Pokaż pełną wersje : Dziwny opis....
NooB from LW
27-12-2005, 21:47
Niech jeszcze raz napisze co mowi tibianus tego jeszcze nie bylo XD :) :)
Aragorn Milthes
27-12-2005, 22:52
Słuchajcie moim zdaniem chociaze ze krotko w to gram ale sądze ze to jest wojna o cos zauwazcie ze tam jest duzo zdan wykrzyknikowych. Moze to wojan tych 3 kroli a nazwa tego psa to nie jest uzyta bez celowo moze to jest jakas wskazowka i zauwazcie ze to nie jest koniec tej opowiesci
czyli jeszcze duzo mozna uzyskac inofrmacji.
Ignatius Fireblade
28-12-2005, 07:22
Ludzie... To już wszystko było przytoczone wcześniej! I to nie jest o trzech królach, tylko o bogach =.= Poczytajta Genesis Tibii... BTW. moje tłumaczenie tego tekstu jest pare stron wcześniej :S
Czemu nie czytacie całego topicu przed wypowiadaniem sie?
MATI9630
28-12-2005, 07:44
@Ignuś
o_O Nawet ja nie czytałem całych 26 stron... bez przesady trochę;p
BTW, ostatnio na filmiku Cichego w DC widziałem takiego NPC.. moze warto by było go popytać? Tylko że ja dednę zanim do niego dojdę xP
@down
Nie chodzi o żadną wojnę tylko tłumaczenie by Ignatius Fajerblejd(c) I ja to przeczytalem tylko pisze, ze nie wszyscy mają czas przeczytac 26 stron(albo 52, zalezy jak kto ma ustawione).. czytanie ze zrozumieniem plax
NooB from LW
28-12-2005, 08:55
To o wojnie bylo chyba na pierwszej stronie :D
Piszą ludzie bylo cos napisac moze byc bez sensu ale napisac
jeszcze niech raz którys napisze rozmowe z tibianusem ro sie chyba zrzygam
CO to jest ten excalibug??Moze mi ktos powiedziec??
Mistrz Valin
29-12-2005, 13:36
Excalibug to chyba na pewno magic long sword :crusader:
MATI9630
29-12-2005, 14:09
Ameryki to wy nie odkryliście-.-"
"Chyba na pewno" jak na pewno to nie chyba:S. Poza tym, myślę, że to coś innego.. A mianowicie...
MAM ŚLAD!! >>> http://gry.wp.pl/core.html?filtr=1,0&x=gra,33,3419,-1,-1 <<< xDDD A moze to nie przypadek? :evul:
Quezacoatl
29-12-2005, 19:36
Według mnie ta zagadka jest jasna.
Wystarczy spojżeć na rozmowę z Chatterbone (NPC z outfitem ghoula):
13:49 Sandhawk: hi
13:49 Chatterbone: ... Greeeeeetiiiingssss
13:49 Sandhawk: excalibug
13:49 Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long...
Tłumaczenie:
Chatterbone: ... ukryliśmy go... dawno temu... bardzo dawno...
A więc jasne, on wie gdzie jest ukryty Excalibug!
Może ktoś spróbowałby z niego wyciągnąć więcej informacji?
A tu moja część.
Rozmowa z NPC z outfitem monka przy DC:
19:21 Zeordis: hi
19:21 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
19:21 Zeordis: excalibug
19:21 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
19:22 Zeordis: king
19:22 Lorbas: The king is a worldly ruler, and we don't burden ourselves with worldly concerns anymore.
19:22 Zeordis: noodles
19:22 Zeordis: marvik
19:22 Zeordis: kruzak
19:23 Zeordis: bye
19:23 Lorbas: Accept my sincere good wishes.
On więc twierdzi że Excalibug jest gdzieś w podziemiach Edron, szczerze mówiąc to cie nie dziwie, wyspa dla PACC, a pod ziemią demony...
A i przypomnienie, Excalibug to NIE jest Magic Longsword.
@EDIT
Dlaczego wszyscy pracuja teraz nad excalibugiem, przypominam orginalny tekst który jest punktem wyjściowym.
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...
Może byście tak nad tym popracowali i to przetłumaczyli??!
MATI9630
30-12-2005, 08:14
@up
A może byś tak nad tym popracował i poszukał?!
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=600147&postcount=453
-.-"
Shafter Da'Corre
30-12-2005, 08:20
Bardzo możliwe że excaliburg istnieje. Tibia ma wiele ukrytych tajemnic, a to jest kolejna z nich...
Napisze to co wiem i nie bylo przez kilak ostatnich stron
A mianowicie NPC ruznie mowi ze niby pod POH'em a tez Edron
Noodles jest raczej byl wielkim rycerzem ktory skradl excalibuga i za to go zmieniono w kamien
a pozatym ktos mowil ze ktos z tod znalazl Excalibuga(pod POH'em) i so screeny na forum jak tak to plz dajcie
Onionhawk
30-12-2005, 13:40
"Noodles jest raczej byl wielkim rycerzem ktory skradl excalibuga i za to go zmieniono w kamien" - co ty synu k**** p*********... on jest zamieniony w psa.... nawet nic niewiesz a piszesz
nastepny madry : Quezacoatl.... rozmowe z chaterboonem juz tlumeaczylem
kolejny to ten który chce rozmowe z krolem... po 1 sam se idz... po 2 bylo z 50 razy..... -.- niemam do was pytan ludzie ......
proosze was -.-
JAK CHCECIE TU PISAC COKOLWIEK TO RPZECZYTAJCIE TEMAT - NIE CALY TYLKO OD OSTATNIEGO PODSUMOWANIA -.- GDZIES W POLOWIE!!!!
Onionhawk
30-12-2005, 13:42
sorka za 2 posty... za 1 razem mi blad wyskoczyl... ten do usuneicia
<usun mnie>
Quezacoatl
30-12-2005, 23:54
@UP
Problem polego na tym że mamy tutaj 50 stron bredni typu "excalibug napewno istnieje" albo "Noodles zareagował na takie a takie słowo" a 2 stony poważnych rozważań. :(
Jak dla mnie to ten temat jest zbyt długi, każdy user który otwiera ten temat pyta sie o coś co było 2 strony wcześniej XD
@Ze wszystkich prób wytłumaczenia tego tekstu żadna nie jest pewna i wciąż tylko zgadujemy. Nie możemy być pewni tłumaczenia, ale według mnie to ta sprawa jest już zamknięta, szukaliśmy prawie wszędzie pytaliśmy prawie wszystkich. Są pewne poszlaki, jak ktos bedzie ciekaw to sam dopracuje ta sprawę.
(według mnie należałoby zamknąć ten temat żeby nie zmienił się w kolejny temat do nabijania postów, ale to tylko moje skromne zdanie)
Water Wolf
31-12-2005, 20:50
Wojna, hmm moze poszukaj w Minatwiln w sali tronowej oraz w lochach>
lobek bobek
31-12-2005, 21:21
Ej leszcze ja wykonalem tego qusta i ja wiem bo orżbal ***nol mi z sd i mi sie po***alo i nie wykonalem go ale ja chyba wykonalem bo on mi ***nol z sd i go nie wykonałem ale nagroda jest uwaga achtung! DSL ale nie mam niestety bo dalem tacie bo mó sie spodnie od garnituru poplamily
Water Wolf
31-12-2005, 22:25
Wiem po kiego i wogle ale proponuje to wszystko przenieśc do innego tematu zeby niebylo balaganu, oczywiscie jesli sie zgodzicie wykorzystac wsze informacje :)
Henliken
31-12-2005, 23:37
Jest wiele tropów mówiących o tej legendarnej broni. Różni npc mowią na jego temat. Niektórzy wiąrzą tą tajemnice ze spoconym cyklopem inni szukajom dojscia do bazyliszka w kazordoonie. Excalibug jest dla graczy na mainie tak slynny jak dla rookstayerow sword of fury. Jest calkiem mozliwe ze którys z tych tropow prowadzi do tego miecza (o ile to jest miecz...). ;)
Excalibug istnieje mozna go kupic w kazo za 1000platynek
Zielevitz
01-01-2006, 20:22
Excalibug istnieje mozna go kupic w kazo za 1000platynek
Utop się!!
jaronosk
02-01-2006, 10:35
Proponuje zamieścić posta zestawiającego wszystkie najważniejsze odpowiedzi npc zapytanych o excal..... .Gadalem ostatnio z npc gdzie sie bleesy kupuje i powiedział coś ciekawego, gdzie należy szukać, niepamiętam, postaram sie to zetsawić jak tylko znajde czas bo uczestnicze w "wyścigu szczórów" na kyrze :P. Excalibug istnieje , król oferuje za niego nagrode i npc w thais go kupuje i npc najważniejsi gadają o nim, niewykluczam że to warlord sword, ponieważ niema excalibuga podanego w swordach na stronie, myśle że wszystkie rary są w tibi tylko nieznamy na nie questów. Pozdro....
Onionhawk
02-01-2006, 16:25
@mati_17
nie kupic tylko sprzedac kolosie
@Zielevitz
ty tez
@jaronosk
juz taki jest -.- nic nowego niema zeby do neigo cos dodac
@Water Wolf
tak i przeniesiemy wszystko co tu bylo i bedziemy tam pisac i beda 2 tematy o tym samym i z tym samym... zly pomysl...
@Quezacoatl
"zgadujemy" no ale jakos sie to ciagnie... dotarlismy do pewnych npc i wogole... jest troche pewnych info.. a tekst juz niejest glównym tematem tej burzy mózgow.. teraz jest to excalibug.. choc tekst jest tak samo wazny.. niechcesz to juz niepisz ale jedno pytanie.. - dlaczego nie ? :>
MATI9630
06-01-2006, 12:50
13:39 Mati the Guard: oswald
13:39 Marvik: He saws the seeds of evil through spreading rumours.
rumour = plotka o_O Nie za wiele z tego rozumiem... widział nasiona zła przez rozkładające się plotki?;p W każdym razie, nie jest lubiany w mieście^^
Edit: chyba chodzi o to, że on rozsiewa plotki..
Gatho Gokhinin
06-01-2006, 13:37
Mmmmmmmmmmm... Jak tam w moim ulubionym temacie? :) Dawno mnie nie było, ale widze, że daleko sie nie posunęliśmy :(. Ci, co mają konto na forum tibia.org.pl niech zajżą do tematu o quescie na winged helmet. Bardzo polecam, a to może w jakimś stopniu pomóc nam w rozwiązywaniu tego problemu
Evil Maul
06-01-2006, 16:03
Te wasze gadki to o kant dupy potłuc bo i tak gówno wyjdzie idzcie do pewnoego NPC na edron to powie wam ze excalibug jest ukryty gdzies na PoHu idzicie to pewnego NPC na pohu to powie wam ze excalibug znajduje sie na edronie :D z tego wynika ze wasze przypuszczenia i nOObowskie misje w celu odnalezienia excalibuga sa do dupy bo Knightmare znowu pewnie zrobil jakis głupi żart zamiast poważnego questa
Faworytkrw
06-01-2006, 16:58
Marco the Dragonslayer: excalibug
Leeland: That's one of the few things even I can't aquire for you.
Marco the Dragonslayer: king
Leeland: Do I hear envy in your voice? Is it that you realy want? To be ... king? Well, one never knows ...perhaps you find something royal in my warehouse.
Marco the Dragonslayer: tibianus
Leeland: Do I hear envy in your voice? Is it that you realy want? To be ... king? Well, one never knows ...perhaps you find something royal in my warehouse.
heh co wy na to? ciekawe co mozna znalesc w tamtym warehouse
Stefan12341
08-01-2006, 20:49
Po przeczytaniu 53 stron postow (uff... :/) spostrzeglem, ze nie zauwazyliscie jednej mozliwosci. Ze to jest jezyk cyklopow. Wystepuje tam slowo znaczace na "nasz jezyk" :p krasnloudy. ( to juz wiecie :p) Jest tam wiele podobnym slow np. "lil'. Czemu by nie? trzeba patrzec na kazda ewentualnosc. A narazie mam pewna propozycje. Wiec jesli ktos ma odpowiedni level, niech poszuka w tych wszytkich wiekszych respach cyklopow, te gory, podziemia, itd. Jest pewnie miejsce gdzie sa cyklopy, i uwazam, ze tam mozna by poszukac. Jest to miejsce dosyc popularne do expienia, ale nie pamietam tego nazwy. tunele, wygladajacie jak wnetrze kammiennego domku. Pelno tam kowadel... Napewno skojarzycie. (wiem, uznacie mnie za napa, ale dlugo bylem retired ^^). A teraz jeszcze moja wskazowka:
Polecalbym zajrzec do bagien nad thais, mianowicie Altar's Lake. Jako ze duzo rozchodzi sie o beholdery, pomyslalem ze to mzoe byc to. Na srodku bagien jest dziura, ktora schodzimy na luzie (zeby wjesc spowrotem nie trzeba miec liny) Sa tam z tegto co pamietam 2 ghule, 2 beholdery). Jest to male miejsce, nie ma co zwiedzac. Ale co najciekawsze, po lewej stronie od wejscia jest oltarzyk, przy ktorym sie kreci NPC Nekro. (wiec nic wam nie zrobi, jak NPC :P). A wiadomo, necro jest "zly" :evul: , krazy obok beholderow, to moze miec jakies powiazanie. Nalezy z nim pogadac na wczesniej uzywany sposob (king, noodles, excalibug itd.). Ten kto sie czegos dowie niech nie bedzie chciwy, i koneicznie jak mnaszybciej powiedzial nam to na forum. Jest jescze ewentualnosc, ze jak necro nam nic nie powie, przeszukac cala ta jaskinke kilofem i lopata (lopata tez odkrywa sie niektore odkryte dziru, wiec be careful :P). MOze cos bedzie. NO to chyba tyle, mam nadzieje ze cos pomoglem, i nize zostane uznany za nastepnego naba.
PS sorq za bledy, ale adrenalinka po przeczytaniu tego tematu skoczyla ... zrozumcie mnie ^^
@Up:
Sprawdziłbym te cyklopy... gdyby nie to, że zapomniałem acc number i password do mojego konta... ;p Co do Altar's Lake... ostrożnie chłopaki. Kiedyś tam sobie wszedłem moim sorcem i nie wyszedłem... O.o 4 beholdery + od cholery ghouli + od cholery szkieletów :P A ja bez gfb... ;p
Quezacoatl
08-01-2006, 21:29
Re@ Igomas
Już rozmawiałem z dwoma NPC o outfitach necro (w Venore i pod pustynią)
I krótko mówiąc kiepsko, jeden powiedział że nie lubi robali a drugi żebym spadał.
Re@ Onionhawk
Po przeczytaniu 53 stron postow (uff... :/)
dlatego nie :p
Proponuje zamieścić posta zestawiającego wszystkie najważniejsze odpowiedzi npc zapytanych o excal.....
Jestem za...
Nie posuwamy sie do przodu tylko stoimy. Możliwe że NPC z Edron posyłają nas na PoH a NPC z PoH na Edron umyślnie, ja bym stawiał na teorię spisku. Każdy NPC dobrze wie gdzie jest excalibug ale żaden nie chce powiedzieć ;) .
Powodzenia w rozwiązywaniu "questa".
PS
Czytaliście kiedyś co jest napisane na nagrobkach w ghostlandzie przy Carlin?
Bo poza bełkotem znalazłem pare śmiesznych rzeczy.
23:17 You see a grave.
You read: .o... ..utf... .. or... lu..... . n...ch...
23:18 You see a grave.
You read: u... ..r... wai... st... ...ing ..ur... ti... me ....
23:19 You see a grave.
You read: ...l.. ea.... Vem... .ea... Lo.... ...ne
23:19 You see a grave.
You read: ..d... ea.th ...aw.. A.... i. ..tsu.. ..sa..ll
Co wy na to?
Gatho Gokhinin
09-01-2006, 14:28
Niektóre opisy są takjie dla jaj... Po uzupełnieniu jednego napisu wyjdzie Cip Soft... Moim zdaniem nie trzeba ich traktować na poważnie...... Ciekawe mogą być w większym stopniu biblioteki. Chyba jest jakaś w katedrze- długo nie grałem, wiec nie pamietam...
Stefan12341
09-01-2006, 14:39
@Up:
Co do Altar's Lake... ostrożnie chłopaki. Kiedyś tam sobie wszedłem moim sorcem i nie wyszedłem... O.o 4 beholdery + od cholery ghouli + od cholery szkieletów :P A ja bez gfb... ;p
no musiales trafic na full resp. RZadko sei to zdarza, a szkielety, ktos sie bawil (Wchodzil gora,dol) zeby beho z-summonowal duzo ^^
Re@ Igomas
Już rozmawiałem z dwoma NPC o outfitach necro (w Venore i pod pustynią)
I krótko mówiąc kiepsko, jeden powiedział że nie lubi robali a drugi żebym spadał.
no wiesz, to nie znaczy ze ten ma byc taki sam. Od zawsze ten NPC nie pelnil zadnej roli w grze. A teraz nadarzyla sie okazja zeby to sprawdzic. Gosciu siedzi obok beho... czemu by nie? O.o
Nie posuwamy sie do przodu tylko stoimy. Możliwe że NPC z Edron posyłają nas na PoH a NPC z PoH na Edron umyślnie, ja bym stawiał na teorię spisku. Każdy NPC dobrze wie gdzie jest excalibug ale żaden nie chce powiedzieć ;) .
moze i tak. Ale ten irytuje mnie pewna sprawa, jak ktos juz pisal, jest sprzedawca magicznym artefaktow w venore NPC z outfitem "ghula". MOwil on cos w stylu "ukrylismy go, dawno dawno..." Z samego outfita ghula mozna wywnioskowac ze sa naćpani, to ten dlaczego nie :P, wiec sie wygadal xD Mozna wywnioskowac, ze chodzi o ghostland. Jakis npc mowil tez, ze przeszukal caly ghostland, i nic nie znalazl. No ale coz, moze to zmyla? Ten kto ma czas, nie nudzi go odnajdowanie przygod, niech postuka kilofem i lopata w ziemie troche na ghostalndzie, kazda kratke xP Ciezko bedzie, ale jakby ktos wyruszyl grupa, szybko by to zlecialo. Chociaz jakas czesc ghostlandu...
No coz nie poddawajmy sie, cos czuje ze to bedzie bardzo dlugo, czaso -chlonny quest. Niby "postaman" jest dlugi, a co bedzie z tym? O.o
Zapalony
10-01-2006, 19:41
Na moje oko ekskalibug, skarbiec i bazyliszek to jedna wielka zagadka, rozwiazanie jednego zagania daje wskazówke do nastepnego, sam siedze w ab i w bibliotece widzialem duzo ksiazek w "obcych" jezykach wiec jak komus sie bedzie chcialo niechwpadnie do ab i poczyta.
Stefan12341
11-01-2006, 15:32
Temat cos ucichnol... ludzie pracowac xP
MATI9630
11-01-2006, 16:05
Gadalem z tym "nekro" ponad tydzien temu. Malo wiedział, ale cos tam zawsze;p. Ale do TEGO "questa" raczej przydatny nie jest
Stefan12341
12-01-2006, 15:16
a moglbys dac ta rozmowe? pytaj sie tez o beholdery...
extremepatrick
14-01-2006, 16:43
Jesli powiedziec do Lorbasa o excalibug, to odpowie nam, ze Excalibug jest gdzies w podziemiach Edron.
Gandalf of Gray
15-01-2006, 18:53
Moim zdaniem excalibug jest na jakijś wyspie dla PACC'ów bo wszytkie lepsze itemki są tylko dla nich :P
Czytałem tan cały syf co tu jest setki razy jest napisant to samo ale ja myse że wiem jak wyglonda siedziałem w tibia sprajt editor bo tam som wszystkie przedmioty czyli EXCALIBUG też a to prawdo podobnie jesgo wygląd poniewarz nie ma ani nazy ani statów i morze w tedy Kruzak da dsl ale to jest domysl :) http://mytibia.com/item_add_image.php?group=10 tu jest link y wzglondem prawdo pododobnym ten po prawej :) nie scmitar :P
Uwaga Ale trzeba miec konto na MyTibia bo nie stety nie da rady ale bardzo latwo sie zaklada :)
"Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos"
Co to może znaczyć? Kruzak walczy z exalibugiem?! czy co?!
lukasz772
19-01-2006, 13:49
Ja kiedyś na Arcani znalazłem pergamin (po zabiciu jakiegoś lamusa) i pisało na nim: "Play a flute to master of snakes" :] chciałem biec do bazyliszka z fletem ale niestety nie wiem gdzie on jest... LoL wiem tylko ze w kazzo ;p Z nim się nie da rozmawiać bo jest za daleko a jak by sie zagrało to by podszedł? I może ruszycie doprzodu...? Mam nadzieje że coś wniosłem do rozmowy DO roboty! :D sprawdźcie to. A flet chyba w Thais można kupić a jak nie to Priests trzeba ubić. :P odpiszcie tu co sie stało :]
EDIT:
Aha i jeśli to Quest Spoiling to nie banujcie mnie ani nie usuwajcie tematu! :P modki plax! :P
EDIT2:
Emm gdzieś w temacie o skarbcu imperatora kazzo psiało, że MUZYKA JEST KLUCZEM. Ona może być kluczem do rozmowy, zabicia BAZYLISZKA którego krasnoludy chciały się pozbyć, a imperator pozwoli wybrać Jedną z rzeczy ze skarbca jako nagrode. Możliwe? Może ktoś popróbuje bo ja na Guardy sie nie pcham na 11 levelu z takimi skillami :D lol 3majcie sie
EDIT3: LOL rozkminka na maxa. Gdyby zagrać bazyliszkowi na Wooden Flute to by podszedł. pogadałoby sie. Imperatorowi zanieść trupa Snake'a zwykłego i powiedzieć mu że to bazyliszek. :] np: Hail, dead basilisk, yes (wiecie i key dostanie sie) :] a key znika po dostaniu go, a rzeczy mogą być takie jak Honey Flower, klikasz Use, i dostajesz :]
APEL: Sprawdź ktoś to, podziel sie tym ze mną lub na forum :P bo to naprawdę... Bardzo ciekawe :)
A ja mam takie pytanie, a mianowicie, w jaki sposób NPC'e naprowadzają ludzi na anihilatora? tzn. co mowią i czy w ogole cos wiedzą o ani?
Stefan12341
19-01-2006, 20:50
Ja kiedyś na Arcani znalazłem pergamin (po zabiciu jakiegoś lamusa) i pisało na nim: "Play a flute to master of snakes" :] chciałem biec do bazyliszka z fletem ale niestety nie wiem gdzie on jest... LoL wiem tylko ze w kazzo ;p Z nim się nie da rozmawiać bo jest za daleko a jak by sie zagrało to by podszedł? I może ruszycie doprzodu...? Mam nadzieje że coś wniosłem do rozmowy DO roboty! :D sprawdźcie to. A flet chyba w Thais można kupić a jak nie to Priests trzeba ubić. :P odpiszcie tu co sie stało :]
EDIT:
Aha i jeśli to Quest Spoiling to nie banujcie mnie ani nie usuwajcie tematu! :P modki plax! :P
EDIT2:
Emm gdzieś w temacie o skarbcu imperatora kazzo psiało, że MUZYKA JEST KLUCZEM. Ona może być kluczem do rozmowy, zabicia BAZYLISZKA którego krasnoludy chciały się pozbyć, a imperator pozwoli wybrać Jedną z rzeczy ze skarbca jako nagrode. Możliwe? Może ktoś popróbuje bo ja na Guardy sie nie pcham na 11 levelu z takimi skillami :D lol 3majcie sie
EDIT3: LOL rozkminka na maxa. Gdyby zagrać bazyliszkowi na Wooden Flute to by podszedł. pogadałoby sie. Imperatorowi zanieść trupa Snake'a zwykłego i powiedzieć mu że to bazyliszek. :] np: Hail, dead basilisk, yes (wiecie i key dostanie sie) :] a key znika po dostaniu go, a rzeczy mogą być takie jak Honey Flower, klikasz Use, i dostajesz :]
APEL: Sprawdź ktoś to, podziel sie tym ze mną lub na forum :P bo to naprawdę... Bardzo ciekawe :)
hmmm... dobrze konbinujesz. Ale niestety ci, ktorzy angazowali sie w ten temat, juz tu nie zagladaja. A byly tez wieszke lvle, ktre mogly to sprawdzic. :/
ja bylem sobie na katedrze moim 24 sorkiem i zagadalem do lorbasa ale co zrozumialem mowil tylko o excalibugu ze jest ukryty w podziemiach w edron tak powiedzial ale po angielsku :P
moze to jakas wskazówka bedzie moze postaram sie jeszcze polazic.
Zuper Hero
21-01-2006, 09:56
znalazłem ciekawą ksdiazke w kazzo
Introduction of the War of Welcome
The War of Welcome took place near the southern bridge, that the humans call 'the dwarf bridge'. The southern territory was once inhabited by a mighty orcish tribe and the few dwarves brave enough to stick around the mountain were constantly being hasseled by these orcish people and some were enslaved by the vile orcs! To the Northwest lie Carlin, a place inhabited by humans who struggled for survival on their own and could not help the dwarves in this matter either. As time went by the dwarves who called for war against the orcis raiders grew in number and voice. They felt they had a right to reatake these lands from the orcish invaders.
Evil Maul
21-01-2006, 10:26
znalazłem ciekawą ksdiazke w kazzo
Introduction of the War of Welcome
The War of Welcome took place near the southern bridge, that the humans call 'the dwarf bridge'. The southern territory was once inhabited by a mighty orcish tribe and the few dwarves brave enough to stick around the mountain were constantly being hasseled by these orcish people and some were enslaved by the vile orcs! To the Northwest lie Carlin, a place inhabited by humans who struggled for survival on their own and could not help the dwarves in this matter either. As time went by the dwarves who called for war against the orcis raiders grew in number and voice. They felt they had a right to reatake these lands from the orcish invaders.
To jest wprowadzenie do wojny ktora rozegrala miedzy dwarfami a orcami . Tak mi sie wydaje ;)
lukasz772
21-01-2006, 11:15
Tak to o wojnie krasnali z orkami, jest powiedziane też że ludzie im nie pomogli... Tylko nie wiem czy to moze miec zwiazek z excalibugiem.
Idżcie do Baxtera on wam ppowie że jest w podziemiach i że gorn go poszukuje (tak j a zrzumiłem)
12:43 Dawergo Sewery: hi
12:43 Omur: Welcome at the humble booth of Omur, Dawergo Sewery.
12:43 Dawergo Sewery: excalibug
12:43 Omur: Is that the name of a djinn?
13:00 Dawergo Sewery: hi
13:00 Mugluf: Greetings Dawergo Sewery, seeker of delicacies.
13:00 Dawergo Sewery: noodles
13:00 Mugluf: That must be an important Thaian noble. Regulary Darashian delicacies are sent for him to Thais.
Co to ma znaczyc?? Co on ma namysli??
Mr.Hania
21-01-2006, 15:02
Lol. Ja jestem w Tibii nowy ale jak tak czytam te wszytkie posty z nierozwiązanymi zagadkami to ta gra jest zarąbista. Może grafe ma denną, ale rywalnością moze naprawde wciągać... Naprawde niezłe to wszystko..
lukasz772
21-01-2006, 16:52
13:00 Mugluf: That must be an important Thaian noble. Regulary Darashian delicacies are sent for him to Thais.
Po przetłumaczeniu tego wyszło mi
13:00 Mugluf: To musi być ważny szlachcic z Thais. Istne Daramskie (chodzi o Darashie) delikatesy są wysyłane dla niego do Thais.
Hmmm wydaje mi sie że to może mieć związek z Postman Questem (nie pisze więcej bo Quest Spoiling) chyba wiecie co mam na myśli. Poszukam poszlak odnośnie excalibuga w nocy jak bedzie małe przeludnienie (lub po save server gdy nooby nie psują klimatu RPG i nie ruszaja książek z miejsc :P)
Nie jestem pewien, ale myślę, że chodzi tu o wojne wszystkich najpotężniejszych wojowników i potworów, które reprezentują swą rasę. Jest to bitwa, która toczyła się o jakiś potężny artefakt, rzadki przedmiot (Excalibug). W tej bitwie mieli również udział Bogowie, którzy użyli swych potężnych mocy, aby rozgromić bitwę. Myślę, żo tu chdzi o to :)
Sam się bardzo zaangażowałem w rozgryzienie języka 469 i historię Excalibuga:) postaram podowiadywać się czegoś więcej i będę o tym pisał na forum.
P.S. Specter, na 30-którejś stronie widzę jakieś próby rozwikłania języka 469. Jesteś idiotą bo ściągnałeś ten pomysł z forum na http://tibia.gamigo.de. A idiotą jesteś głównie przez to, bo twierdzisz że sam to wymyśliłeś. Perfidny plagiat...
lukasz772
07-02-2006, 14:01
Według mnie to elfy moga miec schowanego excalibuga z dwóch powodów: spocony cyklop mówi ze może zrobic excalibuga a elfy wmawjaja ze nic o tym nie wiedzą-moze wiedza a nie chca powiedzieć?
To tak: Mieszkam w Ab'dendriel i spytałem spoconego cyca o excalibuga. Odpowiedział: Me wish I could make weapon like it.
Czyli powiedział: Chciałbym umieć zrobić taką broń jak ta.
a nie że może zrobić -.-
Skarbiec Imperatora kazz takze moze zawierac excalibuga... ale skad wziasc klucz?
Możliwe, że zawiera. A Bazyliszek ma klucz. Na stronie 30 bodajże ktoś umieścił tekst o języku z opisem. Pisze że bazyl ukradł klucz który się nazywa Mel'thinas. A kluczem do zagadki jest muzyka. Znalazłem na Arcani w trupie człowieka list: Play a flute to the master of snakes. A bazyl jest królem węży. Tylko że chyba nie ma jak zagrać. Chyba ze podejsc do sciany a bazyl coś krzyknie w innym języku czy cos. Więc? Pora to sprawdzić... TYLKO ŻE NIE MAM JAK BO MAM ZA MAŁY LEV :P jak ktoś chce to niech sprawdzi to. Wtedy albo sie posuniemy do przodu albo nie. Przynajmniej bedziemy mogli wyeliminować tą drogę z graniem bazylowi.
wiec ja troszke pozniej wloczylem sie do dyskusji i nie przeczytalem wszystkich postow, ale z poczonkowych fragmentow wynika(mj domysl) ze dobrzy bogowie postanowili zniszczyc zlego za cale zlo ktore stowrzyl...
on widząc kleske postanowil stworzyc zly zakon jego czcicieli, i hordy demonow, ktore bedą walczyc w Jego Imię...
a rowniez sądze, że to może miec związek z osadą krasnoludów na Tiquandzie... szukają tam czegoś. prawdopodobnie bazyliszka...
lukasz772
08-02-2006, 17:34
a rowniez sądze, że to może miec związek z osadą krasnoludów na Tiquandzie... szukają tam czegoś. prawdopodobnie bazyliszka...
Czyżby bazyliszek uciekł z podziemi Kazzordoon? :P
Hehe. A co do tego bazyla... Musze zrobic level i sam sie wybrać bo widze ze nie ma tu aktywnosci :/ a szkoda.
moze krasnale szukają samego Excalibug'a?? nie wiem jak to interpretowac... a może po prostu szukają skarbów...
@edit bylem u spoconego cyca:
21:36 Korgan the Blood Axe: hi
21:36 A Sweaty Cyclops: Hum Humm! Welcume lil' Korgan the Blood Axe.
21:36 Korgan the Blood Axe: steel
21:36 A Sweaty Cyclops: Manny kinds of. Like Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith, Uth'Byth, Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and Zatragil
21:36 Korgan the Blood Axe: Mesh Kaha Rogh
21:36 A Sweaty Cyclops: Steel that is singing when forged. No one knows where find today.
21:36 Korgan the Blood Axe: Za'Kalortith
21:36 A Sweaty Cyclops: It's evil. Demon iron is. No good cyclops goes where you can find and need evil flame to melt.
21:36 Korgan the Blood Axe: 'Uth'Byth
21:36 Korgan the Blood Axe: Uth'Byth
21:36 A Sweaty Cyclops: Not good to make stuff off. Bad steel it is. But eating magic, so useful is.
21:37 Korgan the Blood Axe: Uth'Morc
21:37 A Sweaty Cyclops: Lil' ones it thieves' steel call sometimes. It's dark and making not much noise.
21:37 Korgan the Blood Axe: Uth'Amon
21:37 A Sweaty Cyclops: Brigthsteel is. Much art made with it. Sorcerers to lazy and afraid to enchant much.
21:37 Korgan the Blood Axe: Uth'Maer
21:37 A Sweaty Cyclops: Heartiron from heart of big old mountain, found very deep. Lil' lil ones fiercely defend. Not wanting to have it used for stuff but holystuff.
21:37 Korgan the Blood Axe: Uth'Doon,
21:37 A Sweaty Cyclops: It's high steel called. Only lil' lil' ones know how make.
21:37 Korgan the Blood Axe: Zatragil
21:37 A Sweaty Cyclops: Most ancients use dream silver for different stuff. Now ancients most gone. Most not know about.
Gatho Gokhinin
08-02-2006, 21:33
Kto zgadnie co to za NPC? :P Od niego najmniej się spodziewałem, ale COŚ powiedział, wg mnie ciekawego
21:26 Galan Goth: hi
21:26 Boozer: Welcome to the Hard Rock Racing Track, Galan Goth.
21:26 Galan Goth: excalibug
21:26 Boozer: Heard about it now and then. Then again I also hear there a bogeyman somewhere inthe swamps.
21:26 Galan Goth: bogeyman
21:26 Boozer: Just a tale to scare the kids.
pozatym na nic już nie reagował (dwarves, quest itp itd)
a tak w ogole
Ing przelumaczyl ten tekst... i wg mnei calkiem dobrze mu to wyszło, ale nic nie mowi za tym, ze to nei odwrotna treść... tzn, ze to moze nie wychwalanie a krytykowanie Zatha(skrot) i potępianie jego złych czynów??
to ciężko bedzie dokladnie zinterpretowac... jednakowoż zastanawiają mnie te rodzaje stali i ta ostatnia...najbardziej
"Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał!
Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie...
Które teraz trwa, trwa..."
Tak brzmiało tłumaczenie Inga~ weslug mnie to brzmi troche inaczej... znaczy "wtedy zabrzmiało "EXEVO GRAN MAS VIS"
Zathroth przezył...Zathroth znikł
Fardos zamienił cierpienie w panowani, ktre trwa i trwa..."
Wiem że to nic nie wnosi do tematu, ale może Excalibug to poporstu jedna z silniejszych broni np: Warlord Sword. I tak jak np: jest na Magic Swordzie: "It's the Sword of Valor" to na Warlord Swordzie(nie mówie że odrazu Warlord Swordzie, może być MLS) pisze tak: "It's the Excalibug".
Wild Warriorek
09-02-2006, 13:57
Dzisiaj poszlem do NPC Tibra i z nia pogadalem :
13:53 Angela Dragonist: hi
13:53 Tibra: Welcome in the name of the gods, pilgrim Angela Dragonist!
13:53 Angela Dragonist: excalibug
13:53 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it.
Nie dalo sie z niej wiecej wyciagnac. :)
Wiem że to nic nie wnosi do tematu, ale może Excalibug to poporstu jedna z silniejszych broni np: Warlord Sword. I tak jak np: jest na Magic Swordzie: "It's the Sword of Valor" to na Warlord Swordzie(nie mówie że odrazu Warlord Swordzie, może być MLS) pisze tak: "It's the Excalibug".
tak, ale u spoconego cyca jest WS i nic nie pisze na nim specjalnego...nei wiem jak MLS... tego chyba narazie nie wie nikt procz Cipsoftu:/
lukasz772
09-02-2006, 16:25
Bardzo możliwe... Hmmm... Zaczną mi sie jutro ferie to będę badał to. Pojde do wszystkich NPC jacy mi sie kojarzą z tą sprawą.
Zaciekawiła mnie ta sprawa i postanowiłem się nią zająć. narazie to tylko początek i nie czytałem całego topicu ale byłem u NPC Lorbas i powiedział mi ciekawą rzecz
17:52 Johny Knoxwille: hi
17:52 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
17:52 Johny Knoxwille: excalibug
17:52 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
Więc jeśli nikt już przedemna teog nie pisał Excalibug jest ukryty w podziemiach Edron jeśli ktoś pisał wywalcie ten post :P
lukasz772
09-02-2006, 19:36
Napisał ktoś. I napisał ten ktoś, że na Edron mówią że jest na POH :P koło zamknięte :P
no tak ... edron lub poh... tylko to tak rozległe lokacje, ze przeszukanie ich wymaga minimalni miecha... o wysokim lvl i niezlym team'ie nie wspomne...
ten temat Ciągnie sie od wakacji:P i jesZcze nikt nie wie o co chodzi?=PP skoro w ciągu tego czasu nic wam nie wyszło to znaczy że trzeba sobie dac spokuj bo i tak nic nie wyjdziee...
takie jest moej zdanie...jak ktos mysli inaczej to jego sprawa;]
@up
mozliwe, ze masz racje i nic z tego nei bedzie i ktos moze czuc sie zawiedziony z tego powo, jednak zawsze jakas szansa istnieje, ze te sprawe da sie rozwiklac.. moze po najblizszym update??
@up
mozliwe, ze masz racje i nic z tego nei bedzie i ktos moze czuc sie zawiedziony z tego powo, jednak zawsze jakas szansa istnieje, ze te sprawe da sie rozwiklac.. moze po najblizszym update??
tak tak...po najblizszym...to sie mialo rozwiazac po letnim upadate=P i nic nie wyszlo i uwazam ze raczej nie wyjdziee...jesli to byla wogle prawdaa =)) Dziwi mnie tylko ze bylo tyle pomyslo i tlye dododów na ten temta a polowa ludiz porzucila ten temat...jednak musiala uwazac tak jak ja...ze to nie ma sensu=P ale robcie co chceciee...cyaa
karcio 1212
11-02-2006, 18:58
Może to być też jak ktoś już powiedział o wojnie minosów z elfami. Tak?
Jak kiedyś słyszałem w "notebooku Amber" jest napisane noodles.
Może Amber zamieniła Noodlesa w psa i za czasów kiedy był człowiekiem słyszał podobne słowa.
PS. Hursky i Stutch są ochroniarzami króla? Też było o nich napisane
Ignatius Fireblade
11-02-2006, 22:04
Nie no... Czy wy zadaliście sobie trud przeczytania wszystkich postów od początku tematu? Szczerze wątpię... Wiedzielibyście, że na te wszystkie "rewelacje" już powpadano na samym początku i, że bezsensownie powtarzacie to w kółko. Nie dociera? To wszystko już było.
Co do linijek
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Nic mi do glowy nie przychodzi O.o
A mi przychodzi.
Orshabaal, Orshabaal!
Be ware, be ware!
@EDIT I
17:52 Johny Knoxwille: hi
17:52 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
17:52 Johny Knoxwille: excalibug
17:52 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
Sprawe można uznać za zamkniętą. Przynajmniej mi zdaje się że chodzi tu o loot z Orshabaala.
@EDIT II
Znów coś dopowiem :] .
Jak już było wywnioskowane jest tu opisana wojna o Excalibuga. Wiele wyrazów zostało przetłumaczone na nasze. Niedługo zbiore wszystko w jedną całość i znów edytuje. Czyżby to na pewno wojna?
@EDIT III
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman (dobry bog) far'tha morguthis.
Aranah Zathroth (zly bog) ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil (krasnolud/y) baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Zathroth kath'ras Zatragil (rodzaj stali),
Uman ar'thasha Uth'Amon (rodzaj stali)...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Excalibug kenle'sha Kruzak (emperor) sarvithos,
Marvik (wielki druid) esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Mel'thinas ekoth'res Noodles (piesek)!
Fardos (kolejny bog) ar'kathsi Zathroth,
Kath'arakh Muriel (wielki mag), Urb'ina Kruzak...
Tutaj jest tekst który ma już część przetłumaczoną (nie przezemnie!). Zaraz dodam Tłumaczenie ina etc. Czyżby wielka odpowiedź leżała w zasięgu ręki? Zdaje mi się że chodzi o język Beholderów...
@EDIT IV
Tera- ziemia ; Vis- energia ; Lux- światło ; Exevo- przywołaj, wezwij ; Exori- zaatakuj(?) ; Adori- [coś jak Exori tyle że wsadza moc do runy] ; Exura- ulecz ; Adura- [coś jak Exura tyle że wsadza moc do runy] ; Gran- wielkie, duże ; Vita- życie ; Pox- trucizna ; Flam- ogień ; Exani- przenieś, unieś ; Con- strzała, bełt ; Grav- pole ; Adevo- [coś w stylu Adori] ; Res- zmień ; Adito- usuń(?) ; Hur- [tego dokładnie nie wiem ale coś w stylu przenieś] ; Mas- masowo ; Ina- przemień(?) ; Ani- sparaliżuj
Kto się podejmie przetłumaczenia z polskiego na nasze?
Fakt, powtarzacie sie...
Niekoniecznie moze to byc Orsha~Mozliwe iz jest to jakis nowy potwor ktory zostanie wprowadzony nie wiadomo kiedy, albo tez mozna by sie popytac starych graczy ktorzy pamietaja Tibie na poczatku, moze tam jest rozwiazanie...
Ale wg. mnie takowego nie ma. To cos jak niekonczaca sie "opowiesc"- w tym przypadku legenda. :P Nowe rozwiazania przychodzace do glowy stana sie predzej czy pozniej obalone...
@up: z polskiego na na nasze... jakie nasze? :P
I z tego co wiem to jezyk beholderow sklada sie z liczb. Chyba ze mi sie juz cos poplątało :D
Ignatius Fireblade
13-02-2006, 19:42
Dobra, nocke nad tym przesiedziałem i mam jakieś prawdopodobne tłumaczenie...na niebiesko zaznaczam wyrazy znane, a na czerwono często powtarzające się. Wnioski później.
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Jeżeli dobrze się wczytać jasne staje się, że to tekst jakiejś pieśni...zaryzykuję, że o Excalibugu. Z tym, że wychwala Zathroth'a. Powtórzenia z (moim zdaniem) epitetami są dowodem. Również powtarzające sie dwa słowa mniej-więcej w środku tekstu (Urb'thasha,Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far!) stanowią coś w stylu refrenu. Teraz zobaczycie jak ja widze tą pieśń na polski...
Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak...
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Które teraz trwa, trwa...
Sami widzicie, że to doskonale pasuje w klimacie...Według mnie, to będzie coś w tym stylu, ale jeśli macie inne zdanie, to chętnie wysłucham. Nadal intryguje mnie ten Mel'thinas...może to jakiś bóg? Czekam na wasze zdanie na ten temat.
Poczytajcie sobie... jak pisałem, to już było.
@DOWN
Poczytaj temat, plax...Było.
Nie wiem czy ktos na to wpadł, ale wedlug mnie o wszystkie szczególy tego tekstu trza zapytac Spoconego Ctclop'a. Z kąd ta sugestia? a no prosty Fakt:
Lil' lil - to krasnolud'y w jezyku Cyclopów i mysle ze tu tkwi rozwiazanie. cyklopy poslugują sie podobnym do ludzkiego, ale czy tak bylo zawsze czy to ewolucja?? moze kiedys ich jezyk brzmial wlasnie tak jak to jest napisane w oryginale??
czytaliscie legende tundera hammera? wedlug mnie to jest powiazane .A ja powesze w veno moze to manaroth czy jakos tak na tescie byl taki potwor ,a
byl potezniejszy od orsha
Windy mimichal / inferna
15-02-2006, 22:44
Zachecam do czytania ksiazek z biblioteki Kazordoon.
np:
Miners Journal (title)
We've dug that deep, that even we dwarves can hardly see. Fruzek told us stories of a monster making odd sounds from below the earth.These frightening tales of the basilisk have halted our mining schedule, forcing us to double the guards protecting the miners.
A Tired Miner
Melc
Bardzo ciekawe jest to:
Miner's Entry
What it was I cannot say! But its horrible! Horrible! We heard rumors of such things before but we just ignored them ...Im the only survivor ..that...THING...they couldn't move...they were helpless...oh why ...what....what is that..something is coming...my feet....stone...
(most pages of that book are unreadable, stained with blood and parts are burned)
Horrible screams ..blinding light....pain...happening???....No one ....The light ...closer.....brighter...no visibility....Farewell...
Ignatius Fireblade
16-02-2006, 08:41
@Windy mimichal
1.Dziennik Górnika
Kopaliśmy tak głęboko, że nawet my, krasnoludy, nie widzimy zbyt dobrze. Fruzek opowiadał nam o wydającym dziwne dźwięki potworze z głębin ziemi. Te przerażające opowieści zmusiły nas do wstrzymania prac i podwojenia straży, pilnujacej górników.
Zmęczony Górnik
Melc
2.Wpis Górnika
Nie potrafię opisać coż to było! Ale jest potworne! Potworne! Słyszeliśmy pogłoski o czymś taki już wcześniej, ale wtedy je ignorowaliśmy ...Jestem ostatnim żywym ..to ...COŚ...Nie potrafili się poruszyć...byli bezradni... oh czemu...co...co to jest..coś nadchodzi...moje stopy....kamień...
3.(większość kart tej księgi jest nieczytelna, zaplamiona krwią a częściowo spalona)
Potworne krzyki ..oślepiające światło....ból...dzieje???....Nikt ....Światło ...bliżej.....jaśniej...zero widoczności....Żegnajcie...
Z przykrością stwierdzam, że od jakiś 20 stron (a może i więcej) w tym temacie nie ma żadnych nowości.
oto rozmowy z posctaciami z veno
yberius
Yberius: This blasphemous weapon has to be destroyed.
a to vladruc
Vladruc: A terrifying weapon if it does exist at all.
Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long...
Digger: Just a knights' legend.
wiec nieumarli mieli excalibuga?
Asrak: If it's truly a weapon to slay gods it might be worth to be sought for.
czegos tu po prostu nie rozumiem w legendzie nic nie ma o tym ze posiadali go nieumarli.
co do fransa nie moglem sie dostac bo bedurion zajal kolejke i caly czas 60 uh
wiecnie wypytalem sie fransa
MasteR Driv3r
16-02-2006, 21:00
a tak sobie pomyslalem... ze ten Noodles, moze <Woof> to tak a <woof> <woof> to nei czy cos w tym stylu ;]
edit: fajnie by bylo popprosic polskiego gma zeby pomogl rodakom ;]
Witam,
Nie wiem czy to juz bylo kiedys napisane ale u jednego z npc na edron mozna cos dowiedziec o excalibug, gdy to napisalem on powiedzial cos ze excalibug jest ukryty gdzies na poh ale nie ma czasu tam zajezecz najpierw musi uratowac swiat ;) nie chcialo mi sie wymyslac co dalej pisac i poszlem dalej expic :P tak wiec jesli ktos ma jakis pomysl moze z nim pogadac ;]
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Tak , wedlug mnie to coś o Kruzaku ( imp. dwarfów )i jeszcze o Noodlesie (slodziutkim kundlu Króla Tibianusa).
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! - Zabic Kruzaka?? Może się da w tym quescie kto wie...( i kto będzie żądzil ??? :D )
Bazyliszek ( podobno wali jak demon ;) ) kto to sprawdzi???.
A do niego wejść się da ( to ten mówil że wali jak Demon;( )
Jeszxcze o Mintwallin... Moze trzeba pogadać z minoskami...
Dwarfy Wzywają straże jak się pisnie to możeco takiego: hi Excalibug...
To są moje domysły może prawda może nie :kat:
co do jezyka beholderów:
jezeli posiada sie jeden tekst jawny to powinno prosto pojsc z odszyfrowaniem innych. 486486 - Blinky , jak widac liczba cyfr i liter jest taka sama, ale jest pewna premutacja alfabetu.. co jak co ale stworzenie takiego szyfru to duzy wysilek i praca a dla matematyka, zalózmy ze Knightmare (tworca kodu) jest za glupi na stworzenie takiego szyfru ;), czyli musial zwalic gotowca, lub twoche go zmodyfikowac. Pierwsze co mi przyszlo do glowy to niemiecka maszyna szyfrujaca Enigma, dziala na identycznej zasadzie, sprawdzalem prawie wszystkie stworzone wersje enigmy i przy niektorych co nieco sie zgadzalo, po wpisaniu 486486 pierwsze dwie litery wychodzily dobrze BL****, czyli ma to cos wspolnego. mozliwe jest rozwiazanie tego przy zmienianiu ilosci rotorow i ich nastawieniu, wiecej nie powiem :] , zycze powodzenia :p
MAsterqu Mibious
24-02-2006, 23:01
[QUOTE=Heliwurab]Wymienie to, z czym spotkałem się w Tibii i tutaj.
excalibug prawie na początku. Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
Basilisk niedługo po excalibugu. thosharsis tha'Basilisk...
Beholders troche dalej... nah baka'sha res'sehra Beholders...
Kruzak i excalibug w następnej linijce.. Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Mintwallin następnie.. Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik w roli z excalibugiem po Mintwallinie... Marvik esha'ina excalibug!
znowu excalibug po kilku linijkach tekstu ---> Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
w następnej roli... basilisk >mas'thoshi Basilisk stoth'ria!<
tym razem Kruzak i excalibug zaraz po bazylu . Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
2 linijki potem znów Kruzak : Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Potem ktoś rzuca czar: Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
i jakaś końcówka.. to prawie napewno język elfów, mówiący o różnych tajemnicach.. może np. o takiej, dlaczego Kruzak za skóre Basiliska da ci klucz do skarbca.. Można tak na raz powiedzieć, że była to walka Kruzak vs. Marvik, było troche Basiliska i Excalibugu... może ktoś go używał...wystąpił też na chwile Beho... a po co on tam? Może coś ukrył? może coś nam dał?.. Teraz zamiast głowić się na bezsensownym tematem "Język 469" weźmiemy się za przekładanie tej książki na nasz język.. A więc, do dzieła kamraci! Hej ho, hej ho, do questów by się szło... :cup:
Czy tu ktos w ogóle czytał początki tematu ?
Bo na moje oko robimy błedne koło.Wszystkich zainteresowanych tematem proszę , aby czytali wcześniejsze strony X(
MAsterqu Mibious
24-02-2006, 23:08
23:01 Frodo: Welcome to Frodo's Hut. You heard about the news?
23:01 Poszkodowany Pustelnik: news
23:01 Frodo: Some travelers from Edron told about a great treasure guarded by cruel demons in the dungeons there.
23:01 Poszkodowany Pustelnik: bye
23:01 Frodo: Please come back from time to time.:faceoff:
No wiec moim skromnym zdaniem jest to potwierdzenie , że bron która jest tak pożądana przez graczy znajduje sie na Edron .
Zbyt nie rozumiem o co hodzi w tekscie ( tego nikt nie rozumie) ale nie wiem jednego czy to jakis miecz kturego nikt nie widział czy Magic long sword ??? Wiem że to głupie pytanie
MAsterqu Mibious
25-02-2006, 08:49
Jeśli chodzi o legendarnego excalibuga , to są tylko przypuszczenia .
Dosć prawdopodobne jest to , że excaliug jet magic long swordem ,
ale jeszcze nikt go nie zdobył wiec nikt 100% pewności nie ma jak
on wyglada .;)
W kolejnym poście zaloncze streszczenie tematu , bo ja czytajac 59 stron mialem serdecznie dosc powtarzajacych sie pytańX(
MAsterqu Mibious
25-02-2006, 09:07
Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak...
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Które teraz trwa, trwa...
To jest przetłumaczenie tego textu-wiersza
Co do ukrycia <cześc użytowników podejżewa , ze excalibug składa się z części<Jeden z faraonów daje ponoc rękojesć miecza>to miejscami proponowanymi są :Edron,PoH<Plains of Havoc>,Darashia .
Co za się tyczy języka , to wpólnie ustalilimy , ze jet to język elfów<chodzi pień na górze>
Co do języka beholderów to nasze próby przetłumaczenia o spełzly na niczym <było zaledwie kilka propozycji>
Teraz coś o noodles'ie - podejżewamy , że jest to rycez zamieniony w psa .
Wszelkie próby odczarowania go spełzły na niczym.
8o
Król mówi , ze za niedługo<od dłuższego czasu tak mówi , ze pośle po bohaterów a nagroda dla nich za wykonanie zadanmia bedzie adekwatna<?>
I mówi , ze mamy słuchac uważnie <pewnie nowości>
Nastepnie od froda<wlasciciel karczmy w thais> powiedział , ze kilku wedrowców muwilo o wielkielkim karbie ukrytym, na Edron , i strzeżonych przez okrutne demony .
Jesli cos opuścilem -przepraszam .:confused:
Mastadi, little meteorite
25-02-2006, 09:25
23:01 Frodo: Welcome to Frodo's Hut. You heard about the news?
23:01 Poszkodowany Pustelnik: news
23:01 Frodo: Some travelers from Edron told about a great treasure guarded by cruel demons in the dungeons there.
23:01 Poszkodowany Pustelnik: bye
23:01 Frodo: Please come back from time to time.:faceoff:
No wiec moim skromnym zdaniem jest to potwierdzenie , że bron która jest tak pożądana przez graczy znajduje sie na Edron .
Wiesz, mi się wydaje że to jest o anihilatorze.
Zauważyłem coś dziwnego z noodlesem. Jeśli się do niego podejdzie, ale nie powie "hi", to on co jakiś czas będzie warczał. Ale jeśli podejdziemy jako pies, będzie częściej warczał (tak mi się przynajmniej wydaje, może po prostu przypadek)
Ignatius Fireblade
25-02-2006, 09:26
Taaa... Opuściłeś. Zapomniałeś zauważyć, że to moje tłumaczenie jest.
MAsterqu Mibious
25-02-2006, 09:42
:confused:
No więc przepraszam Ignatiusa , że nie powiedziałem iż to Ty przetłumaczyle ten text i zapewne namęczyłeś się nad nim mocno.
No wiec co do froda , to go skopie po du*** za składanie falszywych zeznan
i mnie nic nie obchodzi czy on Cip czy Npc X(
Acha i jeszcze sprawa KWT
No więc wiem , ze wejscie , sie kopie gdzies na któryms cmentarzu na POHu
Niewiem , bo jak tam sobie bieglem ,uciekajac przed Gsem to mialem gdzies jakis tam cmentarz . Jedynie go tak z wiekszej odleglosci widziale
Sa 2 werje :Albo KWT jest puste i Clipy go zostawily na pamiatke ,
albo w środku cos rzeczywiscie jest.
Ignatius Fireblade
25-02-2006, 09:53
Nieźle myślisz... Gdyby nie te GS'y to pewnie ludzie szturmem by wzieli PoH i skopali kilofami XD A tak, to mają kłopociki 8o MAsterqu, jeśli ci się uda, to odwiedź ten cmentarz...
MAsterqu Mibious
25-02-2006, 10:05
Z penetracją cmentarza , to musze poczekac , robie se teraz palka
a mój kolega za niedlugo bedzie mi bloczyl gs'ki także maybe sie tam wybiore
Mam w koncu dopiero 29 level sorkiem :/
I nie mam pojecia , co sie kryje pod cmentarzem :faceoff:
wy nic nie rozumiecie :( myslicie ze cipsoft-owi chcialo bys sie robic jakies glupie zagadki nie mozna zdobyc zadnego exkalibura nie mozna wejsc do skarbca w kazz cipfotowi by sie nie chcialo takiego czegos robic a nawet by nie zrobili X(
Nie czytalem wszystkiego co tu napisalsicie ale z pierwszych stron wynika ze bazyliszek zjadl excalibuga... now iec tak sobie myslalem ze jak sie go zabije to ten excalibug z niego wypadnie.. ale to tylko moje domyslenia ;]
Wiesz, mi się wydaje że to jest o anihilatorze.
Zauważyłem coś dziwnego z noodlesem. Jeśli się do niego podejdzie, ale nie powie "hi", to on co jakiś czas będzie warczał. Ale jeśli podejdziemy jako pies, będzie częściej warczał (tak mi się przynajmniej wydaje, może po prostu przypadek)
15:17 Gakis Blan: hi
15:17 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
15:17 Gakis Blan: excalibug
15:17 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
Znowu Edron...
Pozatym tam jest cos o Nodless czy cos takiego.. W DTD quescie necro ma jakiegos pieska... To nie jest chyba QS;p?
Mr.Hania
28-02-2006, 16:18
wy nic nie rozumiecie :( myslicie ze cipsoft-owi chcialo bys sie robic jakies glupie zagadki nie mozna zdobyc zadnego exkalibura nie mozna wejsc do skarbca w kazz cipfotowi by sie nie chcialo takiego czegos robic a nawet by nie zrobili X(
Tak myśle że chciałoby im sie robić jakieś "głupie" zagadki, bo dzieki tym "głupim" zagadkom gra ma fajny klimat.
Nie czytalem wszystkiego co tu napisalsicie ale z pierwszych stron wynika ze bazyliszek zjadl excalibuga... now iec tak sobie myslalem ze jak sie go zabije to ten excalibug z niego wypadnie.. ale to tylko moje domyslenia ;]
Bazyliszek o NPC
Jak w tytule tego posta, istnieje pewna bron, "Którą giganci wykuwali swój oręż"... co do języka, nie sądze, zeby to był elficki, a raczej język Cyclops'ów!
nie chce lamac QS, ale wydaje mi sie, że trzeba zaniesc Giant s-hammera Spoconemu cycowi... i do tego jakis z rodzaji stali, o ktorych juz kiedys wspomnialem.... na prawde nie wiem, jak to mozna zrobic ale mysle ze to tez pewien trop...
MasteR Driv3r
01-03-2006, 22:27
ALE MOZE POTWIERDZI SIE MOJA TEORIA....
noodles:
<woof> - tak
<woof> <woof> - nie
:faceoff:
Kaper2005
02-03-2006, 09:20
W całej tibi mnustwo jest takich zagadek. Czeba by dokladnie przepytac Marvika. To moze byc do jakiegoś questu.
Buszowalem sobie po forum tibia.org.pl patrze a tutaj temat excalibug lookam i screen
http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=79268
Czy to nie jest conajmniej dziwne Oo ? 100k + ??? arm ?
( jak juz ktos to napisal to delete plx )
sprawdzcie tutaj, oszczzedzi wam chodzenia
http://myweb.cebridge.net/tlttemp/tibiabooks.html
Defender Defciu
05-03-2006, 17:56
Czyli podsumowując trzeba jeszcze zwiedźić Venore i tam popytać NPC (biore to na siebie):) Zostało jeszcze Carlin i Thais. Koniecznie trzeba udać się do anarkhum aby zdobyć tytuł księgi która jest tak ważna. Według mnie to wszystko układa się w jeden sensowny ciąg Blind orc Sweaty Cyclops. Trzeba jeszcze się dowiedzieć jak zdobyć w tibii potrzebne metale dla Sweaty Cyclopa zrobiłem już prześwietlenie kundlowi dowiedziałem się również ,że można wymienić golden staffa na warlord sworda. Wiem również że w ów księdze użyto języka łacińskiego na 100%.Wiem również ,że NPC sprzedający w Thais czary dla druidów posiada excalibug(za hu** go nie da) moim zdaniem trzeba NATYCHMIAST zbadać anarkhum. Tam jest odpowiedź na naszą zagadke.
Mr.Hania
06-03-2006, 19:45
Even in my visions, I couldn't get any enlightenment about the whereabouts of this weapon of legend.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^
To mówi ów druid sprzedający czary. Na jakiej więc podstawie myślisz zę on go ma?
Teke Varus
08-03-2006, 16:37
OMG ale to skomplikowane :). Już mnie łeb boli. Na ale przeciez za jednego golden staffa nie da Ci Warlord Sworda.Chociaz...niewiem, probojcie jak bym sie mogl do czegos przydac dac znac(niemam pacca, narazie:P)
Ja jestem tylko pewien, ze te wszystki Magic Longswordy,Golden helmety.DSL,Blassed Shiedy nie są po to zeby tak leżeć...Jest to jakiś dlugi quest..Ale jak juz bedzie odpowiedz to nieznaczy ze beda te wszystki rzeczy dostepne, bez przesady.Dostanie je 1 osoba, albo nieograniczona ilosc, podwarunkiem ze jeszcze bedzie trzeba otluc cos cholernie silnego...
Zathroth alth'ashara
Mnie razi w oczy ten kawalem cos o Belhorderah...
Torarnos
08-03-2006, 18:04
- 17:56 Torarnos: hi
17:56 Avar Tar: Greetings, traveler Torarnos!
17:56 Torarnos: excalibug
17:56 Avar Tar: I am sure it's hidden in a vault of the Nightmare Knights beneath the Plains of Havoc. I plan an expedition to go there and rout out the Ruthless Seven, but I have tosave the world first.
- 17:56 Torarnos: hi
17:56 Avar Tar: Greetings, traveler Torarnos!
17:56 Torarnos: excalibug
17:56 Avar Tar: I am sure it's hidden in a vault of the Nightmare Knights beneath the Plains of Havoc. I plan an expedition to go there and rout out the Ruthless Seven, but I have tosave the world first.
Ja mam zapiski we wczesniejszym świecie?
rook?? ciekawe czy dobrze przetlumaczylem...
18:39 Dawergo Sewery: excalibug
18:39 Kazzan: Once a djinn claimed to have seen it in a dream. I guess it's just that, some dream of a supernatural creature.
18:48 Dawergo Sewery: excalibug
18:48 Shalmar: A strong mind and a pure soul has no need for such items.
Mr.Hania
08-03-2006, 19:01
@2up
Tak a mother znaczy tato -_-
To znaczy:
Jestem pewny jest to schowane w skarbcu Nightmare Rycerzy pod PoH. Planuję Pójść tam i rozgromić Bezwzględną Siudemkę, ale najpierw muszę uratować świat.
@2up
Tak a mother znaczy tato -_-
To znaczy:
Jestem pewny jest to schowane w skarbcu Nightmare Rycerzy pod PoH. Planuję Pójść tam i rozgromić Bezwzględną Siudemkę, ale najpierw muszę uratować świat.
-_-" masm tylko 4 z angola xS
Ignatius Fireblade
08-03-2006, 23:01
Nio to sie chyba zdziwicie nieco, moi drodzy poszukiwacze skarbów... Na początek cytat:
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
A teraz coś, co znalazłem podczas przekopywania się przez Akh:
Mehrah asram cha mehe than.
Uth a'thul at cha there.
Orum tha cha elik jahara.
Udhun zah fahr mal.
Chamek at uthul hatradek asram.
Mehrem alir iktha at uthun.
Kasin tha Ur ch helim doh.
Mah dah direm.
Athul as hathu, athul as dofah, athul as mereth.
Cha ukhtu muhn dahra.
Sethor mah amin dah.
At meruhm cha me dah.
Chamek persim kaharah bah tufi.
Moh dah rah.
Moh Udhin cha uthul.
Meheth Zuhl tha berah.
Przypomina wam to coś? Różni sie paroma szczegółami, ale czy ktoś spróbuje to przetłumaczyć?
lukasz772
09-03-2006, 08:06
Hmmm ja teraz nie mam czasu, ale radziłbym wam poszukać na google.pl jakiegoś translatora co tłumaczy język którym posługują się w Egipcie... Czyli język Arabski! Spróbujcie przepuścić to przez translator, może Cipsoft zrobił dokładnie to samo tylko że tekst z Angielskiego przetłumaczyli na Arabski (w końcu Ankrahmun to miasto faraonów :)) powodzenia, zajme sie tym sam ale po szkole!
Pozdro 4 all
Tja, to może ktoś przeczyta mojego posta kilkanaście stron wcześniej? Próbowałem -.-
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=516870&postcount=293
Mr.Hania
09-03-2006, 13:16
Nio to sie chyba zdziwicie nieco, moi drodzy poszukiwacze skarbów... Na początek cytat:
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
A teraz coś, co znalazłem podczas przekopywania się przez Akh:
Mehrah asram cha mehe than.
Uth a'thul at cha there.
Orum tha cha elik jahara.
Udhun zah fahr mal.
Chamek at uthul hatradek asram.
Mehrem alir iktha at uthun.
Kasin tha Ur ch helim doh.
Mah dah direm.
Athul as hathu, athul as dofah, athul as mereth.
Cha ukhtu muhn dahra.
Sethor mah amin dah.
At meruhm cha me dah.
Chamek persim kaharah bah tufi.
Moh dah rah.
Moh Udhin cha uthul.
Meheth Zuhl tha berah.
Przypomina wam to coś? Różni sie paroma szczegółami, ale czy ktoś spróbuje to przetłumaczyć?
To są 2 różne języki. W tym drugim nie ma żadnych '. A w pierwszym tych ' jest pełno
.
ADRIANECZEK
09-03-2006, 19:34
Mój brat grał w tibie od początku i jak wiem w 1 roku Tibi 15 osób miało excalibuga w tym mój brat.Według mnie to idzie tak "Idziemy na wyspe druidów i zabijamy pojawiającego sie tam bardzo żadko tajemniczego mnicha.Wypada z niego list.Odszukujemy(najtrudniejsza żecz)NPC BAZYLISZEK!!!!!.Dajemy mu list.Daje nam mape ktorej nie musimy mieć(DARAMA)zabijamy wszystkich FARAONÓW i mamy ten helm.Zanosimy go do bazyliszka on daje nam w zamian Czerwoną Perłe ( Z hełmu ).Idziemy do krola Thais.Dajemy mu perłe a on znowu list . I to jest teraz najtrudniejsze.Płyniemy do Tiquandy odszukjemy góre w ktorej jest dziura wchodzimy i mamy do zabicia potwory(nie wiem jakie ale podono trudne)I tam jest The Devil Eye.Nie musimy go atakować.Jak wiadomo nikt go do tej pory nie widział.Ale isnieje i to jest Król Potworów TIBI dajemy mu list a on w zamian daje na Exalibug. Wiem że wam sie wydaje że kłamie ale przynajmniej połowa jest prawdziwa poniewarz pół brat mi powiedział.Pół Domyśliłem sie sam.Od waszych postów.Mówcie co chcecie ale mój brat miał exalibuga i sam go poszukuje.Nie doszedłem w tym wszystkim do jednego.W TEJ HISTORII NIE MA NIC O SPOCONYM CYKLOPIE.On może coś w tym zmieszać,może ułatwić sprawe ale ja przechodze moją historie jaką sam wydedukowałem:-).Jestem przy 3 Faraonie.Może uda mi sie zdobyć Exalibuga.Jakbyście mieli jakieś pytania to gg 3002854.
OMFGBUHAHAHAH!
Teraz mnie koleś dobiłeś. I zanim następnym razem napiszesz takie herezje to zastanów się czy aby napewno to Ci się nie przyśniło -.-
Bboy Mlody
11-03-2006, 14:52
,,Mówcie co chcecie ale mój brat miał exalibuga"
@Twoj brat ma buga w glowie ze opowiada takie rzeczy.
Pozatym jesli by on gral od poczatku to wiedzial by ze wyspy jak Tiqanda nie istnialy wtedy to chyba logiczne prawda?
@up
lol :P
A nawet jesli, to przynajmniej ktos probuje go rozwiązać, a nie tylko zobaczyc mapke na stronce ^^ Wkońcu przynajmniej kogoś zainteresowała przygodowa strona gry
Evil Maul
24-03-2006, 15:22
You see a sword hilt
It weighs 9.00 oz.
This was once part of a formidable two handed weapon. It seems to be rotting rapidly. ~~~~to jest rękojeść od pewnego miecza ( ta część wypada z ktoregos pharao ) ale przyjrzymy sie teraz rekojesci warlord sworda gdybysmy mogli ja przyblizyc beda prawie identyczne .
Nie wiem czy ktos to pisał, może przeoczyłem coś. Więc tak: sword hilt który podobno jest podobny (masło maślane :P) do rękojeści warlord sworda, wypada z Morguthisa, którego imię (z małej bo z małej) występuje w księdze. Sądze że morguthis może oznaczać np "śmierć" i imię Morguthis może pochodzić od słowa smierc w tym że języku.
Gatho Gokhinin
24-03-2006, 16:59
Ileśtam UP:
Twój brat grał w pierwszym roku Tibii... nie mówię, że nie, ale wtedy nie było Tiquandy, bossów np Fernfanga na wysepce druidów, więc NIE mógł tego zrobić.
Ilestam UP:
Ten tekst to raczej coś w podobie arabskiego, chcieli dać klimat językowi :P
Chamek at uthul hatradek asram.(lol)
"Chamek at uthul arak"
to jedno z tych bluźnierstw, które krzycza w naszą stronę Demony ;p
C'ya
Muzzores
24-03-2006, 18:11
marvik to sprzedawca czarów dla druidów w thais .:dance:
Kittel Cit
31-03-2006, 16:05
Prawdopodobnie jest to opisana walka,poniewaz jest tam taki ktos jak "Noodles" a "Noodles" wystepuje w ten ksiazce na rooku a tamci wszyscy co na niej sa chyba walczyli.W pierwszym przeslaniu sa napisane imiona npc sadze ze tylko oni maja cos wspolnego z ta zagadka
Arir Nidinda
31-03-2006, 16:25
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
"EXEVO GRAN MAS VIS" może to podpowiedź??? "Muriel","Kruzak" wie ktoś kim są?
"EXEVO GRAN MAS VIS" może to podpowiedź??? "Muriel","Kruzak" wie ktoś kim są?
http://www.tibia.pl/items.php?sort=item&id=138
Kruzak
Dwarven Shield:
Legenda: Te tarcze zostały dane najwyższym rangą krasnoludom, Krasnoludzkim Strażnikom(Dwarf Guard) od Imperatora Kruzak'a.
Muriel
Muriel to NPC w gildii czarodziejów na Thais
CARLIN::cygaro:
BIBLIOTEKA
Mathiew Dachshund: hi
Tibra: Welcome in the name of the gods, pilgrim Mathiew Dachshund!
Mathiew Dachshund: EXCALIBUG
Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it.
Mathiew Dachshund: bye
KRóLOWA
Mathiew Dachshund: hello queen
Fenbala: HAIL TO THE QUEEN!
Barbara: HAIL TO THE QUEEN!
Queen Eloise: I greet thee, my loyal subject.
Mathiew Dachshund: EXCALIBUG
Queen Eloise: A mans tale ... that means 'nonsense', of course.
Mathiew Dachshund: why
Mathiew Dachshund: tale
Mathiew Dachshund: mans tale
Queen Eloise: Farewell, Mathiew Dachshund!
Barbara: LONG LIVE THE QUEEN! You may leave now!
Fenbala: LONG LIVE THE QUEEN! You may leave now!
SZKOŁA
Mathiew Dachshund: hi
Phillip: Hello, seeker of knowledge Mathiew Dachshund. How may I assist you?
Mathiew Dachshund: excalibug
Phillip: This weapon is said to be very powerful and unique. It was hidden in ancient times and now is thought to be lost.
Phillip: Go and be careful. Remember what you have learned!
SZERYF
Mathiew Dachshund: Hi
Shauna: Howdy!
Mathiew Dachshund: excalibug
Shauna: Would certainly make a good butterknife. HO, HO, HO!
Knopers321
01-04-2006, 15:49
Gadałem z Lorbasem (tym koło dark catedral)
14:49 Sir lord Knopers: hi
14:49 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
14:49 Sir lord Knopers: excalibug
14:50 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
14:50 Sir lord Knopers: beneath edron
14:50 Lorbas: I hope the knightly order there fares better than our own.
14:50 Sir lord Knopers: knightly order
14:50 Lorbas: Our order was once the greatest and richest in the whole known world. Kings, tradersand knights of various orders were our supporters and the gods smiled upon us ... or at least that'swhat we thought until the day of doom.
14:50 Sir lord Knopers: kings
14:51 Lorbas: The king is a worldly ruler, and we don't burden ourselves with worldly concernsanymore.
14:51 Sir lord Knopers: traders
14:51 Sir lord Knopers: knights of various
14:51 Sir lord Knopers: gods
14:51 Lorbas: I am not worthy to speak about the gods.
Nie jestem jakis super dobry z angielskiego, więc nie wiem do końca o co mu chodzi:baby:
edit: Spróbuje ze słownikiem
14:49 Sir lord Knopers: cześć
14:49 Lorbas: Witaj, drogi podróżniku.
14:49 Sir lord Knopers: Excalibug
14:50 Lorbas: Jest wieść o tym, że jest ukryta gdzieś poniżej Edron.
14:50 Sir lord Knopers: Poniżej Edron
14:50 Lorbas: Mam nadzieję, że rycerski order (w słowniku było wiele znaczeń, nie wiem które by pasowało ale chyba chodzi o odznakę) tam ma się lepiej niż w naszym posiadaniu.
14:50 Sir lord Knopers: Rycerski order
14:50 Lorbas: Nasz order był największą i najbogatszą na całej, znanej nam części świata. Królowie, kupcy i rycerze rozmaitych orderów byli naszą podporą i dobra(albo bogowie) uśmiechali się przy nas... lub na najmniej that'swhat my dotykaliśmy do dni przeznaczenia.
14:50 Sir lord Knopers: Królowie
14:51 Lorbas: Król to światowy władca, i my nie obciążaliśmy siebie światowymi troskami nigdy więcej.
14:51 Sir lord Knopers: kupcy
14:51 Sir lord Knopers: różnorodni rycerze
14:51 Sir lord Knopers: dobra (lub bogowie)
14:51 Lorbas: Nie jestem godny mówić o dobrach (lub bogach;].
Czyli chyba to nie było krokiem naprzód;/
Butterknife? Masełko...? To co to jakiś nóż ???;]
A ja wam powiem tak po tym temacie... przepytalismy z kolega wszystkich NPC we wszystkich miastach (tych dla pacc tez) oczywiscie nie szukalismy npc na wolnasci gdzies rozsianych... tylko w miatsach... i zazwyczaj wszyscu mowia ze (albo raczej nie mowia) ze nie wiedza a inni cos tam belkataja ze mityczna bron itp jeszce inni mowio o nagrodzi dla tego ktory ja znajdzie a jak tylko ktos powie cos sensownego typy idz tam i zapytej tego to to jest slepy zauek... Ale pytalismy sie tez tutorow i Gm'ow co to ma byc i w stosukno 60% (tak) / 40% (nie) odpowiadali ze istnieje ale nie da sie go zodboyc albo oni nie wiedza jak albo ze nie istnieje ze excalibug byl bugiem w grze i zostal usuniety:]
Aragorn Milthes
19-04-2006, 19:35
Pamiętam raz byłem swoim sorcem w kazo znaczy sie kolo kazoo na dwarfach i jak zeszłem to zauwazylem ze jest tabliczka związana z baziliskiem potem poszłem pozwiedzac (byłem tam 1 raz :P) i zauwazylem dziure i posąg rycerza ktorego niemozna przesunąc i zaraz za nim kamien i potem pomyslalem se ze jest taka runka ktora moze zniszczyc np cialo lub kwiatek to moze i takie rzeczy rozwali i zobaczymy co jest w tej dziurze :) (jezeli juz ktos o tym napisal to sorki nieprzeczytałem całego bo zadługi):browar: :P
19-04-2006, 21:55
Ilestam UP:
Ten tekst to raczej coś w podobie arabskiego, chcieli dać klimat językowi :P
Chamek at uthul hatradek asram.(lol)
"Chamek at uthul arak"
to jedno z tych bluźnierstw, które krzycza w naszą stronę Demony ;p
C'ya
O ile dobrze pamiętam, to te słowa znaczą: Make a blood sacrifice! Znalazłem to w jednej książce. Niestety, książki tejże już nie posiadam.
Mógłbym sie dowiedzieć gdzie znalazłeś ta książke?
19-04-2006, 23:11
Znalazłem ją na isle of kings.
P.S. Sprawdziłem depo w carlin i tam ją miałem :P oto jej treść
... The spectres where everywhere! Ghosts and undead swarmed us, clawing and biting at us. We chanted the prayers to Banor and fought like we never had fought before. Blessed steel cut rotting flesh and servered limbs and bodyparts that still did not stop to moove. Then all of sudden the undead horde retreated. They almost ducked under some unseen power, the deafening screaming of the dead became a frightened whisper. And then we saw IT! It was a mummy, aeons old and addorned with jewelry worth a kingdom. Slowly it aproached us, its undead minions ducking in fear to his feet. A moment it stood still and its faceles head seemed to muster us. I dared not to breath, the glance of the mummy seemed to stain my soul with rot and evil. I heaed my heart beating. Then the mummy slowly lifted its arm, pointed at us and spoke 'chamek ath uthul arak!' The priest of Fardos who was with us and survived that nighmarish ordeal later told us it means 'sacrifice your blood' in some ancient language of an extinct race. Of course we did not know how to react and noone would have given this godscursed creature even the dirt under our fingernails anyways. After a moment of silence the mummy raised its hands again and with anger yelled but one word: 'Kadash!' I did not need a linguist to translated that. It meant 'attack'. And within the next heartbeat the screaming horde stormed us, ready to flail our living flesh from our bones ...
Czyli "sacrifice your blood" a nie "Make a blood sacrifice"
Pragnąc kontynuować ten wątek, chciałbym zwrócić uwagę na tajemniczego todda:
13:03 Hotsuko: hi
13:03 Frodo: Welcome to Frodo's Hut. You heard about the news?
13:03 Hotsuko: todd
13:03 Frodo: That fellow is filthy rich. He rented a room upstairs for months in advance and always orders the best beer and wine i serve.
13:03 Hotsuko: hugo
13:03 Frodo: I think some time ago a stranger from Fibula with that name stayed here for some nights.
13:03 Hotsuko: hi
13:03 Todd: Uhm oh hello... not so loud please... my head...
13:03 Hotsuko: todd
13:03 Todd: Uh .. I... I met a Todd on the road. He told me he was traveling to Venore, look there for your Todd.
13:03 Hotsuko: whats your name?
13:03 Todd: My Name? I am To... ahm... hum... My name is Hugo.
13:03 Hotsuko: hugo?
13:03 Todd: Yes, thats my name of course.
Czuje w kościach że to jest potomek rodziny Cropwell, ponieważ jest bogaty i lubi wino i piwo. Wywnioskowałem to z tego tekstu:
"They have some of the finest wines in the world and only the best food is served. They also have a large treasure chamber where they keep many legendary items. But the most amazing part of the house is the library. It contains every book imaginable, from collections of children’s tales to the dark writings of mad necromancers."
http://www.galeon.com/dking/Library/essays/cropwell.html
Również zauważyłem iż Noodles reaguje głosem na słowo "army", oraz "golden mug" który znajduje się w pomieszczeniu jakiegoś rycerza w deszczowym zamku.
Rozszyfrowałem z 1/4 textu ale trzeba mi pomocy kto chce niech pisze!!!
Ale czy załuważyliście jedną rzecz!!!!
To jest jakieś zaklęcie i spróbuje ten text rozszyfrować
A tak w ogóle noodles to nie jest zwyczajny pies on jakoś sie czasami dziwnie zachowuje.A tak w ogóle to niemożna go zabić!!
Raz widziałem go na zewnątrz i niewiem co tam robił zegarek wskazywał 00:00?? Ten pies jest inny
Doszedłem z bratem do zaskakujących wniosków. Ale co znaczą słowa
Morg i fashis
Achalrian Rurin
27-04-2006, 12:33
To raczej jest opowiadanie o koliejnej przygodzie w tibi albo po prostu reportarz z wojny ale po co excalibug?? hmm to tez wyglonda na zakład! Ale nie wiem.
Heliwurab
27-04-2006, 13:30
Ech. Tyle stron, a tu nic nie wiadomo! Pomyślcie! Do czego doszliśmy?
Wchodze na temat po kilku miesiacach przerwy i nie wiem o co teraz chodzi! Potrzebny jest ktos, kto zbierze dotychczasowe odkrycia do jednego posta ( ja sie nie zgłaszam ;P ), abyśmy wiedzieli czego nam brakuje, za co mamy sie wziasc i ile juz odkrylismy dzieki naszej zdolnosci dedukcji B)
Jesli nadal macie zamiar rozszyfrowywać ten tekst, porzućcie nadzieje. To jest, jak ktos juz powiedzial, prawie napewno jakis tekst o pradawnej walce, historii najbardziej tajemniczych tajemnic Tibii, albo poprostu urywki złączone w calosc. Jesli tak, to nigdzie on nas nie zaprowadzi, bo pamietajcie takze ze zostal on napisany tak dawno, i w taki sposob, ze od razu widac ze nie ma w nim opisanego miejsca spoczynku Excalibuga, lub rozwiazania questa o nim, Bazyliszku etc.
To tylko moje domysly, ale sadze ze trzeba sie wziasc ( tak jak teraz to robicie) za szukanie innych tekstow, albo łaczenie tych ktore posiadamy (my, czyli wszyscy ktorzy cos znalezli), ktore sa interesujace i pasujące do siebie, w całość.
Dziękuje za cierpliwosc, teraz znikam na nastepne kilka tygodni.
Jak chce Możemy zrobić Grupe rozszyfrowującą to!!!
I wszyscy chętni niech piszą to utworzymy grupe i rozwiązemy to!!!
Kto może niech pisze!!
Cor Tibiarz
27-04-2006, 15:23
@up
z tym bratem to co wiesz na przyklad?
PS temat ma duzo stron :D
Nie wiem czy tego przypadkiem juz nie bylo bo nie chce mi sie juz dzis czytac wszytskich postów ale na niemieckiej stronce tibi znalazlam na forum co o tym "excalibug'u" tylko jest to po angielsku a glowa mnie boli i nie chgce mi sie tego teraz tlumaczyc wiec mzoe ktos inny sie tym zajmnie;P a o to ten tekst:
The npc someone mentioned earlier is Avar'tar the hero in between edron and stoneholme,
His reply to "excalibug" is that its in a hidden vault under the plains of havoc or sumthing
-------
16:09 Saramandin: hi
16:09 Avar Tar: Greetings, traveler Saramandin!
16:09 Saramandin: excalibug
16:09 Avar Tar: I am sure it's hidden in a vault of the Nightmare Knights beneath the Plains of Havoc. I plan an expedition to go there and rout out the Ruthless Seven, but I have to save the world first.
------
moze to cos pomoze wam w rozwinieciu tej zagadki.
A i cos przed chwilka wpadlo mi do glowy jezeli ten pies króla Noodles jest dziwny a w tekscie oczywiscie ksiazki jest mowa o uzytych jakis tam czarach to wiec czy ten zly carnoksieznik Zathroth nie zaczarowal tego Noodels'a w psa, a gdy wczesniej Noodel's nie byl psem to moze byl bratem krola Tibianusa.
Lecz to tylko domysly ale kto wie moze one wlasnie wam pomoga:p .
Ja Jak przeczytałem ten tekst z książki to zobaczyłem słowo "Muriel" a wiem MURIEL to NPC w gidii czarodziejów w thais!! Może to coś pomoże!!
Przeczytałem cały temat, hehe ;) (chociaż równie dobrze możnaby przeczytać kilkanaście konkretnych postów - reszta to powtórki, bzdury, domysły niepoparte faktami itp. popieram pomysł wybrania treści i przeniesienia do innego tematu)
Nie robiłem wywiadów z żadnymi NPC, bo odnoszę wrażenie, że wszystkie NPC dla facc są już przepytane (jak mi jeszcze ktoś przyjdzie do głowy to zrobię edit).
OK, teraz co ja myślę:
Od razu nasunęło mi się to: skoro Tibianus mówi: ...if you could RETURN this wepaon to me... to czy to nie oznacza, że on już kiedyś miał excalibuga?
Jak znajdę trochę czasu, to przejrzę wszystkie książki z http://myweb.cebridge.net/tlttemp/tibiabooks.html#The%20Lizard%20People
Może coś znajdę. Z chęcią pomogę w poszukiwaniach miecza, bo dopóki nie znajdziemy klucza do tłumaczenia księgi domysły są nic nie warte (oczywiście bawić się można...) Może znajdą się gdzieś jakieś napisy w języku cyklopów? Bo na język elfów mi to nie wygląda: po pierwsze: nie znajduję w przykładach mowy elfów takiej ilości apostrofów ('); po drugie:występuje tu słowo lil'lil (wiem, że to już było powiedziane, ale nie sądzę że dużo osób będzie czytać od początku) co oznacza po cyklopiemu krasnoludy chyba
Mam też pytanie: czy ktoś z pacciem mógł by się rozejrzeć za tymi kamiennymi tablicami u lizardów, o których wspomina któryś z NPC w Port Hope? (tą informację opieram na tym, że ktoś tak napisał)
I jeśli to zrobi to mam nadzieję, że nam powie co jest na nich, żebyśmy się mogli zastanowić razem - jeśli ktoś jeszcze zagląda do tego tematu ;)
PS: Ostatnie kilka stron to rzeczywiście chyba po to, żebyśmy sobie przypomnieli co było na początku? Polecam czytać! (mnie to zajęło tylko jakieś 5-6 godz)
Przeczytałem cały temat, hehe ;) (chociaż równie dobrze możnaby przeczytać kilkanaście konkretnych postów - reszta to powtórki, bzdury, domysły niepoparte faktami itp. popieram pomysł wybrania treści i przeniesienia do innego tematu)
Nie robiłem wywiadów z żadnymi NPC, bo odnoszę wrażenie, że wszystkie NPC dla facc są już przepytane (jak mi jeszcze ktoś przyjdzie do głowy to zrobię edit).
OK, teraz co ja myślę:
Od razu nasunęło mi się to: skoro Tibianus mówi: ...if you could RETURN this wepaon to me... to czy to nie oznacza, że on już kiedyś miał excalibuga?
Jak znajdę trochę czasu, to przejrzę wszystkie książki z http://myweb.cebridge.net/tlttemp/tibiabooks.html#The%20Lizard%20People
Może coś znajdę. Z chęcią pomogę w poszukiwaniach miecza, bo dopóki nie znajdziemy klucza do tłumaczenia księgi domysły są nic nie warte (oczywiście bawić się można...) Może znajdą się gdzieś jakieś napisy w języku cyklopów? Bo na język elfów mi to nie wygląda: po pierwsze: nie znajduję w przykładach mowy elfów takiej ilości apostrofów ('); po drugie:występuje tu słowo lil'lil (wiem, że to już było powiedziane, ale nie sądzę że dużo osób będzie czytać od początku) co oznacza po cyklopiemu krasnoludy chyba
Mam też pytanie: czy ktoś z pacciem mógł by się rozejrzeć za tymi kamiennymi tablicami u lizardów, o których wspomina któryś z NPC w Port Hope? (tą informację opieram na tym, że ktoś tak napisał)
I jeśli to zrobi to mam nadzieję, że nam powie co jest na nich, żebyśmy się mogli zastanowić razem - jeśli ktoś jeszcze zagląda do tego tematu ;)
PS: Ostatnie kilka stron to rzeczywiście chyba po to, żebyśmy sobie przypomnieli co było na początku? Polecam czytać! (mnie to zajęło tylko jakieś 5-6 godz)
Sver Dydare
06-05-2006, 19:40
wiem ze moze gdzies juz bylo bo nie czytalem 60 stron tematu ale jak rozmawialem z Xedem tym co sprzedaje rzeczy dla palow to on mi powiedzial cos takiego
Timit Swordstalkers: hi
Xed: Greetings, Timit Swordstalkers. Welcome to the distance fighting booth of the Ironhouse.
Timit Swordstalkers: Excalibug
Xed: I think that was the sword they were talking about. Said something about a man in Edron that could get it for him.
Wiem ze to glupio zabrzmi ale z kolega widzielismy bazyliszka wyglada jak normalny waz, pozniej zamieszcze screena jak mi kolega mailem wysle
Sver Dydare
06-05-2006, 23:40
Tu zamieszcza, screena z bazyliszkiem i zapewniam to nie jest fotomontaż
http://img435.imageshack.us/img435/3720/lol5tp.jpg (http://imageshack.us)
Aragorn Milthes
07-05-2006, 16:18
ej ludki to nie fake ten screen wyrzej gdy zobaczyłem ten screen niewierzyłem wiec poszlem zobaczyc czy tak jest na prawde podchodze i czekam chwile a tu ku moim oczom ukazuje sie wąz nazwany basilisk jeszcze tylko [potrzbuje designerate rune :( i moze rozwiąze zagadke basiliska ;)
Wybaczcie chłopaki, że zabieram Wam chwałę za odkrycie bazyla, ale jego istnienie dla większości nie jest żadną tajemnicą od dłuuuugiego już czasu.
Co innego gdybyście odkryli do niego droge ^.^
A jeśli chodzi o grupę rozszyfrowywowującą (specjalnie tak napisałem, w końcu rozszyfrowywanie może być długie ponad oczekiwania :))... Ja gram na Refugii i generalnie zajmuje się podobnymi rzeczami, muszę tylko wybrać się na IoK, słyszłem że mają tam obszerną bibliotekę. Tak więc jeżeli ktoś z Refugii nie zapomniał o RolePlayingu i tajemnicach tibii, bardzo chętnie się z nim zapoznam i może coś razem wskóramy xD
mozliwe ze spocony cyklop zrobi Excalibuga z tych metali Zatragil i
Uth'Amon tlyko z kad je wziasc?
..::Guti::..
08-05-2006, 21:22
mmmm... Wedlug mnie:
1. Pszeszukac wszystkie kopalnie krasnali (moze Kruzak schowaj gdzies exlibuga)
2. Przeszukac Mintwalin
3. Elf Fortec za magic wallami
4. Desert (caly)
5. Moze POH, i ta wieza
Jezeli po przeszukaniu wszystkiego nic nei znajdziecie to, nie ma szans na exalibuga. w tibie gra mnostwo ludzi i jakim cudem nikt nic nei znalazl? Cipsoft puscil plote o tym swordzie i chcial zobaczyc co sie stanie. Moze w ktoryms update Cip cos powie
Noodles nie reaguje na slowo men ani man tlyko na slowo ARE
Excalibug to nie warlord sword
spocony cyc w ab na slowo excalibug mowi ze mazy o wykuciu takiej broni
a mowioc warlord sword mowi ze moze sie zamienic
Wniosek:
excalibug to mls albo to bujda
Ortografia SUXXX
Shin Cron
13-05-2006, 15:40
Nie wiem czy była o tym mowa bo czytałem tylko 3 pierwsze strony tego tematu ale o Maveriku jest mowa w książce na jednej z lodowych wysp dokładnie to na Senji(nie jestem pewnien ale na tej wyspie gdzie jest zamek). Tam też są minosy więc może trzeba tam poszukać jakiś wskazówek??
Longerososol
15-05-2006, 16:17
Według mnie spocony cyklop zrobi excalibura za skóre basiliska :) (to są tylko przypuszczenia)
Non'ajbi
15-05-2006, 22:30
11:35 Knight Simon: excalibug
11:35 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
tego wynika że jest gdzieś na Edron
O ile mnie pamięć nie myli, to "beneath" oznacza "pod" ... Szukajcie w południowej części wyspy Edron. Zajrzyjcie czasem do słownika jeżeli wyraz jest dla was trudny. Od kilku godzin lazimy z kumplem po calej Tibii próbując wszystkiego co możliwe ... jestesmy chyba na dobrej drodze ...
Relacje na biezaco powinny sie znajdowac na forum :D
Pozdrawiam
Nosek ;]
Na Senji w tym zamku nic nie ma bylem tam z kolegami przez folde
Shin Cron
16-05-2006, 15:32
Chyba jest tam jakaś książka mowiąca coś o Maveriku(albo mi się wydawało)
A więc moje teorie :
Na temat miecza -
a)Miecz musiał ktoś wykuć/zrobić (trzeba dowiedzieć się kto).
b)Albo jest składany tak jak helmet of acients albo jest cały.
c) NAPEWNO jest taki NPC który nas na to nakieruje.
Na temat , gdzie jest miecz : (opcje)
a) Jest to niedokończony quest
b) Dokończony quest (trudny)
c) Leży sobie gdzieś i się z nas śmieje
Actorron
17-05-2006, 22:25
b)Albo jest składany tak jak helmet of acients albo jest cały.
Wydaje mi sie ze jesli jest to jakis quest to wlasnie Excalibug bedzie sie skladal z kilku czesci tak jak wyzej wymieniony HotA Taki quest jest o wiele trudniejszy niz "idz wybij 4 demony wez nagrode i nara"
To moje zdanie na temat Excalibuga.
Non'ajbi
18-05-2006, 17:21
Kurde no ... jestem jednak z kumplem genialny ... :D
Całość wygląda tak:
1. Noodles wychodzi z zamku o 0:00 i (jeżeli zna sie łacine) mozna go wypytac o caly przebieg bitwy (pod warunkiem, ze jest sie sorciem i przebranym jest sie za psa [utevo res ina ... xD ])...
2. na wyspie druidow rzeczywiscie pojawia sie jakiś lol, który po przeprowadzonej rozmowie wrecza nam pewnego scrolla, na ktorym "teoretycznie" zapisane sa jakies czary pozwalajace na otworzenie drzwi do bazyla ;D
3. excalibug to mityczny miecz, ktory mial statsy atk: 80 def: 60. Miecz się składa z dwoch czesci. Jedna z nich znajduje sie w KWT a druga w podziemiach EDRON. Niestety nie wiem gdzie sie je sklada (ale juz wkrótce... :] :] )
Mam nadzieje, ze to wszystko pomoze ... Próbuje jeszcze obczaic co ma bazyliszek do tego wszystkiego.
acha... jeszcze 4pkt :D
4. (xD) w kopalni (tej w kazo) na poziomie soldow jak sie pojdzie na gore i w lewo jest dziura zablokowana (bodajze) kamieniem ... Jest podobno legenda (czytalem w jakiejs ksiazce), ze aby dostac sie do bazyla (Basilisk dla niezorientowanych) nalezy wypowiedziec jakas formulke w "jezyku, ktorego uzywali Ci ktorzy zamkneli Bazyliszka, aby kamień ustąpił a noc stała się dniem"
Pozdrawiam
Nosek ;]
Alerione
18-05-2006, 23:01
a mi sie zdaje ze nie tak jak w poscie ^ jest zlozony z dwoch czesci a jesli z dwoch to Exalibug to MLS ktory rozpadl sie na magic sword i Warlord sword lub tez na Warlord sword i sword of fury na rocku
wedlug mnie jest albo z 3 albo 4
3-po wyrwaniu z ciala boga spadal na ziemie a po drodze rozpadl sie na 3 czesci 1 znalazly cykolpy-warlord sword 2-nie wiem kto ale MLS a 3 tez nie wiem kto sword of fury na rocku
4-to co up +4 czesc magic sword
malo mozliwe lecz zawsze to to ze rozbadl sie na 7 czesci (kazda to inny legendarny kruszec) albo 8 +krysztal w ancient helment
mozliwosci jest masa ale wedlug mnie te sa najprawdopodobniejsze
lecz wedlug tego co napisalem wychodzi ze trzeba miec wszytkie :D
za orty srry ale pisalem o 11:30 po przejrzeniu all tematu w 3 h -masakra;(
Non'ajbi
18-05-2006, 23:31
Oczywiscie moge sie mylic co do ilosci czesci, bo ja (tak jak juz wyzej wymienialem) wiem o 2 :D Pisalem do Cipsoftów na temat questów itp i "celu istnienia Bazyliszka" xD ^^ Do jutro moze mi odpowiedza ;D
Mniejsza ;D W kazdym razie jestesmy coraz blizej tego calego g***a ... xD ^^ Proponuje spisac all w 1 temacie, który bedzie edytowany wmiarę przypływu informacji :D
Pozdrawiam
Nosek ;]
P.S. Jak cos potrzeba to pisac na gg: 556390 B) B)
... sword of fury na rocku...
Ten "sword of fury" to spike sword, ma go jedna osoba (rookstayer) tylko jena w calej tibii (sposrood graczy na rooku oczywiscie)!!
Alerione
20-05-2006, 00:13
Ten "sword of fury" to spike sword, ma go jedna osoba (rookstayer) tylko jena w calej tibii (sposrood graczy na rooku oczywiscie)!!
o to mi chodzi sword of fury
to nie zwykly SS pisze sword of fury nie spike sword
Fury-szal,wscieklosc a w opisie excalibuga pisze ze wzudzal szal
nikt nie zglebial kto to byl ten Morguthis
ja w ANK znalazlem o nim cos takiego-Morguthis, the never-defeated general. A lethal and merciless warrior consumed by irrepressible rage.
The vain Vashresamun, the pharaoh's notorious concubine burning to avenge her hurt pride.
Non'ajbi
20-05-2006, 12:53
Hail Cipsofts!
I've been looking for the answers to my questions on the FAQ, however I was not able to find them. The tutors all answered in various ways. I would really appreciate it if you would reply to my email.
I've got a question for you. Is it possible to have an Excalibug, and does it exist? We asked a lot of Gamemasters, and 60% of them said "yes, it exists" but 40% said "sorry ... it's a myth". Some people said that Excalibug was a bug in a game, or it's just a riddle without an answer ... My friends and I believe that this mystic sword exists. Could you give us a piece of advice regarding this riddle?
I think that the real Tibia is just like a very big Open Tibia Server. You've got files with quests and a lot of other things. In our opinion there is something strange if almost all NPCs can tell something about Excalibug. Noodles is going out of castle after 0:00. An island where access is limited only to druids. If I remember well Noodles is behaving in a strange way by saying "druid' or something like that.. He is very frightened of Ultimate Explosion spell ...
Hmmm ... Basilisk ... it's very strange NPCs ... It's impossible to enter his cave. But I read that Dwarfs were digging under level -8 where there was no light. I've got a theory, that there is a level under -8.
Does Excalibug exist? Why are the doors to Knight Watch Tower closed? What does the Basilisk exist for? What does POH have inside itself? These are some questions we don't have the answers to. I would be thankful if you could tell me something about... the biggest riddle in Tibia World.
--------------------------------------------------------------------------
Dear Tibia player,
Thank you for your email.
The world of Tibia is indeed full of riddles and secrets. Please understand that we do not hand out such in-depth details about the game. We believe every player should discover the secrets of Tibia himself. For this reason we also ask our tutors not to give specific answers on these questions. Also, the world of Tibia is constantly changing. For this reason, you can find closed doors and unsolvable quests now that might be accessible in the future.
If you have any further questions and would like to write to us again, please attach or quote your previous email and our reply to ensure that our help will be efficient.
Have fun exploring!
Kind regards,
Manja Herrmann
Tibia Customer Support
Dear Cipsoft's Team!
Thanks for you reply. If some doors are closed or there is no way to get somewhere, Many of the NPC's are able to tell us things about the same thing, there are a lot of books about one thing ... Does it means that this quest is being created? Or is that just a joke? A joke to make the World Of Tibia more mysterious or engaging?
Dear Tibia player,
Some hints that NPCs give lead indeed to quests that can be solved. Others hint to tasks that await the adventurer in a future update. Some NPCs just tell stories without any quests connected to it. The same is true for books and other hints in the game. How much of them can be solved is on you to find out.
Have fun in Tibia!
Kind regards,
Manja Herrmann
Tibia Customer Support
================================================== =======
To by bylo na tyle, moze poznie jeszcze z głównym adminem Tibii pogadam (czyt. z kolesiem odpowiedzialnym za questy i mape) xD ^^
Pozdrawiam
Non'ajbi
Te Cipy wiedza ze jestesmy blisko rozwiazania i nie powiedza nic dopoki nie zwiedzimy calej mapki =( a szkoda ale ja powoli wiem o co chodzi w tym quescie na potrzeby tego questa zrobie druida zamienie sie w psa przed zamkiem Tibianusa wejde i moze noodles bedzie mowil do mnie normalnie jak tylko zamienie sie w psa :) warto probowac nic do stracenia ale duzo do zyskania moze byc :D
Non'ajbi
22-05-2006, 22:14
Hehe ... Kilka spraw:
1. Dobrze główkujemy co Chero?
2. Masz zaIBsty avatar xD ^^ (tez taki chce :D)
3. Proponuje Chero, zebysmy skoczyli na POH (razem bezpieczniej a przy okazji poexpimy). Niestety ja sorca mam na Refugii, wiec nie mam jak, ale ty tym Druidem sie wbijesz na ta wyspe i ja dokladnie oblookasz :D
4. Przeskanowalem caly rook u kumpla botem (ale cicho xD ^^ to jego) i nic (powtarzam) NIC nie znalazlem ... grzybnia jakas kur**a :D xD ^^
5. Mam pytanko ... wie ktos moze co sie znajduje za drzwiami ( i trawa) na wschód od Thais, ale na południe od mostu kolo gór z Cycami. Tam jest taki domek i jest sporo zarcia w beczkach (10 filetow i 10 rybek :D). Zeby tam sie wbic, trzeba miec:
a)PACCa (nie mam :/)
b)Wykonanego Postman Questa (jak wyżej)
c) machete xD ^^ (to chyba mam :D xD ^^)
W kazdym razie jakby ktos mogl, to niech tak sie kopsnie, bylbym BARDZO wdzieczny :D
No to na tyle ;D Jak cos nowego bedzie, to pisze :D
Pozdrawiam
Non'ajbi (Iridia)
Otherz Raven (Refugia)
Aodx'Deps
27-05-2006, 11:18
Moim zdaniem zwiazek z excalibugiem ma Marvik , Lugri i Muriel
moze to muriel z marvikiem walczyl a nie bogowie. z drugiej strony krol tibianus mowi ze kiedys posiadal ten miecz i panowal nad wszystkim.
Jesli ktos juz byl to dobrze ale jak nie to pisze.
Lugri mowi tylko ze Excalibug nie istnieje..
Lugri: It's existence is just a lie to inspire hope and bravery in the hearts of the followers of good.
Lugri: Fardos is the creator. He is a helpless watcher whose 'creation' is far more then he bargained for. <----- FARDOS , znalazlem w tekscie z ksiazki
czy to nie jeden z Bogow? a drugi to Zathroth? przynajmniej tak stwierdzilem po spotkaniu z tibianusem...
Lugri: Zathroth represents the true and unbound power of magic. He is the keeper of great secrets.
moze to komus sie przyda moze nie.. ja ide wypytac marvika
Gatho Gokhinin
27-05-2006, 15:17
Noodles? O północy? Łacina??
1. Noodles wychodzi z zamku o 0:00 i (jeżeli zna sie łacine) mozna go wypytac o caly przebieg bitwy (pod warunkiem, ze jest sie sorciem i przebranym jest sie za psa [utevo res ina ... xD ])...
mam nadzięję, że to jest tylko ironia ;]
A jeśli nie to jest całkowicie bez sensu ;P
Aaa i Ameryki nie odkryliście, ponieważ większosc rzeczy bylo wspomniane wcześniej.
Non'ajbi- podoba mi się Twój tok myślenia, zrób postać na pytherze i spokojnie możemy "powęszyć" ;]
A na koniec polecam lekturę genezy Tibii ;] Przetłumaczona, są obrazki- tylko czytać :] I nareszcie cos się w tym temacie dzieje :D
Non'ajbi
27-05-2006, 16:03
@up
hmmm ... z ta lacina to troche dziwnie zabrzmialo rzeczywiscie, ale tak slyszalem. Jak nie wierzysz to sam sprawdz. Wychodzi sobie przed zamek o 0:00.
@topic
Mam kolejną (wydaje mi sie ze sluszna) koncepncję, na temat dojscia do bazyla lub czegos innego. Słuchajcie:
Przed skarbcem imperatora jest korytarz z Dwarf Guardami ... wybic je to chyba nie jesr problem ale nie o to chodzi. You see a stone pile. It seems to be switch. Moze sie myle, ale z tego o pamietam takie samo 'cos' jest w bibliotece pod pustynia ... ale sluchajcie dalej. Jak ktos stanal na tym polu w bibliotece, to w podziemiach deserta otweralo sie tajemne przejscie, w którym mozna bylo spokojnie AFKowac ... Wydaje mi sie, ze te pola przed skarbcem nie sa od tak sobie. Jest ich 16. Pisalem na TRADE, ze szukam 16 graczy, ktorzy pomoga w rozwiazaniu zagadki skarbc imperatora. Niestety uzbieralem tylko 10 a pozniej musialem spadac. Niech ktos skoczy do skarbca z niezla ekipa (16 osob) i stancie na tych polach. Proponuje miec jeszcze kilku znajomych, ktorzy sprawdza:
a)Basilisk room (moze sie otworzy)
b)Knight Watch Tower(jak wyzej)
c)Skarbiec, lub poziomy wyzej/nizej skarbca (jakies schody lub cos).
Domyslam sie, ze ciezko bedzie zeby 16 osob stalo w miejscu przez prawie 5-15 minut ... ale za to co mozna zdobyc ... :D
Jak cos wymysle ciekawego, albo znajde to zamieszcze ...
Pozdrawiam ;]
P.S. Wchodzcie na temat codziennie bo sie pojawiaja nowe posty na ten temat :D
P.S.2 Uwielbiam pisac P.S.'y xD ^
Cya
Non nieżle myslisz ale trzeba jeszcze dopracowac jak cos to dopiero w wakacje wyjde z Rooka i Ci wtedy pomoge ale jak narazie mi sie nie chce wychodzic ale jak wyjde bedzie sie dzialo ^^ moze w te wakacje wreszcie zrobimy tego questa moze w letnim Update bedzie mozna wreszcie wejsc do skarbac lub Basiliska lub wiecej sie dowiedziec i ludzie piszcie swoje wnioski dotyczace tych owy wymienionych wyzej questow a jak go wykonamy i tak wam nie powiemy bo bedzie QS :P:P
Pozdrowienia dla milosnikow :
-Tibi
-eT
-cS:condition Zero
-oGame
-BattLe Fielda 2
^^ i jeszcze raz pozdro CheRo
Rayman1994
28-05-2006, 03:05
Poszedlem do Krola Tibianusa i ...
02:14 Eikitchi Onizuka: hail king
02:14 King Tibianus: I greet thee, my loyal subject.
02:14 Eikitchi Onizuka: emperor
02:14 Noodles: Grrrr!
Chyba naprawde Kruzak zamienil noodlesa w psa. Wedlug mnie Noodles pilnowal Exalibuga ale zdradzil Bazyliszkowi miejsce polozenia Excalibuga i za kare Kruzak zamienil Noodlesa w psa. Noodles blakal sie po swiecie az trafil do miasta w ktorym przygarnal go krol tibianus
Non'ajbi
28-05-2006, 03:34
@up
No to to akurat bylo juz w temacie.
@up Chero
Najpier Chero wyjdz z rooka :D Pozniej mozemy pomyslec razem:D
@topic
Proponuje isc na jednym serwerze 30 osobowa ekipa i jakos poustalac co i jak ...
Pozdrawiam
Cos mi sie wydaje ze powinnie dac sobie spokoj z tym... jak ktos wczesniej pisal excalibug moze byc MLSem albo miec staty 80:60 wiec zaden z was nie bedzie go mial tylko jakies +150 lvl :))... z tych wszystkich opowiadan wynika ze jest 1 excalibug wiec bedzie go miala jedna osoba na servie i tylko highlvl... Tak czy inaczej Good Luck:)
Aragorn Milthes
31-05-2006, 17:13
ej a ktos zauwazyłem ze jest akademia czarów Noodlea ?? moze to ten własnie czarodziej jest noodlesem a tak akademia jest kolo edron :P
Cos mi sie wydaje ze powinnie dac sobie spokoj z tym... jak ktos wczesniej pisal excalibug moze byc MLSem albo miec staty 80:60 wiec zaden z was nie bedzie go mial tylko jakies +150 lvl :))... z tych wszystkich opowiadan wynika ze jest 1 excalibug wiec bedzie go miala jedna osoba na servie i tylko highlvl... Tak czy inaczej Good Luck:)
Oczywistym jest, że Excalibug będzie dostępny wyłącznie dla naprawde wysokich lv. Jeśli nie będzie bramki lvl to i tak zapewne quest będzie tak trudny, że tylko hlv da rade go wykonać (bynajmniej nie w pojedynke). Mimo wszystko warto się zastanowić nad tym wszystkim... :P
Btw... Keel - Zielona Góra ROX! :D
Pozdrawiam... ;)
01-06-2006, 13:40
Oczywistym jest, że Excalibug będzie dostępny wyłącznie dla naprawde wysokich lv. Jeśli nie będzie bramki lvl to i tak zapewne quest będzie tak trudny, że tylko hlv da rade go wykonać (bynajmniej nie w pojedynke). Mimo wszystko warto się zastanowić nad tym wszystkim... :P
Pozdrawiam... ;)
A ja mam nadzieję że quest nie będzie miał bramki lvl'owej -,- że excalibug będzie tylko jeden na serwer, i że trzeba będzie pogłówkować, a nie "zabij 50 demonów i bierz nagrode".
.
Misiachu
01-06-2006, 13:58
nie wiem czy to bylo w temacie ale chyba nikogo nie dziwi ze nie chce mi sie pisac tych wszystkich postow ale moj qmpel znalazl "Letter to Markwin" czy jakos tak <ten co w mintwalin jest> i nie wiemy zabardzo co z nim zrobic ...;) bylismy u niego probowalismy cos o tym gadac ale jakos nie wychodzilo :/
jak ktos wie to PM plx
P.S. Listu nie da sie otworzyc tylko jak sie na niego kliknie to pisze "Letter to Markwin", i nie wiem gdzie qmpel go znalazl chyba dostal od kogos:confused:
MMm król mino to Markwin, natomiast Marvik to imie npc w gildii druida w thais:p
00:38 Baxter: Gorn and I searched for this weapon in the darkest corners of each dungeon, but found nothing.
Dodam że Noodles warczał za każdym moim słowem :P
Witam. Znalazłem na jednym z forów to: 15:41 You see an oragad (Arm:60).
It's one of the part of mystic sword.
Like kawałek excalibuga? Ja cos w to nie wierze.. Mejbi rl?
VonTrubka
03-06-2006, 15:00
Excalibug jest na Edron ukryty,przynajmniej tak powiedział NPC koło Dark Catedry.Jesli ktoś już to napiał to przepraszam
03-06-2006, 17:09
@up
taa... a jeden z npc na edron mówi że jest ukryty pod PoH'em :P
VonTrubka
04-06-2006, 10:51
09:58 Shaman Doi: hi
09:58 Lorbas: Be greeted, dear traveller.
09:58 Shaman Doi: excalibug
09:58 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron.
:D a to własnie ta rozmowa :D :D
Tłumaczenie
Ja: cześć
Lorbas: Pozdrawiam cię drogi podróżny
JA: Excalibug
Lorbas: Plotka głosi że jest ukryty w podziemiach Edron
Tłumaczenie własne więc może zawierać sporo błędów :P :D
Trevor, na którym dokładnie forum?
Poszukałbym na ASCII ale niezabardzo wiem o co chodzi :P Może ktoś napisać co to ASCII? może juz to napisane ale niechce mi się czytać całego topica
Heliwurab
04-06-2006, 11:23
Witam. Znalazłem na jednym z forów to: 15:41 You see an oragad (Arm:60).
It's one of the part of mystic sword.
Like kawałek excalibuga? Ja cos w to nie wierze.. Mejbi rl?
No niewiem... Co może miec 60 arma? Jesli to kawalek sworda, to sword bedzie mial 60 defa? :lol: jednym słowem ;)
Chyba żadna częśc SWORDA nie powinna miec osobno defa lub ataku, co nie? To bez sensu...
MAGNECIOR
05-06-2006, 20:00
to bardziej z historia tibii zwiazane ale poszukiwaczy excalibuga zaciekawic moze. otoz gadalem z NPCami i pare fajnych wnioskow:
- excalibug nalezal pierwotnie do Banora (albo pozniej byl w jego posiadaniu bo przeciez to jak powstal ex~ to taka gmatwanina i nie chce mi sie laczyc tego w calosc :P)
- po rozmowie z NPC Lynda (czy jak jej tam) dowiedziec sie mozna o bogach (good, evil...) ale jest tez wzmianka o Banorze (heavenly warrior - niebianski wojownik)
- potomkowie Banora byli w posiadaniu exa~
- Krol Tibianus posiadal excalibuga ( walczyl nim z demonami i w czasie bitewki z krolem demonow wzial i se rzucil w tego demonsa i goscia zamrozil :cup: ale ex~ zaginalX( )
A czy znaczy coś to, że w zamku Tibianusa jest zejscie do podziemi?? Może tam można znalesc odpowiedź na dręczące pytania... Również znalazłem ( w tym samym zamku) pokoj z szafkami. W jednej z szafek była książka napisana dziwnym językiem. A oto treść:
"Royal Archives
Asmalat ovrir gogenol amabat hulut a sese sokol. Gogenol faresmal a sese ican."
Misiachu
07-06-2006, 16:16
to bardziej z historia tibii zwiazane ale poszukiwaczy excalibuga zaciekawic moze. otoz gadalem z NPCami i pare fajnych wnioskow:
- excalibug nalezal pierwotnie do Banora (albo pozniej byl w jego posiadaniu bo przeciez to jak powstal ex~ to taka gmatwanina i nie chce mi sie laczyc tego w calosc :P)
- po rozmowie z NPC Lynda (czy jak jej tam) dowiedziec sie mozna o bogach (good, evil...) ale jest tez wzmianka o Banorze (heavenly warrior - niebianski wojownik)
- potomkowie Banora byli w posiadaniu exa~
- Krol Tibianus posiadal excalibuga ( walczyl nim z demonami i w czasie bitewki z krolem demonow wzial i se rzucil w tego demonsa i goscia zamrozil :cup: ale ex~ zaginalX( )
zamrozic ?? to moze ice rapier jest excalibugiem ;)
Mlecziii
08-06-2006, 18:16
zamrozic ?? to moze ice rapier jest excalibugiem ;)
Pewnosci to niemasz i chyba niebedziesz mial .;)
Firramil
08-06-2006, 20:54
Czyzby to znaczylo
Marvik ma Excalibuga?
Jak wiadomo Marvik to krol minosow.
Ekhem, nawiasem mówiąc to czy nikt nie wpadł na to że Marvik to jest też NPC Druidów w Thais? Może by warto go o to zapytać?:]
VonTrubka
08-06-2006, 22:18
@ Ej a czytaliści wszystkie posty ??
Bo to co mówicie bylo już pare razy powiedziane
Non'ajbi
08-06-2006, 23:15
OMG !! Gdzie znalazłeś te forum, co było o tym ARM: 60 ... Czytajcie posty wczesniej ... Ten excalibug miał 80/60 atk/def ... omg ... gdyby ktos gral w tibie wczesniej ( mam na mysli pierwsze wersje), to by wiedzial jak to wszystko wygladalo i wyglada nadal ...
Dajcie tylko adres to tego forum ...
Pozdrawiam
Non'ajbi ;]
OMG !! Gdzie znalazłeś te forum, co było o tym ARM: 60 ... Czytajcie posty wczesniej ... Ten excalibug miał 80/60 atk/def ... omg ... gdyby ktos gral w tibie wczesniej ( mam na mysli pierwsze wersje), to by wiedzial jak to wszystko wygladalo i wyglada nadal ...
Pozdrawiam
Non'ajbi ;]
Nie wiadomo czy Excalibug mial takie wlasciwosci... z tym 80/60 napisal ktos dla PRZYKLADU, ze moze taki jest...
Pozdrawiam... ;)
Zgadzam sie...
pOzdrO 8:)
Signed,
Keel
Non'ajbi
11-06-2006, 20:48
hmmm ... tak "dla przykładu" to napisałem ja, bo to nie jest przykład. Gdyby na tym forum, byla chociaz jedna osoba, ktora grala w tibie, kiedy ona zaczela powstawac, to wiedzialaby o co mi chodzi ...
Popytajcie sie ludzi, którzy grali w Tibie od początku, a dowiecie sie, ze wiedzą co to za miecz i (możliwe, że) pamietaja statsy...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Nie chcialo mi sie czytac wszytskich stron.. ;p
Rozmowa z krolowa...
23:16 Osks of Fortera: hail queen
23:16 Queen Eloise: I greet thee, my loyal subject.
23:16 Osks of Fortera: excalibug
23:16 Queen Eloise: A mans tale ... that means 'nonsense', of course.
23:17 Osks of Fortera: king Tibianus
23:17 Queen Eloise: Soon the whole land will be ruled by women at last!
23:17 Osks of Fortera: Noodles
23:17 Queen Eloise: This beast scared my cat away on my last diplomatic mission in this filthy town.
23:17 Osks of Fortera: Kruzak
23:17 Osks of Fortera: dwarfs
23:17 Osks of Fortera: warlord sword
23:17 Osks of Fortera: quest
23:17 Queen Eloise: I will call for heroes as soon as the need arises again.
23:18 Osks of Fortera: reward
23:18 Queen Eloise: If you want a reward, go and bring me something this silly King Tibianus wants dearly!
23:18 Osks of Fortera: what?
23:18 Osks of Fortera: what want tking tibianus?
23:18 Queen Eloise: Soon the whole land will be ruled by women at last!
Specjalnie wszedlem moim noobish char ! :D
Widzimy , ze cos jest z tym questem :D
@edit:
Byłem jeszce w ab i pytalem sie wszytskich elfow i nic ciekawe nie bylo ;/ . Chyba tylko swoch odpowiedzialo na pytanie excalibug...
hmmm ... tak "dla przykładu" to napisałem ja, bo to nie jest przykład. Gdyby na tym forum, byla chociaz jedna osoba, ktora grala w tibie, kiedy ona zaczela powstawac, to wiedzialaby o co mi chodzi ...
Popytajcie sie ludzi, którzy grali w Tibie od początku, a dowiecie sie, ze wiedzą co to za miecz i (możliwe, że) pamietaja statsy...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Aby Ci uwierzyc to daj namiary na swoja postac... Moze jeszcze miales tego excalibuga?... Pewnie masz jeszcze 5 golden helmetow..
Mlecziii
12-06-2006, 22:04
Niewiem czy to ma cos wspulnego z ta sprawą ( wdług mnie ma)
"INTERESTING FACTS ABOUT KAZORDOON issue 1
Author: John Barrel
Once upon a time there came a horrible snakelike beeing to the deeper mines. It killed many miners, because that 'snake' was a bassilsk horrible beeing with a gaze that could turn living beeings into stone. Many heroes tried to kill it but none suceeded, some fled, most died. One day a wise man which name is forgotten. (I did many studies but i looks like for some reason none wrote down his name) He had some knowledge about theese horrible creatures. He advised the miners to cover the minewalls with torches and lamps. Scared by the dispised bright light the basilisk retreated deeper and deeper into the mines until the mines managed to create a cave in behind him. If the miners I talked to did not make fun of me we have to assume that the bassilsk is still there..."
Ksiązka z kazo;)
Non'ajbi
13-06-2006, 11:48
Aby Ci uwierzyc to daj namiary na swoja postac... Moze jeszcze miales tego excalibuga?... Pewnie masz jeszcze 5 golden helmetow..
... czy ty tylko udajesz czy jestes taki gupi? Sorka za wyzwisko, ale nie powiedziałem, ze gram w Tibie od iluśtam lat. Poprostu grałem kiedyś na samym początku powstawania tej gry. Widziałem ten miecz i pamiętam statsy. Tak ciężko pojąć? Ale wersje uległy zmianie, ja niegrałem kilka lat. Ostatnio mnie jakoś wzięło. ech ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
MAGNECIOR
13-06-2006, 18:16
zostawic temat na chwile sam :P
@somewhere :P
nie excalibug nie moze byc ice rapierem
@all
po co sie bluzgacie?? jesli macie sie obrzucac blotem to znajdzcie sobie na to inne miejsce bo ktos w tym temacie probuje rozwiazac zagadke (stulecia :P)
ja Wam napisze,jak ten tekst rozuemiem :D :::
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!===moze o cos walczylli??
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,=====moze,ze bazyliszek zna droge tylko trzbea z nim dobrze porozmawiac??jest tu tez cos o beholderach....
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
moze ten Marvik walczyl z bazyliszkiem i z niego wlasnie to wypadlo?
Non'ajbi
16-06-2006, 08:47
A poczytaj kilka- ... kilkanascie- ... kilkadziesiat- ... kurde ... w kazdym razie na n-tej stronie jest gdzies przetlumaczony text .... Beholdery walczyly w wielkiej bitwie, dlatego m.in. kolo kazo jest beho :D Troche poszukac :D
Narazie nic nowego nie znalazlem ;/ Mialem spora przerwe w graniu :| No trudno ... ale trzeba sie wkoncu zabrac za to G*** ... xD^^
Pozdrawiam
Non'ajbi
Zuper Hero
17-06-2006, 17:01
Najgorsze w odkrywaniu jest to że trzeba powiedzieć "słowo klucz" i NPC dopiero może udzielić wskazówki
może jakoś wszyscy razem rozwiążemy tego questa na ten miecz
Uff.. Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie.. 3/4 wszystkich to powtarzanie tego co było już prędzej wspomniane.
Wszystko pięknie, świetnie ale może należałoby z NPC porozmawiać w inny sposób. Nie wymieniając tylko jedno słowo a próbując wielu kombinacji, etc.
Odnośnie Excalibug'a:
Wielu NPC podaje różne miejsca w których NIBY jest ten Excalibug ale mimo wszystko najciekawszy wydaje mi się komentarz NPC z Venore, który ma outfit Ghoul'a. W najbliższym czasie porozmawiam z nim trochę.
Odnośnie Mintwallin:
Ci co byli w Mintwallin pewnie byli na.. hm.. jakby to nazwać.. "budowie".. To jest teren, który jest za zwodzonym mostem. Może tam należałoby poszukać jednego z wielu kluczy do zagadki?
Jutro, jak trochę ochłonę po tych wszystkich przeczytanych postach, dopiszę od siebie coś jeszcze.
karłowaci
19-06-2006, 11:46
ja Wam napisze,jak ten tekst rozuemiem :D :::
===moze o cos walczylli??
=====moze,ze bazyliszek zna droge tylko trzbea z nim dobrze porozmawiac??jest tu tez cos o beholderach....
moze ten Marvik walczyl z bazyliszkiem i z niego wlasnie to wypadlo?
dobrze myślisz moja teoria jest taka, że Marvik walczyl z bazyliszkiem i excalibugiem(czy jak to się pisze) oślepił go.Może wystarczy teraz wyleczyć bezyliszka ze ślepoty a on ci pokaże miejsce gdzie jest ten excalibug :)
... czy ty tylko udajesz czy jestes taki gupi? Sorka za wyzwisko, ale nie powiedziałem, ze gram w Tibie od iluśtam lat. Poprostu grałem kiedyś na samym początku powstawania tej gry. Widziałem ten miecz i pamiętam statsy. Tak ciężko pojąć? Ale wersje uległy zmianie, ja niegrałem kilka lat. Ostatnio mnie jakoś wzięło. ech ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
to powiedz jak wtedy wyglądał i czemu nie ma go na tibia.pl??? myśle że go pomyliłeś jeśli rozwiążemy tego qlesta to polska będzie górom:):):) mi sie wydaje że kazo i Mitwan(jak to sie pisze:P:P) mają tu największom role i tam trzeba szukac dpowiedzi na wszystkie pytania
EDIT:
może imp kazo wie coś na temat tej sprawy??? albo npc z kazo ja nie za bardzo sie na tym znam ale moooże:P
karłowaci
19-06-2006, 20:51
Czytałem tan cały syf co tu jest setki razy jest napisant to samo ale ja myse że wiem jak wyglonda siedziałem w tibia sprajt editor bo tam som wszystkie przedmioty czyli EXCALIBUG też a to prawdo podobnie jesgo wygląd poniewarz nie ma ani nazy ani statów i morze w tedy Kruzak da dsl ale to jest domysl :) http://mytibia.com/item_add_image.php?group=10 tu jest link y wzglondem prawdo pododobnym ten po prawej :) nie scmitar :P
Uwaga Ale trzeba miec konto na MyTibia bo nie stety nie da rady ale bardzo latwo sie zaklada :)
Coś ci niewierze z tym linkiem. Jeśli to prawdziwa strona to proszę mnie poprawić, ale mojm zdaniem bardzo sprytnie zrobione. Wchodzisz na strone dostajesz keyloggera rejestrujesz się dostajesz kod, logujesz się na tibia.com(on już ma twoje pasy) wpisujesz w comencie ten kod co jest kompletną bzdurą i jesteś zarejestrowany. Niewiedząc co się stało na następny dzień niemasz postaci. Jeśli się pomelilem to proszę mi tylko powiedzieć :)
Non'ajbi
21-06-2006, 10:31
Coś ci niewierze z tym linkiem. Jeśli to prawdziwa strona to proszę mnie poprawić, ale mojm zdaniem bardzo sprytnie zrobione. Wchodzisz na strone dostajesz keyloggera rejestrujesz się dostajesz kod, logujesz się na tibia.com(on już ma twoje pasy) wpisujesz w comencie ten kod co jest kompletną bzdurą i jesteś zarejestrowany. Niewiedząc co się stało na następny dzień niemasz postaci. Jeśli się pomelilem to proszę mi tylko powiedzieć :)
Eeee .... www.mytibia.com to jeden z najbardziej popularnych na swiecie serwisow oferujacych handle itemami ... Sam z niego korzystam.
@somewhere
Nie ma go na Tibia.pl (excalibuga), nie ma go tez w Tibia Sprite. Pojawi sie w ktoryms z update'ow. Gdyby ktos czytal maile od CIPSOFTOW ktore wkleiłem, to by wiedzial. Gadalem z nimi (Cipsoftami :D) pozniej jeszcze (ale nie wkleilem maila bo mialem format ;( ). Dowiedzialem sie, ze zagadke Excalibuga mozna rozwiazac tylko do pewnego momentu. Ale potrzeba 'zgranej druzyny'. Na moje pytanie, czy trzeba miec h-lvl odpowiedzieli, ze "NIE".
@dot. skarbca
Mam nowe odkrycie ... Słuchajcie ...
Poszedlem wszystkimi mozliwymi n00b charami z kumplami do skarbca (16osobowa ekipa). Stanelismy na tych 'przelacznikach'. Kiedy ostatnia osoba stanela, pokazal sie napis 'CLICK...' Nie mamy pojecia co sie stalo ... Ale to juz jest cos :D Miejsza ... Mozliwe, ze gdzies sie otworzylo jakies przejscie. Nie wiemy gdzie, ale jest to mozliwe.
@KWT
KWT nie bez powodu jest zamkniete. Jest tam robiony dosc spory update, ktory m.in. bedzie czescia questu. Niestety nadal nie wiem, kiedy bedzie wprowadzone.
@Bazyliszek
Hmmm ... teoria, ze bazyliszkowi nalezy poprawic ostrosc z oczami, jest raczej bledna. I watpie, zeby NPC 'zaprowadzil nas' do Excalibuga. To nie Diablo II. Tu NPC sa ustawieni schematycznie.
@Noodles
Ten skurkowaniec w zamku jest w sumie glowna postacia, wraz z Imperatorem Kruzakiem i Bazyliszkiem.
@Kopalnie
Poszlismy do kopalni (kumpel :D) na TibiaBotNG i upewnilismy sie, ze do jaskini bazyla nie mozna wejsc przez dziure, ktora jest 2 pietra nad nim zastawiona posagiem. Pietro nizej jest lava. W pokoju z Bazylem jest dziura w ziemi, ale bazyl jest juz na najnizszym poziomie ( -8 ). Czytalem gdzies, ze Dwarfy kopaly tak dlugo, ze dokopaly sie do miejsca, gdzie nie bylo juz swiatla. Czytalem tez, ze Bazyliszek zostal zamkniety tam, ale przenoszony byl droga, ktorej 'zaden odkrywca nie zna'.
Ech ... rozpisalem sie ... bede cos nowego wiedzial to powiem.
Pozdrawiam
Non'ajbi
Pozdrawiam
Non'ajbi
OMG... ja chce bys mi pokazal dowod -.-... a ja widzialem Golden Shield 80 defa... Tak czy inaczej prosze na PW, bo nie ma sensu zasmiecania forum.
Dziekuje.
Hunters-Head
24-06-2006, 09:54
Poszedłem do NPC w venore z bronią :
NPC z bronią
09:11 Putes: excalibug
09:11 Romella: I heard the amazons are after it.
09:12 Putes: amazons
09:12 Romella: I wonder how they finance themselves. I bet they are secretly trading in some strange stuff.
NPC Dla Paladynów
09:13 Putes: hi
09:13 Xed: Greetings, Putes. Welcome to the distance fighting booth of the Ironhouse.
09:13 Putes: excalibug
09:13 Xed: I think that was the sword they were talking about. Said something about a man in Edron that could get it for him.
Moim skoromnym zdaniem jest to historia jakiejs poteznej broni. Wyglada na to ze jest to wskazowka jak dojsc do najpotezniejszej broni tibi. Mozliwe ze to bedzie marzeniem sennym Tibijczykow. Nie mam dowodow tylko przeczucie. Sa tez pewne poszlaki. Wiec mozemy miec naprawde cos nowego i bordzo ale to bardzo silnego w Tibi. Jesli jest to qest(chyba inaczej sie to pisze) to potwornie trudny. A wec nagroda nie pozinna byc slaba.
Kojazy mi sie ty nazwa ekskalibur. Ale to tylko przypuszczenia
Non'ajbi
24-06-2006, 23:37
Moim skoromnym zdaniem jest to historia jakiejs poteznej broni. Wyglada na to ze jest to wskazowka jak dojsc do najpotezniejszej broni tibi. Mozliwe ze to bedzie marzeniem sennym Tibijczykow. Nie mam dowodow tylko przeczucie. Sa tez pewne poszlaki. Wiec mozemy miec naprawde cos nowego i bordzo ale to bardzo silnego w Tibi. Jesli jest to qest(chyba inaczej sie to pisze) to potwornie trudny. A wec nagroda nie pozinna byc slaba.
Kojazy mi sie ty nazwa ekskalibur. Ale to tylko przypuszczenia
A wystarczyłoby poczytać sobie posty wcześniej. Ja sie postarałem i przeczytałem wszystkie ... Nie jest może trudna pod wzgledem umiejetnosci gracza, jak juz to jest to na myslenie ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
"(most pages of that book are unreadable, stained with blood and parts are burned)
Horrible screams ..blinding light....pain...happening???....No one ....The light ...closer.....brighter...no visibility....Farewell... "
Jest to treść pewnej książki w bibliotece w gildi czarodziejów w Kazordoon.
Być może ma to powiązanie z bazyliszkiem.
Baru Xewores
27-06-2006, 16:08
Być może ma to powiązanie z bazyliszkiem.[/QUOTE]
co to jest ten bazyliszek???
Nie wiem czy to już było ale może nie xD bo ja to nie chce mi się czytać jak bylo sry
Marvik esha'ina excalibug
Excalibug przejął Kurzak a nastepnie ...... wywalił go do Minitwalin ?A puzniej MArivk przejął Excalibuga ;D
Tak jak by Kruzak zdobył Exca a puzniej ukrył ? go w Mint i po hmm Marivk jakoś go zdobył ...
Aragorn Milthes
28-06-2006, 11:50
...Ale potrzeba 'zgranej druzyny'. Na moje pytanie, czy trzeba miec h-lvl odpowiedzieli, ze "NIE"...
Pozdrawiam
Non'ajbi[/QUOTE]
Moim zdaniem po tym co przeczytałem co napisał Non'ajbi to naprawde nietrzeba H lvli takich ludzi którzy są stworzeni tylko do expienia tu trzeba ludzi spostrzegawczych niekoniecznie jakichs tam kurde wy**** w kosmos mózgowców trzeba troche logiki i pomyslowosci a zwracam honor Non'ajbiemu bo tylko on mozna powiedziec stara sie na rozwiązanie największej zagadki Tibii i wysyła te maile do cipów z myslą ze mu cos powiedzą za to ja mu z góry dziękuje i czekam na więcej informacji :);)
Gatho Gokhinin
28-06-2006, 12:07
Pozdrawiam
Non'ajbi ;]
takie statsy miał kiedyś magic sword (chyba powinien być -longsword)
- ss jest na colbartower czy jakos tak w każdym bądź razie poszukam linka ;P
http://www.cobalt-tower.de/
nie moge znależć llinku teraz nie mam czasu sciagac tego ssa i dawac na photobucketa, powiem jak sie dostać :P
http://www.cobalt-tower.de/
-klikasz w zamek
-picture room
-Cool & Rare Items (polecam poogladac inne kategorie ;])
- 4 rząd 1 zdjęcie i jest
"The sword of legends: the Cyclopmania Sword. Removed from the game..."
statsty 80/60 ;]
pozdro Non'ajbi ;]
Non'ajbi
30-06-2006, 20:37
1. Dziękuję za docenienie moich starań.
2. Dziękuję za pozdrowienia.
3. Tu jest bezpośredni link do zdjęcia z naszym ukochanym Excalibugiem (kiedys to sie nazywalo inaczej):
http://www.tibia-alumni-society.net/cobalt-tower/Screenshots/images/Various/Items/cycsword2.jpg
Ostatnio miałem małą awarię z kompem (spalił mi się w dosłownym tego słowa znaczeniu), więc miałem małą przerwę :D Ale wkońcu wakacje są i można pomyśleć nad tym zasranym mieczem xD^ Acha ... tak apropos ... ma ktoś może TibiaBotNG?? Nie zebym chciał używać, bo nie cheatuje, ale do rozwiązania zagadki jest CHOLERNIE przydatny xD^^ M.IN. pokoj z bazylem ...
Mam nową teorię, ale niesprawdzoną niestety ... (jak komuś się będzie chciało to niech looknie). Po stanięciu na tych przełącznikach w skarbcu kazo, może (MOŻE) otworzy się to przejście do dziury w kopalniach (2 pietra nad bazylem), które jest zastawiane przez pomnik.
Jak skanowałem kazo NG (ciiiiccchoooo xD^^), to natrafiłem kilkukrotnie na urwaną mapę (nagle się kończyło). Pewnie Cipsofty jeszcze tworzą ...
Jak ktoś będzie miał coś nowego, to niech pisze (byle nie PM bo i tak nie sprawdzam xD^). Walcie w temacie jak coś wiecie, tylko nie znowu tłumaczenia tego tekstu, od którego wszystko się zaczęło ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Non'ajbi
30-06-2006, 21:54
Ale ja jestem głupi i ślepy ... Hmmm .. zaciekawił mnie opis MLSa na Tibia.Pl ... Zwróćcie uwagę na to, że w opisie MLSa jest napisane:
Wykuty przez starożytnych cyklopów-kowali którzy byli zniewoleni przez boga Bloga aby tworzyły broń dla jego armii. Jednak ta broń nie była przeznaczona dla jego armii, cyklopy wykuły ją w sekrecie, aby zabić Bloga. Ponieśli klęskę jednak ranny Blog z tą niesamowitą bronią, której prawdziwe imię powinno brzmieć 'Zabójca Bogów'. W swojej furii wyciągnął on broń z swojej rany i wyrzucił daleko... Więc spadła na ziemie Tibii i była stracona nawet dla bogów. Powiedziane jest, że jest to druga najpotężniejsza broń wszechczasów. Jest także powiedziane, że krew Bloga, która zraniła broń nałożyła klątwę na ostrze i nie przyniesie to nic dobrego dla jego posiadacza i twórców.
Jest to w pewnym sensie opis Excalibuga, ale jednak jest napisane jasno:
owiedziane jest, że jest to druga najpotężniejsza broń wszechczasów.. Hmm ... czyli wygląda na to, że Excalibug nie był jedynym mieczem na tej wojnie ... Więc spadła na ziemie Tibii i była stracona nawet dla bogów. Tu znowu coś jakby z historii Excalibuga ... Kurde ... to wszystko jest coraz dziwniejsze ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Tom The Tanner
30-06-2006, 22:20
1. Co to za TOMES w twoim podpisie (100%) i niewiem czy to pomoże bo nieczytałem tego temtu dokładnie ale w drosze do Veno jest restauracja psa króla (pewne że jest człowiekiem) i chyba wiecie że można do niego mówić You are men. Sry ale niebedę czytać tysiące stron!
PS: Czemu 2 posty pod sobą? Edit?
karłowaci
01-07-2006, 00:11
3. Tu jest bezpośredni link do zdjęcia z naszym ukochanym Excalibugiem (kiedys to sie nazywalo inaczej):
http://www.tibia-alumni-society.net/cobalt-tower/Screenshots/images/Various/Items/cycsword2.jpg
Non'ajbi
to nie jest excalibug na tym zdjęciu tylko magic londsword zobacz na tibia.pl ma taki sam opis tylko ma mniej ataku i obrony ;]
Adrio PL
01-07-2006, 00:20
EXEVO GRAN MAS VIS może ineresuje że istnieje taki czar? a w książcze jest ten czar napisany moze trzeba sie zapytac osobe npc co go sprzedaje o ten miecz:)
Non'ajbi
01-07-2006, 10:08
No dobrze, ale statsy żadnej broni nie zmieniły się ... Została zmieniona nazwa tylko. Gadałem z moim kumplem z klasy, który gra w Tibia od XXXXXXXX: Neztas
Pytałem sie go o Excalibuga, czy cos o nim wie itp. Pierwsze co mi powiedział to to, że Excalibug był i (niewiadomo, czy) nadal jest najpotężniejszym mieczem w Tibii. OD razu podał mi jego statsy oraz opis. Zaciekawiło mnie to bardzo, bo właśnie MLS ma taki sam opis, ale inne statsy. Dał mi wtedy nick do jakiegoś chłopka, który gra od "wpiździec" czasu. Gadałem z nim na temat Excala i dowiedziałem się, że dawny Magic Sword, to właśnie Excalibug. Zresztą to co mamy na zdjęciu w postach wyżej, to Ex~ przed update. Zdjęcie zostało wykonane jeszcze w okolicach Bożego Narodzenia lub wcześniej, ponieważ w następnym update pojawił się nowy miecz o innych statystykach, lecz z nazwą właśnie MS'a. A poprzedni MS (nasz kochany Excal~) został nazwany Excalibugiem.
Taka jest historia powstania. W kolejnych update miecz ten został powoli likwidowany z Tibii. Jednak jego legenda i historia wciąż tkwią w pamięci najstarszych graczy. Oni nadal pamiętają. Widziałem gdzieś w necie ss'a właśnie z Excalibugiem (jeszcze stara wersja Tibii). Opis był prosty. You see an Excalibug (Atk:80 Def:60). It is made of "cośtam przez cyclopów kowali".
To tyle co narazie wiem. Co do tego, że 2 posty pod sobą ... sorka ... nie chciałem dawać edita, bo post by był zbyt długi i znając życie nikt by nie czytał tego.
Pozdrawiam
Non'ajbi
@edit
EXEVO GRAN MAS VIS może ineresuje że istnieje taki czar? a w książcze jest ten czar napisany moze trzeba sie zapytac osobe npc co go sprzedaje o ten miecz
A posty czytałeś wcześniej. O ten czar się rozchodziło już dawno. Było mówione. NPC sellujący czary mowią to samo. Albo nie wiedzą co to, albo nie wiedzą gdzie jest Excal~, albo mówią, że dadzą ci 'newyobrażalne skarby' jak go przyniesiesz ...
@edit_edita
Macie tutaj edita xD^^^
Cya
Gatho Gokhinin
01-07-2006, 13:05
czyli excalibug już nie jest dostepny? pewnie posiadają go tylko gracze którzy grają od "wpiździec" czasu.Rzeczywiście by pasowało, bo na ss'ach jest podpisane MAgic Sword stasty 80/60 i opis costam magic Cyclopmania sword :P
Aynahanir
01-07-2006, 22:17
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
zbierzmy dane.
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, - jest excalibug i Kruzak. ja to rozumiem jako "Excalibug jest w skarbcu Kruzaka"
Mel'thinas ekoth'res Noodles! - kluczem jest Noodles
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! - exevo gran mas vis to oczywiście inkantacja najpotężniejszego zaklęcia w tibii czyli Ultimate Explosion dostępnego dla Sorców z PACCem, więc byla jakaś wojna o miecz, a udział brali w niej na pewno Sorcowie.
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... - chyba po jednej stronie Muriel po drugiej Kruzak
w tekście jest często mowa o osobniku o imieniu Zathroth.
jest też coś o bazyliszku, beholderach i Mintwallin
zbierając w całość to co zdołałem zrozumieć wychodzi coś takiego:
"Trwała wielka wojna o Excalibuga. brali w niej udział Muriel, Kruzak, Zathroth i Tha'fara. Zathroth wezwał Beholdery i Bazyliszka, Tha'fara użył(a?) exevo gran mas vis. [zakończenie nieznane ale prawdopodobnie Zathroth poległ] Kluczem do odnalezienia miecza są noodles i bazyliszek, a miecz sam jest ukryty w skarbcu Kruzaka."
jestem pewien że jest mowa o skarbcu Kruzaka i o Ultimate Explosion. reszte improwizuję bo lubię zagadkowe historie. i może jest tu coś z 469...
ta historia jest zupełnie jak wejście do skarbca w Kazo.
Alerione
01-07-2006, 23:03
nie wiem co ale cos mnie zmusilo bym cos sprawdzil a bodajze to ze skoro ex... ma identyczny opis jak MLS to spojrzalem na jego staty i zauwazylem ze spike sword-sword of fury ma 24/21 a MLS 55/40
55/40+24/21=79/61 cos mi sie to wydaje zbyt blisko 80/60 jak na przypadek jesli sie pomylilem to srry
P.S ALL! czytajcie najpierw temat (caly) zanim cos napiszesz
Gatho Gokhinin
02-07-2006, 01:25
@Up2: nie powtarzajcie tego samego ciągle bo to jest już nudne; ponad rok temu sam podsumowałem wszystko czego sie dowiedzieliśmy i jak narazie dwie- trzy osoby dodały cokolwiek nowego.
@Up: Te wyliczenia są dziwne, zawsze jakoś się na siłe dodaje nawet zwykłe głupoty, zeby cokolwiek wyszło "na temat" ;P Kazdy tak ma ^^
Michal9000
02-07-2006, 02:36
ale prawdopodobnie Zathroth poległ
Chryste panie. Uman-Zathroth. Bóstwo Tibii, "Uman i Zathroth były to dwa istnienia, jednakże byli jednym"
Non'ajbi
02-07-2006, 19:22
Hehe ... ja ostatnio doszedłem do wniosku, że jak się doda statsy MLS'a, MS'a, Giant Sworda i podzieli przez sumę 3 Blessed Shieldów i 2 Dark Shieldów to otrzymamy w przybliżeniu prędkość przemieszczania się jabłka po stole nachylonym pod kątem 12 stopni .... xD^^
Nvm ... Chyba mam coś nowego ... ale najpierw to sprawdze
Pozdrawiam
Non'ajbi
Non'ajbi
02-07-2006, 21:44
Once upon a time there came a horrible snakelike beeing to the deeper mines. It killed many miners, because that 'snake' was a bassilsk horrible beeing with a gaze that could turn living beeings into stone. Many heroes tried to kill it but none suceeded, some fled, most died. One day a wise man which name is forgotten. (I did many studies but i looks like for some reason none wrote down his name) He had some knowledge about theese horrible creatures. He advised the miners to cover the minewalls with torches and lamps. Scared by the dispised bright light the basilisk retreated deeper and deeper into the mines until the mines managed to create a cave in behind him. If the miners I talked to did not make fun of me we have to assume that the bassilsk is still there..."
Ksiązka z kazo;)
Według tej książki, którą przypisał nam kolega Mlecziii, Bazyliszek wcale nie został ukryty od razu w tamtej jaskini (zaniesiony przez krasnali). On uciekł sam pod ziemię, ale krasnoludy dokopywali się do niego. Wielu z nich znaleziono martwych, lub wogóle ich nie znaleziono.
One day a wise man which name is forgotten. (I did many studies but i looks like for some reason none wrote down his name) He had some knowledge about theese horrible creatures. He advised the miners to cover the minewalls with torches and lamps. Scared by the dispised bright light the basilisk retreated deeper and deeper into the mines until the mines managed to create a cave in behind him.
Tłumacząc:
"Pewnego dnia pewien mądry człowiek, którego imię zostało zapomniane (szukałem wiele o nim, ale z pewnych powodów nigdzie nie było napisane jego imię). Posiadał trochę wiedzy o tej potwornej kreaturze (o Bazyliszku - przypis tłumacza). Pouczył krasnali, którzy pracowali w kopalni, aby ściany kopalni wyłożyli pochodniami i lampami. Przestraszony taką ilością światła Bazyliszek przekopywał się coraz bardziej w głąb kopalni, dopóki w kopalni nie wytworzyła się jaskinia ukrywająca go"
Czyli jednak myliłem się pisząc, że dwarfy go tam zaniosły ... hmm ... szukam dalej nowych książek ... może się nam wszystko wkońcu wyjaśni ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
@edit
1. Ktoś się pytał, co to znaczy TOMES - 100%. Oznacza to, że wszystkie księgi jakie dotychczas przeczytałem w Tibii mam przetłumaczone ...
2. Chciałbym przeprosić za podwójny post ... zamuliłem trochę ...
3. WAŻNE!!
Piszę maila do Cipsoftów z pytaniem, czemu Excalibuga nie ma w spritach i na różnych stronach dot. Tibii nie jest opisany. I oczywiście, dlaczego wszyscy piszą, że MLS nie jest najlepszą, lecz druga najlepszą bronią w Tibii ...
Cya ;]
Spaniel del Burek
02-07-2006, 22:15
[/FONT]
A co sadzicie o tym ?? kruzak to czyjsc nie wiem jak sie nazywa tylko nie pamietam chyba kazo
Non'ajbi
03-07-2006, 00:40
A co sadzicie o tym ?? kruzak to czyjsc nie wiem jak sie nazywa tylko nie pamietam chyba kazo
Nie zrozumiałem nawet kawałka z tego co tu napisałeś ... Powtórz jak możesz (daj edita)
Chyba chodziło Ci o imperatora?
Gatho Gokhinin
03-07-2006, 10:46
Mam cos nowego.
Otóż przegladajac forum strony ~org.pl znalazłem informację, że gdy ludzie stanęli na tych kafelkach obok skarbca imperatora (na wszystkich 10-ciu chyba czy ile ich tam jest) to usłyszeli cichutkie "Click!" ....
możemy sami to sprawdzić na pytherze jestem chętny i ciekawy ;D
Non'ajbi
03-07-2006, 11:45
@up
Odsyłam Cię do moich poprzednich postów. Na 16 a nie a 10 przełącznikach ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Mam cos nowego.
Otóż przegladajac forum strony ~org.pl znalazłem informację, że gdy ludzie stanęli na tych kafelkach obok skarbca imperatora (na wszystkich 10-ciu chyba czy ile ich tam jest) to usłyszeli cichutkie "Click!" ....
możemy sami to sprawdzić na pytherze jestem chętny i ciekawy ;D
OWN3D!
huahuahuasuhauhahuahu !!
Od kiedy Tibia posiada jaki kolwiek dzwięk? :>
A więc skoro tibia nie ma głosu to jakim cudem oni to "usłyszeli" :D ??
Co do Muriel i Kruzaka
jest zdanie "Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak..."
Elfka Muriel i Krasnolów Kruzak ;)
jak wiadomo Krasnale i Elfy od wieków tocza ze soba wojny
Więc Elfy mogły wykonac Excalibuga a krasnoludy go skradły i schowały u bazylicha :)
Non'ajbi
04-07-2006, 15:44
Od kiedy Tibia posiada jaki kolwiek dzwięk? :>
A więc skoro tibia nie ma głosu to jakim cudem oni to "usłyszeli" :D ??
A wiesz, że usłyszeć może oznaczać również zobaczyć napis? A jak do Ciebie mówią w Tibii, to czytasz czy słuchasz? Ile ty masz lat, że tak prostych rzeczy nie potrafisz zrozumieć ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
to usłyszeli cichutkie "Click!" ....
Usłyszeli - Przeczytali?
Cichutkie - Małe?
Proszę Cie ...
W tym zdaniu poprostu czarno na białym wychodzi że koleś mówił o dzwięku -.-
Non'ajbi
04-07-2006, 16:56
Proponuje zostawic to i nie czepiac sie tego, ze oni uslyszeli. To co on pisal, ze przeczytal, to byl moj post. Jak poszedlem z ludzmi do skarbca
to nam sie POJAWIŁ NAPIS "CLICK". Rozumiesz? Czytajcie posty wczesniej moze co??
Pozdrawiam
Non'ajbi
Giant Sebek
04-07-2006, 20:47
Czesc jestem pierwszy raz na forum ale znalazlem ksiege ktora mowi cos o bazyliszku
oto jej tresc:
Once upon a time there came a horrible snakelike beeing to the deeper mines. It killed many miners, because that 'snake' was a bassilsk horrible beeing with a gaze that could turn living beeings into stone. Many heroes tried to kill it but none suceeded, some fled, most died. One day a wise man which name is forgotten. (I did many studies but i looks like for some reason none wrote down his name) He had some knowledge about theese horrible creatures. He advised the miners to cover the minewalls with torches and lamps. Scared by the dispised bright light the basilisk retreated deeper and deeper into the mines until the mines managed to create a cave in behind him. If the miners I talked to did not make fun of me we have to assume that the bassilsk is still there..." niestety tzeba przetlumaczyc:(
Non'ajbi
04-07-2006, 20:55
@up
Tłumaczyłem w poprzednim poście... (albo 2 posty wczesniej) ... poszukaj. Ale jak cos macie zeby przetlumaczyc to sie zglaszam na ochotnika.
@Cyclopmania sword
A niektórzy nie wieżyli w te staty Excala. Jak pokazalem razem z jednym z uzytkownikow forum link do ss'a z Excalem, wszyscy sie czepiali, ze to jest MLS. Dla zaspokojenia Waszej wyobraźni daje Wam ten link:
http://www.tibia-alumni-society.net/cobalt-tower/Screenshots/images/Various/Items/testcycsword.jpg
Sami zobaczcie ...
Pozdrawiam
Non'ajbi
Giant Sebek
05-07-2006, 08:09
Oki przetlumacz ta ksiege, a ja slyszalem ze ten waz"Bazyliszek" jest npc'tem i kumple mojego kumpla moze nas do nieho zaprowadzic :] staram sie dalej szukac cos o "Bazyliszku"
Non'ajbi
05-07-2006, 12:26
"Interesujące fakty o Kazordoon rozdział 1
Autor: John Barrel
Dawno temu przybył do głębszych kopalni straszliwy wężopodobny potwór. To coś zabiło wielu górników (chodzi o krasnali, którzy kopali), ponieważ ten 'wąż' był Bazyliszkiem, który mógł zamieniać wszystkie żyjące istoty w kamień. Wielu herosów starało się zabić Bazyliszka, lecz nikomu się nie udało, część zaginęła, ale większość została zabita. Pewnego dnia pewien mądry człowiek, którego imię zostało zapomniane (szukałem wiele o nim, ale z pewnych powodów nigdzie nie było napisane jego imię). Posiadał trochę wiedzy o tej potwornej kreaturze (o Bazyliszku - przypis tłumacza :D). Pouczył krasnali, którzy pracowali w kopalni, aby ściany kopalni wyłożyli pochodniami i lampami. Przestraszony taką ilością światła Bazyliszek przekopywał się coraz bardziej w głąb kopalni, dopóki w kopalni nie wytworzyła się jaskinia ukrywająca go i uniemożliwiająca dotarcie do niego. Jeżeli krasnoludy-górnicy, z którymi rozmawiają, nie robią sobie żartów, to może oznaczać, że Bazyliszek wciąż tam jest ..."
Giant Sebek
05-07-2006, 13:20
Spytalem npc'ta "Tibre" Pokarze cala to rozmowe:
15:10 Giant Sebek: whats it's it excalibug??
15:11 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it
I znowu prosze o przetlumaczenie i wypowiedzi co o tym myslicie
Ide pochodzic po kopalniach
Czy ktos wie czy na swiecie "Furora" jest Bazyliszek??
Spytalem npc'ta "Tibre" Pokarze cala to rozmowe:
15:10 Giant Sebek: whats it's it excalibug??
15:11 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it
I znowu prosze o przetlumaczenie i wypowiedzi co o tym myslicie
Ide pochodzic po kopalniach
Czy ktos wie czy na swiecie "Furora" jest Bazyliszek??
Mistyczne ostrze zostało ukryte w starożytnych czasach.
Mówi się że potęzna sala chroni to.
Niejestem pewny czy dobrze.
Bazyliszek jest na każdym swiecie.
Idz drogą gdzie będą diamenty w scianach, po zejsciu na dol slimy i powinneś zobaczyc pomieszczenie z bazyliszkiem.
Giant Sebek
05-07-2006, 14:21
Dzieki za info.
A czymuglbys mi powiedziec jakie potwory spodkam??
I jak dojsc to tego tunelu??
sir Nicolas XVI
05-07-2006, 15:04
Co można otrzymać od NPC Aruda (to ta kobitka ubrana na żółto chodząca po thais po głównej ulicy) proszę o szybką odpowiedź
@up2
Jak chcesz dojść do Bazyliszka musisz isc do kopalnii w Kazoo...później schodzisz na poziom z soliderami i dwarfami i kierujesz sie do góry...schodzisz na dół i cały czas idziesz tunelem aż do samego końca...potworki jakie tam spotkasz to tylko solidery, dwarfy, slime i poison spider...
Pozdrawiam
Mathaar
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.