|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#101 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Piractwa nie da sie zgniesc, z piractwa trzeba wyciagnac wnioski i zmienic poglad na ta sprawe.
![]() |
|
![]() |
#102 |
Zbanowany
|
![]() A może nie próbować walczyć z wiatrakami, bo piractwa nie da się zgnieść na sposoby, których używa policja. Ostatnio zamówiłem pewną grę przez neta. Sklep internetowy umiejscowiony był w Wielkiej Brytanii. Razem z przesyłką wyszło mi ponad 60 zł taniej, niż jakbym wybrał się do najbliższego sklepu z grami w okolicy.
Wniosek? Na całym zachodzie piractwo jest, ale nie na taką skalę, bo płyty z muzyką/filmami/grami są o wiele tańsze i przeciętny 15'to latek nie musi wydawać całego kieszonkowego żeby sobie czegoś posłuchać/obejrzeć/w coś zagrać. Sprzedawcy naciągają sobie wysoką marżę, i to co w WB kosztuje (w przeliczeniu na PLN) 100zł, za to u nas wywalisz koło 200, jak nie więcej. @topic, Niezależnie od własnych opinii, prawo jest prawem i należy bezwzględnie go przestrzegać, nawet jeśli wydaje się bezsensowne. Nie czytałem ustawy o prawach autorskich, ale jeśli policja aresztowała tych kolesi, to miała do tego podstawy prawne i ważny powód. |
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Właśnie nie Vil... Nie udowodnisz chyba, że ktoś kto ściągał od ciebie film z meksyku jest twoim bliskim znajomym...
![]() |
#104 |
Zbanowany
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Sęk w tym, że udostępniając pliki przez programy P2P nie decydujesz o tym kto może je ściągać, a kto nie, a więc nie ma mowy, aby ściągali od ciebie tylko znajomi i rodzina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Moj bliski znajomy ma swoich bliskich znajomych ktorych ja niekoniecznie musze znac, i w ten sposob ten film moze obejsc cala Polske. Mowimy oczywiscie o udostepnianiu " z reki do reki ", o p2p bylo juz wczesniej.
![]() |
![]() |
#108 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Lokacja: Hrubieszów
|
![]() Mozesz zablokować pewne osoby wiec decydujesz kto moze niesciagac. Za to pozostala czesc to uzytkownicy np. torrenta, którzy sa twoimi bliskimi znajomymi. Najlepsze ze bliski znajomy to raczej pojecie blizej niezdefiniowane.
![]() |
#109 |
Zbanowany
Data dołączenia: 30 01 2006
|
![]() Może troche głupie pytanie, ale musze znać odpowiedź , bo sie o to założyłem... Czy legalne jest tłumaczenie filmowych napisów na język polski, a nielegalne jest tylko dubbingu na tekst, czy nielegalne jest i to, i to? Jeśli to pytanie było w tym temacie to przepraszam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#111 | ||
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#113 |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
|
![]() Patrząc na sprawę z punkty widzenia logiki i zdrowego rozsądku, to tłumaczenie napisów nie może nawet w najmniejszym stopniu zaszkodzić twórcom filmów. W końcu jeśli ktoś kupi go sobie legalnie, to co kogo obchodzi czy korzysta z oryginalnych napisów/lektora, czy też ściąga sobie inne? Producent obrazu w obu przypadkach zarabia tak samo. Jeżeli natomiast ktoś ściągnie/skopiuje film nielegalnie, to akurat wątpię, żeby fakt, iż nie ściągnie on do niego napisów z internetu był dla właściciela praw autorskich bardzo pocieszający...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kościan
Imię: Topork
Profesja: Elite Knight
Świat: Nerana
Poziom: 87
Skille: 84/83
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Cytuj:
Tłumaczenie z dźwięku prawdopodobnie jest przestępstwem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
Stan: Niegrający
![]() |
![]() To by oznaczało, że za tekst piosenki Gorillaz "Clint Eastwood" w szufladzie mógłbym co najmniej zapłacić grzywnę. E-e, na chłopski rozum to nie może być przestępstwo ;s
>down Google Ci powie. Ew. naucz się angielskiego. Ostatnio edytowany przez Bastash - 27-05-2007 o 16:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 10 2004
Lokacja: Opole
Stan: Niegrający
|
![]() i skad ja teraz wezme napisy do piratow 3 i spidermana 3 ? kurcze katastrofa !! nie myslcie nawet ze to ironia ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#119 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() W takim razie ci straszni zwyrodnialcy zostali zatrzymani zupełnie bez powodu. Ech... a ja myślałem, że skoro tłumaczenie napisów nie jest przestępstwem to chociaż policja może dopieprzyć się do ludzi tłumaczących ze słuchu. Głupi byłem.
|
![]() |
![]() |