Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-09-2008, 22:48   #21
.Ryuuzaki.
Użytkownik Forum

.Ryuuzaki.'s Avatar

Data dołączenia: 04 05 2008
Lokacja: z tesco.
Wpisy bloga: 3

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Bo ten kraj jest pojebany, smutna prawda.
Święta racja.

@ripper
Jesteś zwykła szmata.

Witamy w Poslce.
"dziecko głoduje nowy kosciól się buduje dziecko głoduje pan premier wspólczuje niech umiera."
Prawie to samo.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-09-2008, 22:51   #22
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
nie dostrzegacie tego, że tak naprawdę to normalny kraj
byles gdzies dalej? sa kraje w ktorych dzieje sie gorzej, w innych znowu lepiej. kwestia szczescia - gdzie sie urodzisz
stary 21-09-2008, 22:53   #23
Merin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 08 2008

Profesja: Knight
Świat: Aldora
Poziom: 80
Skille: 83/82
Poziom mag.: 6
Domyślny

Mówię tylko, że dużo osób najeżdża jaki to polska pojebany kraj, a w rzeczywistości nie różnimy się od innych. A co do pytania to tak, byłem dalej.
Merin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2008, 23:07   #24
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Ja powiem tak, kto chce - niech pomaga i robi bardzo dobrze, ale dlaczego kraj miałby utrzymywać człowieka kosztem tych, którzy niekoniecznie _chcą_ pomóc - nie rozumiem.
stary 21-09-2008, 23:13   #25
Misza
Użytkownik Forum

Misza's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: -+*≡☼SZWECJA☼≡*+-
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Merin Pokaż post
Nie rozumiem waszego toku rozumowania. Człowiek chce żyć, jak każdy. Ale czy z tego powodu, że mu się nie udało, ma być uprzywilejowany? Moim rodzicom w życiu się udało(o sobie mówić nie mogę bo dopiero zaczynam) i z tego powodu nie dostają nic. A jemu się nie udało. Nie przepracował X (nie pamiętam ile) lat żeby dostać rentę. Nie ma rodziny, czyli w zasadzie nie ma nic. Więc czemu mamy trzymać go przy życiu? Nic nie daje, nic po sobie nie zostawił.
Podpisuję się pod tym. ;p

Tak to jest, że poszkodowani dzielą się na równych i równiejszych. Tak jak rząd robi składki dla rodzin ofiar jakiegoś tam kataklizmu, a olewa tych wszystkich, którzy każdego dnia giną np. na drogach.
O gościu już napisali artykuł, już na pewno przetrzyma jeszcze te kilka miesięcy, ale ja i tak nie wyłożyłbym kasy. I nie będę nawet obłudnie twierdził, że wolałbym biednym dzieciom w Afryce chlebek kupić. Może też dlatego, że nie lubię Murzynów. ;o

Ale tak dla zasady - nie mogę pomóc wszystkim poszkodowanym nieznajomym, to nie pomogę żadnemu.

I ci, którzy twierdzą, że tylko dzieci i idioci nie mają litości dla biednego starca, sami powinni pomyśleć nad swoją dorosłością i wieloletnią mądrością.
stary 21-09-2008, 23:15   #26
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Nie rozumiem waszego toku rozumowania. Człowiek chce żyć, jak każdy. Ale czy z tego powodu, że mu się nie udało, ma być uprzywilejowany? Moim rodzicom w życiu się udało(o sobie mówić nie mogę bo dopiero zaczynam) i z tego powodu nie dostają nic. A jemu się nie udało. Nie przepracował X (nie pamiętam ile) lat żeby dostać rentę. Nie ma rodziny, czyli w zasadzie nie ma nic. Więc czemu mamy trzymać go przy życiu? Nic nie daje, nic po sobie nie zostawił.

Polska to pojebany kraj bo nie daje pasożytowi kasy? Wszyscy tak narzekają na Polskę, że tu tak źle, a nie dostrzegacie tego, że tak naprawdę to normalny kraj w którym jest bardzo przerośnięta biurokracja. Tyle.
Powiedz mi od kogo zależy to czy się coś powiedzie? Na pewno nie od danych ludzi. To nie jest zasługa Twoich rodziców, że im się powiodło. I nie chodzi tu nawet o wiarę, etc. Po prostu rozumowanie: nieważne co człowiek zrobi nie jest to jego zasługą. Dlaczego? Ponieważ on nawet nie wybrał swojego mózgu, który nastawia go na pracę, chęć na pracę, czy chęć chęci na pracę. Dlatego wszyscy ludzie w pewnym stopniu są równi. Rozumiem, że teraz panuje moda na kreowanie się jak najbardziej oryginalnych poglądów. Szczególnie ludzi, którzy "co dopiero zaczynają". To, że nauczyciel, otoczenie, czy Internet wreszcie wpierze coś do mózgu nie oznacza to, że te niezaprzeczalne mądrości odpowiadają każdej dziedzinie. Z punktu biologicznego: bezwartościowy pasożyt, bo nie zostawił potomstwa. Z punktu materialnego: bezużyteczny pasożyt, bo nie pracuje, lub nie daje pracy. Z punktu obecnego państwa: bezużyteczny pasożyt, bo nie płaci podatków od zarobku, czy innych płac. To jest właśnie najwidoczniej Twój tok myślenia, albo raczej niektóre jego elementy. Tyle, że jest to egoistyczne, oraz chamskie, że po prostu chwalisz się tym co od Ciebie nie zależy. Bo rodzicom się powiodło. Ci się pewnie też powiedzie. Tyle, że to nie zależy od Ciebie. Głupio to zabrzmi, ale zapewne jesteś "zaprogramowany" na powodzenie w pewnych dziedzinach. Co od Ciebie, w głębi rzeczy, nie zależy.
Choć tak i tak kiedyś nadejdzie pewien moment kiedy solidarność, bo tak to się nazywa, będzie potrzebna.

@down, chodzi mi o to, że praktycznie i tak nic nikt nie poradzi na to jaki jest, choć uważam to za kwestie poglądu. Nie chodzi o to "że nie mogłem nic na to poradzić". Zgadza sięto jest błędne. Tu nawet o móżg w końcu nie chodzi. Tylko o to, że nie zawsze da się wszystko zmienić, ponieważ nie wszystko zależy od nas.

Ostatnio edytowany przez Nari - 22-09-2008 o 12:44.
Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2008, 23:33   #27
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez xoz Pokaż post
zeby umrzec? po co innego sie żyje? smierc jest celem zycia kazdego z nas
Tu się mylisz. Śmierc nie jest celem mojego życia. Celem mojego życia są zupełnie inne sprawy rzeczy Śmierc jest ostatnią rzeczą jaka bym nazwał za cel życia
@Up
A ja ciebie nie rozumiem. Dostał taki mózg jaki dostał i powinien wykorzystac to najlepiej jak potrafi. Nie mozesz powiedziec, że to nie moja wina, że zabiłem człowieka. Dostałem taki mózg, jaki mi dał Bóg. Nie mogłem nic na to poradzic. Takie myślenie jak Nari jest bardzo, bardzo błędne

Ostatnio edytowany przez Lechista - 21-09-2008 o 23:37.
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-09-2008, 23:57   #28
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Mówię tylko, że dużo osób najeżdża jaki to polska pojebany kraj, a w rzeczywistości nie różnimy się od innych. A co do pytania to tak, byłem dalej.
Miałem okazję być we Francji, Niemczech, Belgii oraz Wielkiej Brytanii w tym roku. I szczerze powiedziawszy, TAK, BARDZO różnimy się od tych krajów. Mentalnością, charakterem oraz polityką.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 00:04   #29
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć

Grocix ma numer GG 6761731
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Misza Pokaż post
Tak to jest, że poszkodowani dzielą się na równych i równiejszych. Tak jak rząd robi składki dla rodzin ofiar jakiegoś tam kataklizmu, a olewa tych wszystkich, którzy każdego dnia giną np. na drogach.
Powiedzial Misza, mieszkajacy we Szwecji, kraju z najbardziej rozbudowana opieka spoleczna :<

@Nari
Signed. Oprocz tego, ze czlowiek ma charakter zarowno dziedziczony (i tak, tu sa predyspozycje, talenty, itp), jak i ten nabyty, dzieki ktoremu mozemy jeszcze WSZYSTKO zmienic - a na to wplywa MASA roznych czynnikow, najblizsze otoczenie, presja rowiesnikow, media czy wlasne checi

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Ostatnio edytowany przez Grocix - 22-09-2008 o 00:07.
Grocix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 14:43   #30
Cheapest
Użytkownik Forum

Cheapest's Avatar

Data dołączenia: 13 08 2008
Lokacja: w wenor

Świat: karzdy durzy
Poziom: tak
Skille: terz
Poziom mag.: co
Domyślny

Cytuj:

Polska to pojebany kraj bo nie daje pasożytowi kasy? Wszyscy tak narzekają na Polskę, że tu tak źle, a nie dostrzegacie tego, że tak naprawdę to normalny kraj w którym jest bardzo przerośnięta biurokracja. Tyle.
Twoim rodzicom się udało i za karę płacą podatki na nierobów. A osoby które narobią sobie pod wpływem alkoholu 5 dzieci mają mieszkanie socjalne prawie zadarmo i zasiłki z naszych pieniędzy. Ja jestem za tym aby pomagać osobom które rodzą się kalekami, są inwalidami ale nie podoba mi się, że dla dzieci w szpitalach brakuje pieniędzy, a rodzicy patologiczne żyją za nasze podatki.

To jest moje zdanie i możecie się z nim nie zgodzić ale poczytajcie czasem wiadomości, ostatnio było nawet, że rodziny które mają dzieci z poważnymi chorobami muszą więcej załatwiać papierów i nie potrzebnych rzeczy aby dostać zasiłek, a alkoholicy mają o wiele mniej do załatwiania.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=16a76

A teraz weźcie pod uwagę jak ktoś jest bogaty bo kilkanaście lat się kształcił, zdobył wysokie wykształcenie, zarobił ciężko na założenie firmy, daje zatrudnienie wielu ludziom, ale skoro jest bogaty to co? To, że płaci dwa razy więcej podatku od nas po to aby utrzymać między innymi tych którzy szkołę omijali łukiem.

Bye all!
Cheapest jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 16:16   #31
Merin
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Powiedz mi od kogo zależy to czy się coś powiedzie? Na pewno nie od danych ludzi. To nie jest zasługa Twoich rodziców, że im się powiodło. I nie chodzi tu nawet o wiarę, etc.
Co do zasługi człowieka czy mu się powiedzie w życiu, to mam przeciwne zdanie niż twoje. Znam osoby z mojej klasy które pochodzą raczej z biednych domów i mają naprawdę dobre oceny, a ci bogatsi są strasznymi głąbami. Oczywiście nie jest to regułą.

Cytuj:
Po prostu rozumowanie: nieważne co człowiek zrobi nie jest to jego zasługą. Dlaczego? Ponieważ on nawet nie wybrał swojego mózgu, który nastawia go na pracę, chęć na pracę, czy chęć chęci na pracę. Dlatego wszyscy ludzie w pewnym stopniu są równi.
I właśnie dlatego nie są równi. Każdy jest inny, więc czemu uważasz, że taki pasożyt społeczny jest równy z jakimś wielkim naukowcem? Poza tym czy uważasz, że nie mamy wpływu na swoje życie? Każdy z nas jest przypisany swojemu mózgowi czyli nic nie może zmienić tylko podążać tak jak został zaprogramowany? Nie zgadzam się.

Cytuj:
Rozumiem, że teraz panuje moda na kreowanie się jak najbardziej oryginalnych poglądów. Szczególnie ludzi, którzy "co dopiero zaczynają". To, że nauczyciel, otoczenie, czy Internet wreszcie wpierze coś do mózgu nie oznacza to, że te niezaprzeczalne mądrości odpowiadają każdej dziedzinie.
Wierzę, że mam rację i wątpię, żeby ktoś mój pogląd mi "wprał".

Cytuj:
Z punktu biologicznego: bezwartościowy pasożyt, bo nie zostawił potomstwa. Z punktu materialnego: bezużyteczny pasożyt, bo nie pracuje, lub nie daje pracy. Z punktu obecnego państwa: bezużyteczny pasożyt, bo nie płaci podatków od zarobku, czy innych płac. To jest właśnie najwidoczniej Twój tok myślenia, albo raczej niektóre jego elementy. Tyle, że jest to egoistyczne, oraz chamskie, że po prostu chwalisz się tym co od Ciebie nie zależy.
Ale on właśnie jest takim pasożytem. To może jak będziesz miał tasiemca w organizmie to będziesz się cieszył, że dajesz mu żyć i nie jesteś egoistą? I ja się nie chwalę co ode mnie nie zależy, tylko mówię czemu ktoś ma mieć tyle co ja, mimo iż ja za*******am a on nic nie robi. I jedyne zwycięstwo na jakie jestem zaprogramowany to chyba pasjans w którym mam ponad 21k pkt.
stary 22-09-2008, 16:22   #32
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Jakbym miał wspierać każdego kto potrzebuje pomocy to sam zacząłbym jej potrzebować.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 16:52   #33
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Lokacja: Siemianowice Śl.

Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

Ludzie, czy Wy nie możecie po prostu pomóc? Bez gadania, pisania postów, po prostu, po ludzku pomóc? Co to w ogóle za gadka: zasłużył, nie zasłużył, w takim momencie to nie powinno mieć znaczenia, bo na pomoc zasługuje każdy, kto jej potrzebuje.
stary 22-09-2008, 16:55   #34
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:

Nie pracował? Nie ma rodziny? I czyja to wina, moja? Sam sobie spieprzył życie, to jest tylko i wyłącznie JEGO wina i niech teraz gnije tam gdzie jest sam bez pieniędzy tak jak sam chciał. Gdyby zależało mu na "godnym" życiu, to sprawy poszłyby w zupełnie innym kierunku, ale widocznie my, głupcy zakładający rodzinę i pracujący, jesteśmy niegodni :\
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 16:56   #35
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Martka Pokaż post
Ludzie, czy Wy nie możecie po prostu pomóc? Bez gadania, pisania postów, po prostu, po ludzku pomóc? Co to w ogóle za gadka: zasłużył, nie zasłużył, w takim momencie to nie powinno mieć znaczenia, bo na pomoc zasługuje każdy, kto jej potrzebuje.
Zauważ, że 97 % tego forum to mężczyźni (humm, albo raczej chłopcy), u których pełna dojrzałość psychiczno-społeczna nastąpi, gdy będą miel 23-25 lat (albo i nigdy). Kto pomoże, ten pomoże, a kto nie, to po prostu nie warto nawet pouczać...

Ostatnio edytowany przez Gonzo - 22-09-2008 o 16:57.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 17:19   #36
Merin
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
A czy jak ja będę stary to też otrzymam taką pomoc? Czy miliony emerytów którzy pracowali długie lata i teraz mają po 500 zł miesięcznie, czy oni też zasłużyli na pomoc? Bo oni nie żyją. Oni wegetują. I dlaczego ten człowiek jest lepszy bo należy mu pomóc a innym nie? Jak wybierać komu pomóc a komu nie? Dlatego niech każdy się zajmie sam sobą.
stary 22-09-2008, 17:27   #37
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Lokacja: Siemianowice Śl.

Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

@Merin
Pomagać każdemu w miarę możliwości. Zamiast kupić sobie czipsy, możesz przeznaczyć tę złotówkę na pomoc potrzebującemu, czy to aż tak wiele?
stary 22-09-2008, 17:31   #38
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Zauważ, że 97 % tego forum to mężczyźni (humm, albo raczej chłopcy), u których pełna dojrzałość psychiczno-społeczna nastąpi, gdy będą miel 23-25 lat (albo i nigdy). Kto pomoże, ten pomoże, a kto nie, to po prostu nie warto nawet pouczać...
Aha czyli jak mu nie pomogę to nie jestem dojrzały psychicznie - społecznie tak?

Gratuluje inteligencji.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-09-2008, 17:33   #39
Merin
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
@Merin
Pomagać każdemu w miarę możliwości. Zamiast kupić sobie czipsy, możesz przeznaczyć tę złotówkę na pomoc potrzebującemu, czy to aż tak wiele?
Nie chodzi o to, że boli mnie strata tej złotówki. Ja jestem przeciwny wszelkiej pomocy ludziom, jeśli to idzie za zaspokojenie bieżących potrzeb. Nie mam nic przeciwko dawaniu kasy na szkoły w afryce, ale jak słyszę, że ileś tam kasy idzie dla nich na jedzenie to aż mnie w sercu ściska. Jak mu kupią urządzenie do tworzenia energii z wody, to mogę nawet tą złotówkę dorzucić
stary 22-09-2008, 17:43   #40
Cheapest
Użytkownik Forum

Cheapest's Avatar

Data dołączenia: 13 08 2008
Lokacja: w wenor

Świat: karzdy durzy
Poziom: tak
Skille: terz
Poziom mag.: co
Domyślny

Cytuj:
Nie chodzi o to, że boli mnie strata tej złotówki. Ja jestem przeciwny wszelkiej pomocy ludziom, jeśli to idzie za zaspokojenie bieżących potrzeb. Nie mam nic przeciwko dawaniu kasy na szkoły w afryce, ale jak słyszę, że ileś tam kasy idzie dla nich na jedzenie to aż mnie w sercu ściska. Jak mu kupią urządzenie do tworzenia energii z wody, to mogę nawet tą złotówkę dorzucić
I właśnie w tym problem, ludziom w Afryce daje się jedzenie na które wydajemy miliony, a im to daje kilka dni więcej na przeżycie? Wygląda to tak, że zamiast wędki dajemy ryby, a tam ciągle bieda, a dzieci pełno robią, nie jestem złośliwy ale w tym wypadku nie powinni pomagać w taki sposób jak teraz bo jest to bez sensu.

Wysłano im wiele dostaw prezerwatyw i oni sobie piłki z nich robili... Stopień HIV to ponad 20%, tam nie powinniśmy tracić pieniądze bo w naszym kraju nie jest super i trzeba pomagać, napewno lepiej otworzyć jakąś fabrykę i dać ludziom w Polsce miejsca pracy niż wysyłać pieniądze do Afryki. Co to za życie w takim za przeproszeniem syfie, hiv i inne choroby, bieda jak ch*j, a bezmózgowcy dalej dzieci robią...

Nie wspominając, że w Afryce też mają pieniądze i wydają m.in. na wojsko.

A z tego co kiedyś gdzieś czytałem to z całych 5 złotych na Afrykę trafia tylko 1 złoty, reszta to biurokracja i inne złodziejstwo...

Ostatnio edytowany przez Cheapest - 22-09-2008 o 17:49.
Cheapest jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania