![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2008
Stan: Na Emeryturze
Imię: Wojas Knight
Profesja: Paladin
Gildia: Flamess
Świat: Menera
Poziom: 103
Poziom mag.: 7
|
![]() hmm.jakby wam to powiedzieć.kiedyś na tutor chacie dowiedziałem się,że itemy spadną w zależności od tego kiedy klikniemy.A dokładniej jest taki jakby automat jak w tych grach hazardowych,że klikasz i ci sie zaczynają ruszać gruszki czy coś tam tylko że rozruch ten następuje od momentu zabicia potworka a kończy na kliknięciu przez nas(otwarcie deda)A teraz prosty przykład.Zabiłem potworka-klikam odrazu i lootuje 30gp,klikne sekunde później/wcześniej loot będzie inny.Mam nadzieję,że all zrozumieli jak działa system lootowania!Zależy to tylko i wyłącznie od szczęścia a nie od jakichś am pierścieni/amuletów
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 02 2004
Lokacja: WWA
Stan: Na Emeryturze
Imię: --
Profesja: Elite Knight
Świat: Chimera
Poziom: -
Skille: -
Poziom mag.: -
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
|
![]() Dla mnie Wolf Tooth Chain to tylko dodatkowy cap, wolałbym już nosić scarfa bo chociaż "pożytecznie" ten cap zabiera
![]() A to z tym szczęściem które daj WTC to mit.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Guest
|
![]() Tak samo było o Ring of the Sky, niby ludzie go noszą, sam też nosiłem i mi szczęścia nie przynosił
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up. Bo to jest szczęście że ci lootnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 05 2005
|
![]() Cytuj:
to wyglada w ten sposob ze kazdy potworek PRZY RESPAWNIE ma losowany loot wedlug prawdopodobienstw w pliku. nie przy smierci i nie na zasadzie jakis gier hazardowych jak to sobie ktos wymyslil - tlumaczy to fakt ze np. smok jak ma wydropic woi to wtedy ma lekko czerwona poswiate (tak jak gracz ktory woi zalozy), a minotaur na rooku ktory ma np. dropnac plate shielda jest o wiele bardziej wytrwaly na ciosy w porownaniu do zwyklego minotaura... tym samym wolf tooth chain nie zmienia nic, bo jak moglby wplynac na potwory ktore loot maja juz ustalony? a co dropienia itemkow po smierci, to dziala w ten sposob ze na kazdy przedmiot w ekwipunku mamy 10% szansy ze dropniemy, jesli jest to przedmiot ktory przechowuje inne (np. backpack, preset box, bag, key ring) to wtedy szansa wynosi 100%. i tutaj tez nie ma znaczenia czy nosimy wolf tooth chain czy dupe, jedyny wyjatek to aol ktory zapobiega wypadaniu przedmiotow, ale o tym doskonale wiemy. prosze nie pisac bajek bo "gdzies widzialem" "cos slyszalem"...
![]() |
![]() |
#27 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 04 2007
|
![]() Cytuj:
1.Jak już coś to nie C plus tylko C plus plus czyli C++ 2.Naprawdę sądzisz że loot jest losowany funkcją random ? Powiedz mi jakim cudem by to zrobili ? By przesłali do randoma 99999 zmiennych odpowiadających za itemki i losowali je przez jakieś podzielenie czasu ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
x=rand()%10000; if x<1000 RzucItem(item); Ot co. Założyłem, że prawdopodobieństwo jest do 0,01%, bo przy dokładności co do procenta zbyt często by droższe itemki leciały. W przykładzie item mający 10%-ową szansę. Oczywiście przy spawnie danego potwora i powtórzone dla każdego przedmiotu, który z niego leci, z odpowiednim prawdopodobieństwem i ID przedmiotu.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 09-02-2009 o 15:36. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 31 01 2009
Lokacja: Slomniki/KrK
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Seciulek
Świat: Candia
Poziom: 88
Poziom mag.: 61
![]() |
![]() Ta pierscionek Ci coś da, jasne ;x
Aczkolwiek ring of the sky, jest dziwny. Co do tego "szczescia wypadania itemów" Masz 7% ze Ci wypadnie armor, tak jak i kazda rzecz z eq. Jesli wypadnie Ci akurat na amulet, to czy masz go czy nie masz, nie ma to wplywu na to ze zamiast tego amuletu którego nie masz, wyleca Ci np bohy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Dobra niech Ci bedzie xD ale i tak się założę że cipki tak nie robią pewnie mają każdego moba w klasy popakowane i przy respie jest obliczany jakiś procent czy itemek w nim będzie ;P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
|
![]() ... co zapewne wygląda podobnie do tego, co napisałem.
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 02 2009
|
![]() bujda
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
|
![]() losowac seed co kazdy item uzywajac czasu? a jesli bylyby kolejno po sobie dwa przedmioty ktore wypadaja z szansa np. 0.2%? wtedy byloby tak ze wypadaja oba, albo zaden, bo watpie zeby serwer byl na tyle zmulony zeby przy losowaniu kolejnego itemu loota mogla uplynac chociazby ta jedna sekunda aby randomizer dostal nowy seed..
![]() |
#35 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() nie no to tak zartobliwie oczywiscie. nie ma potrzeby losowac co sekunde przedmiot, wystarczy losowy seed na starcie serwera. zreszta seed moglby byc nawet ten sam co restart serwera, to nie oznacza że codziennie będziemy z piątego smoka lootować dragon hammera, bo żeby tak było to na serwerze musiałyby się dziać cały czas te same rzeczy, a takiej powtarzalności nie jest nic w stanie zagwarantować. na przykład raz po restarcie serwera ktoś pójdzie na rotwormy i będzie je bił, a innym razem tego nie zrobi i to wystarczy aby wartość loota za każdym razem była inna. bo generowanie pseudolosowych liczb odbywa się za pomocą wyczytywania kolejnych liczb z pewnego zbioru, wskaźnik ulega tylu wachaniom że nie możliwe są dwie takie same wartości, polecam wikipedie ![]() pozatym można tak zrobić żeby przy starcie serwera dać seed ustawiony na coś co zmienia się co restart serwera, na przykład rozmiar bazy danych w bajtach ![]() albo po prostu można skorzystać z innych metod losowania liczb pseudolosowych, na przykład na stronie random.org seed nie jest losowany na podstawie czasu, tylko na podstawie dźwięków otoczenia ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 06 2007
Lokacja: Ziemia/Polska/Bydgoszcz
Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Świat: Galana
|
![]() Cytuj:
(\_/) (O.o) (> <) To jest króliczek. Skopiuj go do swojej sygnaturki aby pomóc mu w zawładnieciu światem!!! 100% tego forum to ludzie. Jeżeli nie należysz do tych 0 % nie wklejaj tego podpisu. Powybijam ci wszystkie oczy kijem, a jak zabraknie ci oczu dokleje ci nowe kropelką. A mój kij przewędruje twoją źrenice w akompaniamencie krzyku "This is Sparta"!!!!!!!!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 07 2008
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |