Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Niusy

Notki

Niusy Nowosci z świata Tibii dostarczone przez naszych nieustraszonych korespondentów.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 15-08-2006, 20:55   #21
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

@MatKus: widze, że zupdateowano forum pod 3.6. Chyba przydał by się jakiś którki tutek w niusie na temat nowych bajerów np: "multi cytowania" itd
np: http://www.vbulletin.com/forum/showthread.php?t=186803 w wersji przetłumaczonej bądz nie
aVe

Vanhelsen jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-08-2006, 21:05   #22
Jacko
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 09 2004

Domyślny

Kozak, coś podobnego do erigowego wiki, ale polska wersja też by się przydała.

Haha nie ma jak narazie bananów, ani kobiet bezobyczajowych, można bluzgać bez cenzury do woli ;P

Ostatnio edytowany przez Jacko - 15-08-2006 o 21:11.
Jacko jest offline  
stary 15-08-2006, 21:12   #23
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Aha...
Więc teraz zamiast pisać noobkom i newbie "rtfm" czy też "szukaj" bedziecie ich odsyłać do TibiaWiki. Kolejny element do nadzorowania, tak jakby na stronie czy forum tych informacji nie było. Ale dobra, żeby nie było że się czepiam.
stary 15-08-2006, 21:31   #24
Wald_Kerius
eX Moderator

Wald_Kerius's Avatar

Data dołączenia: 07 08 2005
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Secura
Poziom: 170
Skille: 96/75
Poziom mag.: 23
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Helixaw Pokaż post
moze wprowadzic by kogos na wzor moderatorow, ktorzy sprawdzaliby nowe zmiany przed ich opublikowaniem
O ile wiem już coś podobnego istnieje.

Nowa strona o Tibii w profesjonalnym wydaniu

Mój temat ze zdjęciami

Pacc Secura - 400k. Wiadomość do Wald Kerius - Secura/Ankrahmun (list).
Wald_Kerius jest offline  
stary 15-08-2006, 21:34   #25
zbluszcz (były rechta)
Użytkownik Forum

zbluszcz (były rechta)'s Avatar

Data dołączenia: 18 08 2004
Lokacja: Łódź

Imię: Rekhta
Profesja: Sorcerer
Świat: Titania
Poziom: 8
zbluszcz (były rechta) ma numer GG 7733025
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MatKus
No patrz. Tyle czasu istnieje to, a ma 58 haseł, a nasza istnieje dni kilka, a ma już ponad 300. Po za tym idę o zakład, że naszą odwiedziło tylko dzisiaj więcej osób, niż twoją od początku. Najwyraźniej nieodpowiednie osoby za to się zabrały
Z tego co pamiętam to 53 . Nieodpowiednie osoby to zapoczątkowały i musiałem wiele rzeczy naprawiać. Problem w tym, że nasze 30 z tych 53 haseł ma raczej wyższy poziom merytoryczny niż znakomita większość tego co wy tam macie. Wy macie prawie 400 haseł, bo rozreklamowaliście to na stronie głównej Tibia.pl, a nie dlatego, że nasze TibiaWiki robią lamerzy. Wątpie, żeby udało się jakoś pogodzić te 2 encyklopedie. Może przeniesiemy artykuły do was, może nie. W każdym razie w ramach innych wikii i tak będę miał robotę.

Sory za wybuch w poprzednim poście, ale tak jakoś to wyszło.

PS. Nie zrobiliście wikipedii (jak to napisano w newsie), tylko jakiś siostrzany projekt (wikię albo coś)

PS2. Mogliście chociaż spojrzeć, czy już taki specyfik jak wikia dotycząca Tibii nie istnieje. Teraz masz babo placek.

PS3.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TibiaWiki
Bone - Kość. Nie ma zastosowania. Praktycznie jest to śmieć.
I to ma byc poziom encyklopedii??
Bo tak, lewa noga prawie taka sama jak prawa, aczkolwiek prawa noga jest z przewagą. Naprawdę przyjemnie... No to jest coś, co warto... Jak to się mówi: „I love these games”. On jest wart tego. To mówią w koszykówce, w „en-bi-aj”, w „en-bi-ej”... Nie w „en-bi-aj”... (śmiech) „ef-bi-aj”! Tak... No to właśnie mi się kojarzy z olimpiadą... (śmiech) Przepraszam państwa, ale tak to czasami się skróty mylą.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jacek Kurowski
Może zróbmy sobie przerwę, jeśli chodzi o Zinedine’a Zidane’a.

Ostatnio edytowany przez zbluszcz (były rechta) - 15-08-2006 o 21:40. Powód: czy to ważne?
zbluszcz (były rechta) jest offline  
stary 15-08-2006, 21:53   #26
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zbluszcz (były rechta) Pokaż post
PS2. Mogliście chociaż spojrzeć, czy już taki specyfik jak wikia dotycząca Tibii nie istnieje. Teraz masz babo placek.
W googlach znalazłem chyba 6 czy 7 (mówię o polskojęzycznych). Z jedną nawet o ile pamiętam połączyliśmy siły, chociaż czy na pewno, to nie wiem, bo nie chce mi się sprawdzać, czy tamten user przeniósł hasła swoje.
Cytuj:
PS3. I to ma byc poziom encyklopedii??
Bez wątpienia wiki wymaga sporo pracy. Eriga wiki potrzebowała około 2 lat, żeby stać się pożądną encyklopedią. Jeszcze rok temu, czyli jakieś półtora roku po założeniu, było tam niemało "baboli". Ale jeśli dużo osób będzie chciało to współtworzyć, to pewnie prędzej czy później dorobimy się naprawdę sensownego poziomu.
stary 15-08-2006, 22:23   #27
Rascal Alton
Użytkownik Forum

Rascal Alton's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Zalesie Grn.

Stan: Aktywny gracz
Rascal Alton ma numer GG 6345236
Domyślny

No, No widze że co raz to lepsze pomysly macie.

Ostatnio edytowany przez Rascal Alton - 15-08-2006 o 22:27.
Rascal Alton jest offline  
stary 15-08-2006, 22:38   #28
Kele
Guest

Domyślny

Za miesiąc dostaniemy też TibiaGG i WinTibia.pl, czyli system operacyjny z wbudowanym klientem Tibii, reklamami, automatyczną rejestracją na forum.tibia.pl. Bedzie mozna także na owym systemie robić dyskietki startowe z passami i recovery keyem. Btw. prawdą jest, że juz powstaje TibiaPlFox?

Jak tak dalej pójdzie to ten powyższy żart, może przestać być żartem. Ale Tibia.pl jest aktualnie najbardziej wybajerowanym fansitem.

stary 15-08-2006, 22:51   #29
zbluszcz (były rechta)
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
W googlach znalazłem chyba 6 czy 7 (mówię o polskojęzycznych).
Jak się patrzy na googlach, to wyskakują tysiące stron, w których raz było słowo Tibia, czy coś podobnego.

Rzecz ma się inaczej. Już istnieją 3 encyklopedie o Tibii, które są "Powered by MediaWiki". Polska (53 hasła), portugalsko-brazylijska (chyba 7 haseł), angielsko-amerykańska (1 hasło). Jeśli ma się zamiar znaleźć poważne opracowania tibijskie (czyli organizowane przez MediaWiki) patrzy się tu: http://pl.wikia.com/wiki/Lista_Wikii. W ten sposób, nie wiadomo po co, istnieją 2 encyklopedie polskojęzyczne napędzane przez jedną Fundację (a tak btw: TibiaWiki, chodzi mi o tibia.erig.net, nie współpracuje z MediaWiki). Pytanie brzmi: po co te dwie wikie?

Z deczka nieelegancko to wygląda, bo teraz 90% internautów, kiedy wejdzie na http://pl.tibia.wikia.com powie: "ale z nich lamery, podrabiają TibiaWiki wspierane przez tibia.pl". I to dlatego, że my nie mieliśmy odpowiedniej reklamy, którą wy dysponowaliście od samego początku.

Co do przeniesienia artów. Prawdopodobnie i tak ktoś zrobi to za nas (twórców pierwszej TibiaWiki). Szkoda tylko stanowisk adminów .

W ogóle... dlaczego wasze TibiaWiki ma angielski interfejs? Trzeba wam jeszcze doświadczenia (ewentualnie czasu) (albo ja czegoś nie wiem - bardziej prawdopodobne).
Bo tak, lewa noga prawie taka sama jak prawa, aczkolwiek prawa noga jest z przewagą. Naprawdę przyjemnie... No to jest coś, co warto... Jak to się mówi: „I love these games”. On jest wart tego. To mówią w koszykówce, w „en-bi-aj”, w „en-bi-ej”... Nie w „en-bi-aj”... (śmiech) „ef-bi-aj”! Tak... No to właśnie mi się kojarzy z olimpiadą... (śmiech) Przepraszam państwa, ale tak to czasami się skróty mylą.
Cytuj:

Ostatnio edytowany przez zbluszcz (były rechta) - 15-08-2006 o 23:01. Powód: nowa refleksja
stary 15-08-2006, 23:07   #30
MatKus

MatKus's Avatar

Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Nasza strona też nie współpracuje jakoś oficjalnie z MediaWiki. Na całe szczęście skrypt ten został udostępniony na zasadach GPL i każdy zgodnie z tą licencją może skorzystać z jego dobrodziejstw.
Mówiąc o 6 czy 7 stronach miałem na myśli tylko strony działające na zasadach WikiWikiWeb.
Cytuj:
Z deczka nieelegancko to wygląda, bo teraz 90% internautów, kiedy wejdzie na http://pl.tibia.wikia.com powie: "ale z nich lamery, podrabiają TibiaWiki wspierane przez tibia.pl". I to dlatego, że my nie mieliśmy odpowiedniej reklamy, którą wy dysponowaliście od samego początku.
Mylisz się. Jeśli sprawdzisz daty utworzenia artykułów zobaczysz, że przed pojawieniem się newsa powstało ponad 300 artykułów napisanych głównie przed modków i ludzi z naszego supportu. Owszem bez tibia.pl nie było by tych ludzi, ale kto tobie broni przejść się po szkole czy pogadać ze znajomymi i poprosić ich o pomoc.? Ba. Mogłeś nawet zebrać ekipę korzystając z naszego forum. Zapewniam cię, że jeśli byś do tego odpowiednio podszedł, nie było by z naszej strony problemów. A na tą reklamę, którą teraz dysponujemy dla naszego projektu, też musieliśmy ciężko zapracować. Nawet nie wiesz, ile w przeszłości mieliśmy przejść z innymi stronami. Ale jakoś daliśmy sobie radę, choć naprawdę nie było łatwo przebić się. Nie zabraniamy przecież nikomu innemu spróbować. Ba, w przeciwieństwie do innych istniejących stron z naszej "młodości", nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia i chcą to zrobić uczciwie.

A czemu angielski interface? Prawdę mówiąc, mamy domyślne tłumaczenie. Z braku czasu (a gdy był czas, to już chęci brakowało) nie dorobiliśmy się jeszcze lepszego. Ale zapewne zmieni się to wkrótce

[edit]A'propos błędu ortograficznego. No, teraz powinienem się zacząc tłumaczyć papierami na dys*.* (a mam na 3 różne), ale nie zniżę się do poziomu niektórych użyszkodników
Błąd poprawionu.

Ostatnio edytowany przez MatKus - 15-08-2006 o 23:25.
MatKus jest offline  
stary 15-08-2006, 23:17   #31
bosal
TecHadmin

bosal's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2003
Lokacja: Web 3.0

Imię: Bosalek
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Domyślny

53 hasla dorbe sobie ;] zawsze mozecie sie przylaczyc ;]

bosal jest offline  
stary 15-08-2006, 23:19   #32
zbluszcz (były rechta)
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
kto tobie broni przejść się po szkole czy pogadać ze znajomymi i poprosić ich o pomoc (...) nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia
rozumiem, że według nas nasza strona ma małe szanse powodzenia. OK - według mnie również. Po szkole ciężko mi się przejść w wakacje . Nie wpuściliby mnie.
Znajomi albo nie grają w Tibię, albo im się nie chce . Ale nie piszę tu, aby się wyżalać.

Skonsultuję sprawę z pozostałymi adminami i zobaczy się, bo póki co wasza stronka to raczej zbiór nazw własnych niż encyklopedia. Ciągle pozostaje sprawa 90% internautów.

Dobra, przyjmuję, że takie jest życie (ale i tak zmarnowałem 1/2 miesiąca na rzecz bez przyszłości). Mam nadzieję coś porobić na jakiejkolwiek TibiaWiki.

(kurka! administrator Tibia.pl pisze "nieżadko"! (dla niezorientowanych powiem: chodziło o "nierzadko"). to trzeba uwiecznić.)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bosal
53 hasla dorbe sobie ;] zawsze mozecie sie przylaczyc ;]
zawsze możemy się przyłączyć, ale nie będziemy już uznawani za prekursorów i nie będziemy adminami. Rzecz jasna szaleństwem byłoby wymagać od was przyznania nam uprawnień. I co w związku z tym? Klapa.
Cytuj:

Ostatnio edytowany przez zbluszcz (były rechta) - 15-08-2006 o 23:32. Powód: odpowiedź na nowy post
stary 15-08-2006, 23:29   #33
Frenak
Guest

Domyślny

Hmm. Chyba jest jeden błąd. W czarach dla sorca jest czar ,,Convice Creature". A na www.tibia.pl owego czaru nie ma w czarach dla maga.

stary 15-08-2006, 23:34   #34
MatKus

MatKus's Avatar

Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Frenak Pokaż post
Hmm. Chyba jest jeden błąd. W czarach dla sorca jest czar ,,Convice Creature". A na www.tibia.pl owego czaru nie ma w czarach dla maga.
Zapraszam do sprawdzenia, czy takowy czar jest (popytaj znajomych sorców) i poprawienia błędu.
stary 15-08-2006, 23:41   #35
zbluszcz (były rechta)
Użytkownik Forum

Domyślny Zupełnie z innej beczki

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Frenak
Hmm. Chyba jest jeden błąd.
Jeżeli już istnieje jakaś encyklopedia TibiaWiki, to ewentualne błędy lepiej samemu poprawiać (a ewentualnie zgłaszać) na TibiaWiki, natomiast nie pisać w tym temacie.
Cytuj:

Ostatnio edytowany przez zbluszcz (były rechta) - 15-08-2006 o 23:47. Powód: jakiej edycji?? ja tam nic nie wiem
stary 16-08-2006, 00:36   #36
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam

Domyślny

Och... taaak... już widzę te rzesze "inteligentnych" ludzi mających tyle do przekazania. Do poradników został wklejony świetny poradnik Shinjix'a o profesjach. Oczywiście nikt nie pomyślał, żeby najpierw sprawdzić czy przypadkiem nie zawiera on potencjalnie "niebezpiecznych" elementów (np. przeterminowanych stwierdzeń). I tak mamy już dodatek w jednym podpunkcie...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TibiaWiki
Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...(jest to starsznie głupie stwierdzenie po update 7.7 gdy weszły ryrzdzki i juz na 10 levelu pierwsza ruzrdzkom powalilem kilka cyklopow)
n/c
stary 16-08-2006, 00:39   #37
Creghaan
Użytkownik forum

Creghaan's Avatar

Data dołączenia: 21 10 2005

Stan: Na emeryturze
Domyślny

Jak by ktos tam mogl strescic questy na otfity bede wdzieczny !!
Creghaan jest offline  
stary 16-08-2006, 00:55   #38
Evil Maul
Użytkownik Forum

Evil Maul's Avatar

Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud

Profesja: Elite Knight
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Creghaan Pokaż post
Jak by ktos tam mogl strescic questy na otfity bede wdzieczny !!

wystarczy wejsc na http://tibia.erig.net przetranslatowac to wrzucic na tibia wikipedia i koniec ot i cała historia co do newsa to bardzo mnie to cieszy ze jest jak by polska wersja Wikipedi Tibii tak trzymac tibia.pl
stary 16-08-2006, 03:21   #39
adams_killer
Użytkownik Forum

adams_killer's Avatar

Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny bezmyślność

Wolałbym aby ludzie nie kopiowali ciurkiem z tibia.pl lub innych stron, tylko dodali coś od siebie, bo tekst typu:
Cytuj:
Invisible Inkantacja Utana Vid Mana 440 Rodzaj czaru spontaniczny Cena czaru 2000 gp Kupić? kup później Minimalny poziom 35 Wymaga nie wymaga premium account ani promocji Dostępny dla Druid, Sorcerer, Paladin Opis czaru Stajesz sie niewidzialny dla potworów. Jednak są takie które cię widzą.
wygląda całkowicie nieczytelnie. Najlepiej skorzystać z "<br />", żeby zacząć od nowego wiersza i zawsze dodać od siebie jakiś komentaż odnośnie działania czaru, itp.

Ostatnio edytowany przez adams_killer - 16-08-2006 o 03:36.
adams_killer jest offline  
stary 16-08-2006, 07:48   #40
PeTeRsOn
Użytkownik Forum

PeTeRsOn's Avatar

Data dołączenia: 12 08 2005

PeTeRsOn ma numer GG 7826506
Domyślny

Tibia pl sie posatarała Wikipedia tibijska moim zdaniem strzal w dyche ) Nom i nowe funkcje na forum GRATZ

Best Solo:

Best Team:
PeTeRsOn jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania