zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Dziwny opis....

Stron : 1 2 3 [4] 5

Non'ajbi
06-07-2006, 22:13
http://xthost.info/lokolokolo/basilisk.jpg

tutaj macie caly pokoj z bazyliszkiem ... jak chcecie cos wiedziec ... to piszcie ... ja musze wyprobowac pare pomyslow ...

W pewnej ksiazce przeczytalem, ze Bazyliszek boi się muzyki, jaką wydaje flet (wooden flute) ... muszę się tylko dowiedzieć, jak to wykorzystać ...

Pozdrawiam
Non'ajbi

Giant Sebek
08-07-2006, 09:53
Ej a w ktorej on jest kopalni?? Z gory dziekuje
<<<Pozdro>>>

Non'ajbi
08-07-2006, 11:12
Kopalnia, która jest bezpośrednio w kazordoon. Postaram się zrobić mapkę dokładną jak będę miał chwilę czasu ;]

Jak coś trzeba przetłumaczyć albo coś niewiecie, to piszcie ...

Pozdrawiam
Non'ajbi

Mathaar
08-07-2006, 12:12
Jak zrobiłeś ss'a całego pokoju z Bazyliszkiem ?? :P

pozdro

P.S Non'ajbi fajnie zjazdy ta postacia zaliczales xD

Heliwurab
08-07-2006, 12:27

pozdro

przeczytaj co napisał w priv ( na SS). Pisze że trzeba miec TibiaBot NG.
To jest możliwe... nie napisze jak, bo nie wiem (a moje domysły są sux ;P )

Non'ajbi
08-07-2006, 16:02

pozdro

Hmmm ... Tibiabot NG ROX !! Jak znajde cracka to wam jakos udostepnie ... Co do zjazdow ... hmmm ... no wiesz ... zobaczylbys mje fragi: 53ek, 67 pall, 40 ms ;] Poprostu nie chce mi sie grac juz tym charem xD^^ Wole sorca ... ;] W profilu po lewej macie jego dane xD^^

Jak cos chcecie piszcie

Pozdrawiam
Non'ajbi

Cashtan
08-07-2006, 18:31
Wszystkie zaklecia w tibi sa napisane po łacinskowatu albo po prostu po lacinsku
(wiem bo wiem)
Jak wytrzasniecie slownik lacinski to mozna to przetlumaczyc.
Tylko ze sie nie da go wytrzasnac :baby: (Probowalem kiedys jak szukalem jak jest "gra" po lacinsku :D )

wisnia wielki
08-07-2006, 19:03
Czytalem do 40 strony a potem mi sie nie chcalo wiec troche wybilem sie z rytmu. Wiec mam prosbe czy ktos mugby napisa mi tak w skrucie co jusz wiadomo o excalibug i baziliszku bardzo PLX

Non'ajbi
08-07-2006, 19:33
@up

Przeczytaj posty od 60 strony ... ja czytałem dokładnie 66 stron, i na 66 stronie dałem mój pierwszy post (666 post w tym temacie xD ^^ ). Od okolo 65 strony zaczyna sie juz jakos normalnie wszystko wyjasniac.
@edit
Od okolo 25 do 65 strony jest powtarzanie wkolko tego samego. Nic nowego nie zostalo wniesione ;]

@D Lord tłumaczenie
Mistyczne ostrze zostało ukryte w starożytnych czasach.
Mówi się że potęzna sala chroni to.

Niejestem pewny czy dobrze.

Mistyczne ostrze zostało ukryte w starożytnych czasach. Mówi się, że mocna straż pilnuje tego.

Wszystkie zaklecia w tibi sa napisane po łacinskowatu albo po prostu po lacinsku
(wiem bo wiem)
Jak wytrzasniecie slownik lacinski to mozna to przetlumaczyc.
Tylko ze sie nie da go wytrzasnac :baby: (Probowalem kiedys jak szukalem jak jest "gra" po lacinsku :D )

-.-' a co mają zaklęcia do tego wszystkiego? Już ktoś kiedyś tłumaczył co znaczą te wszystkie pox, utevo, lux, exura, gran, vita, exevo, utevo, itp ...

@dot. podpisu Cashtan'a
Bubble juz nie jest najwyzszym charem, wiec knight nie ma highest lvla w Tibii ;]

@Jak ktos chce jakies ss'y, wiadomosci, albo zeby cos przetlumaczyc to piszcie ..

Pozdrawiam
Non'ajbi

P.S. nie gram juz tym charem (Non'ajbi) ale ze wzgledu na forum zostane przy nicku ;]

Cya

Blaszy
08-07-2006, 19:55
Co można otrzymać od NPC Aruda (to ta kobitka ubrana na żółto chodząca po thais po głównej ulicy) proszę o szybką odpowiedź

Nie liczłbym że aruda może coś ci dać, co pomoże w zagadce. Nie gadałem z nią o excalibugu, ale to raczej latarnica, niż poszukiwaczka zagnionych skarbów tibii.

Mathaar
09-07-2006, 00:18
@Non'ajbi
Owszem knight ma najwyzszy lvl w tibii jest to eternal Oblivion, a Bubble to...n/c już ją nawet Seromontis przegonił i Cachero...

sorry ze offtop ale nie wiedzialem co w zwiazku do topica pisac :PP

Pozdro

DavisX
10-07-2006, 22:20
http://xthost.info/lokolokolo/basilisk.jpg

tutaj macie caly pokoj z bazyliszkiem ... jak chcecie cos wiedziec ... to piszcie ... ja musze wyprobowac pare pomyslow ...

W pewnej ksiazce przeczytalem, ze Bazyliszek boi się muzyki, jaką wydaje flet (wooden flute) ... muszę się tylko dowiedzieć, jak to wykorzystać ...

Pozdrawiam
Non'ajbi
W książce, o którek mówisz jest napisane, że Rozwiązaniem jest muzyka.
Może grając na jakimś instrumencie przesuwa sie posąg, bądź można porozmawiać z bazylem;)

Non'ajbi
10-07-2006, 23:07
Może grając na jakimś instrumencie przesuwa sie posąg, bądź można porozmawiać z bazylem;)

Hmm ... przyjzyjcie sie temu ss'owi z komnatą ... nie widzicie nic dziwnego? Spojrzcie na mape. Posag jest w innym miejscu - bazyl nie jest pod posagiem ... chyba, ze sa 2 Basiliski ...

Musze przeskanowac jeszcze raz ... ale dopiero po formacie, albo jak znajde cracka do NG ... ;]

P.S. Sprzedaje swoje konto ... chce ktoś kupic? Pisac na gg ...

Pozdrawiam
Non'ajbi

sebek polaczek
11-07-2006, 10:15
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...

moim zdaniem kiedy ja pierwszy raz z tym sie stykam uwazam ze ten rodzaj pisma to tak jak utevo lux albo utevo res ina po prostu ten sam język x(

P.S. a co to jest ten EXCALIBUG ???

zipper
11-07-2006, 13:44
Na Tiquandzie pod ziemią w świątyni małp gdzie są Serpent Spawny i Hydry ( Niewiem poco dzwignie???) jest także bramka levelowa za którą jest teleport.
Prowadzi on do Bazyliska . ( Nie wchodź do dziur iż , wpadniesz do lawy) A tam jest Chest w którym jest bag z … (???) który waży : 3180.00 oz.
Przynajmniej tak mi się wydaje.

PS. Mam Screena z bagiem.

;)

Non'ajbi
11-07-2006, 14:01
Na Tiquandzie pod ziemią w świątyni małp gdzie są Serpent Spawny i Hydry ( Niewiem poco dzwignie???) jest także bramka levelowa za którą jest teleport.
Prowadzi on do Bazyliska . ( Nie wchodź do dziur iż , wpadniesz do lawy) A tam jest Chest w którym jest bag z … (???) który waży : 3180.00 oz.
Przynajmniej tak mi się wydaje.

PS. Mam Screena z bagiem.

;)

eee ... widze, że widziałeś już tego fake'a. Spójrz kilka postów wyżej ... dałem Wam dokładne zdjęcie pokoju Bazyliszka. Zreszta ... Juz bylo rztrzasane z tym fake'iem ... Poza tym, na tiquandzie w tej calej swiatyni jest bramka i tp, ale nie prowadzi do bazyliszka ... omg ... Ja wracam pod koniec lipca ... Ciekawe ile postów przybędzie podczas mojej nieobecnosci ... :D

Pozdrawiam
Non'ajbi

Vabif
13-07-2006, 23:10
A mnie dziwi wzmianka o Zathroth'u.. jest ono <imie?> zapisane w jedej z ksiag na rooku <przeczytalem wszystkie> , a oto tresc:

The First Creatures BOOK ONE

Zathroth however was delighted by the destructive potential, which Fafnar showed, and he looked upon her with delight. He
flattered her with compliments, and he succeeded in seducing her.
Thus they conceived Brog, the fiery raging berserker. Brog possessed only little of his fathers wisdom, and the heat of his
mother burned only deep inside of him. There however the fire became more ravaging and more hurting, and the rough titan
raged and cried that the elements were shaken. Inexpressible pain troubled him, until the blocheaded Brog compacted his
magical powers and hurled a major part of the fire far away from himself. From the fire, which did not want to cool down,
however immediately the first dragon, called Garsharak, rose and he bore many further lower dragons in the course of the
centuries from his fire and his magic, of the like we know today.

Coz to chyba nie wiele wyjasnia..

qBig
14-07-2006, 00:29
Eeehhh... chętne bym wam pomógł poniewaz bardzo lubie zagadaki tego typu ale obawiam sie ze mam za niski level (28 sorc- Sic!!) ;(

Non'ajbi
14-07-2006, 01:30
Eeehhh... chętne bym wam pomógł poniewaz bardzo lubie zagadaki tego typu ale obawiam sie ze mam za niski level (28 sorc- Sic!!) ;(

Nie trzeba miec h-lvl, zeby pomoc ... poszukaj ksiazek jakis ... cos zwiazanego z tym wszystkim ...

Pozdrawiam
Non'ajbi

P.S. Za miech wracam ... bede kontrolowac jakos to forum na biezaco xD ^^
Cya

Kotexia
19-07-2006, 23:29
Bazyliszek (gr. basiliskos), czasem nazywany królem węży – mityczne stworzenie. Bazyliszek, rodzący się z kurzego jaja podłożonego ropusze, może żyć wiele wieków. Wyglądem przypomina olbrzymiego węża, kojarzony jest także z jaszczurką. Może osiągnąć do piętnastu metrów długości. Żywi się wszelkiego rodzaju ssakami, ptakami, a także większością gadów. Jest śmiertelnym wrogiem pająków. Do obrony służą mu kły, przede wszystkim jednak znany jest ze swojego spojrzenia – kto spojrzy mu w oczy zamienia się w kamień. Fakt ten w legendach był powszechnie wykorzystywany: bohater podstępem zmuszał bazyliszka, aby ten spojrzał w lustro lub w inny przedmiot, w którym może ujrzeć swoje odbicie, aby uśmiercić gada. Zmuszenie bazyliszka do spojrzenia w lustro jako sposób do zabicia go, wymyślone zostało przez ludzi. Naturalnym czynnikiem, który może doprowadzić do śmierci bazyliszka, jest pianie koguta.

Nudziłam sie wiec napisałam tego posta :P. Może sie on do czegoś przyda, a może też nie.

Michal9000
19-07-2006, 23:34
"Pianie koguta" To może jak już uda się tam dostać to trzeba zsummonować kurczaka i poczekać aż zapieje ;P

Kotexia
19-07-2006, 23:41
To trzeba iść i sprawdzić to. Można chyba to zrobić tam gdzie się przechodzi obok slimów, bo jak można z ludzmi gadać przez sciane to może on usłyszy tego kurczaka. Bo jak czytałam w Hp to tam było że bazyliszek ma bardzo dobry słuch.

Michal9000
19-07-2006, 23:45
@UP
Właściwie w HP to był chyba błąd, bo węże mają średni słuch, ale świetnmy węch.
Srry za offtop

Kotexia
19-07-2006, 23:54
To może wyczuje tego kuraka i zwieje z tamtad pokazujac droge tą która można do niego dojść :D . Można spróbować także z tym lusterkiem, i może on sie zamieni sie w excalibuga zamiast w kamień :p , co chyba napewno sie nie wydaży. Wiec może stanie sie cosik innego.

Aragorn Milthes
20-07-2006, 10:50
Na quescie z Wedding ringiem jest do zdobycia także lusterko zauwazcie ze mozna go uzywac moze jest do czegos potrzebne ;)

Kotexia
20-07-2006, 13:25
Być może lusterko to tajna broń na bazyliszka. To może dzieki niemu bazyliszek nam coś da. Albo może lusterkiem da sieprzesunać posąg, który zawadza przejście do komanty bazyliszka.

Aragorn Milthes
21-07-2006, 19:38
mnie najbardziej interesują takie posągi w kopalnich dwarfów próbowałem się tam dostac ale jezeli nawet uda nam się tam dostac to Bazyliszek musi byc bardzo dobry bo nienadarmo było by o nim tyle opowiesci :]

Legiren
21-07-2006, 22:10
ej a moze ktos z was by porozmawial z tym npc w jednej z kopalni dawrfow chyba w 2 moge sie mylic jest npc dwarf burdik chyba czy jakos tak moze on cos wie ? niedlugo bedzie new update moze po update czegos spobojcie bo jak wyslales te emaile do cipow to moze juz jakos zrobia przejscie do tego bazyla bo ktos pisal ze niby usuneli excalibugi i w ogole , zobaczyli jak dugo osob męczy sie ze znalezieniem tego miecza to moze teraz go zrobią 3mam kciuki za was :D jak ktos juz mowil o tym npc to sory czytalem tylko od 60 strony bo asz w bzuchu sciska jak widzisz ze jest 80 stron do przeczytania ;]

Aragorn Milthes
22-07-2006, 11:51
mi się wydaje ze jest dojscie do tego bazyla i niepotrzebny jest zaden nowy uptade poprostu ludziom niechce się odkrywac nowych rzeczy i niepomagają sobie np. w skrabcu imepratora nikomu się niechce zobaczyc co się odsłoni itp. dzwignia u banshee z czasem moze znajdzie się grupka na serwie która odkryje to co trzeba i dostaną nagrodę a jaką niewiadomo :) moze zamiast excalibuga cos innego :P

Kotexia
22-07-2006, 13:54
Ten głupi krasnal Budrik nic nie wie. Pytalam sie go różnycg rzeczy a on nic X( .

Akhel Cimirus
25-07-2006, 17:15
A mnie się wydaje że w Venore też jest pies Noodles

Aragorn Milthes
27-07-2006, 22:12
słyszał ktos legende o Królu Arturze i rycerzach okrągłego stołu czy jakos tak ?:> król artur wyciągnął miecz ze skały Spike Sword tez lezy na skale (moze cipom chodziło zeby wyglądało tak jak by był wbity) tylko chyba tam w lgenedzie niebyło wyspy a tutaj jest = /

Michal9000
28-07-2006, 00:48
Niekniecznie, w niektórych podaniach, skała znajdowała się pośrodku jeziora.

Non'ajbi
29-07-2006, 21:36
No no no ... chwile mnie nie ma i jaka ilosc postow :D Mniejsza ... po przeczytaniu stwierdzam, ze nic nowego nie wniesliscie ... legenda o Królu Arturze? ... Lusterko?? KURCZAK ????? OMG ... az tak nie jest ta gra rozbudowana ... Lusterko sludzy jedynie jako ozdoba ... podobnie noz i widelec, czy tez łyżka ... Po obozie jestem, wiec sie chyba zabiore za to wszystko :D

Pozdrawiam
Non'ajbi

Wolfgar
02-08-2006, 20:17
Fajnie, że coraz więcej ludzi raktuje Tibię jako rpg a nie nabijacza cyferek. Aż chce się grać, co do zagadek to jest ich znacznie więcej niż tylko te, które narazie umieściliście na forum, no i wiele z nich jest odpowiedziami do innych, prawie każda powiązana jest z jakąś inną, tak więc uważam, że rozwiązując choć jedną z nich pociągniemy za odpowiedni sznurek i może uda nam się rozwikłac te największe. Zatem do dzieła. Dziś w nocy pochodzę po szerokim świecie Tibii i popytam NPC o questy, może zbiorę ekipę graczy, którzy mi pomogą, jak coś to gram na Honerze. Moja postać Thors Brother, zgłaszajcie się jak coś :)

Adrio PL
04-08-2006, 10:43
crystal 3702 Knight watch tower (na PoH)

Ornamented Shield

lvl ---

Mainland

Ornamented Shield

Key 3702 crystal 3702 Knight watch tower (na PoH)

oto jeden z kluczy do KWT

Krzaki - oprócz kilku skorpionów można tu także znaleźć dziurę prowadzącą dojaskini z kilkoma Dragonami i Dragon Lordami. Podobno gdzieś poniżej ktoś zgubił klucz do Knight Watch Tower

A oto gdzie może jest 2 klucz do KWT
Może to układanka trzeba je złączyć i mamy kolejny klucz
Na początku tego tematu wysyłali e-mali do twórców tibi o podpowiedz i napisali żepotrzebna jest zgrana drużyna to jak Vocation Quest

Wymaganych jest 4 graczy, każdy musi reprezentować inną profesję. Większość graczy zna jedynie jego zakończenie, jednak w rzeczywistości jest to dość długi quest.

tylko nie wiemy jakie profesje mają być i ile ludzi w drużynie:(
moze trzeba mieć po kilku z druzyny w innych miejscach np Kazordoon,POH
żeby sprawdzili czy coś sie dzieje;)

wisnia wielki
04-08-2006, 13:57
Mówicie ze budrik nic nie wiem a czego się spodziewaliście po krasnoludzie który cale rzycie spędził w kopalni:D

Dous Raal
04-08-2006, 16:33
Mam pomysł! Na północy Thais, zaraz rzy jeziorze, na bagnach jast dziura. Prowadzi ona do jaskini z kilkoma Ghoulami i jednym Beho. Po pokonaniu wszystkich można porozmawiać z NPC, który w owej jaskini mieszka. Niech ktoś spróbuje, może zna część tego questa...?

Dous Raal
04-08-2006, 17:41
Jeśli inną nazwą Excalibuga jest Sword of Fury, to wejdźcie na tibia.no, znajdziecie tam opowiadanie o Graczu, który prawdopodobnie widział SoF, znany równierz jako Excalibug...

Chmielok
04-08-2006, 20:18
W tekscie jest mowa o:
-bazyliszku
-imperatorze
-mintwallin
-bogach
-cyklopach
-noodlesie
-Excalibugu oczywiscie

Moja teoria:
Pierwze cyklopy stworzone przez bogow zrobily miecz o nazwie Excalibug.
Wladca Mintwallin ukradl miecz i rozpetala sie wojna (mozliwe ze cyklopy byly trzecia ze stron walczacych, ta na litere T). Wojne wygraly krasnoludy, a bazyliszek schowal sie pod ziemie. Kruzak pewnie mial miecz, a potem schowal go do skarbca uwazajac za zbyt silna bron.
Kiedy imperator byl u krola Thais, Noodles mogl mu cos zabrac (pewnie cos waznego)gdy go gryzl. Stad ta nienawisc Kruzaka do Noodlesa. Kiedy dodali trofea pewnie bazyliszek zostawia pewna rzecz ktora Noodles uwielbia. Pewnie kiedy mu ja dasz, odwdzieczy ci sie ta rzecza ktora zabral Kruzakowi.
Kiedy mu ja oddasz da ci pewnie klucz do skarbca z Excalibugiem.

Jednak mozliwe jest, ze to nooby psuja cale odkrywanie wyrzucajac ksiazki z biblioteki.
Ksazki te moga miec ciekawe informacje.

Gatho Gokhinin
04-08-2006, 20:40
Kilka up, cośtam o kluczach:

niestety, ale tu chodzi o jeden i ten sam klucz ;p

Gula Bula
06-08-2006, 15:14
No więc tak...

Wg mnie excalibug nawet powinienen być ukryty pod PoHem ponieważ:

1>Dużo postów wcześniej(w jakimś tłumaczeniu)było napisane że Thanubias(??) pokonał króla demonów właśnie excalibugiem

2>W innych podaniach mówi sie o istnieniu wielkiego i wspaniałego miasta na terenach PoH-u i o najeżdzie na to miasto Władcy Demonów>
Miasto zniszczono a władcy innych miast mogli tylko pomścić tamto miasto.
Tam właśnie Thanubias zabił Władcę Demonów excalibugiem.

Możliwe że to o tą wojnę chodzi 8o 8o B) :]

Caer
08-08-2006, 02:36
Dawno nie pisałem... fragment rozmowy z NPC z Liberty Bay...

02:57 XXX: Do you know something about Excalibug?
02:57 Lyonel: I met someone whose cousin befriended a mermaid who told him that friends of her once met an outcast quara who claimed that his people hide some powerful weapon in one of their undersea lairs. Maybe that weapon is excalibug.

Brzmi to dość pokrętnie i nieprawdopodobnie... ale kto wie :)

Gula Bula
08-08-2006, 16:47
mógłbyś to przetłumaczyć?

mam kiepski trastalator;( ;(

MARCIN1994
08-08-2006, 20:47
Mroku napisał -
=====moze,ze bazyliszek zna droge tylko trzbea z nim dobrze porozmawiac??jest tu tez cos o beholderach....

Na tibia.com jeste screen z jakimś gościem, który wymawia Exevo gran mas vis i rozwala Beholdery oraz Skeletony ? Może ma to coś wspólnego z tym questem :geek: Dziwne jest tez to iż przy takim levelu (look na mane i HP) i przy takich itemach Skeleton hitnął go za 11??

Oto screen:
http://img347.imageshack.us/img347/9991/explosiontm0.jpg (http://imageshack.us)

Naxus
08-08-2006, 21:41
@Marcin~

ten screen to z OTS , widzialem na allegro tego screena "sprzedam 200 mastera na tym i tym ots"

Caer
09-08-2006, 15:11
02:57 XXX: Czy wiesz coś o Excalibugu?
02:57 Lyonel: Spotkałem osobę, której kuzyn przyjaźnił się z syreną, która powiedziała mu, że jej przyjaciele spotkali kiedyś wygnanego quarę, który twierdził, że jego lud ukrywa jakąś potężną broń w jednym z ich podwodnych lochów. Może ta broń to Excalibug.

Sam widzisz jak to brzmi ;>

Non'ajbi
13-08-2006, 00:25
Nie no booosko :D Bratanica stryja teściowej siostry ciotecznej prababci kolesiowy z Libarty Bay slyszala o tym mieczu... teraz tylko znajdziemy powiazania rodzinne i bedzie gites xD^^ Czy pod POHem to nie wiadomo ... klucze? raczej nie ... to jest niedokonczony quest ... dopoki tibia.com nie zauwazy ze ktos sie stara rozwiazac ta zagadke (nietylko w pojedynke) ale ze tworza sie ekipy ktore wyruszaja w "podroz" to nie dokonczy tego questu ... Tyle wiem ja :D

Pozdrawiam
Non'ajbi

Mosqito'Pall
13-08-2006, 10:20
A może naprawde trzeba dać jakaś zabawke Noodelsowi , możliwe że trzeba mu dac Anninhilator Teddy Bear B)

Keel
17-08-2006, 01:42
@Marcin~

ten screen to z OTS , widzialem na allegro tego screena "sprzedam 200 mastera na tym i tym ots"

Lolz, rzeczywiscie CipSoft umieszczalby na Tibia.com foty z OTSow...

Rekin Master
19-08-2006, 15:43
postanowilem pogadac z npc na liberty bay, oto co mi opowiedzieli o excalibugu:
1.)15:20 Captain Waverider: Rumour has it that old Captain Blackbeard found it in a dead sea serpent once and hid it on Treasure Island. Oh my,why can't I keep my mouth shut about Treasure Island.

mmm wyspa skarbow ?:P
2.)5:22 Herbert: Why should you seek mere metal when the pen is mightier than the blade, and so is love? Fool! Be a lover, be a poet if youmust, but never raise a blade unless your cause is just.
3.)15:25 Frederik: Yeah, if I should ever find it, I'll keep it for you.
4.)15:31 Lyonel: I met someone whose cousin befriended a mermaid who told him that friends of her once met an outcast quara who claimed thathis people hide some powerful weapon in one of their undersea lairs. Maybe that weapon is excalibug.
5.)15:31 Bradford: The legends about this weapon are by far older than our settlement. So I doubt that anyone will find a clue about itswhereabouts here.

odpowiadali to na slowow:excalibug
c ya moze komus to pomoze kto pacca nie ma

JaneQ
13-09-2006, 10:22
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman(bóg ludzi) far'tha morguthis(Jedna z 8 mumi).
Aranah Zathroth(zły bóg) ala'shena!
Zathroth(zły bóg) par'ashis,
Zathroth(zły bóg) thasha'morg,
Zathroth(zły bóg) nah'ved,
Zathroth(zły bóg) ar'atun!
Tha lil'lil(dwarfy) baka'etheis excalibug(miecz którego szukamy),
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk(nps pod więzieniem w kazo)...
Zathroth(zły bóg) kath'ras Zatragil(magiczny metal potrzebny to wykucia excalibuga),
Uman(bóg ludzi) ar'thasha Uth'Amon(magiczny metal potrzebny do wykucia warlord sworda)...
Fardos(bóg druidów i życia) ethes...
Uman(bóg ludzi) ar'atus...
Zathroth(zły bóg) alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders(beholdery)...
Excalibug(miecz którego szukamy) kenle'sha Kruzak(NPC w kazo, przy skarbcu) sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin(miasto minosów pod thais)...
Marvik(NPC w thais sprzedający czary dla druidow) esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman(bóg ludzi) ar'atorn, klathis ina excalibug(miecz którego szukamy),
Zathroth(zły bóg) vis'theshin Basilisk(nps pod więzieniem w kazo)!
Basilisk(nps pod więzieniem w kazo) fa'uth excalibug(miecz którego szukamy)
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles(pies króla)!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak(NPC w kazo) tha sarvithos tho'ris excalibug(miecz którego szukamy)...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel(NPC w thais selujący czary dla magów), Urb'ina Kruzak...
Zathroth(zły bóg) nex'ilis... Zathroth(zły bóg) artha'vid!
Fardos(bóg druidów i życia) neh'morg ina gal'atha fashis...

chce zauwazyc ze z morguthis wypada rekojesc bardzo podobna do rekojesci warlord sworda a Uth'Amon to metal potrzebny do wykucia go wiec jak ktos ma ten metal to mozna to sprubowac zaniesc do spoconego cyca.

a teraz dam tu cos co moze sie przydac to przetlumaczona rozmowa z edowirem o metalach

Janraslerz: Hi

Janraslerz: Magic Metal

Edowir: Jest dużo rodzaji magicznych metali w świecie, najlepsze o jakich wiem to Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith, Uth'Byth, Uth'Morc,Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and Zatragil.

Janraslerz: Mesh Kaha Rogh

Edowir: Więc nazywa go śpiewającą stalą, stale nuci chociaż jest wykuty/sfałszowany.Mówi, że to jest znak przyciągający magiczne siły w tym procesie jest prawdopodobnie łatwy do czarowania/oczarowania (tego.) Jednak tajemnica gdzie to jest lub jak to zrobić jest straceniem w czasie.

Janraslerz: Za'Kalortith

Edowir: Jest to metal zła. Piekło wykuło żelazno niezwykło, płomienie mogą wytopić (to). Puszczono plotkę, że uwięzione, cholerne istoty stqorzyly je ze zbiorów zelaznych kamieni.

Janraslerz: Uth'Byth

Edowir: Ta stal wchłania magię, jest gorszej jakości w porównaniu do zwykłej stali, ale jej zajmujące cechy szczególne są istotne.

Janraslerz: Uth'Morc

Edowir: Tą czarna stal jest szczególnie lekka i szczególnie dobra od niedosytu powszechnej stali która 'hałasuje'. Co więcej nazywają go stalą złodzieji dla tego iż jest ciche/bezszelestne.

Janraslerz: Uth'Amon,

Edowir: Świecąca, jasna stal jest używana głównie do tworzenia prac sztuki. W starożytnych czasach rzeczy o wspaniałej magicznej sile były stworzone z jasnej stali. Owy sekret był zgubiony wraz z rasą, która panowała nad jego sekretem.

Janraslerz: Uth'Maer

Edowir: DWarfy nazywają je sercem stali i żadają części serca z najstarszego i największego. Zatem jest zalęknione i jest używanie z limitem, regularnie.

Janraslerz: Uth'Doon

Edowir: Wysokiej jakości stal jest względnie wspólna ale droga i stale trudny do przyjścia blisko. Grupa dwarfów wykonujących bronie i pancerze robią je z Uth'Doon.

Janraslerz: Zatragil

Edowir: Jest to legendarny metal i nazywany srebrnym marzeniem. Co więcej wszystko co wiemy o nim to to, że jest tylko pogłoską.

Edowir: Wróc gdy tylko będziesz chętny wiedzy.

a to rozmowa ze spoconym cycem:

Ikail Perfina: Mesh Kaha Rogh

A Sweaty Cyclops: Ta stal śpiewa gdyż jest sfałszowana/wykuta. Nikt nie wie do dziś gdzie można ją znaleść.

Ikail Perfina: Za'Kalortith

A Sweaty Cyclops: Jest złem. Jest to demoniczne żelazo. Nie dobrzy cyklopi poszli tam gdzie Ty możesz znaleść to i potrzebujesz złego płomienia do wytopienia tego.

Ikail Perfina: Uth'Byth

A Sweaty Cyclops: Robi to się ze złego tworzywa. Jest to zła stal. Ale pochłania magię więc jest pożyteczna.

Ikail Perfina: Uth'Morc

A Sweaty Cyclops: Dwarfy czasem nazywają to stalą złodzieji. Jest czarne i nie robi wiele hałasu.

Ikail Perfina: Uth'Amon

A Sweaty Cyclops: Jest świecącą stalą. Dużo sztuki stworzono tym. Magowie są zbyt leniwi i boją się czarować tym często.

Ikail Perfina: Uth'Maer

A Sweaty Cyclops: Serce żelaza z serca dużej, starej góry, znaleziona bardzo głęboko. Gwałtowna/okrutna broń dwarfów. Nie chcą używać tej materii, ale to święta materia.

Ikail Perfina: Uth'Doon

A Sweaty Cyclops: Jest nazywana wysoką stalą. Tylko dwarfy wiedzą jak to zrobić.

Cosik
17-09-2006, 14:35
Z morguthis wypada rekojeść pharaon sworda a warlord sword jest z zatragila -.-

PalladynekII
17-09-2006, 18:28
Jak wiadomo Marvik to krol minosow.

PS. Powiedz gdzie znalazles ta ksiazke

ehh Marvik to tez NPC w Thais w gildii dla sorkuw

Marcin24
20-09-2006, 19:04
Czy nikt nie zobaczył Muriel? Pójde popytać u NPC

Fifik19
01-10-2006, 18:40
Wiecie co ja juz troche żyje w ab i pytałem npctow....
Gdy napisałem do Maealila(elf ktory siedzi w światyni w ab) ten tekst to mi odpisał "What...what... the old book of war!Give me,give me!"Wtedy odeszłem.
Może on o tym ćoś wie.8o

Mlecziii
01-10-2006, 19:10
Wiecie co ja juz troche żyje w ab i pytałem npctow....
Gdy napisałem do Maealila(elf ktory siedzi w światyni w ab) ten tekst to mi odpisał "What...what... the old book of war!Give me,give me!"Wtedy odeszłem.
Może on o tym ćoś wie.8o

On chcia jakąś książkę może tą z pierwszej strony tematu:D .

Renfri
16-10-2006, 18:18
hm... byłam dziś odwiedzić naszego znajomego, bazyliszka... i doszłam do wniosku, że bazyliszek to npc ponieważ kiedy chciałam go zaatakować (przez ściane), to pojawił się komunikat, że nie moge zaatakować tej osoby... taki komunikat pojawia sie wyłacznie w przypadku npc.. w przypadku potworów pojawia się there is no way...

przepraszam, jeśli ktoś już o tym wspomniał... ale nie miałam cierpliwości czytac tych wszystkich postów... oprócz tego znalazłam też ciekawą książke w kazo, możliwe, że była już przytaczana:

"Miner's Entry

What it was I cannot say! But its horrible! Horrible! We heard rumors of such things before but we just ignored them ...Im the only survivor ..that...THING...they couldn't move...they were helpless...oh why ...what....what is that..something is coming...my feet....stone..."

Non'ajbi
03-11-2006, 15:01
"Miner's Entry

What it was I cannot say! But its horrible! Horrible! We heard rumors of such things before but we just ignored them ...Im the only survivor ..that...THING...they couldn't move...they were helpless...oh why ...what....what is that..something is coming...my feet....stone..."

Nie jestem wstanie powiedzieć co to było! Ale to było straszne! Usłyszeliśmy rumor rzeczy, które wcześniej zignorowaliśmy ... Jestem jedynym, który przeżył ... to ... COŚ... oni nie mogli sie poruszyć ... byli bezradni ... oh dlaczego? ... co ... co to jest? ... coś idzie... moja stopa! ... kamień!..."

Jestem ciekawey, skąd masz tę książkę? :P Nie ma to jak powrócić do rozwiązywania zagadki :P No ale zbyt wiele postów nie przybyło :) Mi za to info przybyło na temat tego wszystkiego :P Ale najpierw się upewnię :P

Pozdrawiam wszystkich, z którymi pracowałem nad rozwiązaniem tej zagadki.
Zmieniłem świat na Harmonię, jeżeli ktoś ma jakieś pytania, proszę o PM. Mój nick: Keenow

Pozdrawiam
Non'ajbi vel. Nosek vel. Keenow :)

Evertt
04-11-2006, 23:25
Witam. Trevor here. Zapomnialem passów. ;/ Drodzy koledzy. Proponuje zrobic forum o dziwnych rzeczach w tibi <tajemnicach itd> . NP Look that.

http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=1063699#post1063699

Vienio The Victim

Rantrave
05-11-2006, 11:29
Topic jes tbardzo ciekawy, jednak nie chce mi sie czytac 50 stron dlatego przeczytalem tylko 3,

hmmm kiedys bylem u kolegi i przechadzalisym sie po HG, ksiazka byla znaleziona niedaleko AB tya? mi sie wydaje ze w HG jest jakis npc, jakis beho czy monk bibliotekarz i pelno ksiazek? ktso tam sprawdzal?

jesli tak i bylo o tym przez te 50 stron to przepraszam:P

Onionhawk
05-11-2006, 14:52
@up, tak bylo..

tak, bazyl to NPC, o tym juz mowilismy...

excalibug jest na wyspie i sa tam demony, - stary screen gdy mozna bylo jeszcze latac na miotlach..

a o bazylu ktos cos mowil ze :

minotaury z mintwallin wpuscily go do kopalni dwarfow i zasypaly tunel z 2 strony, tak ze szedl na dwarfy, ktore uciekaly no i to z ta kamienna noga jest pewnie z kopalni :)

kazdemu kto chce sie wypowiadac radze przeczytac temat od deski do deski a nie walnac posta dot, czegokolwiek nie sprawdzajac czy bylo i z gory przepraszac....

Tyle ode mnie ;)

Non'ajbi
08-11-2006, 07:25
OMG !!

Panie i panowie !! Nie wiem, czy ktoś o tym wie, ale raczej jest to mało prawdopodobne ... a wiem, że ciężko bęzie Wam w to uwierzyć ...

Wbiłem się starym charem na Hiberne i sie dowiaduje, że Magik (Seromontis) wbił 250+ -.-' Zatkało mnie, wiec zaczynam z nim spokojną rozmowę o starych dziejach :D Dał mi na jakiś czas jakiegoś 100+ lvl'a kumpla na PACC bo chciał mi coś pokazać ... ale kazał odpalić TibiaBot NG ... no to ja zadowolony zapieprzam z nim na Tiquande ... Teraz sie zaczyna:

Lecimy na Hydry, na hydrach jest taki mostem w << na Necro ... zaraz za mostkiem trzeba znalesc droge, ktora prowadzi spowrotem na poziom 0, a następnie udać się pod ten 'most' powinien się gdzieś tam znajdować kamień .... niby nic dziwnego, prawda? Otóż ... kazał mi, żebym zrobil na kamien USE swordem o ataku wiekszym niz 40 (np. GS), co zrobiłem bez wachania. Kamień zniknął, a dziura się otworzyła ... mnie wcięło ... ale to jesczze nic ... najlepsze dopiero przed nami:

Schodzimy na doł i widze beho. Ser~ mówi, żebym zabił to badziewie, co uczyniłem niezwłocznie. Z beho wypadł klucz ... nie jestem wstanie powiedzieć Wam jaki dokładnie, bo to 3 w nocy była xD^ Ale nvm ... ja już zaskoczony, nie wiem co sie dzieje ... ser tylko powiedział, żebym poczekał, bo potrzebny dobry Healer. Wpadł więc w odwiedziny do nas jakis 170 druid, który miał za zadani mnie leczyć ... zdziwiłem się troszkę ... kazali otworzyć drzwi kluczem (drzwi były po drugiej stronie komnaty). Otwieram i wchodze do komnaty w kształcie KARO. A w moją stronę zapieprza jakiś potworek o wyglądzie PSA(!), tylko się inaczej nazywa. Ustawiam się na skos i leje myśląc, że padnie po 1 ciosie ... ale po kilku hitach za 130 stwierdziłem, że będzie ciężko ... no i było ... piesek stanął pyskiem do mnie i w tym momencie myślałem, że mi się to śni ... ZAMIENIŁEM SIĘ W POSĄG !! Taki sam jak te, blokujące 'wejście' bo Bazyla !! HP spadało w takim tempie, że druid ledwo co nadążał mnie UHać ... ja mogłem tylko stać i się patrzeć, jak wpada kolejny sorc i leje w psa z SD! On miał chyba więcej HP niż Orsh! ;/ Najbardziej mnie rozwalilo to, że jak psa zabili, to już mogłem się ruszać itp ... a z psa wypadło: -.-' 20 CRYSTAL COINS! Dalej były jakieś drzwi, ale Ser powiedział, że nie ma zamiaru iść dalej bez odpowiedniej obstawy sorców itp ... ech ...

Myślicie, że ten piesek ma jakieś powiązania z Bazylem? Co ja wtedy przeżyłem ... Muszę popytać serka, kiedy idzie z ekipą tam ... a przydałaby się większa ... a gdyby to tam było coś ukryte? Hmmm

Pozdrawiam
Nosek ;]

karłowaci
08-11-2006, 17:26
OMG !!

Panie i panowie !! Nie wiem, czy ktoś o tym wie, ale raczej jest to mało prawdopodobne ... a wiem, że ciężko bęzie Wam w to uwierzyć ...

Wbiłem się starym charem na Hiberne i sie dowiaduje, że Magik (Seromontis) wbił 250+ -.-' Zatkało mnie, wiec zaczynam z nim spokojną rozmowę o starych dziejach :D Dał mi na jakiś czas jakiegoś 100+ lvl'a kumpla na PACC bo chciał mi coś pokazać ... ale kazał odpalić TibiaBot NG ... no to ja zadowolony zapieprzam z nim na Tiquande ... Teraz sie zaczyna:

Lecimy na Hydry, na hydrach jest taki mostem w << na Necro ... zaraz za mostkiem trzeba znalesc droge, ktora prowadzi spowrotem na poziom 0, a następnie udać się pod ten 'most' powinien się gdzieś tam znajdować kamień .... niby nic dziwnego, prawda? Otóż ... kazał mi, żebym zrobil na kamien USE swordem o ataku wiekszym niz 40 (np. GS), co zrobiłem bez wachania. Kamień zniknął, a dziura się otworzyła ... mnie wcięło ... ale to jesczze nic ... najlepsze dopiero przed nami:

Schodzimy na doł i widze beho. Ser~ mówi, żebym zabił to badziewie, co uczyniłem niezwłocznie. Z beho wypadł klucz ... nie jestem wstanie powiedzieć Wam jaki dokładnie, bo to 3 w nocy była xD^ Ale nvm ... ja już zaskoczony, nie wiem co sie dzieje ... ser tylko powiedział, żebym poczekał, bo potrzebny dobry Healer. Wpadł więc w odwiedziny do nas jakis 170 druid, który miał za zadani mnie leczyć ... zdziwiłem się troszkę ... kazali otworzyć drzwi kluczem (drzwi były po drugiej stronie komnaty). Otwieram i wchodze do komnaty w kształcie KARO. A w moją stronę zapieprza jakiś potworek o wyglądzie PSA(!), tylko się inaczej nazywa. Ustawiam się na skos i leje myśląc, że padnie po 1 ciosie ... ale po kilku hitach za 130 stwierdziłem, że będzie ciężko ... no i było ... piesek stanął pyskiem do mnie i w tym momencie myślałem, że mi się to śni ... ZAMIENIŁEM SIĘ W POSĄG !! Taki sam jak te, blokujące 'wejście' bo Bazyla !! HP spadało w takim tempie, że druid ledwo co nadążał mnie UHać ... ja mogłem tylko stać i się patrzeć, jak wpada kolejny sorc i leje w psa z SD! On miał chyba więcej HP niż Orsh! ;/ Najbardziej mnie rozwalilo to, że jak psa zabili, to już mogłem się ruszać itp ... a z psa wypadło: -.-' 20 CRYSTAL COINS! Dalej były jakieś drzwi, ale Ser powiedział, że nie ma zamiaru iść dalej bez odpowiedniej obstawy sorców itp ... ech ...

Myślicie, że ten piesek ma jakieś powiązania z Bazylem? Co ja wtedy przeżyłem ... Muszę popytać serka, kiedy idzie z ekipą tam ... a przydałaby się większa ... a gdyby to tam było coś ukryte? Hmmm

Pozdrawiam
Nosek ;]

1. sero już nie gra
2. seromontis to nie magic tylko knight
3. Chyba ci się to śniło i jak się obudzileś to siedziałeś przy kompie i myślełeś, że to się zdarzyło naprawde -,-
3, Następnym razem jak będziesz chciał coś wymyślić to wymyśl coś ciekawszego i bardziej relistycznego -,-

Non'ajbi
08-11-2006, 22:20
1. sero już nie gra
2. seromontis to nie magic tylko knight
3. Chyba ci się to śniło i jak się obudzileś to siedziałeś przy kompie i myślełeś, że to się zdarzyło naprawde -,-
3, Następnym razem jak będziesz chciał coś wymyślić to wymyśl coś ciekawszego i bardziej relistycznego -,-

1. Gra ...
http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Seromontis
2. Wiem, że to knight. Magik to jego ksywka z RL'a.
3. Nie śniło mi się ... jak mi nie wierzysz a masz kase i czas zeby expa odbić na zbyciu, to leć tam i sam sie przekonaj.
4. Nastepnym razem, zanim mnie lub kogokolwiek innego obrazisz idź i sam sprawdź. Ale widzę, że Ty pr0 player i wogóle się znasz ...

Drogę opisałem. Poproszę Serka, to skoczy ss'y porobić, ale juz na 'pieska' nie zejdzie. Może nawet filmik sie da załatwić ...

Pozdrawiam
Nosek ;]

SpAyKeR
12-11-2006, 23:21
@up
Czekamy na ssy, albo chociaż krok po kroku by tam dojść.
Tak w ogóle to mogło Ci sie to śnić itp. bo jakos nie chce mi sie w to wierzyć, że pies zamienił Cie w posąg lol.

Budrysek
13-11-2006, 18:45
teraz na mnie kolej: (uprzedzam moge pisac glupoty poniewaz nie czytalem calego tematu) Exevo Gran Mas Vis - zniszczony potezna moca, zniszczenie potezna moca itd. i akademia pieska Noodles Academy of Modern Magic na edron

Tros_Telius
14-11-2006, 21:27

Jak dla mnie to znaczy:
" Ktos krzyknal "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth upadl... Zathroth Zniknal! ( znaczy sie zniknal z tego swiata- dednal)
Tylko kto to jest Zathroth?

Michoss
15-11-2006, 11:49
@up
MY GOD! Ratujcie ludzie.
Zathroth to zły bóg, Połowa Umana-Zathrotha.

Tros_Telius
15-11-2006, 15:24
@up
a moze on jest jak Sauron - on tez byl zlym prawie Bogiem i mial cielesna postac. Albo jak Jezus byl jednym z trojcy swietej, umarl ale ludzie wciaz go czcza i w nigo wierza.

Sante Mefisto
15-11-2006, 16:24
@up
zgadzam sie z tobą to na bank był Jezus xD

Ps; czekam na film lub ss z Pieskiem co ma wiecej hp niz orshabaal
a co do bazyla to w MOTLS mozna znalesc koszyczek z listem jak na moj gust to wskazowka do questa :p
a bym zapomnial tekst listu xD ; ...zagraj na flecie panu wezy...

karłowaci
17-11-2006, 22:56
1. Gra ...
http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Seromontis
2. Wiem, że to knight. Magik to jego ksywka z RL'a.
3. Nie śniło mi się ... jak mi nie wierzysz a masz kase i czas zeby expa odbić na zbyciu, to leć tam i sam sie przekonaj.
4. Nastepnym razem, zanim mnie lub kogokolwiek innego obrazisz idź i sam sprawdź. Ale widzę, że Ty pr0 player i wogóle się znasz ...

Drogę opisałem. Poproszę Serka, to skoczy ss'y porobić, ale juz na 'pieska' nie zejdzie. Może nawet filmik sie da załatwić ...

Pozdrawiam
Nosek ;]
niechce mi się wiezyć zrób te zdjęcia albo najlepiej nagraj filmik to ci wuierze ;]
1. Sero teraz od nie dawna grał bo po tym jak go zabili to tak się wkurzył, że nabił bana z pk ;]

Morze gadam głupoty ale...
Mówiliście, że przed skarbcem imperatora jest 16 pól może to cos w stylu desert quest tylko musi tam stanąć elite knight (male), royal palladin (male)elder druid (male) master sorcerer (male),elite knight (female),roayl palladin(female) Elder druid (female), master sorcerer (female) ??

@up kurde jesteś genialny ;]
jeszcze niedługo i rozwiążecie ten holerny quest xD

BeNcHaKeR
17-11-2006, 23:09
...zagraj na flecie panu wezy...

hmm........

wisnia wielki
18-11-2006, 08:44
@up
a moze on jest jak Sauron - on tez byl zlym prawie Bogiem i mial cielesna postac. Albo jak Jezus byl jednym z trojcy swietej, umarl ale ludzie wciaz go czcza i w nigo wierza.

Nie no rozwaliłeś mnie ta swoja wypowiedzią

Melxer
21-11-2006, 22:37
mam pare stwierdzen i pytanek :D
Dawno juz zadna odpowiedz z pomyslem sie nei pojawila, a czasu coraz mniej ktos nas ubiegnie a jestesmy tak blisko nie poddawajmy sie!!

a tak wogule zapytam powiedzice mi jakie biblioteki przeszukaliscie i jakich npc pytaliscie to ja wam pomoge :)

A moja wersja jest taka ze Imperator chce CIAŁO BAZYLISZKA a z racji ze jest wezem jezeli cos przyniesiemy robimy zrzuci dla nas skore "tak ja o tym mysle"

Michoss
21-11-2006, 22:55
@up
Geniusz....Czemu my jesteśmy qrde tacy głup...Przecież węże zrzucają skórę...
/me bije głową w podłogę

Melxer
21-11-2006, 23:17
@up
Geniusz....Czemu my jesteśmy qrde tacy głup...Przecież węże zrzucają skórę...
/me bije głową w podłogę

dzieki ci bardzo za uznanie ale mam jeszcze 1 rzecz kiedys ogladalem filmik ze na samym dole DARK CHATEDRAl jest typiara. Ale zeby tam dojscie trzeba duuuzej ekipy.. :( wiec pomyslcie o tym ;)

Michoss
21-11-2006, 23:48
@up
typ-co?

Czy mógłbym prosić jakiegoś posiadacza obsidian knife o sprawdzenie czegoś? Użyjcie tego na ciele węża.

GiantSpider
22-11-2006, 00:05
Excalibuga obecnie nie ma, ale być moze pojawi się w następnym update.

Melxer
22-11-2006, 08:25
Excalibuga obecnie nie ma, ale być moze pojawi się w następnym update.

Jezeli chcesz nam wmawiac ze go nie ma to nie nabijaj sobie postow :/ tu pisza ludzie ktorzy probuja chociarz zblirzyc sie do tej tajemnicy wiec spie***laj

GiantSpider
22-11-2006, 10:01
Jezeli chcesz nam wmawiac ze go nie ma to nie nabijaj sobie postow :/ tu pisza ludzie ktorzy probuja chociarz zblirzyc sie do tej tajemnicy wiec spie***laj
To szukajcie czegoś, czego nie ma. Powodzenia.

Melxer
22-11-2006, 17:03
To szukajcie czegoś, czego nie ma. Powodzenia.

moze i szukamy a moze i nie powiedz lepiej skad ty mozesz wiedziec ze tej bronie nie ma >.< a mowiel ci nie pisz jak cie to nieinteresuje

karłowaci
22-11-2006, 19:29
@up
typ-co?

Czy mógłbym prosić jakiegoś posiadacza obsidian knife o sprawdzenie czegoś? Użyjcie tego na ciele węża.

no mogę spróbować, ale co ci to da ??
(Jutro albo jeszcze dzisiaj dam edita i powiem czy coś się stało(jeżeli jeszcze mam tą broń)xD)

Melxer
22-11-2006, 20:50
KARŁOWACI ja na twoim miejscu bym sie nie wysilal bo nie dokonca nie chce mi sie wierzyc ze skora zwyklego weza moze byc wskazowka badz kluczem do zagadki ale mozesz sprobowac ;) wd mnie jezeli juz skora to konkretnie "bazyliszka":crusader:

karłowaci
23-11-2006, 09:11
@up
Ale imperatpor kazzo jest już stary i może można go oszukać ?? :P

Melxer
23-11-2006, 15:11
Dobra dobra nie GDYBAJMY TYLKO SZUKAJMY wiec powie mi moze ktos wreszcie co juz mamy?:D a co nam zostalo?:D plx? 8o ;(

Myst Rydan
23-11-2006, 15:50
Kurcze, nie wiedzialem ze ten temat jest ciagle tak popularny jak prawie 1,5 roku temu. Wg mnie jasna sprawa jest ze narazie jest niedostepny excalibug. Powinnismy poczekac przynajmniej do swiatecznego update, moze wtedy pojawia sie nowe wskazowki albo zrobio quest na excalibug z bramka lvlowa 200 i 7 demonami z ruthless seven 8o Nie no moze przesadzam :P
Ale mowie wam, poczekajcie do updateu, cos mi sie zdaje ze wiele sie wyjasni z historii tibii. :)

kamillo-ja
23-11-2006, 16:03
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug! - Marvik stwozył (posiadł) nie jestem pewien. Excalibuga
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug - basilisk chce mieć (ukrył) excalibuga
Mel'thinas ekoth'res Noodles! - Mel'thinas zamieniony w Noodles
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... - Kruzak Chce excalibuga
gal'desha fashis, fashis... - ....wygrana, wygrana...

Nie pytajcie z kąd wiem bo nie powiem. Dąże do odpowiedzi na wasze pytania zwiedziłem biblioteki za facc i poprosiłem kumpli o książki na pacc.

L. W.
23-11-2006, 17:27
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Marvik[B] esha'ina excalibug! - Marvik stwozył (posiadł) nie jestem pewien. Excalibuga
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Basilisk fa'uth excalibug - basilisk chce mieć (ukrył) excalibuga
Mel'thinas ekoth'res [B]Noodles! - Mel'thinas zamieniony w Noodles
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... - Kruzak Chce excalibuga
gal'desha fashis, fashis... - ....wygrana, wygrana...

Występuje tu trochę imion, więc może oni maja jakiś związek z tym? I w trzeciej linijce jest imię "morguthis" a przecierz to jeden z faraonów... I jeszcze jest coś o Beholderach oraz o mieście minosów.

karłowaci
23-11-2006, 18:10
@up i @@up
Jakbyście czytali wszystkie strony to wiedzieli byście, że ten tekst jest już dawno przetłumaczony -,-

zanim coś napiszesz to pomyśl(albo poczytaj)
omg no-coment

Melxer
23-11-2006, 21:12
JA NAPISZE JESZCZE RAZ BO WIDZE ZE SIE MNA ZABARDZO NIKT NIE PRZEJOŁ :D a wiec jestem na 100 % pewien ze na samym dole "Dark Chatedral" jest NPC!! jest to kobieta i jezeli na tych postach zescie oblazili WSZYSTKICH NPC oprocz tej tomysle ze odegra ona tu wazna role wiem tez ze CHLOPAKI Z SAPHIRY DOSC DAWNO TEMU podczas szukania tego npc znalezli jakis klucz ale w typie "you have found key" a nie resp codzienny wiec prosze zastanowic sie nad ta npc ;):flaga_pl: >>HAIL<<

http://img74.imageshack.us/my.php?image=beztytuufd7.png

karłowaci
23-11-2006, 23:36
@up
typ-co?

Obsidian knife czy lance ?? jak knife to możesz pokazać mi zdjęcia bo ja niemogę znaleźć na tibia.pl ??

Melxer
24-11-2006, 00:07
no typu ze wiesz nie odnawia sie codziennie tylko mozesz raz wziasc jak quest a dokladniej jak przed chwila ogladalem filmik BONE KAY 5050.

Michoss
24-11-2006, 00:46
Obsidian knife czy lance ?? jak knife to możesz pokazać mi zdjęcia bo ja niemogę znaleźć na tibia.pl ??

Knife. To jest nagroda z Quest, pozwala on ściągać skóry z minosów, dragów i dragon lordów.

karłowaci
24-11-2006, 09:29
Melxer powiesz jaki to quest ?? :P
Aha i poziom trudności i jakie potwory do zabicia ??

Melxer
24-11-2006, 15:25
Melxer powiesz jaki to quest ?? :P
Aha i poziom trudności i jakie potwory do zabicia ??

co to za quest nikt nie wie wiadomo tylko tyle ze to klucz :D
za 1 schodami to
-wich
-assasin
-darkmonk
-ghoust
-ds(chyba 2 czy 4)
ZA TELEPORTEM
to samo co na gorze tylko wiecej i jeszcze stone golemy (pare)

karłowaci
26-11-2006, 00:25
Właśnie się dowiedziałem, że jak ma się pacc to można go zrobić samemu złączając dragon shield z obsidian lance(nie pytajcie się jak bo niewiem)
Albo u spoconego cyclopa w ab

Michoss
26-11-2006, 12:49
@up
Właśnie o tym quest mówiłem -.-
tylko nie do końca tak. Najpierw musisz mieć pacc żeby zrobić "przetapiacza metali"

karłowaci
26-11-2006, 19:30
aha :) to się nie zrozumieliśmy :)
Może poproszę kumpla żeby mi zrobił ;]

GiantSpider
26-11-2006, 19:49
moze i szukamy a moze i nie powiedz lepiej skad ty mozesz wiedziec ze tej bronie nie ma >.< a mowiel ci nie pisz jak cie to nieinteresuje
Ja tylko delikatnie sugeruje ze nie ma sensu rozwodzić się na temat czegoś, czego w tibii nie ma. A co zrobicie to juz wasza sprawa, nie przeszkadza mi wasze gadanie.

Michoss
26-11-2006, 20:30
1)Nic nie wnosisz do tematu-spier****j
2)Tylko ludzi irytujesz-spier****j
3)Skoro wiesz że go niema, to po co tu piszesz?-spier****j
4)Nie masz dowodu że go nie ma. Póki go nie zdobędziesz-spier****j
5)Nie lubie Cie-spier****j

VeLvet
26-11-2006, 20:33
1)Nic nie wnosisz do tematu-spier****j
2)Tylko ludzi irytujesz-spier****j
3)Skoro wiesz że go niema, to po co tu piszesz?-spier****j
4)Nie masz dowodu że go nie ma. Póki go nie zdobędziesz-spier****j
5)Nie lubie Cie-spier****j

Spier****j...znaczy Wyjdz!

karłowaci
26-11-2006, 22:38
Ja tylko delikatnie sugeruje ze nie ma sensu rozwodzić się na temat czegoś, czego w tibii nie ma. A co zrobicie to juz wasza sprawa, nie przeszkadza mi wasze gadanie.

Czytając twoje posty uznałem, że nie możesz pogodzić się z tym, że nic nie możesz wymyślić na ten temat i piszesz jakieś durnowate posty aby zwrócić na siebie uwage -,-
(skończy te kłótnie i powróćmy do tematu) :)

GiantSpider
26-11-2006, 23:13
Czytając twoje posty uznałem, że nie możesz pogodzić się z tym, że nic nie możesz wymyślić na ten temat i piszesz jakieś durnowate posty aby zwrócić na siebie uwage -,-
(skończy te kłótnie i powróćmy do tematu) :)
Pisze to co wiem na ten temat. Nie podoba sie to nie czytaj, proste.

Michoss
27-11-2006, 08:51
Zakończmy tę rozmowe tym miłym obrazkiem
http://img227.imageshack.us/img227/9849/gsps5.png
I wracajmy do tematu

karłowaci
27-11-2006, 18:47
hahahahahaha i dobrze mu tak :)

@topic
Ja niestety nie mam obsidian Knife ;/ Jeżeli ktoś kto tu zagląda ma ten wszechmogący nożyk który może rozwikłać zagadkę imperatora kazzo to niech sprawdzi go na skórze węza !!!!!!!!!!!

Eternix
27-11-2006, 20:29
hmmm...
chcecie ściągnąć skórę ???
scale = łuska więc to raczej bardziej pasowałoby do Dragon Scale Legów

Quest na taki rare nie byłby prosty i nie znajdowałby się w jednym miejscu tylko na całej mapie Tibii

Może w updatach dołączą jakieś wskazówki do questu ???
Quest na Excalibuga na pewno nie jest prosty (jeśli istnieje ale raczej tak;) ) i nie rozwiąże go nikt samemu więc współpracujmy !!!

pzdr all ;)

Michoss
27-11-2006, 20:39
@up
Ale emperor chce SKÓRĘ bazyliszka :) A Bazyl to wąż...A Kruzak ma już swoje latka...:P
Oczywiście nie myśle że to TAK łatwe...Ale może to wieloczęściowy quest...

Edit:
@down
no tak niby...ale mimo wszystko on nie prosi o łuski tylko skórę...Skóra smoka też jest z łusek, a jednak są one liczone osobno

Eternix
27-11-2006, 20:42
@Michoss: ale skóra węża, którym także jest bazyl składa się z łusek ;)
pzdr

karłowaci
27-11-2006, 23:00
Ale imperator mówi, że chce zabitego bazyliszka czy jego skórę ??

Michoss
27-11-2006, 23:12
Chyba chce żeby go zabić, a na dowód skórę.

karłowaci
28-11-2006, 19:09
No to mam nadzieję, że skóra zwykłego węża mu wystarczy xD
(Ma ktoś tego obsidian Knife?? !!!)

Mr.Keel
28-11-2006, 19:58
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...

Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Basilisk fa'uth excalibug
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...

Zathroth to żly bóg tibii
a EXEVO GRAN MAS VI to przecierz czar UE

Michoss
28-11-2006, 20:05
@up
Wiemy...

Non'ajbi
28-11-2006, 23:02
@zaznaczam tylko to co up powiedział ;)

1. Hmm ... tak? Kurde ... Myślałem, że Zathroth to taka mała syrenka z brzegów Fibuli. Pytasz się jaka syrena? HAhaha :D Nie widziałeś jej nigdy? No bo to moja laska ...
2. Kurcze ... Exevo gran mas vis to czar Ultimate Explosion? Myślałem, że tym sie leczy ludzi -.-'

Poczytaj posty wcześniej ... to tylko 80 stron (ponad)

Pozdrawiam
Keenow ;)

karłowaci
29-11-2006, 19:59

Jestes geniuszem!! Naprawde nikt na to nie wpadł do tej pory. GRATULUJE!!!

SpAyKeR
29-11-2006, 20:21
@2Up
Podobno miałeś dać screeny i dowody jakieś na potwierdzenie swojej argumentacji z posta z kilku stron wstecz, i co dalej jakoś tego nie uczyniłes czyżby ściema?

@topic
Co do książki która juz jest przetłumaczona, mógłby mi ktoś podac link do niej chętnie bym przeczytał co ona opisuje.

karłowaci
29-11-2006, 23:16
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=42065&page=37
Koleś zacytować odpowiedź ;]

Czemu nikt już nie pisze w tym temacie ??

Keel
23-12-2006, 16:32
Zagadka rozwiazana:) A o to Wasz Excalibug:

03:44 You see the avenger (Atk:50 Def:38).
It weighs 64.00 oz.
This holy blade was forged of shattered dreams.

Mlecziii
23-12-2006, 18:20
Up.To jest jak sie niemyle cześć nagrody z qlestu na poi.

Shinodin Barthez
23-12-2006, 18:32
Tak...to jest nagroda z tego questa hmmm rzeczywiście można o tym mieczyku powiedzieć excalibur :) Zagadka rozwiązana ?? :P

Michoss
23-12-2006, 19:20
@up
Leczą życie i manę przez 4 godziny

Baad'Newz
26-12-2006, 11:26
Witam. Widzie ze moj topic dobrze sie rozwija. Jestem coraz blizej odkyrcia Excaliburu.

Szukam ekipy na securze lvl ( 20-30-40lvl) ! Gdzies z 10 osob!

Msg na Tibii Secura

Master Devilry

Shinodin Barthez
26-12-2006, 16:21
A powiesz nam co zrobiłeś że jesteś blisko ?? Bo mnie to bardzo interesuje :)

Da Brax
26-12-2006, 16:59
http://hunted.pl/wp-content/uploads/2006/12/excalibugroom.jpg

To jest excalibug room, pokoj do ktorego mozna sie dostac po zrobieniu POI'a, a w samym środku lawy leży excalibug. Wyglada jak najnormalniejszy sword ...... rotfl.

LolnY
26-12-2006, 19:26
@Da Brax

Oj kurwa! WTF?

Mlecziii
26-12-2006, 20:18
Może te dwignie zrobią przejscie i z normalnego sworda wezmies inny.Może bedzie sie dało zabic deathslicer i z niego wypanie miecz(w to niewieże )Może ...
I od nowa nowe pytania.:D

Keel
26-12-2006, 20:45
@Da Brax

A ja bylem pewny, ze to excalibug bo zamiast 'You see an avanger' bylo 'You see the avenger'.

Lord'Micu
26-12-2006, 22:54
@co do zdjęcia
Ja mam taką teorię:
Jak można zauważyć jest tam pięć dźwigni. Jedna powoduje zniknięcie tych niebieskich lini(takie jakby lasery :) ). Druga "zabija" deathslicery. Trzecia obniża tą "bramę", jeżeli przełączymy czwartą to pojawia się zamiast lawy taka sama powierzchnia na jakiej leży Excalibug, a ostatnia to pojawia się teleport aby wrócić.

P.S. Tylko nie wiem czy można się dostać do tego pokoju z tymi dźwigniami i teleportem.

P.S.2. Ma któś filmik który pokazuje jak tam dojśc(tam gdzie oni stoją)Jak macie to piscie na PW??

Sachiel
27-12-2006, 17:02
Jestem ciekaw czy białe kratki zapadają się jak się na nie wejdzie tak jak w depo. Poprawna kolejność stawania na nich może być kluczem do otwarcia pomieszczenia z mieczem. Tak wogóle czy są jakieś inne screeny potwierdzające że tamten miecz to exc~ ? czyli Yuo see ...

Luka$ek
28-12-2006, 10:46
Ja uważam że excalibug istnieje właśnie pytam all npc w thais

TaifunIII
28-12-2006, 12:54
@Up to już wiemy xD
Hmm właśnie planuje pójść na poi izrobię zdjęcie jak biore look na tego sworda. Może to jest zwykły fake :)

Luka$ek
28-12-2006, 12:59
@Up
To raczej nie jest fake...
Ktoś to musi odkryć ja tylko czekam aż go ktoś zdobędzie

X-Zero
28-12-2006, 13:05
Nie wiem czy ktoś o tym napisał ale nie chciało mi się przeglądać tylu postów, ale Noodles, pies króla był kiedyś rycerzem i może to on miał Excalibug?

Jak ja lubię takie tajemnice B)

Luka$ek
28-12-2006, 13:06
@up Ja wole rozwiązania ;)

TaifunIII
28-12-2006, 13:06
hmm jednak przecztaj te 89 stron bo to było wypisane już dawnooooo temuuu na jakiejś 30 stronie albo 50 xD

Luka$ek
28-12-2006, 13:08
może zebrać jakas dużą ekipe wybrać sie na poi i spróbowac rozwiązać jak myslicie :)?

Luka$ek
30-12-2006, 09:33
Sorry double post ale temat spadł :P

Pawciooo
30-12-2006, 10:05
Według mnie excalibuga jeszcze nie ma, ale będzie, z tego powodu że gracze się już porządnie rozwijaja i cipsoft daje coraz nowe podpowiedzi i w końcu doda tego excalibuga i jeżeli ktoś przeczytał wtedy dokładnie ich podpowiedzi dojdzie do tego jak to zrobić i według mnie dodadzą go za 2 uptade

Mlecziii
30-12-2006, 14:33
Mi też sie zdaje , że jeszcze niema excalibuga a dojdzie w nastempnym update
bo wkącu cipy szykują coś wielkiego .A pozatym w kaz doszła jeszcze jedna droga która prowadzi w strone bazyla ale jest zamknięta może w następnym update bezie otwarta.

--Pallek--
30-12-2006, 19:00
To jest cos o wojnie, mintwalin, beholderach i excalibugu. Ale zaciekawilo mnie cos innego bylo tam cos takiego "EXEVO GRAN MAS VIS", więc była o niego walka. Jest w tym tekscie dużo nazw NPC, może trzeba z nimi pogadać.

PS. Jest za dużo tematów o excalibugu.

Xetasi
30-12-2006, 19:03
nie wiem co o tym myslec.:/ Jest tam wzmianka o exevo gran mas vis... i o wielu innych rzeczach:/... trzeba znalezc klucz do tego języka :]

LolnY
30-12-2006, 19:18
hmm jednak przecztaj te 89 stron bo to było wypisane już dawnooooo temuuu na jakiejś 30 stronie albo 50 xD

Jeśli jesteś tym, za kogo się podajesz... To mamy kogoś kto może sam sprawdzić w praktyce ^_^ Chyba nie kłamiesz >_<

Mlecziii
30-12-2006, 21:07
To jest cos o wojnie, mintwalin, beholderach i excalibugu. Ale zaciekawilo mnie cos innego bylo tam cos takiego "EXEVO GRAN MAS VIS", więc była o niego walka. Jest w tym tekscie dużo nazw NPC, może trzeba z nimi pogadać.

PS. Jest za dużo tematów o excalibugu.

Jedno słowo "było".Może ktoś wkączu raczy przeczytać te all strony.

LolnY
31-12-2006, 14:14
Jedno słowo "było".Może ktoś wkączu raczy przeczytać te all strony.

Ja czytałem wszystko :P Jednak od pewnego czasu jest tutaj rewolucja. Zdaje się, że porzucono stary trop i zaczęto śledzić nowy.

Sante Mefisto
02-01-2007, 18:00
@Da Brax
Daj link do filmu z ktorego jest ss :P

AnArAki
03-01-2007, 22:22
No to morze tak : Jesli kto ogladal filmy na temat tego miecz exalibug
no to na prawie kazy film o tym miecz to bylo ze Jakis tam rycerz dostal
ten miecz od boguw czy jakos tak a potem ty mieczem mial zabic jakie potwora ale mu sie nie udalo i wbij ten miecz w skale i tylko rcerz o czystym
sercu mugl go wyjdz .

A morze w tibi bedzie cos takiego hociasz w ta watpie ale jak by tak bylo to
morze ten miecz naprzyklad morzna go bylo wujac z tej skaly na skilach 100 :p

nie wiem ale kto wie :)

Shinodin Barthez
04-01-2007, 16:20
@up

Dlaczego piszesz morze....nie wiesz że to zbiornik wodny ?? :P
Według mnie ta twoja teoria nie ma sensu :/

LolnY
04-01-2007, 17:17
@up

Dlaczego piszesz morze....nie wiesz że to zbiornik wodny ?? :P
Według mnie ta twoja teoria nie ma sensu :/

Możliwe, że nie całkiem! Excalibug kojarzy się z Excaliburem, którego wspominał pan nad Tobą. Był on wbity w skałę. Do głowy wpadł mi Spike Sword na Rookgaardzie. Teraz pewno się ze mnie śmiejecie, ale to może być całkiem logiczne! Tak samo jak z Excaliburem jest ze Spike Swordem. Może szukaliśmy odpowiedź do czegoś czego nie ma? Tylko ten screenshot...

Shinodin Barthez
04-01-2007, 18:05
I co jak masz wystarczająca duże skile możesz go zgarnąć ?? bezsens :/

Vendraal
04-01-2007, 18:42
Może ten fragment mojej rozmowy z Edowirem (na południe od Thais) coś wniesie do naszego dochodzenia w sprawie excalibuga (polecam rozmowe z tym npc - odpowiada niemal na każde słowo i można od niego wiele wyciągnąć, trzeba tylko wiedzieć jak :]):

23:30 Wojmil: hi
Edowir: Oh, hello
Wojmil! How nice of you to visit an old man like me.
Wojmil: excalibug
Edowir: The ancient dwarfen kings forged it using magic
metal , which they took from cyclopses who found it in the
heart of a fallenstar.
Wojmil: magic metal
Edowir: There are sevral kinds of magic metals in our world,
the best known are called Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith,
Uth'Byth,Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and
blablabla

Tak sie zastanawiam... przed ostatnim updatem zapowiedziano, ze "przeszlosc powroci" (czy jakos tak) co wg. mnie oznacza, ze znow bedzie mozna podjac sie proby zdobycia Excalibug'a. Pogrubiony text na poczatku zacytowanego posta mowi o Excalibugu, ostatnia, podkreslona czesc mowi o materiale, z ktorego wykuta zostala podroba tego legendarnego miecza, a ktory Cyklopy odnalazly "w sercu upadlej gwiazdy". A teraz pomyslcie o czyms takim jak "Frozen Starlight"... tak, mowa tu o nagrodzie z PoI Quest'a. Mowiac krocej: uwazam, ze te "zamarzniete swiatlo gwiazdy" to material (badz jeden z materialow), z ktorego mozna wykuc falsyfikat Excalibuga. Pytaniem jest : po co to robic i co wazniejsze po co zrobily to niegdys krasnoludy? Zacytowany przezemnie text mowi o antycznych krasnoludzkich krolach, ktorzy wykuli juz jedna podrubke uzywajac poteznej magii, wiec wypada zdobyc te niebieskie cacuszko (Frozen Starlight) i wpasc na pogawedke z Kruzak'iem. Powodzenia ;)!

EDIT: A moze ta podrobka spodoba sie Tibianusowi, ktory da sie nabrac i wynagrodzi nas "beyond our dreams " ? To by calkiem pasowalo !

LolnY
04-01-2007, 19:41
I co jak masz wystarczająca duże skile możesz go zgarnąć ?? bezsens :/

Nie :P Po prostu jest... Wyjaśnia wszystkie legendy (no, większość) itp. Wszyscy się męczą, a jest tylko wielka kupa. Według mnie - bardzo możliwe.

Shinodin Barthez
04-01-2007, 19:53
pożyjemy zobaczymy :P

ulwi aladim
04-01-2007, 20:11
nie wiem co ale cos mnie zmusilo bym cos sprawdzil a bodajze to ze skoro ex... ma identyczny opis jak MLS to spojrzalem na jego staty i zauwazylem ze spike sword-sword of fury ma 24/21 a MLS 55/40
55/40+24/21=79/61 cos mi sie to wydaje zbyt blisko 80/60 jak na przypadek jesli sie pomylilem to srry

P.S ALL! czytajcie najpierw temat (caly) zanim cos napiszesz

popatrzmy spokojnie 79/61 atk i def jakby przelozyc z def 1 pkt defu na atk to by wyszlo 80/60 rowno a moze trzeba jakoś połonczyc ten spike sword z .... moze mnie uznacie za glupiego......Magic longswordem :( nie wiem skond go wziąść :( to tylko teoria :( szkoda ze nei prawdziwe

TaifunIII
04-01-2007, 22:53
to z tym filmem było już dawno ale skńczyło się owalone :)
(ps. Nie jestem prawdziwy taifun) xD ;] tylko jego qmplem i już sie go pytałem cy poszuka czegoś na ten temat ale mu się nie chce szukać rozwiązanie czegoś co jego zdaniem narazie nie istnieje ;/ Może ma racje a moze sie myli
pzdro

AnArAki
13-01-2007, 20:19
ja tam napisałem ze morze tak jest wyjac go ze skały : |
skoro pisało cos ze ferumbras coś tam ....... to morze tam na wyspie co jest ferumbras morze tam coś bedzie ? według tam trzeba szukać
kto 100 lvl + nie ch sie przjedzie morze coś znajdzie ?

Gatho Gokhinin
13-01-2007, 20:55
Oj oj oj dawno mnie tutaj nie było :] A i moja postać urosła w siłe, to i mogę wiecej zwiedzać =] Do rzeczy- mam dla was niesamowitego newsa ;d

<Zanalezione na konkurencyjnum forum, post użytkownika Xazeer(pozdro ;]>

Pewnego dnia expiłem z guildią na wyspie piratów (Nargor)
W ukrytym miejscu znaleźliśmy książke.
Tekst zawarty w niej był taki:

Eumo umbo dragons da exevo gran mas vis.
Eje mato exo Tibianus ando Noodles Eko Gad.
Rame Ramzes Vashresamun aka ence.
Mr Punish eke Demodras. Emze ar sword.
Demodras eke dragon lord wetha dragon scale legs.
Kazordoon wetha Demodras ene dragon lords.
Mr Punish ak key toth dwarfs.
Ence maro the Noodles and King Tibianus III.
Dem letter weth em.

(...) [dalsza częsć posta..]

'Napisałem to tutaj, bo an tamtym forum nie ma tak rozwiniętego wątka excalibuga itp, a u nas na pewno sie przyda.

Dla niewiedzących:
Tibianus, Noodles- król z pieskiem(?)
Ramzes? xD Vashresamun- faraon z katakumb Ankrahmun (zajmuje sie muzyka, przywołuje Banshee)
Demodras- boss dragonów
Mr Punish- nowy dodany boss, wygląda jak Dark Torturer, wypadają z niego kajdanki x]
pozostałe- Dragon scale legs, kazordoon, dwarfs, dragons, sword, key, Exevo gran mas vis...., o i nawet letter występuje.

Komentować!

ohtar
13-01-2007, 23:26
ja bym to złożył tak: smoki które używają exevo gran mas vis. król tibianus i jego nodles (niekoniecznie pies)... faraon ramzes Vashresamun...........
Mr Punish i Demodras. wykombinowali miecz. demodras i dragon lord oddali dragon scale legs. Kazordoon oddał Demodrasa dla dragon lordsów. mr punish stworzył klucz z krasnoludzkich zębów. to tajemnica króla tibianusa i nodlessa.
(Stworzyłem, oddałem lub napisałem) ten list w pośpiechu.

moim zdaniem nodles to jakiś czarnoksiężnik przebrany za psa pilnujący, szpiegujący lub towarzyszący królowi. Demodras i jego zaufany dl stworzyli i oddali lub zapłacili dsl'em by krasnoludy z kazoo wypuściły z niewoli demodrasa. mr p. i demodras uknuli spisek by stworzyć miecz który będzie niszczył ale gdy dowiedzieli się o tym tibianus i nodles mr. p. schował miecz w tajnym schowku zamkniętym kluczem z zębów torturowanych krasnoludów. i coś jeszcze o tym ramzesie może że to on pilnuje tej skrytki?!

proszę o komentarze i o wasze składanki:)

sugar
14-01-2007, 17:48
ja bym to złożył tak: smoki które używają exevo gran mas vis. król tibianus i jego nodles (niekoniecznie pies)... faraon ramzes Vashresamun...........
Mr Punish i Demodras. wykombinowali miecz. demodras i dragon lord oddali dragon scale legs. Kazordoon oddał Demodrasa dla dragon lordsów. mr punish stworzył klucz z krasnoludzkich zębów. to tajemnica króla tibianusa i nodlessa.
(Stworzyłem, oddałem lub napisałem) ten list w pośpiechu.

moim zdaniem nodles to jakiś czarnoksiężnik przebrany za psa pilnujący, szpiegujący lub towarzyszący królowi. Demodras i jego zaufany dl stworzyli i oddali lub zapłacili dsl'em by krasnoludy z kazoo wypuściły z niewoli demodrasa. mr p. i demodras uknuli spisek by stworzyć miecz który będzie niszczył ale gdy dowiedzieli się o tym tibianus i nodles mr. p. schował miecz w tajnym schowku zamkniętym kluczem z zębów torturowanych krasnoludów. i coś jeszcze o tym ramzesie może że to on pilnuje tej skrytki?!

proszę o komentarze i o wasze składanki:)

A więc tak DSL dał demodras i dl ... MR.P i demodras coś tam bla..bla... No i tak Dragon scale legi leżą se w skarbcu w kazo a jezeli ktos by zdobył te legi i je zamienił u tego psa na excalibuga :D:D:P

sugar
14-01-2007, 17:54
Język zaklęć. Hmm myślałem że to się do niczego nie przyda ale trochę myślałem nad słowami zaklęć (tak o z ciekawości). Zaraz edytne posta i wypisze to co pamiętam z tych przemyśleń.

EDIT: Taki słowniczek podaje. Żeby nie było za długie odzielam tym ;
Tera- ziemia ; Vis- energia ; Lux- światło ; Exevo- przywołaj, wezwij ; Exori- zaatakuj(?) ; Adori- [coś jak Exori tyle że wsadza moc do runy] ; Exura- ulecz ; Adura- [coś jak Exura tyle że wsadza moc do runy] ; Gran- wielkie, duże ; Vita- życie ; Pox- trucizna ; Flam- ogień ; Exani- przenieś, unieś ; Con- strzała, bełt ; Grav- pole ; Adevo- [coś w stylu Adori] ; Res- zmień ; Adito- usuń(?) ; Hur- [tego dokładnie nie wiem ale coś w stylu przenieś] ; Mas- masowo ; Ina- przemień(?) ; Ani- sparaliżuj
To nie wszystkie słówka a wszystkie czary zaczynające się od słowa na A np. Adori, Adura to odpowiednik innego spontanicznego ale wsadza moc do runy. Mam nadzieje że to pomoże mimo że zawiera nieścisłości.

EDIT2:
I nikt tego niezauważył? Morguthis http://img.photobucket.com/albums/v724/gracztibi/faraon_zwy1.gif (http://www.tibia.pl/monsters.php?sort=potwor&id=95)

Buheuehueheuhe z faraona leci część miecza....a jak by wziąść ten jakiś metal i Śmignąć z nim do sweetego cyca w ab to on daje [WG.MNIE] Warlord sword ... A miałem tibicama 7.6 z mythery jak jakiś ziomek ma w hatce warlord sworda...:P

sugar
14-01-2007, 18:16
Według mnie ta zagadka jest jasna.
Wystarczy spojżeć na rozmowę z Chatterbone (NPC z outfitem ghoula):

Tłumaczenie:
Chatterbone: ... ukryliśmy go... dawno temu... bardzo dawno...
A więc jasne, on wie gdzie jest ukryty Excalibug!
Może ktoś spróbowałby z niego wyciągnąć więcej informacji?

A tu moja część.
Rozmowa z NPC z outfitem monka przy DC:
19:21 Zeordis: hi
19:21 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
19:21 Zeordis: excalibug
19:21 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
19:22 Zeordis: king
19:22 Lorbas: The king is a worldly ruler, and we don't burden ourselves with worldly concerns anymore.
19:22 Zeordis: noodles
19:22 Zeordis: marvik
19:22 Zeordis: kruzak
19:23 Zeordis: bye
19:23 Lorbas: Accept my sincere good wishes.

On więc twierdzi że Excalibug jest gdzieś w podziemiach Edron,On więc twierdzi że Excalibug jest gdzieś w podziemiach Edron, szczerze mówiąc to cie nie dziwie, wyspa dla PACC, a pod ziemią demony...

A i przypomnienie, Excalibug to NIE jest Magic Longsword.

@EDIT
Dlaczego wszyscy pracuja teraz nad excalibugiem, przypominam orginalny tekst który jest punktem wyjściowym.

Może byście tak nad tym popracowali i to przetłumaczyli??!

On więc twierdzi że Excalibug jest gdzieś w podziemiach Edron,
LOL??
Pod edron... Anihilator...Magic log sword albo teddy bear u jakiego NPC

Vendraal
15-01-2007, 16:17
On więc twierdzi że Excalibug jest gdzieś w podziemiach Edron,
LOL??
Pod edron... Anihilator...Magic log sword albo teddy bear u jakiego NPC

Nie zapominaj, ze ten NPC to oszust, falszywy monk i na pewno klamie co do Excalibuga.

DerLoord
19-01-2007, 19:09
Mozna wiedziec jak wyglada ta ksiazka? Wedlug mnie excalibug ma cos wspólnego z warlor swordem u spoconego cyklopa... tak samo jak z historą króla Artura trzeba sie zmagac z kamieniem który utrudnia wydobycie miecza... (sry za ortografie)

Xydijo
19-01-2007, 20:55
Buheuehueheuhe z faraona leci część miecza....a jak by wziąść ten jakiś metal i Śmignąć z nim do sweetego cyca w ab to on daje [WG.MNIE] Warlord sword ... A miałem tibicama 7.6 z mythery jak jakiś ziomek ma w hatce warlord sworda...:P

Coś ci nie wieże z tym warlord swordem xD

Hazel
20-01-2007, 18:28
Ludzi marvik jest w thais , jest on "szefem" w gildi druidow , to on sprzedaje czary..

TaifunIII
20-01-2007, 22:29
Ludzi przeczytajcie te 90 stron to co tu piszcie juz dawno było powiedziane!!!!!!
Omg przez was nikt już nic tu nie pisze ;/

DerLoord
21-01-2007, 13:51
Z was ssa tez ciule tu nie chodzi o króla minosów ale o NPC sprzedającego czary dla druidów... Marvick... :p

DerLoord
21-01-2007, 13:59
pozatym macie: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=58808 poczytajcie troche noob poszedla na edron i zbladzil... to jest tak latwe do zdobycia ale trzeba troche pomyslec i posiedziec na kompie czytajac... ja wczoraj sie o tym mieczu dowiedzialem ( o ile to jest miecz ) i dzisiaj wiem wieczej niz polowa nobów w tibi którzy szukaja odpowiedzi na stronach interetowych a nie w tiibi.. X( zacznijcie lazic po NPC a nie na forum głupoty wypisywac o MLS...

Mlecziii
21-01-2007, 17:34
pare up
Było może ktoś wszystko przeczyta zanim coś napisze ??

DerLoord
22-01-2007, 09:19
Dobra juz wam podpowiem... Pierwsza wskazówka jest w Mont Sternum.. -diura posrodku góry... i tam troche zawijasów po korytarzach.. :) (dzisiaj tam ide)

sugar
30-01-2007, 15:59
Ludzi przeczytajcie te 90 stron to co tu piszcie juz dawno było powiedziane!!!!!!
Omg przez was nikt już nic tu nie pisze ;/

Ej sory madafaka ale jak taki kozak jesteś to byś podpowiedział lol-.- myślisz że my ci wieżymy że to masz haahhaha:]

Qapek
30-01-2007, 18:21
ktoś przedemną powiedział że noodles to najprawdopodobniej człowiek przebrany za psa...
ja wnioskuje że noodles był kiedyś człowiekiem. między kazo a veno jest bar noodlesa... czy to nie troche dziwne?

Mlecziii
30-01-2007, 20:00
ktoś przedemną powiedział że noodles to najprawdopodobniej człowiek przebrany za psa...
ja wnioskuje że noodles był kiedyś człowiekiem. między kazo a veno jest bar noodlesa... czy to nie troche dziwne?

No co ty niemożliwe!!!!

Korwil
31-01-2007, 10:52

Chodzi mi głównie o to:
Może Zathroth stworzyl Basyliska
Basylisk (zrobil cos) z excalibugiem?

@edit
A i na koniec tego tekstu jest wymawiane tylko 1 imie... Zathroth.
A wiec ja to widze tak
Zathroth stworzyl bazyliszka
Bazyliszek przyniósł Excalibug swemu panu.

Wiec to chyba Zathroth ma excalibug!?

Emboiment
04-02-2007, 22:45
Daje demon shielda , że ta książka jest napisana w języku cyklopów.Jak wykonywaliśmy quest na obsidian knife to trzeba było użyć tego języka.A jak powiedziałem do Sweaty Cyclopa w Ab : excalibug to on mi powiedział (tłumaczenie na polski): Mam nadzieję że umiem robić takie bronie jak ta.

piternet
05-02-2007, 15:51
@ kilka "up"

Skad wam sie wzial Ferumbras? Przeciez w tej ksiazce nie widnieje nawet jego imie. Ja tylko napisalem w rozmowie z krolem Tibianusem ze on mowi iz Ferumbras jest wyznawca zlego boga Zathroth'a. Wiec on nie ma nic wspolnego z ta ksiazka. Co innego Zathroth...

Jak juz ktos zauwalyl widnieje tam imie jednego z faraonow
Kath'ara Uman far'tha morguthisale jako ze jest ono z malej napisane wydaje mi sie ze nie ma to tu znaczenia.

@Edit
teraz cos sprawdzilem. Krol minosow to Markwin a nie Marvik. Kim w takim razie jest Marvik? Wszyscy npc mowia o jakims druidzie, uzdrawiaczu... Moze ktos wie kim jest Marvik?

Marvik to npc od czarow dla druidow w Thais.
To by sie zgadzalo...

Zamor1
05-02-2007, 16:37
No tak tylko kto to jest ten Zathroth ?

Monki mowia cos w tym stylu ,,A prayer for a Zathroth''

Temat ma juz troche stron, a dalej siedzimy w tym samym miejscu...

Eternix
05-02-2007, 16:48
affffffffffffff
przeczytajcie wczesniejsze posty od poczatku a nie zadawajcie durnych pytan !!!

Eternix
05-02-2007, 16:49
affffffffffffff
przeczytajcie wczesniejsze posty od poczatku a nie zadawajcie durnych pytan !!!
wlasnie przez was siedzimy w tym samym miejscu 1!!

Lightstaff
06-02-2007, 01:37
Ludzie wy juz zaczynacie pisac rzeczy które już powiedziane były kilka razy -.-
żadnego ładu już tu nie ma. Zajżyjcie sobie na strone 28 i przeczytajcie posta @Gatho Gokhinin on to wszystko poukładał.

Alcadieas Lord of Spirits
11-02-2007, 02:58
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...

Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...

Nie czytałem wypowiedzi w temacie, więc jeżeli po kimś powtarzam, sory. Jest tu kilka ciekawych wersów. Te zainteresowały mnie najbardziej:

Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos <-- Kruzak ma coś wspólnego z Excalibugiem.

Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... <-- zamieszane jest w to nawet Mintwallin

Basilisk fa'uth excalibug <-- Basilisk... Jakby nie patrzeć do Bazyliszka podobnie

klathis ina excalibug <-- ina... utevo res ina... excalibug?

Jeszcze coś. Po dokładnym przestudiowaniu tekstu, nawet nie znając języka widać, że najważniejszy jest tu Zathroth. Co ciekawe, pojawia się tu nawet Muriel - Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Jest ten od drutów z Thais, Marvik, jest i od sorców - Muriel.

Michoss
11-02-2007, 03:22
@up
Ina to jest coś w rodzaju "the"

Alcadieas Lord of Spirits
11-02-2007, 03:45
"W tą nicość wkroczył Fardos, twórca, oraz Uman Zathroth, tworząc magię. Nikt nie wie skąd się wzięli i czy zawsze istnieli budząc się teraz z długiego snu nieskończoności.
[...]
Uman Zathroth przyglądał się jego przedsięwzięciom z rozwagą, ponieważ Uman Zathroth był mądry i przepełniony mocami magicznymi i nienasyconym głodem wiedzy, zrozumienia i oświecenia. Był istotom podobną, jednakże odmienną od czystości pracy Fardosa, gdyż tajemnice i sekrety były częścią jego bytu. Uman i Zathroth były to dwa istnienia, jednakże byli jednym. Uman był jasnym, dobrym aspektem mocy magicznych. Jego był dar pracy by być cudownym. Zathroth jednakże był jego przeciwieństwem, ciemną stroną, dążył do zepsucia, próżnym celem magii, destrukcji i zbezczeszczenia. Te byty, które były dwa w jedności, obserwowały pracę swego towarzysza w nieskończoności."

No, więc mamy Zathrotha. Być może ktoś to już pisał, więc nie śmiejce się z mojej odkrywczości :P

A Kruzak to być może:
Kruzak Dustbeard
Jest w: Kazordoon
Opis: Sprawuje władzę i sądy w mieście Kazordoon. Obok jego sali tronowej, w górnych częściach miasta można też zobaczyć słynny skarbiec, w którym są między innymi nogawice z łusek smoka.

Pewno też już ktoś się skapnął :P.

Pojawia się w tekście Fardos, którego również mamy w genezie Tibii. To jasno wskazuje, że jeśli Excalibug istnieje, to trzeba go szuakć daleko wstecz.

Jak znajde coś jeszcze innego to dopisze. Jeszcze raz sory jak po kimś powtarzam.

DerLoord
11-02-2007, 22:08
http://hunted.pl/2006/12/24/excalibug-prawda-czy-mit/- to po pierwasze , po drugie to znalazlem ksiazke w której pisze ze jakis kolo w niebieskiej zbroji i z poteznym mieczem byl w mont sternum czy jakos tam :) miojiz skromnym zdaniem walka tz toczyla sie z bazyliszkiem w kazoo- jest tam przecierz pelno zniszczonych(spalonych) rzeczy-kolo posarzku, byc moze jest to skutek ataku 'exevo gran mas vis' :P 9nie jestem dobry z ortografi :)

Vane_Valith
20-02-2007, 17:52
Urb'thasha kennel mort,
Alis'thasha dash erratum!
Kithara Unman farther morguthis.
Arena Zathroth ala'shena!
Zathroth pariahs,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth erratum!
Than Lillie baka'etheis Excalibur,
vicuña...
morg'nah...
ekoth'sin...
Zathroth kitharas Astragal,
Unman ar'thasha Uth'Amon...
Faros ethos...
Unman aerates...
Zathroth alth'ashara
nah baker’s res'sehra Beholders...
Excalibur kennel’s Kruse servitors,
Thrashed raps althaeas mentally...
Marvin esha'ina Excalibur!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klatches in Excalibur,
Basilisk fourth Excalibur
earths raves Mel'thinas...
Faros ar'kathsi Zathroth,
Kruzak than servitors thorns Excalibur...
Sarvithos'arah visor leiliras!
Kath'arakh Muriel, Rubin Cruzan...
Zathroth exiles... Zathroth artha'vid!
Faros neh'morg in gal'atha fishes...
gal’ Desha fishes, fishes...

Myśle że zdołałem przełożyć tę księge na angielski teraz nieh ktoś ją przełoży na polski !
Sorki nie czytalem sirotka tematu więc jeśli ją ktoś przełożył jusz to sorki

Shinodin Barthez
20-02-2007, 17:56
taaak poprostu angielski jak nic...to jest język orków !! :/

Michoss
20-02-2007, 18:32
On to pewnie robił jakimś translatorem. Przecież to jest to samo tylko z kilkoma innymi słowami!

Vane_Valith
21-02-2007, 18:44
racja przezucilem to przez worda sprawdzanie bleduw

Michoss
21-02-2007, 18:49
"bleduw"
Miło by było jakbyś robił to także z postami.

TaifunIII
24-02-2007, 12:14
Nie czytałem wypowiedzi w temacie, więc jeżeli po kimś powtarzam, sory. Jest tu kilka ciekawych wersów. Te zainteresowały mnie najbardziej:

Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos <-- Kruzak ma coś wspólnego z Excalibugiem.

Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... <-- zamieszane jest w to nawet Mintwallin

Basilisk fa'uth excalibug <-- Basilisk... Jakby nie patrzeć do Bazyliszka podobnie

klathis ina excalibug <-- ina... utevo res ina... excalibug?

Jeszcze coś. Po dokładnym przestudiowaniu tekstu, nawet nie znając języka widać, że najważniejszy jest tu Zathroth. Co ciekawe, pojawia się tu nawet Muriel - Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Jest ten od drutów z Thais, Marvik, jest i od sorców - Muriel.

było jakieś 100+sron temu

SeVipeR
24-02-2007, 19:32
ehuehue sorry ze zapytam ale nurtuje mnie to pytanie ;)
co to jest ten excalibug(czy cos takiego) moze to jest napisane w hebrajskim??:D:cup:

tomektrz
25-02-2007, 19:39
ehuehue sorry ze zapytam ale nurtuje mnie to pytanie ;)
co to jest ten excalibug(czy cos takiego) moze to jest napisane w hebrajskim??:D:cup:

1. Przeczytaj temat to się dowiesz.
2. Widziałeś kiedyś na oczy język hebrajski (pisany)?

Klej1000
25-02-2007, 21:34
ok dam to, co ja wiem. Patrzylem na tibia earth i okazalo sie, ze w KWT jest mnustwo teleportow. A zobaczcie se tez w tibia.pl i w mieczach, co jest napisane o magic longswordze ;D

Caer
25-02-2007, 21:57
@Up:
I myślisz, że wprowadziłeś coś nowego do tematu?

moze to jest napisane w hebrajskim??
Nie, nie jest to napisane ani w hebrajskim, ani w arabskim.

@Down:
Szkoda tylko, że informacja o tym, że w KWT są teleporty była już podana.

Klej1000
26-02-2007, 21:38
lol nie napisalem, ze cos wnioslem, pisze tylko co wiem, co nie bylo napisane w temacie... Moze jeden z teleportow w KWT jest do excalibuga??
Pozatym moze zamurowali wejscie, ale wiem jak tam wejsc, musze tylko klucz miec... Wiem, gdzie kopnac Kilofem... Pozatym juz szukam drogi do bazyla, moze jakas jest? Kupie wooden fluta i jakbym znalazl taka droge to zagram mu...
Eh chyba sie nieda dojsc, myslalem, ze tymi dziurami sie da ;] sproboje mu zagrrac na flucie.
KTo gra Na swiecie Honera? mozemy zebrac teama i poszukac klucza na pohu... xD tylko wbije level ;] i skile

tomektrz
27-02-2007, 09:13
Idę sobie dzisiaj ładnie expić, mijam ja Dwarf Bridge, a tu moim oczom ukazuje się... statua (taka sama, jak u Bazyliszka). Ktoś ją tu najpewniej przytargał (nie w bp, bo się nie da). Oto SS:
http://img99.imageshack.us/img99/6379/knightis3.th.jpg (http://img99.imageshack.us/my.php?image=knightis3.jpg)
I moje pytanie: czy takowa statua respi się gdzieś jeszcze bliżej Dwarf Bridge? Bo chyba zmienię swoją trasę hunta i wstąpię do kopalni w Kazo. (sytuacja ma miejsce na Calmerze)

Konduktor
27-02-2007, 11:52
Co do tych teleportów to ktos kiedys powiedział ze prowadza one do każdeko miasta w tibii. Ale jesli tak to ja mam pewna teorie, byc moze bez sensu ale wydaje mi sie ze KWT moze byc powiazana z mino magie na rooku. Tzn kiedys klucz do KWT (cristal key) działał tak samo jak klucz do Mino maga (golden key) teleporty z KWT prowadzą do kazdego z miast wiec pewnie także i na rookard. Natomiast teleport w pokoju z mino magiem prowadzi na maina do Mintwalin, wiec moze kiedys przemieszczanie sie miedzy rookiem a mainem było możliwe.

Blader19948
27-02-2007, 15:02
rozmowa z muriel(npc od czarow dla sorca w thais)
14:20 Kuxidom: hi
14:20 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:20 Kuxidom: excalibug
14:20 Muriel: The enchantements on this weapon must be awesome.
14:20 Kuxidom: weapon
14:20 Kuxidom: kruzak
14:20 Kuxidom: king
14:20 Muriel: The king is a patron of the arcane arts.
14:21 Kuxidom: mintwallin
14:21 Kuxidom: noodles
14:21 Kuxidom: basilisk
14:21 Kuxidom: zathorth
14:21 Kuxidom: elf
14:22 Kuxidom: minotaur
14:22 Kuxidom: ab'dendriel
14:22 Kuxidom: kazzordon
14:22 Kuxidom: marvik
14:22 Muriel: Marvik and his druids lack spells with real power.
14:22 Kuxidom: druids
14:22 Kuxidom: power
14:22 Muriel: Of course, power is the most important thing in the universe.
14:23 Muriel: Farewell.
14:23 Kuxidom: hi
14:23 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:23 Kuxidom: zatragil
14:24 Kuxidom: bye
14:24 Muriel: Farewell.

edit1
rozmowa z noodlesem(psem króla tibianusa
4:27 Kuxidom: hi
14:27 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:27 Kuxidom: noodles
14:27 Kuxidom: kick
14:27 Kuxidom: king
14:27 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:27 Kuxidom: haha
14:27 Kuxidom: bye
14:27 Noodles: Woof! <wiggle>
14:28 Kuxidom: hi
14:28 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:28 Kuxidom: excalibug
14:28 Kuxidom: weapon
14:28 Kuxidom: kruzal
14:28 Kuxidom: kruzak
14:28 Kuxidom: kick
14:28 Kuxidom: king
14:28 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:28 Kuxidom: mintwallin
14:29 Kuxidom: basilisk
14:29 Kuxidom: zathorth
14:29 Kuxidom: elf
14:29 Kuxidom: minotaur
14:29 Kuxidom: book
14:29 Noodles: <wiggle>
14:29 Kuxidom: wiggle
14:29 Kuxidom: ab'dendriel
14:29 Kuxidom: marvik
14:29 Kuxidom: god
14:29 Noodles: Woof! Woof!
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: kinh
14:30 Kuxidom: king
14:30 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: mel'thinas
14:31 Kuxidom: Mel'thinas
14:31 Kuxidom: Tibianusa III
14:31 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: fardos
14:32 Kuxidom: "exevo gran mas vis"
14:32 Kuxidom: bye
14:32 Noodles: Woof! <wiggle>

jak widać pies reagował na takie wyrazy jak-book,king,tibianus,god,i chyba coś tam jeszcze

edit2 król thais-tibianus
14:35 Kuxidom: excalibug
14:35 King Tibianus: It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.
14:35 Kuxidom: king
14:35 King Tibianus: I am the king, so mind your words!
14:35 Kuxidom: weapon
14:35 Kuxidom: kruzak
14:35 Kuxidom: mintwallin
14:36 Kuxidom: nooddles
14:36 Kuxidom: noodles
14:36 King Tibianus: The royal poodle Noodles is my greatest treasure!
14:36 Kuxidom: basilisk
14:36 Kuxidom: zathorth
14:36 Kuxidom: elf
14:36 Kuxidom: minotaur
14:36 King Tibianus: Vile monsters, but I must admit they are strong and sometimes even cunning ... in their own bestial way.
14:36 Kuxidom: dwarf
14:37 Kuxidom: cyclops
14:37 Kuxidom: ab'dendriel
14:37 Kuxidom: kazoordon
14:37 Kuxidom: marvik
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: druid
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: zatragil
14:37 Kuxidom: warlord sword
14:37 Kuxidom: bye
14:37 Harsky: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 Stutch: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 King Tibianus: Good bye, Kuxidom!

edit3 sam-sprzedawca broni w thais.
14:39 Kuxidom: hi
14:39 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: excalibug
14:40 Sam: It is rumoured to be a weapon beyond mortal craftsmanship.
14:40 Kuxidom: weapon
14:40 Sam: I have hand axes, axes, spears, maces, battle hammers, swords, rapiers, daggers, and sabres. What's your choice?
14:40 Kuxidom: kruzak
14:40 Kuxidom: hi
14:40 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: king
14:40 Sam: The king supports Tibia's economy a lot.
14:40 Kuxidom: mintwallin
14:40 Kuxidom: noodles
14:41 Kuxidom: basilisk
14:41 Kuxidom: zathorth
14:41 Kuxidom: elf
14:41 Kuxidom: minotaur
14:41 Kuxidom: ab'dendriel
14:41 Kuxidom: kazzoordon
14:41 Kuxidom: marvik
14:41 Kuxidom: zatragil
14:41 Kuxidom: bye

edit4 aruda...
14:44 Aruda: Oh, hello, handsome! It's a pleasure to meet you Kuxidom.
14:44 Kuxidom: excalibug
14:44 Aruda: Oh, I am just a girl and know nothing about magic swords and such things.
14:45 Kuxidom: weapon
14:45 Aruda: I know so little about weapons, so tell me something about weapons, please.
14:46 Kuxidom: noodles
14:46 Aruda: Oh, he is sooooo cute!

nic ciekawego u tej babki...

edit5 Lynda...
14:49 Kuxidom: hi
14:49 Kuxidom: excalibug
14:49 Lynda: This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would be nearly invincible.
14:49 Kuxidom: king
14:49 Lynda: King Tibianus is our benevolent sovereign.

może to ktoś przetłumaczyć na polski

Blader19948
27-02-2007, 15:20
kurde nie może ktoś przeczytać wszystkiego i objaśnić baze o co chodzi w tej książce albo najlepiej niech przyjdzie tu jakiś kolo z cipsoft'u i jakiś tłumacz i zaosczędzi nam 95 stron gadnia o jakiejś fajno-głupiej książce (fajnej bo mnie zaciekawiła a głupiej bo mnie zainteresowała i teraz nie mogę grać w tibie tylko muszę cytać ten temat)

Tengo
28-02-2007, 21:57
wedlug mnie rozwiązanie tej zagadki jest zwiazane z bazyliszkiem (probowalem tam dojsc ale sie nie udalo) przez rozmowe z nimi dowiedzenie sie czegos wiecej o excalibugu :) a co do tej rzezby mam taka w domku B). Byc moze jest to tez zwiazane z Pits Of Inferno

Konduktor
01-03-2007, 02:20
:( :( :(

Jezuu...:confused: :confused:
Najgorsze w tym wszystkim jest to że ci którzy mieli cokolwiek pojecia o temacie dawno go porzucili a zostali tacy którym nawet nie chce sie przeczytac kilka stron wstecz. Mnie temat wciagnał i przeczytałem 60 STRON! I juz koło 40 w temacie zrobił sie lekki bałagan, nie wspominając o tym co tu sie dzieje teraz.X(

Dawgyg
01-03-2007, 16:06
Może to wam coś pomoże w odnajdywaniu :
14:21 Blade of Zanera [10]: hi
14:21 Gorn: Oh, please come in, Blade of Zanera. What do you need?
14:21 Aruda: Oh, hello, handsome! It's a pleasure to meet you Blade of Zanera.
14:21 Blade of Zanera [10]: EXCALIBUG
14:21 Gorn: I would pay thousands of gold coins for this weapon.
14:28 Blade of Zanera [10]: hi
14:28 Chester Kahs: Salutations, stranger.
14:28 Blade of Zanera [10]: EXCALIBUG
14:28 Chester Kahs: We are surrounded by myths, living and dead. How can someone doubt that there IS something like Excalibug somewhere?
14:29 Blade of Zanera [10]: hi
14:29 Baxter: LONG LIVE KING TIBIANUS!
14:29 Blade of Zanera [10]: EXCALIBUG
14:29 Baxter: Gorn and I searched for this weapon in the darkest corners of each dungeon, but found nothing.

14:30 Blade of Zanera [10]: hi
14:30 Bozo: Hi there, how's it hanging, Blade of Zanera!
14:30 Blade of Zanera [10]: EXCALIBUG
14:30 Bozo: I am not foolish enough to believe in the existence of this weapon.
4:37 Blade of Zanera [10]: EXCALIBUG
14:38 Trimegis: The only weapon I need is my magic.

Eternix
01-03-2007, 19:13
dostaję drgawek jak czytam to xxx razy w tym temacie >.<

Konduktor
01-03-2007, 23:52
Ten sword w tym pomieszczeniu do którego mozna wejsc po wykonaniu POI questa to moze byc rzeczywiscie excalibug, ale ktos kiedys napisał ze w wyniku buga excalibug zrespił sie w jakisms dedzie na pohu i miał staty 80/60. Zakładajac ze mowił prawde to nie chce mi sie wierzyc ze bedzie dane dtknac tego mieczyka jakiejkolwiek osobie. Nie mowiac juz o quescie. Bron jest zbyt potężna. Moze bedzie jakas bramka levelowa od 300 lvl.

Blader19948
02-03-2007, 17:57
A teraz opowiem wam pewną historyjkę którą wywnioskowałem czytając 46 strron tego tematu no to tak najpierw pocytuję opis MLS
Legenda: Wykuty przez starożytnych cyklopów-kowali którzy byli zniewoleni przez boga Bloga aby tworzyły broń dla jego armii. Jednak ta broń nie była przeznaczona dla jego armii, cyklopy wykuły ją w sekrecie, aby zabić Bloga. Ponieśli klęskę jednak ranny Blog z tą niesamowitą bronią, której prawdziwe imię powinno brzmieć 'Zabójca Bogów'. W swojej furii wyciągnął on broń z swojej rany i wyrzucił daleko... Więc spadła na ziemie Tibii i była stracona nawet dla bogów. Powiedziane jest, że jest to druga najpotężniejsza broń wszechczasów. Jest także powiedziane, że krew Bloga, która zraniła broń nałożyła klątwę na ostrze i nie przyniesie to nic dobrego dla jego posiadacza i twórców.Dzieci udowodnionym jest że basilisk przeklnął excalibuga co żle wruży dla posiadaczy udowodnionym jest ,że excalibug ma taki sam opis udowodnionym jest że cyklopy znalazły go myśląc że to kometa i przekazali je dwarfom ,które naprawiły go dzięki zatragilowi no to teraz stwierdze fakt ,żę kiedy blog wyżucił mls na ziemie cyklopy go znalazły nie są zbyt bystre więc pomyślały ,że to kometa a za to mls ulepszyły dwarfy(dwarf king) zatragilem i tak powstał excalibug ,który wedrowałod rąk do rąk etcetera etcetera

Mlecziii
03-03-2007, 23:42
:( :( :(

Jezuu...:confused: :confused:
Najgorsze w tym wszystkim jest to że ci którzy mieli cokolwiek pojecia o temacie dawno go porzucili a zostali tacy którym nawet nie chce sie przeczytac kilka stron wstecz. Mnie temat wciagnał i przeczytałem 60 STRON! I juz koło 40 w temacie zrobił sie lekki bałagan, nie wspominając o tym co tu sie dzieje teraz.X(

No bo od ok.50 leci to samo :D :D :D

Blader19948
05-03-2007, 16:30
dobra przeczytalem 56stron i nie czytalem ani jednego prawdziwego przetłumaczenia tej książki

Konduktor
05-03-2007, 23:36
@up

No ta a po czym oceniesz czy jakies tłumaczenie jest prawdziwe czy nie?

stanlej1
06-03-2007, 09:36
EXEVO GRAN MAS VIS nom albo sie nie myle albo jakis Dupek wziol znalezionom książke i pisał tam a te EXEVO GRAN MAS VIS to tylko czar jaki jest zazwyczaj na otsach poprosztu jest 1 z 1 000 000 czarow.B) :] :]

Sceaux
06-03-2007, 12:13
@up

Wyjdz.

@Topic

Mysle ze wlasnie Excalibug(?!) bedzie w jakims quescie, cipy proboja ozywic klimat tibii ale niestety nie maja mocy wskrzeszania ;(

TaifunIII
07-03-2007, 23:30
lol nie napisalem, ze cos wnioslem, pisze tylko co wiem, co nie bylo napisane w temacie... Moze jeden z teleportow w KWT jest do excalibuga??
Pozatym moze zamurowali wejscie, ale wiem jak tam wejsc, musze tylko klucz miec... Wiem, gdzie kopnac Kilofem... Pozatym juz szukam drogi do bazyla, moze jakas jest? Kupie wooden fluta i jakbym znalazl taka droge to zagram mu...
Eh chyba sie nieda dojsc, myslalem, ze tymi dziurami sie da ;] sproboje mu zagrrac na flucie.
KTo gra Na swiecie Honera? mozemy zebrac teama i poszukac klucza na pohu... xD tylko wbije level ;] i skile

idz się umyj lepiej. było jakies 30 stron temu ^^
dobra przeczytalem 56stron i nie czytalem ani jednego prawdziwego przetłumaczenia tej książki
było na jakiejś 30 str

Blader19948
08-03-2007, 15:52
hej taifun jak tyś taki mądry to mi pocytuj. Każdy kolo ,któremu się nudziło aż do stargania psychy i to przeczytał ci powie ,że niema ani jednego !!WIARYGODNEGO!! conajmniej w 40% przetłumaczenia tej książki.
Byłem taki kozak ,że przeczytałem 56 stron i po każdym przetłumaczeniu jest napisane ,że se większość wymyślili.

stryju
09-03-2007, 17:41
Wedlug mnie to jest to napisane po Lacinie.

Caer
09-03-2007, 19:45
Gdybyś przeczytał parę pierwszych stron tego tematu, wiedziałbyś, że to nie jest po łacinie, panna jego mać.

Ile razy jeszcze ktoś stwierdzi, że jest to po łacinie\arabsku\cholera wie jakiemu?

Blader19948
10-03-2007, 10:53
Pogrubione to udowodnienie ,że to nie jest dokładne przetłumaczenie
Sory ,że to takie długie

cytuje moge sie pomylic ale tak ja to przetlumaczylem :
,, W imie najswietszych Bogów Thalasa , Morguthisa to spis bitwy miecza tak starego jak faraonowie. Lecz ani Morg ani Thalas nie otrzymali go excalibug przepadł . Minelo kiladziesiat lat od wojny . Przeklety Basilisk otrzymal tore zaklec przywolal moc faraonow i znow chciwosc nastala na swiecie . Ludzie zwariowali swieci Bogowie to koniec ! Armia beholderow na czele z Kruzakem dostali excalibug . Biada , Biada , Biada temu kto go posiadl . Cale mintwalin mowilo ze to do nich nalezy miecz tak potezny jak swiety Thalas , swiety Thalas !!! Marvik otrzymal excalibug !!! To koniec !!! Burza, cisza , grzmot ludzie bitwa dopiero sie zacznie !!! Nagle !!! .... Przeklety Basilisk !!! Opetal moc excalibuga !!! ( tutaj sie zatrzymamy na chwile wiec tera wiemy dlaczego imperator tak nienawidzi Basiliska i dlaczego kazzordoon jest podziemia gdyz wykopalo kopalnie zeby schowac sie przed bitwa , wiemy tez dlaczego beholder jest kolo kazordoon gdyz beholedry byly w armi z imperatorem ) Oh nie !!! Jednego z rycerzy Kruzak zamienil w Noodlesa !!! ( wiec Noodles blakal sie po Tibi az zaopiekowal sie nim Tibianus ) Basilisk znow ma miecz !!! Bogowie to starcie poteg !!! Kruzak nagle zamienia Basiliska w weza ( wiec dla Tibi waz to tez postac falszywa i zla ) obsilizgly Basilisk czuc w powietrzu gniew Kruzaka !!! Basilik uciekl !!! Kruzak ,, exevo gran mas vis " !!! Cala armia mintwalin padła... I tak skonczyl sie zywot miasta minotaurow !!! Mimo mialy najlepsze zbroje i potezne bronie zgineli.....Zapomnimy o tym to juz dawno bylo tylko Bogowie wiedza jaki final bedzie "

Ludzie, dajcie sobie spokój z excalbugiem! Skoncentrujcie się na tym co może znaczyć ta książka, a nie robicie kolejny temat o excalibugu.

@Evil Maul:
Jak dla mnie twoje tłumaczenie nie ma zbyt wielkiego sensu. Gdy porównuje orginalny tekst z twoim "tłumaczeniem", to myślę, że przetłumaczyłeś inną książkę. Btw. Skąd ty tam wytrzasnąłeś Thalasa?!
@WSH:
Uman i Zathroth byli dwoma połowami jednego istnienia. Uman był dobrym bogiem, póżniej razem z Fardos i Tibiasulą tworzyli Tibię. Zathroth był złym bogiem, który starał się zniszczyć wszystko co stworzyli Uman i reszta paczki.

następne przetłumaczenie

według mnie to jest coś takiego :

dawno ,dawno temu
wybuchła wojna (?)
Żył Uman zwany Morguthisem
Lecz Zathroth zmienił go w mumie (?)
Zathroth zmienił go
Zathroth przeistoczył go
Zathroth wygnał go
Zathroth Zabił go!
W tym czasie krasnoludowie wykuli Excalibuga
Potężny...
Silny...
Wszechmocny...
Lecz pojawił się Bazyliszek...
Zathroth Zabił Zatragila
A Umana pochowano w krypcie Uth'Amona
Źle się stało...
Uman zmartwychwstał...
Zathroth dowiedział się o tym
Stworzył specjalną magiczną rasę zwaną ''Beholderami''...
Excalibug powędrował do rąk Kruzaka
Poszedł z nim do Mintwain ...
Marvik zobaczył Excalibuga!
Pożądał go! Pożądał go!
Wybuchła wojna ! Wybuchła wojna !
Uman miał dość , przeklnął Excalibuga
Zathroth Wysłał Bazyliszka do kopalni !
Bazyliszek Zobaczył Excalibuga w Mel'thinas (?)
W Mel'thinas urodził się Noodles!
Fardos doniósł o tym Zathrothowi
Wtedy Bazyliszek ukradł miecz !
Kruzak myślał o zgubieniu Excalibuga...
Oskarżył minotaury o kradzież !
Muriel spotkał się, z Urb przemienionej w Kruzaka...
I nagle : ''Exevo gran mas vis''!!!
Zathroth zatriumfował...Zathroth Wygrał!
Fardos Wkrótce po tym zginął...
i taki jest koniec,koniec...

to jest tylko moje przypuszczenie i nie mówić mi że to niema sensu ! sam próbowałem rozwiązać tą zagadkę tłumacząc tą książkę i mam nadzieję że komuś to pomoże

następne przetłumaczenie

no wiec myslalem cala noc nad tym tekstem i mam pewne domysly
pamietajcie jednak ze w wiekszasci sa to moje przypuszczenia
w pewnej mierze posluzylem sie tekstem Gatho Gokhinina w ktorym opisal wysztko o czym dotejpory wiemy

tam gdzie jest napisane "XXX" znaczy ze mimo najszczerszych checi nie udalo mi sie tego rozszyfrowac ;)
orginalna tresc tekstu ponumeruje linijkami i przetlumacze potem numery

oszczędze wam cytatu tej książki

no i przypuszczalne tlumaczenie:

1,2.XXX
3.w tej linijce wystepuje morguthis, jak wiemy jest to jeden z faraonow na ankh
4,5,6,7,8. cos o wodzu nieumarlych (sarozytnym zlym bogu
9.ktory chcial odebrac krasnoludom miecz
10,11,12.epitety o mieczu, przepotezny;legendarny;
13.ktorego strzegl bazyliszek
14. miecz zostal stworzony z zatagrilu przez
15.umana, w uth'amon
16.pod kontrala fardosa
17.przez umana
18. zathroth chcial go ukrasc
19.wraz z armia beholderow
20.miecz nalezal do kurzaka,imperatora kazo
21.ktory go bronil przed mintwallin
22.marvik wiedzial o excalibugu!
23,24. XXX
25.uman XXX excalibuga
26.zathroth przekonal bazyliszka o przejsciu na jego strone
27. bazyliszek podszedl do excalibuga
28. XXX (prawdopodobnie cos o kluczu do skarbca w ktorym byl miecz, przypuszczalnie bazyliszek ukradl klucz ktory nazywal sie Mel'thinas)
29.zauwazyl to noodles (jeden z herosow)
30.ukaral zathrotha sam fardon
31.bazyliszek uciekl do podziemi gdzie zostal uwieziony
32.kruzak nie chcial oddac miecza
33.XXX
34.muriel przybiegl do kurzaka powiadomoc go o nowo odkrytym zakleciu
35.poczym kurzak wrzasnol inkatacje (exevo gran mas vis)
36.zathroth uciekl
37.fardos sprawil ze wszyscy zapomnieli o mieczu
38. ktory zostal owiany tajemnica na wieki, wieki

i jak sie podobalo? co wy na to? ;) mam nadzieje ze moja praca nie pojdzie na marne ;)

to chyba o to ci chodziło bo to było na 30 stronie ale wiesz co poczytaj sobie to co jest pogrubione

to jest ostatnie

Dobra, nocke nad tym przesiedziałem i mam jakieś prawdopodobne tłumaczenie...na niebiesko zaznaczam wyrazy znane, a na czerwono często powtarzające się. Wnioski później.

oszczędze wam kolejnego cytatu

Jeżeli dobrze się wczytać jasne staje się, że to tekst jakiejś pieśni...zaryzykuję, że o Excalibugu. Z tym, że wychwala Zathroth'a. Powtórzenia z (moim zdaniem) epitetami są dowodem. Również powtarzające sie dwa słowa mniej-więcej w środku tekstu (Urb'thasha,Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far!) stanowią coś w stylu refrenu. Teraz zobaczycie jak ja widze tą pieśń na polski...

Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak...
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał!
Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie...
Które teraz trwa, trwa...

Sami widzicie, że to doskonale pasuje w klimacie...Według mnie, to będzie coś w tym stylu, ale jeśli macie inne zdanie, to chętnie wysłucham. Nadal intryguje mnie ten Mel'thinas...może to jakiś bóg? Czekam na wasze zdanie na ten temat.

No i co Taifun łyso ci

A tak na marginesie sory ,że to tyle zajęło

Oblakany93
12-03-2007, 09:43
Ja wiem jak tam dojsc ------> tendy i potem <-----tamtędy i idziesz prosto DO OPORU opór musi byc wielki i ci sie podobac potem wydaje ci sie ze cos ci sie tam śni budzisz sioe i wychodzisz na demona ktrory jedzie na viagrze wiec jest cholernie cieżki nie radze bez spiralki sie wbijać. potem ---->8o prezez KWT i dochodzisz do Venore idziesz do depo i tam stoji Eternal Oblivion a na depo ma excalibug, o statach 991/202. prosisz go o niego a on ci da jak bedzie miał dobry hoomor, moze nawet zapłacisz w naturze tak jak ja i Wąski.

Gawroon
12-03-2007, 10:53
Po primo: Co to jest excalibug?

Po secundo: Może sobie ktoś tę książke napisał z nudów ?

Mlecziii
12-03-2007, 14:13
Po primo: Co to jest excalibug?

Po secundo: Może sobie ktoś tę książke napisał z nudów ?

Excalibug to taka siekiera -,-
Zanim coś napiszesz to przczeytaj do temat min. do 50 str.

crystal12
14-03-2007, 09:46
Moja koleżanka mówi że excalibug jest w KWT. Ma ona 112 level. Kopała pickiem przy drzwiach do KWT i weszła tam. Trochę dalej były 3 stołki. Na jednym maczuga, na jednym miecz, na jednym siekiera. Z ostatnich chwil dednięcia przez orshaabale dala mi fragment swojego mowienia:
12.03 You see a warlord sword (Atk: 53 Def: 38)
12.03 You see a crystal mace (Atk: 38 Def: 16)
12.03 You see a excalibug (Atk: INFINITY Def: 100)
12.04 You are dead
Czy to coś oznacza?

Shinodin Barthez
14-03-2007, 14:56
Że cie zrobiła w jajo ?

Konduktor
14-03-2007, 15:40
12.03 You see a excalibug (Atk: INFINITY Def: 100)

"A Excalibug" ta? ciekawe brawo dla ciebie za nieudolna próbe zrobienia nas w konia. Tylko że wyobraź sobie, że niektórzy jeszcze znaja zasady pisowni angielskiego. X(

crystal12
14-03-2007, 16:11
"A Excalibug" ta? ciekawe brawo dla ciebie za nieudolna próbe zrobienia nas w konia. Tylko że wyobraź sobie, że niektórzy jeszcze znaja zasady pisowni angielskiego. X(

To znaczy że kumpela mnie oszukała... Policzę się z nią w szkole X(

Shinodin Barthez
14-03-2007, 16:34
tylko jej nie lej skoro to dziewczyna :P

crystal12
14-03-2007, 17:37
Znalazlam cos ciekawego
3702/Crystal Key Plains of Havoc Once opened the door to Knightwatch Tower.
by Tibia Wiki

Ikarek
14-03-2007, 23:38
@up

Tak dawny klucz do KWT obecnie nie działa. Jest inna droga.

@Edit
Tyle że to nie ma nic wspólnego z tym tematem.;p

Voon
15-03-2007, 09:01
@Crystal12

taa oszukała cie a może po prostu sie przyznaj że uwieżyłeś w wypowiedź Mlecziii'ego że Excalibug to taka siekierka :baby:

teraz pewnie będziesz nam podsuwał jakiekolwiek tropy (...)

@topic

nie wiem czy coś włoże do sprawy ale po między Venore, Thais a Dwarven Bridge (chyba dobrze napisałem) jest zamknięty już od widać bardzo dawna bar (można to poznać po leżącym tam spleśniałym serze :p ) a na tabliczce widnieje napis: Mac NOODLES

próbowałem sie wypytać noodlesa o ten bar ale reaguje (warczy) tylko mówiąc o beholderze, kruzaku, bazyliszku i innych osobach z tej wojny

Konduktor
15-03-2007, 15:15
@up

Niestety o tym też było:confused: W tym momencie to juz nawet trudno znalesc cos nowego :(

Voon
16-03-2007, 09:48
a szukał ktoś w księgozbiorach na isle of the kings ?

ehh trzeba nam osoby która to wszystko w całość poskłada

p.s. a może excalibug jest ukryty gdzieś w skarbcu kruzaka ?

TaifunIII
16-03-2007, 13:42
@up
wiesz co wogule wyjdź i nie wracaj. Szkoda, że nie ma dawnych osónb które się udzielały w temacie bop one coś w nosiły a wy tpo tylko powtarzacie qrw%^$#

bodzio94
16-03-2007, 15:23
To mój pierwszy post na tym forum , więc proszę o wyrozumiałość ;) może i to fake , ja się nie znam : http://www.tibia-alumni-society.net/cobalt-tower/Screenshots/images/Various/broom.jpg
mam nadzieję , że nie ma w tym keyloggera :( (nie wiem jak to się sprawdza ).

Shinodin Barthez
16-03-2007, 16:03
ARGH!!!! człowieku błagam cie miej litosci :/ czy to wogóle widzisz co to jest ?? a o czym jest temat ???

Konduktor
16-03-2007, 17:50
Na pohu w tych ruinach z ghoulami i szkieletami gdzie sie zaczyna questa na KWT to na górze tam jest jakas połka z ksiazkami. Schodow na gore nie ma ale da sie pewnie po boxach wejsc. Jak sie komus chce i ma wyzszy lvl odemnie to niech sie przejdzie i sprawdzi.:p

Blader19948
19-03-2007, 18:45
Nie dawno napisałem w temacie ,że niech ktoś przeczyta cały temat złoży to w całość i zrobi naprawdopodoobniejsze tłumaczenie tej książki ,a ,że nikt tego nie zrobił.Sam tego dokonam.Wiem ,że nie przeczytałem całego tematu tylko 60 stron ,ale naokrągło od 20 leci to samo bo przez 40 stron piszą tylko:
co to excalibug
nie wniosłem nic do tematu
plax plax plax przeczytaj cały topic.
A wię ć ja będe taki kozak co złoży najbardziej prawdobodobną wersje tej książki powtarzam najbardzej prawdobodobną ze wszystkich przetłumaczen ,a nie przetłumavczeniem bo jak napisałem kilka stron temu nie ma prawdziewego przetłumaczenia tej ksiąźki.Ha haha ha hahahaha8o :evul:

@konduktor :

mówiłeś to do mnie?

Konduktor
19-03-2007, 19:44
Zebrałem tu ważniejsze informacje o tym tekście i Excalibugu

Idąc sobie do Ab'dendriel Trevor znalazł księge z tym tekstem.
Występują w nim różne postaci, znane nam z innych legend.
Fardos-razem z Tibiasulą stworzył Tibię
Uman-dobry bóg, razem z Zathrothem byli jednościa i jeden nie mógł żyć bez drugiego
Zathroth-prawdopodobnie stworzył rasy nieumarłych, zły bóg, przyczyna całego zła w Tibii
Marvik-sprzedaje czary w gildii druidów w Thais
Kruzak-władca krasnoludów, Imperator w Kaazordonie
Basilsik-no to to chyba wiadomo ;) więcej w tym (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=5700) temacie
Muriel-NPC w gildii magów w Thais
Noodles-piesek Tibianusa
Tibianus-obecny król Tibii, rezyduje w zamku w Thais
Mel'thinas-?????? (wystepuje w tekście)
Mintwallin-miasto minotaurów, dojście do niego znajduje się w okolicach Thais (!!!)
Wymienione są też rodzaje legendarnej stali-Zatragil i Uth'Amon
lil'lil to w języku Cyclopów "krasnolud"
Excalibug-legendarny miecz, Spocony Cyclop w Ab'dendriel chciał stworzyc miecz równie potężny jak Excalibug (Warlord Sword????)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Król Tibianus mówi, że Excalibug ma wielka moc, jeśli mu go przyniesiesz, to wynagrodzi Cię ponad Twe najśmielsze marzenia. (It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.)
NPC Lynda, która znajduje się w kościele mówi: Ta bajkowa broń była zagubiona w starożytnych czasach. Jeżeli ktoś znajdował to, ta osoba była prawie niepokonana. (This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would benearly invincible)

Gdy pytano wilelu NPC o Excalibuga, jedni mówli, że wg ich to jest tylko bajka, inni odpowiadali, że być może ta legenda ma cos wspólnego z rzeczywistością, a jeszcze inni twierdzili, że Excalibug istnieje i na pewno da się go zdobyć.
Widzimy więc, że npc nie maja jednago zdania :). Chyba dobrze, bo by było zbyt łatwo :P

-Na Edron jest npc Avar Tar. Mówi on, że Excalibug (no w ostateczności duza pomoc w rozwiązaniu zagadki) znajduje się na PoH'u na Ziemi Rycerzy (Knight Watch Tower?). Pamietajmy, że prawie 25% PoH'a nie jest odkryte i kryje w sobie wiele tajemnic......
-Między PoH'em a Outlaw Camp znajduje się Dark Catedral.. Może tam znajduje się jakaś wskazówka? Może odpowiedź kryje w sobie niezmierzona Tiquanda.... Kto wie...
-Istnieją przypuszczenia, że Noodles jest człowiekiem, ale został przemieniony w psa na wojnie (w tekście kilka razy występuje Noodles). Ale może Tibianus nazwał swojego zwierzaka na cześć jakiegoś legendarnego herosa....
-A teraz najlepsze: Excalibuga można sprzedać!! Npc Uzgod chce za niego 1000platynówek i Magic Plate Armor. Ale czy to jest wystarczająca cena jak na taki rarytas, unikat, biały kruk ;) ?
-Starozytny krol dwarfow wykul go uzywajac magicznego metalu, ktory pochodzil od cyklopow, ktore zanlazly go w sercu spadajacej gwiazdy (komety)-tyle powie nam o Excalibugu NPC Edowir.
-Jeden z NPC'ów mówi, że Excalibug jest bronią, którą można zabić nawet boga. W czasach gdy tworzono Tibię, Zathroth stworzył ostrze, którym zabił Tibiasulę.
Jak mówi Genesis Tibii: Jednak w kulminacyjnym punkcie tworzenia Zathroth związał swe destrukcyjne moce tworząc broń, którą cisnął z największą mocą, jaką potrafił w samo serce Tibiasuli, której istnienia nie chciał znosić już więcej.
Być może Cyclopy nie znalazły magicznego metalu w spadającej gwieździe lecz w Excalibugu, który spadł na ziemię! Cyclopy mogły przynieść ten metal do swojego kowala i wykuł on Warlord Sword. Wiemy z opisu na www.tibia.pl: Te bronie były tworem zniewolonych kowali wielu ras. Zostały one dane Panom Wojny armii ciemności i plotki głoszą, że wzbudzają barbarzyńczy szał. Czy Warlord Sword to tylko namiastka mocy, jaką ma Excalibug? W końcu Warlord Sword musiał powstać z małego kawałka spadającego Excalibuga, a to wystarczyło żeby wzbudzać "brabarzyńczy szał'....Pamiętajmy, że kilku Npc mówi o PoH'u. Znajduje sie tam "kosmos". Może on jest częscią rozwiązania? Może to wejscie (do kosmosu), które wszyscy znają jest jednym z wielu różnych zejśc..... Kto wie???
-Tu mamy przykład, że npc naprawdę nie mają wspólnego zdania. Jak wspomniałem wyjżej, kilka osób twierdzi, że Excalibug znajduje się na PoH'u, ale NPC Lorbas (mnich, niedaleko Katedry) upiera się, że legendarny miecz znajduje sie gdzieś pod Edron... I komu tu wierzyc? Może to Avar Tar cos ukrywa? Powiedział, że pójdzie zdobyć Excalibug dopiero, jak uratuje świat....A może juz go zdobył? Przecież Lorbas jest "najnowszym" NPC i to on może mieć "najświeższe" informacje dotyczące miejsca pobytu Excalibuga...
-Pewną ciekawostką jest to, że w drodze do Dwarf Bridge jest bar "Mac Noodles". Niestety jest on ciągle zamknięty z powodu braku właściciela....Mac Noodlesa mógł założyc ten pan (jakiś tajemniczy NPC), którego imię nosi piesek Tibianusa (nosi jego imię, bo Noodles mógł odegrac wyjątkową rolę w tym wydarzeniu). Równie dobrze mógł go założyć sam (pies) Noodles, kiedy jeszcze był człowiekiem (jeśli nim wogóle był :)). To by wyjaśniało dlaczego bar jest ciągle zamknięty, bo przecież pies ( a w szczególności ulubieniec króla) nie mógłby prowadzić baru..
Co do języka-równie dobrze może to być język Cyclopów-lil'lil to w języku cyców krasnolud...

Na koniec Prawdopodobny opis początków Tibii
epizod I - narodziny pierwszych Bogow i pierwszych ludzi powstanie Tibii
epizod II - pierwsze miasto Ankrahmun i faraonowie
epizod III- wojny narodziny zla , i wszelkiego czego z nim zwiazne ( to tutaj powstal slawny miecz )
epizod IV - triumf dobra bitwa pierwszych kroli
epizod V - Powstanie kroli i nowych miast . Bogowie zapomnieli o wojnie i o mieczu lecz stare ksiegi wciaz o nim pisza . Basilisk ukryty daleko pod ziemia znow knuje zly plan .
epizod VI- ????

proponuję zajrzec tutaj:
Genesis Tibii (http://www.tibia.pl/arty.php?art=1)

Jak wiadomo nad tą zagadką myślą ludzie z innych for, na całym świecie. Mamy nadzieje, że to Polacy pierwsi odkryją tę zagadkę. A więc! Na co czekasz??

Wszystkie informacje zebrałem z tego tematu i z własnych domyśleń. Jeśli są jakieś nieścisłości lub jest coś do dodania to prosze mnie o tym informować na pm, wtedy zeedytuję posta.

Prosze bardzo juz bardzo dawno to było zebrane do kupy.Wystarczy poszukac.

Blader19948
21-03-2007, 18:38
Dobra ,tu przetłumaczyłem to co na pewno wiemy:

Urb'ie....................<epitet>,
.......................................!
.............Uman..............Faraon
........Zathroth................!
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <epitet>,
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <pochwała ,obraza>!
....krasnoludy.............excalibug,
energia(vis)...
<epitet>...
<pochwała ,obraza>...
.......................Bazyliszek...
Zathroth................Zatragil,
Uman...................Uth'Amon...
Fardos............ ...
Uman.............. ...
Zathroth................
.......[stworzył ,przywołał(res)] Beholdery...
Excalibug..................Kruzak...............,
............................Mintwallin
Marvik.........przemienił(ina) excalibug!
Urb..............Urb................!
........................................!
Uman...............................przemienił(ina) excalibug,
Zathroth energia(vis).............Bazyliszek!
Bazyliszek [zjadł ,zniszczył ,przeklną ,rozbił] excalibug
..........................energia(vis) Mel'Thinas...
Mel'thinas <pochwała ,obraza> [przyzwał ,stworzył(res)] Noodles !
Fardos.................................Zathroth,
[mocno ,strasznie ,masowo]<zrobił coś> Bazyliszek !
Kruzak............................................ ............Excalibug...
........................energia(vis)’mo krasnoludy’przemienione(ina)’s !
.........................Muriel , Urb przeminiony(ina) w Kruzaka ...
<najprawdopodobniej krzyknął> „EXEVO GRAN MAS VIS” !!!
Zathroth {nex’krasnoludy’s} Zathroth {podobne do „adura vita”}!
Fardos <epitet> przemienił(ina).................. ...
……………………………………………………. ...

Bardzo mnie ciekawi słowo „morg” oznaczyłem je jako : „<epitet>” bo występuje w określeniach miecza ,zmieniłem tylko jedną rzecz ktoś kiedyś podał w słowniczku czarów ,że „res” to zmień ,a „ina” to „w coś, kogoś” bo jak przeglądałem czary wyszło bardziej ,że „ina” to przemień ,a „res” to przywołaj ,stwórz. Niestety większość pojęć ,które tu zamieściłem to nazwy własne ,konduktor cytnął większość tych pojęć ,a resztę wyjaśnię później.
Te „…………” to znaczy ,że nie znamy ani jednego słowa z tej linijki.
Pamiętajcie ,że to zbiór tego co było na 60 str. tematu tego co WIEMY NA PEWNO ,a nie jak większość przetłumaczeń : „tylko domysły”. Zastanawiam też się nad tym kto to ten „Urb” bo jego imię pisane jest z dużej litery ,a i jeszcze jedno odkryłem bardzo ważną rzecz ,że nie Kruzak krzyknął UE tylko Urb przeminiony w Kruzaka. Teraz wyjaśnię co znaczą poszczególne nawiasy:
„( )” : z jakiego to czaru
„[]” : że to na pewno któreś z tych słów
„<>” : jaka to grupa słów
„{}” : jakaś dziwna sugestia

Mam nadzieję ,że ułatwiłem trochę robotę gościom zawzięcie dążących do przetłumaczenia tej książki. Jak coś pokręciłem to mnie poprawcie.A i na forum jest jakoś dziwnie ,że odstępy nie działają więc lepiej będzie jak będziecie to czytali z oryginalnym tekstem gdzieś w rogu ekranu.

Dobra edytuje posta żeby wsatawić kropki(...) zamjiast odstępów to przokazji podam pojęcia których nie podał konduktor w tym swoim cytacie:

Mel'thinas- tak nazywa się klucz do skarbca Kruzaka ,istnieje też maciupenieczkie(głupio to brzmi) prawdopodobieństwo ,że to imię Noodles'a jak był człowiekiem

Zatragil- Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,bardzo cenna,tylko krasnoludzi potrafią ją wykuć

Uth'Amon-Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,mało o niej wiadomo,jeat zwana także stalą magów (sorcerer)

Urb - Myślę ,że to coś w stylu "Ferumbasa" ponieważ kiedy inkantował UE potem pisało Zathroth coś tam i tłumacze byli bardzo bliscy prawdy ,że to coś w stylu "Zathroth nie zginął zathroth wygrał czyli ,że Urb to sługus Zathroth'a.

Excalibug- "opcja szukaj" (za długo by mówić) :p dobra nie będe taki co coś mówi i nie dosłownie lepiej wejść tu, o kurde przeszukałem całe forum i nie znalzłem wytłumaczenia co to excalibug no więc trudno : excalibug to taki kozacki miecz ,że można nim odrąbać głowe takiemu uman'owi prawdopobnie jest to MLS lub Warlord sword albo nie. nikt go nigdy nie wiedział połowa graczy wiedzących co to jest uważa nawet ,że o nie istnieje. Ma staty atack 80 defence 60.Jakiś NPC chce go kupić za 1000pc i Magic Plate armor.

Bazyliszek- Obecnie w postaci węża mówią że to on ma klucz do skarbca Kruzak'a, kiedyś wielki potwór. Zanjduję się na Kazodron, można chyba coś z nim zrobić jak się zagra na flecie jakimś specjalnym.I tutaj jescze trochę o nim http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=30191

http://images.tibia.pl/static/monsters/beholder.gifBeholdery- też by długo mówić, bardzo mądre potworki mają swój własny język nazywany "469", więcej o nich http://tibia.pl/monster/Beholder
http://images.tibia.pl/images/opisy/Beholder.jpg

Kruzak- wszyscy mówią ,że to imperor kazo jak przeczytałem pierwsze 10 stron nic mi to nie mówiło teraz objaśniam baze ,że emperor to taki facet co ma władze i armię i w ogóle jest taki silny kozak a dla totalnych nobów to kazo to skrót od Kazodron.

Minwallin- Widzę tu bardzo wyraźne powiązanie Mintwallin to takie miasto(stolica minotaurów) ,które jest całkowicie ruiną bo Urb krzyknął : "exevo gran mas vis" i wszystko rozpiep****,i jeszcze tutaj więcej o nim http://tibia.pl/show_page.php?p=mapy-mintwalin

KYSZMEN
28-03-2007, 19:25
słuchajcie chyba mnie coś olśniło, byla wzmianka o Morguthisie z ktorego wypada sword hilt, było też o skórze bazyliszka. Więc może trzeba znaleźć jakiś metal i połączyć wszystko (skórą bazyliszka polaczyc jakis metal i sword hilt moze wtedy coś powstanie??8o

Konduktor
29-03-2007, 22:18
@up

Mam świetny pomysł idz i sprawdź.

LomilThol
30-03-2007, 20:12
Tia...

A skąd weżmiesz skórę bazyliszka co ???

A co do tego metalu może trzeba go zanieść do spoconego cyklopa,
a może jest to jeden z metali który zostal użyty do tworzenia excalibuga??

Legendarny Faramir
30-03-2007, 21:48
@up
A ja podmienie miodek z uszu na miodek Kubusia Puchatka.Będę taki zły,że oszukam Kubusia i zagarnę jego wielkie zapasy miodu.Puff może jakbym mu go oddał .... Tylko że Kubusia nie ma, a wy nie macie co robić tylko godzinami jak debile siedzieć przed kompem i myśleć o grze,która nie jest przeznaczona dla super mózgów (muzguff).:(

LomilThol
31-03-2007, 23:22
@UP

Racja...
W Tibii rozwiązuje się quest poprzez:
(np.) Tibia.org.pl > questy na mainie > i rozwiązywanie questu parząc co chwilę do neta żeby zobaczyć co dalej.

nie mówię że nie można tak zrobić gdy już nie wiadomo co trzeba zrobić ale pewnie 3/4 graczy tak właśnie postepuje.

kiedy pojawił się nowy quest nie było możliwości zprawdzić jak się go wykonuje trzeba było użyć mózgu i to dzięki graczom którzy trochę pomyśleli możemy w każdej chwili wejść na stronę i zobaczyć

Heliwurab
01-04-2007, 00:57
Hum, szkoda tylko ze co chwila przychodzi taki owaki ktory nie ma zamiaru czytac calego tematu i napisze co mu przyjdzie do głowy.

Z tego co wiem znamy conajmniej 7 metali, 2 były prawie napewno uzyte przy tworzeniu Excalibuga, ale oczywiscie nie mamy pojecia gdzie ktoregokolwiek z nich można by poszukac :/

Redial
01-04-2007, 09:38
Nie czytalem wszystkich tematow, bo tego jest za duzo ( jak sie uporem editne)
Bylo mowione ze prawdopodobnie byla to wojna ktora bylo toczona o excalibuga ;] A moze excalibug w tej wojnie przepadl np. wtedy gdy ktos walnal UE ?? a teraz nam proboja powiedziec z czego excalibug byl zrobiony by go odttworzyc ??

Jesli ktos wczesniej napisal cos takiego jak ja to warn dla mnie

Uran of Aurea
01-04-2007, 22:44
Opis beholder shield na tibia.pl
Legenda: Aby zwalczyć złą rasę Beholderów, elfy użyły swojej magi i związały mniejsze duchy natury z tarczami. Używając tych tarczy pierwsze wielkie bitwy przeciwko Panom Kości zostały wygrane.

Więc moze trzeba poszukac czegos w Elf Fortes kolo venore moze tam są jakieś ksiązki 8o

Konduktor
02-04-2007, 00:10
Najbardziej zagadkowym miejscem jest Excalibug Room tyle ze nie chce mi sie wieżyc jakos ze ten mieczyk w kamieniu to excalibug, byc moze to tylko jakas jego częsc. Ale jesli to jest własnie excalibug to naprawde niemozliwe jest by był teraz dostępny. To chyba poki co jeszcze zbyt potężna broń by weszła w urzycie. Reasumujac quest jest pewnie jeszcze nie aktywny, a jesli jest aktywny to miecz w tym kamieniu to tylko jakas czesc Excalibuga. Ncp na Edron twierdza że Excalibug jest pod pohem i owszem jest ten miecz w kamieniu. Natomiast Ncp z okolic poha i Venore że jest na Edron i tam musi byc takze jakas czesc tego miecza, zakładajac ze w tej chwili quest jest aktywny.

Squni
02-04-2007, 09:40
Dragon
A capi huj, ze hej!
Poza tym jest zielony, zgnila ciota czy jak? Sam juz nie wiem, gubi pojebane rzeczy i jest noobem. Chociazby dlatego, ze TIBIA W HUJ CAPI!
A jak sie nie zgadzasz to w ryj i hej!

Huj wam w dupy
Pozdro!

Squni
02-04-2007, 09:41
I HUJ
10 znakow i huj!

Voon
02-04-2007, 17:14
@up
wzajemnie

@konduktor
Więc można powiedzieć że ci NCP odsyłają sie do siebie wzajemnie. A robią to dla tego że albo nic nie wiedzą albo któryś z nich wie coś i nim.
A quest może już być długo aktywny tylko nikt nie brał sie za rozwiązanie.

P.S. Już tak blisko a nadal tak daleko

Blader19948
02-04-2007, 17:56
@All:) :

A może założycie sobie temat o excalibug'u i tam będziecie o nim gadać.

Redial
03-04-2007, 21:48
To jest temat o excalibugu ... zalosne

Drzamich
03-04-2007, 22:03
Wystarczy poczekać trochę czasu i odblokują excalibuga w update :p