
14:45 Aruda: I know so little about weapons, so tell me something about weapons, please.
14:46 Kuxidom: noodles
14:46 Aruda: Oh, he is sooooo cute!
nic ciekawego u tej babki...
edit5 Lynda...
14:49 Kuxidom: hi
14:49 Kuxidom: excalibug
14:49 Lynda: This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would be nearly invincible.
14:49 Kuxidom: king
14:49 Lynda: King Tibianus is our benevolent sovereign.
na podstawie tego można by wywnioskować, żę Excalibug jest potenrznym mieczem i ,ze jak ko przyniesiesz krolowi to spełnią się twoje mażenia
czy mogl by ktos pogadac ze spoconym cyklopem i elfami w ab?
Ignatius Fireblade
11-12-2005, 18:25
na podstawie tego można by wywnioskować, żę Excalibug jest potenrznym mieczem i ,ze jak ko przyniesiesz krolowi to spełnią się twoje mażenia
czy mogl by ktos pogadac ze spoconym cyklopem i elfami w ab?
OMG!!! Ludzie, weźcie poczytajcie pozostałe posty, a później dajcie swoje! To wszystko już było! A wywiad w Ab sam zrobiłem. Chryste, teraz dopiero rozumię Caerlionne... =.= Szlag może człowieka trafić...
@down
Kolejny nieczytaty... Mam prośbę, przeczytajcie topic OD POCZĄTKU!!! Może wtedy nie będziecie nabijać bezsensownych postów... Ewentualnie wtedy możecie się wypowiadać... Ale po diabła pisać 100x to samo?!
danielski2
11-12-2005, 20:12
Dzis sie przelece po NPCach i wypytam ich o to... Jak sie czegos dowiem do postne.
Edit:
Moze Tibianus nadal imie dla pieska od jakiejs rzeczy lub postaci? Moze tu nie chodzi o pieska?
Moim zdaniem noodles kiedys byl czlowiekiem i zostal zamieniony w psa :D
danielski2
11-12-2005, 20:43
No to nie gadaj tylko rozwiązuj :P
Może to też być tylko kawałek jakiejś bitwy, który nie ma nic wspólnego z znalezieniem excalibuga... moze tak być.Ciekawi mnie też, gdzież to oni się spotkali, żeby urządzic taką bitwe.. i ciekawe jak dawno. Może są jeszcze jakieś pozostałości, trzeba się różnych NPC pytać o wojne, czy coś takiego... może Big War.. :evul:
w mieście minotaurow sa przecierz ruiny ! Tam mogla odbyc sie bitwa i moze tm trzeba powęszyć,tylko ze nie znajdzie sie ktos kto sobie tak po prostu tam wejdzie z kilofem :D
15:46 Teduniio: excalibug
15:46 Digger: Just a knights' legend.
Just a knights' legend tym sie radze sugerowac:P zwyczajna legenda jak to w zyciu bywa :P wg mnie sciema ale jak chcecie szukajcie:P
danielski2
12-12-2005, 22:48
UWAGA UWAGA !!! Na Północ od thais jest costam Lake i tam sie wchodzi przez dziure na bagnach na dol. Tam jest npc co ma outfit nacromanta !!!
Jeg osie zapytajcie o :excalibug , excalibug quest, bazyliszka i moze o mintwallin, iniech ktos potem napisze co powiedzial.
UWAGA tam sa skeletony ghoule i beholdery ! trzeba kilku knajtów i gfb :/
Edit: i na poludnie od thais neidlaeko cyklopow sa 2 npc,jakis koles i kolejny mnich tam tez mozna sprawdzic !
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Hmm...bardzo ciekawe szczególnie zaciekawiło mnie kilka linijek na dole.Pisze tam coś o Kruzaku(jak wiadomo właściciel skarbca w Kazz)który krzyknął evevo gran mas vis(UE).Pisze tam coś o królu minotaurów a także o basilisku.
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...-może to osnacza jakąś spółkę między dwoma rasami lub smirc król obu ras:)Linijka o basilisku może świadczyć że basyliszek ma spółkę z Kuruzakiem bo jak wiadomo u bvazyla jest quest na DSL które widać w skarbcu u Kruzaka.
jaronosk
14-12-2005, 13:02
Osobiście uważam że rozmowa z necro na bagnach dużo doda do poszukiwań, wcześniej mówiono ,że należy szukać na mokradłach i mamy, mówiono o beholderach, to mamy też, i wsystko niedaleko thais i cyców. (wydaje mi sie,że była tam również jakaś księga ;radził bym też pogadać z npc co jest obok bagna, może y pomogła w rozmowie z necro )
Dobrze że nieograniczacie sie do ciężkiego expienia i wprowadzacie atmosfere tajemniczości ,zagadek i ciekawości ,które dodają tej grze czegoś niezwykłego :)
omnix@dronix
15-12-2005, 10:49
znam jakies cos zo sie nazywa Zarthroth czy jakos tak
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
omnix@dronix
15-12-2005, 10:51
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Edytuj/Usuń Wiadomość
omnix@dronix
15-12-2005, 10:54
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Edytuj/Usuń Wiadomość
widzialem synka z paccem npc kolo carlin i on jakis Embrace of nature sprzedaje po 10k
omnix@dronix
15-12-2005, 10:56
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Onionhawk
15-12-2005, 13:49
Omnix niespamuj takeigo shitu..... a co do bagien... tam gdzei sa beholdery to nieam ghuli, skeletony sa te ktore sa summonami beholderow a same beholdery sa 3 wiec po co tam kilku knightow i gfb ? -.-
a co do języka beholderow...slyszal kto moze kiedys o ASCII ? :P mi sie neichce ale mozna sprobowac
MATI9630
18-12-2005, 07:29
"Kupuj bronie u Sama, aby stawić czoło Ferumbrasowi" ^^ Nie ma to jak reklama;p
Hmm. Bardzo ciekawe. Widac ze to jakis obcy jezyk (jezeli to Ab to moze tym razem Elfow?). Jednak istnieje w tym tekscie kilka "znanych" pojec.
I to te ktore najbardziej nurtuja wszystkich. Zagadkowe questy.
Widzicie to co ja? (o to czerwone chodzi).
Czyzby to znaczylo
Marvik ma Excalibuga?
Jak wiadomo Marvik to krol minosow.
Pomysle jeszcze nad tym tekstem...
PS. Powiedz gdzie znalazles ta ksiazke
a moze to znaczc :
- szuka
- ma
- zniszczyl
- zgubil
- znalazl
- sprzedaje
- zamieni sie
ETC.
dalej mi sie nie chce pisac 8o
Whitr Mas
21-12-2005, 09:20
Gdzieś widziałem screena z bramką lvlową 999lvl+. Pewnie to żart Knightmare ale warto poczekać aż eteral nabije ten lvl i sprawdzi xD
btw. może to ma coś wspólnego z ołtarzem w ab.
@up
zamulasz... tamten scrren z 999 lvl to quest na test servie przecierz sam CipSoft mowil ze nie mozna na questy wchodzisc... wypelniac
Thx
Rlzxor Cellesta
a moze to znaczc :
- szuka
- ma
- zniszczyl
- zgubil
- znalazl
- sprzedaje
- zamieni sie
ETC.
dalej mi sie nie chce pisac 8o
i zwalił konia
Btw.Na bagnach jest gohul ale jesli pierwszy raz sie slyszy to sie nie wie
Tomek216
24-12-2005, 09:37
Mi się wydaje że ma to związek z The Evil Eye. W końcu to król beho.
21:52 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
spytany lorbas odpowiedzal ze schowany gdziesz w edron.
MATI9630
25-12-2005, 07:31
No to genialnie:<
Drom, zalatwa PACCa;P
jaronosk
26-12-2005, 10:36
--Dogie Hauser lekarz medycyny: excalibug
--Isimov: Ahhh! Whan I was a little dwarf I was on a quest to find it. I was almost literally digging up the ghostlands for it and now only onething is sure: It must be elsewere, jawoll.
kolejna wskazówka wiedzie na ghostland, mysle przejzec biblioteke tamtejsza koło ghuli, albo przy qscie na f broch........................ szukajcie a napewno sie uda :)
Onionhawk
26-12-2005, 16:30
"It must be elsewere, jawoll." to musi byc gdzieindziej.... a nie jak UP na ghoistlandzie -.-
Tam ktos zacytowal pewnego NPC, ze dal mu kawalek owej broni. W tej samej sekundie wpadl mi na mysl loot jednego faraonow, mianowice "sword hilit" czy jakos tak :P Moze to jest jakis maly (bardzo) trop :D
Gandalf of Gray
26-12-2005, 19:48
17:52 Mystick Tomek: excalibug
17:53 Baxter: Gorn and I searched for this weapon in the darkest corners of each dungeon, but found nothing.
Szybka rozmowa z knightem strzezacym zamku króla
moze trzeba spytać Gorna??
chyba w Thais ale nie wiem dokladnie :/ :(
krotka rozmowa:
Dritzt: hi
Uzgod: Hiho Dritzt! Wanna weapon, eh?
Dritzt: excalibug
Dritzt: yes
Uzgod: Stop make fun of old dwarf, you not having it!
...
na tym sie urywa
mam jakies domysly ze cos w tym tkwi ale ciezko bedzie to rozsuplac mozliwe ze ten exc istnieje tylko nikt nie wiem jak i gdzie mozna by go zdobyc... no nic narazie z straszniej ciekawosci poczukac u innych npc ;)
Onionhawk
27-12-2005, 09:54
Drahu a przeczytales caly topic ? -.- przeczytaj bo zaraz bedziesz wrzucal jakies teksty co juz 50 razy byly jak niewiecej -.- lepiej zajmij sie rozszyfrowaniem jezyka beholderow w ASCII albo KWT
Sword hilt niejest do excalibuga tylko HOTA :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.