Pokaż pełną wersje : Dziwny opis....
Mlecziii
03-04-2007, 22:10
Up popieram czytam ten temat od 1 strony i nic sie niezmieniło.
Popatrzcie na to :
08:29 Ozza [22]: Are you King's Tibianus Wife?
08:29 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
Nie wiem czy tego już nie było, ale jeśli było to sorki :baby:
Paps =) :]
Shinodin Barthez
06-04-2007, 11:26
aha...a co to miało wnieść do tematu ?
Na Elf Fortess jest bodajże Quest związany z Crystal Mace.
Excalibug jest ale nie można go zdobyć.
Mówie wam będzie tak jak z POI odblokują to.
Krótko mówiąc przetlumaczylem ten tekst, czytaj co piata samogloske i co trzecia spolgloske ! przeczytajcie to warto
TaifunIII
18-04-2007, 21:36
Excalibug jest ale nie można go zdobyć.
Mówie wam będzie tak jak z POI odblokują to.
może jest a może nie ma. Nie warto pisac takich postów bo 100000 osob przed tobą tez to pisało ^^
Krótko mówiąc przetlumaczylem ten tekst, czytaj co piata samogloske i co trzecia spolgloske ! przeczytajcie to warto
No i co z tego wychodzi? I po jakiemu? Po Polsku? Angielsku? Chińsku? Skąd ty to odkryłeś człowieku? Piąta samogłoska i trzecia spółgłoska, powiadasz? Trza spróbować.
@topic
Sądzę, że Excalibug jest tylko mitem jak skarbiec Kruzaka. Kolejna zagadka-ślepa uliczka.
Blader19948
02-05-2007, 11:53
no i temat się zamyka, wiem ,że to nic nie wniosło ,ale musiałem to n apisać ,żebyście go mieli na pierwszej stronie i znowu zaczęli pisać ,bo przeczytałem ten temat 2 RAZY CAŁY, i mi się nudzi jak nic nie piszecie
@Kubxiq:
Cie chyba pogrzało jak Krótko mówiąc przetlumaczylem ten tekst, czytaj co piata samogloske i co trzecia spolgloske ! przeczytajcie to warto
to wychodzi jeszce większy rebus niż przedtem wychodzi takie coś
the lgitaharo
dalej mi się nie chciało tłumaczyć pewnie poleciałeś na to ,że pierwwsze wychodzi the i myślałeś ,że rozwiązanie gotowe najpierw se sam to przetłumacz napisz nam to ,a potem wal głupoty
Yhy moze kiedys sie znajdzie albo jest jakas ksiega z tym jezykiem przyklad to ksiega z jesykiem beholderow (5645110 takimi ciagami cyfr)
Blader19948
25-05-2007, 15:15
Hej co jest piszcie coś
Bulbasaur
27-05-2007, 19:01
SiemQa Kiedys Pisalem w tym Temacie pod nickiem Melxer.. Dalem Pomysl Aby ktos zszedl z ekipa (bo ja nie posiadam ani lvla ani ekipy) na sam dol Darc Chatedrall i tam jest npc bo widizalem na filmiku moze ktos byl. Pisal Nie wiem. Jak Nie to Przypominam I jak Cos Sorki
Nie mam pojęcia czy to już było, ale w tym opisie pojawia się słowo "morguthis" (z małej litery) i wcześniej było napisane, że został zgubiony w starożytnych czasach. Mi skojarzyło się to z jednym z faraonów i zauważyłem, że lootem z niego jest zawsze wypadający "Sword Hilt" Opis własny: It was once part of a formidable two handed weapon. It seems to be rotting rapidly. Wątpie by była to rękojeść Pharaoh Sword jak jest to napisane na tibia.pl, tylko czuję, że to właśnie rękojeść Excalibuga, ale to tylko moje domysły...
12:43 ktoś: excalibug
12:43 Omur: Is that the name of a djinn?
A może to ma jednak związek z Pharaoh Sword?
Ferumbras
05-06-2007, 20:18
Hej.... nie wiem czy to już było, ale może excalibug to jakiś istniejący i wcale nie mocny miecz, wręcz po prostu item, questowy jak np.... no chicken feather (tylko droższy). Czy ktoś kto ma Avangera (cholera, chba źle napisałem), próbował go sprzedać temu NPC za 1000pc i MPA? A może to np. SoF z rooka. Może tam trzeba szukać. Bo skoro wszyscy z rooka, byli kiedyś na mainie to jest to jako tako możliwe. Mówię to bo widzę, że niekt już nie wie gdzie szukać, tylko nas wysyłacie do DC.
P.S. Beholderów język nic do tego niema, rozwaliłem go, to tylko powtarzanie czegoś w rodzaju
64579346745930674050347690457690836795786749866740 50347690457690836795785034769045769030674050347690 45769083679578674986674050347690457690836795785034 76904576903067405034769045769083679578674986674050 34769045769083679578503476904576908367957867498667 40503476904576908367957867498676904576908367957867 49866740503476904576908367957850347690034769045769 08367957867498667405034769045769083679578503476904 57690306740503476904576908367957867498667405034769 04576908367957850347690457690306740503476904576908 36795786749866740503476904576934769045769083679578 674986674050347690457690836795785034769045769030
Widzicie zależność? Nie? tak myślałem... no... po prostu księgi są pełne cytatów.
P.S.2. I nie piszcie, że jestem noob i Tinki Winki, bo nie jestem, tylko mam problemy z wyrażaniem własnych myśli (i ortografią :( )
kondom69
06-06-2007, 21:59
Nie mam pojęcia czy to już było, ale w tym opisie pojawia się słowo "morguthis" (z małej litery) i wcześniej było napisane, że został zgubiony w starożytnych czasach. Mi skojarzyło się to z jednym z faraonów i zauważyłem, że lootem z niego jest zawsze wypadający "Sword Hilt" Opis własny: It was once part of a formidable two handed weapon. It seems to be rotting rapidly. Wątpie by była to rękojeść Pharaoh Sword jak jest to napisane na tibia.pl, tylko czuję, że to właśnie rękojeść Excalibuga, ale to tylko moje domysły...
12:43 ktoś: excalibug
12:43 Omur: Is that the name of a djinn?
A może to ma jednak związek z Pharaoh Sword?
Było, było było było i kurwa jeszcze raz mam ci powiedziec ze było jakieś 1000 postów wcześniej..??zb
Piastol93
12-06-2007, 15:18
Z excalibugiem bedzie tak jak z questem na POI przez wiele lat duzo osub pisalo o poi na forum jak sie dostac itd a to prosze w updacie mapa poi zostala dorobiona i efekty sa takie ze jest tam quest tak samo bedzie z excalibugiem quest na jego zostanie odblokowany w jakims updacie moze w tym kto wie.
Hmm... Pomyślmy.
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Czy to nie nazwy person?
Zathroth par'ashis, Zathroth thasha'morg, Zathroth nah'ved, Zathroth ar'atun! Zathroth to coś musi być, brzmi jak zatrucie...
Całość brzmi jak po brazylijsku. Może ktoś inny pokombinować. Raczej to Brazylia. Zobaczcie jak wygląda ten tekst: http://br.wiktionary.org/wiki/Degemer
Nie jest tak trudno...
Hmm... Pomyślmy.
Zathroth par'ashis, Zathroth thasha'morg, Zathroth nah'ved, Zathroth ar'atun! Zathroth to coś musi być, brzmi jak zatrucie...
Całość brzmi jak po brazylijsku. Może ktoś inny pokombinować. Raczej to Brazylia. Zobaczcie jak wygląda ten tekst: http://br.wiktionary.org/wiki/Degemer
Nie jest tak trudno...
Zathroth to bog zla/zniszczenia. Poczytaj geneze Tibii na tibia.com
Valderor
12-06-2007, 17:37
Nie jest tak trudno...
Gz, ale dlaczego podałeś linka do strony w języku bretońskim?
robert22
14-06-2007, 18:49
O jezu aż mi się nie dobrze robi jak przeczytałem ten temat do 20 strony i się poddałem, pewnie jest tak jak mówił Knightmare że rozwiązanie jest blisko a wy szukacie.
Nie wiem czy to było bo nie czytałem ale na na queście exploer society jest bramka na 999 lvl więc tam może jest jakiś quest, tylko sobie poczekamy..., być może to zwykłe urozmaicenie z tą bramką dla ciekawych ale...
PS.Powtarzam nie wiem czy to już nie było bo do 20 strony czytałem i wysiadłem...
Torbalekk
15-06-2007, 14:19
bramka na 999 lvl to sciema, mozna ja rozwalic maczeta albo czyms innym bo juz nie pamientam :P a za nia teleport poprowadzi cie w jakies dziwne miejsce z tego co pamientam :D
Bulbasaur
16-06-2007, 10:17
Widze ze ja sie bede musial przejsc na to dc.... JEZELI GRA KTOS Z NOVA!! i pisze na tym forum prosze odpowiedzec tu i zwolamy ekipe na DC pOzDRO
No ok, wszystko ładnie, pięknie i słodziutko...
A biblioteka Dream Realm... Jak wszyscy oczywiście wiedzą ta bibloioteka została założona, aby nie zapomniano o sekretach Nightmare Knights i ich walce przeciwko Ruthless Seven.
2 książki bezpośrednio nawiązują do Excalibuga...
1st book
The weapon was hidden well. We ensured that only a hero of courage and an unstained soul can find it.
The unholy place will be guarded by our order. If its necessary, we will guard it eternally. No magic will be able to discover the secrets now.
We used powerful enchantments and all the tricks our brightest minds have came up with. There will be no way to trick our wards or to disenchant them. I am confident that, combined with the riddles and traps, our forces will fight back all evil that might challenge us. Even the Ruthless Seven themselves if necessary.
Piszą, że będą strzec sekretu wiecznie. Kombinacja zagadek, pułapek i starożytnej siły. Nawet Ruthless Seven są niezbędni... To brzmi taaaak... rpgowo.
2nd book
When the tower falls,
when the cold loses its sting,
when the small walks the halls of the great,
when the lord of murder loses his nobility,
when the ice kisses the fire,
when the arrow will not fly twice,
when the thunder silences the mute,
when the red meets the green on golden ground,
when the ivory is broken by the blood-stained hand,
when the dead walk on earth and laugh at the gods,
when the names will be erased and the vanished return,
when the forbidden twin no longer exists,
when the one-eyed king dies in fire,
when the traitor meets his fate,
then excalibug will be reborn in the flame of justice.
Poemat... W takich opowieściach zawsze znajdzie się ziarenko prawdy. Wydaje mi się, że są tu jakieś bezpośrednie podpowiedzi do jakieś zagadki....
"when the red meets the green on golden ground," - kiedy czerwone spotka zielone na złotej ziemii... Jaki bard pisałby takie pierdoły, gdyby to nie było niezbedne następnym pokoleniom, huh?
Pozostałości po rpg w tibi...
Według mnie, ten, kto robił te książki, zrobił je bardzo dobrze i powinien być nagrodzony. ;)
Powodzenia w rozwiązywaniu zagadki.
(...)
"when the red meets the green on golden ground," - kiedy czerwone spotka zielone na złotej ziemii... J(...)
Ja tam nie mam kompletnie pojęcia ale na pierwszy rzut oka wygląda na red hp, green hp i yellow hp :P Nie wiem wy coś wymyślcie :P A może ktoś z full hp spotyka kogoś z 1 hp na jakimś ważnym miejscu ? Cholera wie..
Ba, w jednym wersie może chodzić o wszystko. Czerwień spotyka zieleń na złotej ziemii. Czerwień może być krwią, ogniem, wojną, demonem... Zieleń kojarzy mi się z trawą, lasem, drzewami, Juggernautem... Na złotej ziemii - na pustyni, na piasku, w miejscu obfitym w bogactwa. Nie ma sensu nad tym spekulować. Możliwości są miliony, ale nie powinniśmy się chyba skupiać na poszukiwaniu kolejnych informacji.
mnie tam sie wydaj ze trzeba by sie bylo skupic na rzeczach najprostrzycha ie zaglebiac sie w spiewanie modlitw na polcach itp. zawsze w takcih zagadkach odpowiedz mamy przed nosem :) ((( chyba )))
kondom69
17-06-2007, 22:27
a moin zdaniem trzeba wziaść use with na lusterko i na bazyliszka :) Może cos się stanie...
Ja tam nie mam kompletnie pojęcia ale na pierwszy rzut oka wygląda na red hp, green hp i yellow hp :P Nie wiem wy coś wymyślcie :P A może ktoś z full hp spotyka kogoś z 1 hp na jakimś ważnym miejscu ? Cholera wie..
yellow moze byc rowniez terenem pustyni jak i posadzka w tombach ,lub czym czego jeszcze nie widzielismy xD
pamietacie o trupie na wysepce na pustyni ,pod palma chyba...jeszce nie slyszalem zeby do czegos ten trup sie przydal....
yellow moze byc rowniez terenem pustyni jak i posadzka w tombach ,lub czyms czego jeszcze nie widzielismy xD
pamietacie o trupie na wysepce na pustyni ,pod palma chyba...jeszce nie slyszalem zeby do czegos ten trup sie przydal....
a jakiego sa koloru poduszki w quescie na dream`s ..........?
dziwne zbiegi okolicznosci
Podsumujmy fakty:
Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long... Ghoul mówi nam, że schowlali go dawno temu. Miejscem idealnym dla ghouli jest ghostland, prawda?
Isimov: Ahhh! Whan I was a little dwarf I was on a quest to find it. I was almost literally digging up the ghostlands for it and now only one thing is sure: It must be elsewere, jawoll. Dwarf twierdzi, że przeszukano już cały ghostland i kieruje nas gdzie indziej.
Captain Waverider: Rumour has it that old Captain Blackbeard found it in a dead sea serpent once and hid it on Treasure Island. Oh my, why can't I keep my mouth shut about Treasure Island. Kapitan twierdzi, że Czarnobrody znalazł Excalibuga w ciele węża morskiego i ukrył go na Treasure Island.
Marcus: I swear I have seen it in the bay just outside of Liberty Bay, deep in the ocean. I was ... uhm catching some fresh air after a night of rum and card games. I looked over the railing into the sea and suddenly I saw that sword in a heap of gold and jewels. Noo, ja po pijaku też widzę wiele rzeczy.
Miraia: Some foolish adventurers seek for it in the haunted ruins of Drefia. Na Drefii też już szukają...
Romella: I heard the amazons are after it. Nawet amazonki wykazują nim zainteresowanie.
Avar Tar:I am sure it's hidden in a vault of the Nightmare Knights beneath the Plains of Havoc. I plan an expedition to go there and rout out the RuthlessSeven, but I have to save the world first. No tak, musi ratować świat. Ale biorąc pod uwagę książki znalezione w Dream Realm Library to całkiem prawdopodobne. I ten nieszczęsny poemat. Ma ktoś jakiś pomysł?
Czekamy na update i dowiemy się co na ten temat wiedzą skuci lodem barbarzyńcy
Jareczek90
19-06-2007, 02:35
Karzdy bedzie was kierowal gdzieindziej wnioski? Nasuwaja sie same nie ma tej broni X(X(X(X(
Karzdy bedzie was kierowal gdzieindziej wnioski? Nasuwaja sie same nie ma tej broni X(X(X(X(
niezbyt zrozumiałem ale chyba miało być tak:
Każdy będzie was kierował gdzie indziej. Wnioski? Nasuwają się same: nie ma tej broni
a przy okazji nie wyłaź tak do przodu bo w nowym up'ku wejdzie kilka nowych broni i kto wie...
Jareczek90
20-06-2007, 01:49
Mojim zdaniem poprostu trzeba poczekac do letniego utpade moze zajda jakies nowe zbiegi okolicznosciowe. Wysztko!
Blader19948
30-06-2007, 12:14
ej jak chcecie gadać o excalibugu to idzcie na temat excalibug pod broń i przedmioty
Podsumujmy fakty:
Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long... Ghoul mówi nam, że schowlali go dawno temu. Miejscem idealnym dla ghouli jest ghostland, prawda?
Isimov: Ahhh! Whan I was a little dwarf I was on a quest to find it. I was almost literally digging up the ghostlands for it and now only one thing is sure: It must be elsewere, jawoll. Dwarf twierdzi, że przeszukano już cały ghostland i kieruje nas gdzie indziej.
Captain Waverider: Rumour has it that old Captain Blackbeard found it in a dead sea serpent once and hid it on Treasure Island. Oh my, why can't I keep my mouth shut about Treasure Island. Kapitan twierdzi, że Czarnobrody znalazł Excalibuga w ciele węża morskiego i ukrył go na Treasure Island.
Marcus: I swear I have seen it in the bay just outside of Liberty Bay, deep in the ocean. I was ... uhm catching some fresh air after a night of rum and card games. I looked over the railing into the sea and suddenly I saw that sword in a heap of gold and jewels. Noo, ja po pijaku też widzę wiele rzeczy.
Miraia: Some foolish adventurers seek for it in the haunted ruins of Drefia. Na Drefii też już szukają...
Romella: I heard the amazons are after it. Nawet amazonki wykazują nim zainteresowanie.
Avar Tar:I am sure it's hidden in a vault of the Nightmare Knights beneath the Plains of Havoc. I plan an expedition to go there and rout out the RuthlessSeven, but I have to save the world first. No tak, musi ratować świat. Ale biorąc pod uwagę książki znalezione w Dream Realm Library to całkiem prawdopodobne. I ten nieszczęsny poemat. Ma ktoś jakiś pomysł?
Czekamy na update i dowiemy się co na ten temat wiedzą skuci lodem barbarzyńcy
Nie mam pacca, wiec kto inny sie zajmie barbarzyncami :)
Aha, co do Excalibuga, to zaintrygowal mnie nen topic i sam wlozylem wysilek w szukanie. Najpierw sprobowalem u Kaplanow Thaisu:
01:14 Lynda: This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would be nearly invincible.
To znaczy, z bedzie sie prawie niesmiertelnym... czyzby mial by on byc tak potężny? Poszukam więcej (Może u mnicha Quentina, też Thais).
Wszystkimi informacjami chętnie się podzielę. :evul:
Bulbasaur
02-07-2007, 12:49
W tym Momencie Popytałem Sie Obrzydliwych Barbazyńców :)
11:25 Zly Gurol [47]: hi
11:25 Lurik: Welcome, Zly Gurol!
11:25 Zly Gurol [47]: Excalibug
11:25 Lurik: On the campfire, there are numerous tales about this weapon. It's told that it has been missing since ages ...
11:25 Lurik: In my opinion, the power and fame of a weapon shouldn't exceed the power and fame of it's wielder. And I have not heard of anyhero whose fame would surpass that of excalibug.
11:26 Zly Gurol [47]: hi
11:26 Nelly: Hello. What can I do for you?11:26 Zly Gurol [47]: excalibug
11:26 Nelly: A myth the locals probably enjoy.
1:27 Zly Gurol [47]: hi
11:27 Jessica: Greetings stranger.
11:27 Zly Gurol [47]: excalibug
11:27 Jessica: If that weapon existed, some greedy Venorean would have dug it up and sold it to the highest bidder.
11:29 Zly Gurol [47]: hi
11:29 Bertha: Greetings.
11:29 Zly Gurol [47]: Excalibug
11:29 Bertha: I toyed with the idea to spread the rumour that excalibug might be hidden in the mines. I think if enough adventurers werelured into the mines, they might drive out the ones that occupy them now ...
11:30 Bertha: So do me a favour, when somebody asks about excalibug, tell them it's down there in those mines.
11:32 Zly Gurol [47]: excalibug
11:32 Iskan: Yeah, where could it be. That's the question.
11:33 Zly Gurol [47]: hi
11:33 Janz: Welcome to my shop of wonderful carpentry.
11:33 Zly Gurol [47]: excalibug
11:33 Janz: A weapon that would make woodcutting easy.
11:40 Zly Gurol [47]: hi
11:40 Kjesse: May the spirits be with you, Zly Gurol!
11:40 Zly Gurol [47]: Excalibug
11:40 Kjesse: It's only an outsider's tale.
i to chyba wszyscy wiec zabardzo sie nic nie zmienilo .. :P
Bulbasaur
04-07-2007, 16:12
Bump...Bump..Bump...
Gatho Gokhinin
08-07-2007, 14:23
Co do barbarzyńców- na duzym campie jest troche hardkorowo na full respie, więc może jakoś wieczorem jak będzie dużo ludzi skocze tam i popytam npc niedługo. Nagrac filmik z wyprawy?
Blader19948
19-07-2007, 10:41
Widzę ,że akcja przenieście się na temat excalibug nie zadziałała
plis przenieście się na temat excalibug;(
A świstak siedzi i zawija w te sreberka.
Wy myślicie, że Exalibug to jest hiper, mega, super, bomba, gites miecz. A z kąt wiecie, że KnightMare was nie okłamał, dla mnie to Mit.
Czyż to nie Excalibug jest najbardziej poszukiwanym itemem? Wszak, pożada go wielu graczy i prawie każdy NPC.
Obstawiam że ten właśnie nóź do masła (z takim spite'm http://img249.imageshack.us/img249/2384/excalibugxx1.png) dostanie 100 000 Paccowiec
@up
nono ladnie by w domku wygladal ;]
Blader19948
24-07-2007, 18:12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:evul:aaaaaaaaaaaaaa X(aaaaaaaaaaaa;(aAAAAAAAAAAAA PRZENIEŚCIE SIĘ NA TEMAT EXCALIBUG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
Ostatnie linijki wyglądają jak bitwa minosów z dwarfami (pisze coś o Imperatorze Kruzak'u). Widzę że był tam obecny jakiś czarodziej który udeżył "UE":p Pozdro for all 8o
Gracz-Pogromca
24-07-2007, 22:49
Nie wiem czy cos to da! Moze wiecie o tym a moze nie ale pozwole sobie zamiescic linka do tekstu na hunted.pl:)! Moze to cos da:p???
http://hunted.pl/2006/12/24/excalibug-prawda-czy-mit
Kiedy się popatrzy. W excalibug roomie są takie kafelki na ziemi
http://img116.imageshack.us/img116/5908/73837670mc8.jpg
Może jak 9 osób na nie wejdzie otworzy się jakieś przejście.
Grzybozol1991
31-07-2007, 06:06
Hmm jak czytam opis tej książki to widzę, że są tu pomieszane języki ras wszystkich potworów Tibijskich. Minotaurów, Orców, Cyclopów, Elfów, Orców, Jinnów i ludzi. Wspomniane jest tam także o jednym z Faraonów a mianowicie o Morguthis'ie. Poza tym znajdują się w niej imiona niektórych NPC i postaci z Tibijskich legend oraz jej postrachów ( Zathroth, Basilisk, Marvik, Fardos, Morguthis - Faraon itd. ). Być może jest to księga opisująca tylko historię Excalibuga, wojnę o niego lub jak go zdobyć. Tego się chyba tak szybko nie dowiemy. Można porozmawiać z niektórymi NPC kopiująć cytaty z książki. Możliwe, że będą coś o tym wiedzieć. A co do screena nade mną to istnieje takie prawdopodobieństwo, że osoby, które ukończyły PoI Quest mogą się gdzieś dostać za pomocą tego pokoju.
Tibia6669
20-10-2007, 22:47
@up
było 100 stron wcześniej
@
oto moja rizmowa z NPC Maealil, jest on w świątyni w ab, moze to coś da...
21:30 Majster Kosiek [7]: excalibug
21:30 Maealil: Is that a new kind of bug the Deraisim found?
21:30 Majster Kosiek [7]: deraisim
21:30 Maealil: Unfortunately they are to busy to care for the finer things in life.
KrEmAs KAc
25-10-2007, 18:49
Trzeba się wkraść na jakąś postać GM'a i po sprawie :P
Czyli do roboty polskie dzieci :P
Moim zdaniem to tekst w języku Starożytnych. Widać, że to tekst pisany w starodawnym języku (słowa "vid", "ina", "res" , wystepujące w tym tekście, są używane w czarach , które powstały w pradawnych czasach). Może być użyteczny w rozwiazaniu tajemnicy języka Beholderów (chyba :confused: ) ...
Trzeba się wkraść na jakąś postać GM'a i po sprawie :P
Czyli do roboty polskie dzieci :P
A dopuszczalne jest zhackowanie?:p
Roros-kubikon
13-11-2007, 18:49
Hmm... EXCALIBUG. Jak wiadomo, bug to jakiś błąd, pomyłka. Może twórcy wpakowali excalibuga po to, by dać coś dla zachęty. A tak właściwie to na tym screenie dlaczego gość nie wziął prawy na mieczu >look. Wtedy by był wiadomo, czy to excalibug, czy nie (i ile ma atk i def :D)
Ten rzekomy excaliBUG nie istnieje ponieważ po co twórcy gry mieli by tworzyć tak silną broń.
Z nią buło by nudno.
To morze być zwykła plotka.
Ja myśle że twórcy gry puścili plotke żeby zachencić ludzi do gry i pacc"a który jest płatny ,bo niektórym sie wydaje że to pomorze im w szukaniu.
@2up
Na mieczu leży mały kamyk, i widać kamyk, nie miecz ;/.
Tibia jest legalna i darmowa,chyba,że ccesz sobie kupić pacc"a (premium account czyli płatne konto) umożliwia to na lepsze czary i addony,i nie tylko...
PRECELKU!!!!
B)
Tibia jest legalna idarmowa,chyba,że ccesz sobie kupić pacc"a (premium account czyli płatne konto) umożliwia to na lepsze czary i addony,i nie tylko...
PRECELKU!!!!
B)
Huashaushahsua<rotfl>
No no może coś zdziałamy :p
kierki11
14-11-2007, 19:07
Przeczytalem calutki temat :)
Najbardziej z calego tematu zaintrygowal mnie ten screen.....
Reszte traktuje jako informacje poboczne ;p
Moze cos kiedys z tego wyjdzie...
Jak dla mnie najbardziej prawdopodobna opcja jest taka, ze w ktoryms z nastepnych udpatow Cipsoft otworzy nam droge do tego questu ;)
POZDRO!
ferimini
02-12-2007, 20:16
[QUOTE=Heliwurab;430945]Wymienie to, z czym spotkałem się w Tibii i tutaj.
excalibug prawie na początku. Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
Basilisk niedługo po excalibugu. thosharsis tha'Basilisk...
Beholders troche dalej... nah baka'sha res'sehra Beholders...
Kruzak i excalibug w następnej linijce.. Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Mintwallin następnie.. Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik w roli z excalibugiem po Mintwallinie... Marvik esha'ina excalibug!
znowu excalibug po kilku linijkach tekstu ---> Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
w następnej roli... basilisk >mas'thoshi Basilisk stoth'ria!<
tym razem Kruzak i excalibug zaraz po bazylu . Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
2 linijki potem znów Kruzak : Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Potem ktoś rzuca czar: Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
i jakaś końcówka.. to prawie napewno język elfów, mówiący o różnych tajemnicach.. może np. o takiej, dlaczego Kruzak za skóre Basiliska da ci klucz do skarbca.. Można tak na raz powiedzieć, że była to walka Kruzak vs. Marvik, było troche Basiliska i Excalibugu... może ktoś go używał...wystąpił też na chwile Beho... a po co on tam? Może coś ukrył? może coś nam dał?.. Teraz zamiast głowić się na bezsensownym tematem "Język 469" weźmiemy się za przekładanie tej książki na nasz język.. A więc, do dzieła kamraci! Hej ho, hej ho, do questów by się szło... :cup:
[Edit]
Oczywiście, mogłem kilka wyrazów/imion przeoczyć.. No cóż.. Błądzić jest rzeczą ludzką..[
Jeszcze jedno przeoczyleś- Mel'thinas ekoth'res Noodles!-to oznacza że pies krola Tibianusa to tak naprawde jakias posatć z tibi przeminiona przez czar utevo res !!!;)
ferimini
02-12-2007, 20:18
[QUOTE=Heliwurab;430945]Wymienie to, z czym spotkałem się w Tibii i tutaj.
excalibug prawie na początku. Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
Basilisk niedługo po excalibugu. thosharsis tha'Basilisk...
Beholders troche dalej... nah baka'sha res'sehra Beholders...
Kruzak i excalibug w następnej linijce.. Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Mintwallin następnie.. Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik w roli z excalibugiem po Mintwallinie... Marvik esha'ina excalibug!
znowu excalibug po kilku linijkach tekstu ---> Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
w następnej roli... basilisk >mas'thoshi Basilisk stoth'ria!<
tym razem Kruzak i excalibug zaraz po bazylu . Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
2 linijki potem znów Kruzak : Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
i jakaś końcówka.. to prawie napewno język elfów, mówiący o różnych tajemnicach.. może np. o takiej, dlaczego Kruzak za skóre Basiliska da ci klucz do skarbca.. Można tak na raz powiedzieć, że była to walka Kruzak vs. Marvik, było troche Basiliska i Excalibugu... może ktoś go używał...wystąpił też na chwile Beho... a po co on tam? Może coś ukrył? może coś nam dał?.. Teraz zamiast głowić się na bezsensownym tematem "Język 469" weźmiemy się za przekładanie tej książki na nasz język.. A więc, do dzieła kamraci! Hej ho, hej ho, do questów by się szło... :cup:
[Edit]
Oczywiście, mogłem kilka wyrazów/imion przeoczyć.. No cóż.. Błądzić jest rzeczą ludzką..[
[to co jest napisane na górze bylo w ostatnim poscie na pisane przez Heliwuraba]
Jeszcze jedno przeoczyleś- Mel'thinas ekoth'res Noodles!-to oznacza że pies krola Tibianusa to tak naprawde jakas postać z tibi przeminiona przez czar utevo res !!!;)
Spoilerek
30-12-2007, 22:56
u gury? twoje błędy mnie powalają
nie mechical fightery,bo one doszły w tym upie(chyba)
Myśle, że to pomieszczenie nie jest związane z excalibugiem, bo gdzie byś pociongną?
anonymousexd
31-12-2007, 13:54
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
O K**** TO JEST DOKŁADNIE TEN SAM tekst który znalazłem niecały rok temu w kopalni dwarfów! Dokładnie w tej kopalni dwarfów gdzie jest basilisk! DOkładnie go pamiętam! Wyglądał jak taka spalona książka... "you see aburn down book"? Ale dało sie go użyc i pokazywał sie tekst. własnie miałem o nim wspomnieć w temacie o bazyliszku...
Gdzie go dokładnei znalazłeś???
Ale niemam juztego listy bo jak sie pochwaliłem nim na game chacie to od razu mnie zabili i mi wypadł.... na strzałce miałem 100 gplist był w bp
Nie wiem czy tego jzu nie bylo ale :
16:27 Hardboy [40]: hi
16:27 Marcus: Ahoi.
16:27 Hardboy [40]: excalibug
16:27 Marcus: I swear I have seen it in the bay just outside of Liberty Bay, deep in the ocean. I was ... uhm catching some fresh air after a night of rum and card games. I looked over therailing into the sea and suddenly I saw that sword in a heap of gold and jewels.
Moim zdaniem Excalibug istnieje, ale obecnie jest nie do zdobycia...
PS. Apeluje, wszystkie copy rozmow, opisow z ksiazek etc. piszcie w kodzie :( meczy takie czytanie na bialym tle
ToxicBrother
20-01-2008, 22:36
Wiem gdzie jest potwór Basilisk o ile jeszcze jego miejsce wystepowania nie jest znane to moge podac namiary.
Pozdro
Pieczka-Saphira
21-01-2008, 09:22
... tak stare questy
Jeżeli znaczy to: "Marvik ma Excalibug" to na mint są jakieś wskazówki, książki w półkach.
@Up
Basillisk to nie potwór!!!!! To NPC xDDDDDDDDD
Tezo_Tiesto
02-03-2008, 20:20
Na tibiawiki pisze że jeden z twórców tibii ukrył kiedyś excalibuga tam gdzie teraz jest ornament shield quest ale przez przypadek znalazł go jakiś gracz i miecz usunięto i wymyślono o nim legende...
<Wiem,wiem odświeżam temat...>
A pomyślcie jak sie idzie z Carlin i AB do KAzzo mija sie zammnkiety budynek i na nim pisze ze to jest bar noodlesa ale jest zamkniety wezcie popytajcie noodlesa o ten bar. Sprubujcie to przetumaczyc ta ksiege na normalny język bo jest jezyk beholderów albo orców albo cyców.Popytajcie takze NPC Skjyar czy jakos tak on jest na DTD pod MT kolo thais .Kiedys jak bylem na carlin po kamole tam jest koles an dywanie chyba latajacy dywan niewiem i mi powiedzial ze wie gdzie jest excalibug ale nie pamietam dokladnie.Jeszcze wiem ze zatragil spadl z nieba jako gwiazda znalazly ja cyklopy i ktos im kazał wykuc z tego miecz tzw excalibug. A i idzcie jeszcze do mintwalin tam jest 2 NPC jest Markwin i jest Prisoner gdzies tam siedzi w celi przy nim sie robi jakis quest chyba paradox tower to all :) Przyczajcie to :)
A i jeszcze rozkminilem ze jak sie na filmach zagra bazyliszkowi na flecie to on spi czy cos takiego wiec sprubujcie mu zagrac na flecie .A sa dwa rodzaje fletów więć sprubujcie zdobyc drugi .A i przeszukajcie jeszce goustland . Noodles to byl kiedys wielki rycerz Ten Bannor(pierwszy człowiek) miał córkę i ona miała syna wlaśnie noodlesa i on posiadł excalibuga i chcial go wykorzystac na dobre cele i zatharoth sie wkórw...... i zamienil go w psa .Noodles ma bar czy karczme w drodze do ab i carlin od strony Kazoo
Nie wiem czy ktoś już to pisał ale boję się że to kolejna historia ubarwiająca grą. Tak jak ten nieszczęsny spike sword na rooku. Nie chce tu nikogo zniechęcać do szukania a nawet sam będę to robił bo lubie takie questy ale pewnie to coś w stylu spika ;)
nie wiem czy ktos jeszcze tu zaglada albo zastanawia sie nad tym ale przypomnialem sobie że w kazoo gdy schodzi się pod ziemie (nie kopalnie tylko w miescie) jest tabliczka ze znakiem Beware of BASILISK. mam nadzieje ze to cos pomoze o ile ten temat jest jeszcze swieży. pozdro =0
Excalibug to legenda... nie próbujcie go jakoś odnależć bo nie można mieć czegoś czego JUŻ nie ma.
Ale oni probowali odgadnac co jest napisane w ksiedze, a nie znalezc excalibuga :)
Ale macie tlumaczenia tych ksiazek :D
Nawet nie zastanawiajcie sie najpierw co dane slowa oznaczaja tylko po prostu sprawdzcie w jakich miejscach sie powtarzaja .
Nie chcem teraz wyszukiwac wszystkich postow.
Ale wg waszych tlumaczen jedno slowo ma 1500 znaczen w zaleznosci jak wam pasuje ...
1. Urb'thasha kenle morg,
2. Alis'thasha dah ar'atun!
3. Kath'ara Uman far'tha morguthis.
4. Aranah Zathroth ala'shena!
5. Zathroth par'ashis,
6. Zathroth thasha'morg,
7. Zathroth nah'ved,
8. Zathroth ar'atun!
9. Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
10. vis'nah...
11. morg'nah...
12. ekoth'sin...
13. thosharsis tha'Basilisk...
14. Zathroth kath'ras Zatragil,
15. Uman ar'thasha Uth'Amon...
16. Fardos ethes...
17. Uman ar'atus...
18. Zathroth alth'ashara
19. nah baka'sha res'sehra Beholders...
20. Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
21. Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
22. Marvik esha'ina excalibug!
23. Urb'thasha, Urb'thasha!
24. Kenel'far, Kenel'far!
25. Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
26. Zathroth vis'theshin Basilisk!
27. Basilisk fa'uth excalibug
28. evarthus ar'vis Mel'thinas...
29. Mel'thinas ekoth'res Noodles!
30. Fardos ar'kathsi Zathroth,
31. mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
32. Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
33. Sarvithos'arah vismo lil'inas!
34. Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
35. Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
36. Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
37. Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
38. gal'desha fashis, fashis...
Ad1. Urb'tasha to albo wyrazenie albo ktos , ewentualnie nazwa wlasna , zastanawiajacy jest lacznik ktory mowi nam o dwuwyrazowym czlonie tego wyrazenia.
Ad2. Alis'tasha - tak jak wyzej , wystepuje tez tu ar'atun ktore tez sklada sie z dwoch wyrazow ewentualnie przyimka i wyrazu.
Ad3. Kath'ara to wyrazenie , nie zadna osoba , Uman tu jest osoba jako ten dobry bog , morghutis to nie faraon bo bylby z duzej litery to slowo ( np : lipa - to drzewo a nie Pan Lipa)
Ad4. Aranah - wyraz , Zathroth - zly bog przeciwienstwo Umana taki diabelek :D, kolejne dwuwyrazowe wyrazenie ala'shena
Ad5. Kolejna wzmianka o Zathrocie oraz ciekawa rzecz - wyrazenie dwuwyrazowe par'ashis wskazujace na jakis opis tego boga
Ad6. Kolejna wzmianka o Zathrocie , ale ale co my tu mamy : thasha'morg ( wyrazenie skladajace sie z dwoch wyrazow) ktore wystepuja w pierwszym wersie.
Ad7. Znow ten Zathroth i kolejna rzecz ktora wskazuje na jego opis ( wcale nie powiedziane ze uwielbienia , moze byc strachu?) i opis znow sklada sie z dwoch wyrazow nah'ved.
Ad8. Znow Zathroth jak powyzej i macie kolejna ciekawostke wyrazenie dwuwyrazowe ar'atun wystepujace w drugim wersie.
Ad9. Tha poniewaz to poczatek zdania swiadczy o wskazanie na krasnoludy ( te , ci , itp..) , lil'lil wiadomo co oznacza - krasnoludy , cos zrobily ( nie wiadomo co 2 wyrazy sa to wiemy ) z excalibugiem.
Ad10. Jakies wyrazenie dwuwyrazowe opisujace albo sam excalibug albo cos co sie stalo po tym co krasnoludy zrobily z nim.
Ad11. Kolejna rzecz na ten sam temat , ale zauwazcie ze nah sie powtarza wiec wyrazenie czesciowo podobne do tego powyzej.
Ad12. Znow to samo znow dwa wyrazy , zastanawiajace moga byc te trzykropki na koncu kazdego z opisow , moze to walka bo:
Ad13. Wystepuje to najprawdopodobniej czasownik thosharsis oraz tha'Basilisk co wskazuje na pokretnosc gramatyki , wyrazy mozna polaczyc maksimum dwa wiec Tha lil'lil ale juz Tha'Basilsik.
Ad14. Zathroth juz wiemy kim jest cos zrobil z zatragilem badz stworzyl zatragil badz tez cos z samego zatragilu stworzyl ( zatragil - jedna z 7 mitycznych stali).
Ad15. Uman , ten dobry bog za to podobnie postapil w stosunku do kolejnej mitycznej stali Uth'amon , zauwazcie ze zrobil alth'thasha co wskazuje bezposrednio na to ze ani alis'thasha ani urb'thasha z pierwszych dwoch wersow nie sa nazwami badz nazwiskami.
Ad16. Fardos , kolejny bog , bog stworca bez ktorego obecnosc Umana czy Zathrotha bylaby zbedna tez cos zrobil , na 100% czasownik ethes.
Ad17. Uman , ten dobry , tez wraz z Fardosem cos zrobil , ale ciekawszy wniosek to wniosek gramatyczny : ar'atun i ar'atus to najprawdopodobniej jedno i to samo tylko w odmiennej formie.
Ad18. Zathroth najprawdopodobniej by nie byc gorszym tez wykonal jakas czynnosc tylko tu juz mamy dluzsze zdanie ktorego dalszy ciag:
Ad19. Jest ciekawy , oprcz tego ze mamy do czynienia z beholderami , slowem nah ktore juz wystepowalo , to mamy tez slowo res uzywane w czarach.
Ad20. Excalibug napewno posiadal Kruzak kolejna postac , krol dwarfow , konstrukcja zdania - Excalibug 2 wyray Kruzak wyraz.
Ad21. Te cos (rzeczownik) 2 wyrazy kolejne Mintwallin ( miasto minotaurow) , ale to chyba kazdy wie.
Ad22. Marvik skad inad potezny druid z Thais cos zrobil z Excalibugiem , slowo ina mozecie tez se przetlumaczyc jakos bo w czarach wystepuje.
Ad23. I tutaj mamy kolejny dowod na zawilosc gramatyczna tego jezyka , okrzyki zawsze piszemy z duzej litery a sa to dwa wyrazy ! dwa wyrazy !
Ad24. Kolejne okrzyki , co juz samo w sobie nam pozwala wczuc sie w klimat , albo radosc , albo ekscytacja ewentualnie okrzyki wojenne. kenle to wyraz.
Ad25. Tym razem jak widac Uman dobry bozek dopadl do excalibuga bo znow cos z nim on tym razem zrobil , i znow slowo z czarow mamy "ina".
Ad26. Zathroth natomiast cos zrobil z bazyliszkiem ( npc mieszkajacy pod kazordoon ) do ktorego nikt nie wie jak sie dostac , wystepuje slowo z czarow "vis".
Ad27. Tym razem ten oto bazyliszek dorwal sie do excalibuga i cos z nim zrobil , a co z nim zrobil dowiadujemy sie w nastepnym wersie.
Ad28. Mel'thinas to napewno nazwa kogos , jakiejs tajemniczej postaci i excalibug zostal uzyty w jakis sposob przeciw niemu , lub dla niego , moze nawet przekazany jemu , ciezko powiedziec na uwage zasluguje za to fakt wystepowania dwoch juz nam znanych wyrazow "ar" "vis".
Ad29. Ten otoz Mel'thinas cos zrobil na Nodlesie (npc piesek kolo krola thais) badz go stworzyl o tym swiadczy slowo z czarow "res".
Ad30. Fardos bog stworca cos zrobil z Zathrothem , albo cos razem zrobili ,ewentualnie zrobil cos przeciwko niemu , wystepuje slowo znane "ar" ktore najprawdopodobniej jest przyimkiem.
Ad31. Tu sie dowiadujemy co takiego ten Fardos zrobil , a no cos z Bazyliszkiem ( w dobrym lub zlym sensie) , wystepuje slowo "mas" znane z czarow.
Ad32. Kruzak ten krol dwarfow zrobil cos z excalibugiem , na uwage zasluguje fakt ze powtarza sie w stosunku do Kruzaka slowo sarvithos.
Ad33. Tutaj dowiadujemy sie ze sarvithos z konstrukcji zdania to nic innego jak rzeczownik po nim nastepuje czasownik arah , ciekawa jest konstrukcja na koncu lil'inas ( patrzac na to ze lil'lil to krasnoludy a ludzie lil'ones - chociaz akurat ones nie jest konstrukcja stara moze ones = inas).
Ad34. Kath'arak to dwa slowa , Muriel to npc wielki mag z Thais , wystepuje przecinek wiec to oznacza ze tylko do Muriel odnosi sie to co przed przecinkiem , nastepna czesc zdania o Kruzaku jest ciekawsza znowu Urb z duzej litery ?
Ad35. Konstrukcja tha'fara to dwa slowa , z tym ze tha jest odnosnikiem do poprzedniego wersu i to jednej z tych dwoch osob w tym wersie wystepujacych , "exevo gran mas vis " to czar ultimate explosion.
Ad36. Opis Zathrotha najprawdopodobniej , znow mamy znane nam slow : vid , ktore wystepuje w czarze takim jak niewidzialnosc.
Ad37. Na koniec ostatnie dwa wersy dotycza Fardosa , ciekawostka w tym wersie sa znane juz nam slowa "ina" , "morg".
Ad38. Dalszy czesc o Fardosie - wystepujace jak powyzej slowo "gal" oraz powtorzone po raz trzeci nawet slowo "fashis".
Majac taki maly rozbior nie tlumaczcie teraz tego jak wam sie podoba , bo w kazdym tlumaczeniu nie znalazlem zadnej spojnosci a wyraz w jednym wersie przetlumaczony tak w innym oznaczal juz zupelnie co innego.
Wiec jedyne co/kto tu wystepuje to:
- Fardos - bog stworca
- Uman - dobry bog
- Zathroth - zly bog
- Kruzak - krol dwarfow
- Noodles - znany jako npc piesek krola Thais (ale ale jego nazwe nosi tez akademia magii na edron oraz kaczma miedzy Venore a Kaz).
- Lil'lil - krasnoludy
- Basilisk - npc pod Kazordoon , straszny potwor dla dwarfow kiedys
- Beholders - beholdery
- Marvik - potezny druid z Thais
- Muriel - potezny mag z Thais
- Mel'thinas - wielka tajemnica :D
- Mintwallin - miasto minosow
- Excalibug - legendarny miecz
- Zatragil - legendarna stal znana tez jako dream silver
- Uth'amon - legendarna stal znana tez jako brightsteel.
Dla ulatwienia inaczej wam ten wiersz napisze:
Urb'thasha kenle morg, Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis, Zathroth thasha'morg, Zathroth nah'ved, Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug, vis'nah... morg'nah... ekoth'sin... thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil, Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug evarthus ar'vis Mel'thinas...
Fardos ar'kathsi Zathroth, mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... gal'desha fashis, fashis...
Ktos kiedys dawno temu w tym temacie wspominal ze to nie moze byc quest bo co to jest za quest ktory jest zwiazany z 2/3 NPC w tibi ? ile by sie ludzie musieli nabiegac o.O?
a innym razem pisal ktos ze po kazdym upd jest dodawany nowy NPC ktory wie cos o excalibugu wiec quest czy cos tam to jest musi nadal istenic bo poco nowi NPC mogliby o nim mowic ;P?
A moja teoria jest taka :D :
To jest najdluzszy quest w dziejach tibi ale nadal niema on zakonczenia (bo gdyby bylo to juz pewnie by go ktos mial)
I pewnie gdy wrescie nadejdzie taki czas ze CiPy powiedza ,,dosc juz...zaduzo sie napracowalismy przy tibi by ktos teraz juz po naszej emeryturze/smierci zmienial ja na swoj styl" i wtedy wlasnie przed wymazona emerytura zrobia ostatni upd w ktorym nielicznym graczom uda sie rozwiazac tajemniczy quest-legende i wtedy pojawi sie wielki napis ~~You are winn~~ xD
w skrocie w ostatnim upd w dziejach tibi pojawi sie rozwiazanie do questa ale tylko nieliczni... tacy np .300+ lvl bd mogli go wykonac ;D i bd pieknie <33
wiec moim zdaniem narazie nie macie sie nad czym glowic bo i tak nie ma rozwiazania ;D
Jak cipsoft przejdzie na emeryture to pixele będą liczyły 400lv+ :confused:.
Właśnie też tak myślę jak pan up. W każdym update'cie dochodzą jacyś nowi NPC którzy mówią nam coś nowego o tym legendarnym mieczu. Można prosto wywnioskować, że ten quest może się ciągnąc update'ami :P.
A może quest leży gdzieś indziej niż myślicie B) każdy z was tak często mija ten budynek między thais a veno czy gdzieś tam, ale nikomu z was niechciało sie dokładnie przeczytać tablic, a mianowicie sprzedaje on :
-KazordoonBurger
-Carlin Kebab
-Thais pizza
(moglem coś namieszać):confused:
I tak może trzeba przynieść Noodlesowi kebaba lub pizze etc. I sie odczaruje :D
Tylko teraz z wielu was pomyśli jak zrobić pizze w tibi 8o
Ja myśle tak no najpierw trza mieć ciasto no i tak bozo sprzedaje mace of fury wszyscy myślą że to kawał a według mnie trzeba rozwałkować nim ciasto na pizze :D potem trza oczywiście nożykiem rozkroić pomidora i ser:D:D:D
Mam też Pomysł na burgera trza mieć roll (wypada z huntera) szynke lub smoczą szynkę pomidora i inne tam :D
Na kebaba nie mam już pomysłu:p
I jak te 3 rzeczy dostarczymy odmieni się:D
I co genialny jestem nie:) (starałem sie na maxa zachować ortografie)
Ps. Prosze popytajcie rużnych npc o te kebaby może to coś da
KarolDari
12-04-2008, 10:03
A moze to nie jezyk elfow tylko orkow(jezeli ktos wpadl na ten pomysl to sry, ale czytalem tylko 1 i ostatnia strone:). Moze ktos by poszykal slownika.
P.S. o tego kebaba moze trzeba zrobic/kupic w carlin :)
a może ktoś już rozwiązał zagadkę i nie chce napisać jak go zdobyć bo by każdy kto by był w stanie go zdobyć by go miał a tak to jest ta osoba wyjątkowa bo tylko ona go ma :confused:
Moim skromnym zdaniem to oznacza
"Rozwscieczony Muriel ujrzal Kruzaka
Krzyknal glosno "EXEVO GRAN MAS VIS"
Nie skopiowalam dalej ale pisze prawdopodobnie ze ten zly Bog sie przestraszyl i zniknal (Vid)
mana'potion
13-04-2008, 17:09
A może quest leży gdzieś indziej niż myślicie B) każdy z was tak często mija ten budynek między thais a veno czy gdzieś tam, ale nikomu z was niechciało sie dokładnie przeczytać tablic, a mianowicie sprzedaje on :
-KazordoonBurger
-Carlin Kebab
-Thais pizza
(moglem coś namieszać):confused:
I tak może trzeba przynieść Noodlesowi kebaba lub pizze etc. I sie odczaruje :D
Tylko teraz z wielu was pomyśli jak zrobić pizze w tibi 8o
Ja myśle tak no najpierw trza mieć ciasto no i tak bozo sprzedaje mace of fury wszyscy myślą że to kawał a według mnie trzeba rozwałkować nim ciasto na pizze :D potem trza oczywiście nożykiem rozkroić pomidora i ser:D:D:D
Mam też Pomysł na burgera trza mieć roll (wypada z huntera) szynke lub smoczą szynkę pomidora i inne tam :D
Na kebaba nie mam już pomysłu:p
I jak te 3 rzeczy dostarczymy odmieni się:D
I co genialny jestem nie:) (starałem sie na maxa zachować ortografie)
Ps. Prosze popytajcie rużnych npc o te kebaby może to coś da
wof muse sprawdic czy sie da zrobic pitze !!!!!!!!1111111111111111oneoeneonee
to nie jest jezyk cyckow ani elfow...
elfy nie wierza w excalibuga wiec po co niby mialyby napisac ta ksiazke? osobiscie uwazam ze excalibug to mit.....
To nie jest jezyk ani cyckow ani elfow :D
To jest jezyk starozytny , z ktorego czesc slow pamietaja i cycki i elfy.
Błagam :D
Argumentacja taka ze wystepuje tam slowo lil' ktore wymawia cyclop jest zadna , jest to taka sama argumantacja jaka moge uzyc obalajac ta teorie : wystepuja tu slowa: vid , ina , res itd - a wiadomo ze cycki nie maja nic wspolnego z magia wiec po co magowie mieli by brac zaporzyczenia z ich jezyka do tworzenia inkantacji? ....
To jest jezyk starozytnych i tyle.
Btw
Na tym jezyku bazowalo wiele ras - ale ich jezyki juz sa martwe nawet obecni npc nie znaja slow albo jesli juz to przekrecaja.
Ba ten jezyk legl u podstaw tworzenia jezyka ludzi jak wielu innych ras.
Inteligentni juz po moich slowach powinni sie wziasc do roboty.
Zeby rozszyfrowac jezyk przestancie patrzec na angielski jako jezyk podstawowy - tak jak w rl jezyk angielski wzial sie skads tak w tibii tez.
Dla mlotow jednozdaniowe tlumaczenie:
Jezyk angielski uzywany w tibii wraz z inkantacjami magicznymi powstal w wyniku ewolucji i przeobrazen jezyka starozytnych (jezyka bogow).
Przyklad z realu :
łacina ---> angielski
Przykład z tibii:
język uzyty w tej ksiazce ---> angielski (z zaporzyczeniami do inkantacji z tegoz jezyka)
Przyklad tlumaczenia :
Spocony cyclop:
ones (angielskie) = inas (starozytne)
little (angielskie) = lil (starozytne)
Dpdatkowa podpowiedz:
Jest to jezyk dosc archaiczny , prosty , z mniejszym niz znamy zasobem slownictwa i dosc smieszna gramatyka i skladnia zdaniowa.
Wiekszosc slow tutaj sie tworzy przez laczenie dwoch slow apostrofem wtedy uzyskujemy nowe znaczenie
np lil'lil to nie little little ..
lil'lil - to jakby wzmocnienie lil
Gucio DS
19-04-2008, 19:52
Moim zdaniem to jest tak..
Napisane tam bylo o 2 bogach, dobrym i zlym.
Mysle ze oni walczyli miedzy soba.
Zly mial Ferumbrasa oras Krola Minosow z Bazylem, a
dobry mial Tibianusa, psa Noodlesa oraz Kruzaka.
Beholder ktory zostal tam wymieniony poprostu przygladal sie i chcial podczas gdy wszyscy walcza wykrasc exkalibuga.
To tylko domysly ale zawsze, moze sie komus przyda moj pomysl.:)
Stephiroth
28-04-2008, 18:46
a może:
noodles był kiedyś człowiekiem8o i był synem tibianusa i on miał EXCALIBUG'a . Ferumbras chciał ten miecz i zaczął atakować Thais i poprosił o pomoc Marvika. Tibianus wreszcie poprosił o pomomoc Króla Kazoordonu.
Była ta walka... ileś lat trwało...eee...noi kiedy pewnym razem Marvik wkradł się do pałacu króla kazoordonu ale nagle weszli noodle i król kazoordonu, marvik ich zauważył wykrzyknął "EXEVO GRAN MAS VIS" i noodles zamienił się w pieska8o a Ecalibug zamienił się w Baziliska i uciekł do kopalni, dlatego kruzak chce ciało baziliska. A pewien begolder widząc to zapisał to wrzystko w książce po swoim języku a mądre elfy przetłumaczyły tą książke, ale niestety zgubiłeją i dla tego pojawiła się koło elvabane
Stephiroth
28-04-2008, 20:34
znalazłem coś:
kiedy spytałem się sweaty cyklop o excalibug to on mi odpowiedział:
A Sweaty Cyclops: Me wish I could make weapon like it.
wow gosciu jestes genialny, rozwiklales zagadke excalibuga dzieki!! ;p
moze to znaczy "Excalibug lezal u kruzaka na szafie, dzielny krol minosow podmienil excalibuga..."
ina wkoncu to zamienic to moze chodzi o podmienienie? ^^
Tha - jak
nah - nie
thasza - jej, jemu
ved - wiedzieć
ar'atun - odkryć
vis - światło
lil'lil - krasnolud
thoshargis - zrobić
sha - on, ona
Urb'thasha kenle morg, ---------------
Alis'thasha dah ar'atun! Jej(Jemu) udało się to odkryć!
Kath'ara Uman far'tha morguthis. Mistrz(?) Uman przywołał(?) Morguthisa.
Aranah Zathroth ala'shena! ---------------
Zathroth par'ashis, ---------------
Zathroth thasha'morg, ---------------
Zathroth nah'ved, Zatroth nie wie,
Zathroth ar'atun! Zatroth odkryje!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug, Jak Krasnolud stworzył excalibuga,
vis'nah... Światłem? nie...
morg'nah... <morg>? nie...
ekoth'sin... <ekoth>? może...
thosharsis tha'Basilisk... Zrobił to jak bazyliszek...
Zathroth kath'ras Zatragil, Zathroth wykuł Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon... ---------------
Fardos ethes... ---------------
Uman ar'atus... ---------------
Zathroth alth'ashara ---------------
nah baka'sha res'sehra Beholders... Nie, on zobaczył Beholdery...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, (Excalibug dostał się w ręce Kruzaka zwycięzcy)?
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Jak został po bitwie w Mintwallin(?)
Marvik esha'ina excalibug! Marvik zdobył excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha! Niech żyje, niech żyje!
Kenel'far, Kenel'far! Zwycięstwo, zwycięstwo!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Uman <ar'atorn>, uderzył w Excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk! Zatroth rozświetlił(?) Bazyliszka!
Basilisk fa'uth excalibug Bazyliszek stracił(połknął) excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas... ---------------
Mel'thinas ekoth'res Noodles! ---------------
Fardos ar'kathsi Zathroth, Fardos odłączył się(?) od Zatrotha,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria! Bazyliszek szybko <stoth'ria>!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... Kruzak jako zwycięzca bez excalibuga...
Sarvithos'arah vismo lil'inas! Zwycięstwa <vismo> krasnoludy!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Do widzenia Muriel, Do widzenia Kruzak... (?)
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! I krzyknął: EXEVO GRAN MAS VIS!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! Zatroth <nex'ilis>... Zatroth niewidzialny(nieśmiertelny)!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... Fardos <neh'morg> w <gal'atha> porażka...
gal'desha fashis, fashis... rażąca porażka,porażka...
-------------------------------------------
źRóDłO : http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=250515
druidek123
08-05-2008, 18:37
rozmowa z muriel(npc od czarow dla sorca w thais)
14:20 Kuxidom: hi
14:20 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:20 Kuxidom: excalibug
14:20 Muriel: The enchantements on this weapon must be awesome.
14:20 Kuxidom: weapon
14:20 Kuxidom: kruzak
14:20 Kuxidom: king
14:20 Muriel: The king is a patron of the arcane arts.
14:21 Kuxidom: mintwallin
14:21 Kuxidom: noodles
14:21 Kuxidom: basilisk
14:21 Kuxidom: zathorth
14:21 Kuxidom: elf
14:22 Kuxidom: minotaur
14:22 Kuxidom: ab'dendriel
14:22 Kuxidom: kazzordon
14:22 Kuxidom: marvik
14:22 Muriel: Marvik and his druids lack spells with real power.
14:22 Kuxidom: druids
14:22 Kuxidom: power
14:22 Muriel: Of course, power is the most important thing in the universe.
14:23 Muriel: Farewell.
14:23 Kuxidom: hi
14:23 Muriel: Greetings, Kuxidom! Looking for wisdom and power, eh?
14:23 Kuxidom: zatragil
14:24 Kuxidom: bye
14:24 Muriel: Farewell.
edit1
rozmowa z noodlesem(psem króla tibianusa
4:27 Kuxidom: hi
14:27 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:27 Kuxidom: noodles
14:27 Kuxidom: kick
14:27 Kuxidom: king
14:27 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:27 Kuxidom: haha
14:27 Kuxidom: bye
14:27 Noodles: Woof! <wiggle>
14:28 Kuxidom: hi
14:28 Noodles: <sniff> Woof! <sniff>
14:28 Kuxidom: excalibug
14:28 Kuxidom: weapon
14:28 Kuxidom: kruzal
14:28 Kuxidom: kruzak
14:28 Kuxidom: kick
14:28 Kuxidom: king
14:28 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:28 Kuxidom: mintwallin
14:29 Kuxidom: basilisk
14:29 Kuxidom: zathorth
14:29 Kuxidom: elf
14:29 Kuxidom: minotaur
14:29 Kuxidom: book
14:29 Noodles: <wiggle>
14:29 Kuxidom: wiggle
14:29 Kuxidom: ab'dendriel
14:29 Kuxidom: marvik
14:29 Kuxidom: god
14:29 Noodles: Woof! Woof!
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: zatragil
14:30 Kuxidom: kinh
14:30 Kuxidom: king
14:30 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: mel'thinas
14:31 Kuxidom: Mel'thinas
14:31 Kuxidom: Tibianusa III
14:31 Noodles: Wooooof! <wiggle> <wiggle> <wiggle>
14:31 Kuxidom: fardos
14:32 Kuxidom: "exevo gran mas vis"
14:32 Kuxidom: bye
14:32 Noodles: Woof! <wiggle>
jak widać pies reagował na takie wyrazy jak-book,king,tibianus,god,i chyba coś tam jeszcze:P
edit2 król thais-tibianus:)
14:35 Kuxidom: excalibug
14:35 King Tibianus: It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.
14:35 Kuxidom: king
14:35 King Tibianus: I am the king, so mind your words!
14:35 Kuxidom: weapon
14:35 Kuxidom: kruzak
14:35 Kuxidom: mintwallin
14:36 Kuxidom: nooddles
14:36 Kuxidom: noodles
14:36 King Tibianus: The royal poodle Noodles is my greatest treasure!
14:36 Kuxidom: basilisk
14:36 Kuxidom: zathorth
14:36 Kuxidom: elf
14:36 Kuxidom: minotaur
14:36 King Tibianus: Vile monsters, but I must admit they are strong and sometimes even cunning ... in their own bestial way.
14:36 Kuxidom: dwarf
14:37 Kuxidom: cyclops
14:37 Kuxidom: ab'dendriel
14:37 Kuxidom: kazoordon
14:37 Kuxidom: marvik
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: druid
14:37 King Tibianus: We need the druidic healing powers to fight evil.
14:37 Kuxidom: zatragil
14:37 Kuxidom: warlord sword
14:37 Kuxidom: bye
14:37 Harsky: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 Stutch: LONG LIVE THE KING! You may leave now!
14:37 King Tibianus: Good bye, Kuxidom!
edit3 sam-sprzedawca broni w thais.
14:39 Kuxidom: hi
14:39 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: excalibug
14:40 Sam: It is rumoured to be a weapon beyond mortal craftsmanship.
14:40 Kuxidom: weapon
14:40 Sam: I have hand axes, axes, spears, maces, battle hammers, swords, rapiers, daggers, and sabres. What's your choice?
14:40 Kuxidom: kruzak
14:40 Kuxidom: hi
14:40 Sam: Welcome to my shop, adventurer Kuxidom!
14:40 Kuxidom: king
14:40 Sam: The king supports Tibia's economy a lot.
14:40 Kuxidom: mintwallin
14:40 Kuxidom: noodles
14:41 Kuxidom: basilisk
14:41 Kuxidom: zathorth
14:41 Kuxidom: elf
14:41 Kuxidom: minotaur
14:41 Kuxidom: ab'dendriel
14:41 Kuxidom: kazzoordon
14:41 Kuxidom: marvik
14:41 Kuxidom: zatragil
14:41 Kuxidom: bye
edit4 aruda...
14:44 Aruda: Oh, hello, handsome! It's a pleasure to meet you Kuxidom.
14:44 Kuxidom: excalibug
14:44 Aruda: Oh, I am just a girl and know nothing about magic swords and such things.
14:45 Kuxidom: weapon
14:45 Aruda: I know so little about weapons, so tell me something about weapons, please.
14:46 Kuxidom: noodles
14:46 Aruda: Oh, he is sooooo cute!
nic ciekawego u tej babki...
edit5 Lynda...
14:49 Kuxidom: hi
14:49 Kuxidom: excalibug
14:49 Lynda: This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would be nearly invincible.
14:49 Kuxidom: king
14:49 Lynda: King Tibianus is our benevolent sovereign.
http://wiki.hunted.pl/wiki/Excalibug wikpedia jest od czegoś? istaniał lecz tibi nie niszczył i tak jak power arows wycofano z gry z powodu silnego ataku
@Up
Noodles reaguje też na słowo "Queen" ale tylko warczy i nic poza tym...
Zathroth alth'ashara
zauważcie że tam przed beholderem jest res ktoś przyzwal ?
HeppiChinol
09-05-2008, 16:53
@up
no tak, bo z dupy raczej nie wylazly nie?
@up
no tak, bo z dupy raczej nie wylazly nie?
no nie wiadomo nie wiadomo 8o
Tha - jak
nah - nie
thasza - jej, jemu
ved - wiedzieć
ar'atun - odkryć
vis - światło
lil'lil - krasnolud
thoshargis - zrobić
sha - on, ona
Alis'thasha dah ar'atun! Jej(Jemu) udało się to odkryć!
Kath'ara Uman far'tha morguthis. Mistrz(?) Uman przywołał(?) Morguthisa.
Aranah Zathroth ala'shena! ---------------
Zathroth par'ashis, ---------------
Zathroth thasha'morg, ---------------
Zathroth nah'ved, Zatroth nie wie,
Zathroth ar'atun! Zatroth odkryje!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug, Jak Krasnolud stworzył excalibuga,
vis'nah... Światłem? nie...
morg'nah... <morg>? nie...
ekoth'sin... <ekoth>? może...
thosharsis tha'Basilisk... Zrobił to jak bazyliszek...
Zathroth kath'ras Zatragil, Zathroth wykuł Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon... ---------------
Fardos ethes... ---------------
Uman ar'atus... ---------------
Zathroth alth'ashara ---------------
nah baka'sha res'sehra Beholders... Nie, on zobaczył Beholdery...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, (Excalibug dostał się w ręce Kruzaka zwycięzcy)?
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Jak został po bitwie w Mintwallin(?)
Urb'thasha, Urb'thasha! Niech żyje, niech żyje!
Kenel'far, Kenel'far! Zwycięstwo, zwycięstwo!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Uman <ar'atorn>, uderzył w Excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk! Zatroth rozświetlił(?) Bazyliszka!
Basilisk fa'uth excalibug Bazyliszek stracił(połknął) excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas... ---------------
Mel'thinas ekoth'res Noodles! ---------------
Fardos ar'kathsi Zathroth, Fardos odłączył się(?) od Zatrotha,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria! Bazyliszek szybko <stoth'ria>!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... Kruzak jako zwycięzca bez excalibuga...
Sarvithos'arah vismo lil'inas! Zwycięstwa <vismo> krasnoludy!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Do widzenia Muriel, Do widzenia Kruzak... (?)
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! I krzyknął: EXEVO GRAN MAS VIS!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! Zatroth <nex'ilis>... Zatroth niewidzialny(nieśmiertelny)!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... Fardos <neh'morg> w <gal'atha> porażka...
gal'desha fashis, fashis... rażąca porażka,porażka...
-------------------------------------------
źRóDłO : http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=250515
Nie powielaj bzdur z konkurencyjnego forum .
Juz wyjasnilem ze to co tam to stek bzdur raptem 2 strony wczesniej ale nie chcialo ci sie nawet czytac wiec nabiles se posta wklejajac takie cos ...
kaxiorek
13-05-2008, 13:51
13:29 x [x]: excalibug
13:29 Marvik: Even in my visions, I couldn't get any enlightenment about the whereabouts of this weapon of legend.
Nawet w moich wizjach. Nie mogłem zdobyć żadnych wyjaśnien o miejscu pobytu tej legendarnej broni.
Także może to wykluczyć postać marvika jako posiadacza excalibuga lub jakichkolwiek informacji o nim.
Jak ktoś chce moge wkleić log rozmów z każdym npc w thais (tylko pytanie "excalibug")
HeppiChinol
13-05-2008, 16:51
@up
To tak jak bys podlazl do zlodzieja ktory wlasnie ojebal staruszke z statuetki. Chowa ja za plecami i mowi, ze nie wie gdzie moze byc xd
Theourus
18-05-2008, 20:13
to wam powinno pomóc :
Miecz-legenda. Powstał wbrew twórcom gry. Podobno jeden z tworzących mapę tibijską podłożył go w jaskini smoków pod Plains of Havoc (tam, gdzie dziś wykonuje się Ornamented Shield Quest) by móc go sobie przywłaszczyć. Za drugim razem, z powodu błędu w grze gracz Taghor odnalazł go w martwym cyklopie. Miecz usunięto z gry, gdy stworzono dwukrotnie słabszy Magic Longsword, jednak pamięć pozostała. Gracze wymyślili nazwę Excalibug (z połączenia legendarnego miecza i wyrazu bug, oznaczającego błąd w grze), zaś sam CipSoft wykorzystał to i stworzył legendę o potężnym mieczu. Niemal każdy NPC w grze ma coś o nim do powiedzenia.
Zathroth artha'vid! - to chyba znaczy ze zniknal bo jest vid tak jak w utana vid a to jest czar na znikanie -.+
Morguthis jest napisane małą literą (być może jest to spowodowane błędem pzy przepisywaniu, ale tutaj zakładam, że nie) - nie chodzi więc o faraona. Zastanówmy się może, co oznacza to słowo. Nazwany nim został faraon, mumia, która ściagnęła zło na Ankhrahmun. Być może jest to jedna z plag, lub wyraz oznaczający jakiś rodzaj nieszczęścia, albo po prostu coś złego. Jak wojna, śmierć, zniszczenie, choroba, bieda itp. Jeśli założymy, że "far'tha" oznacza "przywołał", to wiedząc, że Uman jest dobrym bogiem, nie łączy się to nijak ze sobą. Teraz są dwie drogi. Albo morguthis oznacza coś z dobrego zakresu: radość, śmiech, nadzieja, szczęście. Wtedy faraonowi mogłoby być ono nadane wcześniej, kiedy był dobry (wymyślam już w tym momencie). Albo - "fah'tha" znaczy "odegnał" albo coś w ten teges. Albo - patrząc z zewnątrz - twórcom Tibii spodobało się słowo "morguthis". I nic nie oznacza.
Poza tym wiele zwrotów i słów z Tibii jest pochodzenia francuskiego - spróbujcie, uczący siię francuskiego (ja ucze się niemieckiego i włoskiego) przetłumaczyć pod jego kątem.
Nie wiem, czy ktoś już to napisał, ale nie chce mi się jakoś studiować 55 stron bredni, więc napiszę to:
Te wszystkie questy to bzdury, ew. mity tibijskie, jak to można nazwać... To tak samo, jak porównywać odkrycie atlantydy z odkryciem wejścia do mino maga;/ CIPy, opisały te brednie, by podtrzymać klimat rpg w grze... A wy wszędzie wyszukujecie questów...
@up
Mimo wszysto to jest ciekawe. :)
Z Tibią od dłuższego czasu nie mam za wiele wspólnego (ostatnio tylko od czasu do czasu się bawię, tworząc nowe postacie). Ale widzę, że ten temat się ciągnie i ciągnie latami już.
I zauważyłem, że niektórzy uodpornili się już na każdą krytykę i dalej powielają jakieś enigmatyczne rozwiązania. A już najbardziej mnie rozwala to, że mago przez parę postów daje dokładne wskazówki dotyczące rozwiązania, a reszta dalej patrzy po swojemu. Nawet jak ma się coś pod nosem to nie potrafi się tego dostrzec.
Mago, rozwiązałeś to przesłanie, prawda?
Dawid_1997
12-07-2008, 15:18
Hardek *
Bozo *
Sam ****
Oswald
Partos ***
Quentin *
Tark ***
Harsky ***
Stutch *
Ferumbras *
Frodo **
Noodles ****
druidek123
15-07-2008, 11:50
up:
amber nie ma nic z nodlesem a tym bardziej excalimbugiem o.0
topic:
mam takie coś:
Jemu udało się to odkryć!
Mistrz człowiek przywołał Morguthisa.
To zdziwiło Zatrotha
Zatroth (Tutaj pewnie coś o chęci, albo coś w ten deseń, żeby do sensu pasowało) chce
Zatroth domyśla się,
Zatroth nie wie,
Zatroth odkryje!
Jak Krasnolud stworzył Excalibuga,
Światłem nie.
Ziemią nie.
Techniką! Może...
Zrobił to jak bazyliszek...
Zathroth wykuł więc Zatragil,
Człowiek (pouczył może, jakoś tak b mi pasowało) Uth'Amon...
Fardos westchnął (Ethes, to ethes xD, prawie jak echhes)
Człowiek (ar'athus nie mam bladego pojęcia)
Zathroth (alth'ashtara? też nie wiem 0.o)
Nie, on zobaczył Beholdery
Excalibug jest w rękach Kruzaka, zwycięzcy.
Jednak, po bitwie został w Mintwallin
Marvik zdobył excalibug!
Niech żyje, niech żyje!
Zwycięstwo, zwycięstwo!
Człowiek (Uman mi się kojarzy) Ar'atorn (Aragorn? ;d) uderzył w Excalibuga,
Zatroth oślepił Bazyliszka!
Bazyliszek połknął Excalibug.
(Tutaj mogę się tylko domyślać) Mel'Thinas zdenerwował się
Mel'thinas wezwał (wydaje mi się najlogiczniejsze) Noodles'a
Fardos pozostawił Zatrotha,
Bazyliszek szybko uciekł (też najlogiczniejsze)!
Kruzak, Zwycięzca, ale bez Excalibuga...
Zwycięstwo rozświetliło (Vis występuje, ale może też oznaczać coś z energią (Wzmocniło) krasnoludy!
Zatroth (prawdopodobnie) zakrzyknął (jakoś gramatyczniej)Do widzenia Muriel, żegnaj Kruzak!
I huknął (żeby nie było powtórzeń, sens zachowany): EXEVO GRAN MAS VIS!
Zatroth zniknął... Stał się nieśmiertelny!
Fardos odniósł porażkę w Gal'atha (zapewne miejsce)
Rażącą porażkę, porażkę...
to było dziwne - gregor to sprzedawca zaklęć i lider gildii rycerzy - jego chyba najlepsi wojownicy... zginęli podczas wykonywania questa na excalibuga - moge sie mylić - nieznam dobrze anglika
14:58 Leviathan Palladyn [23]: hi
14:58 Gregor: Greetings, Leviathan Palladyn. What do you want?
14:58 Leviathan Palladyn [23]: excalibug
14:58 Gregor: Many brave warriors died on the quest to find that fabled weapon.
Markusek14
18-07-2008, 13:16
Szukając tych info z kolego ponad tydzień doczytaliśmy się że podczas walki z orkami mial go.
a może:
noodles był kiedyś człowiekiem i był synem tibianusa i on miał EXCALIBUG'a . Ferumbras chciał ten miecz i zaczął atakować Thais i poprosił o pomoc Marvika. Tibianus wreszcie poprosił o pomomoc Króla Kazoordonu.
Była ta walka... ileś lat trwało...eee...noi kiedy pewnym razem Marvik wkradł się do pałacu króla kazoordonu ale nagle weszli noodle i król kazoordonu, marvik ich zauważył wykrzyknął "EXEVO GRAN MAS VIS" i noodles zamienił się w pieska a Ecalibug zamienił się w Baziliska i uciekł do kopalni, dlatego kruzak chce ciało baziliska. A pewien begolder widząc to zapisał to wrzystko w książce po swoim języku a mądre elfy przetłumaczyły tą książke, ale niestety zgubiłeją i dla tego pojawiła się koło elvenbane.
@Up
Możliwe, a gdyby uderzyc w noodlesa z "EXEVO GRAN MAS VIS" może zamienil by sie w czlowieka xD
Progmaniak
02-08-2008, 17:38
A może żeby zdobyć tą broń trzeba dać use na rapiera?
DK-LOG.911
08-08-2008, 19:33
po powiedzeniu do Tibianusa "excalibug", twierdzi, ze "chodrze wynagrodzi Cie jak mu go przyniesiesz". to mi wyglada na jakis skomplikowany quest... moze trzeba miec range Lord Protector w zakonie Rycerzy Koszmaru (to oni ukryli ex'a na PoH) i stanac na kilku kratkach (jak w Demon oak Quescie). albo trzeba byc owym protectorem i isc do krola kiedy Sheng bedzie napadal minohell na rooku (trzeba miec czujnosc i informatora xD). owy Tibianus da runke, ktora steleportuje nas do basiliska po podejsciu do jego scianki, trzeba bedzie powiedziec do niego "i'll kill you". bazyliszek zmieni sie w potwora, po zabiciu wylooci nam ex'a (ktos powiedzial ze bazyliszek go zerzarl), wziac deada i isc do Kruzaka (niby chce ciala). kruzak pozwoli nam na wejscie do skarbca ( i love dragon scale legs!), a Tibianus da nam crowna, 100 cc i darmowa promocje (nawet bez pacca)!
moj najdluzszy post xD
plx nie zbluzgajcie mnie
Wychylybymy
08-08-2008, 22:14
@up
Nom jasne, a z bazyliszka wypadnie nam kartka z objaśnieniem 469!! I jak dojść do banszi na pustyni!! A jak już będziemy mieli dragon scale legs, to uruchomią się tp w fortecy elfów, i zdobędziemy silver mace!! Ludzie to jest TO! Czemu na to nikt jeszcze nie wpadł?! Ahaa i jeszcze oczywiście tibianus przeniesie nas do tp, którym dostaniemy się na wyspę ze spike swordem na rooku!! Wow!
Alanus Lutinum
08-08-2008, 23:00
Myślcie dalej drogą "pójść tu i tam, zabić to, wsadzić to tu", zapewne daleko dojdziecie myśląc tą drogą. Tutaj wszystko się układa w logiczną całość, polecam przeczytanie Genesis Tibii - wiele - nawet bardzo wiele się wyjaśni. Również jako lekturę polecam wam poznanie samej genezy owego legendarnego miecza - Excalibuga.
Zapewniam was, że w queście będą potwory - mocne i w dużych ilościach. Można się tego łatwo domyślić, jak mocne są potwory (chociażby dla porównania POI czy Anni) tak dobra jest nagroda.
Postarajmy się najpierw zinterpretować czy to jest, modlitwa, śpiew, raport, zapis z pamiętnika - jeżeli nam to się uda, spróbujmy ustalić w jakim celu go napisano, kto i po co go napisał. Potem przejdźmy do tłumaczenia tekstu i jego znaczenia. Myślenie na ślepo "idź tu, zabij to, weź, to podpal tamto" nic nie da, jest stratą czasu. Róbmy rzeczy, których nikt nie robił i na które nikt nie zwracał uwagi - bo właśnie tam czeka nas rozwiązanie zagadki.
Dla mnie to jest opis. Ewidentnie pisany w języku elfów. Jakby to była wskazówka, to byłaby zapisana w językach różnych ras. Poza tym zapewne byłaby powiązana z wieloma miejscami... Nie tylko z Ab'dendriel. Ale to tylko moja opinia na ten temat. Być może jest inaczej.
DK-LOG.911
09-08-2008, 19:41
@autor
jak wygladala ta ksiazka?? bo chcialbym wniesc ja do tibia wiki (tlumaczenie wezme od pana, ktory sie rozpisal, bez obrazy... chyba moge to wziac, czy sa copyrighty??)
Co do sondy
to Excalibug NIE ŻYJE !!!
TO MIECZ TO METAL
METAL NIE ŻYJE METAL NIE ODDYCHA ZMIEŃ TO PLAX
na guardii w chacie Ancienciqa jest jeden egzemplarz tego miecza
up:
amber nie ma nic z nodlesem
lol?
http://wiki.hunted.pl/wiki/Amber
Wszystko zostało powiedziane i nie zapowiada się na to, żeby miało się to zmienić proponuje zrobić barierę, żeby postów nie przyjmować jeśli mają mniej niż 100 słów. Wcześniej pisałem pod nickiem blader19948 tak to ja pisałem te długie posty. Przeszedłem totalną reaktywację i zamierzam przetłumaczyć książkę i wyjaśnić tajemnicę excalibuga na tyle ile to możliwe.
watpie czy kiedykolwiek odkryjecie tajemnice takie jak
scale armor na rooku by ghoul ^^
spike sword w tepie za mino magiem lolx
469 lolx
to jedna wielka bajka ktora zrobil cipsoft abyscie sie nie nudzili
tego nie ma i nie bedzie
chyba ze na twoim otsie
KarolDari
20-10-2008, 15:55
na wiki.hunted napisali że nodles nie lubi czarów, więc pomysł kogoś kilka postów up (żeby grzmotnac go z exeta itd) może by wypalił. Najwyżej strażnicy króla by nas zabili ale co z tego?:p
a co do tekstu o którym jest post - to książka o POWSTANIU excalibuga, a nie o jego dziejach.
Domininho
25-10-2008, 18:45
Dawno, dawno temu było sobie jeziorko. Na środku jeziora, pod wodą wbity aż po rękojeść w kamień był sobie miecz najpotężniejszy i najpiękniejszy na świecie - Excalibur. Legenda głosiła, że kto wyciągnie miecz, ten zostanie królem Brytanii. Wielu rycerzy próbowało go wyciągnąć - ale na próżno. Pewnego dnia Artur zajechał na koniu właśnie w pobliże tego jeziora. Z odmętów wynurzyła się Pani Jeziora i powiedziała młodzieńcowi o mieczu. Artur wypłynął po miecz. O dziwo, wyciągnął go z łatwością. Dzięki niemu Artur dokonał chwalebnych czynów i został królem. Zabił go Mordrag. Przed śmiercią Artur rzucił miecz w wodę, a Pani Jeziora pochwyciła go i na powrót wbiła w kamień na jeziorze.
Proszę nie bluzgać tego tekstu. To jest autentyk - prawdziwa legenda angielska.
Mam nadzieję że wniesie coś do sprawy.B)
drakonne
01-11-2008, 23:44
Rrozmowa z tibrą
23:24 Tibra: Welcome in the name of the gods, pilgrim Drakonne!
23:24 Drakonne [13]: noodles
23:24 Drakonne [13]: marcik
23:24 Drakonne [13]: marvik
23:24 Drakonne [13]: excalibug
23:24 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it.
23:25 Drakonne [13]: warlord sword
23:25 Drakonne [13]: evil
23:25 Drakonne [13]: legend
23:25 Drakonne [13]: minotaur
23:25 Drakonne [13]: zatragil
23:25 Drakonne [13]: war
23:25 Drakonne [13]: elf
23:25 Drakonne [13]: dwarf
23:26 Drakonne [13]: king
23:26 Drakonne [13]: bye
23:26 Tibra: Good bye, Drakonne. May the gods be with you to guard and guide you, my child!
Wytłuszczone zdanie znaczy mniej więcej coś takiego
Mityczne ostrze było ukryte w czasach starożytnych. Powiedziane jest że potężne sklepy? chronią go
Goblin_Trapper
07-11-2008, 19:53
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Chodzi mi oto że mogło to by znaczyć że bazyliszek coś Excalibug czyli może zniszczył,ukradł,posiada i może to znaczyć mnóstwo rzeczy(nie rozwiążemy tego :confused: :confused:
Goblin_Trapper
07-11-2008, 20:00
Hmm poszukać wystarczy...?
http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=250515
Edit:
Jemu udało się to odkryć!
Mistrz człowiek przywołał Morguthisa.
To zdziwiło Zatrotha
Zatroth chce
Zatroth domyśla się,
Zatroth nie wie,
Zatroth odkryje!
Jak Krasnolud stworzył Excalibuga,
Światłem nie.
Ziemią nie.
Techniką! Może...
Zrobił to jak bazyliszek...
Zathroth wykuł więc Zatragil,
Człowiek Uth'Amon...
Fardos westchnął (Ethes, to ethes xD, prawie jak echhes)
Człowiek ...
Zathroth ...
Nie, on zobaczył Beholdery
Excalibug jest w rękach Kruzaka, zwycięzcy.
Jednak, po bitwie został w Mintwallin
Marvik zdobył excalibug!
Niech żyje, niech żyje!
Zwycięstwo, zwycięstwo!
Człowiek Ar'atorn uderzył w Excalibuga,
Zatroth oślepił Bazyliszka!
Bazyliszek połknął Excalibug.
Mel'Thinas zdenerwował się
Mel'thinas wezwał Noodles'a
Fardos pozostawił Zatrotha,
Bazyliszek szybko uciekł!
Kruzak, Zwycięzca, ale bez Excalibuga...
Zwycięstwo rozświetliło (Vis występuje, ale może też oznaczać coś z energią (Wzmocniło) krasnoludy!
Zatroth (prawdopodobnie) zakrzyknął Do widzenia Muriel, żegnaj Kruzak!
I huknął : EXEVO GRAN MAS VIS!
Zatroth zniknął... Stał się nieśmiertelny!
Fardos odniósł porażkę w Gal'atha
Rażącą porażkę, porażkę...
Wkrecilem sie w ten temat troszke polatam oppytam pozwiedzam zobcze co da sie wycianac . Tak troszke kombinuje król chce miecz da nam z aniego duuuzo i jakis npc mowi ze chce muz robic prezent ale nie ma opakowania moze jakis boxik tzreba skolowac i wogole na co na anni mis moze on tez cos ma wspolnego kiedy byla plota ze zamienia sie go u jakiegos npc za prezent wiec moze cos w tym kierunku
No tak, ale nawet nie wiemy gdzie mógłby się on (excalibug) znajdować.
Do Bazyliszka nie da się dojść no przynajmniej nikt nie wie jak, ale dziura jest, więc jest szansa. Na konkurencyjnym forum lub tu, bo już nie pamiętam doszli do tego, że Noodles to człowiek zaklęty w psa i pamiętam, że któryś npc mówił coś z tym związanego, lecz nie mogę sobie przypomnieć, który. Jest zbyt dużo zagadek, aby zakładać takie tematy czy ktoś wie jak ? Czy ktoś widział ? itp.
Piszcie o tym co już wiecie. Jakieś nowe odkrycia to może uda nam się do czegoś "nowego" dojść . B)
Moze to jest pomiszame z 469 i z czarami
może trzeba sie przemiecic w beho i pogadac z npc z tym beho
"przemiecic"
?
jeżeli chodziło ci o przemienienie to co by to dało ?
wystarczy "tylko" znać język beho ^^
mariannos
07-03-2009, 14:03
nie wiem czy ktos juz o tym pisal bo nie chcalo mi sie czytac 51 stron ale może to ma coś wspolnego z Isle of Kings i może Noodles to byl kiedys bliski przyjaciel (ew. Rodzina) Tibianusa lecz na wojnie został zamieniony przez złego czarodzieja w psa lub otworzył jakąś księge z płapką :baby:
Beh0lder
09-03-2009, 16:12
nie wiem czy ktos juz o tym pisal bo nie chcalo mi sie czytac 51 stron ale może to ma coś wspolnego z Isle of Kings i może Noodles to byl kiedys bliski przyjaciel (ew. Rodzina) Tibianusa lecz na wojnie został zamieniony przez złego czarodzieja w psa lub otworzył jakąś księge z płapką :baby:
Biada Ci archelogu temat z przed 4 (3?) miesiecy odkopujesz ;p
W dodatku nic nowego nie wniosles (no ja w sumie tez ;()
FlisApola
20-03-2009, 20:54
Nie wiem, czy to coś znaczy, ale znalazłem książkę (prawdopodobnie o tym, jak kodowano 469):
look at the 4 and ignore the 2
end the 7 with 5 in mind
value of 6 is 9
explain the second of 4
run past the 7
substract 10
use the northeast first
see the colors change
errors are red
look what changes
expect no mercy
six times 10
stupidity is red.
@down:
sam nie wiem :D
KuraKoPall
03-04-2009, 22:24
a daje to cos nam ?:D
DK-LOG.911
03-04-2009, 22:53
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=136878&page=5
polecam ;)
@2x up
ta ksiazka jest oryginalna?? (tj. przy czytaniu jest napisane kto pisal ostatni?? jak nie to gtz4u)
SpokoMala
04-04-2009, 22:10
moze wyda ma cos z tym doczymiecia
21:38 Wyda: What? A mundane talking to me? Amusing.
21:38 Sir Sermantersek [39]: king
21:38 Wyda: There are too many royals on this continent if you ask me...
21:38 Sir Sermantersek [39]: ab'dendriel
21:38 Sir Sermantersek [39]: rlf
21:38 Sir Sermantersek [39]: elf
21:38 Sir Sermantersek [39]: tibianus
21:38 Wyda: Haha, that's a stupid name. Who's that?
21:38 Sir Sermantersek [39]: king of tibia
21:38 Wyda: Tibia is the name of our continent.
21:38 Sir Sermantersek [39]: yes
21:38 Sir Sermantersek [39]: excalibug
21:39 Sir Sermantersek [39]: sword of stone
21:39 Sir Sermantersek [39]: lili'lil
21:39 Sir Sermantersek [39]: tibia
21:39 Wyda: Tibia is the name of our continent.
21:39 Sir Sermantersek [39]: sword
21:39 Sir Sermantersek [39]: magic sword
21:39 Wyda: The magic of the witches is one of our secrets!
21:39 Sir Sermantersek [39]: warold sword
21:39 Sir Sermantersek [39]: noodlise
21:40 Sir Sermantersek [39]: basilis
21:40 Sir Sermantersek [39]: tibianus II
21:40 Wyda: Haha, that's a stupid name. Who's that?
21:40 Sir Sermantersek [39]: King
21:40 Wyda: There are too many royals on this continent if you ask me...
Co wy o tym myslicie ?
Co wy o tym myslicie ?
Ja to tak sobie jakoś pomyślałem, że z tego dialogu nic nie wynika... Nie mówi ona nic ciekawego, żadnej wskazówki.
KuraKoPall
05-04-2009, 10:19
21:39 Sir Sermantersek [39]: warold sword
21:39 Sir Sermantersek [39]: noodlise
21:40 Sir Sermantersek [39]: basilis
jak gadasz z NPC to nie rób błędów..
SpokoMala
05-04-2009, 12:01
na laptopie byłem wtedy i mi sie h****************** sie pisało, ale potem poprawiłem sie ,i tez nic nie odpisała ;/
SpokoMala
08-04-2009, 22:41
22:21 Sir Sermantersek [39]: Zathroth vis'theshin Basilisk
22:21 King Tibianus: Please ask a priest about the gods.
jakich kapłanów?
mariannos
08-04-2009, 22:50
a możliwe jest też że że źle szuakmy może to co zostało spisane to kłamstwa może spisali kłamstwa w książkach aby uchronic excalibuga przed istotami żywymi albo może chodzić żeby przy którymś z NPC walnąć Exevo gran mas vis albo odpowiedzi trzeba szukac u krasnoludów :baby: ;(
@down
ta do skarbaca imperatora też się dostałeś ?
DK-LOG.911
09-04-2009, 18:16
ale wy dziwni jestescie
@SpokoMala
nie "jakich kaplanow" tylko "zathroth to super-zuy bog"
@up
ty jestes jedno wielkie klamstwo. jestem coraz blizej rozwiazania zagadki i cos ci powiem: CZYTAJ WIECEJ KSIAZEK!! mozna sie z nich dowiedziec wiele ciekawych rzeczy...
@FilsApola
ta ksiazka jest oryginalna?? jak tak to mam kolejny element ukladanki. na razie sie nim z wami nie podziele...
SpokoMala
09-04-2009, 20:51
ale wy dziwni jestescie
@SpokoMala
wiem ale moze ten tibianus czy jak mu tam mówi żebyśmy zwrócili sie do jakis "dobrych kapłanów" i zapytać o tego dżentelmena
FlisApola
09-04-2009, 21:00
ale wy dziwni jestescie
@SpokoMala
@up
ty jestes jedno wielkie klamstwo. jestem coraz blizej rozwiazania zagadki i cos ci powiem: CZYTAJ WIECEJ KSIAZEK!! mozna sie z nich dowiedziec wiele ciekawych rzeczy...
@FilsApola
ta ksiazka jest oryginalna?? jak tak to mam kolejny element ukladanki. na razie sie nim z wami nie podziele...
Tak, książka to autentyk. Nie pamiętam tylko skąd ją mam, bo nie gram już w Tibię ;)
DK-LOG.911
09-04-2009, 21:01
@SpokoMala
idz do Lindy.
a jak chcesz sie czegos o zathrothcie dowiedziec to przejdz sie do Lugriego
ale TO NIE MA SENSU!! (wiec nie idz)
SpokoMala
09-04-2009, 21:06
no jedy xP ja tu początkujący jestem x/
No ok, wszystko ładnie, pięknie i słodziutko...
A biblioteka Dream Realm... Jak wszyscy oczywiście wiedzą ta bibloioteka została założona, aby nie zapomniano o sekretach Nightmare Knights i ich walce przeciwko Ruthless Seven.
2 książki bezpośrednio nawiązują do Excalibuga...
1st book
The weapon was hidden well. We ensured that only a hero of courage and an unstained soul can find it.
The unholy place will be guarded by our order. If its necessary, we will guard it eternally. No magic will be able to discover the secrets now.
We used powerful enchantments and all the tricks our brightest minds have came up with. There will be no way to trick our wards or to disenchant them. I am confident that, combined with the riddles and traps, our forces will fight back all evil that might challenge us. Even the Ruthless Seven themselves if necessary.
Piszą, że będą strzec sekretu wiecznie. Kombinacja zagadek, pułapek i starożytnej siły. Nawet Ruthless Seven są niezbędni... To brzmi taaaak... rpgowo.
2nd book
When the tower falls,
Poemat... W takich opowieściach zawsze znajdzie się ziarenko prawdy. Wydaje mi się, że są tu jakieś bezpośrednie podpowiedzi do jakieś zagadki....
"when the red meets the green on golden ground," - kiedy czerwone spotka zielone na złotej ziemii... Jaki bard pisałby takie pierdoły, gdyby to nie było niezbedne następnym pokoleniom, huh?
Może uda mi się przetłumaczyć ten wiersz:
Kiedy wieża się przewróci
Kiedy zimno straci swoją (?) (Ostatniego wyrazu nie rozumiem)
Kiedy mniejszość będzie chodziła halami świetności
Kiedy władca zabójstw straci swoje uznanie (coś w tym stylu)
Kiedy lód pocałuje ogień
Kiedy strzała nie będzie leciała podwójnie
Kiedy burza się uciszy
Kiedy czerwień spotka zieleń na złotej ziemi
(Tego nie umiem przetłumaczyć chociaż wydaje mi się że będzie to coś w stylu kiedy księga zostanie zniszczona przed ciepłokrwiste istoty)
Kiedy śmierć będzie chodziła po ziemi i śmiała się do/z bogów
Kiedy imiona będą usunięte i powróci chaos
Kiedy zapomniany twin (?) nie będzie już istniał
Kiedy jednooki król umrze w ogniu (Może chodzi o króla cyklopów)
Kiedy zdrajca pozna swoje przeznaczenie
WTEDY EXCALIBUG POWRÓCI W OGNIU SPRAWIEDLIWOŚCI...
Może było to wcześniej tłumaczone ale jeszcze raz nie zaszkodzi ;)a
mariannos
14-04-2009, 10:31
hmm czyli excalibuga dostaniemy jeśli nikt nie będzie bocił albo jak zrobiom reset tibi ???
DK-LOG.911
14-04-2009, 14:08
ten wierszyk byl jush omawiany:
Gdy wieża padnie, - Knightwatch Tower
Gdy zimne losy dopieką, - Barbarian Test
gdy mali przejdą salami wielkich, - Pits of Inferno
gdy pan śmierci straci swą godność, - cos z Zathrothem
gdy lód dotknie ognia, - ??
gdy strzała nie będzie latać podwójnie, ??
gdy grzmot będzie niemy, - EXEVO GRAN MAS VIS!!
gdy czerwone spotka zielony na złotej ziemi, - nomady przy oazie
gdy kość słoniowa zostanie złamana przez krwawą rękę, - cos zwiazane z wiezami na Edron
gdy gdy śmierć zstąpi na ziemię i zadrwi z bogów, - ??
gdy imiona będą wymazane a zapomniani powrócą, - Zapomnieni Bohaterowie (??)
gdy podwójny zarobek już nie istnieje, - moze podatek u Bozo...
gdy jednooki król umrze w płomieniach, - krol cyklopow
gdy zdrajce spotka jego los, - ??
wtedy excalibug odrodzi się w płomieniach sprawiedliwości.
t c s l i a t r i d n f o t (pierwsze litery wersów, prócz ostatniego) = find scott trail (anagram)
z ostatnich liter wszystkich wersów: see teddy geneses
dziekuje ;)
FlisApola
14-04-2009, 21:13
When the tower falls,
Wiem, że już było, ale chuX(, i tak ja też przetłumaczę :evul: :
Kiedy wieża upadnie,
Kiedy chłód straci swe żądło (moc, siłę, pewnie o to cho),
Kiedy mali przejdą salami wielkich,
Kiedy władca morderstw (może chodziło o morderców [murderers]?) straci swoją szlachetność (??),
Kiedy lód pocałuje ogień,
Kiedy strzała nie poleci dwukrotnie,
Kiedy piorun uderzy bezgłośnie,
Kiedy czerwien spotka zieleń na złotej ziemi,
Kiedy kość słoniowa zostanie złamana przez zakrwawioną rękę,
Kiedy umarli wyjdą na powierzchnię i zadrwia z bogów,
Kiedy imiona zostaną wymazane, a zaginieni (może chodzi o zapomnianych, jak już ktoś wspomniał?) powrócą,
Kiedy zapomniany bliźniak przestanie istnieć (gdzie tu masz zarobek?),
Kiedy jednooki król zginie w płomieniach,
Kiedy zdrajca pozna swój los,
Wtedy Excalibug odrodzi się w płomieniach sprawiedliwości.
Dziękuję za te oklaski, nie trzeba było, narawdę...
mariannos
14-04-2009, 21:52
@2up
a może z tym lodem chodzi o podziemia wysp lodowych na górze jest lód śnieg a na dole ogień lawa prawie się stykają
piteer_rookgaard
14-04-2009, 23:03
dobrze kombinujecie.. moze uda wam sie dojsc do tego momentu co i mnie.
A ja wam powiem, jestem pewny że ten miecz będzie można dostać dopiero po tym jak Cipy dodadza go w jakimś zwykłym quescie/mobie, na który po paru miesiącach będą tworzone serwisy i tak oto kolejny rar pojdzie na zatracenie i będzie powszechnym dobrym itemem. Cipy nas juz tego nauczyły
mariannos
15-04-2009, 15:43
@2up
taa może już zdobyłeś ? a może nawet masz Spika na rooku ?
@edit
a może chodzi o wieże Feru ??
DK-LOG.911
15-04-2009, 17:17
plax piszcie w temacie o Excalibugu. (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=136878) coraz lepiej kombinujecie z wierszykiem ;)
Nie lubię takich tematów gdyż one nic nie wnoszą ;p lecz po tytule się zaciekawiłem, 911 i pierwszy wers tekstu nasuwają mi jedno skojarzenie ;p 11 września ;p a reszta to tak jakby zapowiedz apokalipsy tibijskiej wzorowana na realu.
Drugi wers przynosi mi na myśl nasze globalne ocieplenie.
"Kiedy czerwień spotka zieleń na złotej ziemi" to mi przynosi na myśl testy bomb atomowych na pustyni w USA siła wybuchu była tak potężna ze płomienie stapiały piasek na zielone szkło (ze względu na spora ilość żelaza w mieszance)
Kiedy kość słoniowa zostanie złamana przez zakrwawioną rękę- to rozumie jako okrutne masowe mordy słoni w afryce dla kości słoniowej gdyż jest cenionym towarem ale podejrzewam ze ten wers ma drugie dno to jest zbyt oczywiste ;p
Kiedy zdrajca pozna swój los, sad ostateczny ? nie jestem pewien
Ja tak ten tekst rozumie. I uważam ze szukanie na sile wyjaśnienia nie ma sensu tak jak ktoś mówił up. zdobędziecie tego swordzika za rok możne dwa w zwykłym upie ;]
NARA miłej zabawy
Falcon Wings
26-04-2009, 12:54
Skonczylem czytac na okolo 24~ stronie. Doczytam do konca. Musialem jednak teraz napisac, bo interesuje sie od dawna takimi mitami i pytam kazdego napotkanego NPC o Excalibuga. No i coz... Zaskoczylo mnie to lekko.
12:22 Avecander [39]: hi
12:22 Marcus: Ahoi.
12:22 Avecander [39]: job
12:22 Marcus: I keep an eye on the cargo here in the harbour.
12:22 Avecander [39]: excalibug
12:22 Marcus: I swear I have seen it in the bay just outside of Liberty Bay, deep in the ocean. I was ... uhm catching some fresh air after anight of rum and card games. I looked over the railing into the sea and suddenly I saw that sword in a heap of gold and jewels.
12:23 Avecander [39]: ....
Byl pijany? Mozliwe. Ale chyba warto sprawdzic?
Gdzies na poczatku ktos pisal o tym, ze Aruda odpowiedziala(zapytana o Excalibug) cos w stylu "Nic nie wiem o magicznych mieczach."
Autor dodal swoj komentarz: "Od niej sie duzo nie dowiedzielismy."
A jednak! Pomyslcie troche. Aruda to prostytutka w Thais. A jednak wie ze Excalibug to magiczny miecz! Czy to napewno nic?
Btw. widac roznice. Na poczatku tematu to byla burza mozgow, teraz to busza muskuf.
mi sie wydaje że to ma coś wspólne z bramką na banucie (999lvl):confused:
DK-LOG.911
01-05-2009, 09:24
@up
tyle to i ja wykombinowalem ;)
"then excalibug will be reborn in the flame of justice"
udalo mi sie odbudowac pokoj Excalibuga (co nie bylo latwe, bo OBA PIĘTRA 8o sa sprytnie na siebie nalozone)
http://img27.imageshack.us/img27/5651/ex1o.png
a pietro -1 wyglada tak:
http://img27.imageshack.us/img27/5678/ex2b.png
;) zycze udanej zabawy w rozwiazywaniu dalszych czesci zagadki...
SpokoMala
01-05-2009, 13:44
wiem jak zdobyć exaclibuga czy co tam chcecie wiedziec ? Proste. jak bułka z masłem napiszcie do chucka norrisa xP
mariannos
01-05-2009, 15:18
a może ten quest jest na zasadzie oaka ??mamy 9 kratek musimy przejsc po nich w odpowiedniej kolejności i tutaj pojawiają się dwie możliwości albo zostaniemy przetelportowani gdzieś np:tam do tych dźwigni albo na te kratki albo druga możliwość że bedziemy musieli dostać się do Nightmare Knightsów ...
PS: A ktoś pytał się wogóle nightmarów albo Bonsówo ten miecz ??
@edit
teraz się dokładnie przyjrzałem i zauważyłem teleport więc prawodpodobne że gdy się tam dostaniemy to będziemy musileli użyć teleportu i iść do jakiegoś NPC ( Tak jak do tego mnicha w Demon Oak quest) on nauczy nasz potężnego czaru (ew. zenchantuje nam broń) my zniszczymy te pole niebieskie i gdy użyjemy dźwigni pojawimy się na tej kratce na dole tym czarem (bronią) rozwialimy jedego z tych dziadów (pojawią się potwory) i tak do końca wkońcu gdy wszystko zniszczymy wrócimy do tego głownego NPC z zakonu uzna że jesteśmy warci tej broni i nam ją da
DK-LOG.911
02-05-2009, 19:39
@up
moja teoria: odpowiednio stajemy na zapadkach (lub kladziemy itemy, nie wiem... Nightmare Shield czy cus...), teleportuje nas do dzwigienek. jakas dzwignia jest prawidlowa, a inne to trapy. odpowiednia zdejmuje lasery. wbijamy w tp... a dalej nie wiem :P
Moim zdaniem może mieć to coś wspólnego z NPC Loria na północnych bagnach Thais. Z tego co wiadomo ona zna tajemnice tego zaklęcia.
Sądze że jej też coś to tyczy, ewentualnie Alatara który był jej nauczycielem.
SpokoMala
22-06-2009, 21:19
przeczytajcie se 2 slowo z kazdego wyrazu to nawet ciekawe ;d
Ja sądze że trzeba iść do kruzaka marvika muriela tibianusa basiliska jakiegoś typa od bractwa koszmarów i do tego monka na pohu oni nam daja po kawalku tych metali (7metali czy co to jest)oczywiscie jesli cos dla nich zrobimy ,poziej idziemy jeszcze do jakiegoś npc nauczyc sie czaru ktory nam pomoze juz w komnacie, i jesli juz mamy te 7 metali to idziemy do spoconego cykolpa on nam to przetopi(i teraz mam 2 opcje):
1.przetopi nam to i bedziemy juz mieli nasz upragniony super miecz i nie musimy sie uczyc czarow do komnaty (komnata do podpucha)
2.przetopi nam to w jakis inny miecz ktory pomoze nam zniszczyc lasery w komnacie czarem sie przeniesiemy i mam miecz.
Może też tak być że te metale mogą dać nam jakieś npc w daramie edron tip bo o tych miejscach tez jest mowa.
Sorry ale to tylko moja propozycja może to pobudzi kogos do myślenia xD
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.