Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-09-2008, 19:33   #41
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2008
Lokacja: Gdynia

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vavi
Gildia: Kumple
Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fintex Pokaż post

Śmieszniejszego argumentu to już chyba nie mogłeś wymyślić. lmao. Rzeczywiście to największa zaleta PRL i warto wrócić do komunizmu, aby bezpiecznie ziołko zapalić. Szkoda tylko, że to wynikało z niewiedzy milicji i ludzi. W konstytucji też nie było zakazu, no ale to inna sprawa.
Ty to już nie masz się do czego przyczepić. Gdzie napisałem, że chcę wrócić do komunizmu? Tak, chciałem wymienić plusy PRL to to zrobiłem. Palenie marihuany do tych pozytywów (przynajmniej dla mnie) zaliczało się. Może to jest drobnostka, bo mimo wszystko dzisiaj też w miarę spokojnie mogę to zrobić. Ja naprawdę prawie nic więcej dobrego w socjaliźmie za czasów PRL nie widzę. Prócz tego, co napisałem wcześniej, oczywiście.

"Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać."
Vavi jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-09-2008, 19:33   #42
Fintex
Użytkownik Forum

Fintex's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2005
Lokacja: Krosno

Imię: Seecinha
Świat: Astera
Poziom: 123
Fintex ma numer GG 5302851 Fintex ma login Tlenu maciekz9@tlen.pl
Domyślny

Bo wolność jest szeroko pojmowana. Dla kogoś wolnością jest zapalenie marihuany legalnie a dla innego życie na odludziu.
W USA jest dobrze bo tam w różnych stanach masz inne prawo. Coś ci nie pasuje to zmieniasz stan nie opuszczając ojczyzny

Edit: UP: Chyba, że...;P ale z taką drobnostką to ja bym nawet nie wychylał się z pisaniem posta tym bardziej, że jak sam zaznaczyłeś teraz też w miare bezpiecznie możemy palić

Ostatnio edytowany przez Fintex - 17-09-2008 o 19:43.
Fintex jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 20:25   #43
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Drobnostka? Hm, nieźle.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 21:13   #44
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Plan ten nie dzialal na zasadzie "o, macie tu pieniadze".
nie?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
W latach 1948-1951, łączna wartość udzielonej pomocy przekroczyła 14 mld ówczesnych USD (równowartość 140 mld dolarów w 1999 r.[4]).

Lata 1948-1952 były okresem najszybszego wzrostu w gospodarczej historii Europy. W krajach objętych programem Planu Marshalla produkcja przemysłowa wzrosła w tym okresie o 35%. Produkcja rolna przewyższyła znacząco wskaźniki przedwojenne. W konsekwencji wzrost dobrobytu zakończył społeczną i polityczną destabilizację w krajach zachodnioeuropejskich charakterystyczną dla lat 1944-1947 i związaną z depresją gospodarczą i trudnymi warunkami życia po zniszczeniach II wojny światowej.

Konsekwencją ówczesnych decyzji politycznych były z jednej strony: szybka odbudowa, rozwój gospodarczy i integracja krajów Europy Zachodniej uczestniczących w planie, z drugiej zaś: budowa w krajach Europy Środkowej autarkicznej upaństwowionej komunistycznej gospodarki niedoboru podporządkowanej budowie przemysłu ciężkiego – zbrojeniowego, energochłonnej i centralnie sterowanej z Moskwy
Cytuj:
Co do klamstwa i bezwzglednosci w walce o wladze dzisiaj akurat niewiele sie zmienilo
uwazasz ze jakbyś zrobił teraz stronkę krytukującą Tuska i rząd, to w niedalekiej przyszłości zginąłbyś w dziwnych okolicznosciach?
Cytuj:
Nie widzisz tutaj sytuacji absurdalnej? Dla mnie dziwnym jest, ze w takich pracach jak magazynier wymagane sa jezyki obce - z kim on bedzie gadal, ze skrzynkami?
absurdalna, ale też i całkowicie fikcyjna
Cytuj:
smiem twierdzic, że komunizm był z założenia całkiem dobrze pomyślany
ta, z założenia, a w praktyce to była tylko łatwa droga do władzy, poprzez wmówienie plebsowi (który naturalnie nie przepadał za bogatszymi ludzmi) ze "jesteśmy jednymi z was, precz z burżuazją!", a plebs niesiony nienawiścią wynosił takich "swojaków" do władzy
stary 17-09-2008, 21:29   #45
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2

Świat: Prehistoryczny
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
uwazasz ze jakbyś zrobił teraz stronkę krytukującą Tuska i rząd, to w niedalekiej przyszłości zginąłbyś w dziwnych okolicznosciach?
Za takie np. negowanie Holocaustu idzie się do więzienia, to Cię nie dziwi?
Fred_Flintston jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 21:43   #46
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2008
Lokacja: Gdynia

Imię: Vavi
Gildia: Kumple
Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston Pokaż post
Tak, ty negujesz holocaust używając bardzo inteligentnego słownictwa, a osoby to czytające biorą to za fakt historyczny i zapisują to w swoim mózgu. Dowód:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bolosaf Pokaż post
Osobiście znam te czasy tylko z opowieści, ale patrząc na wszystkie wasze wypowiedzi śmiem twierdzic, że komunizm był z założenia całkiem dobrze pomyślany, ale świat do niego chyba nie dojrzał i nikt nie potrafił tego wprowadzic odpowiednio w życie(nie chodzi mi o jakieś międzynarodówki z historii czy tym podobne, takie jest poprostu moje zdanie).
Ciężko jest mi zrozumieć, dlaczego ktoś ocenia komunizm po wypowiedziach ludzi z forum o tibii.

"Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać."
Vavi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 21:47   #47
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
a czemu negować Holocaust?
stary 17-09-2008, 22:03   #48
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior Pokaż post
a czemu negować Holocaust?
Eee, bo teoretycznie mamy wolność słowa? Nie ma co się rozwodzić, czy ten pogląd jest słuszny czy nie, ale jednak karanie tego w jakikolwiek sposób w kraju mieniącym się "demokratycznym" to farsa.
stary 17-09-2008, 22:05   #49
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Eee, bo teoretycznie mamy wolność słowa? Nie ma co się rozwodzić, czy ten pogląd jest słuszny czy nie, ale jednak karanie tego w jakikolwiek sposób w kraju mieniącym się "demokratycznym" to farsa.
I tu się zgadzam. Nie mamy całkowitej wolności słowa. Ostatnio czytałem o tym dość obszerny i ciekawy artykuł. Ostatnio gdzieś w Socjalistycznej Europie paru historyków skończyło w więzieniu, bo nie zgadzali się z holokaustem i czymś tam jeszcze.
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 22:09   #50
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

To ja neguje, ze sie urodziles. Wedlug ciebie zaprzeczanie faktom to wolnosc slowa? Dla mnie to idiotyzm.

Vavi
Wieczorem można było spokojnie wyjść z domu bez obawy przed 2-metrowymi, łysymi delikwentami.

Jak miales przepustke, jak nie to cie spalowali.

Dragon-fly
Idz pograj z kumplami w pilke lub cos, bo wydaje mi sie ze ktos ci zabral dziecinstwo. Jestes inteligenty jak na swoj wiek, ale czy warto?

Ostatnio edytowany przez Exodus - 17-09-2008 o 22:24.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 22:13   #51
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly Pokaż post
Bullshit. Ruscy dopłacali do nas, niech ktoś mi jeszcze napisze, że było na odwrót...
WOW! Na prawdę dopłacili i to jak dużo!

Gówno prawda, odbierali nam wszystko co było potrzebne do odbudowy kraju, materiały budowlane, stal, żywność itd itp, które miały "wesprzeć" inne kraje. Z resztą ta tak zwana "pomoc" oprócz pieniędzy dostaliśmy żądania przesyłki wcześniej wspomnianych towarów. Nie wspominając o tym że rozjebali nam rolnictwo na dobre 150lat. ;d
Gdyby nie ten kraj to Polska byłaby w tamtych czasach bogatszym krajem niż była i gdyby nie sprzeciw ZSRR w sprawie planu Marshala to Polska stałaby się o wiele większą potęgą niż cała zachodnia europa razem wzięta... na prawdę dziękujemy, że nas tak udupili...

Cytuj:
O dziwo Rosjanie po wojnie nie "wpadli tu, rozwalili nas", a jedynie narzucili system.
Tylko dlatego, że kilku patriotów "z góry"(+99% społeczeństwa) uniemożliwiło im to.

Cytuj:
Haha, to zostawilem sobie na koniec. Vavi, wytlumacz mi, jak to jest - dlaczego wtedy dostalibysmy xx razy wiecej od Amerykanow, a teraz dostajemy guzik z pętelką - smieszne wynagrodzenie za tarcze antyrakietowa (bo nie wmowisz mi, ze 2 obiecane systemy rakiet Patriot, z czego jeden dla ochrony samej tarczy, to duzo), wizy, gdy praktycznie cala Europa swobodnie podrozuje do Stanow, brak zyskow z wojny z Iraku, brak off-setu po zakupie F-16 i praktycznie oddanie za bezcen naszego przemyslu zbrojeniowego? Przynajmniej nie jestesmy jedynym glupim narodem na swiecie, wierzacym w USA - tak samo wierzyli w sojusz Gruzini, ale po ostatniej prowokacji Rosji na zyczenie USA mozemy zostac osamotnieni.
Prawda, USA nie jest specjalnym sojusznikiem, ale imho i tak dostalibyśmy więcej czego nie można powiedzieć teraz.

Cytuj:
Co do systemu - obecna demokracja niech idzie w cholere, kiedys byl dobry system - demokracja szlachecka, wystarczy umocnic wladze krola w tym systemie i Polska znow bedzie od morza do morza, bez Tuskow czy innych Kaczynskich.
Nooom i skończylibyśmy wszyscy na kopaniu ziemniaków, buraków na polu.

Cytuj:
Co jak co, ale zbrojenia to my mielismy dobre, nieudolne bylo rozwijanie innych galezi przemyslu ciezkiego.
Tak zarąbiste, że połowa wozów nie działała, bo brakowało wykwalifikowanych mechaników(mój ojciec był w wojsku i czołgami jeździł, więc co nieco wie na ten temat). ;P

Komunizm byłby dobry gdyby nie głupota ludzka, która jak z zwykle jest przyczyną wszystkich zbrodni.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 17-09-2008 o 22:15.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 22:19   #52
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@ Pokaż post
WOW! Na prawdę dopłacili i to jak dużo!

Gówno prawda, odbierali nam wszystko co było potrzebne do odbudowy kraju, materiały budowlane, stal, żywność itd itp, które miały "wesprzeć" inne kraje. Z resztą ta tak zwana "pomoc" oprócz pieniędzy dostaliśmy żądania przesyłki wcześniej wspomnianych towarów. Nie wspominając o tym że rozjebali nam rolnictwo na dobre 150lat. ;d
Gdyby nie ten kraj to Polska byłaby w tamtych czasach bogatszym krajem niż była i gdyby nie sprzeciw ZSRR w sprawie planu Marshala to Polska stałaby się o wiele większą potęgą niż cała zachodnia europa razem wzięta... na prawdę dziękujemy, że nas tak udupili...
Nie mówię tu o planach marszala ani o różnych wariantach rozwoju naszego kraju. No dobrze, może na początku spróbowali trochę redystrybucji dóbr między inne kraje ze względu na słabą sytuację gospodarczą. Ale dalej stoję twardo z tym zdaniem, że później dopłacali do nas. Opieram się na wielu książkach i moich autorytetach. Skoro mówisz, że tak nas doili ze stali, materiałów budowlanych, to jak pobudowaliśmy tyle bloków, budynków, zakładów pracy? No a jak, z piasku i wody. Nie wiem, na czym bazujesz.

@2UP: Sorry, następny SKS mam w sobotę dopiero.
Po prostu poczytałem trochę książek : ).
No i nie ma to jak debaty z dziadkiem w deszcz <3.

Ostatnio edytowany przez Dragon-Fly - 17-09-2008 o 22:36.
stary 17-09-2008, 22:27   #53
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Hmm... generalnie negowanie holocaustu, antysemityzm są zakazane... Jednak nazywanie wszystkich Arabów terrorystami już nie Ja Wam powiem jedno, za Adolfa to był jednak porządek :*
stary 17-09-2008, 22:39   #54
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
To ja neguje, ze sie urodziles. Wedlug ciebie zaprzeczanie faktom to wolnosc slowa? Dla mnie to idiotyzm..
Rozumiem, że jakakolwiek polemika na temat Holokaustu jest zakazana?

Cytuj:
Nooom i skończylibyśmy wszyscy na kopaniu ziemniaków, buraków na polu.
Lepiej jak rządzi jeden głupek (monarchia) niż większość (też głupia) społeczeństwa (demokracja).

Cytuj:
Komunizm byłby dobry gdyby nie głupota ludzka, która jak z zwykle jest przyczyną wszystkich zbrodni.
Komunizm w ludzkiej cywilizacji NIE ma prawa się kiedykolwiek ziścić, to po pierwsze.

@sphinx123
Wydaje mi się, że obecnie antysemityzm jest wtedy, gdy ktoś publicznie skrytykuje poglądy jakiegoś wysoko postawionego Żyda. W ogóle, co to jest, Semici to taka dzisiejsza szlachta, że aż dorobili się prawa chroniącego ich tylko na podstawie pochodzenia! Dlaczego nie wprowadzić antygermanizmu, albo antypolonizmu? A podobno w wolnym kraju wszyscy ludzie są równi. Normalnego człowieka nie powinno obchodzić pochodzenie drugiej osoby, dlatego takie regulacje są niepotrzebne.

Ostatnio edytowany przez Fred_Flintston - 06-10-2008 o 20:01. Powód: coś tam
stary 17-09-2008, 23:23   #55
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
To se neguj. Co mnie to obchodzi? Dopóki nie wpychasz się butami w cudze życie, możesz sobie robić co chcesz. Nadal uważam, że wsadzanie ludzi do więzień za poglądy to nie demokracja.
czyli uważasz ze neonazizm powinien byc zupełnie tolerowany? btw wolność też ma swoje granice, zrozum to.
Cytuj:
Dlaczego nie wprowadzić antygermanizmu, albo antypolonizmu?
to sie nazywa rasizm...
stary 17-09-2008, 23:24   #56
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Holocaust był zbrodnią, a jego 'negowanie' można podciągnąć pod składanie fałszywych zeznań

Cytuj:
Wydaje mi się, że obecnie antysemityzm jest wtedy, gdy ktoś publicznie skrytykuje poglądy jakiegoś wysoko postawionego Żyda.
Pieprzysz głupoty
Cytuj:
W ogóle, co to jest, Semici to taka dzisiejsza szlachta, że aż dorobili się prawa chroniącego ich tylko na podstawie pochodzenia! Dlaczego nie wprowadzić antygermanizmu, albo antypolonizmu? A podobno w wolnym kraju wszyscy ludzie są równi. Normalnego człowieka nie powinno obchodzić pochodzenie drugiej osoby, dlatego takie regulacje są niepotrzebne.
Nie ma osobnego prawa dotyczącego antysemityzmu i nie ważne czy uczepiasz się Żydów czy Niemców będziesz uznany za rasistę.
PS. http://pl.wikipedia.org/wiki/Antypolonizm
stary 17-09-2008, 23:51   #57
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Ale dalej stoję twardo z tym zdaniem, że później dopłacali do nas. Opieram się na wielu książkach i moich autorytetach.
Podaj kilka tytułów tych książek.
Cytuj:
Nadal uważam, że wsadzanie ludzi do więzień za poglądy to nie demokracja.
Załóżmy, że mam poglądy, według których wszyscy rudzi ludzie powinni zostać wymordowani. Bo są gorsi. Głoszę je codziennie na ulicach. Powinniśmy zostawić mi wolność słowa i narazić się na to, że zaczne swoje hasła wprowadzać w czyn, czy działać profilaktycznie?
stary 18-09-2008, 06:51   #58
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gimlos Pokaż post
Podaj kilka tytułów tych książek.
I tu jest problem. Żebym ja do cholery jasnej mógł sprawdzić tytuły...
O, a jednak mam jedną. "Victory, czyli zwycięstwo' Petera Schweizera.

Ostatnio edytowany przez Dragon-Fly - 18-09-2008 o 07:12.
stary 18-09-2008, 10:56   #59
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly Pokaż post
I tu jest problem. Żebym ja do cholery jasnej mógł sprawdzić tytuły...
O, a jednak mam jedną. "Victory, czyli zwycięstwo' Petera Schweizera.
Tak jak sie spodziewalem, wiecej ladnych slow o ksiazkach jakich to nie przeczytales, konretow juz brak. Przeglądałem tą książke i żadnego takiego fragmentu tam nie znalazłem. Jeżeli mi go wskażesz - zwracam honor.
stary 18-09-2008, 11:23   #60
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

dla mnie argumenty za, które podajecie, są zupełnie nieprzekonywujące. albo są prawie nieistotne (choćby ten o ganji...), albo łatwo je zbić, np.:
Cytuj:
*wyrównanie szans obywateli
Zniesiono dominacje ziemanstwa w sferze gospodarczej i politycznej. W II RP
wciąż ważne było, jaki majątek i pochodzenie mieli nasi przodkowie - teraz wręcz faworyzowano tych, którzy pochodzenia nie mieli. Dzięki temu chłopi czy robotnicy mieli szansę na życie, o którym w II RP nie śmieli nawet marzyć.
Rozparcelowano też duże majątki ziemskie, co wyrównało ekonomiczne możliwości narodu.
Gimli piszesz o faworyzowaniu jednych i nazywasz to wyrównaniem szans? chyba wszyscy powinni mieć te szanse równe, odwrócenie ról nie wystarczy. oczywiście równość szans to utopia i w ogóle rozwiązać należy to w zupełnie inny sposób. ale wtedy szanse wcale nie były równe, choć z pewnością chłopi czy robotnicy mieli szansę na życie, o którym w II RP nie śmieli nawet marzyć. oczywiście wiem, że podałeś argumenty za, ale sam jesteś przeciw.

zaraz lecę na praktyki, to się nie rozpiszę, ale uważam, że najlepszym argumentem "broniącym" PRL jest sport, a tu i tak cele były mało szczytne (właśnie udowodnienie słuszności zbrodniczej ideologii)... w PRL dało się żyć i życiem cieszyć, ale nie był dobry.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania