![]() |
#41 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Cytuj:
nie. poprostu chcialm zobaczyc co na ten temat sadzicie i moze sie ktoras odpowiedzia zaslugerowac. ale i tak pisze to co w pierwszym poscie tylkoo, ze bardziej po "polskiemu" i bardziej rrozwiniete. oryginalnalnym tematem jest : ""czy patriotyzm powinien byc istotny dla wspolczesnego nastolatka" pod tymi wszystkimi argumetnatami przeciwko patriotyzmowi chce napisac, ze wlasnie dlatego powinien byc istotny, aczkolwiek ja osobiscie niejestem patriota... (ech maslo masklane z tego wyszlo bo nie umiem przelewac swoich mysli na "papier")
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#42 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Wg. tematem dla Ciebie nie powinna być hipoteza tylko tez.
@Up A pojęciem jakim jest honor można sobie dupę wytrzeć nie? To można porównać do prostej sytuacji z ulicy. Idziesz z trzema kumplami i zaczepia Was 2 wyższych i lepiej zbudowanych typów. Po pewnym czasie zaczynają jednego bić. I co wtedy robisz? Uciekasz czy pomagasz kumplowi?
<wieszok tu był> Ostatnio edytowany przez Mad-Sin - 08-04-2007 o 23:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 12 2006
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Imo, ciezko odniesc materialne korzysci z faktu bycia patriota, ale pieniadze nie sa w zyciu najwazniejsze, prawda? W sumie moglbym teraz wyjechac na zachod Europy i zarobic kupe kasy (tak, tak, zakladajac, ze mi sie uda), ale w imie czego? Nowego auta kupionego po przyjezdzcie do kraju? (o ile taki nastapi).
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie przesadzaj chlopaczku, naprawde uwazasz, ze opor partyzantow, powstancow, AK itd. w Warszawie byl daremny? Zniszczenia materialne nie sa najwazniejsze, dla mnie wazniejsze jest to, ze teraz moge czuc sie dumny, ze Polacy podczas II WŚ nie zlozyli bronii (postawa Danii, po ataku Hitlera), ale przelewajac krew walczyli do konca (dobrze, nie 'oplacalo' sie to, ale zachowanie honoru jest rzecza bezcenna).
![]() |
![]() |
#47 |
Mytho(L)ogy Hero
|
![]() Na początek proponuję obejrzeć to:
Ukryty tekst:
Czy gdyby nie tamte 63 dni chwały, żylibyśmy w wolnym kraju? Czy tamci ludzie mogli sobie zadawać pytanie, czy warto być patriotą? Przecież, Niemcy z jednej strony, Rosjanie z drugiej - jaka przyszłość nas czeka. Rząd się zmieni za kilka lat, a my będziemy żyli dalej. A z myśleniem, że teraz jest bagno w polityce i mam swój kraj w dupie to się daleko nie zajdzie. To od nas zależy przyszłość kraju. Bo za kilkanaście lat to nasze pokolenie będzie rządziło. Wtedy MY będziemy decydowali co dalej. A jak jeden przyjdzie i powie - Polske mam w dupię, inny - róbta co chceta to kraj na prawdę popadnie w kryzys. I na kogo wtedy zwalimy winę? Na siebie samych?
![]() |
![]() |
#49 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Te 63 dni naprawdę pokazały, że Polacy jako naród będą istnieć. Nieważne czy w wolnym kraju czy bez niego. Pokazaliśmy to wiele razy, ale to zostało najbardziej nagłośnione.
![]() |
#50 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Bastash - 09-04-2007 o 00:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Mytho(L)ogy Hero
|
![]() Cytuj:
Jak mógł istnieć plan B, skoro Rosjanie lada chwila mogli wejść do Warszawy?
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#55 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Cytuj:
1. Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi 2. "Toz to prawie jak za czasow komuny ! " < wielu ludzi tak mowi. zreszta zobacz sobie sytuacje innych krajow ktore maja ta "niepodleglosc"
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zbanowany
![]() |
![]() Źle to ująłem. Chodziło mi bardziej o to, że to powstanie było zbyt raptowne, bez namysłu. Rozumiem, że nie było na to czasu ale nadal uważam, że można to było rozegrać trochę inaczej. Może mniej ludzi by zginęło i więcej zabytków by się zachowało. A może więcej ofiar śmiertelnych i zniszczeń by było? Kto wie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() PW było zaplanowane... tylko ruski nas wystawiły...
![]() |
#58 |
Użytkownik Forum
|
![]() No nie wiem.
"Posiadany stan uzbrojenia pozwalał sformować 70 plutonów zdolnych do prowadzenia działań przez 2 dni. Oznacza to, że w godzinie "W" (17:00) uzbrojonych było do 3 500 powstańców na 36 500 zmobilizowanych. W lipcu 1944 roku okupant zlikwidował magazyny z 78 000 szt. granatów ręcznych i 170 szt. miotaczy płomieni. Ponadto po fali aresztowań utracono kontakt z częścią konspiracyjnych magazynów broni, np. w 1947 roku w budynku przy ulicy Leszno z gruzów wydobyto 678 szt. stenów i błyskawic i ponad 60 000 tys. szt. amunicji do nich (należy jednak dodać, że w świetle ostatnich badań historyków informacja ta jest kwestionowana, przynajmniej co do ilości odnalezionej broni). Powodem nie wykorzystania reszty uzbrojenia był bardzo krótki czas mobilizacji - 12 godzin oraz trudności z przetransportowaniem broni w miejsca mobilizacji poprzez okupowane miasto." Tekst z Wikipedii
Ostatnio edytowany przez litt - 09-04-2007 o 00:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zbanowany
![]() |
![]() Cytuj:
>Czesia Inni mają niepodległość taką, jaką mają. U nas nie ma totalitaryzmu i trzeba się cieszyć, że partyzanci nie próbują nas sprzedać na czarnym rynku. Ostatnio edytowany przez Bastash - 09-04-2007 o 00:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Nie rozumiesz mnie.
PW miało trwać do przybycia Rosjan do Warszawy. Rosjanie mieli wspomóc powstańców, ale jak się okazało zaczęli ich rozbrajać i cały plan poszedł f pistóó Pakt o nieagresji był przykrywką. Rosjanie i Niemcy podpisali pakt o podziale ziem polskich Ribentropp- Mołotow. W sumie to tajny pakt.
<wieszok tu był> Ostatnio edytowany przez Mad-Sin - 09-04-2007 o 00:19. |
![]() |
![]() |